355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Владимир Ешкилев » Тінь попередника » Текст книги (страница 14)
Тінь попередника
  • Текст добавлен: 21 сентября 2016, 16:44

Текст книги "Тінь попередника"


Автор книги: Владимир Ешкилев



сообщить о нарушении

Текущая страница: 14 (всего у книги 24 страниц)

– Іншого я й не очікував, – другий підійшов до холодильника, викликав звідти пакет з питною водою, відкрив його і зробив щедрий ковток. – У неї тепер фора як мінімум у сорок стандартних годин. Скоріш за все, її вже немає на планеті.

– Скоріш за все.

– Тоді й нам немає сенсу напружувати мізки. Отже так, передаємо справу людям Ґрідаса. І цього ідіота, – він подивився на демонстратор, – теж.

– Приймається. Уся ця шняга зі спорами у винятковій компетенції Служби, – погодився перший. – Ми свою справу зробили, нехай нам подякують. Ми, в будь-якому випадку, вже не зможемо перехопити цю прудку леді з пристойної родини. За нею відчуваються хлопці з можливостями.

– Ага. З дуже й дуже товстими можливостями. Це ж ті самі ксеномор…

– Не треба, Тіне.

– О'к… Ти зрозумів.

– Авжеж. Нам сьогодні неабияк пощастило.


3

Підземний рівень резиденції Ради 23-ох

планети Піфії (11 КВ23:2),

відомої також як Магонія і Планета Жінок,

система зірки Рірі (Епсилон Ерідану).

26 семпрарія 416 року Ери Відновлення

– Добре, що ти зайшла, Сестро Гітело, я прийняв рішення.

– Слухаю тебе, Обраний.

– Передай Святим Матерям, що я підпорядковую їхній волі «Капітана Паландо» разом з екіпажем.

– Це добра новина, Обраний. Я передала її Святим.

– Уже?

– Так.

– Оперативно.

– Ми, Знаючі, при потребі вміємо діяти блискавично.

– Вам вдається вражати. Сестро, ти щось хочеш мені повідомити? Тебе ж прислали з повідомленням, я не помилився?

– Не зовсім так, Обраний. Мені доручили ознайомити тебе зі скарбницею Ради. Святі Матері Магонії вважають, що ти маєш побачити те, що ми свого часу знайшли тут, на материнській планеті нашої раси. Ніхто, окрім високопосвячених Знаючих, до цього дня не переступав порогу скарбниці.

– Я вдячний Святим Матерям за таку високу довіру.

– Ми сподіваємося, що Орден також відкриє нам свої таємні сховища.

– Так і буде, Сестро. Між нами не повинно бути таємниць.

– Іди за мною. Якщо тобі щось видасться незрозумілим або не до кінця проясненим, запитуй.

Теслен, слідом за Гітелою, пройшов довгим коридором до великої зали, яку перетинала лінія монорельса. Адмірал і Знаюча увійшли до вагончика і вмостились у твердих кріслах. Монорельс негайно рушив. Він виявився швидким і абсолютно безшумним. Синє сяйво окремих світильників за його прозорими стінами від швидкості злилось у суцільну лінію. Теслен завважив, що тунель, яким рухався вагончик, має відчутний нахил і веде у надра Піфії.

Вагончик зупинився за півгодини. Зала, до якої він їх доправив, була добре освітленою. Зеленкувате світло проходило сюди крізь напівпрозорий камінь, з якого були складені стіни, стеля і підлога. Високу стелю підтримували круглі колони. Їхні капітелі розгалужувалися під стелею вузлуватими потоками каменю. Знаюча з адміралом пройшли вздовж довгої шереги колон, що зблизька разюче нагадували скам'янілі дерева. У дальньому кінці зали з урочистою неквапливістю, притаманною механізмам давнини, відчинилися важкі двері. Тесленові здалося, що вони вирізані з одного велетенського кристалу.

– Так, – прочитала його думки Гітела. – Сховище захищене кристалічними плитами, які міцніші за всі відомі нам матеріали. За нашими розрахунками, воно витримає будь-яку атаку.

– Окрім вибуху тератронної бомби.

– Авжеж, – погодилась Знаюча. – Окрім тератронної бомби.

За дверима виявився новий широкий тунель. Зеленкувате світло, таке саме, як і в залі з колонами, вихоплювало з бокових заглиблень прозорі вітрини і саркофаги. Назустріч гостям з глибин сховища вийшли дві молоді сестри, їхні високі стрункі фігури випромінювали майже відчутну впевненість. Коротко підстрижене волосся не псувало їхніх облич – суворих, з холодними правильними рисами. У синіх очах охоронниць таємниць Магонії адмірал не зміг роздивитися нічого, крім бадьорої сконцентрованості. Ці жінки, зрозумів Теслен, від самого народження усвідомлювали себе частиною справи, не обмеженої ні часом, ані простором. Їхні рухи були стриманими й точними, немов рухи бойових кіборґів. Замість плащів їхні тіла зігрівали щільно припасовані утеплені комбінезони й короткі куртки. Стіни кристалічного підземелля дихали холодом піфійських глибин.

– Вітаю вас, сестри. Святі Матері доручили нам показати Обраному таємниці материнської планети, – повідомила синьооким охоронницям Гітела.

– Ходімо, – рудоволоса Знаюча показала кудись у віддалений напівморок тунелю.

– Сестра Сайкс завідує скарбницею, – пояснила Гітела.

Рудоволоса кивнула, щоб у Теслена не виникло сумніву, кого саме звати Сайкс. Досвідченим оком адмірал відзначив, що вона займає високе становище в ієрархії Знаючих. Швидкий погляд, кинутий нею на Гітелу, був поглядом не подруги, а старшої. Поглядом людини, звиклої наказувати і наставляти.

«Цікаво було б знати, на яких саме принципах базується їхня владна піраміда, – подумав адмірал, дивлячись на руду потилицю Сайкс, яка йшла попереду. – Здається, я колись читав аналітичну записку, де йшлося про якусь їхню з'єднаність у родинно-племенні клани. Кажуть, що певне місце в соціальній ієрархії закріплене за кланом навічно».

– Тобі, Обраний, буде важко зрозуміти, як воно насправді, – не обертаючись, прокоментувала його думки Сайкс.

– Мені здається, Преподобна Сестро, – посміхнувся Теслен, – що тепер мені точно відомо, чому імператори з Дому Ойзеле відлучили від трону всіх піфійських сестер.

– Телепатія лякає лише брехливих і слабких правителів. Деко Асмір і Сіоран Перший не боялися, що Знаючі зможуть прочитати їхні думки.

– А направду могли?

– Могли. Хоча, кажуть, що не завжди виходило. Асміра Знаючі навчили блокувати доступ до мислення, а Сіоран дотепер залишається для нас загадкою. Він мав нестандартну структуру психіки і володів дивними вміннями.

– Наприклад?

– Наприклад, даром передбачення. Між іншим, у доволі розвинутій формі.

– Кажуть, що цей дар передається в спадок.

– Лише в окремих випадках. Із нащадків першого Сіорана лише його правнук Еарлан Другий мав подібний дар. Але його здібності передбачати майбутнє були набагато обмеженішими, аніж у предка. Навіть порівнювати годі. Тому він охоче радився з нашими сестрами, серед яких завжди було багато прозірливих. Наприклад, він радився із моєю прапрабабкою, яка за молодих років була наложницею Еарлана. Я, до речі, отримала ім'я Сайкс на її честь… Ми прийшли, Обраний, – праправнука імператорської наложниці запрошуючим жестом вказала на прохід до кімнати з дугастим склепінням.

Теслен увійшов до кімнати. Освітлення тут було інтенсивнішим, аніж у головному тунелі. В центрі кімнати вилискував блакитними боками прозорий купол, під яким можна було побачити скам'янілі рештки істоти, подібної до велетенського жука.

– Ґирг, – мовила Сайкс.

– Отже, ви знайшли підтвердження того, що древніх піфійців знищили ґирги?

– Древніх магонійців, Обраний.

– Кажуть, що назва «Магонія» тут під забороною.

– Не для обраних вищих ранґів. Тим більше не для майбутнього імператора Еарлана Третього.

– Ти, сестро, як я бачу, отримала у спадок від прапрабабки не лише ім'я.

– Для такого пророцтва не треба мати особливого дару.

– Невже? А ти віриш у магію імен? – Теслен не відривав погляду від вмурованого у вапняк ґирга.

– Я не впевнена, Обраний, що колись стану твоєю наложницею.

– Чому б і ні? Сайкс Древня плюс Еарлан Другий. Сайкс Нова плюс Еарлан Третій. Цілком симпатичне дежавю. Історикам і літераторам буде про що писати. Гуманітарії полюбляють такі співпадіння.

– Ти, адмірале, не нащадок Сіоранів. Не ображайся, але ж ти не наполягатимеш на тому, що твої гени відшліфовані століттями якісного відбору. Твої предки були земними інженерами і крамарями. Вони не опікувалися своєю кармінною природою і не мислили себе ланками у спадковому ланцюгу вдосконалення… А я народжена не для того, щоб розважати істориків.

– А для чого ти народжена?

– Коли я увійду у вік Матері, то стану повноправним членом Ради з титулом Святої [58]58
  Вік піфійської Матері – сто років. Усі члени Ради Двадцяти Трьох були у віці, який перевищував сторічний.


[Закрыть]
. Інше потребує довгих пояснень, які тобі ні до чого.

– Але все ж погодься, сестро, що я матиму право обирати собі радників. Чи то пак радниць із даром передбачення.

– Поживемо, побачимо, – на мить погляд Сайкс зустрівся з адміраловим. Якась крижана хвиля пройшла крізь тіло Теслена, немов він проминув невидиму рамку сканера. – Але я бачу, що для тебе не стало новиною те, що древня Магонія стала жертвою атаки ґиргів.

– В архівах Ордену є згадки про це. Але залишки ґирга я бачу уперше.

– Це може означати й те, що твої попередники знайшли одну із сестер-відступниць ще до того, як її покарало правосуддя нашої Ради.

Адмірал не став коментувати це припущення, натомість запитав:

– Сестро, скажи, а за вашим переданням також виходить, що ґиргів послали на Магонію Повзучі Отці?

– Ні, наше передання не звинувачує у цьому страшному злочині Повзучих. Ґирги з'явилися на Магонії шістсот тисяч років тому. А раса Повзучих вичерпала свій біологічний ресурс приблизно за шістнадцять мільйонів років до того. Вони жили неймовірно довго, але не дожили до Третього циклу виникнення розумних рас. Повзучі не були сучасниками магонійців.

– Тобто ви вважаєте, що магонійські гуманоїди досягли стадії технічної цивілізації лише в Третьому циклі?

– Так. І ми не використовуємо визначення «магонійські гуманоїди». Магонійці і люди Землі – одна раса. За генетичним ключем ми є прямими нащадками магонійців. Магонійці створили на Землі колонію ще до загибелі своєї планети, яку ми називаємо материнською. Тому що вона була колискою нашої раси, Першим Домом, а Земля стала Другим. Саме магонійці захистили Землю від ґиргів. Вони зберегли расу ціною загибелі своєї цивілізації.

– Деякі наші дослідники мають сумнів у тому, що подібне трактування історії гуманоїдних рас неможливо піддати сумніву. До речі, сестро, якщо дотримуватися твоєї схеми, то ящери Ґ'орми жили у Другому циклі і продовжують жити у Третьому, в нашому, циклі.

– Твої слова справедливі. Рептилоїди Ґ'орми продовжують жити, тому що спираються на знання, отримані від Повзучих. Ті ж також захопили своїм існуванням аж два цикли.

– А наші аналітики вважають, що раса ящерів живе так довго переважно завдяки особливостям свого метаболізму. Наскільки мені відомо, більшу частину життя вони проводять у глибокій сплячці, а середня тривалість життя ґ'орміта – вісімсот стандартних років.

– Це також правда, Обраний. Але такого довгого життя вони досягли не тому, що впадають у сплячку. По-перше, атмосфери їхніх планет не такі збагачені киснем, як земна або авреліанська. Віддавна відомо, що саме кисневе середовище породжує істот зі швидким обміном речовин і коротким життєвим циклом. Там, де кисню небагато, практично всі ксеноморфи живуть довше за людину, а деякі можуть прожити кілька тисячоліть. По-друге, своїм тривалим життям ящери завдячують ще й знанням, отриманим від Повзучих Отців.

– Улюблені учні.

– Так, – погодилася Сайкс. – Улюблені учні наймудрішої з рас Першого циклу. Ґ'ормітам неймовірно пощастило.

– Зате не пощастило нам, гуманоїдам.

– Ми й без спадку Повзучих цілком здатні прокласти собі шлях до Четвертого циклу. За мірками Галактики, ера гуманоїдів тільки-тільки почалася.

– Оптимістично.

– Перша відома нам гуманоїдна раса, оріоніти, або ж «раса А», з'явилася в середині Третього циклу. І всі намагання ящерів знищити її, наскільки нам відомо, не закінчилися остаточною перемогою. Потім у Великий Космос вийшли магонійці – перша гілка «раси Б». А тепер завойовує Галактику й друга гілка цієї раси – земляни. Невдовзі настануть неминучі присмерки Ґ'орми, а ми, за мірками ящерів, тільки за життя нинішнього покоління рептилоїдів вийшли за атмосферу Землі й почали освоювати зоряні острови Поясу Гулда. Ми надзвичайно молоді, вони ж, навпаки, дуже старі й стомлені втратами. Нас мільярди, а їх залишилось усього кілька мільйонів. Четвертий цикл буде належати гуманоїдним расам.

– То це ґ'орміти десантували ґиргів на Магонію?

– Прямих свідчень про це немає, Обраний, але ймовірність ґ'ормітського терору очевидна. Тому ми завжди застерігали правителів Імперії: не дражніть ящерів, нехай древня Ґ'орма мирно згасне в ілюзії своєї непохитної величі. Вони ж не заважають нашій експансії, скажімо, у напрямі Персея або Стрільця. Вони не пускають нас лише до планет старих червоних зірок у напрямі Оріона. Ну й що з того? В Галактиці усім стане місця.

– Тисячолітнє очікування, сестро, не властиве людській расі, – завважив Теслен. – Очікування – це перевірена стратегія старих довгоживучих рас. А люди перемагатимуть винахідливістю й здатністю швидко пристосовуватися до нових обставин. Було б краще знайти якусь ефективну зброю проти ґиргів. Ти ж не будеш сперечатися, сестро Сайкс, що проти будь-якої агресивної форми життя можна знайти зброю.

– Тут особливий випадок, Обраний. Самі по собі ґирги – лише безстатеві звірі-добувачі. Вони навіть не дихають повітрям тих світів, на які нападають. Вони живуть на атмосферному запасі з гніздової планети, який зберігається в їхніх організмах. Їм не дано часу на звикання до кожного нового світу, їхнє завдання – жерти усе, що опиниться в зоні досягання. Запас повітря закінчується – ґирг помирає. Вони досягають інших світів через гіперпросторові портали. А назад відправляють захоплену пащами й навіть не перетравлену, а лише оброблену ферментами органічну їжу. Їх можна перебити, але через портали примчить нова багатомільярдна орда. Сила ґиргів у їхній повній замінності. Втрати їм не страшні. Для того, щоб зупинити ґиргів, треба вбити їхню Велику Матку. Ту унікальну істоту, яка їх виробляє. Ту, яку вони насичують через портали. А для цього треба знайти гніздову планету ґиргів. Як ти розумієш, та гніздова планета може бути де завгодно.

– Матка ґиргів… – Теслен похитав головою. – Вона за своє життя, напевне, наплодила цих потвор вже не один трильйон. Цікаво було б подивитись на це чудовисько.

– Набагато кориснішим ми вважаємо ретельне дослідження тих істот, які будують для ґиргів гіперпросторові портали, – завважила Сайкс. – Ми називаємо цих істот норнами. На вигляд вони – грудки слизу, а здатні перекидати Темними Шляхами сотні кілограмів. При цьому витрачаючи не так вже й багато енергії. Це поки що за межами розуміння наших науковців. Наші вчені вважають, що норни стали симбіотиками ґиргів не самі по собі. Ці два різновиди живих організмів виникли, судячи з усього, на різних планетах. Їх знайшла і з'єднала в симбіотичну пару якась давня розумна раса. Вона перетворила пару «ґирги-норни» в ідеальну зброю для знищення світів… Але ми з тобою, Обраний, занадто довго затрималися біля ґирга. Ходімо далі.

Вони пройшли до наступної кімнати, яку відокремлювала від «зали ґирга» плівкова мембрана. Тут панувало тепле оранжеве світло. За прозорою стіною висіли дивні сітки, виготовлені з жовтого металу. Спочатку адміралові здалося, що сітки вигнуті за формою чогось подібного до морської мушлі. Але, придивившись, він зрозумів, що всі вони повторюють контури лівої половини голови людиноподібної істоти. На деяких з вузлів сітки були прикріплені металеві кульки з іншого металу – майже чорного, з темно-червоним вилиском.

– Ці імплантани носили усі магонійці в останні століття їхнього перебування на рідній планеті, – пояснила Сайкс. – Вони зроблені з кераміки. У цієї кераміки надзвичайно складна наносруктура. Ззовні вона вкрита анізотропним золотом. Наші вчені вважають, що ці сітки є елементами якогось всепланетного захисного комплексу для боротьби із зовнішньою агресією.

– З ґиргами?

– Цілком імовірно. Але як діяв цей захисний комплекс і які ще елементи до нього входили, зараз важко визначити. Можливо, споряджені цими напівмасками магонійці ставали невидимими для пошукових органів ґиргів. У розшифрованих написах Пізнього періоду Магонії згадуються також активні засоби боротьби з ордою нападників – якісь «злі подарунки». Не виключено, що магонійці через харчові портали норнів перекидали на гніздову планету ґиргів отрути, віруси й апарати, за допомогою яких вони намагались знищити Матку або ж встановити координати гніздової планети.

– Ти, сестро, маєш на увазі апарати, які містять у своїй конструкції Білі Камені?

– Або інші гіперпросторові маркери. Невідомого нам типу. До речі, те, що людство вижило, свідчить про повний або частковий успіх цих контратак. Люди Магонії перемогли ґиргів, хоча й дорогою ціною.

– Але саму Магонію родоначальники «раси Б» все ж вимушені були залишити.

– Точна послідовність тих подій нам досі невідома, – Сайкс поклала свою вузьку долоню на прозору стіну, за якою зберігалися позолочені імплантани магонійців. – Материнська планета ніколи не була зручним і теплим світом. Сувора планета, що обертається навколо холодного сонця Рірі. Планета, вкрита скелями, вічною кригою і неозорими лавовими полями. Людство на ній дорослішало у безперервній боротьбі з льодовиками і вулканами. На додачу до старих бід Магонію вразило падіння великого астероїда, а потім вона десятиліттями потерпала від нашестя ґиргів. Материнській планеті було завдано страшних ран, клімат продовжував погіршуватися, незважаючи на всі технічні засоби, якими намагалися розігріти хоча б екваторіальну зону Магонії. Льодовики доповзли майже до самого екватора і зімкнулись би у глобальний крижаний панцир, якби атмосферу не гріли орбітальними накопичувачами енергії – велетенськими дзеркалами. Ми знайшли у скелях уламки цих споруд, які врешті-решт впали на поверхню планети. Ми думаємо, що навіть після перемоги над ґиргами магонійці продовжили шукати світи для переселення. Комфортні планети, невідомі їхнім ворогам.

– Землю, з її кисневою атмосферою, вони навряд чи вважали комфортною.

– Так, висока насиченість земної атмосфери киснем повинна була стати для них значною проблемою. В магонійській атмосфері вміст кисню ніколи не перевищував трьох відсотків. Тому Земля й не стала їхньою повноцінною колонією. Але магонійці знайшли для Землі інше призначення. На ній вони сховали інкубатори і з часом виростили земне людство – своїх нащадків.

– Вони добре приховали свої маршрути.

– Так, вони шукали безпеки. А Земля все ж розташована надто близько від Ґ'орми.

– Ти кажеш «переселення». Я б назвав це втечею… Цікаво, чи знайшли вони новий дім.

Сайкс подивилась Тесленові в очі. Він, не змигнувши, зустрів її повільний синій погляд, невідворотний, немов хвиля земного океану. Адмірал відчув у цьому погляді заклик до відповідальності, до межового напруження розумових сил. Сайкс продовжила:

– Серед Знаючих, Обраний, є такі, яким дозволено розмовляти з Космосом, чути голоси, які виходять з його темного підсподдя, від Сил невідомих і пам'ятаючих. Ці Знаючі кажуть, що наші предки магонійці давно вже пішли у небуття. Їхнє переселення не було щасливим. На відміну від давнішого за часом переселення оріонітів, яке також можна назвати втечею. За нашими даними, оріоніти тепер живуть дуже далеко від зірок Поясу Гулда, і зустріч з ними у нашої «раси Б» ще попереду.

– Вороги таки знайшли магонійців?

– Ми, звісно, можемо лише здогадуватись, як воно було насправді. Можливо, люди Магонії передчували біду. Їхні Знаючі вміли бачити майбутнє. Тому й створили на Землі резервне гніздо «раси Б». У позаминулому столітті одна із прозорливих сестер, котра довго й плідно розмовляла з Силами Космосу, створила поему. В ній, окрім іншого, є така сюжетна лінія: магонійці навмисно відволікають увагу ворогів на себе, на своє переселення, щоб ті до нашого змужніння не знайшли і не знищили потаємне земне гніздо.

– Красиве припущення. І не без сенсу. Дивно, що їм усе ж вдалося відвернути від нас увагу ящерів, чи хто там з ними воював… Ми йдемо далі, Преподобна сестро?

– Так, йдемо, – Сайкс неохоче зняла руку з прозорої стіни і жестом запросила Теслена пройти крізь райдужну мембрану, яка закривала прохід до наступного приміщення.

У новій кімнаті на стінах світилися таблиці з колонками і лініями дивних символів. Для освітлення тут використовували синьо-блакитний сегмент спектра. Відділені колонадою, під кристалічним панциром лежали циліндри, на вигляд керамічні.

– Це, напевне, викопні носії інформації, – здогадався адмірал.

Сестра Гітела, яка досі мовчки супроводжувала Теслена і Сайкс, підтвердила:

– Це знаменитий «Літопис Ісцловс».

– Істлоу? Назва місцевості?

– Наші вчені-лінґвісти, – продовжила Гітела під контролюючим поглядом Сайкс, – вважають, що у сучасній земній фонетиці ім'я літописця звучало б близько до «Ісцловс». Знаючі присвятили майже три століття розшифровуванню «Літопису». Перші покоління дешифрувальників подолали неймовірні труднощі, коли намагалися вжитись у спосіб мислення і системи образів іншого людства. Вони працювали під стимуляторами і під гіпнозом. Деякі втратили здоров'я і скороченням життя заплатили за крихти здобутих знань. Для моделювання семантичних полів перекладу ще в часи Сіоранів учені Знаючі створили унікальний позитронний мозок, котрий був на два порядки продуктивнішим, аніж супремус сучасного крейсера. На ньому опрацювали більш як сто лінґвістично-математичних моделей тексту Ісцловс. Під час розкодування ми встановили, що мова магонійців у чомусь подібна до земних діалектів з мовної групи банту. Дуже-дуже далека подібність, але деякі кореневі лексеми схожі. На сьогодні розкодовано вже вісімдесят шість відсотків змістового наповнення «Літопису». Це справжня енциклопедія. Завдяки їй ми й дізналися про три цикли зародження і розвитку розумного життя в Галактиці і про шість рас, які вийшли на простори Великого Космосу. А також про сьому, далеку расу, яка жила в галактиці М31 [59]59
  М31 (NGC224) – найбільша спіралевидна галактика місцевого скупчення, більш відома як Туманність Андромеди.


[Закрыть]
у ті часи, коли в нашій підходив до завершення перший цикл, а Повзучі Отці мандрували всією Галактикою. Частину знань про цикли і раси магонійці отримали від наших попередників-оріонітів.

– То вони все ж зустрічалися?

– Скоріше ні, аніж так. Магонійці, як ми тепер думаємо, випадково натрапили на сховище знань, яке древня «раса А» залишила для своїх наступників-гуманоїдів. Оріоніти передбачали, що вони не єдині й не останні гуманоїди в нашій Галактиці. І не помилилися.

– А що ви ще знаєте про оріонітів?

– Їм випав важкий, навіть фатальний жереб – протистояти Ґ'ормі у часи її найвищої могутності. Оріоніти жили в кінці першої чверті Третього циклу на кількох планетах в Агрегаті Оріона. Вони були самотньою гуманоїдною цивілізацією, а навколо швидко стверджувались і процвітали колонії ящерів. Щось спровокувало конфлікт… Навколо старих червоних сонць Оріона й досі обертаються мертві планети, свідки тривалих руйнівних битв поміж «расою А» і ящерами. «Літопис» містить описи тих війн і біологічної зброї, яка досконаліша за всі досягнення нашої біотроніки. В цій галузі ми не досягли навіть базового рівня оріонітів.

– Ящери у тій війні використовували знання Повзучих. Вам щось відомо про бойове використання ґиргів проти оріонітів?

– Ні, невідомо. Є дані лише про вірусні атаки та цілеспрямоване провокування масових деменційних мутацій.

– Мені також цікаво дізнатися про останні епохи Магонії і створення таємного гнізда на Землі.

– Остаточний занепад материнської планети почався з падіння на неї астероїда. Чому цю катастрофу не змогли відвернути, ми не знаємо. На Магонії почалася вікова зима, інтенсивні виверження полярних вулканів і, як наслідок, повна деґрадація тваринного й рослинного світу. Магонійці пішли під землю, в глибинні поселення, які обігрівались теплом планетарної мантії. В одному із таких поселень ми зараз перебуваємо. Вони стали неприступними фортецями під час нашестя ґиргів. Біля двох століть тривала відчайдушна боротьба за виживання. Населення планети скоротилося з трьох мільярдів до двохсот мільйонів. Більшість підземних міст спорожніли. Навіть після часткового відновлення біосфери та розігріву екваторіальної зони магонійці продовжили харчуватися синтетичною їжею і жити в штучній атмосфері підземних міст. Переселення магонійців на невідому нам планету почалося у двісті вісімдесятому році від часу падіння астероїда. А земне гніздо вони почали створювати за сто років до переселення. До Землі магонійці відправили три великих кораблі. На одному з них була спеціальна капсула з генетичним матеріалом, на другому – обладнання для інкубатора, здатного працювати кілька тисячоліть в автономному режимі. Третій корабель привіз на Землю велику групу магонійських генетиків і таємничий предмет, значення якого для нас є не зовсім зрозумілим. У «Літописі» цей предмет названий «жезлом Сили». Можливо, це був подарунок першим лідерам майбутнього земного людства. А одна з наших сестер вважає, що «жезл Сили» виготовили навіть не магонійці, а оріоніти. Що це своєрідний гібрид між «естафетною паличкою» та «містичним серцем» ланцюга гуманоїдних цивілізацій.

– Це цікава інформація, – оцінив адмірал.

– Безперечно, хоча й досі ми не знаємо нічого конкретного про оріонітський «жезл Сили». Який він на вигляд? Які його функції? Чи його було загублено в минулі тисячоліття? Чи, навпаки, його зберегли до наших часів невідомі Обрані? Як би там не було, але магонійські генетики знайшли на Землі тубільну гуманоїдну расу. Примітивну, але життєздатну. Це були так звані неандертальці. З одного боку, вони несли в собі певну потенційну небезпеку для інкубатора і, відповідно, для земної гілки «раси Б». З іншого – багатий генетичний ресурс неандертальців допоміг адаптувати нащадків магонійців до життя в отруйній для них кисневій атмосфері Землі. Магонійці також знайшли на Землі дуже давні залишки ґ'ормітської колонії. Це були руїни великого міста ящерів. Магонійцям не вдалося достеменно встановити, від чого загинули ящери-колоністи і чому керуюча ієрархія Ґ'орми не відновила земної колонії. Ісцловс свідчить, що руїни міста ящерів були використані для будівництва інкубатора. Його захистили від хижаків і неандертальців акустичними бар'єрами, щоб дати новому людству час і можливість досягти чисельності над критичне значення у три тисячі особин. Інкубатор мав надземну й підземну секції, роботизовану лабораторію для вивчення змін у земній біосфері та енергетичну станцію. Позитронний мозок керував роботою інкубатора після того, як генетики Магонії залишили Землю. Ми вважаємо, що інкубатор був у Східній Африці, на північ від озера Вікторія. Це був «земний рай» людства. Спогади про нього збережені у найдавніших священних текстах месопотамської та близькосхідної цивілізацій. Маємо також дані про існування резервного інкубатора в районі сучасної Ефіопії. Причиною резервування, за даними літописця, став сильний землетрус, який ще за часів перебування генетиків на Землі частково пошкодив перший інкубатор… Я не втомила тебе, Обраний?

– Мені потрібен певний час для того, щоб осмислити почуте і побачене, – відповів після недовгого мовчання Теслен.

– Авжеж, Обраний, – погодилася рудоволоса Знаюча. – Тут, у скарбниці, є зручні кімнати для відпочинку і релаксації. Я дам наказ, і тобі принесуть їжу й виведуть на демонстраційний планшет додаткову інформацію про «Літопис Ісцловс». Заздалегідь прошу вибачення. Їжа у нас не така різноманітна й вишукана, як у Шекані.

– Не страшно. Старому солдатові не звикати, – посміхнувся адмірал.


4

Зала нарад Ради директорів компанії

«Еттлі Касмік Індастріз»,

планета Альфа Альфа (4КВ20:8),

зоряна система Альдебарану.

28 семпрарія 416 року Ери Відновлення

– Комісаре Марков, ви напевно вирішили, що, дізнавшись про ваші надзвичайні повноваження, ми тут усі вклякнемо перед вами і будемо на вас молитися? Адже так?

Ніко Калаус, голова Ради директорів «Еттлі Касмік», не зміг подолати роздратування і зламав сигару. Справжню, земну, ручної роботи. Вартістю у місячну зарплату тіронійського детектива першого класу. Уламки сигари розсипались полірованою поверхнею величезного стола, за яким сидів голова Ради.

Марков віддав нечутний наказ кіборґові-«павуку», що його супроводжував, і за долю секунди ситуація в залі кардинально змінилася. Тепловий промінь, спрямований «павуком», акуратно зрізав голову охоронцю-андроїдові. Людиноподібному роботові, замаскованому під секретарку Калауса. Там, де щойно мружило виразні очі личко симпатичної дівчини, здувся пухир гарячої піни. Обезголовлене тіло затрусилося в судомах, скрикнула юна Міла Дасалман – одна з трьох присутніх членів Ради. Видовище справді було не з приємних. Безголовий робот, не припиняючи бридко сіпатися, спробував вийти з-за столу. Але, замість цього, сповз на підлогу, в калюжу власної псевдо-крові. Ноги андроїда розсунулися, зобразивши щось вельми непристойне.

– Отже, ви порушили ще один імперський закон, Калаусе, – завважив тіронієць, ігноруючи конвульсії робота та істерику Міли. – Від двісті вісімдесят восьмого року Ери Відновлення, як вам відомо, заборонено виготовляти і зберігати людиноподібних кіборґів. Якщо ви й далі продовжуватимете хамити представникові влади та чинити опір слідству, я уповноважений імператором застосувати до вас і ваших колеґ, – рух головою в бік Міли, – фармакологічні засоби впливу. А потім затримати вас як активних учасників антидержавного заколоту.

– Це протизаконно, – тихо але чітко вимовив Калаус. – За три століття існування «Еттлі Касмік» ніхто – чуєте, комісаре, ніхто! – не насмілювався погрожувати її власникам тортурами! Такого небаченого, межового неподобства не було навіть за часів Смути, навіть за часів узурпаторів Каоасара і Фалада [60]60
  Див. додаток 4.


[Закрыть]
.

– Протизаконно, громадянине Калаусе, приховувати від слідства інформацію й допомагати терористці Шермі Шайнар.

– Ще треба довести, що вона терористка, – втрутився Орман Шайнар. Здавалося, знищення андроїда лише роздражнило офіційного чоловіка Шерми. Його пещене обличчя розчервонілось, ніздрі напнулися, немов хтось вставив алфійському аристократові в ніс невидимі дихальні фільтри.

– Вам ще щось треба доводити, громадянине Шайнаре?

– По-перше, ви не маєте права без рішення суду називати мою дружину терористкою, по друге…

– Ви отримали офіційний висновок представника Верховного прокурора?

– Отримав.

– Тоді про яке ще «рішення суду» ви кажете? Там усе чітко й доказово викладено. Ваша дружина, громадянине Шайнаре, очолює розгалужений і ретельно спланований антидержавний заколот, за яким стоять ґ'ормітські шпигуни. До речі, вже відомі нові факти її участі в підготовці терористичних актів. Тут, на Альфі, оголошена в розшук така собі Дора Віргой, близька приятелька вашої дружини. Ви також, наскільки мені відомо, знайомі з цією жінкою. Так ось, ця ваша приятелька намагалась заразити Перший Арсенал спорами смертоносної фауни. Виконавець визнав, що отримав від неї засоби для теракту та інструкції. Це визнання задокументоване. Сама Віргой щезла. Які вам ще потрібні докази?


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю