355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Дж. Ролiнг » Несподівана вакансія » Текст книги (страница 23)
Несподівана вакансія
  • Текст добавлен: 6 октября 2016, 18:49

Текст книги "Несподівана вакансія"


Автор книги: Дж. Ролiнг



сообщить о нарушении

Текущая страница: 23 (всего у книги 36 страниц)

IX

Кей Баден заприсяглася, що в будинку Майлза й Саманти ноги її більше не буде. Вона не могла їм пробачити того, що вони стали свідками нарочитої Ґевінової байдужості, а ще вона не могла забути покровительського реготу Майлза, його зневажливого ставлення до «Белчепела» і того глумливого тону, з яким він і Саманта говорили про Кристал Відон.

Попри всі Ґевінові вибачення, попри його нещирі запевнення в любові, Кей постійно згадувала, як він сидів біля Мері на дивані, як аж зі шкури пнувся, щоб допомогти їй зібрати тарілки, як проводжав її вночі додому. Коли ж Ґевін кількома днями пізніше сказав їй, що обідав у Мері вдома, вона ледве стримала свою лють, бо в неї вдома на вулиці Надії він, бувало, хіба якусь грінку міг перехопити.

Їй, може, й не дозволялося говорити нічого поганого про Вдову, яку Ґевін у розмові згадував з таким благоговінням, наче то була Божа Мати, але це не стосувалося Моллісонів.

– Я б не сказала, що Майлз мені дуже сподобався.

– Та він не є моїм найкращим приятелем.

– Якщо вже на те пішло… якщо його виберуть, то це буде катастрофа для наркоклініки.

– А я не думаю, що це щось змінить.

Апатія Ґевіна, його байдужість до людського болю, завжди дратувала Кей.

– Невже тут ніхто не відстоює «Белчепел»?

– Хіба що Колін Вол, – відповів Ґевін.

Отож о восьмій ранку в понеділок Кей підійшла до будинку Волів й натисла дверний дзвіночок. Вона помітила з ґанку червоний «форд-фієсту» Саманти Моллісон, припаркований неподалік, і це ще більше розпалило її бажання полізти в бійку.

Двері будинку Волів відчинила невисока присадкувата жінка у барвистій спідниці.

– Доброго ранку, – привіталася Кей. – Мене звати Кей Баден і я б хотіла поговорити з Коліном Волом.

Якусь мить Тесса просто дивилася на цю привабливу молоду жінку, якої вона ніколи досі не бачила. Їй навіть прийшла в голову химерна думка: у Коліна роман, і це його коханка прийшла про все їй розповісти.

– О… так… заходьте. Я Тесса.

Кей сумлінно витерла ноги об килимок і пішла вслід за Тессою до вітальні, що була менша й убогіша, ніж у Моллісонів, але затишніша. Довгов’язий, лисіючий і високочолий чоловік сидів у кріслі з блокнотом і ручкою.

– Коліне, це Кей Баден, – представила гостю Тесса. – Вона хотіла б з тобою поговорити.

Тесса побачила, як Колін перелякано вирячився, й відразу зрозуміла, що він уперше бачить цю жінку. « Ну й справді, – присоромлено подумала Тесса, – що ти таке собі вигадала

– Вибачте, що я до вас так несподівано, без попередження, – сказала Кей, коли Колін встав, щоб потиснути їй руку. – Я зателефонувала б, але ви…

– Так, нас немає в телефонній книзі, – пояснив Колін. Він височів над Кей, а його очка за скельцями окулярів здавалися геть крихітними. – Будь ласка, сідайте.

– Дякую. Це стосовно виборів, – сказала Кей. – Виборів до місцевої ради. Ваш конкурент, якщо не помиляюся, Майлз Моллісон?

– Маєте рацію, – дещо нервово підтвердив Колін. Він здогадався, хто така ця жінка. Це журналістка, яка хотіла розмовляти з Кристал Відон. Його вистежили… Тесса не повинна була її впускати.

– Я хотіла запитати, чи можу якось допомогти вам, – сказала Кей. – Я соціальна працівниця, в основному маю клієнтуру на Полях. Я могла б повідомити вам деякі факти й цифри щодо наркоклініки «Белчепел», яку дуже хоче закрити Моллісон. Мені сказали, що ви відстоюєте цю клініку? Вважаєте, що її не можна закривати?

Колінові аж у голові запаморочилося від раптового полегшення й радості.

– О, ні! – підтвердив Колін. – Так, це правда. Мій попередник… тобто той, хто обіймав це місце раніше… Баррі Фербразер… він виступав проти закриття клініки. І я теж.

– Ну, а я мала розмову з Майлзом Моллісоном, і він досить чітко пояснив, що, на його думку, клініка себе не виправдовує. Чесно кажучи, я думаю, що він не зовсім розуміє, в чому полягає методика лікування наркотичної залежності і наскільки разюче покращується стан пацієнтів після лікування у «Белчепелі». Якщо місцева рада відмовиться поновити оренду на цю будівлю, а окружна рада скоротить фінансування, є великий ризик, що деякі занадто вразливі хворі залишаться без жодної підтримки.

– Так-так, розумію, – сказав Колін. – Так, я з вами згоден.

Він був приємно здивований і втішений, що ця симпатична жінка розшукала його й запропонувала свою допомогу.

– Може, вип’єте чаю або кави? – запропонувала Тесса.

– Ой, дуже вам дякую, – відповіла Кей. – Якщо можна, чаю, Тессо. Без цукру.

Жирко був на кухні, частуючись прямо з холодильника. Він їв багато й часто, але так і залишався кістлявим, не набираючи ваги. Цього разу на нього не справила враження біла коробка зі шприцами, яку Тесса примостила біля сиру, хоч досі він відверто демонстрував свою відразу до них.

Тесса підійшла до чайника і знову повернулася думками до слів Суквіндер про те, що Жирко й Кристал «зустрічаються». Вона не розпитувала про це Жирка і Колінові теж нічого не казала.

Що частіше Тесса про це думала, то більше переконувалася, що цього не може бути. Вона була впевнена, що Жирко настільки високо себе цінував, що жодну дівчину не міг би вважати достойною парою, а надто таку, як Кристал. Він би себе настільки не…

« Принизив? Так? Ти подумала про це?»

– Хто там прийшов? – спитав Жирко з повним ротом холодної курки, коли Тесса увімкнула чайник.

– Жінка, яка хоче допомогти татові на виборах до ради, – відповіла Тесса, шукаючи в шафці печиво.

– Чого? Вона що, втюрилася в нього?

– Коли ти вже нарешті виростеш, Стю? – сердито мовила Тесса.

Він витяг з відкритої пачки кілька шматків нарізаної шинки і заштовхав їх шматок за шматком у вже й без того набитий рот, неначе фокусник, що запихає в кулак хустинки. Жирко інколи простоював перед відчиненим холодильником хвилин по десять, зриваючи плівки з пакетів з їжею і напихаючись ласими шматками. Колін яро боровся з цією звичкою Жирка, так само як і майже з усіма іншими вадами Жиркової поведінки.

– Серйозно, навіщо воно їй здалося, допомагати йому? – спитав він, нарешті проковтнувши все, що було в роті.

– Вона не хоче, щоб закрили наркологічну клініку «Белчепел».

– А вона що – наркоманка?

– Ні, не наркоманка, – огризнулася Тесса, роздратовано зауваживши, що Жирко доїв останні три шоколадні печива, залишивши на полиці тільки порожні обгортки. – Вона соцпрацівниця, а тому вважає, що лікарня робить добру справу. Тато не хоче, щоб її закрили, але Майлз Моллісон вважає, що з неї мало користі.

– З неї дійсно небагато толку. На Полях кого не зустрінеш – той нюхає клей, той ширяється героїном.

Тесса була впевнена, що якби вона сказала Жиркові, ніби Колін хоче закрити лікарню, Жирко одразу б знайшов пару аргументів проти цього.

– З тебе вийшов би добрий адвокат, Стю, – сказала вона, і на цих словах затарахкотіла покришка чайника.

Коли Тесса повернулася до вітальні з підносом, Кей і далі розмовляла з Коліном, видобувши зі своєї величезної сумки цілий стос роздруківок.

– …два наркологи, яких частково фінансує рада, а частково – благодійна організація «Бій з наркоманією». Далі ми маємо ще соцпрацівницю, закріплену за лікарнею, Ніну, це вона мені дала це все… о, дуже дякую, – сказала Кей, усміхнувшись Тессі, коли та поставила біля неї на стіл горнятко з чаєм.

За ці кілька хвилин Кей пройнялася такою симпатією до Волів, якої не відчувала ще ні до кого іншого в Пеґфорді. Коли вона увійшла, Тесса навіть не подумала оглядати її з голови до п’ят, свердлячи очима й оцінюючи її фізичні вади й одяг. Її чоловік трохи нервувався, але видавався порядним і рішуче налаштованим не залишити Поля напризволяще.

– Це у вас лондонський акцент, Кей? – поцікавилася Тесса, замочивши печиво в чай.

Кей кивнула.

– А що привело вас у Пеґфорд?

– Особисті стосунки, – відповіла Кей. Їй було неприємно про це говорити, попри те, що вони з Ґевіном формально помирилися. Вона знову звернулася до Коліна:

– Я не зовсім розумію, яким чином пов’язані місцева рада і наркоклініка.

– Ну, просто раді належить будівля клініки, – пояснив Колін. – Це колишня церква. Зараз закінчується термін оренди.

– І їх буде легко звідти викинути.

– Власне. А коли ви розмовляли з Майлзом Моллісоном? – запитав Колін, і сподіваючись, і жахаючись почути, що Майлз згадував про нього у тій розмові.

– Ми вечеряли тиждень тому, у п’ятницю, – розповіла Кей. – Ми з Ґевіном…

– А, то ви дівчина Ґевіна! – втрутилася Тесса.

– Так. Ну, й зайшла розмова про Поля…

– Не дивно, – додала Тесса.

– …і Майлз згадав про «Белчепел», а мене… мене не на жарт стривожилоте, в якому світлі він усе це подавав. Я йому сказала, що якраз займаюся однією сім’єю, – Кей не забула, як необачно вона тоді назвала імена Відонів, тож тепер говорила обережніше, – і якщо тій матері перестати давати метадон, є величезний ризик, що вона знову візьметься за старе.

– Це щось, як у Відонів, – похмуро припустила Тесса.

– Я… так, саме про Відонів я й кажу, – зізналася Кей.

Тесса потяглася за ще одним печивом.

– Я консультую Кристал у школі. Її мама, здається, вже вдруге проходить реабілітацію в «Белчепелі»?

– Втретє, – уточнила Кей.

– Ми знали Кристал ще з п’яти років. Вона була однокласницею нашого сина в початковій школі, – розповіла Тесса. – Її життя було кошмарне, справді.

– Абсолютно, – погодилася Кей. – Дивно, що вона взагалі залишилася такою милою дівчиною.

– О, з цим я згоден, – щиро підтримав її Колін.

Тесса насупила брови, згадавши рішучу відмову Коліна скасувати покарання Кристал після того прикрого випадку з недоречним сміхом на шкільних зборах. А тоді їй аж закрутило в животі, коли вона уявила, що заспіває Колін, якщо виявиться, що Суквіндер їй не збрехала. Але ж ні, Суквіндер явно помилилася. Вона сором’язлива й наївна дівчинка. Може, вона щось не так зрозуміла… щось переплутала…

– Річ у тім, що Террі тримається тільки завдяки страху втратити своїх дітей, – сказала Кей. – Зараз вона поступово входить у норму, в наркоклініці мені сказали, що бачать позитивні зміни в її поведінці. Якщо «Белчепел» закриють, у неї знову все піде шкереберть, і бозна-що тоді станеться з її сім’єю.

– Це все нам дуже знадобиться, – мовив Колін, поважно киваючи головою, й почав робити якісь нотатки на чистій сторінці записника. – Справді, це дуже корисні матеріали. Кажете, що маєте на руках статистику щодо людей, які там вилікувались?

Кей зашурхотіла роздруківками, шукаючи потрібну інформацію. Тессі здалося, що Колін хоче привернути увагу Кей до себе. Він завжди був падкий на вроду і прихильну до нього поведінку.

Тесса дожувала ще одне печиво, не перестаючи думати про Кристал. Їхні останні зустрічі в її кабінеті були не надто вдалі. Кристал постійно випендрювалася. Сьогоднішня консультація нічим не відрізнялася. Тесса витисла з Кристал обіцянку не переслідувати й не зачіпати Суквіндер Джаванду, але Кристал своєю поведінкою демонструвала, що Тесса її підвела, й вона їй більше не довіряє. Можливо, в цьому винен Колін, коли не відмовився тоді від покарання. Тессі здавалося, що їхні з Кристал взаємини достатньо довірливі, щоб такі рішення їх не роз’єднували, проте ця ниточка між ними ніколи не була аж настільки надійна, як між Кристал і Баррі.

(Тесса була в школі того дня, коли Баррі прийшов туди з веслувальним тренажером, шукаючи новобранців для команди, яку він збирався сформувати. Її викликали з учительської до спортзалу, бо вчителька фізкультури захворіла, а на заміну їй за такий короткий час вони змогли знайти тільки особу чоловічої статі.

Дівчата-четвертокласниці в шортах і маєчках «Ертекс» почали хихотіти, коли прийшли в зал і побачили, що відсутню міс Джарвіс заміняють якихось двоє незнайомих чоловіків. Тессі довелося оголосити догану Кристал, Ніккі й Ліан, які проштовхалися наперед і почали обмінюватися непристойними репліками про нового вчителя. То був доволі вродливий юнак, що постійно червонів.

Баррі, рудий бородатий коротун, був у спортивному костюмі. Він спеціально відпросився того ранку з роботи, щоб прийти сюди. Усі вважали його ідею дивакуватою й нереальною: у таких школах, як вінтердаунська, ніколи не було веслувальних команд. Нів і Шіван були напівзахоплені, напівналякані татовою присутністю.

Баррі пояснив свій задум – набрати веслувальну команду-вісімку. Він домовився використовувати для тренувань старий елінг на ярвілському каналі. Це був чудовий вид спорту й гарна нагода дівчатам показати себе й прославити свою школу. Тесса сіла біля Кристал з подругами, щоб тримати їх у полі зору. Вони вже не хихотіли так голосно, але ще й не вгамувалися.

Баррі продемонстрував веслувальний тренажер і запросив до нього добровольців. Ніхто не зрушився з місця.

– Кристал Відон, – показав на неї пальцем Баррі. – Я бачив, як ти підтягалася на рукоходах у парку. У тебе сильні м’язи спини. Підійди сюди і спробуй.

Кристал була тільки рада опинитися в центрі уваги. Вона впевнено покрокувала до тренажера й сіла на нього. Не звертаючи уваги на Тессу, Ніккі й Ліан аж заверещали з реготу, а решта класу приєдналася до них.

Баррі показав Кристал, що треба робити. Новенький учитель зацікавлено поглядав, як Баррі допомагав їй правильно взятися за дерев’яну ручку.

Вона сперлася на ручку, скорчила Ніккі й Ліан дурнувату міну, й усі знову засміялися.

– Ви подивіться! – засяяв Баррі. – Та вона вроджена веслувальниця!

Чи справді Кристал зробила все аж так добре? Тесса не розбиралася у веслуванні, тож не могла нічого сказати.

– Випрям спину, – звелів Баррі, – бо інакше можеш травмуватися. Отак. Тягни… тягни… оце техніка… ти що, веслувала раніше?

Тоді Кристал і справді випростала спину й почала веслувати як належить. Вона вже не дивилася на Ніккі й Ліан. Піймала ритм і увійшла в раж.

– Чудово! – сказав Баррі. – Подивіться на неї… ідеально! Саме так це робиться! Оце молодчина! І ще раз. І ще раз. І…

– Боляче! – зойкнула Кристал.

– Я знаю. Зате матимеш руки, як у Дженіфер Еністон, – усміхнувся Баррі.

Залою прокотився легенький смішок, але цього разу вони сміялися разом з ним. Чим підкоряв їх Баррі? Він завжди був такий справжній, такий природний, такий упевнений у собі. Тесса знала, що найбільший страх підлітка – бути висміяним. Позбавлені цього страху, а таких і серед дорослих було не так уже й багато, мали природний авторитет серед молоді, вони ставали найкращими вчителями.

– Відпочивай! – скомандував Баррі, і Кристал захекано злізла з тренажера, потираючи руки. Обличчя їй розчервонілося.

– Треба кидати курити, Кристал, – сказав Баррі, і цього разу всі вибухнули гучним реготом. – Добре, хто ще хоче спробувати?

Коли Кристал знову долучилася до однокласниць, то вже ні з кого не сміялася. Вона заздрісно спостерігала за кожною новою веслувальницею, постійно зиркаючи на бородате обличчя Баррі, щоб бачити його реакцію. Коли Кармен Льюїс зовсім завалила спробу, Баррі сказав: «Покажи їм, Кристал», – і вона аж засяяла, повертаючись до тренажера.

Але наприкінці тренування, коли Баррі попросив підняти руки тих, хто хотів би записатися в команду, Кристал так і стояла, склавши руки на грудях. Тесса помітила, як вона глумливо похитала головою, коли Ніккі пробурмотіла їй щось на вухо. Баррі ретельно записав імена усіх зацікавлених дівчат, а тоді підвів очі.

– І ти, Кристал Відон, – мовив він, показавши на неї пальцем. – Ти також будеш з нами. Ти мені головою не хитай. Я дуже розгніваюсь, якщо не побачу в команді тебе. У тебе природний талант. А я не люблю, коли такі природні таланти пропадають. Крис… тал, – голосно вимовив він, записуючи її ім’я, – Ві… дон.

Чи думала Кристал про свій природний талант, приймаючи душ після уроку? Чи носилася вона того дня з думкою про свій новий хист, немов із неочікуваною валентинкою? Цього Тесса не могла знати; але на подив усіх, окрім хіба що Баррі, Кристал знову прийшла на тренування.)

Кей саме знайомила Коліна з відсотком рецидивів у «Белчепелі», на що той завзято кивав головою.

– Треба показати це Парміндер, – сказав він. – Я подбаю, щоб вона отримала копію. Так-так, це дуже важливі матеріали.

Тесса відчула легеньку нудоту і взяла четверте печиво.


X

По понеділках Парміндер працювала допізна, а Вікрам теж зазвичай бував у лікарні, тому троє дітей сімейства Джавандів самі накривали на стіл і готували собі вечерю. Часом вони між собою сварилися, часом разом з чогось сміялися, але сьогодні кожен був заглиблений у власні думки, і всі приготування вони закінчили дуже швидко і без зайвих розмов.

Суквіндер не сказала ані братові, ані сестрі про те, що хотіла прогуляти школу, змовчала вона й про погрози Кристал Відон побити її. Цими днями вона взагалі аж надто багато всього тримала в собі. Вона страшенно боялася ділитися своїми таємницями, бо не хотіла виставляти напоказ свій дивний внутрішній світ, у який Жирко Вол міг проникати з такою моторошною легкістю. Але вона розуміла, що не зможе надовго втаємничити все, що сталося з нею цього дня. Тесса попередила її, що має намір зателефонувати Парміндер.

– Я мушу подзвонити твоїй мамі, Суквіндер, ми завжди так робимо, але я спробую їй пояснити, чому ти це зробила.

Суквіндер відчула майже симпатію до Тесси, хоч та й була матір’ю Жирка Вола. Вона боялася реакції матері, але її зігрівала крихітна надія, що Тесса заступиться за неї. Можливо, усвідомивши всю глибину відчаю Суквіндер, мати, нарешті, хоч трохи привітніше ставитиметься до неї, не буде постійно розчарована, не осуджуватиме її з незмінно кам’яним виразом обличчя?

Коли, нарешті, відчинилися вхідні двері, вона почула, як її мама говорить пенджабською мовою.

– Ой, ні, тільки не та клята ферма, – застогнала Джасвант, притуливши вухо до дверей.

Джаванди володіли у Пенджабі ділянкою землі, яку отримала найстарша сестра, Парміндер, у спадок від батька, що не мав синів. Джасвант і Суквіндер часто говорили про те, яке місце займала у свідомості їхньої родини ця ферма. На їхній неабиякий подив деякі зі старших родичів, здається, тільки й чекали, коли ж нарешті вся сім’я повернеться туди. Батько Парміндер усе життя надсилав на ферму гроші. Там жили й працювали її троюрідні брати, непривітні й озлоблені. Ферма була предметом постійних сварок між родичами матері.

– Баба знову нарікає, – тлумачила розмову Джасвант, прислухаючись до приглушеного голосу Парміндер за дверима.

Парміндер трохи навчила свою найстаршу доньку пенджабської мови, а решту Джас перейняла від двоюрідних братів. Дислексія Суквіндер не дозволяла їй вивчити дві мови, і вона навіть не намагалася цього зробити.

– …Гарпріт усе ще хоче продати ту частку під дорогу…

Суквіндер почула, як Парміндер скидає з ніг черевики.

Вона воліла б, щоб саме сьогодні ніхто не докучав матері тією фермою. Від цього в неї завжди псувався настрій. Та коли Парміндер штовхнула, відчиняючи, кухонні двері, й Суквіндер побачила її схоже на маску обличчя, з неї випарувалися останні залишки сміливості.

Парміндер привіталася з Джасвант і Раджпалом легеньким помахом руки, а тоді показала пальцем спочатку на Суквіндер, а потім на стілець, маючи на увазі, що Суквіндер має сісти й чекати, поки закінчиться телефонна розмова.

Джасвант і Раджпал побігли нагору. Суквіндер чекала під стіною з фотографій, що виставляли напоказ цілому світові її нікчемність, прикута до стільця мовчазним наказом матері. Розмова тривала ще дуже довго, але, нарешті, Парміндер попрощалася й поклала слухавку.

Коли Парміндер глянула на неї, Суквіндер без слів збагнула, що марно було на щось сподіватися.

– Отже, – почала Парміндер. – Мені на роботу дзвонила Тесса. Я думаю, ти знаєш, про що йшлося.

Суквіндер кивнула. Здавалося, ніби їй запхали в рота вату.

Гнів Парміндер накотився на Суквіндер, неначе хвиля, збивши її з пантелику й не даючи змоги отямитись.

– Чому? Чому? Ти знову мавпуєш ту лондонську дівку? Хочеш її вразити? Джас і Радж такого ніколи б собі не дозволили, ніколи. То чому ти таке робиш? Що з тобою? Тобі подобається бути ледачою роззявою? Думаєш, що порушувати правила – це круто? Як, на твою думку, я почувалася, коли мені дзвонила Тесса? Та ще й під час роботи… мені ще ніколи не було так соромно… ти просто огидна мені, чуєш? Що, ми мало тобі даємо? Мало допомагаємо? Та що з тобою, Суквіндер?

Суквіндер зробила відчайдушну спробу зупинити мамину тираду і згадала ім’я Кристал Відон…

– Кристал Відон! – аж скрикнула Парміндер. – Та це ж дурепа! Чого ти взагалі її слухаєш? Ти їй сказала, що я намагалася врятувати життя її клятій прабабі? Ти їй це сказала?

– Я… Ні…

– Ну, якщо ти слухаєш таких, як Кристал Відон, то ти в нас просто безнадійна! Це що, твій рівень, Суквіндер, так? Ти волієш прогулювати, працювати в кав’ярні й профукати блискучу нагоду здобути освіту, бо так легше? То ти для цього була в одній команді з Кристал Відон, щоб опуститися до її рівня?

Суквіндер подумала про Кристал і її ватагу, які тільки й чекали, поки зупиниться потік машин, щоб перебігти на другий бік вулиці. Як можна це пояснити матері? Годину тому в Суквіндер ще жевріла малесенька надія, що вона може довіритися мамі, принаймні про Жирка Вола…

– Геть з моїх очей! Геть! Я поговорю з батьком, коли він повернеться… іди геть!

Суквіндер почвалала нагору. Зі своєї кімнати озвалася Джасвант:

– Що там за крик був?

Суквіндер не відповіла. Вона пішла у свою кімнату, зачинилася там і сіла на краєчок ліжка.

Та що з тобою, Суквіндер?

Ти просто огидна мені.

Тобі подобається буди ледачою роззявою?

А на що вона сподівалася? На теплі обійми й розраду? Та чи Парміндер хоч раз у житті її пригорнула? Більшу розраду можна було отримати від леза бритви, захованого в її іграшковому зайчикові. Але при всьому бажанні, при всій нестримній потребі різати й пускати кров серед білого дня, коли ніхто в хаті ще не спить, а батько з хвилини на хвилину з’явиться, – це ні до чого.

Чорне озеро відчаю й болю, що переповнювало Суквіндер і просилося на волю, спалахнуло полум’ям, немовби його облили бензином.

Хай знає, як це боляче.

Суквіндер встала, перетнула кімнату, сіла у крісло і вдарила пальцями по клавіатурі.

Суквіндер, як і Ендрю Прайс, зацікавилася розповідями того дебільного вчителя інформатики на заміні, який аж зі шкури ліз, аби вразити дітей своєю хакерською майстерністю. На відміну від Ендрю та інших хлопців, Суквіндер не вантажила його зайвими запитаннями, а просто спокійно пішла додому й передивилася все онлайн. Майже кожний сучасний веб-сайт має захист проти типової ін’єкції SQL-коду, але коли Суквіндер почула розмову її матері про анонімну вірусну атаку на сайт пеґфордської місцевої ради, то зрозуміла, що захист на цьому старому недолугому сайтику, напевне, мінімальний.

Суквіндер завжди було простіше друкувати, ніж писати від руки, а прочитати комп’ютерний код їй було легше, ніж довжелезні рядки слів. Вона швиденько знайшла сайт з детальним описом процедури найпростішої ін’єкції SQL-коду. Тоді завантажила сайт ради.

Хакання сайту забрало п’ять хвилин, і то лише тому, що за першим разом Суквіндер помилилася при наборі коду. На її подив, адміністратор сайту так і не видалив профіль «ПривидаБарріФербразера» з бази даних, а просто стер повідомлення. Запостити нове повідомлення під тим самим ім’ям було раз плюнути.

Набагато довше Суквіндер складала текст повідомлення, що його збиралася внести на сайт. Вона місяцями носила в собі це таємне звинувачення, ще відтоді, як у новорічну ніч, за десять хвилин до півночі, з подивом помітила обличчя матері з кутка кімнати, де вона ховалася під час вечірки. Друкувала Суквіндер повільно. Автовиправлення допомагало їй з орфографією.

Вона не боялася, що Парміндер перевірить історію браузера. Мати так мало знала про неї і про те, що діється в її кімнаті, що ніколи б не могла запідозрити в цьому свою ледачу й тупу доньку.

Суквіндер натисла на кнопку мишки, як на спусковий гачок.


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю