355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Дейвид Балдачи » Обикновен гений » Текст книги (страница 5)
Обикновен гений
  • Текст добавлен: 21 сентября 2016, 14:28

Текст книги "Обикновен гений"


Автор книги: Дейвид Балдачи


Жанр:

   

Триллеры


сообщить о нарушении

Текущая страница: 5 (всего у книги 28 страниц)

13

Пред Шон се издигаше масивна триетажна сграда, дълга шейсет-седемдесет метра. Тя беше обединила в себе си различни архитектурни стилове; на покрива се виждаха осем масивни комина и триъгълни прозорци. Имаше английска оранжерия, веранда в тоскански стил и крило с кубе, покрито с медни плочи. От Джоун знаеше, че сградата е била построена от Айзак Ранс Питърман, натрупал състояние в месопреработвателната индустрия. Бе нарекъл сградата на дъщеря си Гуендолин. Името й и в момента беше изписано над арката на входа. Една доста натруфена и помпозна Гуендолин с трудно определима идентичност, помисли си Шон.

На павирания паркинг отпред имаше само една кола – лъскав черен мерцедес кабрио. Хамърът мина покрай униформения пазач на портала и плавно спря до него.

Няколко минути по-късно багажът на Шон беше пренесен в стаята за гости, самият той бе поканен в кабинета на Чамп Полиън – огромно помещение, задръстено от книги, лаптопи, принтери купища чертежи, електронни уреди и принтерни разпечатки със знаци и символи, които Шон никога не би могъл да дешифрира. На гърба на вратата висеше екип за бойни изкуства.

Миг по-късно вратата се отвори и в кабинета се появи Чамп Полиън. Беше висок почти колкото Шон, но по-слаб, около четирийсетгодишен. Кестенявата му коса със сребърни нишки беше старателно сресана на път. Носеше панталон в цвят каки, сако от туид с парчета мека кожа на лактите, бяла риза под тънък пуловер и папийонка. Шон почти очакваше да види лула в ръката му, която щеше да допълни представата за учен от 40-те години на XX век.

Мъжът се настани зад бюрото и качи върху него огромните си маратонки 45-и номер, събаряйки различни предмети.

– Аз съм Чамп Полиън, а вие – Шон Кинг – делово установи той. – Искате ли кафе?

– Да, моля.

Чамп изрови телефона изпод купищата хартия и поръча кафе.

– Разбирам, че случаят е поет от ФБР – обади се Шон.

Чамп кимна.

– Сградата гъмжи от полицаи и федерални агенти, което не ми харесва. И не само на мен.

– Тюринг е бил открит на територията на ЦРУ, така ли?

– Защо Мънк е отишъл там, по дяволите? Нима не е знаел, че онези типове са въоръжени и съвсем не се шегуват?

– И вие имате въоръжени хора – изтъкна Шон.

– Ако зависеше от мен, нямаше да ги има – заяви Чамп. – Но аз не съм собственик, а само управител на Бабидж Таун. Тези неща ги решават други.

– А защо ви е необходима охрана?

– Заради естеството на работата ни. Част от нашите разработки са с огромен търговски потенциал. В известен смисъл се надпреварваме с времето. Много хора по света искат да ни изпреварят. – Ръката му направи широк жест. – Затова се нуждаем от охрана навсякъде.

– Появиха ли се вече представителите на ЦРУ?

– Знае ли човек? Искам да кажа, че шпионите рядко чукат на вратата да ти кажат: „Здрасти, ние сме от ЦРУ. Казвай каквото знаеш, иначе ще ти видим сметката.“ – Чамп измъкна от джоба си някаква стъклена тръбичка.

– От лабораторията ли идвате? – полюбопитства Шон.

– Защо питате? – подозрително го изгледа онзи.

– Заради стъкълцето, което държите. Прилича ми на голяма пипета – от онези, с които си слагаме капки в очите, но вие положително сте му дали някакво научно наименование.

– Това стъкълце може би ще се окаже най-голямото откритие в историята на човечеството, което ще остави далеч след себе си телефона на Бел и електрическата крушка на Едисон – тържествено обяви Чамп.

– Какво е то, по дяволите? – стреснато го погледна Шон.

– Вероятно най-бързият неконвенционален компютър в историята на човечеството, стига да го накараме да работи оптимално – равнодушно отвърна Чамп. – Разбира се, това не е работен модел, а само концептуален прототип. Но да се върнем на събитията, които се случиха тук. Напоследък през Бабидж Таун преминаха доста хора. Включително местната полиция, представена от някакъв тип с опърпана каубойска шапка, който нарича себе си Мъркъл Хейс, както и неколцина мастити представители на вече споменатото ФБР. – Той постави стъклената тръбичка на масата и заби поглед в Шон. – Знаете ли какво си мисля?

– Какво?

– Мисля си, че тук е в ход някаква гигантска конспирация, която няма нищо общо с ЦРУ. Те прекалено много бият на очи. Според мен тя е дело на военнопромишления комплекс, за който ни предупреди президентът Айзенхауер, преди да напусне поста си.

Шон направи безуспешен опит да прикрие скептицизма си.

– По какъв начин свързвате всичко това с тялото на Мънк Тюринг, открито на територията на Кемп Пиъри? – попита той.

– Свързвам го с факта, че в съседство с Кемп Пиъри е разположен оръжейният арсенал на флота. А преди време и самият Кемп Пиъри е бил собственост на флота.

– Разработките ви имат ли някакво военно приложение?

– Страхувам се, че не мога да ви отговоря.

– Но вие не работите по държавни поръчки, нали?

– Това тук да ви изглежда държавен институт? – остро попита Чамп.

– Не знам… – Шон и измести поглед към екипа на вратата. – Карате или кунг-фу?

– Таекуондо – отвърна с лека усмивка Чамп. – Започнах да тренирам още в гимназията по настояване на баща ми.

– Той е бил любител на бойните изкуства, така ли?

– Не, накара ме да тренирам таекуондо, за да мога да се защитавам от другите момчета. Вероятно ще се шокирате, ако ви призная, че като момче бях голям смотаняк, мистър Кинг. А тийнейджърите адски мразят смотаняците. Особено ги мразят онези, чиято вратна обиколка е значително по-голяма от мозъка им. – Чамп хвърли поглед на часовника и вдигна купчина документи от бюрото.

Отбелязвайки този факт, Шон побърза да каже:

– Нуждая се от подробностите по случая. Ако ви е омръзнало да ги повтаряте, мога да ги обсъдя и с Лен Райвест – човека, когото ми посочиха за евентуални контакти.

В същия момент в стаята влезе ниска набита жена с посивяла коса и табла в ръце.

– Ще помолиш ли Лен Райвест да дойде при нас, Дорис? – каза Чамп.

Шон изчака жената да напусне стаята и се извърна към Чамп.

– Докато чакаме, бихте могли да ми разкажете нещичко за Бабидж Таун. Разбира се, като пропуснете поверителните неща. Що за място е това? Шофьорът не успя да ми обясни за какво става въпрос.

Ученият не изглеждаше очарован.

– Малко история, Чамп, нищо повече – настоя Шон.

– Чували ли сте за Чарлс Бабидж?

– Не.

– Той има голям принос за създаването на съвременния компютър, особено ако вземем предвид факта, че е роден през 1791 година. Изобретил е скоростомера. Като любител на статистиката е създал уникални таблици за изчисляване на смъртността, които застрахователните компании използват и до днес. А когато изпращате писма, вие използвате единни пощенски тарифи, разработени също от Бабидж.

Но лично за мен най-голямото постижение на Чарлс Бабидж е разшифроването на многоазбучния шифър на Виженер, който е бил загадка в продължение на близо три столетия.

– Многоазбучен шифър?

– Точно така – кимна Чамп. – Блез дьо Виженер е френски дипломат, създал въпросния шифър през шестнайсети век. Бил известен като многоазбучен, защото използва букви от различни азбуки. Именно в това се съдържа неговата гениалност. Но в продължение на две столетия не го използвали, защото го смятали за прекалено сложен. На всичкото отгоре не подлежал на честотен анализ. Знаете ли какво представлява честотният анализ?

– Звучи ми познато – колебливо отвърна Шон.

– Честотният анализ е Свещеният Граал на ранните криптоаналитици. Изобретен е през девети век. Честотният анализ регистрира честотата на поява на буквите в даден текст. В английския език това е буквата Е, следвана от Т и А. Именно тук се крие ключът към дешифрирането, което днес е лишено от всякаква лингвистична романтика и е свързано единствено с дължината на секретни числови ключове, анализирани с помощта на мощни компютри.

Преди хиляда години субституционният шифър бил смятан за непробиваем. Мюсюлманите обаче успели да го разбият напълно и така осигурили голямо предимство на дешифровчиците пред шифровчиците. Това положение се запазило в продължение на векове.

Шон нетърпеливо се размърда на стола и Чамп веднага го забеляза.

– Моля за извинение, мистър Кинг – промърмори той. – Но ако проявите още малко търпение, ще разберете за какво става въпрос.

– Не, не, наистина ми е интересно – отвърна Шон, с мъка сподавяйки прозявката си.

– Добре. В традиционната си форма честотният анализ е напълно безпомощен пред чудовището на Виженер, защото то наистина е изградено по уникално остроумен начин. Но старият Чарли Бабидж успял да забие ножа право в цифровото му сърце без помощта на компютър или изчислителна машина.

– Как? – попита Шон.

– Атакувал го по оригинален и абсолютно неочакван начин, който се превърнал в модел за следващите поколения криптоаналитици. Но за уникалното си постижение той не получил никакво признание, защото не си направил труда да публикува своето откритие.

– Как тогава става известно то?

– Благодарение на неколцина учени, които проучили записките му през двайсети век и установили, че той е първооткривателят. Най-сетне стигаме до същността на въпроса. Нарекох мястото „Бабидж Таун“ в знак на уважение към един човек с невероятен ум, но с ограничени способности в областта на самоизтъкването. Веднага искам да добавя, че ние ще вдигнем шум до небесата в момента, в който постигнем целите си. – Чамп се усмихна. – Разбира се, първо ще ги защитим със съответните патенти, което ще ни направи приказно богати след практическото приложение на нашите изобретения.

– Тоест ще получите парче от тортата?

– Иначе не бих стоял тук. Но работата продължава да ме вдъхновява дори когато не печеля нито цент от нея.

– Кой е собственикът на Бабидж Таун?

Вратата се отвори и в кабинета влезе нисък щирокоплещест мъж малко над четирийсет, облечен в тъмен костюм и с вратовръзка с неопределен цвят. Посивялата му коса беше пригладена с гел, сините му очи огледаха внимателно Чамп и Шон.

– Лен, запознай се с Шон Кинг – изправи се Чамп Полиън, след което прибра стъклената тръбичка, прототип на компютър, и напусна стаята. Едва тогава Шон си даде сметка, че този човек беше говорил много, но на практика не му бе казал нищо.

14

Хорейшо Барнс паркира мотоциклета си пред блока на Феърфакс Корнър, извади от джоба си ключовете от апартамента на Мишел и Шон, след което колебливо спря. Не знаеше е какво да започне – е жилището или с джипа на младата дама. Освен ключовете от жилището Шон му беше предал и тези на тойотата, паркирана пред входа.

Решил да започне с джипа, Хорейшо пристъпи към него и отключи вратата откъм шофьора.

– Майчице мила! – беше първата му и единствена реакция.

Шон май не се беше пошегувал, когато го предупреди да носи маска и да провери кога за последен път си е правил ваксина срещу тетанус.

Качи се в кабината, извади от джоба си малък цифров фотоапарат и започна да снима. Багажникът и задните седалки бяха отрупани с какво ли не – спортни екипи, полуразтопени блокчета шоколад, бутилки от безалкохолни напитки, мухлясали остатъци от храна, кутия патрони за късоцевна пушка, измачкани дрехи, включително няколко чорапогащника, чифт гири с пластмасово покритие. Хорейшо с усилие отмести едната и погледът му попадна на списанията за бойни изкуства, разпилени върху задната седалка.

– Важно напомняне за един уважаван, но страхлив психолог – измърмори той. – Никога не ядосвай дамата, защото тя като нищо ще ти нарита дъртия мек задник!

Отвори страничните стъкла и замислено се отпусна на средната седалка. Явно имаше работа с класическа представителка на перфекционизма, със силна воля и твърд характер, която по необясними причини беше стигнала до своята пълна противоположност.

Изкачи стълбите до втория етаж и отключи наетия апартамент. Присъствието на Шон веднага си пролича, включително и по реда, който цареше в стаите. В едната бяха вещите на Мишел. Дрехите й бяха прилежно сгънати или поставени на закачалки, на пода нямаше боклуци. Върху гардероба имаше сейф за оръжие, в който по всяка вероятност се намираше пистолетът на Мишел.

Малкото балконче беше заето със състезателната лодка на Мишел, излъскана до блясък. До нея бяха опрени чифт гребла. Хорейшо ги щракна с фотоапарата и се прибра вътре. На масичката в тясното антре се беше събрала солидна купчина поща. Обикновено той не се докосваше до личната кореспонденция на никого, но сега се изкуши, съзнавайки, че друг шанс едва ли ще има. Повечето от писмата бяха за Шон, препратени от предишния му адрес. Други съдържаха сметки и неизбежните рекламни материали, от които страдаше цялото човечество. Но имаше и едно писмо за Мишел Максуел с клеймо от Хавайските острови.

Пликът в ръцете му вероятно съдържаше обичайните за подобни пътешествия поздрави.

Хорейшо сви рамене и бързо набра номера на Бил Максуел във Флорида. Отсреща вдигнаха на второто позвъняване.

– Удобно ли е да говорим? – попита в слушалката той. – Ако случайно сте в момент на напрегнато преследване, ще изчакам на телефона, докато заловите лошите или пък чуя скърцането на смачкани ламарини.

– Не, не – засмя се Бил. – Днес съм в почивка. Готвех се да ходя на риба. Какво става? Как е Мик?

Хорейшо вече знаеше, че всички в семейството я наричат Мик. Така бяха свикнали от малки.

– Подобрява се, и то бързо. Слушайте, исках да ви попитам дали родителите ви все още живеят в Тенеси?

– Да, там са. По средата на пътя между Нашвил и Ноксвил, където татко построи нова къща след пенсионирането си. Всички му помогнахме кой с колкото може. В сравнение с обикновените ченгета шефовете в полицията получават сравнително добри пари, но ние сме голямо семейство и татко нямаше кой знае какви спестявания. Това беше начин да му се отблагодарим.

– Страхотно, Бил. А често ли виждате родителите си?

– Не толкова често, колкото бих искал. Четири-пет пъти в годината, не повече. Аз съм чак в Тампа. Полетите са скъпи, а пътуването с кола е прекалено дълго. На всичкото отгоре имам три деца.

– А другите ви братя често ли ги виждат?

– Може би по-често от мен, тъй като живеят по-близо. Защо се интересувате?

– Правя опит да си освежа мозъка. А Мишел? Смятам, че и тя е поддържала близки отношения с родителите ви, тъй като Вирджиния не е далеч.

Бил забави отговора си, а в гласа му се долови колебание.

– За съжаление не е точно така. Пътят дотам е дълъг. Никога не съм я заварвал в дома на мама и татко. Редовно се чувам с братята ми и доколкото разбирам, те също не са я виждали.

– Може би родителите ви са ходили при нея – предположи Хорейшо.

– Едва ли, защото Мик никога не е живяла в жилище, в което има място за гости – отвърна Бил. – Самият аз опитах един-два пъти, главно заради децата. Те са адски горди, че леля им е олимпийска медалистка и е била лична охрана на президента. Но така и не ги заведох на гости, защото останах с впечатлението, че на нея ще й бъде неудобно.

– Неудобно ли? Защо?

– Винаги беше много заета. Докато работеше в Сикрет Сървис, можех да приема, че е така, макар че служителите там също излизат в отпуск. Надявах се, че след преминаването й в частния сектор ще разполага с повече свободно време, но уви…

– Кога за последен път я видяхте?

Бил замълча за момент.

– Мисля, че беше преди около четири години. Бях на полицейска конференция във Вашингтон и вечеряхме заедно. Тогава тя все още работеше в Сикрет Сървис.

– Мислите ли, че се е отчуждила от семейството?

– След всичките ви въпроси започвам да си мисля, че е точно така.

– Извинете ме за настойчивостта, Бил. Но искам да й помогна по най-добрия начин.

– Разбирам. Много искам сестра ми да се върне при нас. Може да е малко странна, но ние си я обичаме.

– Наистина е странна. Току-що разгледах джипа й.

– И още не сте се обадили на хигиенната инспекция? – засмя се Бил.

– Значи знаете какво съм видял – въздъхна Хорейшо.

– Да, веднъж. Надявам се да не се повтори. Ходихме с нейната кола на вечерята, за която ви споменах. Докато бях вътре, се стараех да не дишам, а когато се прибрах в хотела, дълго стоях под душа!

– Мишел проявявала ли е някакви странности? Например постоянно миене на ръце, проверяване на врати и прозорци преди излизане, опипване на стола преди сядане? Такива неща…

– Имате предвид някакви мании, нали? Не си спомням такива неща.

– Казахте, че се е променила рязко на шестгодишна възраст. Сигурен ли сте?

– По онова време вече бях завършил колежа и не се задържах много у дома. Но когато се прибрах за месец-два, ми стана ясно, че тя вече е съвсем различна. Тогава нашите живееха в малко градче на един час път от Нашвил.

– Не беше ли просто промяна на дете, което расте. Случва се често и се приема за нещо нормално.

– Беше повече от това, Хорейшо, повярвайте ми. И моите деца се промениха, но съвсем не толкова рязко.

– Окей, разбрах. Прегледах бележките си, в които съм записал как точно се е променила според вас. От дружелюбна станала затворена, от общителна – срамежлива, от доверчива – подозрителна. А плачеше ли?

– Само нощем. Можете да попитате и братята ми. Убеден съм, че те също са го забелязали.

– И стана небрежна в личните си навици, така ли?

– Най-добре си спомням пода в стаята й. Преди беше чист като аптека. После, за една нощ, се превърна в кочина. Дори килимът не се виждаше. Винаги съм й казвал, че се държи като разглезено дете.

– Това може да обясни някои нейни прояви, Бил. Но не и всички. Моята работа е именно да търся причините за необяснимите постъпки и действия, защото те са там, дълбоко в душата й. – Хорейшо замълча за момент, после добави: – Е, хубаво. Ще ви задам един въпрос, който предварително ме кара да се радвам, че сте на две хиляди километра оттук…

– Знам какъв е този въпрос и веднага ви отговарям: Мик никога не е била обект на насилие.

– Явно, че сте мислили по тази тема.

– Аз съм полицай. Виждал съм ужасни неща, включително и деца, обект на насилие. Мишел няма нищо общо с тях. Никога не съм забелязал типичните признаци у нея. А и татко не е такъв човек. Искам да кажа, че никога не би му минало през ума такова нещо. Вечно беше на работа. Ще ви призная нещо: аз много обичам моя старец, но ако дори за секунда съм допускал нещо подобно, положително щях да взема мерки. Не съм станал ченге, защото обичам да си затварям очите.

– Убеден съм, Бил. Но родителите ви имаха ли обяснение за промяната у нея? Потърсиха ли професионална помощ?

– Не ми е известно. Искам да кажа, че тя нито изпадаше в ярост, нито измъчваше животинки. Повечето деца са капризни и често си променят настроението. А в онези години хората не тичаха при психоаналитиците за дреболии, нито пък тъпчеха децата си с успокоителни, защото не можеха да стоят мирно повече от десет минути. Не се обиждайте, докторе.

– О, нищо подобно. Познавам много психиатри, които са се превърнали във фармацевти. Разговаряли ли сте някога с родителите си за нея?

– Да, разбира се. Според мен всички стигнахме до решението да я оставим на мира. И винаги да сме готови да я приемем, ако реши да се върне в семейството.

– Не сте им казали за сегашното й състояние, нали?

– Не. Още след първия ни разговор реших да оставя на вас важните решения. След като Мик не желае да им каже, значи няма да го сторя и аз. А и нямам никакво желание да предизвиквам гнева на олимпийска медалистка с черен пояс, макар и да ми е сестра.

– Тя и на мен е взела страха – кимна с въздишка психоаналитикът. – Да кажете нещо друго, което би могло да ми помогне?

– Върнете ми сестричката, Хорейшо. Това е всичко, което искам. Направите ли го ще имате приятел за цял живот тук, в Тампа.

15

Лен Райвест разведе Шон из територията на Бабидж Таун. Оказа се, че зад централната сграда има множество постройки от камък, тухли и дърво. Те бяха с различни размери, но отдалеч личеше, че всяка е оборудвана с блиндирана врата и алармена система. Най-голямата се издигаше на площ от около един квадратен километър, отдалечена от останалите и заобиколена от двуметрова ограда от ковано желязо. До нея беше залепена постройка, наподобяваща зърнен силоз.

– Какво има вътре? – посочи към нея Шон.

– Вода – кратко отвърна Райвест. – Тонове вода.

– А в другите сгради?

– Най-различни неща.

– В коя от тях работеше Мънк Тюринг? И с какво се занимаваше?

– Не ми се говори по този въпрос.

– Вижте какво, Лен – обърна се с лице към домакина Шон. – Доколкото си спомням, вие ни наехте да разследваме обстоятелствата около смъртта на Мънк Тюринг. Ако не искате да го правим, просто кажете. Веднага си тръгвам, за да не си губим времето. Току-що онзи учен на име Чамп ми загуби половин час в празни приказки. Нямам намерение това да се повтори.

Райвест пъхна ръце в джобовете си и подритна някакво камъче.

– Моля да ме извините, Шон – промърмори той. – Знам, че сте работили в Сикрет Сървис заедно с Джоун по времето, когато аз работех във ФБР. Нямам никакво желание да си играя на котка и мишка с бивш колега. Между нас казано, шефовете проявиха голяма резервираност към решението ми да потърся външна помощ за разследването.

– А кои са шефовете?

– Ако знаех, непременно щях да ви кажа.

– Нима твърдите, че не знаете за кого работите? – зяпна от изненада Шон.

– Оказва се, че не е толкова лесно да се разбере. Ако някой разполага с достатъчно пари, лесно може да прикрие следите си. В трудовия ми договор пише, че работя за компанията „Бабидж Таун Лимитед“. В мига, в който реших да науча нещо повече за работодателя си, бързо ме привикаха и ме предупредиха, че ще загазя, ако продължавам в същия дух. А аз не искам да загубя службата си, защото е добре платена и парите са ми нужни да издържам двете си деца в колежа. Няма как.

– Разбирам. Но вие споменахте, че които и да са те, вашите работодатели си имат едно наум. Откъде знаете?

– От ежедневното общуване с тях с помощта на компютъра. А понякога от ежечасното. Така си контактуваме. Съобщих, че вие вече летите насам и трябва да ви се даде възможност да проучите нещата, макар че може да се окаже опасно.

– Защото са замесени ФБР и ЦРУ ли?

– Представяте ли си? – направи гримаса Райвест. – Точно в Кемп Пиъри от всички възможни места? Проблемите ни със сигурност ще свършат, ако бързо приключите следствието и се окаже, че убийството няма нищо общо с Бабидж Таун.

– А ако се окаже, че има нещо общо? – засече го Шон.

– В такъв случай вероятно ще си търся друга работа.

– Чамп Полиън мисли, че става въпрос за заговор, организиран от военнопромишления комплекс.

– За бога! – простена Райвест. – Имам си достатъчно проблеми, за да слушам глупостите на оня отнесен тип!

– В такъв случай да се концентрираме върху основната задача. Как умря Мънк Тюринг?

– Изстрел в главата. Пистолетът е открит до трупа.

– Къде точно в Кемп Пиъри?

– В източния край на зоната, непосредствено до река Йорк. Минали сте покрай него на идване.

– В рамките на оградения периметър?

– Да. Тялото е било близо до оградата. Знам, че там обикалят патрули, но не съм сигурен, че го правят денонощно, седем дни в седмицата. Територията на Кемп Пиъри включва хиляди декари земя, голяма част от които не се наблюдават. Дори ЦРУ не разполага с достатъчно средства, за да контролира всеки квадратен метър от тях. По някакъв начин Мънк е прескочил оградата, но нямам представа защо.

– Къде е трупът в момента?

– В хладилника на Уайт Федър – малко градче наблизо. Смъртта бе установена от съдебния лекар на Уилямсбърг. Няма съмнения относно причините. Видях трупа и прочетох смъртния акт, но не е лошо и вие да им хвърлите едно око.

– Добре. Тюринг имаше ли семейство?

– Беше разведен. Все още търсим бившата му съпруга, засега без успех.

– Деца?

– Едно. Виджи Тюринг, на единайсет години.

– Виджи? Къде се намира тя?

– В Бабидж Таун. Живееше при баща си. – Той посочи къщичките. – Там са настанени служителите. Някои живеят в централната сграда, най-вече по-новите…

– Истинското й име Виджи ли е, или е само някакъв прякор?

– Чух, че било съкращение от Виженер или нещо подобно.

– Ясно – кимна Шон. – Кръстил е дъщеря си на Блез дьо Виженер.

– На кого?

– Няма значение. Тюринг имал ли е известни врагове?

– Имал е поне един, макар и неизвестен.

– А не допускате ли, че е било самоубийство? Изстрел от упор, пистолетът е бил намерен до трупа.

– Възможно е – бавно кимна Райвест. – Но инстинктът ми подсказва друго.

– Понякога инстинктът лъже.

– Мен не ме е излъгал нито веднъж за двайсет и пет години служба във ФБР. И сега ми подсказва, че нещо не е наред.

– Искам да поговоря с Виджи. Как се справя тя?

– Ще ви бъде трудно да измъкнете нещо от нея.

– Защо?

– Не е доказано, че е болна от аутизъм, макар че са налице подобни симптоми. Доколкото ми е известно, единствено Мънк е бил в състояние да контактува с нея.

– Това означава ли, че не знае за смъртта на баща си?

– Да речем, че никой не знае как да осъществи контакт с нея – въздъхна Лен.

– Необуздана ли е?

– Напротив – отвърна шефът на охраната. – Тя е тиха и стеснителна и е страхотна пианистка.

– Тогава какъв й е проблемът?

– Тя живее в свой свят, Шон. Разговаряш нормално с нея, после тя изведнъж се затваря в себе си. Дори престава да те забелязва. Сякаш преминава на друго комуникативно ниво, различно от нашето.

– Момичето преглеждано ли е от специалист?

– Не знам.

– Познавам такъв, ако се наложи – рече Шон, имайки предвид Хорейшо Барнс. – Кой се грижи за нея в момента?

– Най-вече Алиша Чадуик.

– Коя е тя?

– Наша служителка. Казах, че само Мънк бе в състояние да общува с Виджи, но и Алиша го прави, макар и не толкова успешно.

– Кой е открил тялото на Мънк?

– Някакъв патрул в Кемп Пиъри.

– Някакво заключение на криминалистите?

– Не ми е известно.

– Пистолетът?

– Бил си е на Тюринг, който е имал съответното разрешително.

– Негови ли са били отпечатъците върху пистолета, Лен.

– Май да – нервно отвърна Райвест.

– Май?!

– Добре де, негови са. По трупа не е открито нищо, което да подсказва, че е бил пренесен от другаде. – Райвест замълча за миг, после гневно добави: – Той е бил убит на територията на Кемп Пиъри, най-вероятно от някой проклет пазач!

– Който е използвал собствения му пистолет?

– Мънк е бил в забранена зона, а те се опитват да прикрият убийството му.

Мисля, че това не е вярно поради две причини – поклати глава Шон. – Ако Мънк действително е навлязъл в забранена зона, всеки пазач има основание да го застреля. Прикриването на подобен акт само би усложнило нещата. А извършването му с личното оръжие на жертвата просто няма смисъл.

– Кой може да каже какви са основанията на ЦРУ? – извика Райвест.

– Втората причина е още по-убедителна: Мънк е убит почти от упор, тоест от десетина сантиметра, не повече. Ако някой от охраната е бил толкова близо до него, той няма да го застреля, а просто ще го арестува.

– Може би са се сборичкали и пистолетът е гръмнал случайно – погледна го с надежда Райвест.

– Преди малко казахте, че няма доказателства в тази посока.

– Кой, по дяволите, може да каже каква е истината?

– Каква е официалната позиция на ЦРУ?

– Че Тюринг се е прехвърлил през оградата и се е застрелял.

– Но вие очевидно не мислите така.

– Наоколо има много шпиони – отвърна Райвест.

– Шпиони ли?

– Нямам доказателства. Но на такова място със сигурност има шпиони.

– Открихте ли нещо в личните вещи на Тюринг? – попита Шон.

– ФБР ги прибра. Компютър, документи, паспорт и всичко останало.

– Кой за последен път го е видял жив?

– Може би дъщеря му.

– ФБР не разполага ли с експерти, които могат да го установят?

Райвест прие смяната на темата с видимо облекчение.

– О, разполагат, разбира се. Появи се някаква специалистка, която не направи нищо.

Шон отново си помисли за своя приятел Хорейшо Барнс. Май трябваше да му се обади, макар че предпочиташе да го остави да си свърши работата с Мишел.

– Видели са го вечерта преди смъртта му, някъде около седем – продължи Райвест. – Отишъл е в службата да довърши някаква работа.

– Откъде знаете? – рязко попита Шон.

– В компютъра е отбелязан часът, в който е бил изключен – осем и половина вечерта. За следващите му действия можем само да предполагаме.

– Как е отишъл до Кемп Пиъри? С лодка, с кола или е преплувал реката?

– Не виждам как може да стигне дотам с кола. Пътят е само един и води до главния портал. Няма как да определим дали е преплувал реката, защото тялото му е било подгизнало от дъжда. Но подобно действие би му коствало доста усилия.

– По метода на изключването най-вероятно е използвал лодка. Открили ли са някаква лодка?

– Не.

– А разполагат ли с такава?

– О, да. Имат каяци, ветроходна яхта, гребни и няколко състезателни лодки. Използват ги за тренировка, да се освобождават от напрежението. А ние в Бабидж Таун разполагаме с моторница.

– Значи цял куп плавателни съдове и всичките са налице. Така ли?

– Точно така. Но няма как да узнаем дали някой не го е превозил през реката, а после е върнал лодката на мястото й.

– Къде ги държат?

– По-надолу по реката има пристан.

– Някой да е чул шум от двигател на лодка в нощта на убийството?

– Пристанът е доста далеч от централната сграда и къщичките за служителите, а и ги разделя гъста гора. Нормално е да се допусне, че никой няма да чуе нищо.

– Май навсякъде удряме на камък.

– Какво ще кажеш за едно питие?

– Имам вид на човек, който се нуждае от такова, а? – усмихна се Шон.

– По-скоро аз съм този, който би пийнал нещо – призна Райвест, после заряза официалния тон. – Хайде, ела. Ще вечеряме заедно, ще пийнем по едно-две питиета. А утре сутрин ще знаеш повече за Бабидж Таун, отколкото би желал да научиш.

– Кажи ми само, струва ли си заради това някой да бъде убит? – попита Шон.

Райвест погледна към голямата сграда зад рамото му.

– То е нещо, заради което си струва държавите да воюват помежду си, Шон – тихо рече той.


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю