355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Александр Воинов » Відважні » Текст книги (страница 13)
Відважні
  • Текст добавлен: 15 октября 2016, 00:24

Текст книги "Відважні"


Автор книги: Александр Воинов



сообщить о нарушении

Текущая страница: 13 (всего у книги 23 страниц)

Розділ двадцять п'ятий
НЕСПОДІВАНА ЗУСТРІЧ

Знову бредуть хлопці безлюдною дорогою. Правду кажучи, у Миколки трохи поболює плече і досі ломить зап'ястя рук від тих ременів, якими їх скручували поліцаї. І все-таки, як хороше жити, відчуваючи себе вільним і здоровим! Миколка стільки пережив за цю добу, що здається, з учорашнього дня минув цілий рік. І цей «вайло» – він кинув теплий погляд на Вітю – справжній товариш. Не злякався, не покинув у біді, не втік…

Ну що ж! Як то кажуть, за позику – віддяка. Буде нагода, Вітя побачить, що й він, Миколка, знає ціну справжньої дружби. Подумати тільки, завжди хникав, тіні своєї боявся, а залишився самотній – і звідки все взялося! Десять кілометрів біг незнайомими дорогами, а до Геннадія Андрійовича дістався!

Буває, живе якась людина, і всі звикають до неї і не чекають від неї нічого особливого. Вона і чесна, і сумлінна, і працьовита, а от, здається, немає в ній тієї іскорки, яка примушує людей вірити, що вона здатна на щось визначне. Насправді ж просто не знайшлося ще кременя, який міг би цю іскорку з неї викресати. Та от потрапляє ця людина у важкі обставини, і виявляється, що вона не схилила голови, не злякалася, а сміливо пішла назустріч небезпеці і перемогла.

Таким виявився і Вітя. Він навіть сам не догадувався, які в ньому криються сили. А коли надійшов час випробування – витримав його і, витримавши, став сильнішим і впевненішим у собі.

Можна сказати, що лише тепер між хлопцями виникла рівна дружба. А хіба може бути справжня дружба, якщо в ній немає рівності і взаємної поваги.

Звичайно, у тій важкій обстановці, в якій діяли хлопці, один з них повинен бути старшим, і цим старшим Колесник призначив Миколку. Та одна справа нести відповідальність за виконання завдання, а інша – відчувати поруч товариша, вірити в нього і знати, що разом з ним ніяка біда не страшна.

Погода не прояснювалася. Вітер гнав над полями низькі темні хмари. Сіяв дрібний, пронизливий дощ. Дорогу розмило. Ноги грузли у липкій глині, і один порятунок був – брести по обочині.

Хлопці промокли. Вони давно вже йшли мовчки, стараючись зберегти сили. До мети походу залишалося кілометрів п'ятнадцять. Двічі їм довелося звернути з дороги і зробити великий гак, щоб обійти заставу.

Нарешті вони побачили далеченько розкидані по величезному полю групи працюючих людей. Мабуть, це були будівники укріплень.

Вітя вже вибився з сил і попросив зробити привал. Хлопці сіли на обочині дороги і вийняли з торбин по шматку хліба, посипаного сіллю. Це був їхній єдиний харч.

– Ну, що будемо робити? – запитав Вітя, коли з скупою денною порцією було покінчено.

– Підемо, – коротко відповів Миколка.

– Куди?

– Он бачиш те село? – Миколка показав у далечінь, на розсип білих будинків, що розтяглися вздовж пологого горба. – Давай спробуємо наблизитись до нього…

– А якщо нас знову заберуть, – заперечив Вітя, – тоді що? Геннадій Андрійович тепер далеко, не виручить.

Миколка помовчав. Вітя хоч і надто обережний, але правда на його боці. Ні, треба слухатися Колесника: в жодне село не заходити, а спостерігати здалеку.

– Ну, тоді давай знайдемо де-небудь копицю сіна, переночуємо, – запропонував Миколка, – а вранці заляжемо ближче до тих місць, де працюють, і подивимося.

– А що ми будемо дивитися?

Ні, Вітя такий же нестерпний, як і був досі! Все йому розкажи, наче маленькому! Миколка розсердився:

– Подивимося, якою дорогою вони ходять на роботу. Чи можна до них підкрастися ще ближче. Може, я й батька побачу…

– Так твій батько і ходить по полю!..

– Слухай, Вікторе, – вже остаточно розсердився Миколка, – ти чув, що Колесник сказав? Якщо не вдасться – повернути назад. Зрозуміло?

– Та зрозуміло, – зітхнув Вітя. – Тоді давай посидимо тут, чи що. А вночі підемо.

– Ні, – заперечив Миколка, – навіщо нам під дощем сидіти? Знайдемо стару копицю і заховаємось…

Вітя оглянувся. Недалеко від дороги височів посірілий, вицвілий на дощах стіжок.

– Дивись, Миколко, он підхоже місце!

– Справді!.. А я сидів, сидів, просто перед собою дивився і не бачив. Пішли!..

За кілька хвилин вони вже вилізли на вершину стіжка, кимось обв'язаного внизу дротом; очевидно для того, щоб вітер не розвівав сіно. Лежати було м'яко, тепло, та й зверху хлопці поклали сіна, закрившись з головою. Гостро тхнуло прілим, і від цього ще більше розморювало. Хлопці заснули таким міцним сном, що ні злива, ні град, ні сніг, – здавалося, ніщо не могло б їх розбудити.

І все-таки Вітя прокинувся. Він прокинувся від дивного шуму, що долинав знизу, десь з-під копиці.

Він підвів голову, прислухався: поруч тихо сопів Миколка, вітер шелестів сіном… Ні, йому не вчулося. Справді під самим стіжком неначе хтось ходить, гучно тупаючи ногами. А що це? Голоси! Так, безсумнівно, хтось говорить. Але де?.. Може, це облуда слуху?

Вітя обережно розгріб сіно над головою і визирнув. На полі вже темніло; далекі будиночки розтанули в присмерку, дощ ущух і в розривах хмар де-не-де світліло небо. Намагаючись не шелестіти, він виповз з-під сіна і спустився на землю. Ніяких ознак людей і не видно. А проте тут, біля самої землі, приглушені голоси чути значно виразніше.

Можливо, люди сидять по той бік стіжка? Вітя поповз ліворуч, і голоси стали віддалятися. Тоді він змінив напрямок – голоси зазвучали чіткіше. Ще кілька рухів, і він почув їх майже поряд. Але дивно, вони долинали з глибини стіжка. Вітя взявся за дріт, яким було обв'язано стіжок, і раптом у цьому місці відсунувся снопик сіна. Вітя злякано відсахнувся: просто перед ним темнів круглий отвір. Він одразу все зрозумів. Стіжок поставлено для маскування, він накриває дот. А в самому доті, очевидно, солдати. Мабуть, їх там не було, коли вони з Миколкою вилазили на стіжок. Що ж тепер робити? Як вибратися?

Вітя швидко поправив розворушене сіно, приліг біля стіжка і став уважно слухати. Дивно – там, усередині, говорили по-російськи!

– Так, діло кепське, – повільно мовив низький чоловічий голос. – Бісові душі, що вигадали!..

Другий співбесідник, з високим, тонким голосом, що зривався на самих верхах, і тоді здавалося, що чоловік захлинається, видимо, розвивав далі свою думку.

– Тікати нам треба! Уб'ють нас з тобою, Василю Дмитровичу, їй-богу вб'ють!..

– А хто тобі все це сказав?

– Не варто й згадувати!.. Сам же ти все чув.

– Ну, то ж він казав про полонених і мобілізованих, – не здавався бас. – А ми хто?

– Зрозумій же ти, їм це байдуже! Вони хочуть, щоб жодна миша не знала, де цей дот стоїть… Зараз ми з тобою в охороні, а завтра роботи закінчать і почнуть підмітати. І разом із сміттям – і нас з тобою… на звалище, в рів!..

– Який рів? – насторожився бас.

– Той самий, що недавно за селом екскаватором вирили.

– Сказав! То ж рів проти танків…

– Яких танків? Не будь дурником! Тільки-но побудують останній дот, там розстріляють усіх, хто працював. Зрозуміло?..

– А ми ж не працювали!

– Зате більше за всіх знаємо.

В доті замовкли. Вітя відчув запах самосаду; дим виходив через отвір доту, як у душник. Видно, там безперестанку палили.

– Так, діло кепське, – повторив бас. – Куди ж податися, не знаю…

– А я знаю, – відповів другий співбесідник. – Давай украдемо бланки, сфабрикуємо собі посвідчення, що нас посилають на Україну, у відрядження, і махнемо…

– Вірно, Петре, ти маєш рацію. Нічого іншого не залишається… – Голос понизився майже до шепоту: – А що, як втекти до партизанів, га? Покаятися. Може, простять!..

– Що ти! Що ти! – з жахом вигукнув другий. – З вогню та в полум'я! Доводь їм, що нас не підіслали. Уколошкають, і край…

Басистий важко зітхнув:

– Прокляті ми, Петре!.. Немає нам місця на землі. Загинемо, і не згадають, де наші кості заховані…

– Ну от, розплакався!.. Значить, вирішили – тікаємо?

– А коли?

– Як управимося, так і гайнемо. Тижнів за два.

– Згода! Грошей треба запасти і продуктів.

– Неодмінно… Ну, ходімо, Василю Дмитровичу, скоро зміна – кинуться нас шукати.

В глибині доту брязнули приклади. Вітя завмер. Зараз вони вилізуть! З якого боку? Але швидко зміркував: оскільки тут проріз амбразури, то вихід повинен бути десь з іншого боку. І він не помилився: вихід з доту знаходився метрів за десять, на схилі невисокого горба. Там було влаштовано лаз у траншею, а для маскування його прикривав великий, закопаний у землю кущ.

Поліцаї по одному вилізли на поверхню і зупинилися, щоб оглянутися довкола. Вітя понад усе боявся зараз, щоб Миколка, прокинувшись, не видав себе.

Вигляд у поліцаїв був жалюгідний. Один, високий, з маленькою пташиною головою і вузькими плечима, нетвердо ступав довгими ногами, другий, низький, сутулий, дріботів поряд, жваво жестикулюючи: очевидно, наводив якісь нові докази.

Вітя зачекав, поки їхні постаті зникли вдалині, швидко вибрався на стіжок і розштовхав Миколку. Той зразу навіть не повірив схвильованій і плутаній розповіді. Та, коли, спустившись додолу, вони разом оглянули те, що було прикрито сіном, сумнівів не залишилося. Під стіжком сховався великий дот, в якому, проте, ще не було зброї.

– Ти запам'ятав, як звуть цих поліцаїв? – запитав Миколка.

– Запам'ятав: одного – Василь Дмитрович, а другого – просто Петро… А що?

– Можливо, це згодиться.

– Тут нам лишатися небезпечно! – сказав Вітя.

– Так, треба тікати… Вартові, мабуть, приходять у доти погрітися, можуть знову повернутися…

Вони вийшли на дорогу. За той час, що хлопці провели в стіжку, значно похолоднішало. Дув пронизливий північний вітер. Миколка відчув, що на його щоку впало щось холодне. Він підвів руку і побачив на рукаві білі сніжинки. Нагло повалив густий, липкий сніг. Він шмагав у обличчя, сліпив очі, падав на дорогу і змішувався з гряззю.

– Ну й погодка! – пробурчав Вітя.

– Для розвідників це найкраща погода, – мудро озвався Миколка, хоч його самого трясло від холоду. – Поліцаї тепер залізуть у нори…

Недалеко від дороги височіла стара, напівзруйнована клуня. Гнила покрівля місцями провалилася, розчинені двері погойдувалися і рипіли під ударами вітру.

Миколка зупинився.

– Поглянь! Ось і спостережний пункт для нас непоганий. Ходімо, посидимо до ранку, а там видно буде…

– А що, як і в цій клуні заховано дот? – запитав Вітя.

Тільки-но він мовив це, коли з-за клуні несподівано виїхала відкрита машина, в якій поруч з шофером сидів гітлерівський офіцер. Машина швидко перетнула вузьку відстань до дороги і зупинилася за кілька кроків від хлопців.

Офіцер підвівся на сидінні і різко гукнув:

– Хлопшики!.. Сюди!..

Вони підійшли. Офіцер здивовано дивився на них, і раптом Миколка впізнав це кругле обличчя з широко розставленими очима. Це ж Вернер!

Вернер, через якого загинула його мати!..

Вернер теж одразу впізнав Миколку. Він добре пам'ятав хлопчика, який розсердився на нього і заховався в голубнику. Він добре пам'ятав і його матір. Недавно, повернувшись до міста, поцікавився, де вона. Повісили! Який жаль. Вернер добре пам'ятав, що жодного слова не говорив їй про свою майбутню поїздку, ні тим більше про її маршрут. Курт Мейєр перестарався. Шкода, дуже шкода!.. Тепер її син бреде по дорозі і, мабуть, сам не знає куди! Зрештою, Вернер винний у його долі. Що ж, він має змогу трохи допомогти хлопцеві. Візьме його до себе, і хлопчик допомагатиме ординарцю по господарству… Нехай бачать, що він любить дітей. Росіяни, безсумнівно, це оцінять.

– Ти куди? – запитав Вернер дружелюбно.

– У Білгород, – відповів Миколка, насторожено зиркаючи з-під нахмурених брів.

– Так довго! – (Вернер хотів сказати «далеко»). – А твій камераде?..

– Це Вітя… Ми йдемо до його тітки.

Вернер помовчав, підбираючи слова.

– Хочеш жити до мене? І камераде. Я буду годувати!..

Миколка і Вітя переглянулися. Вітя швидко кивнув – погоджуйся.

– Добре! – сказав Миколка.

Вернер відчинив задні дверцята, хлопці залізли всередину, і машина рушила. За всю дорогу до села Вернер жодного разу не обернувся. Він мовчав, думаючи про щось своє.

Вернер повертався сюди без особливого бажання, йому обіцяли призначення в Німеччину. Коли ж були виявлені серйозні хиби в будівництві укріпрайону, йому сказали, що це останнє відрядження. Зараз він об'їжджав споруджені доти і бачив, що всяких недоробок сила-силенна. Дот, захований під клунею, чомусь пристосовано тільки для кулеметів, хоч його належало обладнати і під гармату. А для нових змін потрібно багато часу. Це означає, що він затримається ще на місяць. Хто може гарантувати, що за цей місяць кому-небудь не спаде на думку знову повторити те, від чого він недавно мало не опинився на тому світі?

Сидячи позаду Вернера, Миколка і Вітя пригнічено мовчали. Що чекає їх там, куди вони їдуть з німецьким офіцером? Чи не заманив він їх у пастку?

У селі Вернер підвіз хлопців до невеликої хатки, що була його житлом. Він щось швидко сказав своєму ординарцю, котрий вибіг йому назустріч. Той здивовано глянув на хлопців, поморгав своїми білястими віями, а потім швидким рухом руки наказав іти за ним. Ординарець привів хлопців у невеличку хижку, що, очевидно, була колись комірчиною: тут тхнуло мишами і прілою вовною. Зате було порівняно тепло, а головне, дах над головою.

Хлопці наносили з сусіднього хліва старої соломи, постелили, і їм здалося, що ніколи ще вони не влаштовувалися так добре. Трохи згодом ординарець, який сказав, що його звуть Ріхардом, приніс відкриту банку м'ясних консервів і два шматки хліба.

До ранку про них ніхто не згадував. А вранці Вернер сказав їм, що Миколка допомагатиме Ріхарду, а Віктор піде працювати в табірну кухню. Але ночувати може тут. Вітя тільки зітхнув. Така вже, видно, його доля – йти по кулінарній лінії.

Вернер був похмурий. Неприємності сипалися одна за одною. Вночі він одержав телеграму, що призначається начальником будівництва, а колишній начальник залишається в його розпорядженні. Звичайно, це справа рук Мейєра. його інтриги. Але нічого не зробиш, треба підкоритися. Єдина можливість швидше вибратися звідси – примусити всіх працювати з подвійною енергією. Нікому не потурати. Роботи не припинятимуться ні вдень, ні вночі. Нехай передохнуть усі, але він не затримається тут жодної зайвої хвилини.

Ріхард повів Вітю в цегляний будинок, що стояв у центрі села; там була кухня, де варили юшку для полонених.

Миколка ж, озброївшись ножем, взявся чистити картоплю.

Коли повернувся Ріхард, всю картоплю було акуратно складено в казанок і залито водою. Ординарець схвально кивнув головою, щось весело промовив і показав на двері. Миколка зрозумів, що він поки що не потрібен.

Хлопець вийшов на вулицю. Сніг, що йшов цілу ніч, розтанув, і тільки де-не-де вздовж тинів світилися білі смужки, наче там, розплатавшись, лежали зайці. За будинками у два ряди тяглися дротяні загородження. Від цього похмурий пейзаж села здавався ще сумнішим. На вулиці майже нікого не було; розбризкуючи чобітьми грязюку, пробіг німецький солдат, проїхала машина, переповнена людьми, – тут були і полонені, і мобілізовані жителі міста. Всі вони, потрапивши в табір, підлягали однаковому режиму.

Лише з кількох коминів курівся дим – це були будинки, в яких жили офіцери і поліцаї. Миколка вже знав, де містилася табірна кухня, і попростував туди, щоб подивитися, як влаштувався Вітя.

Саме тут і сталося те, чого він так прагнув і заради чого йшов назустріч усім небезпекам. Ще здалеку він побачив довгу чергу полонених. Кожен з них держав у руках невеликий залізний бачок. Один за одним вони пропихали порожні бачки у віконце кухні і зразу ж переходили до сусіднього віконця, щоб одержати бачок з юшкою і кількома шматками хліба, покладеними на кришку. Потім відходили, міцно тримаючи бачок обома руками і пильнуючи, щоб не посковзнутися і не впасти в липку грязюку, що розповзалася під ногами. Обережно і напружено переставляючи ноги, вони прямували до виходу із села.

Високий чоловік щойно одержав бачок і, відступивши на крок од віконця, мало не розхлюпав усе, що було в ньому. Миколка одразу впізнав цього чоловіка. Батько!

Миколка був уже досвідченим партизаном і тому не підбіг до нього і нічим не виказав своїх почуттів. Він зрозумів одне: йому треба наздогнати батька раніше, ніж той мине ворота табору. Поки батько йде селом, їхня зустріч може видатися випадковою, а за ворітьми вона вже приверне увагу охорони.

Миколка наддав ходи і перейшов на інший бік вулиці, щоб випередити батька, не підходячи до нього зовсім близько. Батько ступав повільно, несучи бачок, як дорогоцінність. Упади він зараз – десять чоловік, і без того виснажених, залишаться голодними на цілу добу. Краще йти помалу. І він йшов, щоразу обережно вибираючи місце, куди поставити ногу. Та, хоч як він старався, від слабості його хилитало з боку на бік.

Миколка бачив ці муки, йому до болю стало жаль батька, такого змарнілого і на вигляд старого. Ось, щоб трохи перепочити, батько поставив бачок біля тину і рукавом витер з обличчя піт.

Цієї хвилини Миколка наздогнав його.

– Тату! – тихо покликав він, не зупиняючись.

Батько повернув голову і судорожно схопився рукою за тин. Він дивився на Миколку радісно і здивовано, але в очах його майнула й велика тривога. Як міг Миколка опинитися в цьому заклятому місці?.. Що він тут робить?..

Миколка уповільнив крок, але в цей час попереду з'явилися два офіцери. Вони йшли повагом і нарешті зупинилися біля ближніх воріт. Розмова в них була довга, серйозна, і вони не поспішали розходитися.

При них Миколка не наважився підійти до батька. Він тільки моргнув, усміхнувся і, пройшовши ще кілька кроків, звернув у провулок.

Він довго дивився з-за тину, як батько йшов усе далі й далі…

Так, важко, дуже важко було сюди добутися, але ще важче виконати те, що наказав Колесник…


Розділ двадцять шостий
СЕКРЕТ КОВАНОЇ СКРИНІ

Микита Борзов уже кілька днів не знаходив собі місця. Зв'язковий доставив йому розпорядження Колесника будь-що добути відомості про укріпрайон. Але як це зробити? Борзов на власні очі бачив, що бургомістр, повернувшись з поїздки, вийняв карту з планшета і заховав її у свою скриню.

Коли Блінов порався біля скрині, Микита Кузьмич пильно стежив за його руками – де він натискує, які черепашки повертає, – але ніяк не міг запам'ятати, в якому порядку і в який бік – направо чи наліво – їх треба крутити і по скільки разів.

Якби тільки заволодіти цією картою! Ну хоча б на одну годину!

Зв'язковий розповів йому про те, що Колесник послав Миколку і Вітю в район будівництва з завданням знайти Олексія Охотникова і встановити з ним зв'язок.

Микита Кузьмич добре знав Олексія. Це людина дії. Коли б йому допомогти хоч трохи, він багато зробить.

З великими труднощами, стараючись не викликати підозри Блінова, Борзов добився, щоб йому дозволили супроводжувати нову групу городян, мобілізованих на будівництво.

Три дні він безуспішно шукав нагоди непомітно поговорити з Олексієм. Полонених водили строєм, а по обід посилали Юренєва. його й побачив Микита Кузьмич у черзі перед кухнею. Вони зустрілися поглядами, і Юренєв одвернувся.

– А, давній приятель! – посміхнувся Борзов, підступивши близько до нього. – Я бачу, ти ніде не губишся. Мій пес досі ночами виє, все про тебе згадує. Скаржиться, що не дали йому штани з тебе здерти…

Мабуть, ніхто, крім самого Микити Кузьмича, не зрозумів значення цих слів. Юренєв був переконаний, що Борзов вважає його потерпілим від переслідування гестапо, а інші, що стояли поруч, так звикли до знущань, що не звернули уваги на його слова.

Але ця зустріч примусила Борзова піти на риск і сказати кілька слів Олексію у всіх на очах. Правда, Микита швидко пройшов повз нього і встиг кинути лише одну фразу, але по стривоженому, напруженому обличчю двоюрідного брата зрозумів, що той почув і оцінив його слова.

Та чи повірив йому Олексій? Чи не вирішить, що це провокація?

Дізнавшись про те, що Миколка й Вітя вирушили в небезпечну путь, Борзов спочатку засмутився: небезпека надто велика, Але скоро до нього дійшли чутки, що Вернер пригрів у таборі якихось двох хлопчаків. Правда, потрапивши за колючу огорожу, вони були ізольовані і зв'язатися з ними було нелегко, але все-таки, якщо знову поїхати в табір, то, напевно, багато чого можна дізнатися. Миколка не сидітиме склавши руки. Він знайде нагоду поговорити з батьком. Те, що дорослому дуже важко, хлопчик часом досягає без великих труднощів.

Зрештою, роздумуючи про це, Микита розумів, що за всіх умов можна зібрати лише часткові дані про укріпрайон. А потрібні повні. І вони є, зовсім близько, – у клятій скрині, прикрашеній черепашками і віньєтками. Навіть ключа не треба красти, щоб її відчинити!

Одного разу, вийшовши у своїх справах, Блінов попросив Борзова почекати його в кабінеті. Кудись подався і секретар, який постійно сидів за столом у приймальній. Прочинивши двері, щоб чути кроки, Микита Кузьмич швидко підійшов до скрині і почав повертати черепашки, стараючись наслідувати рухи бургомістра. Всередині скрині навіть щось клацнуло, але кришка так і не піднялася.

Краплі холодного поту виступили на його лобі. Руки тремтіли. Одна за одною йшли комбінації. Але все це було не те, зовсім не те.

Почувши кроки, Борзов відскочив від скрині і встиг сісти на дальній стілець з другого боку стола.

Блінов ввійшов, кинув, як здалося Микиті Кузьмичу, пильний погляд на скриню, а потім сів на своє місце і почав говорити про необхідність відбудувати бункери зруйнованого елеватора, щоб засипати туди зерно.

Микита Кузьмич з такою гострою ненавистю дивився в його широке, спокійне обличчя з акуратно розчесаним проділом, що Блінов затнувся і здивовано спитав:

– Що з вами, Микито? Чому ви стривожені?

Борзов відкинувся на спинку стільця і схопився за щоку:

– Нічого, Ілля Ілліч, у мене просто болить зуб.

Блінов співчутливо похитав головою:

– Ідіть до лікаря. У мене ніколи не боліли зуби, але я розумію, як це має бути неприємно.

Микита Кузьмич вийшов, притуливши руку до нижньої щелепи. Він уже знав: єдиний вихід – напасти на Блінова дорогою, коли вони знову поїдуть в укріпрайон, і заволодіти картою.

Проте виявилося, що й цей план важко здійснити. Блінов несподівано майже зовсім перестав цікавитися будівництвом і всю свою увагу переніс на музей.

Він цілими днями пропадав у сховищі, і скоро Микита Кузьмич дізнався, що найцінніші картини вийнято з рам, згорнуто в рулони і підготовлено до евакуації.

«Що це може означати? – думав Борзов. – Чому Блінов так поспішає? Де і які назрівають події?»

Запитувати Блінова він не міг, щоб не викликати підозри, а бургомістр уперто мовчав. Стежачи за ним, Микита Кузьмич помітив, що шеф непокоїться і чогось чекає…


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю