355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Ридли Пиърсън » Шанхайска афера » Текст книги (страница 22)
Шанхайска афера
  • Текст добавлен: 24 сентября 2016, 02:37

Текст книги "Шанхайска афера"


Автор книги: Ридли Пиърсън


Жанр:

   

Триллеры


сообщить о нарушении

Текущая страница: 22 (всего у книги 27 страниц)

Събота, 2 октомври

31.

12:00 часа

Крайбрежният булевард

До полунощ бурята вече бе преминала. Полицията бе успяла да озапти побеснелите тълпи, бе арестувала доста хора и безредиците бяха потушени. Нокс наблюдаваше случващото се от прозореца на хотела, докато Грейс спеше тихо на леглото. Щом дъждът спря, водата бързо се оттече от улиците, градът се възстанови от наводненията и както само в Шанхай можеше да се случи, огромният мегаполис отново се върна към живот, сякаш нищо не беше станало…

Разчистиха боклуците и трафикът се върна към нормалното си състояние. По улиците от всички посоки се появяваха хора, такситата се движеха отново. Градът приличаше на огромен мравуняк, който някой бе разровил с пръчка, но само минути по-късно мравките пъргаво започваха да го строят отново.

Нокс така и не събуди Грейс, за да го смени в наблюдението, остави я да спи. Когато най-накрая утрото дойде и закусиха, а Нокс изпи няколко чаши черен чай, двамата седнаха да си поговорят.

– Е, ето докъде я докарахме.

– Да – съгласи се тя. – Да разбирам ли, че имаш някакъв план?

– Островът – отговори той.

Грейс кимна.

– Приятелят ти – продължи Нокс.

– Знам, че аз го предложих, но не ми се иска да го правим – отвърна тя и го погледна крадешком. – Предпочитам да започнем с наетия от Маргарт шофьор или с хотела, където двамата с Чи са били отседнали.

– Все още го обичаш… – отбеляза Нокс.

– Вие, западняците, възприемате любовта като нещо, което има начало и край. За китайците обаче не е така – отвърна тя.

– Най-краткото разстояние между две точки минава по права линия – отвърна Нокс. – Каквото и да ни каже шофьорът, все ще ни бъде от полза. Можеш да му се обадиш и да си уговорите среща. Но братът ще знае повече от всеки друг, наясно съм какви са братята. В този случай от значение е времето. Сержантът ще попадне в затвора, ако вече не е задържан.

– Не мисля, че Праймър ще позволи това да се случи – отвърна Грейс.

– Дори и неговите връзки не стигат толкова нависоко.

Грейс поклати невярващо глава.

– Дори и един ден, прекаран в китайски затвор, е твърде много – каза Нокс.

– Тук вече си прав…

– Тогава да се свържем с брата. Но преди това се обади на шофьора и гледай да го уредиш така, че той да ни кара.

Тя го изгледа учудено.

– Моля те – настоя той.

– Май за пръв път те чувам да изричаш тези думи – подразни го Грейс.

– За всяко нещо си има първи път – изрецитира друга поговорка Нокс.

Той открадна една от тойотите в покрития паркинг в подземията на хотел „Индиго“, като свърза кабелите й накъсо. Беше си сложил тъмни очила, лента за коса, която прикриваше ушите му, и грим, който Грейс му помогна да нанесе, така че скулите му изглеждаха по-широки, а брадичката му се стесняваше. С тази дегизировка се надяваше да заблуди всевиждащите очи на охранителните камери, които разполагаха с най-добрата система за разпознаване на лица в света.

Шофираше Грейс, а Нокс бе залегнал на задната седалка, така че през предното стъкло на автомобила да се вижда само лицето на китайката.

Половината град беше опустял заради празниците и движението не беше толкова натоварено. Прекосиха моста Лупу и навлязоха в квартал Пудон. Половин час по-късно тойотата пое из системата от тунели и мостове, водеща към остров Чунмин.

Вятърът беше утихнал, но дъждът все още продължаваше да ръми. Небето бе покрито с тъмносиви облаци. Улиците на Чунмин бяха все още мокри, на места и наводнени от бурята, а хората се щураха насам-натам и изглеждаха леко замаяни.

Тридесет минути по-късно стигнаха до Чунмин Сити. Грейс вкара тойотата в двора на една пететажна жилищна сграда и паркира там.

Посегна към дръжката на вратата.

– Внимавай! – предупреди я Нокс.

Тя се спря за миг и погледна назад към него. В очите й се четеше само тъга, граничеща с мъка.

– Не излизай от колата, Джон. В този град лицето ти се набива на очи. Тук не е Шанхай – предупреди го тя.

– Значи и лицето на Маргарт се е набивало на очи – отвърна Нокс, знаейки, че тя преувеличава. Все пак тукашните хотели и колите под наем не съществуваха само за удоволствие на местните, а островът скоро щеше да бъде признат като един от кварталите на Шанхай. – Ако реша, мога да бъда още по-незабележим…

– Тук също има охранителни камери – напомни му тя.

Грейс слезе от колата. Нокс се изправи на задната седалка и огледа крадешком сивите сгради наоколо, които до една изглеждаха като извадени от ерата на Мао. Небето над тях също сивееше. Навсякъде се виждаха боклуци.

Искаше му се да излезе навън.


Жилищната сграда беше съвсем обикновена, а местоположението й не се отличаваше с нищо особено. Чунмин бе просто малък остров, който, независимо от средствата, които правителството наливаше в местната икономика, все пак си оставаше едно земеделско селище с оризища и свинеферми.

Грейс знаеше това, макар че някога го бе считала за нещо важно. Ала какво ли не би дала сега, само и само да има ключ от вратата, пред която стоеше в момента…

Сърцето й биеше до пръсване. Вдигна ръка, за да почука, но след миг размисли и я свали. Това не беше обикновена врата. Зад нея щеше да се отвори миналото й. Грейс обаче не искаше да гледа в бъдещето. Беше мечтала и сънувала този момент цели шест години, а сега изведнъж й се стори, че нещата се случваха твърде бързо.

Оцъклената като рибешко око шпионка на вратата примигна. Сигурно той я беше чул… Или бе почувствал присъствието й. Сърцето й примря. Насили се да се усмихне и почука съвсем леко, чудейки се какво ли го беше забавило, за да й отвори. Надяваше се, че щом я видеше, тъгата му щеше да бъде също толкова голяма, колкото и нейната.

Вратата се отвори бавно и той се появи на прага. Моментът бе завладяващ. И двамата можеха да разговарят на английски или на шанхайски, но предпочетоха майчиния си – мандарински.

– Джиан – каза тя.

Въобще не беше остарял, както забеляза, въпреки че винаги бе изглеждал по-възрастен, отколкото бе в действителност. В момента косата му беше по-къса и по-подходяща за човек, работещ като държавен служител. Ръцете му изглеждаха гладки и имаха добре поддържани чисти нокти. От очите му се излъчваше същата позната й отпреди самоувереност. За миг дъхът й секна. Грейс помисли, че ще припадне…

– Йойа – нарече я той с рожденото й име.

– Сърцето ми се радва да те види.

– Все така прекрасна си, както винаги – отвърна той, но думите му й прозвучаха сухо и неискрено. Тя виждаше скрит смисъл във всеки негов жест и поглед. – Ще влезеш ли? – попита я след кратко мълчание.

Грейс пристъпи през прага, свали обувките си в антрето и остави дамската си чанта до тях. Джиан я насочи към скромно обзаведената дневна.

– Чай? – предложи й той.

– За мен ще е удоволствие да го приготвя – искрено отвърна тя.

– Връщам се след минута – уклончиво отвърна той и излезе.

Отказът му я нарани. Той явно не искаше да навлизат в подобна интимност. Изминаха пет минути, в които той правеше нещо в кухнята. В това време Грейс разгледа плоскоекранния телевизор, DVD плеъра, елипсовидния фитнес велоергометър и редицата тежести, поставени в единия край на стаята. Мокрите от дъжда стъкла на прозорците разкриваха гледка навън към безличното сиво небе.

– Доста голяма буря беше – извика тя, опитвайки се да започне разговор отдалеч.

– Почти през цялата нощ нямаше ток, дойде едва преди час – отвърна той от кухнята.

Грейс забеляза, че в апартамента нямаше признаци за намеса на женска ръка. Вероятно жената, с която го бе видяла на снимката на Едуард, не бе нищо повече от мимолетна връзка. От друга страна, ако той се беше оженил, майка й никога нямаше да й каже от страх, че Грейс можеше да направи нещо крайно неразумно. Забеляза снимките на семейството му и дъхът й спря за миг, когато зърна и собственото си лице сред тях. Спомни си деня, в който бяха направили снимката – двамата бяха излезли заедно на пазар. Спомни си и усмивката му… Не забеляза снимка на друга жена и прие това за много добър знак.

– Това е традиционен китайски черен чай – каза той и сложи таблата пред нея.

– Чувствам се неудобно – прошепна Грейс.

Той се засмя.

– И за теб ли е така? – попита тя.

– Да, предполагам… – отвърна той, опитвайки се да потисне усмивката си.

Тя се учуди защо…

– Тъй и не отговори на нито едно от писмата ми – отрони се от устата на Грейс.

Можеше да му каже милиони други неща, но вътрешно се намрази за това, че бе нарушила строгата формалност на разговора им.

– Какво можех да ти кажа? – попита той.

– Баща ми…

– Не искам да го чувам отново – прекъсна я той. – Баща ти е човек с чест и аз уважавам желанията му.

„Лъжец! – прииска й се да му изкрещи. – Ти още тогава не уважаваше родителите ми и ако беше направил и най-малкия намек за това, щях да пренебрегна волята им и да избягам с теб.“

– Видя ли се с тях? – попита той. – С родителите ти, имам предвид.

– Не. Дойдох първо тук – прошепна тя и след кратко мълчание добави: – При теб.

Той очевидно остана изненадан и не намери какво да каже. Престори се на зает с чая и побърза да налее две чаши.

– Еди е свободен – каза тя. – В момента вече е извън страната и е в безопасност.

Джиан Лу остави чайника настрана, преви се на две, зарови лице в ръцете си и, изглежда, заплака. Тя се пресегна внимателно и сложи ръка на рамото му, а й се искаше да направи много повече.

– Откъде би могла да знаеш подобно нещо? – недоверчиво попита той миг по-късно, щом се съвзе и избърса сълзите от ъгълчетата на очите си.

Тя се замисли колко от истината можеше да му разкрие.

– Аз бях тази, която му намери работата, нали си спомняш?

– Нищо не съм чул. Така и не са се свързали с родителите ни за това.

– Не. Неофициално е.

– Но си сигурна, нали?

– Да, разбира се.

– Би ли ме извинила за момент? Ще се обадя на родителите ни, за да прекратя и тяхната мъка.

– Не, Джиан, моля те… Има известни усложнения. Нуждая се от твоята помощ – помоли тя.

– Ти ми донесе много радостна вест, Йойа Чу! Много, много радостна – каза той със сълзи на очи.

– Трябва ми… една услуга.

– Каквото и да е! – отвърна той, обзет от еуфория.

– Ти си важен служител… Поне доколкото знам от майка ми… – започна тя.

– Е, тя преувеличава, както винаги. Опасявам се, че не съм толкова важен – отвърна той и за пореден път показа, че амбициите му – или по-скоро липсата на такива според баща й – бяха основна черта от характера му.

– Чух, че си се издигнал доста бързо – започна тя отново. Бе чула много повече, но не беше съвсем сигурна как да изиграе картите си с информацията, която имаше.

– Имам предимството да притежавам невероятна мотивация – каза той, а погледът му се впи в нейния.

Амбициозността му в този момент показа, че баща й бе грешил.

– Еди е бил тук в средата на септември – рече тя.

– Да.

– На гости на семейството ли?

– Беше за рождения ден на майка ми – отвърна той.

– Трябва да я поздравиш от мое име.

– И защо те интересува това посещение? – попита Джиан Лу.

– Еди е видял един човек и го е проследил до едно отдалечено място.

– Така ли?

– Не ти ли е споменавал нещо за това?

Джиан Лу поклати отрицателно глава.

– Този човек, когото е проследил, се е срещнал с някаква важна правителствена клечка. Еди споменавал ли ти е за такъв човек?

– Не, Йойа, съжалявам.

– Ами за някакво място… Голяма сграда, боядисана в синьо. Прилича на стара фабрика. В името й се споменава и Чунмин? – попита тя.

– Споменава се в имената на много фирми – отвърна той. – Не знам нищо за подобно място.

– Този човек от правителството… – продължи Грейс. – Мисля, че е свързан със строителния бизнес. Може би осъществява надзор или по някакъв друг начин… Но става въпрос за проекти за милиарди юани.

– Ами не е невъзможно, откакто провъзгласиха Чунмин Сити за седмия по големина град. Несъмнено подобни влиятелни хора вече често посещават града ни.

Преди петнадесет години партийните власти бяха набелязали седем града, всичките в околностите на Шанхай, които трябваше да се свържат с града. Щяха да се изградят железници и магистрали, и да се увеличи търговията с тях, а по-късно щяха да станат квартали на мегаполиса. Чунмин Сити бе последният район, който според главния план трябваше да бъде развит.

– Важно е да разберем кой е бил човекът, когото Еди е проследил на онази среща.

– Разбира се, ти си попитала самия Еди, нали? – каза Джиан.

– За него той е бил само едно лице. Не го е познавал – отвърна тя и се поколеба. – Знай, че един човешки живот зависи от тази информация. Животът на човека, който ми помогна да извоюваме свободата на Еди. Той е мой пряк началник.

Джиан Лу тежко си пое дъх. Очите му се впиха в нея и тя се почувства отмаляла като цвете, оставено на слънце, но миг по-късно той отклони погледа си, опитвайки се да се съсредоточи и да разсъждава.

– Строителство, така ли? – замислено повтори той. – Доста такива проекти се планират в момента.

– Това трябва да е нещо голямо. Много голямо. Нещо, което да си струва измама и предателство, както и ожесточена конкуренция между най-силните в бранша.

– Хотел, офис сграда? Какво? – замисли се Джиан Лу.

– По-голямо трябва да е. Може би е свързано с ландшафтите. Става въпрос за нещо, което би струвало десетки милиарди юани.

– Десетки милиарди! – удиви се той.

– Възможно ли е да поразпиташ наоколо? Трябва ми нещо, за което да се заловя, и то бързо. Искам да знам какви проекти биха могли да привлекат вниманието на чуждестранни строителни компании…

– Чуждестранни ли?

– Имам сигурни доказателства в тази насока – увери го тя.

– Ти спаси брат ми. Ще направя всичко, което е по силите ми – обеща Джиан Лу.

– Ала не искам да поемаш никакви рискове. Тези хора… Предполагаме, че са замесени в много сериозни престъпления – предупреди го тя.

– Вие ли?

– Аз и колегата ми – уточни Грейс.

– Все още ли си сгодена? – попита изведнъж той, а думите сякаш сами избягаха от устата му. В погледа му си личеше, че ако можеше, би върнал въпроса си обратно.

– Да – отговори тя и наведе глава.

– И този човек те чака цели шест години?

– Да. И ако трябва, ще чака още шестдесет.

– Засрамваш родителите си – укори я той.

– Така е.

– И защо?

– Точно ти ли ми задаваш този въпрос? – смръщи се Грейс, ала той отклони погледа си встрани.

– Ще поразпитам тук-там – обеща. – Животът на брат ми е дълг, който никога няма да мога да ти изплатя.

– Между нас няма дългове – каза Грейс, – само миналото ни.

Той замълча. Тя беше прекрачила границата.

– Как да се свържа с теб? – попита Джиан Лу.

Грейс му написа номера от айфона на Нокс.

– Не трябва да ми звъниш от твоя телефон. Купи си нова SIM карта, преди да ми се обадиш, така е най-безопасно – предупреди го тя.

Той кимна разбиращо.

– Загазила ли си?

– Просто вземам мерки. Ти също трябва да го направиш.

– Но все пак си дошла дотук на свой риск – досети се той.

– Страхувам се, че в момента и двамата сме изложени на риск. Действията ти трябва да бъдат изключително дискретни, Джиан. Трябва много да внимаваш. Не се доверявай на никого.

– А полицията?

– Дори и на тях.

– Можеш да останеш тук – предложи й той. – С мен.

При тези думи сърцето й едва не се пръсна от вълнение.

– Много мило от твоя страна, но за съжаление не става. Мнозина знаят за нас… Ако започнат да разпитват, ще ме търсят първо тук…

– Това лошо ли е?

– Страхувам се, че е опасно. Ако някой те попита, трябва много да внимаваш, Джиан. Недей да отричаш, че съм идвала. Кажи им, че си ме отпратил. Обясни им, че съм дошла от любов, а не по работа, и че си ми показал пътя…

– Никога не бих го направил! – възропта той.

– Не трябва по никакъв начин да привличаш вниманието им.

– Имам много доверени хора тук и доста приятели – каза той.

– Сигурна съм в това – отвърна Грейс, а в очите й напираха сълзи. – А сега трябва да си ходя…

– Дори не докосна чая си.

Тя протегна ръка и я сложи нежно върху неговата.

– И теб не съм докоснала.

Той не каза нищо, но позволи на ръката й да се задържи дълго. След малко обаче я отстрани внимателно и се облегна на стола си.

– Ако въобще съществува подобен огромен проект – каза той, – едва ли ще е повече от един. Ще го проверя.

– Внимавай.

Той стана от стола си и докато я изпращаше до вратата, Грейс някак си очакваше, че ще я спре. Заради това неловко се забави, докато обуваше обувките си и си търсеше чантата. Миг по-късно той вече затваряше входната врата зад гърба й, без дори да й каже довиждане.

32.

11:30 часа

Чунмин

Нокс знаеше, че не е лесно да откраднеш нещо в Китай: навсякъде имаше твърде много очи – както човешки, така и електронни. Въпреки молбата на Грейс да стои в колата, той слезе и тръгна по тесните странични улички, където бе малко вероятно да има камери. От паркираните там коли открадна два чифта регистрационни табели и ги напъха отзад под ризата си.

Камерите за контрол на скоростта по пътищата по принцип записваха регистрационните номера на автомобилите. Ако тойотата вече бе обявена за открадната, вероятно някъде по пътя бяха записали номера й. Знаеше, че Брайън Праймър бе прав: не си струваше двама души да се озоват в китайски затвор, опитвайки се да спасят трети оттам. Нямаше намерение да достави на Праймър това удоволствие – да разбере, че е бил прав.

И след смяната на регистрационните номера, рано или късно, щеше да се наложи да зарежат тойотата. Трябваше да намерят място, където да могат да се приютят. С всяко следващо предизвикателство вероятността за грешка ставаше все по-голяма и колкото по-дълго останеха на острова, толкова повече нарастваха шансовете да бъдат заловени.

Грейс се приближи до колата с печална физиономия. Сякаш току-що я бяха изхвърлили. Нокс замълча и само я наблюдаваше от задната седалка, докато тя шофираше.

– Той ще се обади, ако разбере нещо – проговори накрая тя.

– Ако въобще допуснем, че се опита да разбере…

– Ще опита. Честта изисква да го стори. Ние спасихме брат му, той не може да не плати дълга си.

– Той е идиот, щом те е зарязал – изрече ненадейно Нокс.

Очите й го стрелнаха в огледалото за обратно виждане.

– Ами шофьорът на Маргарт? – попита той.

Не беше сигурен като нея, че тайнственото пътуване на Маргарт до острова бе свързано с високопоставения партиен служител, когото бяха видели на видеозаписа – същия, чието име се опитваха да разберат. Но Маргарт бе свързан с монголеца чрез доставките на Едуард Лу, а монголецът беше свързан с важния човек от правителството, така че беше почти невъзможно пътуването на Маргарт да не бе свързано с това… Нямаше към кого другиго да се обърнат.

– Той ще ни чака пред един мъжки клуб – каза Грейс. – Знае се, че често е посещаван от влиятелни хора, и май е едно от местата, където със сигурност няма камери.

– Колко си умна! – похвали я Нокс.

– Това е едно от предимствата на живота на остров: тук има много малко тайни – отвърна тя.

– Ами ти, Грейс? Какви са твоите тайни? Или няма да ми кажеш, защото ако го направиш, вече няма да бъдат тайни? – попита той, надявайки се поне да предизвика усмивката й, но нищо не се случи.

– Ще паркирам колата. Ще тръгнем поотделно и ще се срещнем в клуба – обясни тя, зави зад ъгъла и намали. – Гледай да държиш главата си наведена. Ти тръгни пръв.

В преддверието на клуба миришеше на сандалово дърво. Имаше и електрически фонтан, вграден в стената, който плискаше вода над миниатюрен пейзаж, изрязан от нефрит. В ъгъла имаше кушетка, а над нея – прозорец със спуснати тежки завеси. Зад елегантното бюро на рецепцията стояха две симпатични момичета, облечени в традиционни прилепнали рокли с прави яки. На лакираната черна ламперия зад тях беше изрисуван яркочервен дракон.

Нокс бе приветстван и посрещнат в клуба, а щом го видяха, усмивките и на двете млади жени се превърнаха в момичешко кискане. Той беше wai guo ren! С накъсания си английски едното от девойчетата го попита дали не би искал коктейл, въпреки че дори не бе станало време за обяд. Той си поръча бира.

След малко дойде една от служителките и седна срещу него, за да му обясни цената на членството в клуба, от която имаше отстъпки при закупуване на няколко посещения в пакет. Казаха му, че цената на забавленията щеше да бъде обсъждана едва след като одобряха членството му и го допуснеха на горния етаж.

Бирата беше фантастично студена и примамлива за пиене и ако сервитьорките изглеждаха поне малко като жените тук долу, то съвсем разбираема бе и популярността на клуба.

Грейс също влезе и се настани до Нокс. По-старшата от двете жени зад рецепцията, явно свикнала и с клиенти жени, започна да изтъква предимствата на членството и пред нея.

– Водка с лед – поръча си Грейс на мандарински и каза нещо на сервитьорката толкова бързо, че Нокс успя да долови само част от думите й: бе нещо от рода, че той й бил съпруг и след няколко питиета щяла да го води у дома. След това тя остави банкнота от 100 юана на масата и доволно се облегна назад.

Водката й пристигна и Грейс отпи голяма глътка. Заговориха си на английски. Грейс явно пиеше с лекота.

– Всички си имаме своите малки тайни – каза тя. – Тук жените можем да пием.

Нокс извади банкнота от петдесет юана, помоли рецепционистката да го запише и да го качи горе.

– Какво правиш? – сграбчи го за китката Грейс.

– Шофьорът не е тук. Не можем просто да си седим! Привличаме внимание – обясни й той. Изпи половината от бирата си на малки равни глътки. – Отдавна търся такова място – блажено се усмихна той. – Точно така виждам и връзките си: наситени и ярки, но кратки. Е, не твърде кратки, не ме разбирай погрешно. По-скоро краткотрайни.

– Скъпи… – каза тя, влизайки в ролята си.

– Защо не дойдеш с мен? – попита той. – Защо не се присъединиш към нас?

– Няма да бъда тук, когато се върнеш. – Тя пусна ръката му.

Водката беше изпита, а ледът остана на дъното на чашата й.

– Ако все пак промениш мнението си – продължи той, – знаеш къде да ме намериш.

Нокс се качи по стълбите и чу как зад гърба му Грейс си поръча втора водка.

На втория етаж се намираха седем жени, някои от които все още момичета. Едни бяха доста хубавички, другите не чак толкова и всичките се опитваха да изглеждат заети. Нокс седна между две от тях и си поръча втора бира.

Почти беше преполовил бутилката, когато Грейс се появи на горната площадка на стълбището. Изглеждаше леко замаяна от алкохола. Тя прошепна нещо на ухото на красивото момиче до него, то се изправи и Грейс зае мястото й.

– Какво толкова се чудиш? – подразни го тя. – Избери си някоя.

– Ако трябва да съм честен, жените от най-древната професия никога не са представлявали интерес за мен. Наречи ме твърде старомоден, ако щеш.

– Тогава защо се качи тук? За да ме накажеш ли? – попита тя.

– Да те накажа ли? Това няма нищо общо с теб…

– Защо тогава?

– Успях да свия една значителна сума пари от монголеца. Ако ни хванат – по-скоро, когато ни хванат – тези пари ще бъдат конфискувани и ще потънат в ръцете на някое ченге. А тук може да си доставим някое и друго специално изживяване – каза той, прокарвайки пръст по вдлъбнатината между гърдите на момичето, седнало до него. То се усмихна и постави ръка от вътрешната страна на бедрото му.

Грейс също сложи ръка на бедрото му и изблъска ръката на момичето.

Нещата явно започваха да стават твърде интересни.

– Това, че се държиш надменно, не те прави важен – каза тя, борейки се с изпитата водка.

– Благодаря за пояснението – отвърна той, отпи глътка от бирата си и начерта с пръст странна фигура по запотената повърхност на чашата си.

– Е, избери една – подкани я той. – Нека да е някоя, която си заслужава.

– Не искаш ли мен?

– Защо не? Все пак аз съм за това да се дават равни възможности на всички – отвърна Нокс, но тя явно не разбра шегата му.

За миг я съжали, но след това се замисли колко ли нейни шеги бе пропуснал самият той, преди да се сети, че тя никога не се шегуваше. Това обаче го накара да я съжали отново.

– Ти наистина ли вярваш, че няма да се справим с това? – попита го тя.

В действителност вярваше, че в момента говори с изпитата й водка, затова позволи на изпитата бира да отговори вместо него.

– Обзалагам се – каза той. – Не виждаш ли, че изпод всеки обърнат камък изпълзяват все по-големи змии. И това не е някаква американска поговорка. Казвам само това, което виждам.

Той остави бирата си настрана и си обеща повече да не пие.

– Така е… – измърка Грейс, довършвайки втората си водка.

– Все още чакам да избереш някоя – напомни й той, щом видя, че погледът й се замъглява.

– Парите ти ще отидат на вятъра. Нали знаеш, че която и да е от тях утре пак ще заработва, легнала по гръб?

– Това си е неин избор – каза той.

– Колко смяташ да оставиш?

– Десет хиляди.

– Няма да го направиш! Колко точно си взел? – изуми се тя.

– Много повече.

Тя се взря продължително в него. Нокс посрещна погледа й, извърна глава, но след малко отново я погледна.

– Ето тази – каза тя, сочейки в далечния край на тясното помещение.

Момичето разбра жеста й и се изправи, усмихвайки се лъчезарно.

– Защото е най-младата ли? – попита Нокс.

– Не – отвърна Грейс. – Не е заради възрастта й.

Момичето се приближи и застана пред Нокс, полюшвайки леко бедрата си и усмихвайки се изкусително.

– Нали съзнаваш, че нямам какво повече да правя тук – каза Нокс.

– Каквото и да правиш, само гледай да не й го подаваш пред останалите – рече Грейс.

– Вярвам, че говориш за плика с парите – отвърна той, но водката явно й пречеше да разбира шегите му.

Момичето очевидно бе доволно, че е успяло да спечели благоразположението на чужденеца. Нокс се остави тя да го поведе навътре по коридора в една от удобните свободни стаи. Той огледа леглото и си помисли само за сън…

Когато се обърна, момичето вече беше голо. Бързо бе успяла да смъкне леката си рокля, която в момента лежеше в краката й. Имаше малки и стегнати гърди и плосък корем. Изглеждаше на не повече от деветнадесет или двадесет години и явно не чувстваше свян от голотата си, защото се усмихваше самоуверено. Нокс коленичи на пода, а тя явно не разбра жеста му и разтвори крака. Той вдигна внимателно роклята нагоре по тялото й и я покри. Обърна я с гръб и закопча двете копчета на врата й.

Подаде й пачката юани, така както си беше с гръб, и на много правилен мандарински каза:

– Това са пари, които да похарчиш за бъдещето си, не за миналото. Ясно ли ти е? Недей да казваш на останалите. Има много други неща, които можеш да работиш.

След това просто я целуна по врата и се наслади на опияняващия й аромат.

В този момент някой почука и миг по-късно вратата се отвори.

– Той е тук – каза Грейс.


12:00 часа

Чунмин

Грейс преговаряше с младия, гладко избръснат мъж, който бе карал Алън Маргарт по време на уикенда в средата на септември. Двамата с Нокс бяха седнали на средната седалка на синия микробус „Буик“. Шофьорът явно се беше досетил за цената на информацията, която можеше да им даде, затова Грейс откупи съдействието му срещу 75 щатски долара и с обещанието за още 75 над стоте долара, които получаваше на ден.

Шофьорът си спомняше за трима мъже, двамата от които чужденци. От описанието му Грейс разпозна Престън Чи и Алън Маргарт, но нямаше представа кой ли би могъл да бъде третият. През по-голямата част от времето говорил само Чи, а Маргарт бил заровил поглед в екрана на блекбърито си.

– Ще можеш ли сега да ни заведеш дотам? – попита Грейс.

– Имаме споразумение, госпожо… – оправда се шофьорът.

– Нещо май не е наред – обърна се Грейс към Нокс, говорейки на английски.

– Защо? – попита я той.

– Ами за какво му е да ми напомня за това споразумение?

Нокс се наведе напред и преднамерено бавно и на идеален мандарински заяви на шофьора:

– Ако не удържиш на думата си за това, за което сме се разбрали, майка ти няма да успее да познае собствения си син. – След което спокойно се облегна обратно назад.

– Няма нищо за гледане! – отвърна мъжът, извръщайки се към Грейс. – Кълна се, че ще останете много разочаровани. Това е само земеделска земя, нищо повече.

– А спомняш ли си по кой път стигна дотам? – попита го тя.

– Да, разбира се. Все пак тук съм израснал – отвърна шофьорът.

– Аз също – каза Грейс. – Затова не се опитвай да си играеш с мен.

– Бяха само някакви разкаляни пътища, сестро, кълна се! Нищо повече.

– Покажи ни – настоя Нокс.

Грейс го изгледа оживено. „Разкаляни пътища. Разработване на земи.“ Той долови явната гордост в погледа й и усети превъзходството от сладката й победа. А може би всичко се дължеше на водката.

Миг по-късно тя наведе глава, настани се удобно, въздъхна и бързо заспа, а леката усмивка все още играеше по устните й.


Само след няколко минути път извън града човек усещаше, че се е върнал двеста или триста години назад във времето. Пейзажът бе изпълнен с малки оризови ферми, изпипани до най-дребния детайл. Покрай пътищата се издигаха западнали селски къщи. Деца водеха домашен добитък, вързан на вериги през носа, или носеха живи пилета, увесени за краката.

– Къде сме? – обърна се Грейс към шофьора, щом отвори очи.

– На крайречния път за Чунанцун – отвърна той.

– Това Чунан Сан Дуй ли е? – попита тя.

– Точно така, сестро! Личи си, че си от острова! – отвърна мъжът, отби микробуса и спря край пътя. – Ето тук беше първата ни спирка – каза той.

– По какво разбра, че е било тук? – попита Нокс. – Те какво точно ти казаха, за да ги докараш дотук?

– По името на селото – отвърна шофьорът.

– Само това ли? И нищо друго? – учуди се Нокс.

– Името на селото беше достатъчно – отговори мъжът.

– Само до това село ли дойдохте? – поинтересува се Грейс.

– Не. След това отидохме до Ван Бейкун.

Нокс направи няколко снимки с айфона.

– Закарай ни дотам, моля – обърна се той към шофьора.

Пътуването се оказа трудно и бавно, тъй като се наложи да се движат по тесни разкаляни пътища, предназначени само за двуколки или волски коли. Преминаха през половин дузина бедни селца и двадесет минути по-късно стигнаха до първия кръстопът. Микробусът отново спря.

– Това ли е? – попита Грейс.

– Това беше последната ни спирка, преди да се върнем в Чунмин Сити – отвърна шофьорът.

– Дай ми джипиеса си – каза Нокс и след като го получи, изписа настоящото им местоположение на латиница. Помоли шофьора да им покаже къде се намират на картата, която носеше.

Нокс говореше с Грейс на английски, но много тихо, така че шофьорът да не го чува.

– Имало е и втора кола – каза й той. – По някое време са се прехвърлили във втора кола.

Грейс разбра и кимна едва забележимо.

– По дяволите! – изруга тя.

Беше първия път, в който Нокс я чуваше да изрича подобни думи.

– Така нито един от шофьорите не е имал цялостен поглед върху пълната картина на поземления парцел – отбеляза той.

– Да – съгласи се тя. – Но това не може да е само един парцел, площта е прекалено голяма. Вероятно е проект, който предвижда разширяването на няколко по-малки града, или нещо такова. Никога няма да разберем. Те успяха да ни победят – въздъхна Грейс.


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю