355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Владимир Малик » Князь Ігор. Слово о полку Ігоревім » Текст книги (страница 31)
Князь Ігор. Слово о полку Ігоревім
  • Текст добавлен: 6 октября 2016, 21:07

Текст книги "Князь Ігор. Слово о полку Ігоревім"


Автор книги: Владимир Малик


Жанр:

   

История


сообщить о нарушении

Текущая страница: 31 (всего у книги 36 страниц)

6

Князь Володимир підозріло оглянув смерда Василька зі всіх боків. Смерд як  смерд. Груба  плоскінна сорочка, такі  ж штани з ремінним очкурем, на  ногах  – постоли, на  голові – кучма давно не  стриженого густого чуба.

Гм,  невже Ігор  не  знайшов іншого посланця, який би викликав довіру? І потім – утік  з полону! І не  сам, а з половцем! Гм!

– А ти не  переплутав? Може, то не  князь?

– Хай  мене Перун поб’є, князь! Бачив перед собою, як оце  тебе,  княже! А зараз він  лежить у мене за  хатиною, в садку... Їй-богу, то  князь! Казав – прямо йди  до  княгині!

Володимир поміркував, подвигав плечима, а потім, урешті,  наважився:

– Гаразд, поведу тебе  до княгині.

Почувши смердову розповідь, Ярославна не  засумнівалася   в  її  правдивості ні  на  хвилину. Сплеснувши руками, вигукнула:

– Ладоньку мій!  Ти  прилетів до  мене!  – І повернулася до  брата: –  Готуй вози!   Коней! Усе  необхідне в  дорогу! Я сама  поїду  назустріч! Та швидше!

– Княгине! – сторопів Володимир. – Куди? Сама? Насупроти ночі?  Небезпечно ж! І я з тобою!

– Роби, що кажу! – відрізала суворо  Ярославна. – Я хутко переодягнуся! Зі мною поїде  боярин Вовк, а ти,  Володю, залишайся  тут!

Володимир похитав головою, але  перечити не  посмів. Смикнув смерда за  рукав і  притьмом кинувся до  дверей.

Виїхали опівночі. Ярославна – попереду, на возі, вимощеному перинами  та  подушками, застеленому килимом, щоб  м’яко було недужому князеві повертатися додому, а позаду  – боярин Вовк  із сотнею гриднів. Поряд з ним скакав смерд Василько, – боярин теж не довіряв йому  і на крок не відпускав від себе.  На окремому возі їхав старий князівський знахар і костоправ Гук.

Коротка літня ніч  минула швидко. Та Ярославні здалася вона довгою-предовгою. Коли б могла, то летіла  б чайкою, зозулею, бистрокрилою ластівкою до свого ладонька!

На  світанку раптом пролунав веселий передзвін церковних  дзвонів. Ніби на  Великдень чи  на  Трійцю. Він  линув і линув над  полями, над  лісами, над  широкими просторами.

– Що  це?  – спитала княгиня.

– Це  дзвонять у нас, це  голос святого Михайла, – пояснив смерд Василько.

– А хіба  сьогодні свято яке? Василько знизав плечима.

– Ні,  сьогодні будень.

– То  чому  ж дзвонять?

Ніхто цього не  знав. Не  знав  і Василько.

В’їхали  в село.  Хоча  було ще зовсім рано, тут було гамірно.  З далеких хуторів, з бічних завулків, з дворів виходили святково одягнені люди  і, ведучи за  руки  дітей, прямували кудись вулицею.

Боярин Вовк  запитав найближчих:

– Що  за свято у вас  сьогодні? Чому  дзвонять? Люди  вклонилися.

– Радість велика у нас  – князь Ігор  повернувся!..

– Сокіл прилетів з поля Половецького!

– Тепер і нас  захистить, і воїв  наших, синів наших визволить із неволі!

– А  ми  всі  станемо за  нього горою –  насупроти ворога!..

У Ярославни заблищали сльози.

– Де ж він?  Князь Ігор?

– На  тому  кутку... Ми  всі  туди  йдемо!

Разом з  народом  під’їхала Ярославна до  Василькового двору. Тут  уже  було  півсела. Люди   товпилися на  вулиці, в дворі, поза  тинами. Перед княгинею розступилися. А вона  пташкою спурхнула з  воза  – і полетіла через   подвір’я в  садок.

Ігор сидів на  невисокому ослоні відпочилий, умитий м’якою річковою водою, причесаний.

– Княже мій!  Ладоньку! – скрикнула Ярославна, простягаючи до  нього руки. – А де ж син  наш, – князь Влодимир? [80]80
  Князь Володимир Ігоревич, перебуваючи в  полоні, одружився з Кончаківною, і в них народилася донька. Влітку 1188 року разом  із сім’єю він  повертається (треба   гадати, не  без  згоди  Кончака) в  Новгород-Сіверський. Там  при  хрещенні на  пам’ять про  визволення називає Кончаківну Свободою.


[Закрыть]

Ігор  зблід, подався вперед, – і вона ластовенятком упала йому  на  груди  і залилася сльозами.

Він  гладив її коси, цілував мокрі щоки, а в самого теж туманились очі.

– Як  діти?

– Всі живі, здорові.

– Слава Богу  – все тут гаразд... Одно лихо  – мій  нерозумний похід...

Він  не  стримався і заридав.

Люди обступили Василькове  обійстя  –  теж  плакали, примовляючи:

– Мученик!

– Вирвався із неволі поганської!

– Проторив стежину й іншим... Тепер почнуть повертатися  і наші синочки – хто живий зостався!

– Викупить князь!

– Тому  й тікав!  Хоча  міг  накласти головою!

До  Ігоря долітав цей  гомін, і він  тут,  у цьому звичайному  сіверянському селі, серед простих поселян-севрюків, зрозумів, усвідомив, що  з вуст людських не злетіло жодного слова осуду,  хоч він  з тривогою чекав його, що  люди  ждуть від нього захисту від нових половецьких нападів і визволення  сіверянських воїнів із неволі...

Його перенесли на  воза, і  чималий князівський  поїзд рушив у зворотну путь.

А дзвони гучали святковим благовістом, що  линув і линув довкіл усього шляху, по якому проїздив Ігор, наповнюючи  людські серця надією, що  лихо  тепер відступить. Затихав  благовіст в одному селі  – відразу ж починав звучати в наступному. І люди  виходили назустріч і вітали князя,  бо вже Сіверська земля знала і про  його  рани, і про  його  муки, і  про  його  мужність, і про  незвичайну втечу, коли не  один раз  він  міг  загинути. Кожен розумів, що  ця  втеча  рятувала від неволі не лише одного князя, а й наближала визволення всіх  полонених руських воїнів. Бо  хто  ж  потурбується про них  більше, як  не він?  Ця  втеча  знімала з Сіверянської землі неймовірно важкий тягар  – викуп за князя, бо дві тисячі гривень, що  складали кількарічний прибуток Новгород-Сіверського князівства і які потрібно було сплатити половцям, тепер залишалися на батьківщині. Нарешті, всі сподівалися, що,  будучи  на  свободі, Ігор  зуміє  подбати про  оборону Сіверської землі, бо це  ж найголовніша турбота князя...

Ігор  під’їздив до Путивля.

Тут  теж  ясно гули   дзвони,  усміхалося чисте  сонце,  у синьому небі  шугали білі  голуби. Усі,  хто  міг  ходити, висипали на  вулиці та  майдани, вітали князя з  визволенням та  поверненням додому, плакали від  горя, що  поселилося майже під  кожною стріхою, майже в кожному сіверському серці.

Коли з’їхали  на гору,  звідки відкривався широкий краєвид  на  могутню фортецю на  крутому шпилі,  на  голубий Сейм та сині  бори, Ігор  змахнув сльозу, що раптом защемила  в оці,  і,  повернувшись до  Ярославни, схвильовано прошепотів:

– Боже, я  дома!..  Дома!.. А серце моє  там,  на  Каялі, з моїми воями-соратниками, живими і загиблими. Поки житиму, пам’ятатиму про  це!.. Загиблим – вічна  пам’ять, а про живих подумати і  подбати повинен я!  Це  мій  найперший обов’язок!.. Як  тільки зможу сісти  на коня, відразу ж помчу до Чернігова та Києва – просити допомоги у князів. А своє віддам усе:  золото і срібло, сережки та персні, оксамити та хутра,  стада  та отари. Залишуся голий і босий, а витязів своїх визволю з неволі половецької...

– Ладоньку мій! – пригорнулася до нього Ярославна. – Ладоньку! А як  же інакше!

Зустрічати Ігоря з  Путивля вийшли всі,  хто  залишився живий. Попереду стояв Володимир Ярославич з малолітніми сестринцями, за ними – челядь та вся  путивльська залога. Багато хто плакав, але  то були  сльози радості.

– Таточку! – кинулися до  Ігоря діти,  коли підвода зупинилася. – Таточку! Татусю!

Володимир Ярославич згріб  їх на  оберемок – посадив на  воза.  Ігор  притягнув дітей  до себе, а по  його  змарнілому обличчю текли сльози. І теж  радісні, щасливі.

Обняв і шурина, що  нахилився до нього.

– Дякую, Володимире! Дякую, брате  мій,  що  врятував їх, зберіг!  Не  дозволив хижому Кзі  познущатися з них! Ярославна все  вже  розповіла мені...

– Слава Богу, Ігорю,  що   живий  повернувся  додому! Я радий цьому!  За  тиждень-другий нога   загоїться – і помчиш до Новгорода, до свого золотого стола!

– Ні,  Володимире, не  через   тиждень-другий, а  завтра! Хворіти ніколи – треба  збирати нову  дружину! Бо  Кончак та Кза  можуть прискочити по  моєму сліду!

– Тоді  я залишуся  тут!

– Ні,   тут  залишиться воєвода Вовк... Він  досвідчений воїн!..   Та   ти   сам   знаєш...  А  ти   мені   потрібен  у  Новгороді!

Ігор  привітався з людьми, що оточили підводу, з воїнами путивльської залоги – і віз  в’їхав  на  перекидний міст, що вів до обкованої залізом городської брами...

7

Кончак та  Кза  повернулися перед вечором. Були  стомлені, злі.  Передусім завернули до юрти  полонеників. З очей схудлого, потемнілого на  виду  Кзи струмувала лють.

– Це  ви,   паршивці,  підмовили князя  тікати? Смерть вам!  – і схопився за шаблю.

Кончак притримав його  руку.

– Чекай, Кза!  Дай  поговорити з  урусами! – і  ткнув  у груди  Рагуїла пальцем. – Ось  ти,  старий, знав про  втечу князя?

Рагуїл  заперечливо похитав головою.

– Не  знав, хане!  Коли б я  знав, то  і я  втік  би  разом з ним!  Дивуюся, що  князь не  поділився з  нами своїм задумом!

– А ви,  молодці? – повернувся до Яня  та Ждана.

– Ми  спали, мов  убиті, – відповів Янь, – і нічого не чули  і не  бачили. Вранці прокинулися – нема князя. Ще подумав: не спиться йому  – пішов купатися на річку... А виходить...

– Я  дізнався про  втечу  тільки тоді,  коли сторожа підняла  шум... А  до  того   і  в  гадці   не  мав   такого! –  додав Ждан. – Ви  ж самі, хане, дозволили нам  вільно ходити по стійбищу...

– Ну,   от  бачиш, Кза, –  повернувся Кончак до  хана Кзи. – Вони нічого не  знають!

– Не  вірю!  – скипів той.  – Знали вони!  Смерть їм! Хани  почали  сперечатися,  аж   поки  Кончак  не   спалахнув.

– Годі,  Кза!  Розберемося! Якщо винні – покараємо! Не винні – викуп заплатять! Врешті, полонені мої!

Коли хани  вийшли, Янь  глянув на  батька.

– Що  робитимемо, отче?  Невідомо, як  Кончак розбиратиметься. Настю допитуватиме чи  нас   підшкварить на вогні?

Рагуїл  задумався.

– Все  може  бути... Треба тікати!

– Коли і кудою? У Чорний ліс, як князь Ігор  з Овлуром? Чи  іншим шляхом?

– Треба все  обдумати, обмізкувати! В  усякім разі  не  в Чорний ліс, – там зараз  нишпорить погоня за князем. Князь чи  потрапить їм  у лапи, а ми  можемо запросто потрапити. Треба придумати щось інше...

Вони думали весь   день, а  опівночі втекли. Прорізали задню стінку юрти, поповзом поплазували до  річки, перебралися на  той  бік  і в темряві ночі  швидко пішли на  захід. Вирішили йти  степом до річки Угол [81]81
  У г о л – тепер  р. Орель.


[Закрыть]
, а від неї повернути до Ворскли.

У  першу ж  ніч  натрапили на  добре   відоме їм  бойовище  на  Каялі. Ще  здалеку почули легку  трупну задуху,  що дедалі  збільшувалась,  посилювалась.  Янь   затиснув носа пальцями.

– Може, обійдемо стороною?

– Ні,  – заперечив Рагуїл. – Я навмисне повів  вас сюди. Дивись, знайдемо захалявного ножа, лука чи списа. В бур’яні половці не  все  могли помітити... А зброя нам  потрібна!

Сумна це була подорож. Ніч  була темна, безмісячна. Молода  трава  вже  прикрила обглемедані звіриною та  птахами людські кістяки, і вони хрустіли під ногами втікачів. Ось так, навпомацки, наступивши спочатку ногами, вони знайшли два  луки, сагайдак зі стрілами, ніж  та половецьку пращу.

До  світанку подолали щонайменше  сорок верстов, бо йшли швидко, а як почало підніматися на сході небо, завернули  до заростей навколо степового озера, забралися в самі нетрі і, намостивши з гілок  та трави кубла, поснули в них... Голодні, але відпочилі, як  тільки стемніло, знову пустилися в путь.

Так  ішли ще  дві ночі, аж поки нестерпний голод  позбавив  їх сил  і сну.

– Далі, якщо нічого не  вполюємо, йти  не  зможемо, – сказав Рагуїл. – А вполювати щось можна лише вдень. Що будемо робити?

Вони лежали в густих  заростях на  березі якоїсь річки і тихцем вели  свою  невеселу розмову. Заснути не могли: голод просто рвав  нутрощі.

– Я піду  на  полювання, – сказав Ждан. – З  кущів не висовуватимусь. Думаю, десь  же  знайду стежку, якою звірі ходять на  водопій. Зроблю там  засідку, – дивись, на  ловця і звір  прибіжить...

– Це  добра  думка, – погодився Рагуїл. – Тільки підеш не сам, а з Янем. Беріть обидва луки, стріли, ножа – і йдіть! Тільки будьте  обережні!

Хлопці миттю рушили в путь.  Пробиралися поволі, так, щоб  і гілка  не  сколихнулася, щоб  під  ногою ніщо не  тріснуло.  Боялися викрити себе.

Невдовзі знайшли те, що шукали. Раптом закінчився суцільний молодий вільшняк упереміш із  заростями лози  та верболозу – і вони зупинилися: не  стежка, а досить широка  піщена галявина, стоптана копитами степових тварин, перерізувала їм путь.  Ліворуч, унизу, блищало проти сонця сріблясте плесо річки, праворуч, удалині, відкривався безмежний степ.

– Залягаємо, – шепнув Ждан. – Цілимося у вожака! Ждати довелося недовго. Зі степу  виринула зграйка рухливих тонконогих сайгаків і  направилася до  водопою. Як тільки вони порівнялися з ловцями, свиснули дві стріли – вожак упав  на  землю, забившись у передсмертних корчах.

Табун вмить повернув назад і зник з очей.

Це  була  перша, але  не  остання здобич втікачів. Суворе життя вчило їх  обережності та  винахідливості. Вогню не розкладали: боялися, що дим  наведе на них половців. М’ясо їли сирим, ще теплим. Потім вирізали кращі шматки, загорнули  в шкуру і взяли з собою. Воно їм  слугувало поживою кілька днів, поки не  зіпсувалося...

Лише коли перейшли Сулу  і  відчули себе  у відносній небезпеці, бо опинилися на рідній землі, перестали ховатися  і йти  ночами. Тепер ішли вдень – від  світанку й до  вечора.  І нерідко зі слізьми на очах минали спалені половцями села, розтерзані хижими звірами трупи людей або  напівголодних дітей, яким пощастило чудом  урятуватися. Діти  просили хліба,  їсти.  Та  чим  вони могли допомогти, коли самі ледве  животіли?

Зате  в  одному опустілому селі  натрапили на  табун   напівздичавілих коней,  вибрали найміцніших – і  далі  їхали верхи.

Чим  ближче було до Сейму, тим похмуріше і тривожніше ставало на  серці у Ждана. Що  його  жде  дома? Чи  уціліла Вербівка? Чи  зустріне кого? Чи  побачить лише згарища та трупи, як  і повсюди?

– Не  журися, – втішав його  Янь.  – Ніколи не  бувало так,  щоб  усіх  вирубали, все  випалили, знищили. Хтось  же та лишився! І може  то якраз будуть  твої!..

Ждан сумно хитав  головою, іноді  навіть усміхався на  ті Яневі слова розради, та з очей  не  сходив смуток.

Якби ж то!

Та ось  нарешті Сейм!  І з кожним селом, з кожним хутором, що  вони проїздили, все  менше і менше залишалося в Ждановому серці надії.  Ніби тисячі диких турів  пронеслися по  краю, ніби  громом випалило землю і прибило завіямихвищами – таким були  ті села  й хутори. Всюди – згарища, пустки, непоховані трупи, біля  яких  діловито проходжали і бридко крякали ситі  круки. Ні  старого, ні  малого. Тільки смерть, тлін  і горе  витали над  зеленим Посем’ям...

Ждан темнів, кусав  губи – аж вони йому  зчорніли, стискував кулаки і  підганяв коня. І навіть Янь   утратив свою звичну веселість та безтурботність і їхав  мовчазний, мовби то був і не  Янь.

Коли  під’їздили до  Вербівки, Ждан вирвався вперед. Йому не  терпілося швидше глянути на  рідне  село.  А може, лихо  обминуло його, обійшло стороною?

Даремні сподівання!

Він  з’їхав  на  пагорб і зупинився, занімівши, вражений тим, що  відкрилося його  зорові. В долині, де колись стояла Вербівка, тепер жодної хатини, жодної повіті, жодної живої душі! Мертво, сморідно, страшно. Тільки срібляться тополі в левадах  та зозуля кує на вершечку їхньої  груші.  Як на глум! І кому  вона там  кує  ті довгі, щасливі літа?

Він  зненавидів князя. Не  хотів, якщо він  урятувався, бачити його, говорити з ним, слухати з його  вуст  слова втіхи й розради. То  він  винен у всьому! Він!..  Ударив коня – і навпростець,  через безлюдні вулиці і  спалені дворища, через  повалені тини і буйну  зелень городів, ніким не  прополену, здичавілу, помчав прямо до своєї  груші, що одна  тут зараз височіла, та ще  стіжок сіна, що  якимось чудом  уцілів на леваді, нагадуючи і про  рідних, і про  збудовану власними руками хатину, і про  його  короткоплинне щастя.

Під  грушею темніла купа  золи.

Тут  стояла  його   хатина.  Тут  мріяв  він   про   майбутнє життя.

Кінь попасом пішов по городу, а він став  над тією  золою і крізь сльози довго  не  міг нічого розгледіти. Він  не  чув,  як під’їхали його  супутники і зупинилися віддаля. Не  чув,  як перестала кувати зозуля на  вершечку груші, і затих  вітер  у долині. Нічого не  чув.  Був  оглушений тим  горем, що  несподівано впало на  його  голову.

Потім витер сльози і роззирнувся пильніше. Посеред пожарища стояла закіптюжена піч,  усюди чорніли головешки, сірів  попіл, стирчали обвуглені присішки, і тільки посередині  щось раптом забіліло.

Він  узяв  палицю, прогорнув золу  – і закричав розпачливо:  то білів  череп. Чий: материн? Любавин?

Плечі його  здригнулися від ридання. Все! Більше сподіватися ні  на  що!  Найрідніші його   люди   лежать тут,  у цій страшній чорній могилі! Навіщо тепер жити? Навіщо йому цей  проклятий жорстокий світ?  Чому  не  загинув на  Каялі, як  брат  Іван, як  Будило, як  сотні інших воїнів?

Тут  його  обняла чиясь важка тверда рука.  Оглянувся – Рагуїл.  Брови його  заломилися, в очах – сльози. А над вухом затремтів приглушений голос:

– Поплач, хлопче, поплач... Стане легше... Але  не  впадай  у відчай... Допоки ми  живемо, допоки є  сила  тримати меча, доти  не  повинні втрачати надії!  Ми  ще  піднімемося! Піднімемося – і відплатимо за всі  ці жахи!..

Вивів  їх із заціпеніння Янів  голос:

– Там  хтось  є! Виглядає з-за  стогу!  Клянусь, там  хтось ховається!

Всі глянули в бік левади. Стіг  стояв одиноко, як і раніш, і ніхто  з-за  нього не  виглядав.

– Тобі  привидилось, – буркнув Рагуїл.

Та  Жданове серце вже  здригнулося від  якоїсь неясної, тривожної надії, і він  швидко метнувся по  стежці вниз.

Біля стогу  зупинився, прислухався. Тихо. Ні  звуку.

Тоді обережно ступив за один ріг, за другий – і остовпів: майже віч-у-віч зіткнувся з Любавою, яка, притиснувши до колін Жданка, злякано прищулилася за стогом.

– Любаво! Ти?

– Жданку!

Її змарніле обличчя ще більше зблідло, губи здригнулися, як  у  ображеної дитини, ноги підкосилися, і  вона поволі посунулася по  сухому  сіні  додолу.

– Жданку...

Він  підхопив її, міцно притиснув до грудей, відчуваючи, як  її сльози зрошують його  сорочку.

– Любаво, ладонько моя  дорога!  – шепотів він  їй найніжніші слова, які  знав. – Це просто чудо,  сон! Ти жива!  Ти тут,  серед  цього царства смерті!  І Жданко з тобою...

– Більше нікого не залишилося, любий... І матуся, і Варя,  і Настуня... там... А ми  зі Жданком саме  прали білизну і встигли втекти через  річку  в ліс...  Довго блукали, поки не зустріли своїх... І повернулися додому, бо  подумали, що коли ти живий, то теж  повернешся сюди...

– Де ж ви  живете? Що  їсте?

– У стозі  вирили нору  – там  спимо... А харчуємося різним зіллям, ягодами, знайшли на  березі чиїсь ятері  – ловимо  рибу,  доглядаємо і доїмо  приблудну корову... Так  і живемо...

Рагуїл  і Янь  мовчки дивилися на них,  слухали їхню мову, що велася так безпосередньо, ніби  вони не були  тут присутні, і скрушно похитували головами. Безперечно, важко було вмирати воям у далекому полі   Половецькому, на  берегах бистрої Каяли, важко і бранцям у неволі поганській, та не легше, а набагато важче було  жонам і дітям  їхнім  тут, дома, під  шаблями половецькими...

Мовчанку знов порушив Янь. Він  підійшов до  Ждана і поплескав дружньо по  плечах.

– От  бачиш, я  ж  казав тобі, що  хтось   та  залишиться з твоїх... Не  одне  горе  зустріло тебе  тут,  а й радість!

– Дякую, Яню. Янь  обняв його.

– Які  твої  наміри, Ждане? Зостанешся тут чи  поїдеш з нами? Якщо зостанешся, то я скажу в Путивлі тисяцькому Вовку, щоб  допоміг вам  чим  зможе...

Ждан задумався. Що  робити? Як жити на цих  згарищах? І як  їхати  звідси, не поховавши прах  матері, родичів та земляків своїх?  І куди  їхати?  В Новгород-Сіверський до князя? Чи  в Київ до  Самуїла та  Славути? Він  ще  нічого не  знав  і не  міг  нічого сказати певного. Знав одно: доля   залишила йому  частку щастя. Любава з ним, Жданко з ним, отже  – є для  чого  жити на  світі!  У нього знову ожила душа, розпростуються крила, а  куди  полетить – покаже майбутнє.

– Поки що  я залишуся тут,  Яню...

РОЗДІЛ ДВАДЦЯТИЙ
1

Дома! Нарешті, дома! У рідних стінах! Біля  коханої жони, біля  любих дітей!  Яке  це  щастя після всього, що  довелося пережити за останні два з лишком місяці, опинитися в своєму Новгороді!

Ігор   викупався в  лазні, підстригся, поправив запущені бороду та  вуса,  одягнув чисту  білизну, свій  звичний одяг. Гук  перев’язав рану  – і нога  стала  менше боліти.

Та остаточно повірив, що  все  лихо  позаду тоді,  коли сів до обіду  за святковий стіл у колі  сім’ї.  Тут були  лише свої  – Ярославна, діти,  шурин Володимир Ярославич.

Утамувавши голод, він  відклав набік ложку і почав розповідати. Розповідав довго, не  оминаючи жодної дрібниці,  – і про  те,  як  підбився кінь, і про  сонячне знамення, і про  високе шелом’я, що  закрило собою рідну  землю, і про першу битву, і  про   другу,   нещасливу, і  про   полон, і  про втечу...

Ярославна бліднула і плакала, діти  завмерли, втупивши оченята в батькове обличчя, що  так  змарніло і постаріло за недовгий час  розлуки, а  Володимир Ярославич увесь   був увага!  Теж  втупив в  Ігоря свої   проникливо-палаючі очі  і всотував в себе  кожне Ігореве слово, запам’ятовував кожен Ігорів жест  і кожен порух  його, ніби  сам  перебував у вирі кривавої битви, ніби  сам  був поранений, потрапив у полон, а потім, тікаючи, продирався, як загнаний звір,  крізь  нетрища  Чорного лісу,   що  широко заліг   по  північному березі Дінця.

Закінчивши свою  розповідь, Ігор  заплющив очі і тихо, зі смутком і щемким болем сказав:

– Які страшні втрати! Як безславно закінчився мій похід, на  який я покладав такі  великі надії.  Боже, Боже!

Крізь примружені вії на його  змарнілі щоки викотилися скупі  чоловічі сльози.

Володимир Ярославич перехилився через  стіл  до нього, потиснув йому  руки.

– Ігорю, брате, не  горюй! Незважаючи на  жахливу поразку, ти  – витязь, ти  справжній лицар! Нерозважливий, але  чесний і відважний лицар, рівного якому серед  сучасних  князів я не  бачу,  хіба  що  окрім мого  тестя  Святослава Київського...  Зараз  у   нашого  народу  є   дві   загрози  – князівські міжусобиці та половецькі напади. Важко сказати, котра з  них  страшніша. Я  гадаю, що  обидві страшні. І ти проявив відчайдушну сміливість у боротьбі з одною з них. Ти  показав, куди  всі  князі повинні направити свої  удари, свої  сили, – проти Поля!.. Але  ти  злегковажив могутністю кочовиків. Ти  гордий і не  захотів розділити славу  переможця   з  іншими князями,  –  тому   ти  й  потерпів поразку... Однак поки ти  розповідав, я  пригадав, що  ти  не  перший злегковажив силою противника. Київський великий князь Святополк Ізяславович, коли половці напали на  Русь  і обложили Торцьк, виступив проти них,  маючи лише вісімсот воїнів. А його  спільники – молодий князь Володимир Мономах та  зовсім юний  його брат   Ростислав –  мали ще менші дружини. І чим   це  скінчилося? Відчайдушність не допомогла князям, – за  Стугною вони були  розбиті і кинулися тікати. При  цьому  втопився князь Ростислав... О,  як ридала над  ним нещасна його  мати, коли згодом його  витягли з води, привезли до  Києва і ховали поряд з батьком Всеволодом у Святій Софії!.. А хіба  не  так  же  необдумано, але  сміливо кинувся на  Литву   з  меншими силами юний брат  моєї   тещі  Марії Васильківни князь Ізяслав? І що  ж? Поліг він,  смертельно поранений, разом зі всією дружиною на  закривавлену траву  під  черлені щити. А коли отямився після бою, перед смертю, то  побачив, як  усе  бойовисько було  вкрите чорною галиччю, що  виймала у мертвих очі  та клювала їхні  охололі тіла,   а  хижі   звірі   злизували кров  із трави... Отак  і твої  полки, Ігорю, полягли у далекому полі незнаємому  через те,  що   був  ти  сам, один став   супроти всієї   сили половецької, якої жодному князеві самому не здолати, який би  сміливий він  не  був.

Ігор  мовчки слухав  шурина, довго  мовчав, думав, а потім прорік:

– Правду мовиш, Володимире. Я зазнав поразки не  через  те,  що  мої  вої  були  менш хоробрі, ніж  половецькі, а через  те, що  їх у мене було  менше в кілька разів, ніж  у Кончака. Тому  ми  й  не  змогли пробитися до  Дінця, де  б  нас приховав під своїми шатами Чорний ліс. Тепер я молю  Бога, щоб  зберіг моїх  князів та моїх  воїв,  що опинилися через  мій нерозум у тяжкій неволі...

– Боже, спаси і  помилуй їх! – схлипнула Ярославна і заплакала.

– Дяка Богові і тобі,  Володимире, що  захистив Путивль і  всю  мою  сім’ю, – вів  далі  Ігор. – Бо  що  б я нині робив, коли б  не   стало  мого  любого  сімейства?  Залишалося  б одно – кинутися сторчма головою у Сейм чи в Десну і розпрощатися з білим світом!

– Не  тільки мені  дякуй, Ігорю, а й воям своїм та особливо Святославу, котрий прислав два полки, щоб  захистили Посем’я. Не  знаю, чи  вистояв би  Путивль, коли б не  надійшла вчасно допомога.

– Згоден  з  тобою.  Ось   піддужчаю, перестане  боліти нога   – і  вирушу до  Чернігова та  Києва дякувати та  просити допомоги, бо  залишився і  без   війська, і  без   зброї многоцінної.

– І я з тобою, ладоньку, – пригорнулася Ярославна. – Візьмемо й дітей  – хай  Чернігів та Київ побачать.

– Поїдемо, люба  моя, – відразу погодився Ігор. – Гадаю,   і  Володимир приєднається до  нас.   Йому давно пора побувати у тестя  та тещі.

Всі наступні дні Ігор  займався спорядженням нової дружини. Його воєводи та ліпші мужі,  що  залишалися під  час походу дома,  роз’їхалися  по   всьому князівству  –  брали з-поміж  смердів  дужих парубків,  здатних  до  військових справ, замовляли зброярам мечі, списи, луки, вибирали з князівських та боярських табунів верхових коней – усе  це відправляли до Новгорода-Сіверського, а тут Ігор, сидячи з перев’язаною ногою і в тіні  під церквою, оглядав і людей, і коней, і зброю і холодів серцем: мечів  та луків  було  обмаль, парубки ніколи не тримали їх у руках, а коні були  дикуваті, необ’їжджені, непризвичаєні до верхової їзди.

Він  зітхав:  їхати  до Ярослава в Чернігів та Святослава з Рюриком не  дуже  хотілося, однак треба, бо  своїх  сил  було явно замало.


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю