355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Паоло Бачигалупи » Водосрез » Текст книги (страница 21)
Водосрез
  • Текст добавлен: 5 июля 2017, 21:30

Текст книги "Водосрез"


Автор книги: Паоло Бачигалупи



сообщить о нарушении

Текущая страница: 21 (всего у книги 28 страниц)

Глава 34

През втория ден в очакване на вест от Тимо Луси вече хапеше тавана от нерви.

– Ще го потърся – каза.

Утринното слънце грееше през прозореца на коптора им и вътре беше адска жега, а тя искаше само да се измъкне от това сумрачно, отвратително и задушаващо жилище, но Анхела беше против и сега, след втори ден придържане в близост до скривалището, тя беше на път да се побърка.

– Ще ида! – каза отново, по-твърдо.

– Има добра вероятност някой да следи дома ти – отбеляза Анхела.

– Съни е мое куче, трябва да го взема. Моя отговорност е.

Анхела сви рамене.

– Да си помислила за това по-рано.

Луси го изгледа ядно.

– Ами ако пратя Шарлийн?

Той вдигна очи от евтиния таблет, който гледаше.

– Ако ще правиш нещо, прати някой, който не знае къде се криеш.

– Дори не знаем дали някой наистина ни търси.

Анхела помълча, обмисли въпроса и после поклати глава.

– Не е така. Определено ни търсят.

– Откъде знаеш?

Той измери Луси с тъмните си очи.

– Понеже аз щях да търся, ако бях на тяхно място.

Накрая постигнаха компромис. Луси накара Шарлийн да извика едно момче от същата улица да намине и да отведе Съни у дома си.

Не беше това, което ѝ се искаше, но поне Съни щеше да се оправи.

Тя се притесняваше. Обикаляше.

Анхела като че ли изобщо нямаше нищо против чакането. Изглеждаше напълно отпуснат. Напомняше ѝ малко на някакъв мирен Буда, който изчаква да настъпи мигът му. Готов, но търпелив. Доволен да седи и да гледа телевизия и да надзърта през прозореца на бордея да не възникне проблем.

Анхела беше прибрал някакъв захвърлен на улицата таблет на китайски език и плати на хлапета от водните помпи да хакнат ограничението му за сваляне, така че вместо да върти проследяващите инструкции на ханзи и да гледа видеа на хора, които си проправят път през основите на езика и етикета, го беше накарал да стриймва стар епизод на „Неустрашим“ – с тих звук и пресекливо видео, но все пак за него беше повече от достатъчно.

Вбесяващо беше колко необременен от чакането изглежда. Луси се чудеше дали това има нещо общо с времето, прекарано от него в затвора, или с живота му в Мексико, или с някаква друга част от битието му, която отказваше да разкрие. Не го разбираше изобщо. Откри, че редува интензивния копнеж по него и усещането за отблъскване и раздразнение от спокойствието му.

Точно сега ѝ се струваше идеално балансиран. Седнал с разбития езиков таблет, изглеждаше по-млад. Когато се усмихваше на нещо, случващо се на екрана, все едно ѝ позволяваше да надникне покрай белезите в някаква друга негова версия. По-невинна. Момчето преди водосреза.

Луси се сви на матрака до Анхела. Христе. Поредният епизод на „Неустрашим“.

– Все още ли го гледаш?

– Харесват ми тези ранни епизоди – отвърна той. – Най-хубавите са. Когато всичко е още загадка.

На екрана камара пери-веселяци се молеха на господ и се приготвяха да прекосят реката към Невада. Молеха се бог да разтвори сърцата на опълченията „Пустинни кучета“, които ги причакваха от другата страна и които досега им бяха пречили да преминат.

– Никой не е толкова глупав – промърмори Луси.

– Ще се изненадаш колко са тъпи пери-веселяците.

И хоп, просто изведнъж момчето изчезна. Тя беше сгушена до убиец, който изпълняваше волята на Кейтрин Кейс.

– Познаваш ли ги?

– Кого? Пери-веселяците ли?

– Ти за кого мислиш? Не, другите. „Пустинните кучета“.

Той направи гримаса:

– Те самите не се наричат така.

– Знаеш какво имам предвид. Работил си с тях, нали?

Анхела спря филма и я погледна.

– Правя това, от което Кейс има нужда. Това е всичко.

– Тези хора са гадняри.

Той се намръщи, после поклати глава.

– Не, просто са изплашени.

– Те скалпират бежанците – посочи Луси.

Анхела сви рамене:

– Понякога му изтърват юздите. Не е по тяхна вина… – и пусна отново серията.

Журналистката с голямо усилие овладя гласа си.

– Не е по тяхна вина ли? Ходила съм на границата. Виждала съм какво правят… – тя сложи длан пред екрана в опит да привлече вниманието на Анхела. – Виждала съм скалповете.

Той пак сложи на пауза видеострийма и пресрещна погледа ѝ.

– Чувала ли си някога за онзи психологически експеримент, когато един тип кара хората да си представят, че са или затворници, или тъмничари и всички започват да се държат точно като истинските затворници и пазачите им? Виждала ли си го?

– Ами да, станфърдският затворнически експеримент.

Анхела отново пусна епизода на „Неустрашим“ и го посочи. На екрана „Пустинните кучета“ бяха започнали да колят пери-веселяците.

– Това е същото. Даваш на хората нещо за вършене и те стават такива. Хора… – той сви рамене. – Това е работа, която дърпа конците на хората, не обратното. Сложи ги на границата и им кажи да държат бежанците навън, и се превръщат в гранични патрули. Сложи ги от другата страна – ще се молят за милост и ще се оставят да ги скалпират и да ги изчукват отзад точно като пери-веселяците. И двете групи не си избират задълженията. Просто се озовават на това място. Някои хора са родени в Невада, така че играят „Пустинни кучета“, другите… те са родени в Тексас и се научават да пълзят по корем и да се молят. Пери-веселяците с молитви пресичат реката като овце и „Пустинните кучета“, те просто ги накъсват като плячка. Ако са били родени от другата страна, пак щеше да е същото.

– И ти ли?

– С всички до един е така – увери я Анхела. – Ти живееш в хубава къща и си добър човек. Ако живееше в барио, щеше да движиш с банда. Да идеш в затвора, да мислиш като престъпник. Записваш се в гвардията – играеш го войник.

– А ако те подбере Кейтрин Кейс?

– Режеш онова, което има нужда от срязване.

– Значи не смяташ, че хората имат нещо свое, наследствено? Не смяташ, че човек може да стане по-добър, отколкото по рождение?

– Мамка му, нямам представа – той се разсмя. – Не съм толкова навътре в нещата.

– Не прави така.

– Как?

– Да се преструваш на неграмотен.

За момент Анхела стисна устни и показа искрица раздразнение. Нуждата да воюва с нея. Луси почти очакваше да ѝ избухне, да я нападне, но след това мигът отмина и той отново се успокои.

– Добре – сви рамене. – Може хората да имат избор. Но през повечето време правят онова, за което ги притиска някой друг. Ти буташ, те тъпчат – той кимна към екрана и рестартира филма. – И когато всичко около тях наистина започне да се разпада? Ами да, хората си сътрудничат известно време, но не и когато ситуацията наистина се влоши. Четох една статия за африканските страни – Конго или Уганда, все тая. Та четях и си мислех колко зле се отнасят хората едни с други, и тогава стигнах до онази част с войниците, дето… – той погледна към Луси и отклони очи. Сви рамене. – Големи гадости направили в едно село. И било точно като онова, което едни опълченци, с които работех, направиха на камара пери-веселяци, опитващи се да преплуват реката към Невада. И това беше съвсем същото като онова, което стана, когато Картелите превзеха Чиуауа завинаги. Същото е всеки път. С всичките тези изнасилвания. Всичките отрязани пишки, натикани в устите на мъжете, и с труповете, обгорени с киселина или подпалени с бензин и гуми. Същата гадост отново и отново…

На Луси ѝ призля само да го слуша. Беше гледка към свят, в който от хората се очакваше зло просто понеже винаги оправдаваха очакванията. И най-лошата част беше, че не можеше да спори с Анхела.

– Все едно има нещо такова в самото ни ДНК – промърмори тя, – че ни превръща в чудовища.

– Аха. А сме едни и същи чудовища до един – съгласи се Анхела. – И само случайността ни обръща на едната или на другата страна, но скапем ли се веднъж, ни отнема много време да се постараем да бъдем различни.

– Смяташ ли, че има и друга наша версия?

– Имаш предвид сякаш все едно ние сме дяволите, а можем да бъдем и ангели? – той се тупна по гърдите, посочвайки себе си.

Луси не можа да сдържи усмивката си:

– Вероятно не си най-добрият пример.

– Сигурно не съм.

На екрана Тау Окс се опитваше да убеди някакви други пери-веселяци да не вярват на койотите, които се канеха да ги преведат през границата. Никой не го слушаше.

Анхела въздъхна звучно и посочи към екрана. Каза:

– Мисля, че все пак копнеем да сме добри. Най-малкото е приятно усещане да ни се ще да сме добри като него.

Луси погледна телевизионното предаване, след това отново се обърна към Анхела и пак я порази обезпокояващото впечатление за наивност.

В един момент ѝ се струваше толкова корав, все едно е ваяние от касапница и гранит. Но след това, докато гледаше как Релик Джоунс залага тайните си капани за човешките трафиканти, Анхела добиваше почти съвършена невинност.

Захласнат.

Непокварен.

Възкликна:

– Ох, как ще ги опраска койотите!

На Луси ѝ заприлича на ококорено хлапе, хипнотизирано от подвизите на своя герой. Тя не успя да сдържи смеха си.

– Сериозно ли ти харесва този сериал?

– Аха. Супер е. Защо?

– Това е пропаганда. Повече от половината средства на шоуто идват от Главния комисариат по бежанците на Обединените нации.

Анхела ѝ се стори изненадан.

– Така ли?

– Не знаеше ли? – Луси поклати глава, изумена. – Те искат да накарат американците в Северните щати да съчувстват повече на тексаските бежанци. Правих профил на продуцентите. Повече от половината сериал е субсидиран. Ама наистина ли не знаеше? – тя отново се разсмя, а след това се засмя още по-силно на съкрушеното изражение на Анхела. – Съжалявам – изпъшка. – Мислех, че знаеш. Големият корав водосрез. Мислех, че вие, хора, винаги сте в течение… – тя поклати глава, задавена за въздух в опит да потисне смеха си.

Той гледаше към екрана с наранено изражение.

– Въпреки това сериалът ми харесва – каза. – Независимо от това е готин.

Толкова тъжен изглеждаше, че Луси се смили над него. Преглътна смеха си.

– Аха – съгласи се. – Въпреки това е добър… – сви се до Анхела и положи глава на рамото му. – Какви други епизоди имаш тук?

Тимо се обади след час.

– Е, имам каквото искаше. Да се видим в „Хилтън“. На бара.

– Сериозно? – попита Луси. – Кракна ли го?

– Аха, кракнах го – той се поколеба. – Но няма да ти хареса онова, което намерих.

– Какво се очаква да значи това?

– Да се видим след час. И за бога, не казвай на никого, че имаме среща!

Което даде на Луси време да се притеснява и измъчва, преди да подкара към центъра очукания метрокар, взет назаем от Шарлийн, и през целия път всички я гледаха мръсно заради тексаските номера.

В бара на „Хилтън 6“ цареше сумрак, а пустинното слънце нахлуваше през автощорите и те потапяха заведението в тих кехлибар.

Тимо вече чакаше в сепарето до прозореца, седнал с лаптопа на Ратан, нереален на вид под филтрираната светлина. Все едно всичко в бара беше глазирано от вечен залез.

Забеляза Луси, но при приближаването ѝ устните му останаха стиснати в плътна линия.

– Какво има? – попита тя, когато се намести срещу него. – Какво откри?

– Отдавна се познаваме, нали така?

– Ами да, Тимо. Какво има?

Той потупа лаптопа на Ратан:

– Това е грозна работа, момиче.

Тя го погледна объркана:

– Какво е станало?

– Когато каза, че искаш да погледна вътре, помислих, че… – той понижи глас. – Не ми каза, че ще се пънем срещу Калифорния.

– Има ли значение?

– Знаеш ли какво? Бих казал, че няма – само дето тая заран ме посетиха едни типове, които размахваха срещу ми визитки на „Проучвания Ибис“. Симпатични момчета, нали така? Просто чифт симпатични момчета, които искаха да знаят дали планирам да живея още дълго във Финикс. Истински шибаняци – plata o plomo, така стоят нещата.

– „Ибис“ ли? – ледена тръпка се спусна по гърба на Луси. – От „Ибис“ са дошли при теб?

– Ако знаех, че се занимаваш с водни щуротии, да съм използвал някой друг. Мислех, че е свързано с нарковците.

– От „Ибис“ са разбрали, че лаптопът е в теб?

Тимо я изгледа измъчено:

– Всъщност знаят, че е в теб – той бутна компютъра към нея и се изправи.

– Наистина ли си ме предал? – изсъска Луси.

– Заплашиха ме, Луси. Мен и Ампаро. Как би трябвало да постъпя? – той се поколеба. – Просто искат да поговорят с теб.

И след това стана и се отдалечи – крачеше бързо и я остави седнала в сепарето.

Беше я предал.

Над масата ѝ се спусна сянка – изтупан тип седна удобно на мястото на Тимо, разхлаби си връзката и си разкопча сакото.

Луси го разпозна още със сядането. Беше същият оперативен агент, който я загради преди години. Онзи тип от „Ибис“. Мъжът от едно време, който беше заключил: „Пишеш много статии, които критикуват Калифорния“.

Тя си спомни как той бута кървавкото вестниче към нея заедно с купчина китайски банкноти. Даваше ѝ да разбере правилата на играта, които щяха да ѝ позволят да остане да работи във Финикс.

След като превзе сепарето, мъжът се усмихна. Изглеждаше почти на същата възраст. Луси се опита да си спомни името му.

– Кота – каза. – Ти си Дейвид Кота.

– Много добре – отвърна Кота с усмивка. – Винаги сме смятали, че си добра в работата си. Имаш способността да помниш правилните имена. Държиш сметка на хората в главата си, без помощта на устройства. Знак за добър ум е. Трудно е да се разбере понякога с какво се занимаваш, когато държиш толкова много неща заключени в главата си… – той почука очилата си със стъкла, глазирани от данни – мътен прозорец към ума му. – Повечето хора имат нужда от помощ за спомените си.

Зад дигиталните очила очите на Кота бяха странни и воднисти. Почти течни. Бледосини воднисти очи, очертани в червено. Бяха толкова неестествени, че Луси се почуди дали не са нагласени. Малки точици в черно насред бледосин ирис. Той явно забеляза интереса ѝ.

– Страдам от алергии – обясни. – Този прах… – сви рамене. – Не е лесно да намериш облекчение тук наоколо дори с всичките филтри в „Тайян“. Всички гледат да минават тънко. В Калифорния не биха се разминали с калпава работа като тук. Но всъщност никой не инвестира дългосрочно. Дори китайците. Не и тук във всеки случай. Мястото в крайна сметка е обречено.

– Няма да приема пари – прошепна Луси. – Не ви искам парите.

– Хубаво – съгласи се Кота. – Защото вече ти платих.

– Искате ли да спра да пиша за нещо? – тя посочи компютъра. – Заради него ли е? За водните права? Племето пима? Не може ли просто да се откажете?

Той се усмихна.

– Този път не ни тревожи това, което пишеш… – И двамата огледаха лаптопа пред тях. – Заради компютъра е.

– При вас е. Вземете си го.

– На него няма нищо.

Това изненада Луси:

– Няма ли?

– Е, това е лаптоп на компанията ни. Би трябвало да знаем доста добре какво съдържа.

– Да, но нали правата са в него?

Кота вдигна свития си показалец.

– Не си играй с нас! – и се взря в нея. – Къде са ни водните права? Платихме за тях. Искаме си ги. Ратан е купил нещо, след това заяви, че бил измамен, но вече знаем, че не е така. Знаем, че правата са били в него. Къде са?

– Аз… – тя се втренчи в лаптопа и преглътна. – Мислех, че са на компютъра… – пак преглътна. – Всички така мислехме.

Кота изкриви лице в гримаса. Наведе се напред.

– Изгубих хора заради тази работа – изсъска той. – Добри хора. Няма как да очакваш да ти повярвам, че не са в теб.

– Не са!

– И какво… правата са се изпарили, така ли? Пуф? И са изчезнали в нищото? – той примигна със зачервените си очи. – Давам ти един шанс, Луси, и искам да го вземеш на сериозно. Не искаш последните ти снимки да щракне точно приятелчето ти Тимо, нали? Долу в някой плувен басейн, сам-самичка? Не искаш всичко да свърши по този начин, нали?

– Ти си звяр.

Кота се престори на шокиран:

– Да не смяташ, че това ми харесва? Искам само онова, което Джеймс Сандерсън ни продаде.

– Казах ти, че не е в мен.

– Ами водосреза? Анхела Веласкес. В него ли са? В него са, нали? Някак си ги е взел.

– Щеше да се върне в Лас Вегас, ако бяха.

– Освен ако не върти същия номер, който Сандерсън врътна на Финикс, а Ратан – на нас. Забелязахме смущаваща тенденция с тези права – когато някой ги докопа, опитва се да ги продаде и сам да бележи точка.

– Казвам ти, че не са в мен.

Кота се накани да каже нещо, после замълча. Докосна връзката си и я помилва, плъзна пръсти от гърлото чак до гърдите си в размисъл.

„Получава инструкции“ – осъзна Луси. Четеше информация, която пристигаше по очилата за данни. В сепарето заедно с тях слушаха разговора и други хора.

– Аха – каза той. – Така, значи. Може би ти вярвам.

Но не спря да я зяпа. Притеснението внезапно заля Луси. „Би трябвало да стана и да си тръгна.“ Калито се канеше да каже нещо, а тя беше сигурна, че ще е отвратително.

„Трябва да си ида. Да бягам.“

Но все пак остана вцепенена, неспособна да устои на копнежа на журналиста да научи докъде се простира тази история.

„Какво обаче искаш? Какво целиш?“

Твърде заинтригувана беше. Още откакто Джейми спомена за плана си, я беше окачил на кукичката. Колкото и да се лъжеше, че винаги би могла да си иде – или дори да избяга – просто трябваше да узнае как свършва всичко това.

– Какво искаш? – попита накрая Луси.

Калито докосна дигиталните очила. Тя се зачуди какво ли вижда и какви ли хора държат каишката на чудовище като Дейвид Кота.

Той каза:

– Да приемем, че определени хора, за които работя, знаят ужасно много за теб. Един вид като съсед, който наглежда дома ти, храни кучето ти, докато те няма, и те предупреждава, когато си в опасност.

Съни.

– Това поредната заплаха ли е?

Кота я награди с рязко, отрицателно поклащане на главата.

– Да приемем, че този съсед е добронамерен. Някой, който просто иска да те наглежда.

Последва пауза.

– Този водосрез с теб. Съседът ти смята, че би било хубаво да го доведеш на определено място в определен момент…

– Няма да го направя.

Кота продължи, все едно не го е прекъсвала:

– Има една бензиностанция точно в края на тъмната зона. Ще я познаеш по издигнатата на ъгъла пери-веселяшка шатра. Същински цирк. С всичките му тексасци. Всички местни, които са покръстили във Финикс, до един пеят и тропат с крака и търсят любовта на своя бог.

– Няма да го направя.

Не успя да прекъсне Кота.

– Ще те чакаме там утре следобед. Да речем в два и петнайсет.

Беше го слушала прекалено дълго, знаеше си. Трябваше да бяга. Веднага – наложително беше да стане и да побегне. Трябваше да каже на Анхела и да избягат заедно, но воднистите очи на Кота я държаха вцепенена. Той продължи неумолимо:

– Малко се притеснявам, че не успяваме да се разберем.

– Не можеш да ме заплашваш. Не ми пука какво ще ми причиниш. Не можеш да ме уплашиш. Вече не.

– Да те заплашвам ли? – попита Кота с безизразно лице. – Нищо подобно. Не сме като онова животно, което те отвлече. Никога не бихме те наранили… – той се наведе напред. – Харесваме как пръстчетата ти цъка-цъка-цъкат статийки. Ще ни е неприятно да ги счупим… – той бръкна в сакото си и пръсна няколко снимки на масата. – Но тези на сестра ти… защо не?

Луси изпъшка. Анна, самичка във Ванкувър. Снимки как взима Ант от детската градина, как закопчава сина си в малката им синя тесла, небето е натежало от сиви облаци и зад гърба им са избуяли зелени дървета.

Още снимки – на тези присъстваше и Стейси, извърнала се в седалката на колата, за да гледа как майка ѝ обезопасява брат ѝ. Снимката беше направена от такава интимна близост, сякаш фотографът седеше досами Анна. Луси видя капките дъжд по косата ѝ – диамантени течни мъниста.

Взираше се в снимките със свит стомах.

Беше се лъгала през цялото време, че може да нагази сред бежанците и плувците, дилърите и нарковците и да не си нацапа въобще ръцете – все едно, понеже отказваше да погледне право към чудовището, и то ще се откаже да гледа право в нея.

Но се беше лъгала. Момичето на дъното на плувния басейн се превърна в ченге, застреляно на прага на къщата си, после в приятел, мъртъв пред „Хилтън“, и накрая в Анна, усмихваща се на децата си.

Анна, толкова мека, спокойна и щастлива. Анна, която смяташе, че водовъртежът е много далече, и не разбираше, че всички заплахи по света са взаимосвързани и че когато той завлече Луси, то ще всмуче и тях с децата.

Това беше илюзия, която Луси внимателно пазеше – идеята, че може да остане отделена от тях.

Но щом започна да пише статии с името си отдолу, веднага се превърна в поредната плувкиня в маелстрьома, която гребе също толкова бясно като всички останали, за да държи главата си над водата и да избегне да бъде засмукана. Просто ѝ беше отнело повече време да го осъзнае.

Луси преглътна.

– Ще убиете Анхела, нали? Заради това искате да го доведа.

– Съдиш ни погрешно – усмихна се Кота. – Просто искаме да се срещнем с него. В миналото ни се е изплъзвал, това е всичко. Ако доведеш водосреза… – той сви рамене. – Ами ще можеш да се върнеш към щрака-щракането на статиите си и всички ще забравим, че изобщо сме водили този разговор. Проста работа. Дреболия всъщност.

Когато Луси се върна в бордея, намери Анхела проснат на матрака.

– Е? – попита той и вдигна очи към нея.

Гърлото ѝ се беше свило. Не можеше да намери думи. Силите ѝ стигаха само да се взира в раните от куршуми и в белезите по тялото му. Спомни си коментара на онзи тип от „Ибис“ – изплъзваше ни се в миналото. Белези върху белези. А сега и новите язви от шрапнели в рамото му. Раната, която беше получил, докато я спасяваше.

– Е?

Осъзна, че вижда ребрата му. Беше толкова сух и жилав! Нищо освен мускули и масивни кости. Взираше се в нея.

– Научи ли нещо? – Попита пак.

– Аха. Ми да.

Луси отиде до тубата с вода. Наля в петносаната чаша, която някой беше изоставил в апартамента. Обзавеждане, за което хората решаваха, че не си струва да се влачи по-нататък. Пи конвулсивно. Водата не я отърва от усещането за пресъхване в устата ѝ. Напълни си втора чаша, гадеше ѝ се, но не знаеше какво да прави.

– Имаме адрес – каза накрая.

– Така ли?

Изненада я колко нормално звучеше. Би трябвало да прозвучи като лъжец. Той беше толкова добър в работата си – беше сигурна, че Анхела направо ще види, че го лъже. Но в гласа ѝ нямаше и намек за нервност. Нищо.

Това ти причинява страхът – каза си тя. – Прави те идеален лъжец.

– Ратан е държал работните си неща на някакво място. Убежище за калита според мен. Изглежда, правата са там.

Анхела вече беше станал и грабна балистичното си яке.

Тя го гледаше как се облича.

– Не се ли спарваш с тази балистика?

Той ѝ се ухили за миг и отново се подмлади:

– Шегуваш ли се? Такива парцалки карат дамите да си мислят, че съм яката работа!

Луси се насили да се усмихне. Изглежда, той го прие като покана. Приближи се и я придърпа към себе си. Щом започна да я целува, тя ужасено си помисли:

„Той знае, непременно знае.“

Пребори се с желанието да го отблъсне, понеже се притесняваше, че ще усети предателството ѝ. Анхела я целуна отново, по-силно и по-гладно и внезапно тя откри, че омеква в обятията му, отвръща на целувките мощно и страстно. Вкуси езика му. Прокара ръце по плоския му корем до колана, захвана се с токата, внезапно налудничаво, до бяс полудяла от желание.

„Всички умират. Всички накрая ще сме мъртви без значение какво правим.“

Нямаше от какво да се бои. И нищо, за което да съжалява.

Сгушиха се един в друг, зажаднели за любов и изгладнели да поживеят още малко.

„Няма значение. Нищичко няма значение. Всичко накрая ще свърши еднакво.“


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю