355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Вадим Собко » Зоряні крила » Текст книги (страница 20)
Зоряні крила
  • Текст добавлен: 4 мая 2017, 17:30

Текст книги "Зоряні крила"


Автор книги: Вадим Собко



сообщить о нарушении

Текущая страница: 20 (всего у книги 37 страниц)

РОЗДІЛ ДВАДЦЯТЬ ВОСЬМИЙ

Роботу було закінчено. Креслення крейсера, важкого двомоторного бомбовоза, лежали, міцно замкнені у сейфах інституту стратосфери. Чудова машина вже існувала на великих аркушах ватманського паперу. Ще залишалося багато роботи над дрібними деталями, але основне вже зроблено.

– Креслення закінчено, крейсер вже існує. Вип'ємо за його успіхи. Побажаємо машині вдалих польотів. Ми маємо на це повне право. Ми добре попрацювали.

Валенс сидів за столом на місці голови. Він підняв келиха з прозорим вином, і мовчання запанувало за столом. Дванадцять чоловік сиділо перед Валенсом, весь колектив проектувальників крейсера.

Валенс виголосив тост. Він піднімав келиха за молодість – за молодість своїх друзів, за молодість всієї країни, його підтримали щиро і палко.

Марина сиділа за столом навпроти Крайнєва. Вона почувала себе цілком рівноправним членом цього товариства, її проект при обговоренні не мав жодного зауваження. Таке траплялося нечасто.

Настрій у дівчини був прекрасний. Дівчат було тільки троє за цим столом. Їх оточували увагою, до них трохи залицялися. Все це зайвий раз підкреслювало, що роботу закінчено і можна трохи спочити.

Від вина, легкого і п'янкого, туманилася голова. За столом вже говорили всі разом, мало прислухаючись до сліз товариша. Інженер Матяш встав з-за столу, звідкілясь витяг патефон. Ручку він крутив, немов заводячи автомобільний мотор. Патефон заграв, але спочатку в загальному гаморі його не було чути. Тільки через хвилину, прорізаючись крізь розмови і сміх, попливли по кімнаті і все полонили повільні такти танцю. Крайнєв устав з місця і відсунув стілець.

Він пройшов до краю столу, де сиділа інженер-конструктор гвинтомоторної групи Наташа Котова, вклонився церемонно-жартівливо і запросив її до танцю. Валенс підійшов до Марини й сказав:

– Тряхнем стариною, Марино Михайлівно. Не відмовте старому дідові протанцювати один танець.

Марина посміхнулася і встала назустріч Валенсу. Колись, замолоду, Адам Валенс багато кого міг навчити танцювати. А нових танців він танцювати майже не вмів і розраховував головним чином на те, що пластинка швидко закінчиться. Так воно і сталося. Після кількох тактів він відвів свою даму на місце і сів сам. Його репутацію досвідченого танцюриста було підтримано.

Для Юрія Крайнєва цей вечір був великим ї радісним святом. Він святкував його щиро і весело, як один із найкращих днів у своєму житті. Крейсер зроблено. Частину обіцянки вже виконано. Про повне виконання Крайнєв напише тоді, коли крейсер злетить у повітря. Так чому ж не повеселитися нині, чому не святкувати, коли є глибоке переконання в правильності всіх розрахунків, в неперевершеності крейсера.

Ось перед ним сидить Марина. Хороша дівчина. У неї величезний талант і не менша гордість. Навіть її захопила хвиля роботи. Хвостове оперення зроблено так, що Крайнєв тільки ахнув від задоволення, коли побачив креслення. Правда, йому на своєму віку довелося сказати ціп дівчині чимало неприємностей. Не дивно, що вона трохи сердиться на нього. Та сьогодні не такий вечір, щоб на когось сердитися.

– Ходім танцювати, Марино. Ходім.

Вони розходилися пізньої ночі, проголосивши останній тост за дружбу. Йшли довгими вулицями нічного Києва, голосно співали пісні, і всім їм не хотілося йти додому.

Крейсер готовий! Завтра знову можна починати здійснювати мрію. Минуть місяці, і крейсер злетить у над хмар’я. Хіба це не варто пісні?

Розійшлися, провівши по черзі додому всіх дівчат. Довго блукали Хрещатиком, виходили на Володимирську гірку і милувалися просторами Дніпра. На стальних водах своїх ріка вже несла величезні крижані поля. Вони розійшлися під ранок, коли від блукань заболіли йоги. Розійшлися, сміючись.

Марина прийшла додому і довго сиділа на ліжку.

Крейсер готовий. Креслення лежать у сейфах. Дещо зроблено там і Мариною.


РОЗДІЛ ДВАДЦЯТЬ ДЕВ'ЯТИЙ

Все стало на свої місця. Минуло три дні, може чотири, а на будівництві вже мало хто навіть згадував про завал тепляка. Все увійшло в свою колію, все пішло по наміченому шляху. Тепляк зробив своє. Соколова відповіла Валенсу, що катастрофа не відіб'ється на темпі будівництва і воно буде закінчене точно в строк. Піхто не збирався притягати Полоза до суду. За ці кілька днів Бабат перевірив усе, що тільки можна було перевірити. Андрій Васильович був незадоволений сам собою і своєю поведінкою. В його думках панувало безладдя.

Було незрозуміло, чому слідчий Каратов нікого не притяг до відповідальності. Він обмежився лише тим, що зробив заяву про причини обвалу. Бесіду із слідчим було навіть надруковано в газеті.

Все заспокоїлося на будівництві. Слідчий більше не приїздив. Тільки Соколова, яка бачила все будівництво з верху до низу, інколи помічала його роботу.

Андрій Васильович Бабат написав точну і цілком об'єктивну доповідь. Він закінчив її за годину до від'їзду з будівництва, йому дуже хотілося, щоб Соколова ознайомилася з цією доповіддю і оцінила всю об'єктивність інженера Бабата. Під час останньої розмови він навіть поклав перед нею на стіл папку з доповіддю, але Соколова і не глянула на неї.

Проводиш на вокзал Андрія Васильовича ніхто не приїхав. Біля дверей вагона він простояв кілька хвилин, ніби чекаючи, чи не з'явиться хтось знайомий, але ніхто не прийшов. Андрій Васильович глибоко зітхнув і зайшов у купе.

З чотирьох місць у купе було зайняте тільки одне. Біля вікна сидів чоловік у зім'ятому сірому костюмі. Профіль обличчя, з довгим рівним носом і косо зрізаним підборіддям, вимальовувався на віконній шибці. Цей ніс і ніби покалічене підборіддя здалися Бабатові дивно знайомими.

Чоловік обернувся, і Бабат ледве не скрикнув від несподіванки. Так, безперечно, вони були давні знайомі. Правда, Андрій Васильович волів би не зустрічатися з цим чоловіком після того, як не бачилися вони багато років, але раз зустріч вже відбулася, то що ж зробиш.

Чоловік уважно глянув на Бабата:

– Радий бачити вас, Андрію Васильовичу. Ми давно не бачилися.

– Здрастуйте, товариш…

– Гомон, – швидко перебив Бабата чоловік.

– Гомон, – слідом за ним здивовано повторив Бабат.

– Радий, дуже радий з вами зустрітися, – заглядаючи у вічі, говорив Гомон.

Він, здавалося, зовсім не помічав похмурого погляду свого співбесідника, говорив невгаваючи, згадував стару роботу, старих знайомих – їх виявилося зовсім не так мало, – і всі ці згадки, безперечно, були неприємними для Бабата.

Гомон замовк не раніше, ніж упевнився, що настрій інженера зіпсовано остаточно. Він сам мав зійти на одній з ближчих станцій. Це було, мабуть, єдине, що радувало Бабата в цій зустрічі. Але радіти не довелося. Збираючи речі в маленький чемоданчик, Гомон, ніби між іншим, спитав:

– Де я вас знайду?

– Хіба це так обов'язково?

– Так, обов'язково.

– Одверто кажучи, я б не хотів зустрічатися з вами.

– Дуже дякую за одвертість, але саме я мрію з вами зустрітися.

У тоні Гомона Бабат відчув неприхований наказ.

– Візьміть вашу книжечку, вирвіть аркушик і напишіть мені адресу. Тільки без липи. Точну адресу і номер телефону.

І Бабат послухався. Написав усе, що вимагав Гомон, і віддав. Кінець кінцем це ні до чого по зобов'язує.

До Гомона знову несподівано повернувся той самий улесливо-запобігливий тон. Ніби і не було між ними цієї стриманої, але гострої розмови. Незабаром колеса застукотіли по стрілках. Промайнула водокачка, поїзд спинився.

Гомон вийшов з купе, але на серці у Бабата від того легше не стало. Він сидів у своєму купе, похмурий, аж почорнілий, не відповідав на запитання своїх нових сусідів і поспішив лягти спати. Сон заспокоєння не приніс. Снилися уривки давно забутих подій, давно не бачені обличчя.

До Валенса він прийшов у середині дня. Віддав доповідну записку, коротко доповів про обвал тепляка, зазначив, що зараз це майже не відіб'ється на терміні закінчення теплоелектроцентралі. Дав дуже високу оцінку роботі Соколової і замовк.


РОЗДІЛ ТРИДЦЯТИЙ

Велика заводська лабораторія містилася у двоповерховому будинку, недалеко від головного корпусу заводу. Перший поверх займали кабінети, в яких розташовувалися звичайні матеріало-дослідні та механічні лабораторії, а на другому поверсі були лабораторії спеціального призначення. Вхід на другий поверх суворо обмежувався і контролювався.

Ганна Ланко працювала тепер в одній із маленьких кімнат другого поверху. Двоє вікон з кімнати виходили на заводський двір. Вздовж стін на столах і штативах стояли хімічні прилади, великі, прозорі, схожі на мильні пузирі, колби, важкі скляні і металеві балони. Великий стіл стояв посередині кімнати, на ньому звичайно провадилися досліди. В самому кутку стояв письмовий стіл Ганни, поруч нього звичайний, клейонкою оббитий диван і ще трохи далі – важка і масивна вогнетривка шафа.

Вікна лабораторії виходили на південний схід, і від того в кімнаті всю першу половину дня панували промені гарячого літнього сонця.

Ганна, одягнена в синій, у багатьох місцях пропечений кислотами халат, рухалася в лабораторії швидко і вправно, знаючи тут все до найменших дрібниць, з одного погляду розуміючи, що робиться в прозорих колбах, наповнених різноколірними рідинами. Проте останнім часом доводилося Ганні визнавати, що вона не розуміє, що твориться перед «нею. Інколи навіть здавалося, що вся робота зайшла у безвихідь і все чисто треба починати спочатку.

Яринка і Ганна зустрілися раннім ранком, і потому, як вони привіталися, видно було, що ця зустріч давно очікувана і дуже приємна. Яринка нашвидку оглянула все, що стояло на столах лабораторії, про себе відзначила, що за час її відсутності змінилося небагато, і зразу почала ділову розмову.

З Ганною вони почали працювати разом не так давно, може з півроку тому, коли Ганна, одужавши від тяжкої хвороби, знову взялася до роботи. Спільна робота зблизила їх, і вони швидко подружилися, незважаючи на чималу різницю в віці.

– Коробов помер тиждень тому, – сказала Яринка після перших слів вітання, – ти вже знаєш про це?

– Помер? – перепитала Ганна, поволі опускаючись на стілець. – Ти що, збожеволіла?

– Коробов помер тиждень тому, – повторила Яринка. – Я навіть сама бачила…

Ганна низько нахилилася до обличчя дівчини. Голосу не стало, і вона тільки змогла прошепотіти:

– Вибух?

– Так.

– Розказуй.

Яринка почала розказувати. Коробов був одним з видатних радянських хіміків, спеціалістом по вибухових речовинах.

Коли Яринка і Ганна зробили перші, ще зовсім невдалі, але перспективні винаходи в цій галузі, їх відразу ж познайомили з Коробовим. Останні три місяці Яринка працювала в його лабораторії. В цій галузі і раніше працювала Ганна.

– І от, ти розумієш, – говорила Яринка, – Семен Павлович нарешті вирішив, що реакція мусить проходити під великим тиском і при дуже низькій температурі. Це вже ми хтозна-куди зайшли від наших початкових дослідів. І кінець кінцем ми одержали те, чого добивався Коробов. От на, читай – це формула цієї речовини, може і не зовсім точна, бо дослідити її ми не встигли. Такий сизувато-чорний порошок, грамів, може, зо два. Працювати над ним ми закінчили о другій годині ночі. До чотирьох годин у вибуховій камері ми намагалися одержати вибух. Нічого не вийшло. Ми спробували все: детонацію і удар, кислоти і вогонь, – все марно, жодного натяку на вибух. Кінець кінцем, о четвертій годині Коробов стомився і заснув на дивані. Я зсипала залишки порошку в колбу, заткнула її і поставила на столі. Потім поприбирала все і пішла додому. І десь біля сьомої години ці два грами, які не хотіли вибухати навіть від детонації, рознесли вщент весь триповерховий будинок лабораторії. Загинув тільки Коробов. Щастя, що це трапилося вранці. Впали навіть стіни. Це просто якась дика сила.

Ганна сиділа нерухомо, дослухаючись до кожного слова. Коли дівчина закінчила говорити, кілька хвилин стояла тиша. Потім Ганна сказала:

– Для того щоб перевірити, чому стався вибух, треба заново проробити всю роботу Коробова.

– Так.

– В тебе є записи реакції?

– Мені не дозволили везти їх з собою. Завтра їх надішлють сюди. Я тобі признаюсь одверто – зараз мені трохи страшно. Я бачила всякі вибухи, але нічого подібного ще не знала.

Ганна глянула на дівчину спокійно, ніби намагаючись прочитати її думки.

– Може, ти боїшся продовжувати ці досліди?

Яринка несподівано почервоніла і закусила нижню губу.

– Я говорила про страшну руїнницьку силу цієї речовини, а не про досліди. Ти навмисне хочеш мене образити?

– В мене такого і в думці не було, – заспокійливо сказала Ганна.

Яринка посміхнулася. Щоб. приховати збентеження і недоречний гнів, вона встала і відійшла до вікна. Це була саме година обідньої перерви, і по заводському двору ходило чимало людей.

– Дивись, дивись. Орленко і Король ідуть, – несподівано радісно вигукнула вона.

Ганна підійшла і стала поруч.

– Так, це вони.

– Друзі-нерозлийвода. Вчора на вокзалі і то разом мене зустрічали.

Ганна промовчала, уважно дивлячись на обох друзів. Король і Орленко зникли за рогом. Треба було повертатися до покинутих справ, до роботи.

Для того щоб продовжувати досліди Коробова, провадити реакції під великим тиском, треба було проектувати спеціальний компресор. І не гаючи часу подруги стали визначати основні дані майбутнього складного апарата.


РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ ПЕРШИЙ

А в цей же час директор інституту і експериментального заводу, і ще багатьох закладів, які в сукупності звалися інститутом стратосфери, Адам Валенс сидів біля столу у своєму кабінеті. Вікна були відчинені, і від того, що весняний простір відчувся так близько, великий кабінет здався тісним і задушним.

Вони сиділи один проти одного – Валенс і Полоз. Це була хвилина мовчання. Вона минула швидко, як хмарина в жаркому небі, і директор перевів погляд на Полоза.

– Ви що, з Соколовою одружилися? – несподівано запитав він, і це запитання не мало жодного зв'язку з попередньою розмовою.

Полоз густо почервонів.

– Закінчимо завод і, мабуть, одружимося.

– Запрошуй на весілля, – Валенс весело засміявся, спостерігаючи збентеження Полоза. – Шкода, що Гучко загинув, а то б і зовсім весело було.

При згадці про катастрофу Полоз раптом спохмурнів. Тепер, коли величезна споруда теплоелектроцентралі вже готова, мало хто згадує про ті дні. Але Полоз думає про них часто. Ніхто не пояснив йому як слід, чому ж сталася та катастрофа. Слідчий знав значно більше від того, що сказав, і Полоз був переконаний, що коли-небудь взнає все.

Валенс мовчав. Полоз повернувся до попередньої розмови.

– Так коли ж ми все-таки одержимо другий генератор? Монтажні роботи можуть нас загримати.

– Генератор ви одержите завтра і ще п'ять разів встигнете його змонтувати. Пуску він не затримає. А що ж потім будемо робити?

Полоз явно не знав, що відповісти. Робота на будівництві захопила його цілком, і думати про майбутнє просто не залишалося часу.

– Шкода мені відпускати тебе, Полоз, а, мабуть, доведеться.

– Куди відпускати?

– На старе місце.

– Як на старе?

– Дуже просто. От ходиш ти зараз у військовому, тільки петлиць на комірці немає. А там пришиють петлички, красивий станеш. Ти в яких частинах служив? Літав?

– Літав.

– Ну, от і знову літатимеш. Шкода мені тебе відпускати, але сьогодні одержав наказ – треба тебе і ще кількох відпустити для роботи в армії. – Валенс провів рукою по аркушику паперу, де було виписано в стовпчик прізвища.

Полоз промовчав.

– Закінчиш завод, здаси свою теплоелектроцентраль, і попрощаємося. А за все, що ми тут говорили, не турбуйся. Все буде точно в строк прислане. І Соколовій теж скажи, щоб не нервувалася. Ми вас не затримаємо.

Валенс підвівся. Вони попрощалися. Інженер вийшов.

Увечері він уже їхав на будівництво. Вагон похитувало. Полоз лежав на лавці, і сотні думок роїлися в його голові. Десь у серці жило відчуття тривоги. Інженер добре знав це відчуття. Воно з'являлося завжди перед великими змінами в житті, коли спочатку доводилося починати великі справи.

Значить, знову літати, значить, знову вітер надхмар'я. Знову слухняні і точні рулі під руками.

Він подумав про Соколову, про те, що зараз доведеться на якийсь час з нею розлучитися, і спохмурнів.


РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ ДРУГИЙ

Над аеродромом пливе ясний льотний день. Високо-високо в піднебессі кружляють літаки. Вони знімаються з зеленої трави, потім знову сідають, щоб знову злетіти }гору. Вони пролітають низько над землею, щоб зникнути в прозорій млі надхмар'я. А інколи в зовсім чистому небі блискає сонячний зайчик або несподівано з'явиться біле димне кільце – це невидимі на великій височині літаки, це льотчики привчаються до висотних польотів.

Василь Котик стояв правофланговим у невеликій шерензі майбутніх льотчиків. Багато змін у його житті сталося за недовгий час. Довелося сісти за парту і знову згадати все, що вчили у школі, зрозуміти, що таких знань мало для того, щоб стати льотчиком. І тому завзято накинулися молоді Котики на книжки. Те, що люди в звичайних умовах проходять за роки, тут доводилося проходити за місяці. Це було стократ важче, ніж будувати найвищий і найскладніший тепляк.

У хвилини спочинку вони виходили з класів і лабораторій на аеродром, і кожен літак, який здіймався з зеленого поля в повітря, викликав у них гостру заздрість.

Як мріяли вони про ту хвилину, коли, нарешті, сядуть у кабіни, так само легко злетять у повітря до високих, ледве помітних на синьому небі пір'їстих хмар.

І от мрія їх починає здійснюватися. Правда, це ще дуже далеко від самостійних польотів, інструктор ще тільки розказує про основні елементи управління літаком. Все це вони вже давно знають з теорії, але тут, на зеленому полі, кожне слово звучить інакше.

– Що ж, починаємо, товариші учльоти.

Літак кожної хвилини готовий злетіти. Вже давно сидить у передній кабіні інструктор. Зникли великі лопаті гвинта, перетворившись на велике тіньове коло. Реве мотор, і потужний струм повітря летить від гвинта назад, пригинаючи низеньку травицю.

Раптом замовкає мотор. Інструктор вистрибує з кабіни на землю. Все готове до польоту. Інструктор підходить до хлопців і наказує першому сідати в літак. Обережно ступаючи по траві, підходить Василь до літака. Він спритно перекидає своє тіло за борт і сідає. «Зараз полетимо», думає він, і серце солодко завмирає. Інструктор сідає на своє місце, і, ховаючись від потоку вітру за прозорий козирок, відчуває Котик, як вібрує і здригається літак. Ще кілька слів команди. Ревіння мотора стає на одну поту вищим. З-під коліс прибирають трикутні колодки. Поважно похитуючись на товстих шинах, літак рушає.

Котик озирається назад. Товариші стоять непорушно, і на обличчі в кожного написане таке хвилювання і така заздрість, що Василь мимоволі всміхається і думає: «Це зовсім не страшно».

Літак біжить все швидше, раптом ревіння мотора стає глухішим, і в ту ж мить земля різко іде вниз. Котикові стає трохи страшно, але почуття це відразу ж зникає. Надто багато цікавого розкривається перед його очима, щоб думати про страх. Літак вже набрав чималу висоту і тепер летить, роблячи велике коло над аеродромом, будівництвом і авіашколою.

Василь бачить малесеньких людей на будівництві, пізнає кожен цех, кожну дільницю. Все це здається йому намальованим або зліпленим з глини, як ті макети, що стоять у лабораторіях авіашколи. Він дивиться на теплоцентраль і з усмішкою згадує той день, коли з братами милувався польотом літаків. Може, і зараз хтось дивиться знизу на його літак.

Мотор раптом замовкає. Вітер свистить і грає у розчалках крил. Котик інстинктивно хапається за борти кабіни, але боятися, очевидно, нічого – спокійно сидить у передній кабіні інструктор. Літак знижується. Ось знову заревів мотор. Ще хвилина, і літак уже стоїть на землі. Котик стрибає на землю.

До нього підбігають товариші, про щось запитують, Котик машинально відповідає, йому зараз не до запитань: з очей не зникає велична картина землі з висоти польоту. Інструктор вітає його з першим повітряним хрещенням. За мить літак знову здіймається у повітря. Микола Котик вилетів у свій перший політ.

А коли за кілька годин вони, всі десятеро, повертаються назад у класи, Василь питає інструктора:

– А коли ми вже справді будемо літати?

– Не терпиться?

– Не терпиться, товаришу лейтенант.

– Як тільки закінчите весь теоретичний курс, – відповідає інструктор.

Відповідь його чують усі хлопці. Швидше в класи, швидше в лабораторії; дайте нам книжки, дайте нам учителів.

І перед самими дверима школи Василь раптом спиняється. Назустріч виходить начальник авіашколи, а поруч нього іде ніхто інший, як виконроб п'ятої дільниці Полоз. Вони неголосно розмовляють. Полоз помічає Котика. Він киває головою, щось каже начальникові, і той проводить поглядом могутні постаті трьох братів.


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю