355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Дейвид Балдачи » Кинг и Максуел » Текст книги (страница 10)
Кинг и Максуел
  • Текст добавлен: 14 сентября 2016, 21:42

Текст книги "Кинг и Максуел"


Автор книги: Дейвид Балдачи


Жанр:

   

Триллеры


сообщить о нарушении

Текущая страница: 10 (всего у книги 27 страниц)

27.

Човекът имаше проблем. Сериозен, но не неразрешим.

Товарът от две хиляди и двеста килограма беше основната част от него, но имаше и други неща, за които да се притеснява. Беше добре, че този товар отиде там, където го искаше. Но не беше добре, че Сам Уинго все още е на свобода. Проблем представляваше и синчето му. А като капак на всичко беше изгубил трима от хората си.

Трябваше да намери заместници на загиналите, и то по най-незабележимия начин. Това изискваше време, но той не можеше да чака. Имаше още много работа, а минутите се нижеха бързо. Прозорчето на късмета все пак си беше само прозорче. В един момент щеше да се затвори и толкова. Затова всичките елементи на неговия план трябваше да заработят навреме.

В този момент съзнанието му беше ангажирано само с двама души – Шон Кинг и Мишел Максуел. Бивши агенти на Сикрет Сървис, сега частни детективи. Те успяха да объркат плановете му и едва не ги провалиха; на всичкото отгоре му костваха жертви на терена.

Проблемите бяха навсякъде. А той не обичаше да има проблеми.

Разбира се, с времето щеше да намери решения на всеки един от тях, включително на този с Кинг и Максуел. След това мисията щеше да продължи гладко като преди. Имаше всички предпоставки да постигне това, тъй като операцията беше планирана от доста време, през което той търпеливо сглобяваше детайлите.

Взе такси до летището и не след дълго беше на борда на реактивния самолет, който стремително набираше височина. Стигна крайната точка на пътуването си и пръстите му за миг опипаха кожената торбичка със служебния бадж и личните документи, която висеше на шията му. Тя му осигуряваше статута на държавен доставчик с неограничен достъп до всички секретни обекти. Някога той беше служил на страната си в униформа, но днес служеше единствено на себе си.

Взе колата си от покрития паркинг на летището и подкара към "Голямата къща", както обичаше да я нарича. Премина през охраната без проблем. Пое по един дълъг коридор, зави наляво и продължи да крачи напред, разминавайки се с много мъже и жени в униформи.

Но самият той вече не беше длъжен да отдава чест. Кимна на неколцина познати, но не им каза нищо. Всички бързаха нанякъде. Мястото беше такова, че никой нямаше време за празни приказки.

Той почука на вратата в дъното на последния коридор.

Това беше кабинетът на заместник-министъра на отбраната, отговарящ за снабдяването, логистиката и технологиите. Този пост се заемаше от генерал-майор в оставка, който се разпореждаше с милиардите долари от бюджета, определени за Близкия изток. По време на войните в Ирак и Афганистан този отдел беше раздиран от скандали, измами и безразсъдно пилеене на средства. След разследванията на различни комисии много хора изгубиха своята работа и приключиха кариерата си, а някои от тях стигнаха и до затвора. Сегашният заместник-министър Дан Маршал наближаваше шейсет и се радваше на безупречна репутация на честен администратор. Той беше успял да разчисти голяма част от неразбориите и в момента нещата се случваха много по-лесно и по-гладко.

Жената зад бюрото в преддверието вдигна глава и усмихнато го поздрави. Той попита за Маршал, а тя вдигна телефона и набра вътрешния му номер.

Няколко секунди по-късно на прага се появи самият Маршал. Широко усмихнат, с протегнати за прегръдка ръце.

– Алън, любимият ми зет! – възкликна той. – Добре дошъл у дома! Как мина пътуването?

Алън Грант се усмихна, прегърна тъста си и лекичко го потупа по гърба.

– Доста интересно, Дан – отвърна той. – Интересно и продуктивно.

– Влизай и започвай да разказваш – покани го с широк замах Маршал.

Грант го последва в кабинета и затвори вратата.

Действително възнамеряваше да разкаже това-онова на тъста си, но съвсем не всичко. Погледът му се плъзна по отрупаните със снимки рафтове и както винаги спря върху една от тях.

Маршал проследи погледа му и на лицето му се появи тъжна усмивка.

– Много години изтекоха, но баща ти продължава да ми липсва – въздъхна той. – С него бяхме приятели далеч преди да се родите ти и моето момиче. Той беше най-умният кадет в цялата академия "Уест Пойнт".

Грант се приближи към рафтовете и взе снимката в ръце. Баща му носеше зелена униформа, а широките му рамене бяха окичени с дъбови листа. Изглеждаше щастлив. Но това не беше продължило дълго. Скоро след тази снимка беше преминал в резерва и бе започнал работа във Вашингтон.

Грант остави снимката на мястото ѝ и се обърна към Маршал.

– На мен също ми липсва – призна той. – Може би повече от всякога.

– Рано или късно ще трябва да се освободиш от това чувство, Алън. От Лесли разбрах, че напоследък си много изнервен. Наред ли е всичко?

– Дъщеря ти е страхотна съпруга, Дан. Но прекалено много се тревожи за мен. А аз съм голямо момче и мога да се грижа за себе си.

– Да, върна се жив и здрав от Ирак. Никой не подлага на съмнение твърдостта си.

– В Ирак загинаха много твърди бойци – каза Грант. – Аз бях от онези, които извадиха късмет.

– За което благодаря на Бог – развълнувано промълви Маршал. – Не знам какво щях да правя без теб! Да не говорим за Лесли...

– Тя е силна жена, ще се оправи.

– Да зарежем мрачните приказки, Алън. Крайно време е да обърнеш гръб на нещастието, сполетяло родителите ти. Оттогава изтекоха повече от двайсет години.

– Двайсет и пет – вметна Грант, после се овладя и вече по-спокойно добави: – Мисля, че се справям, Дан. Имам чувството, че много скоро изцяло ще загърбя мрачните спомени.

– Добре е да го чуя.

Дори много добре, помисли си Грант.

28.

Товарният самолет се тресеше в турбулентна зона на шест хиляди метра над Атлантическия океан.

Сам Уинго беше заел място на брезентова седалка. Оказа се, че няма абсолютно никакъв начин да напусне Индия с редовен пътнически полет.

Успял най-после да се добере до Ню Делхи, той използва един цял ден за максимална промяна на външността си и за изработването на нови документи за самоличност в някакво невзрачно магазинче, задръстено от компютри и и скъпи принтери. Там му свършиха добра работа, но въпреки това преминаването през пунктовете за проверка на летището беше проблематично. Още на улицата беше дочул слухове за издирването на американски военен, потърсил убежище в Пакистан или Индия.

Уинго обаче не търсеше убежище, а възможност час по-скоро да изчезне от тук.

Шансът се разкри пред него чак в края на дългия ден, прекаран в търсене на начин да напусне страната. Наложи се да плати известна сума като подкуп, но тя се оказа съвсем поносима. Сега седеше на брезентовата седалка и правеше отчаяни опити да не започне да се търкаля в металната утроба на самолета и да задържи в стомаха си малкото храна, която беше поел.

Все още не знаеше кой му е отнел товара и защо го е направил. Нямаше представа какво знае за случая правителството на Съединените щати. Едно обаче беше сигурно – цялата вина бе стоварена върху него и той щеше да бъде арестуван веднага щом го откриеха.

Уинго не знаеше, че съвсем наскоро му е изпратен имейл, защото беше изключил телефона си още при излитането на самолета. Въпросният имейл нямаше да получи отговор поне докато траеше дългият полет.

Часовете във въздуха му даваха възможност да обмисли в детайли стъпките, които да предприеме след завръщането си в Щатите. Не че имаше кой знае какъв избор. Беше сигурен, че синът му е поставен под наблюдение. Положително бяха засекли имейла, който му беше изпратил. И сега вероятно го бяха заключили някъде. Сърцето му се сви от мъка. В тази мисия имаше нещо гнило още от самото начало. Чудеше се как не го беше усетил.

Бяха приели, че е виновен, в мига, в който отказа да изпълни заповедта на прекия си командир за завръщане в базата. Вече го виждаха изправен пред военния съд. По всяка вероятност бяха решили, че просто е присвоил онова, което превозваше. Част от съзнанието му много искаше да е така. Защото в момента би могъл да се възползва от него.

Но товарът не беше на негово разположение. Беше го прибрал един тип от Небраска на име Тим Саймънс, или както там се казваше гадното копеле. Уинго беше почти сигурен, че не се казва Тим, и се съмняваше, че има нещо общо с щата Небраска.

Трябваше час по-скоро да осъществи контакт със сина си и да му обясни ситуацията. А след това щеше да помисли за отвлечения товар. Ако успееше да го върне обратно, може би имаше шанс да спаси репутацията си и да не прекара остатъка от живота си във военния затвор на Канзас.

В момента, в който самолетът отново се затресе в поредната турбулентна зона, съзнанието на Уинго изведнъж се проясни.

Нямаше шанс да изпълни нищо от това, което беше обмислял досега. Нямаше как да се върне при сина си, нямаше как да възстанови товара, който най-вероятно вече се намираше в друг, недостъпен за него свят. Освен това го глождеше неприятното предчувствие, че полицията го чака на летището в Атланта. Което означаваше, че ще прекара остатъка от живота си зад решетките.

Затвори очи и започна да се моли. Това му оставаше. Да се моли за чудо.

***

– Нищо – поклати глава Тайлър.

Откакто изпрати имейл на баща си, не откъсваше очи от компютърния екран. Беше използвал един акаунт в Джимейл, създаден от Мишел. Баща му нямаше да знае кой е изпращачът, но със сигурност щеше да разпознае шифъра, чрез който контактуваше със сина си. Тайлър предпочете да бъде предпазлив с текста, защото не знаеше дали писмото няма да се прочете от други хора, които да успеят да го разшифроват.

Обърна се да погледне Мишел. Вече бяха в къщата на Шон в Северна Вирджиния. Двамата детективи прецениха, че е твърде опасно да върнат Тайлър в дома му, за да си събере нещата. Бяха го докарали направо тук, а после Шон беше отишъл да му вземе багажа. През последния половин час Мишел непрекъснато поглеждаше часовника си.

– Можеш да му звъннеш или да му изпратиш есемес – обади се Тайлър.

– Не – каза тя. – Ще реши, че го проверявам.

– Което ще е самата истина.

– Точно това го дразни.

Навън вече беше тъмно и червата на Тайлър започваха да протестират.

Мишел явно ги чу, защото бързо се изправи.

– Не съм много по готвенето, но ще се опитам да направя някаква вечеря – обяви тя.

– Мога да ти помогна.

– Защо не? Кати ми каза, че умееш да готвиш и дори си споделил някои рецепти с майка ѝ.

– Научих се от мама. Тя беше страхотна готвачка.

– Не се и съмнявам, Тайлър – въздъхна тя. После лицето ѝ се проясни. – Това е прекрасно умение, което момичетата ще оценят.

– Мислиш ли?

– О, можеш да ми вярваш. Няма нищо по-приятно от мъж с готварска престилка.

Мишел замълча за момент, после погледна през прозореца и изведнъж се сепна.

– Днес не отиде на плуване!

– Не е проблем. Нямам скорошни състезания, тъй че мога да пропусна една тренировка.

– Но треньорът ти сигурно ще звънне на Джийн да я попита какво става – отбеляза тя.

– Вече му изпратих имейл, че съм болен. Той знае за баща ми и няма да се сърди.

В крайна сметка решиха, че вместо вечеря могат да си направят нещо като закуска. Докато Мишел внимаваше да не прегори бекона, Тайлър приготви един сложен омлет с най-различни продукти, както и царевично пюре с масло, и кифлички – всичко това за по-малко от час.

– Шон също умее да готви, нали? – подхвърли той.

– О, да, страхотно. И слава богу, защото аз не мога и яйца да изпържа. Между другото, как разбра?

– От продуктите, които държи в шкафа и хладилника. А и по обзавеждането на кухнята и приборите в нея. – Взе в ръка един нож и добави: – Това нещо тук не е за аматьори. Също като кухненския робот отсреща.

– От теб ще излезе добър детектив – отбеляза Мишел. – Кати каза, че си много умен и си отличник.

– Сериозно? – попита той, като се опита да скрие усмивката си.

– Да.

Седнаха да се хранят на масата в кухнята. Мишел си направи кафе, а Тайлър си сипа портокалов сок. Не след дълго приключиха, изплакнаха съдовете и заредиха миялната. Той се зае да подрежда кухнята, а тя провери телефона си за съобщения и каза:

– Шон пристига след малко.

– Къде е бил досега?

– Предполагам, че се е отбил в болницата да види Дейна. Освен това трябваше да свърши някои неща, докато аз стоя при теб.

– Утре мога и да не ходя на училище – рече Тайлър.

– Не. По-добре да се държиш както обикновено.

– Ами Джийн? Хората скоро ще разберат, че си е тръгнала.

– Ще прекосим този мост, когато стигнем до него, Тайлър.

– Това може да е много скоро.

– Може – отвърна тя.

Двайсет минути по-късно отвън проблеснаха фарове.

Мишел надникна през прозореца и успя да зърне Шон, който слизаше от колата си.

След секунди той вече беше в къщата, уморен и депресиран. Носеше голям и доста тежък сак, който подаде на Тайлър.

– Мисля, че събрах всичко, което ще ти трябва.

– Видя ли те някой? – попита Мишел.

– Струва ми се, че не. Паркирах на съседната пряка и влязох в къщата отзад. По същия начин, както излязох. Преди това проверих дали някой не дебне на улицата, но не забелязах нищо обезпокоително.

– Ходи ли в болницата?

– Не – каза Шон. – Все пак не съм ѝ роднина. От думите на доктора разбрах, че следващите четирийсет и осем часа ще бъдат критични.

– Няма какво повече да направиш – въздъхна Мишел.

– Е, да, след като едва не я убих.

Тези думи увиснаха във въздуха и останаха там, докато Мишел не смени темата.

– Ще хапнеш ли нещо? – попита тя.

– Не съм гладен.

– Тайлър направи страхотна вечеря. Има и за теб.

– Не съм гладен – твърдо отказа Шон.

Тя седна на мястото си, а момчето, очевидно нервно, остана право.

– Е, добре – започна Мишел. – Все още няма отговор на имейла, който изпрати Тайлър. Какво ще правим? Надявам се, че докато те нямаше, си помислил по този въпрос.

– Наистина помислих. Но не стигнах до категорично решение. – Очите му се спряха на Тайлър. – Много се надявам да получим отговор от баща ти. Без него нямаме почти никакви шансове.

– Нещо ново за тримата мъже от мола? – попита Мишел.

– Сигурен съм, че новите неща са много, но за съжаление, ние нямаме достъп до тях.

– Маккини със сигурност няма да ни изпусне от поглед – мрачно отбеляза тя.

– Единственото му желание е да ни арестува – кимна Шон.

– Или да ни гръмне.

– Имам познати в местната полиция – каза той. – Може би ще научим нещо от тях.

– Дори едно име би ни свършило работа.

– И още как – кимна Шон. – Защото в момента няма за какво да се заловим.

– Може би ще имаме, когато татко отговори на имейла ми – обади се Тайлър. Забелязал погледите, които си размениха Шон и Мишел, той побърза да добави: – Баща ми не е направил нищо лошо. А това означава, че ще се прибере и ще изчисти името си.

– Убедена съм, че иска да направи именно това – тихо каза Мишел.

– Но не вярваш, че ще успее да се прибере, нали? – сбърчи вежди Тайлър. – Защото продължаваш да го мислиш за мъртъв!

– Отговорът е, че засега не знаем, Тайлър – намеси се Шон. – Но искрено се надяваме, че е жив.

Момчето погледна встрани.

– Все пак успях да се добера до някаква информация – добави Шон.

Мишел и Тайлър едновременно вдигнаха глави.

– Каква? – попитаха в един глас те.

– Името на служителка от ДТИ, която е била колежка на баща ти.

– Как я откри? – попита Мишел.

– Как наистина? – попита и Тайлър. – Той никога не е говорил с мен за работата си.

– Чрез приятел на мой приятел.

– Шон е пълен с приятели на свои приятели – усмихна се Мишел. – Вероятно защото винаги е бил душата на купоните.

– Казва се Мери Хесе. Случайно да си чувал това име?

– Не – отвърна Тайлър. – Нали ти казах, че не говореше за работата си.

– Добре, ясно – кимна Шон. – Тази вечер ще се срещна с нея. Надявам се да научим нещо.

– И аз ще дойда – бързо каза Мишел.

– Не, ти трябва да останеш с Тайлър.

– А защо не отидем всички заедно? – попита момчето.

– Дума да не става! – отсече Шон. – Не знам дали тази жена ще ми отдели и няколко минути. Не беше много ентусиазирана, когато ѝ се обадих по телефона. Ако се появим всички заедно, като нищо ще я подплашим.

– Има логика – съгласи се Мишел. – Е, ти ще си детективът, а аз – бодигардът.

Тайлър се въздържа от коментар, но по изражението му личеше, че никак не е щастлив.

Минута по-късно Мишел излезе да изпрати партньора си до колата.

– Наистина съжалявам за Дейна, Шон – промълви тя. – Но вината не беше твоя.

– Разбира се, че беше моя – рязко отвърна той. – Но не искам повече да говоря за това. – Ръката му с ключовете видимо трепереше.

– Просто забрави за вината, поне засега – каза тя. – Ако продължаваш по този начин, няма да бъдеш полезен нито на нас, нито на себе си.

– Знам – мрачно отвърна той. – Но ми е трудно да забравя.

– Сикрет Сървис ни препоръчваше тунелното зрение. Съсредоточаваш се в едно и изключваш всичко останало. Самият ти каза, че плаваме в опасни води. Просто опитай да дадеш най-доброто от себе си, става ли?

– Окей – кимна той. – Ще се опитам. Благодаря за нежния ритник, Мишел.

– По всяко време мога да го заменя и с по-силен – усмихна се тя.

– На мен ли го казваш? – промърмори той и влезе в колата. – Ще ти звънна, когато тръгна обратно.

– Окей.

Той се взря в неясния силует на къщата.

– Най-доброто от себе си, значи… – подхвърли. – А ти внимавай, защото охраняваш ценна стока.

29.

Мишел го изчака да потегли, направи една контролна обиколка и се прибра в къщата. Там заключи всички врати и провери дали има патрон в цевта на пистолета си. Тайлър седеше на отрупаната с учебници кухненска маса.

– Много домашни ли имаш?

– Край нямат – унило отвърна той, без изобщо да посяга към книгите.

– Тогава какво чакаш? Започвай.

– И това ще стане – промърмори момчето, помълча известно време, а след това тихо добави: – Къде ли е сега татко?

– Най-вероятно в някой самолет, който го връща у дома.

Тайлър кимна и неохотно разтвори учебника по математика. Но с нищо не показваше, че проявява интерес към изписаните с формули страници.

– Баща ти каза ли нещо, преди да замине за чужбина? – внимателно го погледна тя.

– Какво по-точно? – вдигна глава той. – Разговаряли сме за много неща.

– Нещо необичайно, което може би ти е прозвучало невинно.

Тайлър се замисли и отвърна:

– Каза ми да залягам над учебниците и да продължавам с плуването. Да се грижа за Джийн и да стоя далече от проблемите. Ей такива неща...

Мишел кимна.

– Помъчи се да си спомниш всичко. Понякога най-дребни неща по-късно се оказват важни.

В следващия миг тя долови някакъв шум, бутна Тайлър под масата и се протегна към електрическия ключ. Стаята потъна в мрак.

Дясната ѝ ръка измъкна пистолета, а клепачите ѝ усилено запримигваха, за да се нагодят към тъмнината.

– Какво става, Мишел? – прошепна Тайлър.

– Отвън има някой. Стой където си. Ако не се върна до пет минути, се обади на деветстотин и единайсет.

– Но защо...

– Всичко е наред, Тайлър. Просто направи каквото ти казвам.

Приведена ниско, тя се измъкна от кухнята и се озърна. Никак не обичаше нощните шумове, особено когато наподобяваха прокрадващи се стъпки. Шон имаше съседи и от двете страни, но къщата бе обградена с гъсти редици дървета. Идеално прикритие за престъпници.

Трите трупа в мола моментално изникнаха пред очите ѝ. Нападателите със сигурност имаха приятели, които да поемат нещата в свои ръце.

Тя предпазливо надникна през един от предните прозорци.

Пред къщата беше спрял някакъв седан, който допреди малко не беше там. Не можеше да види дали вътре има хора. Нейният джип беше паркиран на алеята, но тя нямаше как да стигне до него, особено заедно с Тайлър. Остана на наблюдателния си пост, наострила слух.

После иззад ъгъла се появи мъжка фигура.

– Мамка му!

Мишел скочи и рязко отвори входната врата.

– Търсиш ли нещо, агент Маккини?

Той се обърна. Тя зърна лицето му и забрави за иронията, с която беше задала въпроса си.

– Какво има?

Маккини тръгна към нея.

– Може ли да поговорим?

– Какво правиш тук? Как изобщо разбра къде сме?

– Ние сме МВС – каза агентът. – Разполагаме с всякакви ресурси.

– Шон не е тук, но можеш да поговориш с мен.

Той кимна и влезе. Преди да затвори след него, тя внимателно огледа околността.

После извика на Тайлър, че всичко е наред, и запали лампата. Момчето влезе в хола, зърна неканения гост и замръзна на място.

– Кой е този?

– Агент Маккини от МВС.

– МВС? – вдигна вежди Тайлър. – Каква работа имате тук?

– Ние се грижим за сигурността в страната, както се разбира от името ни – отвърна Маккини, вторачен в лицето му. После се обърна към Мишел и рязко попита: – Той защо е тук? Докога няма да се съобразявате с предупрежденията ми, по дяволите?

– Дълга история – отвърна Мишел. – Но при нас е на безопасно място. По-добре ти ми кажи защо душиш около къщата?

Маккини седна на близкия стол и измъкна пакет "Марлборо".

– Имаш ли нещо против да запаля?

– Имам, разбира се. Да не говорим за Шон, който изобщо не понася тютюневия дим.

Агентът прибра цигарите и се облегна назад.

– Я ми кажи, вие имате ли представа в какво изобщо се забърквате? – попита той.

– Работим по въпроса – кимна Мишел. – Но всяка помощ от твоя страна ще бъде добре дошла.

– Международен инцидент – промълви Маккини, без да реагира на подмятането.

Мишел седна насреща му, а Тайлър остана прав, все още смаян от появата на непознатия мъж.

– Какъв международен инцидент? – спокойно попита тя.

– Не съм сигурен, че мога да отговоря на този въпрос – каза Маккини.

– Тогава защо си тук, по дяволите? – повиши тон тя. – За да обясниш как не можеш да ни сътрудничиш? Това вече го чухме няколко пъти, повярвай ми!

Маккини изпука кокалчетата на пръстите си.

– Убитите в мола са бивши военни – обяви той.

– Всичките?

Агентът кимна.

– Отдавна са напуснали армията – уточни той. – Сега се занимават с неща, които са недопустими за хора, служили в нея.

– По-точно?

– Първо, дрога и контрабанда на оръжие. Плюс нещо като милиционерска дейност, която намирисва на тероризъм. Но това е само малка част от списъка.

– Мислиш ли, че в случая става въпрос за дрога и контрабанда на оръжие?

– Не. Но не мога да бъда сигурен.

Мишел погледна към Тайлър, който тръсна глава и изломоти:

– Моят баща никога не би се забъркал в такива неща!

– Но въпреки това изглежда, че е затънал до гуша в лайна – каза агентът.

– Каква е била мисията му, Маккини? С какво се е занимавал Сам Уинго? Ние знаем, че е пренасял нещо, което обаче не е стигнало до крайната си дестинация.

– Кой, по дяволите, ви каза това?

– Има ли значение? – контрира Мишел.

– Може би има! – троснато отвърна Маккини, после отново насочи вниманието си към момчето. – Твоят баща се е свързал с теб, нали? Пуснал ти е едно шифровано писмо.

Тайлър объркано погледна Мишел. Тя се поколеба за миг, после кимна.

– Да – призна момчето. – Изпрати ми го, след като го бяха обявили за мъртъв.

– Какво беше съдържанието на това писмо?

– Че съжалява и моли Тайлър да му прости – побърза да отговори Мишел.

– Сигурен ли си, че това е всичко? – зададе следващия си въпрос агентът, гледайки изпитателно момчето.

– Да. Бих искал да има и нещо повече, но това беше всичко.

– Звучи като признание за вина – промърмори Маккини.

– Нищо подобно! – побърза да се намеси Мишел.

– Защо?

– Просто имам такова предчувствие.

Агентът изсумтя презрително, но Мишел не му обърна внимание.

– Какво е превозвал Уинго? – попита тя. – Сам ли е бил, или е имало и други?

– По всяка вероятност е бил сам. Което, предвид спецификата на товара, ми се струва пълна лудост. Но все пак не съм сигурен. Може би военните вършат нещата по друг начин.

– Какво е представлявал този товар? – пожела да узнае Мишел.

Кокалчетата на агента отново изпукаха.

– Нещо, което изисква намесата на всички агенции, плюс на всички военни – промърмори той. – Нещо изключително важно.

– Толкова важно, че да получиш обаждане от Пентагона и да ни заплашваш с арест? Но това не обяснява присъствието ти тук сега. Сам изтъкна, че си от МВС, че разполагаш с неограничени ресурси. Което означава, че нямаш никаква работа при нас.

– Абсолютно вярно – кимна Маккини.

– Но въпреки това си тук,

– Направих си труда да ви проверя по-подробно – каза агентът. – Теб и Кинг. Това е причината да съм тук. Хора, които уважавам, твърдят, че наистина сте голяма работа и може да ви се вярва. Просто защото имате глави на раменете.

– Добре, да речем, че е така – промърмори Мишел. – Но защо имам чувството, че си тук, защото не получаваш търсените отговори от своите хора? Не означава ли това липса на доверие?

Маккини вдигна вежди, но не отговори.

– И тъй, какво е съдържанието на товара? – отново попита Мишел, замълча за момент, после добави: – Тази тайнственост ме убива. Хайде, изплюй камъчето, агент Маккини!

Маккини стрелна с поглед Тайлър, после отново насочи вниманието си към Мишел. Очевидно взел трудното решение, той се облегна назад и промърмори:

– Две хиляди и двеста килограма.

– Толкова тежи товарът, така ли? – вдигна вежди Мишел. – Повече от два тона?

Маккини кимна.

– А какво е съдържанието му?

– Според теб какво може да тежи две хиляди и двеста килограма?

– Хей, на гатанки ли ще си играем?

– Атомна бомба! – възкликна Тайлър. – Или бактериологична!

– Не – поклати глава Маккини.

– Килограмите са малко за танк или самолет – замислено промърмори Мишел. – Биологично оръжие? Може би някакви центрофуги за производството му? Или двеста терористи от "Ал Кайда"? – саркастично добави тя.

Маккини отново поклати глава.

– Добре, предаваме се – въздъхна Мишел.

Агентът прочисти гърлото си и обяви:

– Един милиард евро.


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю