355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Вадим Собко » Зоряні крила » Текст книги (страница 23)
Зоряні крила
  • Текст добавлен: 4 мая 2017, 17:30

Текст книги "Зоряні крила"


Автор книги: Вадим Собко



сообщить о нарушении

Текущая страница: 23 (всего у книги 37 страниц)

РОЗДІЛ СОРОК ТРЕТІЙ

Крейсер стояв на широкій бетонній площадці біля експериментального цеху. Це була блискуча срібна машина – моноплан з низько поставленим крилом. Металеві гвинти стояли на своїх звичайних місцях. Потужні мотори мали приводити їх у рух. Вони могли працювати на великих висотах.

Кабіну крейсера було розраховано на трьох чоловік. Два пілоти і штурман. Кабіна закривалася герметично. Компресори і кисневий апарат забезпечували в кабіні нормальний тиск і склад повітря.

Майже все було готове для перших випробувань. За останні дні Марина відходила від крейсера тільки для того, щоб трохи поспати. Незабаром мав приїхати Крайнєв і інженери з інституту. Тоді розпочнеться випробування. Марина хвилювалася. Давно вже забула вона прогулянки в степ. Майже не доводилося бачитися їй з Берг – до крейсера допускали небагатьох. Конструктору Берг нічого взагалі було робити в експериментальному цеху, тільки інколи зустрічалися вони в головній конторі, але розмовляли дуже мало. До того ж Берг останнім часом не виявляла ніякого інтересу ні до крейсера, ні до Марини.

Але от всі роботи було закінчено, і Соколова повідомила Валенса і Крайнєва, що можна починати випробування.


* * *

Того дня Андрій Васильович Бабат працював до пізнього вечора. У нього останнім часом збиралося все більше і більше невідкладної роботи.

Багато минуло часу відтоді, як Бабат востаннє бачив Віру Михайлівну.

Не питаючи дозволу, зайшла секретарка, поклала перед Бабатом аркуш паперу і стала біля столу, чекаючи відповіді. Бабат прочитав записку кілька разів, помовчав, пожував губами і сказав:

– Нехай зайде.

Секретарка мовчки вийшла. Записка залишилася лежати на столі. На папері стояли слова, написані нерівними, наче п'яними літерами: «Маю до вас важливу справу. Гомон».

Інженер спокійно чекав, поки зайшов Гомон, зустрів його привітно, але в кожному русі його, в кожному слові відчувалася непевність.

Гомон сів, довго не починав розмови, і тому Бабат заговорив перший:

– Ви давно приїхали… Гомон?

– Ні, недавно.

Розмова увірвалася. Інженер ще раз перечитав записку і, затинаючись, спитав:

– Які справи привели вас до мене?

– А що, не хотілося б мене бачити?

– Одверто кажучи, ніякого задоволення від нашої зустрічі я не маю.

– Доведеться вам потерпіти, – глузливо засміявся Гомон. – Я думаю, що ми договоримося дуже скоро. Справа коротка – що ви знаєте про крейсер Юрія Крайнєва?

– Про крейсер Крайнєва? – перепитав Бабат. – Про крейсер Крайнєва я не знаю нічого, крім того, що він закінчений. Ця робота вже давно відійшла від мене, нею керує сам Крайнєв.

– Вам не довіряють?

– Не довіряють? Ні, не думаю. Просто з деякого часу обсяг моєї роботи трохи зменшився. Я сам про це просив.

Бабат насторожено, відчуваючи небезпеку, дивився на гостя.

– Уважно слухайте мене, Бабат, і постарайтеся все запам'ятати, – сухо сказав Гомон. – Мені треба здобути креслення крейсера або зробити так, щоб на випробуваннях він розбився. Я буду одвертай з вами – за перше дають мільйон, за друге – двісті тисяч. І в тому і в другому випадку гарантовано виїзд за кордон. Зробити цю справу я доручаю вам.

Бабат слухав мовчки. Він був підготовлений до такої розмови, чекав чогось подібного. Але те, що пропонував Гомон, перевищувало сподіванки.

– Я не зроблю цього, – тихо сказав Бабат, – я не зроблю цього, чим би ви мені не загрожували.

Голос його раптом зірвався із спокійного топу. Гомон на це не зважив.

– Ви нітрохи не змінилися з часу нашої останньої ділової зустрічі, – поблажливо сказав він. – Завжди у вашому серці грають благородні почуття. Правда, ви вмієте їх перемагати. Це робить вам честь. От я вже бачу, у вас на язиці крутяться слова, що ви зараз подзвоните в НКВС і викриєте мене. Не витрачайте марко енергії. Я вже ляканий. Та й до того ж вам роль чесного патріота якось дуже мало личить.

Бабат сидів блідий як стіна. Гомон вів далі:

– Щоб раз і назавжди заспокоїти і припинити фонтан ваших благородних почуттів, я дозволю собі історичний відступ. В двадцять першому році ми з вами разом підписували документа про підтримку Троцького. Правда, ми його не подали і тому ви залишилися непорочним партійцем, але ця заява у мене є, і ви про це добре знаєте. А може, ви згадаєте, як від заяв ви перейшли до дії? А може, ви згадаєте, хто в двадцять шостому році організував обрив кліті на шахті «Марія» або пожежу на будівництві двадцять шість у тридцятому році? Киньте придурюватися, Бабат. Я турбую вас раз на п'ять років. Цей раз вже востаннє. Перспектив у нас з вами більше нема. Ми тут залишилися зовсім самотні. Спиратися ні на кого. Треба тікати. Центр розгромлено вщент. Тікати без грошей безглуздо. Ви це й самі розумієте. Діставайте креслення або знищуйте крейсер. За гроші і документи не турбуйтеся, все буде зроблено чисто і точно. Всього найкращого.

Гомон ніби виплюнув усі ці короткі речення, встав, уклонився глузливо і вийшов з кімнати.

Бабат довго сидів нерухомо, йому стало цілком ясно, що треба слухатися і тікати.


РОЗДІЛ СОРОК ЧЕТВЕРТИЙ

Валя ходила біля крейсера і захоплено прицмокувала язиком. В першу хвилину вона навіть не наважувалася відчинити дверці кабіни і заглянути всередину. Крейсер перевернув усі її уявлення про літаки взагалі.

Потім Валя взялася грунтовно знайомитися з машиною. В принципі тут були вже давно знайомі речі, але було багато нового, незнайомого. Захопившись машиною, Валя навіть не помітила, як біля крейсера з'явився Крайнєв поруч з Соколовою. Валя вже встигла раніше познайомитися з директором заводу. Між ними відразу ж налагодилися дружні взаємини.

– Віро Михайлівно, – звернулася Валя до Соколової, – я думаю, що мені зараз, слід спробувати крейсер у польоті. Звичайно, тільки зліт, посадку і все таке інше. До нього треба ще призвичаїтися перед справжніми випробуваннями. Я хочу послухати його в польоті.

– Всіма справами випробувань відає товаришка Токова, – відповіла Віра Михайлівна. – Невже ви ще не познайомилися?

В цю мить Марина разом з двома інженерами вийшла з цеху. Крайнєв привітав її щиро і сердечно. Вони не бачилися давно, і Юрію дуже хотілося подякувати Марині за хорошу роботу. Він міцно потис їй руку, сказав кілька привітних слів, усміхнувся як ніколи привітно.

Валя познайомилася з Мариною, і робота розпочалася.

У баки крейсера залили бензин. Підійшли механіки, перевірили все. Марина дала дозвіл на перший політ. Стартова команда вивела крейсер.

Валя сіла в кабіну і закрила за собою дверцята.

Хвилину посиділа нерухомо, немов знову звикаючи до вже знайомої кабіни, потім дала газ, мотори заревли на вищій ноті, і крейсер поволі рушив з місця. Він виїхав з площадки перед цехом на аеродром, кілька десятків метрів проїхав помалу, наче вагаючись, потім почав набирати швидкість і раптом злетів у повітря, легкий і динамічний, як птах.

Люди біля цеху не встигли навіть перехвилюватися. Валя відірвала важкий крейсер від землі дивовижно швидко і легко. Тепер вона пробувала машину в польоті, перевіряла, як слухається вона рулів, як набирає висоту. Крейсер був надзвичайно слухняним – Валя згадала оригінальне хвостове оперення і в думці похвалила конструктора.

Ще кілька хвилин польоту – і Валя майстерно посадила крейсер на землю. Вона привела машину до цеху і відчинила дверцята кабіни. До неї підбігли, і Валя зразу почала говорити про дрібні недоліки, які обов'язково треба було усунути перед генеральним випробуванням. Почалася робота. Вона тривала цілий день з невеличкими перервами. Ніхто не відходив від машини. За цей день Валя ще тричі злітала в повітря. Вона вимагала, щоб усі її вказівки виконувалися абсолютно точно. Завтра вона мала злетіти і на велику височінь. Другий пілот теж пробував керувати крейсером. Завтра вони мали летіти втрьох. Валя вже встигла звикнути до своєї передньої, відокремленої кабіни.

Марина стежила за тим, щоб усі накази Валі виконувалися точно. Вона добро розуміла, в якій небезпеці буде дівчина в першому висотному польоті, коли все ще невідомо і невизначено. Тут треба намагатися передбачити все.

Десь біля четвертої години робота закінчилася. Крейсер був готовий до польоту. Всі розійшлися з бетонної площадки біля експериментального цеху. Заводська охорона стала на варту біля цеху. Соколова могла спочивати цілком спокійно.


РОЗДІЛ СОРОК П'ЯТИЙ

Перед заходом сонця Марина пішла в степ. Уже давно не ходила вона на могилу, давно не бачила білого каменя і його господарки – маленької бистроокої ящірки.

Не було в ті дні спокою на серці Марини. З того часу, як побачила вона готовий крейсер, честолюбні думки не тільки не зникли, а навпаки, стали ще гострішими. В цьому крейсері, правда, є частка і її роботи. Правда, Крайнєв завжди всім говорить, що крейсер зробив колектив інституту. Він навіть ініціалів своїх не поставив на машині, але ж всі знають, що без інженера Крайнєва крейсера не було б. І тому всі говорять: «машина Крайнєва». Чи ж вдасться колись Марині почути слова: «машина Токової»?

– Я вже сиджу біля вас з півгодини, – раптом почувся біля Марини знайомий голос Берг. – Я ще ніколи не бачила, щоб ви так замислювалися.

Марина здригнулась і отямилася.

– У вас горе, Маринко? – ласкаво запитала Берг.

– Це так, дрібниці, – спокійно відповіла дівчина, підводячись з свого каменя.

Як бувало вже багато разів, поруч пішли вони до заводу. Корпуси будинків ніби виростали перед ними. Так дійшли вони до будинку, де жила Берг.

Марина хотіла попрощатися і йти далі, але Любов Вікторівна затримала її. Вона дуже ввічливо, але настійно запросила Марину до себе, і дівчина не відмовилася. В думках її клекотіла буря схвильованих почуттів, і щоб якось затамувати цю бурю, забути її, треба було залишатися на людях.

Вони зайшли у невелику, досить стандартно умебльовану кімнату. Було біля сьомої години, і густа чорна сутінь вже залягла в усіх кутках.

Берг не починала розмови. Вона сподівалася, що Марина почне говорити перша, а дівчина все мовчала.

Тоді Борг почала сама.

– А цікаво, Марино, ви теж так будете хвилюватися, коли ваша перша машина буде іти на випробування?

Удар потрапив точно. Марина здригнулася.

– Цього ніколи не буде, – тихо відповіла вона. – Все зробить Крайнєв. Мені залишилося тільки мріяти.

– Ну, може, не мріяти, а діяти, – роздумливо сказала Берг.

– Діяти? – перепитала Марина. – В тому-то і біда, що без Крайнєва я сама ще довго не зумію, мабуть, збудувати щось подібне. Це лише мрії…

– Ви мене не так зрозуміли. – Голос Берг звучав обережно, навіть несміливо. – Я думаю тільки те… хоч, власне кажучи, надто сміливо…

– Ні, вже скажіть, коли почали, – попросила Марина.

– Я думаю, що коли б завтра крейсер не витримав іспитів або, може, з ним щось би трапилося, то, мабуть, вам можна було б дуже скоро зайняти місце Крайнєва і мати власні машини… це тільки припущення, звичайно, нічого тут я не пропоную. с.

Невпевнено рухаючись, встала Марина з тахти. Вона дивилася на Берг, не розуміючи, що та говорить, боячись повірити самій собі. Потім швидко повернулася і, ні слова не кажучи, вибігла з кімнати. Берг хвилину дивилася їй услід, потім взяла маленького чемоданчика, що стояв біля ліжка, і вийшла з кімнати, щільно причинивши за собою двері.


РОЗДІЛ СОРОК ШОСТИЙ

Бойові патрони видали несподівано о шостій годині вечора. Винищувачі стояли довгою шеренгою срібних, низько поставлених крил, і механіки ще возилися біля моторів, перевіряючи все до останньої дрібниці. Молоді пілоти, схвильовані серйозністю бонової тривоги, перевіряли кулемети. Вони робили це сотні разів під час учбових стрільб, але ніколи цей процес не здавався таким важливим і відповідальним.

Минула година. Літаки були цілком готові до зльоту. Сутінь сповнила аеродром. Льотчики стояли біля своїх машин, чекаючи дальших наказів. Василь Котик стояв біля свого винищувача на правому фланзі всієї шеренги літаків. Ліворуч від Василя ходив біля свого літака Петро, а ще далі виднілася в темряві могутня постать Миколи. Бойові патрони лежали в обоймах. Це була дуже надійна інформація. Тут було про що подумати.

Минуло ще півгодини. З'явилися несміливі зорі. Місяця не було. Темрява густою пеленою огорнула пілотів. Чекання втомлювало.

Та ось пролунали слова команди, і знову всі вишикувалися біля машин. Підійшов командир полку і майор Полоз. Чітко і коротко було віддано наказ. Всі винищувачі переводилися на інший аеродром. Групу поведе майор Полоз. Аеродром – мета перельоту – лежав майже за триста кілометрів на захід.

Василь Котик прикинув у думках напрям, відстань і посміхнувся – здорово, майже на самісінькому кордоні.

Мабуть, ця думка прийшла в голову не тільки Котикові, бо по всій шерензі пройшов стриманий гомін. За півгодини, після ознайомлення з порядком перельоту і маршрутом, командир побажав своїм пілотам успіхів і попрощався. Через хвилину всі вже були на своїх місцях.

Було дано команду заводити мотори. Могутнє гудіння вкрило аеродром. Десятки моторів стали працювати одночасно. Точно о дванадцятій годині майор Полоз відірвав свій літак від землі. Прожектор освітлював аеродром, і видно було, як одна за одною здіймаються в повітря лапки винищувачів.

В перші хвилини Полоз трохи хвилювався, озираючись назад, але коли всі літаки злетіли і вишикувалися, він заспокоївся, ліг на курс і, поглядаючи вниз, де мала бути земля, навіть став насвистувати пісеньку.

Василь Котик не помилився. Дійсно, винищувачів переводили ближче до кордону. Майор Полоз знав це дуже добре. Він також добре знав, як легко вночі помилитися, промазати на тридцять-сорок кілометрів, не знайти аеродрому і залетіти за кордон. Тому увага Полоза від приладів на дошці щоразу переключалася на землю, туди, де мусили з'явитися прожектори заданого аеродрому.

Полоз дивився на годинника. Прожектор уже мусив з'явитися, а на землі все ще цілковита темрява. Полоз вирішив летіти вперед ще хвилину і, коли не буде аеродрому, повертати назад.

І коли стрілка дійшла до наміченої грані, знизу, з землі, раптом ударив яскраво-блакитний промінь прожектора. Аеродром був тут, під ними. Полоз зітхнув полегшено. Колона летіла над аеродромом, і винищувачі в строгому порядку сідали на землю.

А коли. всі сіли, останнім приземлився майор Полоз. На новому аеродромі пілотів відвели у будинок і кожному вказали ліжко. Першу ніч вони провели неспокійно, щомиті чекаючи тривоги. Але прийшов ранок, почався день звичайної учоби на новому місці, і все заспокоїлося.

Тільки бойові патрони, яких ніхто не звелів здавати, нагадували про бойову тривогу.


РОЗДІЛ СОРОК СЬОМИЙ

Марина сиділа, стискаючи долонями скроні. Було таке відчуття, ніби страшна непоправна катастрофа трапилася в її житті. Дівчина думала напружено, майже гарячково, і думки її були болючими.

Вона намагалася все правильно зрозуміти в словах Берг, хоч, власне кажучи, бачила, що якось інакше зрозуміти ці слова неможливо. От до чого вона вже докотилася з своїм честолюбством, зі своєю самовпевненістю, їй вже починають пропонувати іти на злочин. Значить, дуже багато неправильного було в її думках, коли Берг наважилася запропонувати щось подібне.

Раптом Марина рвучко підвелася. Зараз треба негайно діяти, крейсер в небезпеці… Як треба діяти, Марина ще не знала, але швидко вийшла з кімнати, бо далі залишатися тут не було сили.

Вона йшла до заводу, і з кожним кроком хода її ставала все швидшою. Віра Михайлівна Соколова зустріла її зовсім недалеко від заводу.

– Гуляєте, Марино, – посміхнулася вона, коли дівчина в темряві майже налетіла на неї.

– Ні, так… гуляю, – розгубилася в першу мить Марина.

– Проведіть мене трохи, – попросила Соколова і взяла дівчину під руку. – Підемо через парк.

Вони пройшли довгими алеями недавно насадженого парку. Тут посадовили тисячі дерев, вони були маленькі, майже голі і зовсім некрасиві, але на заводі всі знали, що тут буде за кілька років, і гордо звали велику засаджену площу парком. Соколова відчувала тремтіння руки Марини і по-своєму зрозуміла це тремтіння.

– Ви хвилюєтеся, Марино, – сказала вона, – ви знаєте, я теж сьогодні схвильована, як ніколи. Крейсер стоїть біля експериментального цеху, і мене весь час тягне туди ще раз глянути на нього, перевірити охорону. І я здорово хвилююся за завтрашній день. В цьому крейсері моєї роботи крихта, а хвилююся я так, ніби посилаю на іспит улюблену дитину. Уявляю, як мусите хвилюватися ви і Крайнєв, коли навіть я, технічний виконавець, мало не плакала сьогодні, коли крейсер вперше злетів у повітря. Я боюся за завтрашній іспит. Я віддала наказ потроїти варту, щоб навіть комаха не могла пролізти до крейсера, але спокою в моєму серці немає. І мені хочеться швидше впевнитися, що крейсер уже літає і всі мої страхи даремні.

Марині раптом не стало чим дихати. Розстебнула комір пальта, глянула вгору. Імлистий вечірній туман закривав небо, здіймаючись від самої землі.

– Завтра крейсер піде у висотний політ, – сказала Соколова, – яке це буде свято.

Марина стиснула руку Віри Михайлівни в своїй руці. Здивована Соколова глянула на дівчину.

– Що з вами, Марино?

Марина не могла говорити, вона ледве стояла на ногах.

– Віро Михайлівно, – нарешті проговорила вона, – дайте мені машину без шофера. Дайте машину і ні про що не розпитуйте. Я благаю вас не відмовити мені.

Соколова навіть відступила на крок від здивування. Марина йшла поруч, і обличчя її було розпачливим.

– Я дуже прошу вас не відмовити мені.

– Я й не думала відмовляти, Марино. Зараз ми дійдемо до цього будинку, я подзвоню в гараж, і вам пришлють машину.

Черев десять хвилин машина зупинилася біля будинку. Шофер вийшов з машини і підійшов до директора заводу.

– Хто поїде?

– Віддайте товаришці Токовій ключ від машини і можете бути вільні.

Марина швидко сіла до руля. Соколова підійшла до машини.

– Марино, і зараз ви мені нічого не скажете?

Марина глянула на Віру Михайлівну, всміхнулася схвильовано, тривожно і раптом поцілувала.

– Завтра, Віро Михайлівно, я розкажу вам усе. А поки що тільки одне – бережіть крейсер.

Машина вимчала на рівне шосе: Марина сиділа біля руля, і здавалося їй, ніби їде вона страшенно помалу. Ніч розгорталася перед нею, розрізана блискавичним польотом променів світла. Зараз у Марини була тільки одна думка – швидше!

Машина влетіла в Київ, промчала по Хрещатику, завернула вгору праворуч і спинилася біля невисокого будинку. Марина швидко вбігла в двері. Військовий сидів біля столу і зустрів її привітною посмішкою.

– Дуже радий бачити вас, Марино Михайлівно, – сказав він, – одверто кажучи, я чекав вас. Ну, що ж ви привезли хорошого?

Марина остовпіла. Як міг він її чекати? Значить, він вже все знає.

Військовий розсміявся.

– Так що ви мені привезли?

– Нічого.

– Шкода, а я чекав невеличкого подарунка.

Марина, не розуміючи, мовчала. Військовий відкрив шухляду стола і дістав звідтіля кілька сірникових коробочок. Мовчки вистроїв їх перед собою. Потім глянув на Марину і сказав:

– Я слухаю вас, Марино Михайлівно.

Марина почала говорити. Вона розказала все, і голос її тремтів і зривався, коли вона згадувала слова Берг.

Військовий сидів задумано. Його красива срібна голова трохи похилилася.

– Так, – сказав він роздумливо, коли Марина скінчила свою розповідь, – вона добре працювала. Ви ще раз підтвердили наші дані. Ми її вже давно знаємо. Вона ніколи ні перед чим не спинялася. Колись вона навіть отруїла власного чоловіка. Я був певен, що вам або комусь іншому вона запропонує щось подібне, і тому не випускав її з поля зору.

Марину вже ніщо не вражало цієї ночі. Вона сиділа в кріслі, і все тіло здавалося на диво важким і безсильним.

На столі задзвонив телефон. Військовий зняв трубку, послухав.

– Дякую, – сказав він. – Все добре зроблено. Інших немає? Шкода. Будьте дуже уважні. Нічого, працюйте далі.

Він поклав трубку і звернувся до Марини.

– Хочете зараз поговорити з Берг? Вона вже тут.

На обличчі Марини відбилася така ненависть і огида, що військовий зрозумів відповідь і без слів.

Він попросив пробачення, вийшов з кабінету, а коли повернувся за годину, Марина вже спала у величезному кріслі. Військовий підійшов до дверей, наказав секретареві переключити телефони і сів до столу. Він працював швидко, спокійно, і втома не могла схилити його срібну голову.

Марина спала, усміхаючись уві сні. Військовий розбудив її, коли перші промені сонця вже позолотили шибки. Марина прокинулася, озирнулася, дивуючись, потім глянула на військового і згадала все.

Вони попрощалися, як добрі друзі. Дівчину чекав крейсер. Вона мусила поспішати.


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю