355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Террі Гудкайнд » Дев'яте Правило Чарівника, або Вогняний Ланцюг » Текст книги (страница 25)
Дев'яте Правило Чарівника, або Вогняний Ланцюг
  • Текст добавлен: 26 сентября 2016, 15:30

Текст книги "Дев'яте Правило Чарівника, або Вогняний Ланцюг"


Автор книги: Террі Гудкайнд



сообщить о нарушении

Текущая страница: 25 (всего у книги 50 страниц)

– Є люди, чиї узи сильніші. Вони можуть допомогти вам відшукати його.

Верна з хвилину подумала.

– Гаразд. Мені буде бракувати твоєї компанії, Бердіна. Але, гадаю, ти робиш те, що вважаєш необхідним, і повинна визнати, в твоїх словах є певний сенс. Чим більше буде місць, де ми будемо його шукати, тим більша ймовірність, що ми знайдемо його вчасно.

– Я справді вважаю, що мені правильніше залишитися тут. Крім того, я хочу переглянути деякі книги і спробую співставити їх зміст з тим, про що писав Коло. Є кілька речей, які турбують мене. Можливо, якщо я зможу розібратися з цим, я зможу допомогти лорду Ралу виграти той заключний бій.

Верна кивнула і сумно усміхнулася. – Проводиш мене?

– Звичайно.

Вони обидві обернулися на звук кроків. Це була Морд-Сіт, одягнена в червону шкіру. Блондинка, трохи вище Бердіни. Її пронизливі сині очі вивчаюче оглянули Верну, впевнено і безстрашно.

– Ніда! – Вигукнула Бердіна.

Жінка криво посміхнулася, заходячи до зали. Вона поклала руку на плече Бердіни жестом, який Верна, знайома зі стриманістю Морд-Сіт, сприйняла як вираз радісної радості. Зазвичай ці жінки дуже мало проявляли свої почуття. Мабуть, Бердіна була винятком серед них.

Ніда трохи зверху пильно роздивлялася Бердіну. – Без вас в Д'харі було самотньо. Ласкаво просимо додому, сестра.

– Я теж рада потрапити додому і знову побачити твоє обличчя.

Пильний погляд Ніди ковзнув по Верні. Бердіна схаменулася.

– Сестра Ніда, це – Верна, аббатиса Сестер Світла. Вона – друг і радник лорда Рала.

– Він їде сюди?

– На жаль, ні, – сказала Бердіна.

– Значить ви – сестри? – Запитала Верна.

– Ні, – відмахнулася від її питання Бердіна. – Ми теж називаємо одна одну Сестрами. Ніда – старий друг.

Ніда озирнулася навколо. – А де Райна?

Лице Бердіни при цих словах зробилося білим. – Райна померла. – Її голос впав до шепоту.

Лице Ніди скам'яніло.

– Я не знала… Вона померла гідно, з ейджем в руці?

Бердін сковтнула, втупившись у підлогу.

– Вона померла від чуми. Вона боролася до останнього подиху… але перемогти не змогла. Вона померла на руках у лорда Рала.

Верні здалося, що Ніда занадто пильно дивилася на свою сестру по ейджу, від чого її сині очі наповнилися сльозами.

– Мені так шкода, Бердіна. – Бердіна підняла очі.

– Лорд Рал оплакував її, коли вона померла.

Непомітно спостерігаючи за вразним лицем Ніди, Верна зрозуміла, що це було нечувано, – коли лордів Ралів хвилювало: жива Морд-Сіт або померла. В її погляді застигло крайнє здивування, що одна з них отримала таке шанування.

– Я чула подібні розповіді про цього лорда Рала. Виходить, все це правда?

Бердіна світло посміхнулася.

– Все – правда.


32

– Настільки захоплююче? – Запитала Рікка, налягаючи плечем на важку стулку дверей, щоб їх закрити.

Зедд невдоволено забурчав і відірвався від книги, розкритої перед ним.

– Сторінки-то чисті.

У лівому вікні виднілися дахи Ейдіндріла, що спускалися далеко вниз по схилу. У золотом західному світі місто здавалося мирним і прекрасним, але то була лише ілюзія. Городяни пішли, втекли в страху перед ордами завойовників. Тепер місто являло собою всього лише порожню шкаралупу, нагадуючи розкидані всюди шкурки, що залишилися після линяння цикад, які віднедавна з'явилися скрізь.

Рікка нагнулася над гарним відполірованим столом і нахилила голову, щоб краще розглянути книгу. – Чисті, але ж не всі, – оголосила вона. – Не можна прочитати те, що не написано. Отже читайте там, де є слова. Вам потрібно бути більш чесним, або хоча б висловлюватися точніше.

Зедд підняв очі, його похмурий пильний погляд зустрівся з її очима. – Тобі ніколи не спадало на думку, що іноді невимовлене значить більше ніж те, що сказано?

– Ви просите мене замовкнути? – Вона поставила на стіл великий дерев'яний піднос з його обідом. Від їжі поширювався аромат цибулі, часнику, овочів і соковитого м'яса. Запах був чудовий.

– Ні. Вимагаю.

У праве вікно було видно темні стіни Замку Чарівників, що піднімалися високо вгору. Збудований на горі, біля підніжжя якої розташовувався Ейдіндріл, Замок Чарівників, здавалося, складав з горою єдине ціле. У ньому було порожньо, як і в місті. Все населення його складалося з Чейза, Речел, Ріккі і самого Зедда. Вже багато років тут не було людей. Не те що в колишні часи… Але, можливо, скоро в Замку знову з'явиться сім'я, яка житиме тут. Пусті зали можуть знову наповнитися любов'ю і сміхом. Точно так, як було колись… давно… тоді безліч людей називали Замок Чарівників своїм будинком.

Рікка із задоволенням оглянула полиці в цій круглій кімнаті. Вони були заставлені флягами та глечиками різноманітних форм, різнокольоровими скляними судинами, в яких зберігалися компоненти магічних зіль. Крім полиць обстановку кімнати становили полірований стіл, різьблений дубовий стілець з прямою спинкою, невисока скриня, що стояла поруч зі стільцем і книжковою шафою. Більшість полиць в шафах було зайнято книгами на різних мовах. Найбільше книжок було в кутовій шафі з заскленими дверцятами.

Рікка склала руки і нахилилася ближче, уважно роздивляючись позолочені корінці. – Ви й справді прочитали всі ці книги?

– Звичайно, – пробурмотів Зедд. – Багато разів.

– Нудне це заняття – бути чарівником, – сказала вона. – Доводиться багато читати і міркувати. Набагато простіше отримати відповіді, допитуючи людей.

Зедд насупився. – Зрозуміло, під тортурами люди говорять охочіше. Але, як правило, вони говорять те, що допитувач хотів би почути, і неважливо, правда це чи ні.

Вона витягнула з полиці книгу і перегорнувши, повернула на місце. – Саме тому нас вчать допитувати правильно, використовуючи належні методи. Ми завжди пояснюємо людям, якою болючою для них може виявитися брехня. А коли люди розуміють всі жахливі наслідки своєї брехні, вони починають говорити тільки правду.

Зедд майже не прислухався до її слів. Він повністю зосередився на фрагменті пророцтва, намагаючись зрозуміти, що той означає. Кожне нове припущення все більше позбавляло його апетиту, хоча миски з їжею стояли в очікуванні, розливаючи в повітрі приголомшливий аромат. Схоже, Рікка бродила по кімнаті, чекаючи, поки він спробує її куховарство. Можливо навіть, вона розраховувала отримати похвалу.

– Так що там у нас на обід?

– Тушковане м'ясо.

– А де сухарі?

– Ніяких сухарів. Тільки тушковане м'ясо.

– Я знаю, що це – тушковане м'ясо. Я чудово це бачу. Я хочу сказати – де сухарі, які їдять з цим тушкованим м'ясом?

Рікка знизала плечима. – Якщо хочете, я можу принести хліба.

– Це – тушковане м'ясо, – вигукнув він з похмурим виглядом. – З ним їдять сухарі, а не хліб.

– Якщо ви хотіли на обід сухарі, потрібно було сказати заздалегідь. Я б приготувала сухарі, а не тушковане м'ясо.

– Я не хочу сухарів замість тушкованого м'яса, – прогарчав Зедд.

– Ви завжди вередуєте, коли у вас поганий настрій, так?

Зедд скосив на неї одне око.

– У тебе й справді талант до тортур.

Вона з посмішкою повернулася на п'ятах і велично покинула кімнату. Морд-Сіт завжди залишаються Морд-Сіт, подумалося Зедду. Навіть наодинці з собою.

Чарівник повернувся до книги, намагаючись розглянути проблему з усіх боків. Він встиг прочитати лише пару абзаців, коли дверна ручка повернулась, і в кімнату прослизнула Речел. Обома руками вона щось тримала, тому, щоб закрити двері, їй довелося скористатися ногою.

– Зедд, відклади свою книгу і поїж, нарешті.

Зедд посміхнувся дівчинці – вона завжди змушувала його посміхатися.

– Що там у тебе, Речел?

Підійшовши, вона поставила на стіл олов'яну тарілку і через стіл підсунула її до Зедда.

– Сухарі.

Зедд здивовано підвівся зі стільця, нахилився і заглянув в тарілку.

– А що вони роблять у тебе?

Речел закотила очі, ніби дивнішого питання вона в житті не чула. Це вам на вечерю. Рікка попросила, щоб я допомогла їй принести все це, тому що її руки були зайняті мисками з тушкованим м'ясом для тебе і Чейза.

– Ти не повинна допомагати цій жінці, – загрозливо вимовив Зедд з похмурим виглядом і відкинувся на стільці. – Вона зла.

Речел хихикнула.

– Ти дурний, Зедд. Рікка розповідає мені казки про сузір'я. Вона малює їх, а потім розповідає про кожну картинку.

– Он як? Вельми відповідне заняття для неї.

Темніло, і читати ставало важко. Зедд витягнув руку, посилаючи магічну іскру в сторону свічок в химерному кованому канделябрі. Теплий затишний світ наповнив невелике приміщення, висвітлюючи щільно підігнані кам'яні плити стін і важкі дубові балки стелі.

Речел засміялася. В її блискучих здивованих очах відбивалися вогники свічок. Дівчинці подобалося дивитися, як він запалює вогонь.

– Ти – найкращий у світі чарівник, Зедд.

Зедд зітхнув.

– Як же мені не хочеться розлучатися з тобою, малятко. Рікка ніколи не зможе оцінити мої здібності по розпалюванню свічок.

– Ти будеш нудьгувати без мене?

– Не так щоб дуже. Просто мені не хочеться залишатися одному з Ріккі. – Відповів він, знову пробігаючи очима сторінку пророцтва.

«І будуть вони сперечатися спочатку, щоб потім згуртуватися в змові і зцілити його». Що б це могло означати?

– Можливо, тобі вдасться умовити Рікку розповісти і тобі казки про зорі. – Речел із сумним виглядом обійшла навколо столу. – Я буду страшенно сумувати без тебе, Зедд.

Зедд відірвався від книги. Речел простягнула руки, бажаючи його обійняти. З посмішкою він простягнув руки їй назустріч. Небагато що в житті радувало його так, як обійми цієї дівчинки. Вона теж любила обіймати старого чарівника і завжди вкладала в це дійство весь свій ентузіазм.

– Як мені подобається обіймати тебе, Зедд. Це майже так само добре, як обіймати Річарда.

– Мабуть, ти права.

Зедд згадав, як у давні часи, в цій же самій кімнаті він обіймав свою дочку, коли вона була у віці Речел. Вона теж забігала сюди побачити його і обійняти. Тепер все, що у нього залишалося, це Річард. Зедд страшно сумував без хлопчика.

– Я теж буду сумувати, малятко. Але ж скоро ви повернетеся сюди всі разом, вся ваша сім'я. З тобою будуть твої брати і сестри, тобі більше не доведеться бавитися з таким старим дідом, як я. – Зедд посадив її на коліна. – Як добре буде жити тут разом з вами. Замок Чарівників стане радісним місцем, коли життя повернеться в ці стіни.

– Рікка каже, що їй вже не доведеться готувати, коли сюди приїде мама.

Зедд сьорбнув з олов'яної кружки теплуватий чай.

– Мабуть. – Речел кивнула.

– А ще вона сказала, що мама, нарешті, змусить тебе підстригти волосся. – Обома руками вона взяла кухоль Зедда і зробила великий ковток.

Зедд скинув голову. – Підстригти моє волосся?

Речел кивнула з серйозним виглядом. – Воно стирчить в різні боки. Але мені це подобається.

– Речел, – суворо промовив Чейз, відкриваючи двері. – Ти знову відволікаєш Зедда?

Речел труснула головою. – Я принесла йому сухарів. Рікка сказала, що він любить їсти їх з тушкованим м'ясом, і я повинна принести йому повну тарілку.

Чейз упер кулаки у боки.

– І як він може їсти сухарі, коли на його колінах сидять потворні діти? Ти ж можеш так налякати його, що у нього пропаде апетит.

Речел хихикнула і зістрибнула на підлогу.

Зедд знову глянув на книгу. – Ви зібралися?

– Так, – відповів велетень. – Я хочу вирушити в дорогу раніше. Якщо ви не проти, ми вийдемо на світанку.

Зедд жестом погодився з його словами, знову втупившись у текст пророцтва.

– Так, так. Чим швидше ти привезеш всю сім'ю, тим краще. Всім буде спокійніше, адже тут безпечно, та й ви знову будете разом.

Чейз насупився, його карі очі майже зникли під важкими бровами.

– Зедд, щось не так? Що трапилося?

Зедд хмуро глянув у відповідь.

– Не так? Чому? Нічого не сталося.

– Він просто зайнятий, тому що читає, – підтвердила Чейзу Речел, обіймаючи його за ногу і притискаючись головою до стегна.

– Зедд? – Вимогливо виголосив Чейз, не повіривши жодному слову чарівника.

– Що змушує тебе думати, ніби щось трапилося?

Одна рука Чейза лягла на ручку величезного ножа, що висів на поясі, друга гладила довге золотаве волосся Речел. Ще добра дюжина ножів різних розмірів була закріплена у нього на поясі і на ногах. Вранці, коли він відправиться в дорогу, до ножів додадуться мечі та сокири. – Ти нічого не з'їв. Ось я і зрозумів, що щось трапилося.

Зедд засунув у рот сухар.

– Ось, – пробурмотів він з набитим ротом. – Задоволений?

Поки Зедд жував ще теплий сухар, Чейз нахилився і взяв дівчинку за підборіддя. – Речел, піди в нашу кімнату і закінчи свої збори. І я сподіваюся, твої ножі будуть начищені і наточені.

Речел серйозно кивнула. – Так, Чейз, я все зроблю.

Коротеньке життя Речел було важким. З якихось причин вона постійно опинялася в центрі дивних подій, і це насторожувало і непокоїло Зедда. Коли Чейз забрав осиротілу дівчинку, щоб виховати її як власну дочку, Зедд попросив навчити її всьому, що умів Страж Кордону, щоб вона могла захистити себе від загрожуючих їй небезпек. Речел обожнювала Чейза і охоче навчалася тим премудростям, які він викладав їй. Будь-яким з ножів, які вона носила, дівчинка могла з десяти кроків пришпилити до дерева муху.

– І я хочу, щоб ти раненько вляглася в ліжко, щоб завтра бути готовою, – додав Чейз. – Я не маю наміру нести тебе, якщо ти втомишся.

Речел кинула на нього здивований погляд. – Али ти часто береш мене на руки, навіть коли я кажу, що не втомилася.

Прийнявши удавано похмурий вигляд, Чейз кинув на Зедда страдницький погляд.

– Гаразд. Завтра ти весь час будеш йти сама.

Речел серйозно кивнула, безтурботно дивлячись на чоловіка, який височів над нею.

– І піду. – Вона знову глянула на Зедда. – Ти прийдеш поцілувати мене і побажати доброї ночі?

– Звичайно, – з посмішкою відповів Зедд. – Обов'язково прийду, щоб поправити тобі ковдру. Пізніше.

Він задавав собі питання, а чи зайде в її кімнату Рікка, щоб розповісти їй казку? Радісно було думати, що Морд-Сіт розповідає дитині казки про зорі. Мабуть, Речел справляла подібний ефект на всіх, хто її оточував.

Через відчинені двері Чейз простежив, як його прийомна дочка помчала вниз по широкій кріпосній стіні. Зедду подобалося, що дівчинка почувалася щасливою в Замку Чарівників. Здавалося, Замок теж задоволений, приймаючи її в своїх тисячолітніх залах. Вона добре орієнтувалася тут і ніколи не заходила в ті частини Замку, про які попереджав Зедд. Ця дитина відмінно розуміла, що таке небезпека. Вона на мить зупинилася, щоб глянути вниз на місто через амбразури кріпосної стіни, потім швидко побігла далі. В котрий раз Зедд здивувався, що тонкі ноги дитини могли нести її настільки стрімко.

Переконавшись, що вона благополучно продовжує свій шлях, Чейз закрив важкі двері і підійшов ближче до столу. Його присутність робила цю зручну, як завжди вважав Зедд, кімнату зовсім маленькою і тісною.

– А тепер розкажи мені, що у тебе за проблеми?

Він не збирався заспокоюватися, поки не дізнається більше. Зедд зітхнув і пальцем розгорнув книгу так, щоб Страж міг прочитати те, що там написано.

– Дивись сам. Може, ти мені скажеш.

Чейз дивився на древню книгу. Він перевертав порожні сторінки, швидко переглядаючи кожну.

– Ну і що тут не так? Не схоже, що тут є про що хвилюватися.

Зедд вигнув брову. – У цьому то й проблема.

– Що ти хочеш сказати?

– Це – книга пророцтв. Тут має бути хоч одне пророцтво. Не буває книг, в яких не написано нічого, інакше це вже не можна називати книгою. Все написане тут пропало.

– Пропало? – Чейз почухав потилицю. – Нічого не розумію. Як може пропасти те, що написано в книзі? Це ні на що не схоже – не міг же хтось вкрасти букви зі сторінки.

Хтось вкрав букви зі сторінки книги… Незвичайний погляд на проблему. Більшу частину життя цей чоловік пропрацював Стражем Кордону, до того дня, кілька років тому, коли Кордон розтанув. Саме тому така людина, як Чейз, буде насамперед підозрювати крадіжку, ніж щось інше. Зедду ж така можливість в голову не приходила, але тепер він вже обдумував цю упущену ним можливість.

– Не розумію, як текст міг зникнути, – довірливо мовив він, ковтнувши чаю.

– А про що були ці пророцтва? – Запитав Чейз.

– Як виявилося, ці пророцтва головним чином про Річарда.

З вигляду Чейз був абсолютно спокійний, хоча це нічого не значило.

– Ти справді впевнений, що тут було щось написано? – Уточнив він. – Якщо ця книга дуже стара, ти міг просто забути, що тут були чисті сторінки. Зрештою, книга запам'ятовується по її змісту, а не за кількістю чистих аркушів в ній.

– Цілком певен. – Чарівник відставив олов'яну кружку. – Не можу сказати, що точно пам'ятаю кількість чистих аркушів в цій книзі, але можу заприсягтися, що їх ніколи не було так багато, як тепер.

Вираз обличчя Чейза, який обмірковував цю таємницю, зовсім не видавав його почуттів. – Добре, готовий визнати, що це дійсно виглядає дивно… але чи дійсно це проблема? Пророцтва для Річарда ніколи нічого не значили, він не прислухався б до них у будь-якому випадку.

Зедд піднявся на ноги і наполегливо постукав пальцем по книзі.

– Чейз, ця книга зберігалася тут, в Башті, тисячі років. Всі ці роки в ній було записані пророцтва – вже в цьому-то я впевнений. Але тепер раптом весь текст пропав. Тобі це здається звичайним явищем?

Чейз знизав плечима, засунувши великі пальці в задні кишені.

– Ну не знаю, Зедд. Я зовсім не розбираюся в цих питаннях. Але, думаю, якщо ти звертаєшся до мене в пошуках відповідей щодо пророцтв, значить ти дійсно у великій біді. Ти ж чарівник, ось ти і скажи мені, в чому справа.

Зедд всім вагою сперся на руки, нахиляючись до Варту.

– Я не можу пригадати нічого, що було написано в цій книзі. Я не можу пригадати нічого про зниклі тексти в інших книгах пророцтв, де є такі ж пропуски.

Вираз обличчя Чейза став зовсім похмурим. – Є ще й інші? Теж з чистими сторінками?

Зедд кивнув і пригладив волосся. Він глянув у вікно, намагаючись розгледіти своє відображення в склі, але не зміг – зовні було ще занадто світло.

– Мені потрібно підстригти волосся? – Він озирнувся на Чейза. – Воно що, і, правда, занадто стирчить?

Чейз підняв голову. – Що?

– Неважливо, – пробурмотів Зедд, змахнувши рукою. – Ці чисті сторінки у багатьох книгах пророцтв зовсім збили мене з пантелику.

Чейз поворухнувся і схрестив руки. Його брови зсунулися. Було видно, що він серйозно зацікавлений. У його випадку інтерес зазвичай висловлювався в тому, що він починав прикидати, скількох людей йому доведеться вбити.

– Можливо, мені варто поки залишитися. Ми не можемо виїхати прямо завтра, потрібно почекати, поки ти не зрозумієш, що саме відбувається.

Зедд зітхнув, починаючи шкодувати, що розповів про все Чейзу, для якого ця проблема не була такою вже серйозною. Ця людина не звикла мати справу з чимось, чого він не розумів, а значить, не знав, що можна – і треба – робити.

– У цьому немає необхідності. Не варто міняти ваші плани і турбуватися даремно. Справа тут в чомусь іншому, і це пов'язано з книгами, а вже це – моя область. Рано чи пізно я розберуся, що відбувається. Мені просто було цікаво, що ти думаєш про це. Іноді саме так можна дати думкам новий напрямок.

Чейз провів пальцем по сторінці. – Ну і що означає остання фраза? Та сама, де сперечаються спочатку, щоб потім згуртуватися в змові і зцілити його? Ти говорив, що це пророцтво говорить про Річарда. Схоже, хтось замишляє недобре проти нього.

– Не обов'язково. – Зедд витер рукою губи, обдумуючи, як краще пояснити все. – Часто слово «змова» в пророцтві вживається у значенні «будувати плани» і не обов'язково носить настільки зловісне значення. У нашому випадку це може означати всього лише, що хтось обмірковує свої дії. В цьому фрагменті йдеться про те, що його союзники – чи радники – виношують плани його виліковування. Найімовірніше це може означати, що спочатку вони повинні переконати його прийняти їх допомогу, а потім ці союзники – якими, ймовірно, може бути хтось із нас – збираються пошукати спосіб, щоб вилікувати його.

– Вилікувати від чого?

– Тут не сказано.

– Так значить це несерйозно?

Зедд значно подивився на Стража Кордону.

– Гадаю, про це повинно було бути сказано в зниклому тексті.

– Тоді це може виявитися серйозним. Річард потрапив в біду і йому потрібна наша допомога. Можливо, він поранений.

Зедд гірко похитав головою.

– Виходячи з мого досвіду, можу сказати, що пророцтва рідко бувають настільки відверті.

– Але це можливо.

Зедд якусь мить оцінююче дивився на Стража.

– Не варто вигадувати щось, аби потім хвилюватися про це. До того ж завжди важко визначити хронологію пророцтва. Можливо, ми обговорюємо ту його частину, яка вже трапилася, і вона може означати, що в дитинстві Річард підхопив лихоманку, а я знайшов потрібні трави і вилікував його.

– Значить, це може бути історія з минулого.

Зедд в розпачі звів догори руки. – Все можливо. Без відсутнього тексту, навіть знай я про пророцтва набагато більше, ніж знаю, не можна точно помістити це пророцтво в історію його життя.

Чейз кивнув, але в цей момент половинкака дверей зіштовхнула його з місця. У відчинені двері влетіла Рікка. Вона зібралася було зібрати тарілки, але завмерла, побачивши, що вони повні.

– У чому справа? Чому ви все ще не поїли? – Зедд відмахнувся, немов відкидаючи від себе питання, тоді вона через плече оглянулася на Чейза. – Схоже, він захворів. Я думала, що до цього часу він не лише очистить тарілки, але і оближе зі стелі аромат їжі. Мабуть, нам потрібно пошукати спосіб змусити його їсти.

– Бачиш, що я мав на увазі, кажучи про змови? – Сказав Зедд Чейзу. – Ця змова може бути більш серйозню, ніж та.

Мить Рікка вдивлялася в обличчя Зедда, немов намагаючись знайти в ньому ознаки явного божевілля, потім повернулася до Чейза.

– Про що це він бурмоче?

– Це він про книги, – відповів Чейз.

Вона втупила на Зедда лютий погляд.

– Після того, як я витратила стільки сил, щоб приготувати це м'ясо, ви повинні сісти і з'їсти його. Якщо ви не зробите цього прямо зараз, я нагодую ним черв'яків в купі гною. Але коли ви зголоднієте і прийдете до мене скаржитися, вам залишиться винити в цьому лише одного себе. Тому що від мене ви співчуття не дочекаєтеся.

Вражений, Зедд прикрив очі.

– Що? Що ти сказала?

– Я збираюся згодувати це черв'якам, якщо ви не…

– Черв'як! – Зедд схопив своїми руками пальці Ріккі. – Ось воно! – Він простягнув до неї руки. – Рікка, ти – геній! Дозволь, я обійму тебе.

Рікка демонстративно випросталась.

– Я вважаю, що краще приймати ваше обожнювання здалеку.

Зедд її вже не слухав. Він, потираючи руки, намагався пригадати, де й коли він зустрічав згадування про це. Це було давним-давно… Але коли саме? І де?

– Ну що? – Запитав Чейз. – Ви вирішили головоломку?

Рот Зедда кривився, від зусилля пригадати.

– Я намагаюся пригадати, де я читав згадку про такий випадок. Я забув про дещо…

– Про що?

Про пояснення. Про аналіз подібної проблеми.

– Так це й справді пов'язане з книгами? – Зедд кивнув.

– Точно. Я тільки повинен згадати, де я читав про це. Де ж я міг читати про це? Там було написано про черв'яків.

Чейз скоса глянув на Ріккі і почухав голову, зарослу густими каштановими з сивиною волоссям. – Про черв'яків?

Зедд продовжував потирати руки, поки в його голові проносилися невиразні спогади. Вони були реальні, в цьому він був упевнений. Але незважаючи на жахливе зусилля, схопити їх і витягти на світло свідомості ніяк не вдавалося. Вони залишалися, немов поза досяжністю.

– Про що це ви, Зедд? – Запитала Рікка. Які ще черв'яки?

– Як це які? Ну правильно… Пророчі черв'ячки. Було таке дослідження. Думаю, це і правда могло зруйнувати пророцтво.

Чейз і Рікка витріщилися на нього так, ніби він і правда здурів, але не сказали нічого.

Зедд крокував туди і назад між столом і книжковою шафою, по шляху, не відриваючись від роздумів, відіпхнув ногою з дороги важкий дубовий стілець. Він подумки переглядав перелік місць, де йому могло зустрітися така згадка. У башті були десятки бібліотек, там зберігалися тисячі книг. Як він може бути впевнений, що згадка зустрічалася йому в книгах, які зберігаються тут, в Башті. За своє життя він відвідав чимало книжкових сховищ в різних місцях. У Палаці сповідниць теж була велика бібліотека, в Королівському Ряду також були бібіліотеки з обширними зборами книг. Зедд працював в книжкових сховищах та архівах багатьох міст Серединних Земель. Багато книги він пам'ятав з тих пір, як був зовсім молодим.

– Про що конкретно ви говорите? – Запитала Рікка, стомившись дивитися на його метання. – Про яке пояснення йдеться?

– Я не впевнений. Це було дуже давно, тоді… Напевно, коли я був молодим. Точно… Навіть якщо на це піде вся ніч, я повинен згадати, де ж я читав про це. Як шкода, що тут немає мого «причинного крісла», – пробурмотів він, відвертаючись.

Рікка хмуро дивилася на Чейза, краєм ока продовжуючи стежити за крокуючим Зеддом. – Його чого?

– У Вестланді, – тихенько сказав Чейз, – У нього було особливе крісло, в якому він любив сидіти, коли обмірковував серйозні проблеми. Це було на самому початку, коли Даркен Рал спробував захопити його і Річарда. Їм вдалося вчасно втекти, і я тоді провів їх до проходу в кордоні.

– Мені здається, тут достатньо стільців. Он об той він постійно спотикається. – Рот Рікки роздратовано скривився. – Крім того, щоб думати, не обов'язково мати спеціальний стілець. Принаймні, ті, кому це потрібно, мають великі проблеми.

– Ну, гадаю… – Чейз, як і Рікка, деякий час спостерігав за метаннями Зедда. Нарешті, він зловив його за рукав балахона. – Я думаю, мені потрібно піти побачити Речел. Поки ти вирішуєш свою загадку, я повинен перевірити, як зібрала вона свої речі, і переконатися, що дівчисько дісталася до ліжка.

Помахом руки Зедд висловив свою згоду.

– Так так, ти правий, йди. Скажи їй, що я обов'язково зайду поцілувати її і побажати доброї ночі. Мені потрібно тільки обміркувати дещо.

Коли він вийшов, Рікка сперлася обтягнутим шкіряним одягом стегном об важкий стіл і схрестила руки на грудях. – Ви кажете, що зникнення пророцтва викликано якимось черв'яком… Це щось типу книжкового черв'яка, який їсть клей або папір?

– Ні, він їсть не папір, а слова.

– Тоді це… крихітний черв'як, який їсть чорнило?

Роздратований тим, що його перервали, Зедд зупинився і втупився в Рікку. – Їсть…? Ні, не так. Це – магія, невелике завихрення чогось, що володіє розумом. Якщо я правильно пам'ятаю, це називається пророчим черв'яком, тому що воно може руйнувати гілки пророцтва. Це схоже на черв'яків, які їдять дерево. Все починається з пророцтв, прив'язаних до теми або хронології. Після цього такий хробак починає поїдати тіло пророцтва. В даному випадку гілку – все те, що відноситься до часу, коли народився Річард.

Рікка слухала, як зачарована, хоча виглядала трохи ошалілою. Вона випросталась і нахилила голову до чарівника. – Справді? Магія здатна і на таке?

Зедд сперся підборіддям на кулак однієї руки, підтримуючи її під лікоть іншою і видав низький горловий звук.

– Думаю, здатна. Можливо. Не впевнений. – Він зітхнув нетерпляче і роздратовано. – Я намагаюся згадати. Я читав про це тільки одного разу. Але тепер не можу пригадати, чи була це лише теорія, чи просто уривок тексту, що описує це явище. А може це було всього лише згадка в якомусь звіті, або… постривай-но…

Він звів очі до стелі, скосив їх, знову зробив зусилля, намагаючись пригадати. – Це було до того, як народився Річард, в цьому я впевнений… Ще я пам'ятаю, що я тоді був молодий, а це значить, що я жив тут. Схоже на правду. А якщо я був тут…

Зедд різко опустив голову. – Добрі духи…

Рікка нахилилася. – Що? При чому тут духи?

– Я згадав, – прошепотів Зедд. Його очі широко розкрилися. – Я згадав, де я це бачив.

– І де ж?

Підтягнувши вище рукава балахона, Зедд кинувся до дверей. – Неважливо. Тепер я знайду. Ти можеш йти патрулювати Замок, або займися ще чимось. Я скоро повернуся.


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю