355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Сюзън Денърд » Веровещица » Текст книги (страница 24)
Веровещица
  • Текст добавлен: 24 мая 2017, 13:30

Текст книги "Веровещица"


Автор книги: Сюзън Денърд



сообщить о нарушении

Текущая страница: 24 (всего у книги 25 страниц)

ТРИДЕСЕТ И ДЕВЕТ

Изьолт седеше в бюфета, стиснала здраво очи, насочила сетивата си навън. Магията ѝ търсеше някакви признаци на живот. На пръснати.

Колкото до кръвовещия на име Едуан, нишките му си оставаха все така непроницаеми за нея. Беше успяла да разбере какво изпитва само по изражението на лицето му... и доколкото можеше да прецени, той не изпитваше нищо. И въпреки че му се беше доверила, че няма да я убие – и че вероятно няма да я остави на пръснатите, – в цялата работа нямаше никаква веружта.

Мхе веружта. Най-светият номатски израз, който означаваше: „Повярвай ми, сякаш душата ми е твоя“.

Това беше казала Луната майка на номатците, когато ги беше повела далеч от потъналия във войни далечен изток. Това казваха родителите на децата си, преди да ги целунат за „лека нощ“. Това изричаха сърценишките, когато се вричаха в брак.

Едуан можеше да знае израза само ако беше живял с номатско племе... Или ако той самият беше номатец. Откъде го знаеше обаче, нямаше значение. Беше помогнал на Изьолт. А после си беше тръгнал.

Магията ѝ потрепна – усети, че един пръснат марсточанин дебне край счупения прозорец. Той носеше три виещи се ивици смърт, същите като онези, които беше забелязала над трупа във Веняса. И като онези, които беше видяла през очите на Кукловода.

Тези нишки обаче бяха по-дебели. По-тлъсти и необичайно дълги. Превръщаха се в крехки ластари, които чезнеха в небето, подобно конците на марионетка...

Изьолт се сепна рязко. Кукловода. Делото ѝ се развиваше в момента пред очите ѝ. Прекъснатите нишки стигаха чак до Познин – сигурна беше, – тоест Кукловода някак беше успяла да пръсне всички тези хора от разстояние.

Не, не „някак“. Беше го направила с нейна помощ.

„Всички тези планове и места, скътани в ума ти – беше ѝ казала Кукловода, – много зарадваха Краля на обирджиите. Затова и той ми повери тази велика мисия за утре. Така че: благодаря ти – всичко това стана благодарение на теб.“

Кукловода се беше досетила, че Изьолт и Сафи са се насочили към Дейна и беше пръснала всички, до които беше успяла да се домогне.

Внезапно кръвта на Изьолт кипна под наметалото. Тя взе да се задушава в бюфета. Главата ѝ я изгаряше отвътре. Защо не се беше противопоставила по-упорито на Кукловода? По-добре да беше се отказала от съня и да се беше изтръгнала от хватката на сянката на тази жена.

Взе да ѝ се гади...

Не, направо повръщаше. Сухи, разтърсващи спазми; всички тези пръснати тежаха на нейната душа. Тя ги беше убила със слабостта си.

Нови нишки примигнаха в съзнанието ѝ. Ярки, живи нишки, които пометоха прилошаването ѝ. Познаваше ги -този оттенък на зелена решителност и тревожно бежово.

Иврен. Монахинята беше точно пред прозореца.

Докато сърцето ѝ тупне, Изьолт беше изскочила от бюфета. Не можеше да допусне и монахинята да загине. Тя излетя през счупения прозорец. Стъклата закачиха наметалото, но токата издържа. После тя зави надясно, в посоката, от която долавяше нишките на Иврен, и се понесе по тясната улица.

Дъждът я пронизваше, а раната на лицето ѝ смъдеше. Бурята се засилваше все повече, сякаш самото небе беше оживяло. Облаците бучаха, мятаха се и се носеха в една посока – към кея.

Изьолт зърна нещо бяло през дъжда. Тя напъна прасци и се развика:

Иврен!

Бялото петно спря. Силуетът на Иврен се очерта, сребристата ѝ глава също. Тя погледна назад. На лицето ѝ се изписа изненада, но нишките ѝ посиняха от облекчение.

От близката стреха заструи чернилка. Просмука се през сенките на една витрина.

Пръснатите.

Зад теб! – изпищя Изьолт и вдигна сабя.

Обаче закъсня. Пръснатите се спуснаха върху Иврен и монахинята изчезна под ордата на смъртта.

Изьолт се понесе като стрела по пътя, като крещеше и сечеше около себе си. Остриетата ѝ режеха глави, съсичаха крака.Мехурите се пръскаха и покриваха стените със съскаща киселина. Както и наметалото ѝ.

Въпреки това тя продължаваше: замахваше, сечеше, мушкаше и не спираше да крещи името на Иврен.

Скоро не остана никой за убиване. Пръснатите побягнаха... а на мястото, където беше паднала Иврен, беше останало единствено огромно петно кръв.

Изьолт се завъртя и в полуда взе да търси по входовете и сенките.

От монахинята обаче нямаше и помен – както и от пръснатите.

Затова тя стисна очи, за да забрави за бурята, и потърси нишките. Ето. От другата страна на най-близката уличка грееха нечии ужасени бели нишки, примесени със сиво от болка. Със сиво от много болка.

Тя тръгна срещу вятъра, стиснала здраво наметалото на Едуан. Кръвовещият ѝ беше казал истината: пръснатите явно не можеха да я подушат.

Стигна до пресечка с редичка тесни къщи. Виещата се по земята кървава следа от Иврен вече беше започнала да се размива на дъжда.

Изьолт ускори ход и я последва докъдето можа, само че пороят бързо отмиваше кръвта. Дори усилията да долови нишките на монахинята скоро се оказаха безплодни. Движеха се твърде бързо. Далеч по-бързо, отколкото можеше да върви тя в бурята.

Тя се мушна в една позната тясна уличка и зърна блъсканото от вълни пристанище на няколко пресечки по-надолу. Намираше се в западния край на града, откъдето беше влязла в началото. Вятърът я засипваше с пясък и солени пръски, а бурята се усилваше. Дъските скърцаха; сградите се рушаха.

Изьолт вдигна ръка пред лицето си и трескаво се огледа за следи от Иврен – бяло петно сред бурята или проблясване на нишките ѝ. Обаче не забеляза нищо. Бурята поглъщаше всичко. Тя едва долавяше дори присъствието на пръснатите. Всъщност те като че бяха започнали да напускат града, насочвайки се в северна посока.

Блесна светкавица. Светлината и горещината я накараха да затвори очи. Засипа я вълна от магия, която заигра по кожата ѝ и в дробовете ѝ. Тя се добра до най-близката стена и се сви в наметалото.

За половин дъх – който обаче ѝ се стори безкраен – се остави на смазващото чувство за вина. И на ненавистта към самата себе си, към магията си и към Кукловода.

След това обаче бурята утихна. Грохотът, напорът и безмилостният дъжд намаляха...

В съзнанието ѝ блеснаха нишки. Живи нишки, наблизо. Тя скочи на крака и отметна наметалото. Циклонът се отдалечаваше в спирала над морето като виеща се черна змия.

'Изьолт изкуцука до една порутена уличка в търсене на живите нишки. Стъпките ѝ захрущяха по стъклото, докато най-сетне не откри принца на Нубревна: охлузен, окървавен, заклещен под останките на една сграда.

И все пак жив. Слава на боговете, тя също беше жива и щеше да го спаси.

Сафи се втренчи във Ванес, а в гърлото ѝ се надигна смях. Разбира се, императрицата на Марсток. Кой друг би имал куража да се бие с млатило? Или да е достатъчно откачен, за да се изправи срещу нея сам?

Все още валеше. Духаше злостен вятър – с волска сила, която при това се ускоряваше, – а вълните всеки миг щяха да залеят цялата улица. В другия край на града боботеше ураган, но тя и за миг не отлепи очи от императрица Ванес. Ако се пръснеше...

Обаче, подземни богове, Сафи беше ли в състояние да убие императрица?

Очите ѝ отскочиха към млатилото, на една ръка разстояние от Ванес, сякаш забравено. Ако пръсването на императрицата започнеше, това оръжие беше единственият ѝ шанс...

Ванес притихна. Спря да чеше ръце и застина напълно неподвижно. Беше приковала очи зад Сафи.

– Дванайсетте да ме пазят – възкликна тя.

„Щом говори, значи не се пръсва“, каза си Сафи наум.

Каквато и покварена магия да се беше надигнала у Ванес, императрицата не ѝ се беше поддала.

След това обаче Сафи направи грешката да проследи погледа ѝ. Бурята се отдалечаваше, а в центъра ѝ стоеше човек. По черния му силует пращяха светкавици, докато той се виеше и мяташе тичешком към морето.

Кълен.

О, богове. Сафи залитна, но задържа главата си изправена, за да огледа улицата. Не забеляза следи от Мерик. Невъзможно беше да е загинал. Преди обаче тя да тръгне нататък, Ванес извика:

– Предай се, веровещице.

По дяволите. Сафи се извърна изключително бавно към нея. Онази беше вдигнала млатилото.

Сафи облиза устни. Усети вкуса на кръв и сол. Нямаше ли да успее да отвлече вниманието на Ванес и да ѝ избяга?

– Защо вие? – попита тя. – Защо не изпратихте войниците си да ме убият? Защо поемате сама този риск?

– Защото аз служа на народа си. Ако се наложи нечии ръце да се изцапат, винаги цапам своите собствени.

Сафи премигна. А после се разсмя – накъсано, с изненада. Току-виж се окажеше, че в това отношение Ванес беше досущ като Мерик. И все пак...

– Това е далеч повече от... оцапване на ръцете, императрице. Едва не загинахте в урагана. И едва не се пръснахте.

– Ако враговете ми се бяха докопали първи до теб, щеше да ме свалиш от власт. А в мои ръце можеш да спасиш едно кралство. Моето. За мен това е достатъчна причина да умра.

Ех. Думите накараха Сафи да въздъхне и в основата на гръбнака ѝ се разшава нещо изконно и древно. „Един в името на мнозина!“ Сега го проумя.

– Предай се – Ванес махна с ръка и бодливата топка на млатилото се заклати. – Нямаш избор.

Лъжа, зашептя магията на Сафи и приливът на енергия накара всичко от последните няколко дни да я връхлети. Потоп от думи и лъжи, които хората вярваха за нея.

„...да продължиш безхаберното си съществувание, към което винаги си се стремила... вече не става дума само за теб... Само ти би могла да проявиш подобно безразсъдство... Нямаш избор...“

След което една мисъл се открои ясно в съзнанието й: „Ако беше пожелала, Сафия, можеше да определиш облика на света“.

Думите принадлежаха на чичо ѝ Ерон. Сафия осъзна -почти през смях, – че беше прав. Не беше в плен на собствената си кожа или на грешките си и нямаше нужда да се променя. Носеше в себе си всичко, от което имаше нужда: наученото от Матю и Хабим... дори от чичо Ерон, заедно с непоколебимата, непреклонна любов на нишкосестра си.

Сафи действително можеше да определи облика на света.

И беше време да го направи.

С едно рязко, гладко движение тя заклещи пета зад глезена на Ванес и фрасна императрицата в носа. Ванес падна по гръб на улицата.

А Сафи побягна... затича се бясно към третия кей. Без да поглежда назад, без да мисли. Това беше тя, такава искаше да бъде. Мислеше със стъпалата на краката си, усещаше с дланите на ръцете си. Кълбо мускули и магия, обучени да се борят в името на хората, които обичаше, и на каузите, в които вярваше. Животът ѝ не я беше водил към Веняса или към бягството от бала. Беше я водил към този галоп към последния кей.

Не искаше свобода. Искаше вяра в нещо – а подобна награда беше достатъчна, за да си заслужава да се спусне в бяг или в битка и да не се отказва, независимо от обстоятелствата.

Сега имаше такава награда. Тичаше за Нубревна. За Мерик. За Изьолт. За Кълен, за Райбър, за Матю и Хабим, а най-вече – за самата себе си.

Отвсякъде в периферното ѝ зрение се материализираха войници. Поток от зелени униформи, стичащ се по улиците на Лейна. Те обаче не можеха да я застигнат – поне не и преди да стигне до целта си.

Усещаше го със самото сърце на вещерството си и с всеки мощен, гръмовен писък в гърдите си: истина-истина-истина, Сафи ускоряваше все повече.

Вече беше на десет крачки от кея.

Пет.

Нещо малко и здраво – може би дръжката на млатило -се вряза в коляното ѝ. Тя падна, но инстинктите ѝ се включиха. Претърколи се с елегантно кълбо... и поднови спринта си.

После стъпи на първата дъска на кея и болката я прониза.

Яростна болка, от която ослепя.

Зашеметяваща болка, от която слухът ѝ отказа.

Сафи изкрещя и падна напред. Ръцете ѝ се сгънаха под тялото ѝ.

Левия ѝ крак... Покритата с шипове топка на млатилото я беше ударила. Костите ѝ бяха натрошени. Кръвта ѝ бликаше.

Тя обаче беше на кея и независимо дали беше проляла кръв, или не, договорът трябваше да бъде спазен. Трябваше.

Черните ботуши запълниха всичко пред очите ѝ. След секунди двама от Усойниците я дръпнаха на крака и я оковаха.

Императрицата се приближи, крещейки заповеди на марстошки. Бяха твърде трудни за Сафи, но тя самодоволно забеляза синината, оформила се под окото на Ванес. Охо, и колко кръв беше шурнала от носа ѝ!

Двамата Усойници я стиснаха за раменете, въпреки че не би могла да им избяга – дори ходом - независимо колко упорито опитваше. Всъщност ако не бяха ръцете на раменете ѝ, не беше сигурна дали би успяла изобщо да се задържи на крака, докато императрицата се приближаваше.

И макар че Сафи не копнееше за нищо повече от това да мигне, да заплаче, да се помоли някой да се погрижи за крака ѝ, тя впи очи във Ванес, без да отклонява поглед.

Накрая императрицата се усмихна. Ужасяваща усмивка с цялата кръв, която се процеждаше между зъбите ѝ.

– Вече не можеш да ми избягаш.

– Аз... не съм и опитвала – изхриптя Сафи, макар че всъщност искаше просто да изкрещи. Насили се да се засмее дрезгаво. – Ако искате магията ми, императрице – ако смятате, че съм толкова могъща... сте в заблуда. Мога да различавам истината от лъжата, но това е всичко. А и дори когато знам истината... невинаги я казвам.

Ванес стисна челюсти. Наведе се към нея, сякаш се опитваше да разчете тайните в очите ѝ.

– Как мога да спечеля верността ти тогава? Как да гарантирам, че ще ми кажеш истините, от които се нуждая и които ще ми помогнат да спася кралството си? Кажи цената си.

Сафи се взря в подутото ѝ, полилавяло лице и пусна магията си в търсене на признаци за искреност у Ванес. Звучеше невъзможно тя да ѝ предложи нещо толкова сериозно... Обаче въпреки изпепеляващата болка Сафи долови положителното трептене на магията си.

На устните ѝ заигра триумфална усмивка – макар че изражението ѝ спокойно би могло да бъде гримаса от болка. В този момент беше трудно да се прецени.

– Искам търговия с Нубревна – рече тя. – Искам да изпратите конвой до Ловац и да договорите износ на храна в замяна на... в замяна на нещо, което могат да ви предложат нубревненците.

Ванес повдигна окървавена вежда, а бризът развя мократа коса пред лицето ѝ.

– Защо ти е да искаш това?

– По същите причини като вас.

Сафи наклони глава към града, но мигом се разкая. Резките движения ѝ костваха твърде много кръв. Всъщност всички движения.

– Готова съм да изцапам ръцете си за хората, които са важни за мен. Готова съм да стигна, докъдето трябва, и да се боря, колкото е нужно. Ако това е цената, за да им помогна, тогава ще го направя.

За нейно учудване в отговор Ванес се усмихна лекичко, но искрено.

– Значи се разбрахме, веровещице.

– Значи способностите ми са на ваше разположение.

Тялото ѝ потръпна с облекчение... или като предупреждение, че беше загубила твърде много кръв.

Тя премести поглед към улицата, по която смяташе, че е изчезнал Мерик – беше близо до мястото, на което беше видяла за последно и Изьолт. Мигът се разтегна във времето; тя чуваше единствено плискането на водата по дока. Усещаше единствено нежния, измиващ дъжд по бузите си. Мислеше единствено за семейството си.

Тя кимна към приятелите си и се сбогува наум с тях. С надеждата да са добре... и с увереността, че ще дойдат да я потърсят.

След това кухо шляпащите нови стъпки разпръснаха мислите ѝ и донесоха със себе си разкъсваща болка.

– Време е да полетим – рече Ванес и даде знак на най-ниския моряк от множеството, с татуировка на ветровещ на ръката. – Флотата ни не е далеч. Ще се справиш ли, веровещице?

– Да – прошепна Сафи и залитна към един от мъжете, които я подкрепяха. После му се ухили и рече: – Аз съм Сафия фон Хастрел и мога да направя каквото пожелая.

Думите се откъснаха от езика ѝ, а магията ѝ се наежи... след което замърка като лъв на припек.

Истина, говореше тя. Истина вечно и завинаги.


ЧЕТИРИДЕСЕТ

Щом съзря пръснатите, нападнали наставницата му, Едуан се спусна на помощ, без да се замисля – гмурна се сред тях, за да вземе окървавеното ѝ тяло. Сечейки, режейки и мушкайки всичко по пътя си.

Той стигна до нея, взе отпуснатото ѝ тяло в ръце и овладя кръвта ѝ, за да попречи тя да изтече през раната на шията ѝ.

После се отдалечи от Лейна с всички сили на крилете на магията си. Щеше да отнесе Иврен до Кладенеца на произхода, за друго не се сещаше. Ако водите му действително бяха потекли отново, може би щеше да успее да я спаси от раната на шията.

Когато не му останаха повече сили да спринтира, той премина в лек бяг.

Когато се умори и от това, продължи ходом, без да отпуска хватката на магията си върху кръвта на Иврен. Бегло осъзнаваше, че е изпуснал шанса да хване веровещицата, но това не го интересуваше. Не и в момента.

Носеше Иврен левга след левга, скала през скала, стъпка след уморена стъпка и за пръв път от години го обзе страх.

Беше му нужен половин ден, за да осъзнае чувството. Празнината в гърдите му, безкрайния кръг на мисълта... „Не умирай. Не умирай.“

Ясно му беше, че това не беше просто отплата за спасен живот. Противно на всичко, което копнееше да бъде той, противно на всичко, което смяташе, че е, Едуан се страхуваше.

Още преди да види реката, чу ромона ѝ през жужащите в следобеда насекоми и цвъртенето на птиците. Усети изпаренията над бързеите, които се смесваха с влагата на деня. Надуши и осемте войници, чакащи край стъпалата към Кладенеца. Някой явно беше открил принц Леополд и смяташе, че Едуан ще се върне.

Затова той прибягна до малкото си останала магия и задави войниците. Беше му нужна цяла вечност. Беше отслабнал; те – не. Вятърът поклащаше тялото му досущ като дърветата наоколо. Ако се наложеше да остане прав още дълго, щеше да изпусне Иврен.

Накрая войниците се строполиха на земята и той ги подмина. После се закатери по изтърканите стъпала към Кладенеца на произхода – бавно, но решително.

Мина по плочите към рампата. Влезе във водата и отпусна Иврен по гръб.

Тя започна да се оправя.

Едуан по-скоро го почувства, отколкото видя. Каквато и да беше силата на Кладенеца, тя действаше толкова постепенно, че щяха да бъдат нужни дни, докато тялото ѝ се възстанови напълно. И все пак той усети как кръвта ѝ тръгна по жилите без чужда помощ. Почувства как на мястото на прореза в гърлото ѝ изниква нова плът.

Въпреки това задържа кръвта ѝ под своя власт, докато гърлото ѝ не заздравя достатъчно, за да може тя да си поеме дъх. И докато сърцето ѝ не събра сили да забие самостоятелно.

После той внимателно избута Иврен до рампата по повърхността и я изнесе на плочите. Остави краката ѝ потопени донякъде, за да продължи изцерението, след което излезе от Кладенеца, ръсейки вода по плочите. Въпреки тежестта на прогизналите си дрехи, установи с изненада, че гърбът му е изправен. Вещерството му беше изцяло възстановено...

А умът му не можеше да отрече очевидното: Кладенецът на произхода се беше съживил. Дори и да не беше видял магията в действие, беше усетил присъствие, когато беше навлязъл във водата.

Единност.

Завършеност.

Кладенецът отваряше сънливо единственото си око и не след дълго щеше да се пробуди напълно.

Тоест... колкото и невъзможно му беше да го приеме... веровещицата беше едната половина от Каар Ауен, а Изьолт...

Тази номатска нишковеща без кръвомирис... както и поредната ефировеща...

Тя беше другата половина. Двете бяха двойката, за чиято защита Едуан се беше заклел в живота си. Обетът, който беше дал на тринайсет – преди баща му отново да се появи в живота му, – сега изискваше да бъде спазен, а той не знаеше как да постъпи.

Никога не беше вярвал, че този ден ще дойде – денят, в който щеше да отдаде цялото си обучение и бъдещето си на митичните, древни Каар Ауен.

За Иврен беше лесно. Тя беше прекарала целия си живот с вяра. Завръщането на Каар Ауен доизграждаше целостта ѝ.

За него обаче то беше пречка. Беше попаднал в Манастира, принуден от обстоятелствата, и беше останал там, просто защото нямаше къде другаде да иде... другаде, където не убиваха кръвовещите, още щом ги зърнеха. Сега обаче той имаше планове. За себе си. За баща си.

Едуан беше в недоумение на кого е редно да бъде верен – на обета си или на семейството си, – но беше сигурен поне в едно: беше благодарен, че Кладенецът беше спасил монахиня Иврен.

Може би затова краката му го отведоха до най-близкия кипарис. Стволът грееше в червено на яркото утринно слънце, а зелените, живи клони шумоляха на свежия бриз.

Листата по тях се бяха умножили от вчера.

Той клекна на плочите. Водата капеше ли, капеше: от дрехите му, от косата, дори от ремъка, който той беше забравил да свали. Едуан обаче не му обърна внимание, просто се сви на кълбо, отпусна се на колене и положи длани на кипариса. След това изрече молитвата на Каар Ауен.

Точно както го беше учила Иврен.


 
Пазя носителя на светлина.
Браня раздавача на мрак.
Живея за творителя на света.
Умирам за убиеца на сенките.
Кръвта си дарявам свободно.
Нишките си отстъпвам изцяло.
Вечната ми душа не принадлежи на другиго.
Ефирът ми е ваш.
Водете острието ми.
От сега до края.
 

Той приключи с наизустените думи с облекчение – установи, че му се бяха сторили също толкова безвкусни, колкото ги беше смятал винаги; зарадва се и на списъка със задачи, който мигом изскочи в ума му. „Остриетата ми са мокри; трябва да ги смажа. И да си намеря ново саламандрово наметало... Както и кон. Бърз кон.“

Действаше му ободряващо, че е способен да пренебрегне карауенския си обет с такава лекота, дори застанал до Кладенец на произхода. За момента разполагаше с ковчеже със сребърни талери, които да връчи на баща си, и само това имаше значение.

Той хвърли последен поглед на старата си наставница, монахинята на име Иврен. Страните ѝ бяха възвърнали цвета си.

Добре. Едуан най-сетне ѝ се беше отплатил поне за един от случаите, в които му беше спасявала живота.

И така, кръвовещият на име Едуан раздвижи пръсти, разкърши китки, а после се отправи към баща си, краля-обирджия на Аритва.

С големи усилия, с всичките сили, които ѝ бяха останали, Изьолт повдигна, избута и претърколи дървените греди от тялото на Мерик Нихар. Крехките сутрешни лъчи пробиха сивите облаци. Първият кей и цяло каре постройки бяха изравнени със земята. Бурята на Кълен ги беше превърнала в купчина трески; а явно беше отнела и живота на самия помощник-капитан. Покрай поукротилите се вълни вече не мърдаха никакви души или нишки. Не летяха птици, не жужаха насекоми, нямаше никакъв живот...

С изключение на зелен рояк, който се носеше към хоризонта. В сърцето му Изьолт долови бегла следа от удивени нишки.

Сафи.

Нямаше я. Нямаше я. Беше я изгубила – поредната грешка, която щеше да натегне над душата ѝ.

Тя обаче прогони тези мисли и продължи тежката борба с останките от сградата. Шумът и движението накараха Мерик да се опомни, нишките му припламнаха рязко и гневно оживяха. Оцветени в матовосива болка и синя мъка.

Той се обърна по гръб; на места кожата му беше свлечена, а парчетата стъкло се бяха забили доста навътре.

– Къде те боли? – попита Изьолт и клекна до него.

Вече не заекваше. И не изпитваше нищо.

– Навсякъде – изхъхри Мерик и отвори очи.

– Ще те прегледам за счупени кости – рече тя.

„Или за нещо по-лошо”.

Той не се възпротиви, затова тя се зае внимателно да опипва тялото му – от темето до пръстите на обутите в ботуши крака. През годините го беше правила стотици пъти със Сафи – Хабим я беше научил как – и тя се отдаде на мира на механичните, методични движения.

Покой. Мокрите дрехи, над които подухваше бризът, принадлежаха на другиго. Кожата, която милваше, не беше нейната. Раните, които кървяха, не бяха по тялото на Мерик... А тя нямаше да мисли за Кукловода. За пръснатите. За Иврен, за Кълен или за Сафи. Покой.

Докато го преглеждаше, тя непрекъснато поглеждаше нишките му, нащрек за по-ярко обагряне или болка. При всяко извадено стъкло те грейваха по-силно, но едва когато стигна до ребрата му, изригнаха в агония. От устните му излезе стон. Ребрата му бяха счупени; можеше да бъде и по-зле.

После тя насочи вниманието си към кожата му и провери дали стъклата и треските, които беше извадила, не бяха оставили след себе си опасни рани, жицата беше опръскана с кръв; докато тя омотаваше ръкава, откъснат от ризата му, около разреза на предмишницата му, той попита:

– Къде е... Сафи?

– Марсточаните я отвлякоха.

– Ти... ще я върнеш ли?

Изьолт въздъхна угрижено и се изненада колко я заболяха дробовете при движението. Щеше ли да върне Сафи?

В пристъп на паника тя довърши импровизираната си превръзка и извади нишкокамъка си. Той тъмнееше, тоест Сафи беше в безопасност. И не беше пострадала.

Липсата на светлина значеше още, че Изьолт не можеше да проследи нишкосестра си. Какво ѝ беше казала Сафи? Някой от хората на Ерон щял да дойде тук... в някакво кафене. Изьолт можеше да изчака този човек... налагаше се да го изчака. Той – който и да беше – щеше да ѝ помогне да открие Сафи.

Тя пусна нишкокамъка и той тупна на гърдите ѝ. После върна вниманието си върху Мерик и заяви:

– Трябва ти лечител.

Още щом го изрече, ѝ се дощя да можеше да вземе думите си назад, защото Мерик, разбира се, попита дрезгаво:

– А леля... ми?

Желанието ѝ да излъже – да измисли лъжа не само заради Мерик, а и заради самата себе си – беше неустоимо.

„Не беше по моя вина – идеше ѝ да каже. – Пръснатите я хванаха, което също не беше по моя вина“

Всъщност обаче беше по нейна вина и тя го знаеше.

– Пръснатите я нападнаха.

Тонът на Изьолт беше безцветен. Целенасочен. Идваше от хиляда левги разстояние, от нечия чужда уста.

– Не знам дали е оцеляла. Тръгнах след нея, но тя напусна пределите на града.

В този миг нишките на Мерик се предадоха. Синята мъка ги превзе изцяло, той премигна, за да отпъди сълзите, а дъхът му се насече по начин, от който счупените му ребра вероятно боляха адски.

Пак в този миг ледът се пропука и тя се отказа от опитите да се овладее. Сви се на колене до Мерик... За втори път в живота си Изьолт дет Мидензи се разплака.

Днес беше убила толкова много хора. Не нарочно, не пряко, но от това бремето не ставаше по-леко. И не беше по-маловажно.

Едва ли не... едва ли не ѝ се искаше заклинанието на Корлант да я беше погубило. Поне тогава всички тези загубени души може би все още щяха да бъдат живи.

Накрая болките на Мерик надвиха и тя насочи вниманието си към тях. Той беше пребледнял, тресеше се, а нишките му изсветляваха твърде бързо.

Затова тя забрави чувствата си – нишките, които никога нямаше да се развият, застана до него и попита, с надеждата екипажът му да успее да го отведе при лечител:

– Къде е „Жана“?

Двете със Сафи бяха оставили конете, а Изьолт нямаше представа къде беше най-близкият населен град.

– Височество, трябва да знам къде е „Жана“ – тя взе лицето му в шепи. – Как да стигна до кораба?

Мерик се беше разтреперил, стиснал ръце пред гърдите си, макар че на допир кожата му гореше. Нишките му ставаха все по-бледи...

„Да бъда проклета, ако го оставя да умре“, рече си Изьолт и се наведе по-близо. Накара го да я погледне в очите.

– Как да се свържа с „Жана“, Височество?

– Ветро... ветробарабана на Лейна – изграчи той. – Удари по него.

Тя пусна лицето му и прокара очи по улицата... Ето. В източния край на града, само на няколко пресечки, имаше същия барабан като този на борда на „Жана“.

Тя се изправи на крака. Морската утрин се завъртя около нея и тя се почувства сякаш имаше натрошено стъкло в мускулите си. Обаче сложи единия си крак пред другия... после пак, докато накрая не стигна до барабана.

Вдигна чука... беше само един, и тя се помоли да е омагьосаният, с който можеше да изпрати порив на вятъра надалеч. После го стовари върху барабана. И пак, и пак, и пак.

Докато биеше – докато блъскаше с душата си, с грешките си, по кожения барабан, – тя закрои план. Поне с това разполагаше. Все още пазеше умението да преценява терена и враговете си. Все още носеше инстинкта да избира най-доброто бойно поле.

Този път Сафи беше сложила начало на нещо малко по-мащабно – с отвличането си от марсточаните определено постигаше нова висота, – но независимо какво щеше да ѝ коства, Изьолт щеше да намери пътя.

Щеше да намери лечител за Мерик.

Щеше да намери начин да спре Кукловода... да попречи на момичето от сенките да срине когото и да било повече.

Щеше да намери отговори относно заклинанието на Корлант... а може би щеше отново да открие и Гречя и Алма.

Преди всичко обаче Изьолт щеше да тръгне след Сафи. Със сигурността на ударите на ветробарабана, на пренебрежението, с което подминаваше писъка на мускулите си и изтощението в краката си, тя щеше да последва Сафи и да си я върне.

Нишкосестри до край.

Мхе веружта.

* * *

При пристигането на „Жана“ Мерик беше в безсъзнание. Когато стигна до Дара на Ноден и Кладенеца на произхода, той беше почти мъртъв. В раните му имаше солена вода, беше прекалил с магията си, а трите му счупени ребра не искаха да зараснат.

Когато най-сетне се пробуди на ниското легло в обърнатата наопаки каюта в Дара на Ноден, той завари до себе си леля си. Сребристата ѝ коса беше сияйна както винаги. Нежната ѝ усмивка потръпваше от облекчение.

– Имам добри новини – рече му тя и усмивката ѝ бързо прерасна в съсредоточено смръщване, докато тя мажеше мазило по ръцете, лицето и дланите му. – Гласовещите от Ловац търсят Хермин цял ден. Изглежда, че въпреки нападението си над Лейна, марсточаните искат да установят търговия. Само че настояват да преговарят единствено с теб, Мерик... Представям си колко се пени Вивия от това.

– Ех – въздъхна той със съзнанието, че би трябвало да се зарадва.

Цял живот беше мечтал за търговия, а сега беше доказал, че може да я осигури за Нубревна.

Триумфът му обаче имаше пепеляв привкус и той не можеше да приеме, че жертвата си струваше.

– Къде е... Изьолт? – попита с дрезгав, сух глас.

Изражението на Иврен се вгорчи.

– Екипажът ти я остави в Лейна. Явно е успяла да убеди Хермин, че ще се оправи сама. Трябвало да се срещне с някакъв човек в някакво кафене.

Мерик се зачуди с кого можеше да има среща Изьолт, а леля му продължи с разказа си за изчезването на принц Леополд от Дара на Ноден.

– В един момент беше в кораба, под строга охрана, а в следващия килията му беше абсолютно празна. Единственото обяснение, което имам, е, че някоя чаровеща му е помогнала да избяга.

Това беше твърде много за размътения от мъка и болка мозък на Мерик. Той поклати глава, промърмори, че ще се заеме с това по-късно, след което потъна в магически целебен сън.

Два дни по-късно – три дни след загубата на Кълен – той най-сетне отпътува от Дара на Ноден за залива на Нихар. Иврен се раздели с него с обяснението, че трябвало незабавно да иде в Карауенския манастир; Мерик не успя да надвие гордостта си и да я помоли да остане с него.

Тя идваше и си отиваше още от детските му години. Защо да променя това сега?

И така, придружаван от куцукащия Хермин, Мерик тръгна покрай стволовете и клоните – всички буйни от глътката нов живот. Лишеи, насекоми, зелено, зелено, зелено... Мерик не можеше да го обясни... и неизбежно си мечтаеше и Кълен да беше тук, за да го види.


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю