355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Норма Бейшър » Игра на богове » Текст книги (страница 21)
Игра на богове
  • Текст добавлен: 17 октября 2016, 03:28

Текст книги "Игра на богове"


Автор книги: Норма Бейшър


Жанр:

   

Триллеры


сообщить о нарушении

Текущая страница: 21 (всего у книги 30 страниц)

Глава 18

Докато гледаха заедно специалното предаване, Мередит се гушеше до Александър на тапицирания с черна кожа диван. Беше запозната с окончателния вариант и сега я интересуваше повече неговата реакция, а не толкова какво излъчват по телевизията. Наблюдаваше лицето му, докато той се гледаше замислено на екрана, и се опитваше да разбере какво точно се върти в главата му и какво изпитва. Не бе упражнил правото си да види материала преди излъчването му, а остави всичко в нейни ръце.

– Е, как го намираш? – попита тя накрая, загубила всякакво търпение.

Обърна се към нея усмихнат.

– Инстинктът ти е невероятно точен. Впрочем знаех си, че така ще се окаже. Не съм разочарован.

В действителност беше изключително доволен. Самото интервю, съпровождащите снимки, кадрите от мача по поло, обиколката из имението в Саутхамптън и заснетото в офисите на „Киракис корпорейшън“ в Световния търговски център се сливаха в едно цяло и създаваха съвършено различна представа от така популярната досега в обществото за начина му на живот. Определено контрастираше с репутацията му на плейбой, с която мечтаеше да се раздели.

– Не си разочарован? – Тя се надигна и го погледна. – Само това ли ще кажеш? Очаквах малко повече ентусиазъм…

Той се засмя.

– Справила си се чудесно, любов моя – увери я той. – Дори баща ми щеше да е доволен, ако беше тук да го види.

– Смяташ ли, че ще подобри имиджа ти?

Тя искрено се интересуваше от отговора му.

– Ако това не го стори, съмнявам се, че друго би успяло – отвърна той уверено. – С изключение, може би, на сватбата ни…

Тя се отдръпна и се престори на ядосана.

– Значи затова искаш да се ожениш за мен – за да промениш обществения си имидж! Да ти послужа като защитник пред обществеността, човек, който да ти придаде почтен вид.

Александър се засмя.

– Знаеш, че не е така – изръмжа той и я придърпа по-близо до себе си. – Искам да се оженя за теб, защото те обичам. Това е единствената причина и никога не я забравяй.

Устните му жадно се впиха в нейните. Мередит обгърна врата му с ръце и се притисна към него, отвръщайки на целувките му. Над рамото й той зърна портрета на Елизабет Уелдън-Райън, окачен над пианото. Защо му изглеждаше така позната?


– Три седмици? – изненада се Мередит. – Какво ще правя в Париж три седмици?

Харв Петерсън се облегна на стола и запали пура.

– Не беше ли твоя идеята да направиш предаване за новите модни дизайнери? – напомни той. – Ще се получи още по-добре, ако прекараш три седмици в Париж: ще правиш интервюта, ще огледаш всички есенни колекции на младите изгряващи звезди.

Мередит кимна бавно, съобразявайки какво всъщност предлага Петерсън. Прав беше: идеята бе нейна. И щеше да се получи страхотно предаване. В края на краищата колко често средният американски зрител има възможност да надникне в ослепителния свят на водещите френски дизайнери? Колцина имат възможност да посетят пищните есенни ревюта?

– Кога трябва да тръгна? – осведоми се тя предпазливо.

– Понеделник рано ли ти е?

– Понеделник?

– Виж, вече съм уговорил пътуването. – Петерсън се зарови в хартиите по бюрото и измъкна разпечатка от графика. – Според Бари между някои от ревютата има по цяла седмица. Първото е след седем дни. Ако тръгнеш по-късно от понеделник, ще го пропуснеш.

Тя отново кимна.

– Наистина ли смяташ, че са нужни три седмици за цялата тази работа – включително интервютата и всичко друго? – попита тя, докато преглеждаше връчените й от него листове.

– Ако имаш късмет – отвърна той. – Знаеш как действа законът на Мърфи, опре ли работата до заснемане на материал.

– Няма защо да ми го напомняш точно на мен.

Мередит извъртя очи нагоре.

– Май не си склонна да отидеш, а? – попита той, доловил неохотата й.

– Искам, разбира се! – възкликна тя. – Просто времето… Тук имам други задачи.

– Не се притеснявай за „Светът във фокус“ – успокои я той.

– Мислех за друго – призна тя.

Петерсън кимна и загаси пурата.

– Сватбата ти – досети се той.

Мередит го погледна и свъси вежди.

– С нашите графици е почти невъзможно Александър и аз да правим каквито и да е планове. Засега само обявихме намерението си пред медиите.

Петерсън се усмихна.

– Напоследък е трудно човек да разтвори вестник или списание и да не прочете за годежа ви. Ти се превърна в истинска сензация – отбеляза той. – Разбирам затрудненията ти, Мередит, но откровено казано, не виждам как да се откажем от идеята за предаването, ако продължаваш да искаш да го осъществиш, разбира се.

Тя кимна.

– Добре – прие с въздишка. – Тръгвам следващата седмица.

Мислеше за задачата, докато се връщаше в офиса си. Предаване за новите имена в света на международната мода лежеше на сърцето й, откакто предложи идеята преди три месеца. Как ще съобщи на Александър, че ще прекара следващите три седмици в Париж?

– Ще ми се да не се налагаше – говореше тя, докато вървяха през препълнения с хора терминал на летище „Кенеди“ – но не мога да откажа. В края на краищата предаването го водя аз и идеята е моя.

– Разбирам – отвърна той мрачно, забил поглед право напред в тълпата. Дори не правеше опит да прикрие гнева си. – Само едно не ми е ясно: защо трябва да стане точно сега и защо ще продължи три седмици.

– Вече го обсъдихме – напомни Мередит уморено. – Ще снимам есенните ревюта на най-нашумелите имена в бизнеса. За да успея, се налага да тръгна сега.

– И ще трае три седмици?

Никак не му се вярваше, че това са реални срокове.

– Ревютата не са всеки ден. Нали помниш колко повече време отне заснемането на предаването за теб?

– Тогава беше различно – не се предаваше той. – Снимките бяха по различно време и на различни места. Невъзможно беше да се заснеме за няколко дни или дори за седмица.

– Точно така. И в момента съм в подобно положение – уточни тя. – Някои от ревютата са през ден-два, но между други има цяла седмица. – Хвана го за ръката, спря и го погледна в очите. – Страшно ми е неприятно, че ще бъдем разделени. Ако имаше как да осъществя това предаване по друг начин, щях да го направя. Мисля, че си наясно.

Гледа я в продължение на няколко секунди и кимна. Бръкна в джоба си и извади ключ, който сложи в ръката й.

– Не съм в състояние да дойда, но искам да съм сигурен, че добре ще се грижат за теб, докато си в Париж – заяви той и впи очи в нейните.

Тя погледна ключа в ръката си, после отново Александър. Усмихваше му се провокативно.

– Това предложение ли е, или нареждане?

Всъщност разбираше, че той не й дава избор.

– Това е ключът за апартамента ми на авеню „Фош“.

– Но, Александър…

– Никакво „но“, matia mou. – Усмихна се. – Вече те смятам за своя съпруга. Апартаментът е толкова твой, колкото и мой.

Тя замълча за момент, съобразявайки колко е безсмислено да спори с него.

– Добре – прие накрая. – Щом поставяш въпроса така, как да откажа?

– Не можеш и дори не се опитвай. – Хвана ръката й и я стисна. – Уредил съм да имаш кола и шофьор на разположение. Ще те посрещне на летище „Дьо Гол“ и ще бъде с теб през целия ти престой в Париж.

– Но от службата вече уредиха пътуването! – възрази тя.

– Нека екипът се възползва от това – прекъсна я той нежно, но настойчиво. – Ти ще използваш моята кола и моя шофьор, за да съм сигурен, че си в добри ръце.

Тя го изгледа нежно, а после го целуна.

– Съзнаваш ли колко ми е трудно да ти кажа „не“?

Той я прегърна през раменете.

– Искам да го направя невъзможно за теб – отвърна той с хитра усмивка.

Мередит се засмя.

– Определено си поел по правилния път – увери го тя и затърси паспорта си из чантата, защото наближиха митницата. – Е, тук май ще се сбогуваме…

Александър поклати глава.

– Идвам с теб… до самолета – уточни той.

Тя го погледна леко изненадана. Понечи да попита как го е уредил, но се отказа – вече познаваше Александър. Той успяваше да постигне всичко, което желае – беше достатъчно да натисне съответните бутони в подходящия момент. Връзките и възможностите му не преставаха да я смайват.

– Трябва да призная, че си пълен с изненади.

Спря се и подаде паспорта на униформения служител, който го погледна и й го върна. Александър само се усмихна.

– Най-хубавото тепърва предстои, matia mou – обеща той.


Ню Йорк

Сам в офиса си в Световния търговски център, Александър прелистваше разсеяно докладите по бюрото. Определено не успявам да се съсредоточа върху деловите въпроси днес, помисли си той. Мередит отсъстваше вече близо три седмици. Предната вечер бе казала, че се прибира в петък.

– Ще те посрещна на летището – обеща той. – А после ще те отвлека в някоя църквичка в провинцията, където ще се оженим веднага.

Мередит се бе засмяла, защото си мислеше, че се шегува, но той говореше съвсем сериозно. Копнееше да се ожени за нея в мига, щом се върне от Париж. Не желаеше да чака нито ден повече.

Издърпа чекмеджето и извади малка кутия от тъмносиньо кадифе. Отвори я и се загледа в двете венчални халки вътре. Мередит ги избра: семпли платинени халки с гравирани инициали. Доставиха ги предишния ден. Той не й го каза по телефона. Възнамеряваше да я изненада, когато я посрещне на летището.

Усмихна се, защото си припомни разговора с Джордж сутринта. През последната седмица се държеше особено рязко със сътрудниците си и Джордж, смилил се над тях, предложи разрешение на проблема:

– Защо просто не отлетиш за Париж? Грабни я, заведи я на някой усамотен остров и се оженете там. Тя няма да устои на нещо толкова романтично. Жените обожават подобно поведение и съм готов да се обзаложа, че Мередит не прави изключение.

При тези думи Александър остана сериозен, но колкото повече се замисляше, толкова по-верни му се струваха. Заинтригува го идеята да я грабне, да я отведе в някое затънтено романтично местенце, където да се оженят набързо. Къде обаче? Замисли се. Само едно място на света отговаряше на условията, едно място му гарантираше пълно уединение. Взе решение и посегна към телефона, за да се свърже с Джордж.

– Ела в кабинета… Веднага.

Пет минути по-късно Джордж стоеше пред него угрижен.

– Какво има? Да не би сделката „Хамънд – Транскон“ да се разпадна? Говорих с Чък Хамънд тази сутрин и…

Александър го прекъсна.

– Не става дума за делови въпроси… Поне не такива, каквито си ги представяш – обясни той и посегна за куфарчето си. – Заминавам за известно време и ти ще ме заместваш, докато отсъствам. Ще ти се обаждам, но никой няма да може да се свърже с мен.

Облече си сакото.

Джордж го изгледа поразен.

– Не те разбирам… – подхвана той смаян. – Къде… За колко време заминаваш?

– За месец. Възможно е и за по-дълго.

Александър взе кутийката с халките от чекмеджето.

– За месец! Къде, за бога, отиваш?

– На сватба – обяви Александър и тръгна към вратата.

– На сватба ли? Чия…

Александър се ухили.

– Моята. Благодарение на теб, приятелю.

Бързо излезе от кабинета, докато Джордж го наблюдаваше смаян.


Някъде към два след полунощ частният самолет на Александър кацна на летище „Дьо Гол“. Посрещна го френски чиновник, бързо го преведе през митницата и го придружи до паркираната лимузина. Тридесетте минути с кола до Париж се сториха на Александър цяла вечност, макар да бе изминавал същото разстояние много пъти и при по-натоварено движение. Седеше на задната седалка, взираше се в нощта, но не виждаше нищо. Мислеше за Мередит и колко ще се изненада да го види. Нямаше представа, че той идва. Нарочно не й съобщи, защото искаше да й направи сюрприз. Погледна часовника си. Три и петнадесет. Усмихна се. Непременно щеше да предизвика смайване. Бръкна в джоба и извади малката кутия. През целия полет от Ню Йорк до Париж бе размишлявал. Знаеше какво точно ще направи, къде ще я отведе. Знаеше къде и кога ще се оженят. Щеше да бъде красива сватба – незабравима и за двамата. Както и меденият месец, който им предстоеше.

В три и половина колата влезе в подземния гараж на жилищната сграда. Александър не изчака шофьорът да му отвори вратата. Слезе и се затича към асансьорите. Нетърпеливо се качи, а когато пристигна на етажа, отключи и влезе в потъналия в мрак апартамент. Отиде в голямата спалня, където Мередит спеше непробудно. Свали сакото си и го метна върху облегалката на един от столовете в стил Луи Х, прекоси тихо стаята и коленичи на пода до леглото. Наведе глава и нежно я целуна – тя отвори очи и скочи сепнато.

– Александър – промълви тя, разпознала лицето му. – Как…

– Не задавай глупави въпроси – привидно строго я смъмри той и отново я целуна. – Просто ми покажи колко си щастлива, че ме виждаш.

– Наистина съм щастлива – прошепна тя и обви ръце около врата му. – Наистина съм страшно щастлива…

Отметна чаршафите и я взе в прегръдките си.

– Толкова много ми липсваше – промълви той, докато телата им се притискаха в лумналата страст.

Ръцете му я възпламеняваха. Тя се вкопчи в него и разкъса копчетата на ризата му, нетърпелива да го съблече. Той се засмя, изхлузи нощницата през главата й и я хвърли настрана. После трескаво свали дрехите си и й се нахвърли. Ръцете и краката им се преплетоха, а телата им сякаш се сляха от пламъка на взаимното желание. После дълго лежаха прегърнати. Единственият шум в стаята бе от неравномерното им дишане.

– Не знам какво те е прихванало, за да зарежеш всичко и да пристигнеш тук – наруши тишината Мередит, – но съм доволна, че си го направил.

– Не издържах далеч от теб – призна той и я погледна в очите. – Неописуемо ми липсваше. Не можех да търпя нито секунда повече. Трябваше да съм с теб.

– Щях да си бъда вкъщи в петък – промълви тя нежно и се сгуши още по-плътно в него.

– Никой от нас няма да си е вкъщи в петък – заяви той сериозно.

Изгледа го въпросително.

– Не раз…

– Не казвай нищо. Просто ме изслушай. – Тонът му не търпеше възражения. – Мислих, мислих и реших, че чакахме прекалено дълго.

– Александър, досещам се накъде биеш, но не…

Постави пръст върху устните й.

– Не разбираш, matia mou – съгласи се той нежно. – Ти нямаш избор. Отвлечена си. – Погали я по бузата. – Утре напускаме Париж – продължи той, – но не се връщаме в Ню Йорк. Заминаваме за Гърция.

Глава 19

– Харв, ти си като кисела краставица! – възнегодува Мередит.

Презокеанската телефонна връзка беше отвратителна, но не се налагаше да чува ясно продуцента си, за да долови негодуванието му по повод намерението й да отсъства цял месец. Колкото и да бе странно, на Мередит не й пукаше. В момента искаше единствено да бъде с Александър и най-после да стане негова съпруга.

– Имаш отговорности тук, ако случайно си забравила – напомни й Петерсън.

Дори при лошата връзка гневът му се изливаше силно и ясно.

– Нищо не съм забравила – увери го тя. – Но ти май забравяш, че имам и друг живот, освен работата ми в Ай Би Ес.

– Хайде престани! – изръмжа Петерсън. – Знам, естествено, че имаш и личен живот, особено когато го афишираш така широко. Господи, всички таблоиди в града коментират темата! – Замълча и си пое дълбоко въздух. – Виж, Мередит, не те осъждам. Но просто сега не е подходящият момент…

– Подходящият момент ли? – Мередит се изсмя дрезгаво. – Харв, такова нещо се случва на жена веднъж в живота. Ако извади късмет! Не съм го планирала. Да не би да е ваканция? Александър е зарязал всичко, за да долети тук. Щом той е изоставил всичките си отговорности…

– Изглежда не разбираш…

– Не, Харв. Ти не разбираш – прекъсна го тя грубо. – Ще се омъжвам. Ще се върна на работа. В момента не знам точно кога, но ще ти съобщя допълнително.

– Мередит, не можеш просто…

– Дочуване, Харв. Ще поддържам връзка.

Усмихната самодоволно, тя остави слушалката и отиде на терасата при Александър. Той се бе облегнал на парапета и гледаше замислено към улицата. Обърна се с лице към нея, когато тя приближи.

– Как го прие?

Усмихна му се и го прегърна през врата.

– Нека се изразя така: възможно е да бъда без работа, когато се върна в Ню Йорк. Разстроен е меко казано.

– Винаги можем да купим телевизията – предложи той.

Мередит се засмя и го целуна.

– Бъди сериозен – смъмри го.

– Сериозен съм – увери я той и я целуна по челото. – Корпорацията вече притежава телевизионни мрежи във Франция и Япония. Още една в Щатите ще бъде чудесна придобивка.

– Благодаря за вота на доверие – пошегува се тя. – Значи такова е мнението ти за мен: единственият начин да остана телевизионна журналистка е съпругът ми да купи телевизионната мрежа, така ли?

– И двамата сме наясно, че не е така. – Отново я целуна. – Не си се разколебала, нали?

– За нищо на света! – отвърна тя. – Ти започна, затова ще се ожениш за мен!

– Ще го направя – прие той и я притисна по-близо. – И то колкото е възможно по-скоро.

– Още не си ми казал къде ще ходим през медения месец. И защо ще продължи четири седмици.

– Къде ще ходим, matia mou, е изненада – отвърна той усмихнат. – А ще трае месец, защото желая да съм насаме с теб по-дълго.

– Как ще оцелее корпорацията без теб толкова време? – попита тя и прокара пръсти през разрошените му коси.

– Джордж ще съумее да държи нещата под контрол, а аз ще му се обаждам от време на време. Но той няма да има връзка с мен. Не искам никой да ни безпокои.

– Ти, любов моя, си направо невероятен! – заяви тя усмихната.

– Ти също. – Очите им се срещнаха. – Още една причина, поради която трябва да сме заедно.

Александър отказа категорично да съобщи на когото и да било къде заминават и какво планират. Не приемаше и идеята на Мередит да каже на Харв Петерсън за предстоящия им брак, но съзнаваше, че тя е права. Не биваше да изчезне за месец без никакво обяснение. Петерсън, както и Джордж, знаеха, че ще се женят, но никой не бе наясно точно къде или кога. Александър успя да убеди Мередит да не споделят с други плановете си.

Напуснаха Париж посред нощ – отново по настояване на Александър. Така, твърдеше той, е по-малко вероятно да събудят подозренията на репортерите, които сякаш ходеха по петите им през деня. Частният им самолет кацна на летище „Елиникон“ в Атина в четири сутринта. Чакаше ги лимузина, за да ги отведе в Пирея – там щяха да се качат на „Дионис“ и да отплават за острова. Мередит не спираше да се удивлява на Александър: за съвсем кратко време да уреди толкова много неща. Впрочем не беше чудно – Александър винаги изпипваше нещата.

Лимузината спря на кея в непосредствена близост до закотвената яхта. Екипажът в бели униформи застана мирно и изчака Александър да качи бъдещата си булка. Докато минаваха по рампата, капитанът Никос Катаподис ги приветства с „добре дошли“. Говореше бързо на гръцки по пътя към главната каюта.

Щом капитанът излезе, Александър я взе в обятията си и нежно я целуна.

– Редно е да те разведа наоколо – прошепна той и зарови пръсти в косата й, без да спира с милувките, – но предпочитам да останем тук.

Тя с охота отвърна на ласките му.

– Заключи вратата – промълви тихо. – Ще ме разведеш по-късно.

Той се усмихна, но не каза нищо. Пусна я, колкото да заключи вратата, за да не ги безпокоят, и отново я взе в обятията си.


– Фантастична е! – възкликна Мередит възторжено, докато прекосяваше моравата към къщата заедно с Александър. – Многократно съм се опитвала да си я представя, но това надхвърля всичките ми фантазии.

– Татко я построи за мама – обясни Александър и я прегърна свойски през раменете. – Трябваше да е място, достойно за кралицата, за каквато той я смяташе. – Мълчаливо поеха по каменните стъпала към главния вход. В един момент той наруши тишината: – И както е при всички монархии, трябва да има приемник, затова доведох моята кралица тук.

Преди да влязат, спряха, за да се целунат отново. Хелена бе събрала цялата прислуга във вестибюла да посрещнат бъдещата булка. На Мередит й стана забавно, особено след като Александър я обяви за своя кралица, а прислужниците я гледаха, сякаш наистина е кралска особа. Хелена й направи силно впечатление и взирайки се в ниската, набита сивокоса гъркиня, се опита да си я представи като гувернантка на Александър, който е тичал по петите й. Зачуди се какво ли ще бъде тяхното дете.

– Всичко около венчавката е уговорено – съобщи Хелена. – В момента приготвят параклиса.

– Отлично! – зарадва се Александър. – Значи няма да се налага да чакаме, нали?

– Разбира се – увери го Хелена без капка колебание. – Всички са наясно колко е важен моментът за теб.

– Радвам се. Благодаря, Хелена.

– За какво говорихте? – попита Мередит, докато се изкачваха по витото стълбище.

– Ще разбереш, matia mou. Съвсем скоро при това.

Мередит не бе виждала такава спалня: цялата във всевъзможни нюанси на синьо и зелено, тя представляваше просторно помещение с дебели килими, меки тъкани, големи прозорци от пода до тавана, зад които се виждаше голям балкон с изглед към Егейско море. Завеса в бледозелено и синьо се спускаше край великолепно легло с балдахин, застлано с ръчно изработени ленени чаршафи и тъмносини пухени завивки. Тапицерията на столовете също беше тъмносиня. Банята бе подобна на онази в апартамента на Александър в Олимпик тауър, само че още по-голяма, с бяла мраморна вана и бели мебели на фона на бежови нюанси. Във всички ъгли се виждаха бухнали папрати и палми.

– Лесно е да се разбере защо толкова обичаш това място – обади се Мередит, застанала на балкона, възхитена от панорамната гледка. – Ако аз бях израснала в подобно кътче, трудно щях да се разделя с него.

– Нямам време да оставам на острова, колкото бих желал – призна Александър, също загледан към морето. Обърна се към нея. – Сигурно ще доведем децата си тук един ден.


Венчалната церемония се състоя в топъл летен ден по залез-слънце в разположения на висока скала над морето малък варосан параклис. Мередит, в семпла бяла копринена рокля, принадлежала някога на Мелина Киракис, бе разпуснала по раменете гъстата си руса коса, украсена със ситни портокалови цветчета, каквито бяха закачени и върху ревера на тъмносиния костюм на Александър. Двамата стояха пред олтара. Мередит погледна Александър и видя, че тъмните му очи сияят на светлината на свещите.

– Невероятно красива си – прошепна той. – Щастлива ли си колкото мен в момента?

Тя само кимна – не посмя да се довери на гласа си.

Пред тях брадатият свещеник запя и започна да реди препоръки към младата двойка. От традиционната церемония пропуснаха само едно: старата византийска фраза „Жените трябва да се страхуват от мъжете“. И Александър, и Мередит я сметнаха за неподходяща.

Александър избра своя личен пилот Джеймс Удхил за кръстник. По време на церемонията той стоеше зад тях и държеше свързаните с дълга бяла панделка изящни корони, украсени с бели цветя. Три пъти ги размени над младоженците, преди да ги сложи на главите им. Извади халките и ги сложи на безименните пръсти на левите им ръце. После поднесе бокал от чисто злато. Александър го целуна и го подаде на Мередит – тя направи същото; тогава двамата отпиха от виното в него. Хванаха се за ръце, а свещеникът, поел свободната ръка на Александър, ги накара да обиколят три пъти олтара. С това церемонията приключи. Под дъжд от ориз и листа на рози, разпръсквани от Хелена – единствения гост на тържеството – Александър целуна булката. Най-после тя стана негова съпруга.

По традиция гръцката сватба е голямо семейно тържество и пиршеството след церемонията понякога продължава с дни. Но понеже Александър и Мередит предпочетоха съвсем интимна венчавка, решиха да я отпразнуват само двамата с хайвер и шампанско в обширната им спалня.

– Съжаляваш ли, че не вдигнахме тържество с много гости? – попита Александър, докато стояха на балкона под осеяното със звезди лятно небе, за да допият шампанското.

Мередит положи глава на рамото му и се усмихна замечтано.

– Никак – увери го тихо и го прегърна през кръста. – Нищо не би било по-красиво или по-романтично от сватбения ни ден. Не бих искала да е протекъл по какъвто и да е друг начин.

Той я погледна закачливо.

– Питам се дали да се любиш със съпругата си е по-различно, отколкото с любовница?

Тя се усмихна.

– Има само един начин да проверим. – Отдръпна се, хвана го за ръка и го отведе в спалнята. Взе чашата от ръката му, постави я до своята на нощното шкафче и го целуна силно. – Винаги съм знаела, че първата ми брачна нощ ще е нещо специално – прошепна тя и разхлаби вратовръзката му, – но никога не съм си представяла, че ще е чак толкова специална.

– Нито пък аз – отвърна той.

Устните му се плъзнаха по шията й, по рамото. Бавно свали ципа на роклята и ръката му се задържа за миг върху голия й гръб. Свлече роклята до кръста и оголи гърдите й. Погали ги нежно и стисна леко зърната. Приплъзна ръце по роклята, която падна на пода. Ръцете му описваха бавни кръгове по бедрата и хълбоците й, докато тя сваляше с треперещи пръсти ципа на панталона му.

– Люби ме… – прошепна настойчиво.

– Имай търпение, matia mou – промълви той и отново започна да я целува по шията.

Постави я да легне върху леглото и се доразсъблече. Намести се отгоре й, подпрян на ръцете си; целуваше я неспирно, а устните му сякаш бяха навсякъде. Тя го докосна и го възбуди с ръка. Той се претърколи по гръб и я придърпа върху себе си. Светлината огряваше лицето й. Тя имаше усещането, че телата им се сливат в разгорещеното им желание. Любиха се сякаш за първи път. Превърнаха се в едно цяло – увлечени от пламъка на своята любов, се сляха и физически, и емоционално. Прекалено изтощени, за да помръднат, лежаха прегърнати, говориха и кроиха планове за медения си месец. Изпитваха ненавист към деня, когато трябваше да се върнат към нюйоркската действителност.

Александър заспа, но Мередит дълго лежа будна. Внимателно, за да не го събуди, стана, наметна халата и излезе на балкона. Облегната на перилата, гледаше разсеяно към морето. Протегна ръка и дълго и замислено се взира във венчалната си халка. Платината проблясваше на лунната светлина. Не сънуваше, всичко бе истина. Те бяха женени.

Тя беше госпожа Александър Киракис.


Прекараха седмица на острова. През деня яздеха, разхождаха се по белите пясъци на плажовете, плуваха в морето. Плаваха с лодка и обхождаха резервата с дивеч. Вечер се хранеха сами на балкона и се наслаждаваха на самотата, а после се любеха до късно през нощта. Мередит бе убедена, че островът е едно райско кътче на земята.

– Който не вярва, че съществуват райските градини, трябва да дойде тук – сподели тя вечерта, преди да заминат. – Ще ми се да останем завинаги.

– Скоро ще ти омръзне – усмихна се той снизходително. – Ти не можеш да живееш дълго време спокойно.

Напуснаха острова на борда на „Дионис“ в ранните утринни часове. Този път той разведе Мередит из цялата яхта, започнала плавателния си път като канадска фрегата. Константин Киракис бе похарчил седем милиона долара, за да я превърне в плаващ дворец. Белият плавателен съд разполагаше с място на борда за два хидроплана, моторни лодки и платноходка, редом с множеството спасителни лодки. Специална уредба поддържаше температурата на басейна с прясна вода само няколко градуса по-ниска от тази на въздуха, та гостите да се чувстват приятно освежени, когато се потопят. Дъното на басейна направо смая Мередит. Мозайката представляваше сцена от гръцката митология с Дионис в средата. В кабинета на Александър имаше радиотелефон с четиридесет линии, късовълнов предавател и какво ли още не, за да има възможност да движи бизнеса си дори когато е в морето. Четири дизелови генератора осигуряваха постоянен поток от електричество, което задвижваше всичко на борда.

Самите каюти бяха изключително луксозни. Вратите бяха с японски лак, а камините – облицовани в лазурно синьо. Прочут френски художник бе автор на великолепните стенописи в трапезарията. Световноизвестни дизайнери се бяха погрижили да обзаведат каютите по вкуса на Мелина Киракис. Главната каюта бе най-впечатляваща: антики, ценни картини, скулптури, тежки красиви тъкани, мебели от черен махагон хармонираха елегантно със синьо-зеленикавите цветове в помещението.

– От цялата яхта тази каюта ми харесва най-много – сподели Мередит.

– И слава богу, защото ще прекарваме тук по-голямата част от времето си.


Впуснаха се в продължителен круиз из Средиземно море. Спираха където им хрумне. Първо слязоха в Рим. Разхождаха се по улиците, наслаждаваха се на величието на Вечния град, хранеха се в ресторанти на открито посещаваха музеи. Мередит откри, че съпругът й има слабост към италианското ренесансово изкуство. Той дебнеше да задоволи всяка нейна прищявка. Харесаше ли бижу или рокля на някоя витрина, не се колебаеше да го купи; проявеше ли желание да види нещо специално, той мигом го уреждаше.

– Ще ме разглезиш – предупреди го тя.

– А ти ме правиш щастлив – отвърна той.

След Рим поеха с кола за Венеция, Милано и Портофино. Качиха се отново на борда на „Дионис“ в Портофино и отплаваха на юг към Сардиния. Отседнаха в привлекателна вила с камина във всяка стая. Леко примитивните мебели подхождаха чудесно на интериора. Ръчно тъканите пердета и разноцветните теракотни плочи са от острова, обясни Александър, както и картините, окачени по стените. Понеже нямаше прислуга, Мередит се впусна да готви, а Александър – трогнат оцени усилията й и я наблюдаваше с усмивка.

– Никога няма да станеш известен главен готвач, скъпа – констатира той след поредния й неуспешен опит, – но няма значение. Ако търсех добра готвачка, щях да се оженя за такава.

По-често се хранеха в очарователно ханче в градчето. Липсваше какъвто и да е блясък, нямаше кристални полилеи, но Мередит с изненада откри, че на Александър му е по-приятно там, отколкото в най-изисканите европейски ресторанти. Танцуваше с нея на малкия дансинг и играеше на стрелички с местните жители – те откриха в негово лице сериозен противник. Изглеждаше спокоен и сякаш истински се забавляваше. Мередит откри нови странности у човека, за когото се омъжи. Винаги напускаха ханчето малко след полунощ, отиваха във вилата и се любеха под пухените юргани, докато огънят лумтеше в каменната камина в спалнята. Нощите бяха необичайно хладни за август, но Мередит така и не забеляза, защото сексът винаги я сгряваше. Сгряваше я и я оставяше напълно задоволена.

Качиха се на „Дионис“ в Каляри; три дни плаваха спокойно из Средиземно море, после слязоха в Монте Карло. Два дни се забавляваха в казиното и поеха с кола към Ница, Антиб, Кан и Сен Рафаел. Стигнаха до Сен Тропе. Без никакви затруднения Александър получи най-луксозния апартамент в най-елегантния хотел на градчето.

– При всяка нова спирка гледката става все по-прекрасна – възкликна Мередит, загледана в Средиземно море от прозореца на спалнята.

Александър се усмихна и започна да разкопчава блузата й.

– Възможно е – съгласи се той. Целуна я и свали зелената й копринена пола. – Но нищо не е по-красиво от онова, което виждам в момента…


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю