355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Владимир Ешкилев » Тінь попередника » Текст книги (страница 15)
Тінь попередника
  • Текст добавлен: 21 сентября 2016, 16:44

Текст книги "Тінь попередника"


Автор книги: Владимир Ешкилев



сообщить о нарушении

Текущая страница: 15 (всего у книги 24 страниц)

– Дора готувала теракт? – здивувалась Міла Дасалман. – О, Боги Отців!

– Міло, мовчіть! – Калаус хотів підвестися, але подивився на випромінювач «павука» і передумав. – Не давайте цьому лягавому жодної інформації! Вони тепер все використовуватимуть проти нас – усе, що ми скажемо…

– А, між іншим, ви ж теж добре знали Дору Віргой, імперська громадянко Дасалман? – Марков навис над кріслом, у якому зіщулилася перелякана Міла.

– 3… знала… І що з того?

– Вона ваша близька подруга?

– Ні, вона…

– А якщо добре подумати?

– Якого біса! На що ви натякаєте? Я не спала з нею!

– Ви й без того тісно спілкувалися з Дорою. Отже, кажучи юридичною мовою, ви, громадянко, входили до вузького кола конфідентів небезпечної терористки і ґ'ормітської шпигунки.

– Але до чого тут я, комісаре? Я не розумію… – кирпате личко альфійської багатійки помітно поблідло. – Ми були знайомі через Шерм… через громадянку Шайнар. Дора світська дівчина, вона відвідувала салон Шайнарів. Його всі відвідували.

– Дурепо, – прошипів Орман. – Яка ж ти тупа мавпа!

– Ти сам ідіот кончений! – крикнула на нього Міла. – Казали тобі, цурку, не зв'язуйся з цією клонкою.

– Я щойно викликав адвокатів, комісаре, – заявив Калаус. – Ви брутально порушили попередні домовленості щодо характеру нашої бесіди.

– Ви їх викликали, так, – зло посміхнувся Марков. – Але увійти сюди вони не зможуть. Пункт «ді» Надзвичайного декрету «Про запобігання протизаконній діяльності». Це навіть не імперські, а ваші, альфійські закони. Вам зачитувати, Калаусе, пункт «ді» декрету, схваленого парламентом Альфи? Звинувачувані в тероризмі, заколоті й державній зраді, згідно з цим пунктом, не мають права на адвокатський захист аж до того часу, коли вони почнуть активно і суттєво допомагати слідству. Вам усе зрозуміло, Калаусе? Не формально допомагати, а суттєво! Я ж поки що жодної допомоги не відчуваю. Навіть навпаки.

– То ми тепер усі терористи! – Орман Шайнар спробував зобразити знущальний сміх. Вийшло це в нього зовсім неоковирно, замість сміху з горла вирвалося щось середнє між бульканням і пищанням. Марков скривився. Калауса пересмикнуло від огиди.

– Ви, – продовжив імперський комісар, – за підозрою є активними посібниками викритих небезпечних заколотників. І допитувати вас я маю право, згідно з даними мені імператором повноваженнями. Або ви негайно виявляєте добру волю до співробітництва зі слідством, або ж мої кіборґи тут і зараз введуть вам до судин нанороботів, що контролюють кров'яний тиск і синтезують «коктейль правди». Ці наноро…

– Ви, напевне, забули, Марков, але я вже дванадцять років як член Імперського Сенату від Альфи Альфи, – нагадав Калаус. – Ви кажете, що імператор дозволив піддати тортурам сенатора? Якщо так, то Ойзеле ще пошкоджують про це.

– Згідно з імперськими законами, сенатори не мають імунітету, якщо їм висунуто звинувачення за шістдесят п'ятою статтею. Мали би знати.

– Я не про закони, Марков, не про закони… Терпінню нашої громади є межа.

– Ви погрожуєте особисто імператорові? Я вас правильно зрозумів?

– Ідіть до біса, Марков! – Калаус заплющив очі, усім своїм виглядом демонструючи своє презирство до імперського комісара.

– Це треба розуміти як прелюдію до співробітництва? Чи, може, навпаки, як демонстрацію злочинного невизнання імперської влади?

Калаус не відповів.

– Чого ви від нас хочете, комісаре? Сформулюйте ті конкретні вимоги, з якими вас відправив сюди імператор, – Міла Дасалман намагалася перебрати роль лідера. Вона зовсім недавно зайняла батьківське місце в Раді директорів, і тепер їй дуже кортіло продемонструвати всім присутнім, що вона зовсім не перелякане дівчисько, а підставово володіє п'ятнадцятьма відсотками акцій найбагатшої приватної компанії на планеті. Мілі було дуже соромно, що вона не змогла стриматись і ганебно заверещала, коли «павук» без попередження відкраяв голову андроїдові. Шляхетним альфійкам не личить демонструвати свої почуття таким чином.

– Чого я від вас хочу, імперська громадянко Дасалман? – хижо вишкірився тіронієць. – Я хочу, щоб ваша Рада тут і зараз прийняла два конкретні рішення. Усього два. Перше з них: ви повинні надати моїм людям абсолютний – я наголошую, громадянко Дасалман, аб-со-лют-ний! – доступ до архівів компанії. Особливо мене цікавлять дослідницькі проекти вашої служби безпеки за останні тридцять років. Друге: ви не повинні у жодний спосіб чинити спротив арештові вашого компаньйона, імперського громадянина першої категорії Ормана Пандарвана Шайнара.

– Підлі виродки! Вам це так просто не минеться, – прокоментував Шайнар ультиматум Маркова.

– Але таке важливе рішення, комісаре, у винятковій компетенції розширеного складу Ради директорів, – Міла все ще намагалась грати роль впевненої в собі високородної леді. – При згоді не менш як двох третин від загального списку акціонерів ми цілком задовільнимо ваші вимоги, комісаре.

– Перед візитом сюди, громадянко, я уважно вивчив статут «Еттлі Касмік». В екстрених випадках він передбачає, що рішення з питань безпеки приймає одноосібно голова Ради директорів. Там так і зазначено: «одноосібно». Зараз маємо саме такий екстрений випадок. Від вас особисто, громадянко Дасалман, я чекаю активної співпраці. Ви з родини лідерів одного із найбільш впливових фінансово-політичних кланів колонії. Ви належите до тих, хто контролює цю компанію, й, за великим рахунком, усю вашу грьобану Альфу Альфу. Ваші теперішні й майбутні статки на вісімдесят відсотків залежать від замовлень імперського Флоту. То зробіть добру і патріотичну справу, переконайте он того впертого віслюка, – Марков кивнув на нерухомого, як статуя, Калауса, – співпрацювати з урядом. І всі претензії особисто до вас, громадянко, будуть забуті. Інакше я вважатиму, що ви також є активною учасницею терористичного заколоту. Я вважатиму, що ви, замість вдячності, плюнули в руку, яка дає вам гроші та владу. І тоді вам зроблять боляче. Дуже й дуже боляче.

– Це блеф, дешевий блеф, – пирхнув Шайнар. – Це створіння не насмілиться піддати тортурам доньку великого Вудро Дасалмана.

– Я не насмілюся? – Марков продублював мисленнєвий наказ кіборґові різким порухом пальців. – Цу. Вважайте, хлопчики й дівчатка, що ви мене таки дістали. Створінняна вас образилося.

«Павук» рушив до Міли, розгортаючи свої хапальні кінцівки. Донька Вудро Дасалмана заверещала і сповзла на підлогу, намагаючись ухилитися від маніпуляторів кіборґа.

– Припиніть, Марков, – Калаус відкрив очі. – Це ж дешеві трюки.

Кіборґ тим часом спритно схопив альфійку за зап'ястки, розвів її руки і підвів догори. Від цього розійшлась застібка блискучого плаття Міли, і всі побачили кольорове татуювання на її тілі у вигляді переплетених змій. Альфійка спробувала вдарити «павука» ногою, але той навіть не похитнувся. З його головного сегменту виповзла гнучка трубка-ін'єктор і неквапом попрямувала до шиї альфійки. На кінці трубки розгорнувся й блиснув сталлю вінчик із тонких і довгих голок. Розіп'ята кіборґом Міла перестала пручатися і з жахом дивилась, як наближається ін'єктор.

– Спочатку, – прокоментував дії «павука» Марков, – кіборґ введе до вашої кровоносної системи кілька тисяч наносканерів. Це ще не буде боляче. Сканери є елементами високоточного детектора брехні. Настільки досконалого і розумного детектора, що всі ваші спроби збрехати чи навіть про щось забути він одразу побачить і доповість мені… Не сіпайтеся, громадянко, не сіпайтеся… Це вам не допоможе. Ви лише зробите собі боляче… Так ось, коли ці маленькі уважні сканери вийдуть на визначені позиції у судинах вашого головного мозку, кіборґ почне вводити вам спеціальну сироватку, яка…

– Припини! – Калаус майже кричав.

– Допуск до архівів, старий цурукане! Негайно! – у тій самій тональності виставив вимогу Марков.

Голова Ради директорів раптом заспокоївся. Було видно, що він прийняв рішення. Зовсім рівним голосом Калаус промовив:

– Того, що тобі потрібно, у наших архівах немає.

– Невже, – найдовша з голок ін'єктора зупинилася за кілька міліметрів від шиї Міли. – Цікаво… А де ж, по-твоєму, те, що мені потрібно?

– Я знаю, тобі потрібні записи Тейсанболона. Вони не тут, вони на Нолі.

– Я тобі не вірю.

– А ти повір мені. Ти лише дарма витрачаєш час, Марков, розгрібаючи тутешнє старе сміття. Я володію повною інформацією щодо проекту «Дейман». Я його курував, я тестував і особисто відбирав клонів-телепатів. За контрактом, який ми підписали тоді з Тейсанболоном, він передав мені й тодішньому керівникові служби безпеки компанії Сен-Алену три готових вироби – двох клонок і одного клона. Передав без жодної супровідної документації. Так було домовлено. Всі свої таємниці клонороб залишав за собою.

– І тебе, старого хитрого щура, нічого не настрожило? Ні? Не вірю.

– Начхати мені на те, у що ти віриш… – Калаус звів погляд до вікна, за яким здіймалися приймальні вежі енергетичної станції. – Так, звісно, ми були попереджені, що майстер Тейсан співчуває ноланському підпіллю й навіть допомагає інсургентам грошима. Але нам були потрібні телепати для захисту від промислового шпіонажу. Від цього залежало виживання нашого бізнесу. А іншого такого майстра не було. Лише він міг виробляти клонів із сильними ментальними здібностями. Він був неперевершеним клоноробом. Найкращим з найкращих. І ми пішли на ризик.

– Ви наразили на небезпеку усю Імперію.

– Я відповім за свої помилки. Відповім, не сумнівайся. Але відповідатиму не перед безрідним копом з Тіронії… Якщо дійде до слухань, мені буде про що розповісти сенатській комісії… Ми теж дещо знаємо. Не пальцем роблені. Ми не довіряли клоноробові й теж себе страхували. Наші аналітики запевнили мене і Сен-Алена, що руйнівний потенціал був закладений Тейсаном у клона чоловічої статі.

– І ви його вбили.

– Так. Це було замасковано під нещасний випадок. Ми зробили це, незважаючи на те, що за клона вже були заплачені великі гроші. Такі великі, що ми боялися, що нас не зрозуміють інші члени Ради директорів. Його батько, – Калаус кивнув на Шайнара, – нас би не зрозумів в жодному випадку. За такі гроші можна було побудувати космічний корабель… Не лише ти, Марков, турбуєшся про безпеку держави.

– Щось ви із тим вашим Сен-Аленом недотурбувались. Перемудрили?

– Так вийшло. Бувають непереборні обставини… Він був генієм, цей Тейсан. Він довго плекав свою помсту, він сидів у темряві й плів свою павутину. І розрахував усе на багато кроків наперед. У нас не було часу на таку ретельність. Ми ж лише бізнесмени, копе. Ми зайняті люди, у нас немає часу на передбачення всіх підпільних комбінацій. Ми просто робимо гроші й захищаємо наш бізнес. Ми надто пізно усвідомили свою помилку та діяли без належної наполегливості. Але можна було ще все виправити. Можна було. Якби Орман думав головою, а не яйцями… Тобі не треба було одружуватися з нею, Ормі… Ми попереджали його, але…

– Ти балакучий кретин, Ніко, старий балакучий цурк… – чоловік Шерми приречено похитав головою.

– Я беру з собою громадянина Ормана Шайнара для проведення подальшого дізнання, – повідомив Марков.

– Забирай. Ані я, ані Рада колонії не будемо перешкоджати. Нехай це стане йому уроком… – Калаус змахнув зі столу шматки розірваної сигари. – Відпусти Мілу, копе. Дівчинка ні в чому не винна.

– Не винна? – Шайнар підскочив, але кіборґ миттєво відреагував на різкий рух і спрямував на нього дуло паралізатора. – Це ж її грьобаний татусь Вудро запропонував Раді директорів найняти того клонороба. А може, Вудро теж був заколотником? Це ж була ваша ідея. Клони-телепати! Абсолютний захист від промислового шпіонажу! Це ж ви почали цю мутну шнягу – ти, Вудро і ваш вірний собака Сен-Ален. Може, вас підкупили ящери? Ви, ви це все замутили, а розгрібати за вами будуть моїми кістками, так?

– Ти сам нарвався, – махнув рукою Калаус. – Ти міг мати будь-яку з жінок, але, наче малолітній шмаркач, запав на цю суку. Ти міг би не робити її своєю законною дружиною. Ти міг відректися від неї, коли її врешті-решт викрили. Для тебе не було нічого неможливого, Ормі, але ти завжди вперто обирав найгірший із варіантів. Ти і твій брат Рама зганьбили клан Шайнарів, зганьбили ім'я своїх предків. Ви підставили нашу компанію. А твоя кохана клонка, Ормі, кинула тебе, як непотріб, зраджувала тобі на очах всього світу. Зраджувала з твоїм братом, з офіцерами Служби, з Дорою, навіть із цією дурепою, – Калаус очима показав на звільнену кіборґом Мілу. – Зі всіма поспіль. І це ж тебе принижувала навіть не жінка, а якась клонка, штучний виріб. Істота, яка вилізла з інкубатора. А ти вперто робив вигляд, що все добре. І нікого не слухав. Хто ти після цього, Ормі? Помовч! Я знаю, що вона могла спокусити будь-кого, зламати волю, загіпнотизувати. Знаю, так… Але ж і ти не будь-хто. Ти – нащадок славних Шайнарів, батьків колонії, сенаторів і президентів. Немає тобі виправдання і не буде. За все відповідатимеш. За себе і за брата. Добре, що ваш батько вже перейшов до Темного боку буття. Не бачить цієї блювотини… Комісаре, – звернувся Калаус до Маркова. – Клонка тепер на «Максвелі». Орманів брат допомагає Шермі. Вона з ним живе.

– Це нам відомо. Але лайнер «Максвел» невідомо де, сенаторе. Останній раз зовнішні станції зафіксували його на Сімдесят першому лімесі. Це було два тижні тому. Потім він зник. Розчинився.

– Вони мають бути десь у Секторі Кастора. Десь поряд із Нолою.

– Навіщо Шермі Нола?

– Там архіви її творця. Там, у підпіллі, її однодумці. Шукай клонку в районі Ноли.


Планета Нола. Витримки з другого арпікранського видання книги «Історія колонізації планет Сектора Кастора»

Нола (4КВ06:2) – друга планета системи зірки Ніргарі (давня назва – 47-а Великої Ведмедиці). Планета земного типу, відстань до Ніргарі – 124 мільйони кілометрів, орбітальний період – 285 днів, ексцентриситет – 0,13, екваторіальний діаметр 11 066 кілометрів, маса 0,83 земної, період обертання навколо осі – 112 діб, нахил до площини орбіти – 18 градусів.

Планету відкрили у двадцять першому столітті Ери Посланців. Першим пілотованим кораблем, який досягнув Ніргарі у 109 році Ери Відновлення, був лінкор «Арсіноя», котрим командував адмірал Сідні Столкін. Він дав другій планеті системи ім'я «Анола» на честь своєї старшої доньки, хоча планета вже мала офіційну астрономічну назву «Ністрінія». Колонізація Аноли-Ністрінії почалась в середині третього століття ЕВ. Юридичною метрополією, за традицією, виступила Земля, але головний потік поселенців сформували перенаселені планети Сектора Центавра. Головним економічним мотивом колонізації вважаються унікальні природні ресурси, сконцентровані в екваторіальному поясі планети.

<…> Атмосфера планети – аргонова, з малим вмістом азоту і кисню. Біосфера – малорозвинена, переважно океанічна, представлена аналогами земних протерозоїв і трилобітів. Океан займає 93 % поверхні планети, але він не глибокий, з великим вмістом арсенідів. Суходіл представлений скупченням вулканічних островів, розташованих в екваторіальній зоні та біля Південного полюса. Колоністи проживають переважно у містах-куполах, розміщених на плаваючих платформах. Найбільше місто і столиця колонії – Столкінбаад, 673 тисячі мешканців. Економіка базується на експорті рідкісних металів, спеціалізованих клонів та на індустрії розваг. Остання швидко розвивається, перетворюючи Нолу на туристичну планету <…>

<…> Імператор Сіоран Третій надав Нолі статус керуючої планети Сектора Кастора і призначив першим намісником Сектора свого брата принца Мартіна. Він залишався намісником майже тридцять років. На честь принца Мартіна було названо північний океан планети. В часи громадянської війни 312 року політичні лідери Аноли-Ністрінії перейшли на бік узурпатора Мелетина Менара, підтримавши його фінансами і паливними ресурсами орбітальних баз керуючої планети. На знак вдячності Мелетин надав колонії особливі права самоврядування. Посада намісника була ліквідована. Фактично Анола-Ністрінія стала незалежною і була звільнена від сплати майже всіх імперських податків. Це призвело до бурхливого зростання економіки та до посилення потоку переселенців з бідних колоній. Анола-Ністрінія побудувала власний торгівельний флот, а потім почала купувати військові кораблі, переважно безпілотники земного виробництва. Ноланці офіційно проголосили незалежність у 327 році ЕВ. Новостворена держава отримала назву Республіка Нола. Також Нолою (місцевою діалектною формою назви «Анола») стали неофіційно називати й саму планету. Попередні варіанти назви поступово вийшли з обігу <…>

<…> Перший президент Республіки відмінив імперську систему станових привілеїв і категорій громадянства. Була скасована дія імперських законів, що обмежували генетичні модифікації людського тіла (так звані «Великі закони Отців-Відновлювачів»). На Нолі почались масштабні експерименти в галузі генетичного вдосконалення людей з метою призвичаїти їх до життя в атмосферах інших світів. Нові серії ноланських клонів стали популярними у всіх світах, що різко збільшило експорт штучних людських організмів. Швидкий економічний розвиток Республіки забезпечив успіх її експансії у Секторі Кастора. До складу Республіки увійшли колонії Кідронія і Бальсана. Після цього змінилися устрій і назва держави. Депутати від Кідронії і Бальсани увійшли до складу Конґресу Федерації Ноли (338 рік) <…>

<…> Після оформлення Федерації в її юрисдикції опинилось практично 50 % видобутку рідкісних металів і мінералів, що вівся в зоні розселення людської раси. Торгівельна еліта Федерації почала стрімко збагачуватися, в руках її лідерів у середині четвертого століття ЕВ сконцентрувалися величезні фінансові і матеріальні ресурси, співставні з ресурсами кількох десятків світів Імперії, яка стрімко біднішала. Імперію роздирали війни між військовими кланами. За ініціативою політичних еліт Альфи Альфи і Аврелії, які найбільше потерпали від конкуренції з боку Федерації Ноли, Імперія проголосила Федерації війну. Уряд імператора Каоасара Другого [61]61
  Див. Додатки 1 і 4.


[Закрыть]
спрямував до Сектора Кастора Десятий флот під командуванням адмірала Гейса (346 рік ЕВ). У вирішальних битвах, які відбулись у кометному поясі Ніргарі і на П'ятдесят третьому лімесі, безпілотні фреґати Федерації завдали відчутних втрат Десятому флотові. Серед знищених крейсерів був і флагман Гейса «Маджид». Імперський уряд змушений був почати переговори. У 348 році Федерація встановила повний контроль над торгівельним трафіком у Секторах Кастора і Центавра. Сукупне населення Федерації досягло двохсот мільйонів. А в 351 році заявку на вступ до Федерації подала колонія Арпікран з населенням у сто п'ятдесят мільйонів. Декому здавалося, що історія галактичної Імперії наближається до завершення. <…>

<…> Але лідери Ноли допустилися політичної помилки. У конфлікті 356 року між військовими елітами Землі й Альфи Альфи ноланці підтримали альфійців. Всупереч їхнім сподіванням, перемога виявилась на боці адміралів Сонячної Системи. Уряд імператора Сіорана Шостого Відновлювача отримав формальний привід розірвати мирний договір 346 року і оголосити Федерації війну. Для відновлення влади Імперії у Секторі Кастора до складу Шостого флоту (який базувався в системі Проксіми Центавра) було введено додаткові кораблі важких класів. Командування флотом прийняв досвідчений Іріте Ойзеле. Він відмовився від тактики концентрації сил, яку застосовував свого часу Гейс, і почав здійснювати план «перекривання кисню» Федерації, перехоплюючи її транспортні кораблі на виходах з Темних Шляхів. Трафік у Секторі Центавра було зупинено <…>

<…> Ігі Шелтон, котрий змінив Іріте на посаді командувача Шостим флотом, продовжив виснажуючу «тиху війну» навколо зірок Центавра. Тим часом в орбітальних доках Піфії будувалися нові крейсери для імперських військових сил і негайно вводилися в дію. У 364 році Шелтону, який тоді вже мав майже двадцятикратну перевагу над супротивником, вдалося нав'язати адміралам Федерації згубну для них контактну битву. Імперські крейсери і лінкори під час бою майже повністю знищили ноланський флот. У битві загинула військова еліта Ноли. Шостий флот захопив танкери і ресурсні бази Федерації, отримав контроль над лімесами в районі Кастора. У війні настав переломний момент. У кінці 365 року Арпікран заявив про вихід з Федерації Ноли і відізвав свої фреґати. У 366 році Арпікран і Кідронія визнали над собою владу Нової Імперії. Через п'ять років Федерацію скасували. Економіка її планет опинилася на межі знищення, правлячі клани репресовані, депутати Конґресу, які голосували за війну на боці Альфи Альфи проти Землі, страчені. Невдовзі Нола знову стала керуючою планетою імперської провінції «Сектор Кастора», а великий адмірал Ігі Шелтон – її намісником <…>


5

Район підземного міста,

надра Каманійських гір,

планета Кідронія (4КВ67:3).

28 семпрарія 416 року Ери Відновлення

– Безпутні, безпутні, безпутні клони, – наспівував Гумм, перетягуючи пораненого аґента «Ягда» через широку підземну річку. – Мало, мало, мало вас, дурнів, вчили…

– Це ж куди ти мене тягнеш, товсточолий? – аґент важко дихав; заряд, випущений з кінетичної рушниці, роздробив йому руку і пошкодив реґенеруючі системи комбінезона. Медичні мікророботи з військової аптечки блокували біль і кровотечу, але пересуватися самостійно аґент не міг.

Йому остогидли підземні нори, і каміння тиснуло на його пошкоджений організм всією своєю товщею. Він відчував: зараз ранок, і в небі над Каманійськими горами визріває руде яблуко Абелари. Аґентові раптом до горлової судоми захотілося погрітись під променями сонця Кідронії, на вільному просторі без стін і склепінь. Але не тільки кам'яна товща пригнічувала його волю. Він майже фізично відчував близькість в'язкого і безжального підземного полум'я. Горнила планетарної мантії були поруч. Зовсім-зовсім близько, за останніми гранітними перемичками, у розпечених до вишневого світіння надрах, точилось важкими краплями рідкого базальту багряне вим'я глибинного вулканічного вогнища. І жар цього багряного вимені теж лягав на плечі «Ягдові».

– Тут, зовсім недалеко, є схованка, – втішив пораненого товариша клон. – Там великі запаси повітря і смачна вода. А ти нічого не кажи. Не треба витрачати сили.

– Залиш мене тут. Нас все одно впіймають.

– А я тобі кажу: не витрачай сили на дурні слова. У куполі ти теж думав, що нас упіймають. Згадав? А нас не впіймали. І тепер ми від них втечемо. Побачиш. З нами Велудуман!

Ім'я Держателя Склепіння немов додало Гуммові сил. Він підхопив «Ягда» і трьома стрибками подолав підземну річку. Від трясіння аґент втратив свідомість.

«Це добре, – вирішив Гумм. – Коли людина непритомна, їй треба менше повітря. А повітря у пошкодженому комбінезоні ніколи не буває забагато».

За плесом підземної річки промита нею печера химерно розгалужувалась. Клон упевнено обрав найлівіший з тунелів. Закинувши аґента собі на плечі, Гумм пройшов слизькими брилами до глибокого розлому, що прорізав базальтову підошву гір. Він пройшов розломом кількасот метрів, зупинився і прислухався. Це було особливе місце. Тут шум підземної річки було чути так чітко, немов вона текла поряд. Якби переслідувачі форсували річку, підземне відлуння донесло б до вух клона звуки їхнього руху. Гумм стишив дихання і стояв дуже довго. Якби він почув погоню, то їхньою долею стала б смерть у цьому розломі. Але шум річки залишився рівним і неспаплюженим.

«Відірвалися!» – з полегшенням зітхнув клон. І поніс брата далі. До таємних сховищ, віддавна призначених саме для таких відступів.


6

Борт фреґата Е74 «Акреон»,

Орбіта планети Ноли (4КВ06:2),

Зоряна система Ніргарі.

2 октомбрія 416 року Ери Відновлення

На екранах зовнішнього огляду повільно й велично пропливає полярна область Ноли – опукла поверхня Океану Принца Мартіна. Зображення надзвичайно чітке: можна побачити окремі хвилі й сріблясті відблиски світла на їхніх гребенях. На Маркова це видовище діє заспокійливо. Йому подобаються великі водойми, хоча на його рідній Тіронії немає ані морів, ані океанів. Імперський комісар щойно залишив протиперевантажний кокон, і автоматика корабельного відновлювального відсіку працює у межово прискореному режимі. Ноланський підрозділ Служби Запобігання затримав одного з найнаближеніших помічників і учнів покійного Тейсанболона. Комісарові не терпиться розпочати допит клонороба.

Що більше він отримує інформації про Шерму Шайнар, то більше в нього виникає запитань. Аґенти Джи Тау вже випатрали архіви «Еттлі Касмік» і знайшли там секретну аналітичну записку, датовану чотириста восьмим роком. У записці, адресованій кураторам проекту «Дейман» Калаусові і Сен-Аленові, містилось попередження, що деякі тенденції розвитку свідомості позасерійного клону жіночої статі НО97 з умовним ім'ям «Шерма» можуть являти собою загрозу для суспільної безпеки. Аналітики тоді рекомендували керівникам компанії демонтувати потенційно небезпечного клона.

Натомість Калаус і Сен-Ален наказали знищити клона чоловічої статі на ім'я Ленго. Хлоця-телепата, в якому аналітики не знайшли ніякої потенційної загрози. Марків довго не роздумує над мотивами такого парадоксального рішення. Ці мотиви чітко проглядаються на відеозаписах з юною Шермою, зроблених тоді ж, вісім років тому.

«Цікаво, коли вона стала Калаусовою коханкою? Вже тоді, чи пізніше, коли закінчила курс спецнавчання?» – тіронієць доторком прибирає з великого екрану океанську поверхню і вмикає старий відеозапис тренування Шерми в басейні. Там дівчина відпрацьовує стрибки з трампліну. Її гнучке тіло встигає зробити кілька складних обертів, перш ніж входить у товщу підсвіченої блакитнуватим світлом води. Її рухи відточені й досконалі. Сповнені такої природної ґрації, якої неможливо навчитися. Шерма вже тоді, у неповних тринадцять років – всевладна володарка чоловічих бажань.

Марков не втримується від спокуси. Він вмикає запис однієї з перших сексуальних пригод майбутньої терористки. Розкішні апартаменти керівника контррозвідувальних програм «Еттлі Касмік». Велике ліжко, застелене чорним. На цьому тлі темношкіре тіло Шерми (темне на темному, лише очні білки – немов дві зірки) здається сукубом – інфернальним привидом із давніх земних леґенд. Вона обвиває руками й ногами велике мускулясте тіло коханця, вловлює його ритми, зливається з ним, поглинає його. Вона пристрасна і невтомна.

Таких записів зібралося в колекції Маркова на сотні годин перегляду. Кожного разу інші партнери. Чоловіки й жінки. Витончені альфійські мисткині-аристократки і брутальні голомозі охоронці з «Еттлі Касмік». Незґрабні однолітки юної телепатки і владні старці, яким Шермі могла би бути правнучкою, якщо не праправнучкою. Іноді сексуальним вправам передують танці, що їх юна клонка виконує не гірше за професійну стриптизерку. Іноді – цілі костюмовані спектаклі, де вона грає ролі давніх цариць, розбещених куртизанок або сором'язливих незайманих інженю. Іноді партнерів багато, але кожного разу Шерма в центрі оргії. Вона богиня і королева свят Венери й Астарти. Вона популярна і приймає дорогі подарунки. Їй ще немає чотирнадцяти, а вона вже неофіційна верховна жриця таємних вівтарів кохання Альфи Альфи. Всі без винятку учасники оргій бажають передовсім її – темношкіру дівчинку з пропорційним і сильним тілом, точеним личком і очима оленяти. І вона ніколи нікому не відмовляє. Вона любить експериментувати й дозволяє робити їй боляче. Вона не лише вигадлива, але й надзвичайно витривала. Надто витривала, як для представниці людської раси.

Мудрий Тейсанболон передбачив усе. Він знав, що тести і глибинне сканування психіки рано чи пізно виявлять загрозу, яку він сховав у підсвідомості позасерійної клонки НО97. Сканери неможливо обдурити. І він мудро підстрахувався, спорядивши свій шедевр могутньою зброєю на ім'я «сексуальність». Інший клон – Ленго, який не мав цієї зброї, був приреченим. А майбутня месниця повинна була вижити. Як було задумано старим ноланцем, так і вийшло. Вона витримала все, задовольнила всіх і вижила всупереч усьому.

Більш ранніх записів, ніж сцена в басейні, не збереглося. Проте Марков ніби на власні очі бачить ту фатальну зустріч. Першу зустріч голови Ради директорів компанії і дівчинки-клонки. Ось вони стоять утрьох – Калаус, Шерма та її сторічний творець. Стоять на розкішному пухнастому килимі в кабінеті Калауса. Шерма стоїть упевнено й нерухомо, немов вилита з міді статуя древньої богині. Її волосся заплетене у хвіст, спина вигнута, а на різко окресленому підборідді темніє зваблива ямка. Голі ступні її струнких ніг утоплені у високому ворсі килима. М'яке світло плафонів ніжно торкається її оксамитової шкіри та світлої тканини коротенького платтячка. Тейсанболон робить знак, і платтячко з шовковим шурхотом сповзає на підлогу. Сенатор дивиться на Шерму. Шерма дивиться на сенатора й посміхається. Так, як уміє посміхатися лише вона. А майстер Тейсан прикриває очі важкими повіками.

Комунікатор видає Маркову чергову порцію новин. До Сектора Кастора імператор відправив додаткові сили. Два безпілотних крейсери з нейтронними випромінювачами. Новим командуючим П'ятнадцятим флотом, замість загиблого Скіфі, призначено адмірала Язіда, представника земного аристократичного клану. Знайдено вбитим досвідченого офіцера Джи Тау, який багато років працював під прикриттям на Бальсані. На Кідронії штурмовими загонами знищено ще одне підземне місто бунтівників. Там, після жорстокого бою, знайдені тіла ста двадцяти клонів-шахтарів, які брали участь у масових вбивствах колоністів. Затримана раніше Фатіма Ферфакс зізналася під час допиту, що була учасницею заколоту і брала участь у вбивстві намісниці леді Унно. Активність ящерів помічена в районі Ахернару (Альфи Ерідана), зірки, навколо якої обертається колонізована землянами планета Сельва. Корабель ящерів пройшов на відстані одної сотої парсека від Ахернару. Експерти, які вивчали місце старту скеґера, на якому Шерма Шайнар вивезла з Кідронії Вей і Вольска, визначили, що його двигун мав незначний дефект, аналогічний дефектові двигуна шестимісного корабля UJ09 «Серенітіс», що зник у системі Ніргарі дванадцять років тому.

«Ніргарі! Сонце Ноли! – Марков подумки замальовує останнє повідомлення в червоний колір і обводить його рамкою. – Отже, їхня секретна база схована десь недалеко звідси. Скоріш за все, партизани використовують замаскований військовий об'єкт Федерації, який свого часу не змогли знайти імперські сили, що проводили зачистку Сектора Кастора. Ну що ж, їм не вдалося, а ми спробуємо знайти цю зміїну нору».

Марков подумки відзначає, що навіть у тому випадку, якби для пошуків бази повстанців вдалося задіяти два нові безпілотники, раніше ніж за місяць ніяк не вийде охопити пошуками простір у радіусі двох парсеків навколо Ніргарі. А прочісування «густим гребенем» сфери з радіусом у чотири парсеки триватиме більш як три місяці.


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю