355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Іолана Тимочко » Перший спалах » Текст книги (страница 6)
Перший спалах
  • Текст добавлен: 31 июля 2017, 15:00

Текст книги "Перший спалах"


Автор книги: Іолана Тимочко



сообщить о нарушении

Текущая страница: 6 (всего у книги 19 страниц)

14

Спочатку не було нічого.

Тоді з’явилась темрява. Холодними, чорними пальцями припідняла повіки і заповзла під них, наче якийсь огидний жук. А потім прийшло сяйво.

І він осліп.

І досі лежить сліпий. І чесно кажучи, навіть не впевнений у своєму існуванні.

Він не знає, хто він, що він і звідки. Загубилося навіть його ім’я (за умови, що воно колись таки у нього було). Він не має зеленого поняття, як тут опинився і чи опинявся взагалі. Може, він завжди був тут.

А може, його підкинули. Як щеня.

Хтозна.

Де він є, цього, напевно, не знає навіть сам Бог. Та й що тут дивного? Хіба у Бога немає більше справ, крім нього? Люди, люди, їх мільярди... А він всього лише один із...

Та й дідько його знає, що він таке. А може, й не людина зовсім.

Лежить. Уперто лежить.

І, здається, навіть дихає.

Він сліпий. Поки що. Темрява танцює перед очима, наче п’яний король (риб’ячий король?). Темрява – це відсутність світла. А отже, її не існує.

Цікаво, скільки часу минуло? Дні, місяці, роки, століття? Чи всього лише доля секунди? Не знає. Мозок відмовляється сприймати час так, як раніше... Мозок немов чужий.

Звуки. Спочатку з’являються звуки. Віддалений спів цвіркуна десь на заході. Він у полі? Можливо. Значить, скоро до нього має прийти світло.

І воно приходить. Знову.

Зграя велетенських, кольорових, миготливих плям зненацька вдирається під повіки, по-загарбницьки витісняючи перелякану темряву. Він навіть не знає, плакати йому чи сміятись. Поки думає над цим, непрохані гості у голові влаштовують справжнісіньку революцію, можна навіть сказати, переворот. П’яні від енергії, що переповнює все навколо, беруться за невидимі руки і починають кружляти в божевільному танці, змушуючи очі корчитися від різкого болю.

Нерви напружуються. Він відчуває, що терпець ось-ось увірветься. Але тіла десь немає, і йому залишається тільки лежати...

Ану, що там учили в школі робити при обмороженні? Перш за все, спробувати поворушити пальцями рук чи ніг. Щоб пересвідчитися, що кров нормально циркулює по венах. Він ніколи не обморожував ні те, ні інше. Але коли йому було десять, то, здається, ледь не позбувся вух. Цікаво, ними теж треба було ворушити, щоб переконатися, що все в порядку? Бо скільки він не старався, так нічого з того й не вийшло. А отже, він або щось наплутав у інструкції, або народився вже з відмороженими.

Він згадує, де у нього має бути ліва рука, і легенько намагається поворушити нею.

Гм. Здається, у нього навіть щось виходить. Дотик. Так, це дотик. Волога шкіра торкається прохолодної, м’якої поверхні. Ґрунт? Напевно. Далі на черзі – права. Відчуття повторюються. Все впевненіше ворушить пальцями. І нарешті усвідомлює, що вони у нього таки є.

Задоволений, підіймає руки догори і стискає в кулаки. Десь там у нього має бути обличчя. Торкається гіпотетичного підборіддя. Шкіра шорстка й колюча на дотик.

Підносить руки вище. На рівень очей. Чортові плями вже геть оскаженіли і тепер вигицують в голові, наче зграя обкурених чортів. Він з усієї сили втискає кулаки у ніжну шкіру на повіках і відчуває, як напружуються під нею очні яблука. Плями розбігаються хто куди, та він продовжує наступ. Щосили тре очі. І розуміє, що перемога – за ним.

Плями зникають. Натомість з’являється м’яке, рівне, золотаве ніжне світло, що ллється згори, і якісь тонесенькі мерехтливі тіні.

Ледь-ледь розтуляє повіки. І тут же заплющує знову, нажаханий несподіваним видовищем. Щось страшне нависло над головою, якась бридка, чорна істота із довжелезними, павучими лапами. Вона задоволено потирає їх прямісінько перед його обличчям, десятки, та ні, напевно, сотні тих огидних, тонюсіньких, чорних, колючих лапок. Він теж не раз так потирав долоні перед ситим і смачним обідом. Страшно навіть подумати, що та падлюка зараз із ним зробить.

І він ще дужче стискає повіки.

Але падлюка, схоже, не надто голодна. Або він у ролі гіпотетичної вечері зовсім її не цікавить.

До нього нарешті доходить, що це просто височенна трава, яка гойдається туди-сюди у такт із вітром. Він не знає, як вона зветься, бо не надто дружить із ботанікою, та зустрічався з цією рослиною не раз і не двічі. Химерна така, тонка і гостролиста, із тремтячими китицями суцвіть на кінці. Її зазвичай повно у кожному полі. Коли він був малим, то разом з друзями любив виймати стебла із листяної корзини і гризти краї. Смачно було, до речі.

А тепер він якимось чином вмудрився переплутати ці тонесенькі травинки із лапами жахливої потвори. Ганьба. Нечувана ганьба.

Трава то прилягає до самісінької землі, то підіймається вгору, лоскочучи ніздрі і заважаючи дихати. У носі опиняється щось нестерпно пекуче, повзе кудись догори, діє на нерви, змушує його, змушує його...апп...апп...

Чорт, та він же зараз... апп...чх...

Ап-п-ч-хи!!!

Чесно кажучи, на місці слова «чхне» він збирався втулити «помре» та ще й «жахливою смертю», але його наміру так і не судилося здійснитися.

Тому він просто продовжив лежати на землі, знесилений реакцією дихальних шляхів на насіння польової трави.

З дотиком у нього, на щастя, все в порядку. Зі слухом теж. Не змінюючи свого положення, а саме – ледачого мішка з кістками, він дивився на киплячу, розбурхану масу чорних, як ніч, важких страхітливих хмар, що вирували і пінились, мов забуте на плиті гаряче молоко, у яке хтось здуру налив трохи чорнила. Одна хмара нагадала йому здоровенну вовчу голову. Він помітив її, як тільки розплющив очі. Вона йшла нижче від усіх, над самісінькою землею і, здається, навіть зачепилась за якийсь кущ. Щоправда, він у цьому не впевнений, бо звідти, де він лежить, не надто розгледиш, чи є десь поблизу кущі. Висока трава затуляє усе навколо.

Та голову ту усе-таки побачив. Чорна, волохата, вона пливла під небом, роззявивши величезну зубату пащу, краї якої палахкотіли червоним вогнем. Здавалося, писок потвори був заляпаний ще свіжою, гарячою кров’ю.

Слідом за потворою тягнувся шлейф тоненьких, однак навдивовижу щільних і густих, мов камінь, хмар. Дивлячись на них, він чомусь подумав про важкі, залізні ланцюги. Другий їх край губився десь за горизонтом.

А далеко на заході небо краяли холодні, білі, беззвучні спалахи. Напевно, там шаленіла сильна гроза, бо яскраве сяйво не переставало миготіти ані на секунду.

Він нарешті піднявся, щоб роздивитися, куди ж він все-таки потрапив. Навкруги було величезне поле, вкрите морем гігантських, яскраво-червоних, мов полум’я, і, здається, таких же гарячих на дотик квітів дикого маку. Посеред нього виднілось щось схоже на крихітний блакитний острівець.

Спалахи на горизонті стали набагато ближчими і тепер раз у раз розтинали собою тремтячі тіла хмар. І де вони щойно гасали, випасаючи небесну траву, тепер зяяли невеличкі просвіти, схожі на химерні кролячі нірки. А крізь них на землю лилося дивовижне, густе, чорне(!) світло. Ні-ні, він нічого не плутає, саме чорне. І над усім цим, наче ворота у інший світ, підіймалась гігантська, палаюча райдуга.

Горизонт із білого поволі ставав багряним, а тоді поступово наливався червоним. Вовча голова вже давно зникла десь на заході. Залишився тільки оцей дурнуватий шлейф-ланцюг. Він нарешті побачив, як звідкілясь із кривавого моря випливло те, до чого прикута небесна потвора. Довго намагався зрозуміти, з чим же йому асоціюється ця величезна, залита миготливим багряним сяйвом хмара, і нарешті вирішив, що більше всього вона схожа на вирване з корінням старе, розлоге, підпалене кимось дерево.

Хмара поволі пропливла над полем і зникла десь на заході. Полетіла вслід за вовком як згадка про страшну кару. Або як нещасна жертва сірого мучителя.

Холодний вітер зненацька накрив його з головою – і він нарешті помітив, що стоїть посеред поля в чім мати народила. Здоровий глузд підказав, що це мало б його здивувати. Але – ні! Подібне спостереження не викликало жодних емоцій.

Вітер дужчав. Він не знав, що має робити далі. Він узагалі нічого не знав. Чийсь холодний голос у голові підказував, що треба йти. І він підкорився йому.

На долоню опустилося щось біле й холодне.

Сніжинка.

Вітер хвилював кривавий океан довкола. Чорне світло продовжувало литися із просвітів. А тоді ніс вловив якийсь ледь помітний, нудотно-солодкавий запах.

На нього почав навалюватись сон. Повіки злиплися, наче змазані клеєм. О, і сніг, здається, повалив густіший!

Буря сильнішала. Спалахи блискавок беззвучно шматували повітря.

А він... продовжував думати. Так-так, головне – дійти до синього острівця. Порятунок...буде... там...

Його порятунок.

Синя скеля. Синя.

Його замок. Його твердиня.

Він мусив дійти до неї... Мусив...

З корабля на бал.

Він уже в замку. Своєму замку. Вальс. Рука незнайомки у його долоні. Він не бачить її обличчя. Воно ховається під маскою. На пальці – масивна каблучка зі здоровенним чорним каменем. Стара, як світ, а може, ще й старіша... Десь він її уже бачив...

Незнайомку. Не каблучку.

А хоча...

Нахиляється до панянки, щоб поцілувати її тонку, обтягнену чорним мереживом ручку. Його увагу привертає срібний ключ, що виблискує на її грудях. Якісь завитки, виноградики... Ба ні, то скручена в кільце змія. На голівці вигравіюваний ледь помітний напис. Він намагається розгледіти літери. Чортова зміюка, заважає! Пані нетерпеливо починає тупцяти на місці, демонструючи своє невдоволення. Та він не зважає на неї. Хапає зміюку голими руками і з усієї сили кидає об землю...

І раптом усвідомлює, що на них дивляться.

Він озирається і помічає, що пари більше не танцюють. Музика стихла. Обірвалась на півслові. Але коли це сталось, він чомусь навіть не помітив.

Пані пильно дивиться на нього холодним поглядом великих сірих очей. Губи її беззвучно ворушаться, та він не встигає розібрати жодного слова...

...бо в ту ж мить із землі виростає величезна, схожа на гігантську гротескну подобу метелика, крилата зміїна голова. Він ніколи не бачив, як нападають кобри, та щось йому підказало, що коли він не кинеться вбік, то не тільки побачить, але й відчує це на власній шкірі.

Змія з голосним сичанням викидає з рота тонесенький, роздвоєний язичок. Вона сяє, як і все у цьому залі. На якусь мить йому здається, що в неї замість очей виблискує коштовне каміння.

Він дивиться на неї.

Кобра сичить.

Свердлить її поглядом.

Кобра сичить.

Його м’язи напружуються.

Кобра сичить.

Раз...

Іди сюди, маленька, я напою тебе молочком. Ти ж любиш молочко, правда?

Два...

Її голова роздувається ще дужче. Чи то йому ввижається, чи то він справді бачить піну, що стікає з її язика. Як у скаженого пса.

Спокійно, маленька, спокійно... Я всього лише...

Три!

Удар. Зуби впиваються у чиюсь м’яку, незахищену сукнею шкіру над гарними, білими грудьми. Він лежить на блискучій, мармуровій підлозі, розпластавши руки й ноги, мов якась недолуга стара черепаха. Намагався відскочити вбік і невдало послизнувся. Як завжди! А його пані ще якусь мить корчиться від болю, хапаючи ротом повітря, а тоді, як у сповільнених кадрах, поволі падає вниз. Наче вона не тіло з плоті і крові, а якась ефемерна, повітряна королева. Він хоче спіймати її, та не встигає, бо теж охоплений цим неповоротким, невагомим божевіллям. Пані, здається, щось кричить, поки падає, та він не чує. Тіара сповзає з її голови, волосся розлітається на вітрі – тут він помічає, що воно у неї повністю сиве, сукня розвівається, оголюючи чомусь босу, тонесеньку ніжку, рука безвільно підстрибує вгору, медальйон сповзає кудись униз, він мусить його впіймати, мусить, той медальйон, той надпис – він знає все. Одне лише слово – щоб відкрити завісу істини. Він не повинен його втратити, ні!

Його рука злітає назустріч скарбові і...

(пані саме долітає до землі... Наче гумова лялька, вона чомусь відбивається від підлоги і ще раз, поволі злітає в повітря, накриваючи його всіма своїми численними чорними шовковими спідницями)

...різко вдаряється об чиєсь м’яке, величезне, пухке, мов подушка, тіло...

Перед ним виростає служниця із тацею. Точніше, уже без таці. Таця опиняється на підлозі, разом із кришталевим келихом, який чомусь не розбився. З нього витікає цівочка мерехтливої зеленої рідини. Медальйон зникає десь між танцюючими парами, що знову кружляють у вальсі під музику божевільного оркестру. Чорт, він тільки зараз помічає, на чому грають музиканти!

Скрипок немає. Струни обмотані навколо їх ший. А замість смичків... Пальці? Поки обличчя викривлює гримаса здивування, один із музикантів раптом підводить схований під маскою погляд і спрямовує на нього. А тоді піднімає руку і проводить нею по губах, мовляв – ти тільки нікому не кажи! З ребра його долоні збігає тонесенька цівочка крові.

Служниця продовжує стовбичити перед ним, стиснувши губи у вузьку, сердиту стрічку. Наче змійка. А хоча, досить на сьогодні змій. Досить.

Він набирається сміливості і підводить очі вгору, прямісінько на її чорну, оздоблену якимось кольоровим пір’ям маску.

– Іди геть, – видушує крізь зуби. – Геть, я кому сказав!

Вона мовчки відступає убік. Медальйон. Десь тут має бути медальйон!

Чорт... Як так сталося, що така здоровенна зміюка помістилася на такій крихітній прикрасі?

Поки він думає, з рідиною, що вилилась із покинутого на підлозі келиха, відбувається щось дивне. Вона починає випаровуватись, швидко-швидко здіймаючись у повітря холодними, отруйними завитками. А тоді конденсується і тонкими смужками опускається на мертве тіло його пані. Він хоче захистити її, та зелена напасть перекидається й на нього. Вона обплутує його руки, сковує ноги, от-от добереться й до голови. О Господи, та це ж звичайнісінький плющ! Що за...?

Чим більше він смикається, тим тугіше обплітаються кільця на його тілі.

Поки пари вальсують, слизьке, холодне листя обвиває голову, затулює очі...

І він знову опиняється в пітьмі...

А тоді щось зненацька хапає його за огидні зелені кайдани і над самісіньким вухом репетує: «Ану не спи!»

– Га? Що?

Він сидить поміж маків, наполовину присипаний снігом. Над ним стоїть якийсь юнак і гострим кинджалом розрізає стебла плюща, що обмоталися навколо його шиї.

– Ти знову заснув, ідіоте. От поясни мені, чому ти постійно спиш?

Блискавки. Буря. Ураган. І безкрає макове поле.

І сніг.

– Знаєш... А тут завжди сипле сніг...

15

Далі вони ідуть удвох.

Він хотів би сказати «вечоріє», та чомусь невпевнений, що так воно і є насправді. Сніг валить настільки густий, що він ледь розрізняє постать свого супутника. Дивний якийсь юнак, ніяк не вдається запам’ятати його обличчя. Коли він дивиться на незнайомця, виникає враження, що знає його все життя. Та як тільки переведе погляд на щось інше, юнакові риси одразу ж розпливаються, стираються із голови, наче вранішній туман під яскравим сонцем. І так увесь час. Скільки б він не намагався втримати його у своїй пам’яті.

Холоднішає. Вони ідуть все далі, у напрямку до блакитного острівця. Він загубив його з виду, та продовжує рухатись вперед, довіряючи інстинктам. Щастя, якщо у цьому світі вони нікуди не зникли, а залишилися поруч, щоб допомогти йому... допомогти йому...

А що, власне, він узагалі повинен зробити?

– Просто іди вперед, – відповідає супутник. Він не бачить його обличчя. Тільки випнуту потилицю, вже добряче присипану снігом.

Слухняно киває і прибавляє ходу. Тепер він крокує поруч із юнаком. Випадково торкається пальцями чужої шкіри – і відчуває, як його рука терпне, ніби він зненацька занурив її у крижану воду.

– Ти змерз, – каже він тихо юнакові. А може, й нічого не каже. Мовчить.

– Ти знаєш, що це неправда, – ледве чутно відповідає той, не зводячи очей із їхньої закутаної у снігову завісу мети. – Насправді я не відчуваю холоду. Так само, як і ти.

Він замислюється.

– Чому ти такий упевнений у цьому? – дивується Андрій. Сніговий килим уже сягає щиколоток.

Той мовчить.

– Більше не засинай посеред поля, – юнак раптом зупиняється і повертається до нього. – Не засинай, бо одного разу не прокинешся.

Він дивиться прямісінько у очі незнайомця – великі й холодні, мов лід. Чомусь не може збагнути, якого вони кольору... Чи то зеленого... Чи то блакитного... Чи, може, навіть карі... Чому йому ніяк не вдається їх розгледіти? Що з ним таке?

– Ще надто рано для цього. Та коли заснеш, буде вже пізно...

Слова зриваються з губ чужинця – тихі, мов шелест листя.

– Про що ти?

Думки чомусь заплутані й слизькі, мов гадючий клубок. Він намагається втримати їх у своїй голові, та вони вислизають і розбігаються хто куди.

Сніг уже повністю присипав волосся юнака. Він скрізь. На зсутулених, загорнутих у якусь зелену накидку плечах, на блідих, по-жіночому тендітних руках, у м’якому, вкрадливому, ніби котячі кроки, голосі... І навіть на довгих, чорних віях.

Андрій підходить до юнака ближче і струшує сніг з обличчя. На долоні залишається кілька сніжинок. Через пару секунд вони перетворюються на холодні, сяючі у світлі безперервних спалахів блискавки краплинки.

– Можна тебе про дещо попросити?

Юнак повільно киває головою, що він сприймає як згоду.

– Пообіцяй мені, що скажеш правду... Якою жахливою вона б не була...

Пауза. А тоді ще один, ледь помітний, кивок.

– Я помер?

Незнайомець відвертається вбік і пильно вивчає далекий горизонт.

– Якщо ти цього хочеш, тоді – так.

Він не розуміє, що той має на увазі.

– Я не можу сказати тобі більше, ніж ти знаєш сам. Бо інакше ти загубишся. Ми обоє загубимось. І настане темрява.

– Де я загублюсь? Про що ти? Вибач, але я тебе не розумію...

– Ти помиляєшся. Знову. Ти все розумієш. Геть усе. Ти розумієш навіть більше за мене.

– Що я розумію? Поясни мені, бо я почуваю себе ідіотом! Якщо я помер, то де ж я тепер? Рай? Пекло? Чистилище? Хто я і чому тут опинився? А головне – навіщо? Як мені бути далі? Куди іти і що робити? А ти? Хто ти такий, що врятував мене від... Від чого ти мене врятував? І взагалі, якщо я мертвий, то хіба можу померти ще раз? Я думав, що мертві не вмирають...

Юнак притулив пальця до своїх вуст.

– Цссс... Так багато питань... Так багато... Не все одразу. Твій час іще не настав.

– Мій час? Що ти маєш на увазі?

– Подумай...

Сніг падає і падає... Падає і падає без кінця...

– Хочеш, я тобі щось покажу?

Не дочекавшись відповіді, юнак підходить ближче і торкається до його скронь.

– Тільки не бійся... – шепоче незнайомець. – І запам’ятовуй усе, що чуєш.

16

– Ану тихо! Мовчи, кому кажу! Цссс!

– Що?

– Та заткнися ти! Дітей мені розбудиш!

– Ой! В...вибачте. Я не знав, що тут хтось спить. Андрій вдивлявся в темряву, намагаючись розгледіти того, хто говорить. Та марно.

– Слухайте...Ей! А хто тут? – запитав пошепки.

– Не викай мені, я ще не така стара! Хто-хто... Я тут. До тебе що, з першого разу не дійшло?

– Не дійшло. І я не викаю. Звідки я знаю, може, вас там багато?

– Не клей дурня, тут тільки я.

– Хто це – я?

– Що значить – хто? Ти башкою вдарився? Я ж уже тобі відповіла. Немає тут нікого. Тільки я. Задовбав по сто раз одне й те саме перепитувати.

– Ну добре. От тільки... Де ж ви? Тобто ти. Я вас... тебе не бачу.

– Тут!

– Де?

– Та ж тут! Ти що, глухий?

– Ні, але я не розумію, де це – тут. Бо «тут» може бути де завгодно.

– Пацан, ти упоротий? Тут – це завжди тут, і крапка.

– Хм. Знаєте, я б хотів сказати, що я вас – тьху ти, блін! – тебе зрозумів, але це не так! – відповів Андрій, безуспішно намагаючись розібратись, куди хилить незнайомка.

– І чого я не здивована? – презирливо фиркнув голос.

– Може, того, що ти сама не розумієш, що говориш? – з надією прошепотів Андрій. – У тебе там всі вдома?

– Ні, бовдуре! – голос зробився роздратованим. – Там міг бути тільки ти! А тут була я! І нікого в мене немає.

– А як же діти?

– Які ще діти?

– Так твої ж!

– Дурний чи що? У мене немає дітей!

– Але ж ти щойно говорила протилежне!

– Нічого я не говорила! Тупий пацан, ти на сонці перегрівся!

Голос почав віддалятися.

– Ей, ти куди? – розпачливо загукав Андрій, розуміючи, що втрата співрозмовниці загрожує довгим блуканням у пітьмі. – Вибач, будь ласка, я не хотів тебе ображати!

– Може, й не хотів! А може, й хотів. Хто тебе знає... – голос зробив паузу, а тоді продовжив: – Ти знаєш. І я знаю. Хм, у нас так багато спільного. Може, одружимось?

– Що?

– КапюЩОн! Не задовбуй мене!

– Добре, не буду. І цей... Капюшон, а не капюЩОн. Не перекручуй слова!

– Нічого я не перекручую. КапюЩОн – це капюЩОн.

– То, може, ти мені поясниш, що це таке?

– Це КАПЮЩОН!

– Опишеш, як він виглядає?

– ЯК КАПЮЩОН! Ти що, розумово відсталий?

– Але я не знаю, як виглядає капюЩОн!

– Та ти нічого не знаєш! КапюЩОн виглядає по капюЩОнівськи! Зрозумів?!

– Е-е... Ні!

– Так я й думала, – приречено зітхнув голос.

– Мабуть, ти маєш рацію. Я справді нічого не розумію! – підтвердив Андрій.

– Хто б сумнівався.

– Перестань придиратись до слів!

– Це ти придираєшся! Капюшон, а не капюЩОн, бачте, – перекривила його незнайомка.

І замовкла.

– Чуєш, – порушив тишу Андрій. – Ти теж нічого не бачиш?

– А ти?

– Не бачу!

– Гм... – голос зробив замислену паузу. – Може, ти сліпий. Або ходиш із заплющеними очима. Або якась хвойда їх тобі видряпала. Або ти народився вже без них.

– Але це неможливо! – заперечив Андрій.

– Звідки тобі знати, що можливо, а що – ні? – обурився голос. Може, ти думаєш, що в цьому світі все залежить тільки від тебе?

– Що? Та ні. Звідки такі дурні висновки?

– Ну ти ж сам сказав, що нічого не бачиш! А тепер придираєшся!

– Хіба? Та ж наче ні! А хоча... Я не знаю.

– Ото ж бо й воно! – сварливо огризнулась незнайомка. – Не знаєш ти нічого! А дарма! Ти сам собі король. Якщо ти осліп, значить, ти сам цього захотів! І не треба паніки! Непросто гра! Велетенська, напівбожевільна гра, де всі герої міняються масками і бавляться з ролями. Але я, здається, верзу щось не те. Зачекай секундочку, я зберуся з думками і спробую тобі допомогти... Так-с, так-с, що тут у нас? Ей, ви там, ворушіться! – гаркнула вона.

– Що ти робиш?

– Нагнітаю обстановку. Хіба не ясно?

– Навіщо?

– Та не заважай! О, здається, я знайшла вихід.

– То мені тобі дякувати?

– Хто його зна. Можеш спробувати. Але спочатку скажи мені, де ти себе відчуваєш?

– Тобто?

– Ну де ти знаходишся?

– Тут...

– Та ні, тут знаходжуся я, ми вже наче завершили цю розмову. Як би це тобі пояснити зрозуміліше? Хм... А, знаю! От скажи, що б ти намагався якнайдовше втримати над водою, якби на тебе впало море?

– Може, ти маєш на увазі, якби я впав у море?

– Я маю на увазі те, що я маю на увазі! Будеш придиратись – втечу!

– Все, все, я німий, як риба!

– Ти не німий, не бреши. Отже, на тебе впало море. Що ти тримаєш над водою? Відповідай давай!

– Ну... Мабуть, голову!

– Ого, у нас прогрес? Ти перестав тупити? Молодець! Отже, ти відчуваєш себе в голові! Так от, тепер підніми руки вгору – і обхопи голову. Так-так, правильно! От бачиш? Тепер ти тримаєш себе в руках!

– Дурня якась! – сказав Андрій. – І що це мені дасть?

– Ну як... Що б не сталось, треба завжди тримати себе в руках. Хіба ти цього не знав?

– Знав. Але голова тут ні при чому.

– Ти нічого не розумієш, – розчаровано сказав голос.

Андрій відчув, як у голові щось перемкнуло. Далі з’явилось відчуття гіпертрофованої реальності. Голоси стали об’ємними, повітря – важким і вологим на дотик. Ніздрі нервово затремтіли, вловивши запах опалого листя. Не витримавши напруги, спітніли долоні. А очі... Все його тіло перетворилось на очі. Звідкілясь згори полилось бліде світло і розбавило загуслу темряву легким молочним туманом. Світляний конденсат огорнув усе навколо, і Андрій побачив величезну синю гусеницю, що лежала перед самісіньким його носом, курила кальян і водночас запихала собі нього гриба, що правив за щоки здоровенні шматки синього гриба, що правив їй за лежанку.

– Привіт! – сказала гусениця, одним махом проковтнувши все, що донедавна стирчало з її синього рота. – Я вже збиралась плюнути на тебе і піти спати! Але потім згадала, що оце щойно встала!

– В...вибач! – злякано прошепотів Андрій. – Здається, я ще ніколи не говорив із гусеницями.

– О! – прошамкотіла потвора, запихаючи до рота наступний шматок гриба і випускаючи кільце білосніжного диму. – То я в тебе перша? Та ти мені лестиш!

– Та ні, це правда!

– Я теж ніколи не говорила з такими тупими хлопцями. У нас так багато спільного! Може, одружимось? Знаєш, я хочу багато дітей! Щоб вкладати їх спати і шикати на всіх, хто буде шуміти.

– Дозволь тебе перебити, але...

– Не дозволяю! Ти вже й так мене перебив!

– Та я ж ненавмисне.

– Ясне діло, що навмисне, можеш не виправдовуватись, в цьому світі нічого не буває випадковим... Але ну їх до біса, ці правила етикету. Говори, що хотів!

– Ти кажеш, що хочеш дітей. Але ж хіба у гусениць бувають діти?

– Ні, звісно! – тварюка проковтнула чергову порцію гриба і голосно відригнула, закутавшись у хмарку диму. – Але той, хто шумить, наприклад, Цвіркун, цього не знає! І ми йому про це не скажемо! Правда?

– Мабуть, – Андрій розгублено почухав потилицю. – Але якщо нас раптом хтось підслухає, то що ж тоді?

Гусениця роззявила рота і збентежено поворушила довгими, такими ж синіми, як і вона вся, вусиками. Навіть жерти перестала.

– Біда буде! – пошепки сказала потвора. – Велика біда!

– Чому?

– Бо я з’їм його. З’їм кожного, хто підслухає мої розмови!

– Але яка ж тобі від цього біда? Не розумію...

– Та не мені, бовдуре! А тим нещасним, що опиняться поруч, коли я менше всього хотітиму, щоб вони тут опинялись... Як ось тобі, наприклад!

– То ти мене з’їси?

– Ні, звісно! З якого ляку мені тебе їсти? Ти ж наче не підслуховуєш наші з тобою розмови... Чи підслуховуєш... Стоп... Якщо ти їх підслуховуєш, то виходить, що і я їх підслуховую. А отже, я повинна зробити з собою те саме, що й з іншими. Во ім’я справедливості, ти ж розумієш... От тільки я невпевнена, що зможу себе з’їсти. Бо коли дійде черга до мого рота, то знадобиться ще один рот. А в мене немає зайвого рота...

– Я можу допомогти, – вирішив пожартувати Андрій.

– Ти на той час уже будеш з’їдений, – серйозним тоном сказала Гусениця, відкусила ще один шматок гриба і зненацька щезла.

– Ти чого? – заволав Андрій на все горло, сподіваючись, що потвора його чує. Та марно. Ніхто так і не з’явився.

– Прекрасно! – пирхнув Андрій і сів на камінь – витріщатися на місяць.

Місяць... Хм... Дивний якийсь місяць... Дивишся на нього – і наче мертве обличчя згадуєш. Невідомо чиє, невідомо звідки – холодне й сумне, мов попіл із кладовища.

А навколо – ліс. Чорний і похмурий, як сама ніч. Древній і дикий, наче вирваний зі старих легенд. Височенні дерева вершинами підпирають небо. Як високо не задирай голову – усе одно не побачиш, де закінчується гілля і починаються зорі. Здається, вони живуть прямо там, розвішані поміж листочків, наче новорічні прикраси на ялинці.

Земля дрімає, окутана шаром вогкої, теплої глиці. Пахне осінню й гнилизною, старими пеньками і вітром з далеких озер. Поміж гігантськими грибами звисає якась товста, вкрита дрібного росою, сітка. І ні звуку навколо. Тільки мертва, холодна тиша.

Андрій піднімається з каменя і йде кудись навмання. Далеко попереду, між кривими ніжками величезних грибів і поодинокими хирлявими травинками видніється слабке блакитне сяйво. Ноги грузнуть у глибокому мосі, тепла глиця довірливо тулиться до босих п’ят. Десь високо вгорі перемовляються з вітром дерева. Зараз би поспати... Отак заснути, прямо тут... На блідій постелі, зітканій з моху і сухої трави. Де птах не літає і сонце не сходить... А смереки казку розкажуть. І вітер заспіває колискову. І буде добре... Все буде добре...


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю