355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Вадим Собко » Зоряні крила » Текст книги (страница 3)
Зоряні крила
  • Текст добавлен: 4 мая 2017, 17:30

Текст книги "Зоряні крила"


Автор книги: Вадим Собко



сообщить о нарушении

Текущая страница: 3 (всего у книги 37 страниц)

РОЗДІЛ П'ЯТИЙ

Авто псувалося неймовірно часто. Кожні п'ять-шість кілометрів Валя зупиняла машину, виходила і починала щось лагодити в моторі. Потім машина рушала з місця і хвилин п'ять їхала. Про швидкість у сто кілометрів не було і згадки.

Юрій і Ганна сиділи у машині, не розмовляючи. Часті зупинки дратували Крайнєва, Крім того, він помітив, як кожного разу, зупиняючи машину, Валя поглядає то на нього, то на Ганну. Часте псування машини здалося йому, нарешті, підозрілим.

Він попросив у Валі пробачення і сам сів за руль. Дерева замиготіли обабіч, нагадуючи кіно. Число 70 вже з'явилося у маленькому віконечку спідометра. Юрій немов застиг біля руля. Машина працювала чудесно, Валя сиділа поруч Крайнєва, і обличчя її хмарилося все більше.

Десь у кіпці Брест-Литовського шосе заходило сонце. Машина. летіла просто у величезну червону заграву. Верхівки сосен у лісі були облиті сонячним багрянцем. Маленькі високі хмарини світилися яскравим золотом. Сонце вже торкнулося горизонту. Позбавлене променів, воно здавалося зовсім недалеким.

Юрій вів машину просто на сонце. Він дивився, як помалу зникає велике, немов задимлене коло. Ось від нього залишився тільки невеличкий ясний сегмент. Юрій спинив машину.

– Дивіться, – сказав він.

Промені виривалися вже десь з-за горизонту. І останній був ясно-зеленим, таким зеленим, що навіть очі Ганни не могли б змагатися з ним.

Сонце зайшло. Високо в небі пливли хмарини. Вони ніби купалися в золотих променях.

Валя сіла за руль. Тепер вони поверталися до Києва, і Юрій знав, що машина більше псуватися не буде. Він сидів поруч Ганни і не хотів нічого говорити. Він узяв обома руками її маленьку руку з довгими тонкими пальцями. Пальці ледве помітно ворушилися в його широких долонях.

Валя бачила його у маленькому дзеркальці на вітровому склі. Юрій помітив цей погляд і випустив руку Ганни. Повільно, наче знехотя, вийшли з його долонь довгі пальці.

Високі свічки тополь з'явилися посередині вулиці. Машина виїхала на бульвар Шевченка.

– Давайте пройдемось, – сказала Ганна, і Валя відразу ж зупинила машину.

Ганна і Крайнев вийшли з авто, і воно рвонулося вперед. Плюмаж золотого волосся розвівався над машиною.

Вони йшли під руку по широкому тротуару. Каштани вже відцвітали. Пожовклі пелюстки вкривали асфальт. У Ботанічному саду було темно і затишно. Звідтіля доносився аромат прілого торішнього листя і міцний запах весняних квітів.

Поволі розговорилися. Розмова йшла про інститутські справи, про роботу Ганни, про лабораторію. Ніяковість зникала, і між ними стали встановлюватися по-новому дружні відносини.

Дівчина спиралася на йото руку одверто і довірливо. Здавалося, ніби вони йдуть широким бульваром у повній самотності.

Через завулок вони вийшли на вулицю Леніна і на розі зустріли Валенса. Він ішов з високим військовим. Два ромби червоніли на ясно-блакитних петлицях. Вони пройшли, жваво розмовляючи, і, здавалося, Валенс нічого не помітив. Проте Юрій твердо знав: Валенс бачив усе. Непомітно дійшли вони до будинку, де жив Юрій, і він запросив Ганну зайти. Він сказав це і сам здивувався із своєї сміливості. Ганна, усміхнувшись, погодилася. Ліфт виніс їх на шостий поверх швидко і безшумно. Вони зайшли до Юрія, і кімната здалася йому надзвичайно приємною і затишною. «Бо тут Ганна», подумав він.

А Ганна спочатку взялася розглядати Юрійову кімнату. Юрій сидів на тахті і дивився. У його кімнаті ходив вітер. Ганна нагадувала маленьку дівчинку, яка раптом потрапила у країну, сповнену незвичайних і незнайомих речей.

– Розкажіть мені якусь хорошу, зворушливу історію, щоб можна було плакати і щоб був хороший кінець, – попросила Ганна.

– Ви помилилися, я інженер, а не поет, – став проситися Юрій.

– Це нічого не значить, – відрізала дівчина, – ви мені зараз же мусите щось розказати. У мене саме настрій слухати.

Кілька хвилин Юрій мовчав. Потім згадав історію, яку розказав йому один пілот.

– В одному місті, – розпочав Юрій, – жила хороша весела дівчина…

Ганна ворухнулася, вмощуючись у кріслі зручніше.

– Вона вчилася в університеті, і в неї було багато друзів. Але, крім багатьох друзів, у дівчини був також коханий. І одного літа він поїхав до Арктики, на зимівлю. Він жив десь аж на півночі Нової Землі чи, може, десь навіть далі. У нього на зимівці була потужна радіостанція. І щотижня, вночі, у великому місті ходила дівчина на радіостанцію говорити зі своїм коханим. І вони говорили п'ять-шість хвилин і знову розлучалися на цілий тиждень. І раптом дівчина захворіла на важку хворобу, в якій люди згоряють за короткі дні. І в лікарні, у високій світлій палаті, дівчина вмерла. Проводжати її в останню путь прийшли всі друзі. Вони високо підняли труну дівчини і пронесли її на руках через усе місто на далеке кладовище. Там, між високими, вкритими ясними кристалами снігу соснами, зіяла глибока яма. Друзі ховали дівчину. Це було надвечір, і хмари на небі нагадували рани – вони стікали сонячною кров'ю. Друзі поховали дівчину і пішли. Сосни залишилися вартувати її спокій. А друзі повернулися в незвичну тишу кімнати дівчини і тільки тоді згадали – десь далеко, на зимівці, чекає її коханий. Вони згадали про довгу полярну піч. Вони подумали про почуття людини, яка шість день чекає п'ятихвилинної розмови по радіо. І вони вирішили не говорити про її смерть. І з того часу кожного вечора під вихідний день одна дівчина ходила на радіостанцію говорити з коханим подруги.

Юрій замовк. Не змінюючи пози, Ганна сказала:

– Ну, далі.

– А далі я не знаю, – ласкаво усміхнувся Юрій.

– Ну, це не годиться. Таке хороше оповідання і такий нікудишній кінець, – незадоволено протягла Ганна. – Зараз же видумайте кінець до цієї казки.

– Слово честі, Ганно, не знаю, – сміявся Юрій. – Зараз у нас травень, отже, з зимівель ще не виїхали. Мабуть, вони ще й досі розмовляють, а може, якось інакше все розв'язалося.

Ганна встала з крісла і двічі пройшлася по кімнаті.

– Знаєте, – сказав Юрій. – у нас люди вже навчилися високо цінувати і берегти почуття своїх друзів. Я б дуже хотів мати друзів, які так само берегли б мою любов.

Ганна підійшла до дверей на балкон і розчинила їх. Юрій глянув і замовк, вражений. Ганна стояла на порозі дверей. Просто у вікна било проміння місяця. І в цьому сяйві ніби зникла легенька шовкова сукня. На порозі стояла статуя дівчини, оповита легеньким туманним серпанком шовку.

Юрій відчув, як у грудях його затремтіла якась дивна струна.

Раптом Ганна повернула до нього обличчя. Юрій встав, зробив кілька широких кроків, узяв у долоні її голову і, немов спраглий до чаші, припав до рожевих напіврозкритих уст.


* * *

Валенс прийшов б пів на дев'яту. Він постукав у двері, і Крайнєв відразу ж схопився на ноги.

Валенс постукав ще раз, і Юрій прочинив двері. Директор зайшов у кімнату, сів у крісло. Вій мовчки переглядав якусь книжку, поки Юрій вмивався і прибирав у кімнаті. Нарешті в кімнаті було сяк-так прибрано, і Юрій, одсунувши стільця, сів навпроти Валенса. Той витяг з портфеля цілий жмут паперів, розіклав їх на столі і почав говорити про завдання, які треба було виконати у Москві і Парижі.

Юрій роздвоївся, Він став вкрай неуважним, і Валенс це помітив. Думки Крайнєва весь час відверталися від роботи і неслися туди, до Ганни.

Де вона зараз? Чи вдасться йому побачити її до від'їзду?

А Валенс говорив і говорив сухим діловим тоном, не звертаючи уваги на настрій Юрія. Коли він працював, для нього не існувало особистих справ. Він був нещадним щодо себе і від своїх підлеглих вимагав такого ж ставлення до своїх обов'язків.

Юрій слухав і робив нотатки у великому блокноті, хоч кожну хвилину думки його тікали з кімнати. Нарешті це здалося йому нестерпним, і він рішуче відсунув од себе блокнот.

– Знаєте що, Адаме Олександровичу, – сказав він, – я страшенно хочу їсти. І поки не попоїм, – працювати не будемо. Нема такого правила в Радянському Союзі, щоб працювати натщесерце.

Юрій встав і почав одягатися. Валенс залишився сидіти біля столу. Доки Юрій прибирався, директор встиг записати йому в блокнот майже всі завдання. З кімнати вони вийшли разом. Біля парадного в машині чекала Валя. Вона навіть не глянула на Крайнєва. Навіть більше того, і на Валенса вона не звернула найменшої уваги.

«Норовистий шофер», подумав Юрій.

Вони зразу швидко рушили з місця, і вітер повернув до Юрія відчуття щастя. Він сидів і усміхався, Валенсу було просто шкода перебивати течію його думок.

Вони приїхали в інститут і снідали у маленькій їдальні, Серед присутніх Ганни не було, і Юрій відчув себе дивно самотнім. Він більше не міг мовчати. Він мусив говорити про Ганну з ким би там по було, а кращого співбесідника, як Валенс, годі було шукати. В усякому разі на його скромність можна було цілком розраховувати. І Юрій говорив, говорив захоплено, і Валенс несподівано відчув до нього батьківські почуття. Це навіть здивувало директора.

А Юрій говорив про те, як у них вчора кожні п'ять хвилин псувалася машина і як він викрив Валю. А коли Валенсу вже обридло слухати і кофе було випите, він спитав грубувато і добродушно:

– Словом, коли весілля?

– Весілля? – Юрій раптом захлинувся своїм кофе. – Одверто кажучи, я ще не знаю, чи взагалі буде весілля. Словом, тут ще ні чорта не ясно, – несподівано закінчив він і спохмурнів.

– Але ми забалакалися, – різко змінив напрямок розмови Валенс і встав із стільця. – Тобі зараз треба взяти останні матеріали. Часу не так багато.

І він пішов, легко несучи широкі плечі, обтягнуті зеленим сукном військового костюма.

Юрій пішов до себе в кабінет і викликав лабораторію. Звідтіля відповіли, що товаришка Ланко сьогодні на роботу не приходила. Юрій з одчаєм поклав трубку.

«Де її шукати тепер? Може, вона ще прийде в інститут», заспокоїв себе Крайнєв і взявся готуватися. Але коли до відходу поїзда залишалося півтори години, з лабораторії відповіли те ж саме – Ганни не було.

Юрія це вивело з рівноваги. Він раптом почав на всіх сердитися, хоч прекрасно розумів, що ніхто не винен. Проводжати Юрія вийшов мало не весь інститут. Друзі любили Крайнєва, і на ґанку набралося чимало народу.

На вокзал їхали втрьох – Валя, Ярина Михайлівна Мороз і він. Ярина Михайлівна працювала з Крайнєвим вже давно. Вона була дуже видатним, як на її роки, хіміком, знала мови, і це знання Юрій використовував досить часто.

Яриною Михайлівною називали її тільки жартома. Усі друзі звали дівчину Яринкою, і інакше називати її було неможливо. Це була невисока на зріст, кругловида дівчина.

Вони приїхали на вокзал хвилин за десять до відходу поїзда, і Юрій всі десять хвилин нервово проходив по перону, чекаючи, чи не прийде Ганна.

Коли він виходив з машини, Валя демонстративно відвернулася від нього і дуже довго тисла руку Яринці. Крайнєв усміхнувся.

Перед самим відходом поїзда прийшов Валенс. Він потис Юрію руку і навіть сказати нічого не встиг. Несподівано підбіг інженер Орленко і подав Яринці величезний букет червоних тюльпанів. Вона щасливо усміхнулася і теж нічого не встигла сказати. Поїзд рушив.

Юрій стояв на підніжці, вище за провідника, і дивився на перон. Ось уже він кінчається, ось уже остання колона…

Юрій здригнувся. За останньою колоною з'явилася Ганна. Обличчя її було бліде, напружене, і очі горі, а особливо яскраво.

Побачивши Юрія, вона зробила крок вперед, ніби хотіла щось сказати на прощання і не змогла.

Крайнєву затисло подих. Він привітально підніс руку, і в цю мить Ганна вже зникла з очей. Поїзд набирав швидкості.

Схвильований Юрій зайшов у купе і кілька хвилин стояв біля дверей мовчки. Потім коротким рухом, ніби скидаючи щось важке, скинув піджак, сів і сказав Ярині Михайлівні, що до конгресу їм ще доведеться багато попрацювати.


РОЗДІЛ ШОСТИЙ

Міжнародний конгрес з питань вивчення стратосфери зібрався в старовинному будинку Сорбоннського університету. В довгих коридорах ходили люди, відомі всьому світові. Це були славетні вчені, конструктори, пілоти. Тут же були представники генеральних штабів майже всіх великих країн. Тут же вештався цілий рій жадібних до новин журналістів.

Радянські делегати завжди приходили точно до початку роботи. Вони входили і не поспішаючи сідали на свої місця. Вони намагалися не притягати до себе особливо пильної уваги, але очі всіх присутніх, немов у дивовижному фокусі, сходилися на місцях радянської делегації.

Доповідачі, висловивши якусь нову тезу чи закінчивши доповідь, наче ненароком поглядали в той бік, де сиділи радянські вчені. У кулуарах все частіше повторювалося ім'я Крайнєва, його фотографували частіше, ніж будь-кого з делегатів, незважаючи на тс, що він був наймолодшим на цьому конгресі імен.

Його знали по кількох надзвичайно вдалих польотах на стратостатах і субстратостатах. Крім того, ходили чутки, ніби цьому вченому вдалося сконструювати і навіть побудувати реактивні літаки. Проте доповіді професора Крайнєва не значилося в списку, і багато вчених незадоволено здвигували плечима.

А у самого Крайнєва склалося неприємне враження від конгресу. Тут не було і не могло бути дружнього співробітництва. Доповідачі розповідали загальновідомі речі, і здавалося, ніби все завдання їхніх доповідей полягало в тому, щоб нічого нового не сказати. Кожен хотів розповісти якнайменше і взнати якнайбільше. Це створювало неприємну атмосферу напруженості, майже ворогування. Крайнєв поділився своїми враженнями з товаришами, і всі цілком погодилися з ним.

Перебування на конгресі виявилося зовсім не таким корисним, як міг уявляти собі Крайнєв. Проте все-таки інтересно було подивитися на славетних вчених, послухати, як хитро розповідають вони про свої роботи.

Але, нарешті, конгрес закінчився, і Крайнєв з насолодою подумав, що через п'ять днів він знову буде в Києві.

Удвох з Яринкою вони ходили оглядати Париж. Піднімалися на Ейфельову башту і дивилися на Париж згори. Спускалися в темні вогкі тунелі підземки, яку і порівняти не можна було з Московським метро, і дивилися на підземний, темний, забруднений Париж.

І навіть гуляючи по місту, Крайнєв ні на мить не забував про Київ, про свою роботу, про ЮК-9. З нетерпінням чекав він хвилини від'їзду. Решта делегації ще мала їхати в Бельгію, але Юрій категорично відмовився.

На третій день після закінчення конгресу Крайнєв і Ярина Михайлівна мали вилетіти до Москви. Летіти будуть на радянському літаку, який повертатиметься до Москви без пасажирів.


* * *

Яринка і Крайнєв приїхали на аеродром Ле-Бурже за півгодини до сходу сонця. В автомобілі вони проїхали півсонний Париж. За всі дні свого перебування там вони не бачили його кращим. Над високими будинками висіла передсвітанкова мла, ранкове повітря було холодним і свіжим. Місто здавалося на диво величним і затишним.

На аеродромі, біля невеликого літака з червоними зорями на крилах, вони побачили високого хлопця у пілотському комбінезоні. Шкіряного шолома він тримав у руці, і свіжий вітер куйовдив його світле волосся. На обличчі пілота в ті хвилини відбивалося багато почуттів, але основним з них було роздратування. Пілот про себе, тихо, злісно лаявся.

Юрій підійшов до нього, простяг руку і сказав:

– Доброго ранку.

– Здрастуйте, – відказав пілот, – Тільки ранок, на мою думку, дуже недобрий, бо нікуди ми не полетимо. Захворів борт-механік. А без нього не випустять. Знайшов, де захворіти.

Пілот аж сплюнув спересердя. Він мав летіти у великий арктичний переліт, а тут ця затримка з механіком могла зіпсувати всю справу.

– Чи не можу я замінити вашого борт-механіка? – усміхаючись і милуючись з пілотового роздратування, сказав Юрій.

– Ви? – пілот зневажливо оглянув Юрія з голови до ніг. – А хто ви такий?

– Моє прізвище Крайнєв, – тихо відрекомендувався Юрій.

Пілот здригнувся і відразу ж почервонів, як мак.

– Прошу пробачення, – збентежено сказав він, – я не впізнав вас відразу. У всіх газетах є ваші портрети. Це моя клята неуважність. З таким борт-механіком, як ви, я полечу хоч на Північний полюс.

За чверть години справу було полагоджено, паспорти і чемодани перевірено, і літак з пілотом Марком Волохом, борт-механіком Крайнєвим і єдиною пасажиркою Яринкою легко відірвався від зеленої трави паризького аеродрому.

Вони злетіли в повітря і відразу ж побачили сонце. Воно виходило з-за горизонту, велике, оранжове. Париж лежав під ними, далеко внизу, ще у сутінках. Тільки на верхівці Ейфельової башти вже золотилися перші промені сонця.

Юрій махнув рукою:

– Прощай, Париж!

Літак летів просто на схід, на сонце, і Юрій згадав, як колись він вів машину просто на захід. І тоді було таке враження, ніби мчить він просто на сонце. Але тоді з ним була Ганна. Здавалося, наче було все це надзвичайно давно, а ще ж не минуло і двох тижнів.

Волох вів літака на висоті тисячі метрів. Мотор гув упевнено і надійно. Земля пропливала під літаком, нагадуючи рельєфну карту великого масштабу. За годину вони пролітали більше трьохсот кілометрів.

Пасажирська кабіна в ціп машині мала окремий вхід з крила. З кабіною пілота вона з'єднувалася маленьким віконечком.

Юрій глянув у кабіну через товсте скло і засміявся – Яринка лежала в шкіряному глибокому кріслі, підклавши під щоку кулачка. Вона опала і уві сні нагадувала маленьку дівчинку.

Волох вів машину впевнено, начебто щодня літав по цій трасі. Насправді ж він пролетів тут всього один раз, але цього було досить, щоб пілот запам'ятав трасу на все життя. Крайнєву нічого було робити з таким пілотом, як Марко Волох. Він сидів на своєму місці бортмеханіка, час від часу поглядав на прилади, потім униз на землю і мріяв про ту мить, коли нарешті побачить Київ. Мотор гув глухо, одноманітно, і Юрій задрімав потихеньку під цей могутній монотонний рокіт. Волох йому не заважав.

Юрій прокинувся тоді, коли підлітали до Німеччини. Він прокинувся з усмішкою на вустах, – згадавши всі сни, прийшов у хороший настрій і засміявся сам до себе. Волох теж розсміявся, глянувши на його обличчя, і кілька хвилин у кабіні пілота було дуже весело. Потім Юрій узяв карту і став розшукувати місце, де вони в той час перебували, але Волох торкнув його за плече і, показавши очима вниз, сказав:

– Дивіться, Рейн.

Справді, внизу протікав Рейн. Його розлогі береги зверху здавалися зовсім мертвими.

– Скоро будемо в Берліні, – сказав Волох.

«Добре скоро, – подумав Юрій, – ще добрих півтори години».

Вони летіли тепер над Німеччиною, і латки городів біля маленьких сіл виднілися внизу, нарізані акуратно і рівно, ніби шматочки торта.

Юрій знову заснув і прокинувся тоді, коли літак став знижуватися до берлінського аеродрому. Спав Крайнєв солодко. Тут він відсипався за весь час конгресу, коли і поспати як слід було ніколи.

В Берліні, на Темдельгофському аеродромі, їх не затримували. З літака дозволили вийти тільки пілоту і борт-механіку.

Двоє похмурих хлопців зарядили баки літака бензином. За цей час Юрій встиг оглянути і перевірити мотор. Коли Волох повернувся з будинку аеропорту з оформленими для дальшого польоту паперами, Крайнєв відрапортував йому про повну готовність літака. Волох спробував розсміятися, але з того нічого не вийшло.

Він вдивлявся в невеличку карту погоди, і обличчя його з кожною хвилиною хмурнішало. Юрій глянув на карту і зразу зрозумів причину хвилювання Волоха: погода в Східній Європі буквально сказилася. Барометр падав неймовірно швидко. Повідомлення про грози ще не було, але зустріти їх, мабуть, можна за сто-півтораста кілометрів.

Волох згорнув карту і поклав її в кишеню комбінезона. Юрій глянув на нього трохи стривожено, але Волох, не оглядаючись, поліз в кабіну. Пілот насвистував пісеньку, монотонну і довгу, нервуватися ще не було причин.

– Будемо летіти, Юрію Борисовичу! – гукнув Волох.

Біля машини стояло кілька німецьких чиновників таможні і аеропорту. З цієї групи Юрій раптом почув своє прізвище, вимовлене зовсім не приязно. Він обернувся, але жодні очі не зустрілися з його поглядом. Хвилину Крайнєв дивився, потім вліз у кабіну й засунув за собою дверці.

Вони почекали, доки з аеродрому здійметься пасажирський літак. Потім Волох дав сигнал до зльоту, одержав відповідь, мотор оглушливо заревів, і літак помалу рушив з місця.

Юрій глянув у кабіну. Яринка всміхнулася до нього заспаними оченятами – вона щойно прокинулася.

Літак відірвався від землі і швидко набирав висоту. Волох сидів на своєму місці, важкий, великий і спокійний.

Його манера сидіти біля управління літака нагадувала Крайнєву Валю. Дівчина так само вільно, без напруження сиділа біля руля, навіть коли машина розвивала найбільшу швидкість.

В самій позі Волоха відчувалася велика зосередженість. Це було повне поєднання сильної волі пілота і переконливої потужності машини. Літак ставав ніби живою істотою, а мозком і серцем його був спокійний пілот Волох.

На сході почали з'являтися хмари. Спочатку прорізалися легкі хмарини. Вони насувалися швидко, ніби гнані сильним вітром. Десь далеко за ними Гнила гроза, її ще не було видно, але вона відчувалася там, за горизонтом, невидима, таємнича і грізна. Вони летіли просто на грозу, назустріч бурі, навіть приблизно не уявляючи її сили.

І грозовий фронт з'явився на горизонті. Темна смужка застелила імлисту лінію обрію. Вона виростала з дивовижною швидкістю і з літака вже здавалася грозою.

Юрій глянув на Волоха. Той сидів підкреслено непорушно. Жодна рисочка на його обличчі не зраджувала хвилювання. Він летів назустріч грозі так само спокійно, як ранком назустріч сонцю.

Волох вже не вперше літав у грозах. Снігові бурани заставали його у повітрі. Сліпим польотом пролітав він сотні кілометрів. Чи ж варто йому хвилюватися через цю грозу? Вона мине за три хвилини. Через неї вік на своєму літаку пролетить, як куля, і вихор від пропелера знесе з крил навіть найменші краплини дощу.

Вони летіли в грозу, і гроза летіла на них. Наближення її відчулося зразу – почало гойдати. Літака кидало вгору, і знову він падав униз, ніби в широченну яму. Його клало на один бік і потім несподівано перехиляло на другий. А хмара ще тільки насувалася, чорна і грізна, як тінь велетенської гори.

Волох спочатку хотів облетіти грозу, але горизонт уже зник. З усіх боків небо було затягнуте сірою пеленою.

Літака кидало все дужче і дужче – перед грозою йшли висхідні потоки повітря.

Тепер Волох уперто набирав висоти. Він хотів перескочити через грозу, хоч надії на це було мало. Машина йшла все вище і вище, стрілка на чорному циферблаті вже дійшла до чотирьох тисяч, а перед літаком все стояла така ж сама стіна мутиосірих хмар.

І тоді машина врізалася у потворні кучугури туману. В кабіні відразу ж стало темно. Стрілки і цифри засвітилися перед Волохом. За вікнами кабіни сірів густий темний туман. Літак немов стояв на місці. Тепер Волох дивився тільки на стрілки приладів. Літак кидало значно менше. Грому не було чути. Гроза проходила десь далі від них.

Раптом у кабіні посвітлішало, і літак виринув з туману. Сонце заграло на площинах крил.

Юрій глянув вперед і ахнув неголосно і трохи розгублено. Справжня буря починалася тільки зараз. Величезна друга хвиля йшла за першою хвилею хмар. Несамовиті вітри закручували туман у тугі чорні спіралі. Хмари ворушилися, темні і зловісні. Вони ніби закипали, піднімалися вгору, щоб раптом обвалитися з височини на вільний від хмар простір.

У Волоха міцно стислися губи. Рот його тепер здавався сірою рискою. Юрій глянув на нього, і почуття тривоги вперше торкнулося серця. Тікати було нікуди. З усіх боків нагромаджувалися височенні хмари. Переплітаючись одна з одною, помалу затуляли вони останні світлі місця. Іти вперед! Іншого шляху перед Волохом не було, і він пустив літака вперед, просто у вир чорних розлютованих хмар.

Важку машину підхопило, як трісочку, і понесло. Обвали вітру були сильнішими за мотор. Волох намагався тільки втримати літак. Зараз він не думав про те, куди летить. Була тільки одна думка – втримати літак в горизонтальній площині – важка пасажирська машина при такому вітрі могла не вийти зі штопора.

Тепер вони спинилися в справжній грозі. Глухий гуркіт грому, повторений багатократною луною, здавалося, перекочувався просто по крилах літака. Блискавки розривалися перед ними, пробиваючи, вузькі ходи серед хмар. Літак несло на південь. Волох уже давно втратив орієнтацію.

Так минуло майже півгодини. Півгодини несамовитого напруження нервів.

У пасажирській кабіні тихо плакала від жаху Яринка.

Літака кидало з боку на бік, і тонкі губи Волоха стискалися все міцніше.

Та ось вони вилетіли з грози, і сонце бризнуло у вікна веселим промінням. Волох зітхнув полегшено і раптом вилаявся: просто на них ішла третя хвиля грози. Вона була і справді страшною. Навіть Волох, спокійний і врівноважений Волох, трохи зблід.

Він не боявся за себе, але машина могла не витримати цієї останньої божевільної сутички. Крім того, в моторі почувся новий тон. Так, Волох мав усі підстави, щоб збліднути.

Він пустив машину просто вниз. Вій хотів попередити грозу і сісти на землю раніше, ніж хмари закриють виднокруг. Машина перейшла майже у піке. Повітря свистіло. Волох випрямив машину недалеко від землі. Хмари йшли над ними. Через дві хвилини було б уже пізно.

Юрій глянув униз і радісно скрикнув. Волох глянув і теж задоволено усміхнувся. Просто під ними зеленів невеликий аеродром, і велика біла літера «Т» лежала посередині. Маленький ангар сірів збоку. Навкруги, наскільки сягало око, зеленіли ліси. Було навіть дивно, як міг потрапити сюди, в лісові хащі, аеродром.

Через кілька секунд колеса літака черкнулися землі. Машина спинилася, і після бурі непорушність здалася особливо дивною.

Юрій вискочив на крило. Від ангара до літака бігли люди в зеленкуватосірих уніформах. На аеродром падала третя хвиля грози.


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю