355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Павел Вежинов » Нощем с белите коне » Текст книги (страница 18)
Нощем с белите коне
  • Текст добавлен: 15 сентября 2016, 02:02

Текст книги "Нощем с белите коне"


Автор книги: Павел Вежинов



сообщить о нарушении

Текущая страница: 18 (всего у книги 28 страниц)

4

Вечерта, след като си привърши дневната работа, Сашо неохотно се запъти към „Варшава“. Едва сега разбра, че тая сладкарничка му бе омръзнала до смърт, че предпочиташе своите бели мишки пред познатите физиономии, някои от които му бяха станали просто досадни, като Кишовата например. Откакто бе станал частник, като че ли бе добил нещо еснафско в характера си, нещо дребнаво и неприятно. Вече печелеше някакви пари, а някъде ги криеше, продължаваше да си брои стотинките пред келнерите. И ето къде ги е криел, купил си трабант. Навярно сам не знаеше за какво му е тая кола, навярно едно куцо магаре много повече би му подхождало на брадавиците.

За половин година той не бе завързал никакви приятелски връзки в института. Никакви освен с Аврамов, разбира се, но това, което го свързваше с Аврамов, си оставаше само зад стени на института. Какво правеше той навън, младежът даже не можеше Да си представи. Къде ходеше – за него беше тайна. Може би си лягаше с птиците и се събуждаше с тях. Жена му и дъщеря му сега бяха в Швейцария, преди няколко дни Аврамов с вълнение му бе съобщил, че операцията на дъщеря му излязла много сполучлива, момичето било спасено. Но другите какво правеха, къде ходеха, с какво се занимаваха? Навярно беше ги поизплашил на събранието, сега като че ли се пазеха от него, а може би и страняха от него. Не беше чудно и да му завиждат, тъй като беше получил самостоятелна задача. Но никой не го попита какво работи, как вървят опитите му, има ли изгледи за успех, сякаш се плашеха, че могат най-внезапно да получат положителен отговор. Самите те говореха за риболов или ски, според сезона, за телевизионни програми или футболни мачове, за коли, за филми, за момичета, за застраховки, за данъци, за уроците на децата си, за игрите им, за всичко освен за биология. Изглежда, че биологията единствена не ги интересуваше. Играта с конкурсите бе минала, сега нямаше смисъл да се преструват на биолози. Имаше наистина пет-шест души, които мъкнеха цялата работа, това им беше достатъчно. Всичко друго можеше да свърши и техническият персонал.

Намери Кишо и Донка, увлечени в оживен разговор. Криста още я нямаше. И това не бе съвсем естествено, обикновено тя идваше първа. Сядаше с лице към витрината, зяпаше кой влиза и кой излиза, сама май че се забавляваше по-добре, отколкото с другите.

Кишо изглеждаше доста възбуден от своите монтьорски успехи, непрекъснато бърбореше. Беше измил как да е лицето си, но ноктите му бяха все още черни, а пъпките наедрели от самочувствие може би, че имат такъв талантлив стопанин.

– Пее като славей! – хвалеше се той. – И работи като часовник. Това не е трабант, а часовников славей или славеев часовник, както ви се хареса. След малко тръгваме за „Щастливеца“.

– Дума да не става! – каза неохотно Сашо. – Един щастливец на тоя свят, и ти искаш да го направиш нещастен.

– Тогава ще отидем с Дончето. Намират ли ти се някакви парички, мойто момиче!

– Засрами се най-сетне – отвърна момичето. – И си частник на всичко отгоре, трябва да си червив от пари.

– Охарчих се с колата – каза Кишо. – С последните левчета налях малко бензин.

Точно в тоя момент влезе Криста. Изглеждаше, както винаги, усмихната и леко възбудена, само погледът й бе някак хладен и неподвижен. Направиха й място да седне, тя предизвикателно сложи крак върху крак. Нямаше такива навици, обикновено седеше с прибрани колене.

– Ами защо не вземеш от оня дръвник! каза Донка. – Дължи ти две хиляди…

– Там е работата, че няма никакво намерение да ги даде.

– Ами ако се развалят автоматите? – запита Сашо. – Нали казваше, че няма кой друг да му ги поправи.

– Там е цялата работа!

И Кишо им разказа какво се бе случило. Най-сетне и той се усъмнил в своята непогрешимост – как може толкова месеца да не дадат никакъв дефект. И един ден отишъл на стрелбището, където били инсталирани. За свое учудване намерил там Дете Голомеше, нещо човърка в единия апарат.

– Какво е това Голомеше? – не разбра Сашо.

– Бе ти българин ли си? – ядоса се Кишо. – Криста, обясни му, моля ти се.

– Нещо като вундеркинд – каза Криста, без да го погледне.

– Невероятен! – въздъхна Кишо. – Ученик от последния клас на някакъв техникум… Пълно кьосе. Като го погледнеш – с ниско чело, даже малко тъпичък.

– Цялата ви научно-техническа революция е такава! – каза Криста и заклати нервно крачето си. Едва сега Сашо забеляза, че бе маскирала бузите си с малко руж.

– Не, просто е гениален… Нали го видях как пипа. С истинско вдъхновение. А онова животно му плаща по няколко лева на ден.

– Загубен си – каза Сашо.

– Напротив, спасен е – обади се Донка.

– Предлагаш да го заколя?

– Няма нужда – каза Донка. – Работата е много по-проста. Ще му дадеш двеста лева, за да се изпари моментално. И без да им се обади – в Созопол ли, в Китен ли, където си избере. Само за един-два месеца, докато си прибереш парите.

– Ето това е идея! – възкликна възхитен Кишо. – Е, няма как, трябва да отидем до „Щастливеца“, да се почерпим.

Оказа се, че няма желаещи. Побъбраха тъй около половин час, после Донка първа си тръгна.

– Да те закарам с колата? – запита с надежда Кишо.

– Не, мерси, искам да глътна малко въздух.

– А вас?

– Ние сме горди! – каза Сашо. – От мерцедес нагоре.

Все пак отидоха да видят трабанта. Трабант като трабант, само дето целият бе покрит с керемидената екзема на замазките. И гумите му не бяха, разбира се, никакви гуми, можеше да се пързаля с тях.

– Поне до кьошето! – примоли им се Кишо. Беше ужасно нещастен, че никой не обръща внимание на колата му.

– Добре, карай до парка! – съгласи се най-сетне Сашо. – Ще слезем там.

Кишо потегли ухилен, изобщо благополучно ги закара до алея „Яворов“. Впрочем тая бивша алея, по която доскоро се разхождаха само влюбени, сега се бе превърнала в някакъв кошмарен аутобан, по който се надбягваха пийнали нехранимайковци. Така лошо вонеше на бензин, че те побягнаха бързо към парка, без дори да си вземат довиждане. По алеите бе тъмно, някъде шуртеше поливачка, катерички тракаха с ноктите си по кората на боровете. И все още имаше прегърнати любовни двойки, светът продължаваше да си живее. Само те двамата вървяха мълчаливи един до друг като старци, които са излезли да поразходят самотата си. И внезапно Криста пъхна ръката си под неговата, никога не знаеш какво може да й хрумне на една жена.

– Защо мълчиш? Кажи ми нещо!

– Какво да ти кажа? – измърмори той. – Като че ли се интересуваш от моите работи.

– А ти интересуваш ли се от моите?

– Какво има да се интересувам? Да не взема да те разпитвам за Софроний Врачански?

– Навярно си мислиш, че всичко започва и свършва с твоята биология.

– Горе-долу така е… Особено пък за тебе!

– Какво искаш да кажеш? – запита Криста.

– Искам да кажа, че всичко знам – отвърна младежът. – Донка беше така любезна да ме информира навреме!

Криста спря поразена, Сашо имаше чувството, че ще се покатери от страх като катеричка по най-близкия бор.

– Това е възмутително! – възкликна тя.

И забърза напред. Сашо веднага я настигна, изравни крачките си с нейните.

– В края на краищата все пак някой трябваше да ми каже… Това не е само твоя работа.

– Само моя! – изкрещя тя.

Гласът й просто звънтеше от ярост и възбуждение, никога не бе подозирал, че може да има и такъв глас. Той почака, докато се успокои малко, после тихо каза:

– Не знаех, че си такова зло женче.

– Такава съм! – каза тя рязко.

– Но аз не съм такъв. И искам да ме чуеш съвсем спокойно.

Той дори сам се учуди от своя безизразен глас. Не искаше да бъде така, но точно така излезе.

– Добре, слушам те.

– Всичко, което сме правили – продължи той неохотно – е било по взаимна воля и взаимно желание…

– Не е тъй, но нищо! – прекъсна го тя. – Карай нататък…

– Как не е тъй?

– Просто не е… Но ти си прав, разбира се, да мислиш така. Пък и аз съвсем не бягам от своята отговорност.

– Нито пък аз – отвърна той. – Отсега ти казвам, че ще приема всяко твое решение, каквото и да е то. Но ако ме питаш за моето лично мнение – това дете сега не ни е нужно.

– Защо? – попита тя кратко.

– А всъщност трябва много добре да знаеш! – каза той нервно. – Аз съм едва в началото на своята работа. Мене просто главата ми е пламнала. Всичко мога да си представя, освен как ще гледам дете.

– И аз!… Така че можеш да бъдеш спокоен.

Гласът й беше съвсем категоричен, не приличаше на обикновена женска сръдня. Дори насън не очакваше такъв бърз и ясен отговор.

– Това няма да стане само с приказки – измърмори той едва чуто. – Но аз мога да уредя, каквото трябва.

– А майка ми?

Пак майка й – изглежда, че всичките й проблеми се събираха в тая думичка като в някакъв магически фокус.

– Това не е проблем… Ще й кажеш, че отиваме на екскурзия за два дни. А всъщност ще ги прекараме на вилата.

– Добре – каза тя. – И колкото по-рано, толкова по-хубаво. Тоя кошмар трябва да свърши.

И млъкна. Мълчаха тъй чак до изхода на парка. Там бе много светло, в езерото плуваха два лебеда, толкова бяха свикнали един с Друг, че даже не се поглеждаха. Един от тях напразно се опитваше да клъвне кораво парче геврек, навярно не беше гладен, само си играеше. Минаха през подлеза и излязоха от другата страна на булеварда. И тук тя внезапно се откъсна от него, затича се и леко като зайче се метна в най-близкия автобус. Той остана като зашеметен на мястото си, с тъпо недоумение гледаше как изчезна от погледа му. И точно в тоя миг автобусът бавно се отдели от спирката. Знаеше, че ако се затича след него, ще го настигне. Може би и тя знаеше. Но той не се затича, продължи бавно напред. Не, не се чувствуваше облекчен, което очакваше. Усещаше някаква гнетяща пустота в себе си, която просто то смазваше. Мъчеше се да събере малко милост, малко ярост, поне малко негодувание, но не успяваше. Бавно, като мъгла, в ума се влачеха някакви разпокъсани мисли, нещо, което навярно се отнасяше до жените, до всички жени. Те са мили и добри, докато си мил и добър с тях. И стават зли като оси, щом ги настъпиш неволно дори и по малкия пръст. Мина през червената светлина на пресечката, милиционерът уморено му свирна. Автобусът отдавна бе изчезнал от погледа му. Тя стоеше сама на предната платформа и плачеше. Сълзите обилно заливаха лицето и, едва успяваше да ги изтрие с кърпичката си и с ръкавите. Мъчеше да събере мислите си, а не можеше. Мъчеше се да поукроти обидата, а не успяваше. Бавно, като мъгла, в ума й се влачеха някакви разпокъсани мисли, навярно за него самия. Нямаше никаква нужда от неговото кавалерство, нямаше нужда от чувството му за отговорност. Имаше нужда само от една-единствена хубава дума, не повече. И дори не знаеше коя е думата, само усещаше, че не може да живее без нея. И понеже думата нямаше как да долети самичка, тя все тъй бършеше сълзите си, без дори да съзнава накъде я отвежда непознатият автобус.

В къщи младежът намери майка си седнала пред телевизора. Даваха някакъв боксов мач, тя гледаше като хипнотизирана, и от увлечение от време на време повдигаше нервно крак, като куче, което препикава дърво.

– Добър вечер – поздрави той.

В първия миг тя едва го погледна, после изведнъж се вторачи в него.

– Какво ти е?

– Нищо – отвърна той.

– Вуйчо ти каза да му се обадиш, ако си дойдеш по-рано.

– Добре – каза той.

И отиде право в стаята си, макар че телефонът се намираше в хола. На телевизора оня с белите гащета фрасна с опакото на ръкавицата своя противник. Тя се почувствува удовлетворена, защото бе заложила точно на него своите симпатии. Досега губеше, да, добре го цапна. Публиката изрева възмутена, съдията предупреди нейния късокрак любимец. Мачът вървеше все по-зле, нещо глождеше като прашинка ума и, макар че не успяваше да го осъзнае. Най-после стана и без да почука, влезе в стаята на сина си. Той лежеше по гръб на леглото, погледът му блуждаеше някъде през отворения прозорец.

– Няма ли да се обадиш на вуйчо си?

– Утре отвърна той кратко.

– Защо утре?

– Нямам настроение днес. Имах някакви неприятности в службата.

– Може би точно за това те търси.

– Не е за това.

Майка му мълча известно време, втренчила в него ясните си студени очи.

– Много си амбициозен – каза най-сетне тя. – Ние не сме такива.

– Вие не сте – каза той. – Но навярно баща ми е бил.

– Баща ти беше човек на живота – отвърна тя. Него животът го интересуваше.

– А как е станал според теб от прост чирак един от най-добрите шивачи в София?

– Няма значение. Него животът го интересуваше, това е истината.

Майка му излезе. Какво, като е амбициозен – помисли той с досада. Това да не е порок? Светът е създаден от амбициозните хора, не от гуляйджиите и мързеливците. Амбиция плюс талант – това е всичко. А той знаеше, че ги притежава и двете. И пак не можеше да се спаси от усещането за гнетяща пустота, което бе заседнало в него още край автобусната спирка.

Беше нощ, големи бели вълни летяха в мрака и заливаха опустелите плажове. Може би точно там бе загубил всичко. Да, навярно така бе станало. Сега си спомняше само, че имаше къпини край зидовете от шуплив камък. В зелената спокойна вода плуваха кучешки рибки. Деца събираха мидени черупки по брега, все още горещи от пясъка. Отегчено крещяха гларуси. Далече някъде в морето, в най-синьото море, почти на ръба на хоризонта, като призрак минаваше мъничък бял кораб. Той го гледаше от мокрия кей с ръждясали железни подпори и знаеше, че вече никога няма да го зърне. Сузи, Сузи, отчаяно, амбициозно момиче, захвърли тая проклета цигулка, никога не ти е била нужна. Тя само погуби живота ти.

Това му говореше тая нощ топлото ревящо море, така внезапно събудено в спомените.

5

И насън не бе очаквал такава странна развръзка. Като всеки истински учен той не вярваше ни в съдби, ни в провидения. Според него всичко на тоя свят бе подредено като камъните, в простия селски зид – на пръв поглед хаотично, но винаги в някакъв строг, мъчно разбираем порядък. И навярно оттам идваше лъжливото усещане, че се е случило нещо случайно и неочаквано.

Академикът три пъти подред прочете писмото, макар че смисълът му бе съвсем простичък. След това извади от речника единствената дума, в която не бе напълно сигурен. Нищо в писмото не се промени, то си остана същото. В крайна сметка най-простите неща като че ли са най-непонятни, мислеше той. На пръв поглед най-просто от всички фигури е сферата – няма ни стени, ни ръбове, ни ъгли. Но именно за това е най-сложната и най-трудно се поддава на измерения. И когато една сфера докосне друга сфера, те прието остават непознати помежду си – толкова незначителен е контактът.

Писмото бе пристигнало вчера, но Урумов го загуби някъде между вестниците. И днес случайно бе попаднало под погледа му и той го отвори. Обикновено тъй става в живота, човек налита като сляп само върху бедите. Спа неспокойно тая нощ, но се събуди с чудесно настроение. Някъде гукаха гълъби и това внезапно му напомни неделните утрини във Вършец, когато ходеше там през ваканциите. И тогава ставаше рано, стъпваше бос на голите хладни дъски, ослушваше се щастлив за своите гълъби-преметачи, които сито се обаждаха на покрива. Тогава не свистяха гуми и не скърцаха зловещо автомобилни спирачки. Но тия звуци той изобщо не чуваше, особено когато имаше нещо на ума си.

И къде ли се губи това момче? Ангелина, която шумолеше нещо в кухнята, му бе казала, че ще дойде. Струваше му се, че всичко ще се превърне в реална действителност едва когато го научи и той. Защото може би само племенникът му на тоя свят бе напълно реална действителност. Но Сашо се бавеше, новината заплашваше Да изстине. От дете знаеше, че топъл геврек и студен геврек са две съвсем различни неща. И все пак, ако се замисли по-дълбоко човек, каква новина е това? Може би само една надежда и нищо повече. Най-сетне към осем часа навън се позвъни, академикът отиде сам да отвори. Сашо, гладко избръснат и свеж, го погледна внимателно. Или може би малко учудено. Толкова ли се бе изменило лицето му?

– Ти в колко ходиш на работа? – попита шеговито вуйчо му.

– Горе-долу по това време.

– Не е ли малко късничко?

– Директорът случайно ми е приятел – засмя се младежът.

Влязоха в кабинета, всеки се разположи на мястото си. Младежът беше сигурен, че ей сега, след малко, ще чуе някаква хубава новина. Нямаше нужда от интуиция, видът на вуйчо му бе съвсем красноречив. Той бръкна в бюрото си и извади оттам лист хубава, плътна хартия.

– Прочети това!

Сашо взе писмото. Бе написано на официална бланка с изряден чист шрифт на пишеща машина. Буквите бяха светлосини и много приятни. Сашо най-напред погледна бланката – биохимическата лаборатория на Корнуелския университет в Щатите.

– Я по-добре аз! – каза нетърпеливо академикът. – Сам ща ти бъде по-трудно да се справиш с превода.

Сашо му подаде обратно писмото.

– Уитлоу не е ли в Корнуел?

– Точно тъй – отвърна вуйчо му. – Писмото е лично от него.

– Значи те изпревари все пак? – попита учуден младежът.

– Сега слушай внимателно! – каза академикът и зачете бавно:

„Уважаеми академик Урумов,

Преди няколко дни прочетох с голям интерес английския превод на вашата статия, отпечатана в списание «Простори». Фактът, че е напечатана не в научно, а в литературно списание, ни най-малко не омаловажи в очите ми нейната стойност. Даже напротив. Известно е, че съвременните учени са прекалено предпазливи и казват само част от това, което знаят или допускат. И предполагам, че нарочно сте избрали това списание, за да можете да се изкажете по-свободно. Искам да ви уведомя, че вашата статия ми направи изключително впечатление. И това не е случайно. Лично аз доста дълго време се занимавах с тоя проблем, предимно от гледна точка на биохимията, и тия мисли, които споделяте в списанието, никак не ми са чужди. Казвам това не за да оспоря приоритета на вашата хипотеза. Вие сте имали кураж да я публикувате преди мене, с увереност и категоричност, които ви правят чест. Може би ви е известно, че наскоро на симпозиума в Йел аз много внимателно подхвърлих на колегите някои мои наблюдения и опити в това отношение. Моите идеи бяха посрещнати доста враждебно, главно защото все още нямам достатъчно доказателства, макар че и тия, които имам, мъчно биха могли да бъдат оспорени.

Ето защо вашата статия така ме зарадва, Може би ние сме единствените на света, които споделят тая безумна идея. На мен ми са известни много добре всички ваши трудове, нашата информационна служба има нареждане да превежда всеки ваш ред. За съжаление тая ваша статия ми бе убягнала досега, защото ние естествено не следим литературните списания. И тая сигурност и вътрешна увереност, с която е написана, ми подсказват, че не всичко от вашия опит ми е известно. Аз ви предлагам, уважаеми господин Урумов, да продължим съвместно нашата работа при пълно зачитане на предимствата, които имате. Лаская се от мисълта, че моите специални познания по клинична биохимия ще допълнят вашия великолепен опит по микробиология и вирусология. Искам освен това да ви кажа, че Корнуелският университет в момента монтира уникална ултрацентрофуга, която може да изиграе решителна роля за нашите научни опити. И ако успеем, няма съмнение, че човечеството ще спечели за своето съществуване много повече от всяко друго откритие на нашата наука през последния век.

И тъй, очаквам вашия отговор. И понеже съм по-млад от вас, готов съм аз да направя първото пътуване до София.

С дълбоко уважение ваш: Харолд Уитлоу“

Урумов се облегна на стола си, високото право облегало, тапицирано в тъмновинено кадифе, великолепно изразяваше тънкия му спокоен профил.

– Е, какво ще кажеш? – попита той предпазливо.

– Страшно е? – отвърна младежът.

– Кое е страшно? – усмихна се едва забележимо вуйчо му.

– Всичко е страшно, особено центрофугата!

Беше много възбуден, ноздрите му потрепваха като на хванато в капан малко зверче.

– И представи си, че е наистина уникална? Сега работите слепешката, главно това ви бави… Ти никога не си имал свестен материал…Ас тая центрофуга, кой знае, току виж, откриете вирус на рака. В човешкия организъм, искам да кажа… Това ще бъде като земетресение.

– И още по-страшно! – отвърна Урумов и внезапно усети някакви смешни момчешки тръпки по гърба си.

– Вуйчо, ти не можеш без биохимии като него… Макар де навярно си го изпреварил в тая област. И Флеминг нямаше да стигне до нищо, ако не се бяха намесили химиците.

– По принцип си прав – кимна академикът. – Но и Аврамов не е за подценяване.

– Кой казва!… Но не е лауреат на Нобелова награда.

– Фирмата не е най-важното, мойто момче.

– Как да не е важно? – едва не се ококори младежът. – С тая фирма ти ще ги изпотрепеш. Изведнъж ще ти се отворят всички врати. И всички опоненти ще почнат да се въртят като палета в краката ти. Академикът се засмя.

– На мое място ти как би постъпил с тях?

– С палетата ли? Един камък на врата – и в реката.

– Напълно в твоя академичен стил! – каза Урумов.

Но младежът сякаш не го чу, лицето му изведнъж загуби радостното си оживление.

– Вуйчо, а всъщност ние какво имаме насреща? Освен моите измишльотини в списанието, разбира се.

– Много добре знаеш какво!

– Искам да кажа – освен това, което досега си печатал.

– Аз доста отдавна не съм печатал – отвърна академикът. – Така че фактически той не знае дори половината от това, което съм постигнал.

Лицето на младежа отново се озари.

– Смяташ, че няма да го разочароваме, така ли?…

– Зависи какво чака от нас!

– Какво може да чака?… Ако съдя по неговото изказване…

– Не бива да съдиш по неговото изказване. В техния свят идеите се купуват и продават като вещите. Никой не вади на търг това, което не желае да продаде.

Младежът се замисли дълбоко.

– Мисля, че те разбирам – каза той. – А това означава, че за да не бъдем глупави, и ние трябва да купуваме и да продаваме.

– Всъщност тия работи мен лично не ме засягат – отвърна вуйчо му. – Нямам никакво желание да търгувам. Но като български учен длъжен съм да държа за името на нашата наука.

– А имаш ли нещо ново през последните месеци?

– През последните месеци чаках главно да ми зададеш тоя въпрос.

Младежът се смути. Вуйчо му бе прав, разбира се, едва сега разбра колко се бе изложил. И това беше напълно в характера му – всяка работа трябва да се гони докрай! И естествено не коя да е, а неговата собствена работа.

– Вуйчо, ако ме беше взел при себе си…

– Знам, знам! – прекъсна го академикът. – А не разбираш ли, че нарочно съм ви поставил на фланговете… Анибал може да излезе още веднъж прав.

Изобщо изглеждаше в добро настроение. И не само тая сутрин. Не знаеше къде е началото, но чувствуваше, че всичко в него се е възродило. Цялата му вътрешна енергия, която през последните години изтичаше през някакви невидими пролуки, сега отново се бе концентрирала в спокойни и сигурни действия.

След като Сашо си отиде, той се свърза със Спасов. Макар да беше още началото на деня, оттатък се обади слаб, уморен недружелюбен глас – кой е?

– На телефона е Урумов – каза академикът.

– Кой Урумов? – А, вие ли сте, другарю академик? Много се радвам да ви чуя.

Но ни най-малко не се радваше, това личеше по тона му. Беше казал тия любезни думи с добре прикрита досада, макар и не докрай добре. Навярно отдавна с всички така разговаряше освен с по-големите началници, разбира се. И защо, по дяволите, непрекъснато му се обаждаха, защо го питаха за неща, които изобщо не го интересуваха.

– Ще можете ли да ме приемате днес? – попита академикът.

– Днес? Драги Урумов, днес имам тъкмо две чужди делегации. Плюс официален обед.

Навярно на тоя обед щеше да направи най-добро впечатление. И главно с превъзходния си апетит. Но академикът си спести това предположение.

– Както ви е удобно – отвърна той. – Но се страхувам, че тоя разговор засяга именно вас!

– Мен ли? – запита недоверчиво Спасов. – Защо пък мен?

– Ами тъй ми се струва.

– И за какво става дума?

– Въпросът е малко секретен, другарю подпредседател. Но ако сте наистина зает, мога да поговоря и с някой друг!

Отговорът оттатък се забави само един миг. И през тоя миг Урумов сякаш виждаше своя племенник, който, раположен на креслото, беззвучно му ръкопляскаше.

– Добре, ще отворя едно прозорче за вас! – каза Спасов. – В три часа, съгласен ли сте?

– Напълно – отвърна Урумов и затвори слушалката, без да каже довиждане.

Той се наобядва с хубав, здрав апетит, после дремна малко на канапето си в кабинета. Но се събуди съвсем навреме, облече се грижливо и точно в три часа и пет минути влезе при секретарката. Както винаги, там владееше дремлива следобедна пустота, пепелникът бе съвсем чист, не миришеше на кафе, навярно си бе съчинил тия чужди делегации. Но обедът непременно се бе състоял, очите на подпредседателя бяха подозрително лъскави.

– Едно кафе?

– Не пия кафе – обясни той търпеливо.

– Да, кока-кола, разбира се.

Секретарката дори не си даде труд да му обясни, че нямат кока-кола. Самата тя предпочиташе плодови сокове.

– Напразно ми се сърдите, академик Урумов. Аз имам най-добро разположение към вас. Обещах ви нов електронен микроскоп и ще го имате.

Урумов извади писмото на Уитлоу и му го подаде. Спасов само го стрелна с кръглите си далекогледи очи.

– Не си служа много добре с английски – каза той скромно.

– Добре, слушайте тогава.

И му прочете внимателно цялото писмо. Когато свърши, последва кратко мълчание, после Спасов възкликна:

– Ами това е чудесно!

Добре трениран глас. Но Урумов усети дълбоко в него това, което всъщност искаше да му каже: „Сега я втасахме!“

– Както виждате, фантомите може би ще оживеят – каза шеговито Урумов.

– – Никога не съм се съмнявал – каза Спасов, – във вас, разбира се. И защо не, ако тия фантоми се окажат полезни? Човекът на науката не бива да има предразсъдъци… Кога получихте това писмо?

– Вчера.

– И съвършено сте прав да дойдете веднага при мене. Аз ще запозная комитета, разбира се. Но отсега гарантирам, че ще ви бъдат дадени най-добри възможности… Кога мислите да го поканите?

– За края на август.

– Не е ли много рано? Би трябвало добре да се подготвим за тая среща. Защо да остане със съмнителни впечатления от нас. Може малко и да почака.

– Той може да почака, разбира се. Но проблемът не бива да чака. Вие си давате сметка колко милиони умират годишно само от рак.

– Да, прав сте, но не бива и да се излагаме. И да си помисли, че сме на опашката на световната наука… Ние имаме ли центрофуга например?

– Имаме един сепаратор… Прави отлична мътеница.

– Ето, виждате ли? – поклати глава Спасов. – И все пак си мисля, дали няма да се измамим?… Тия приятели нищо не дават даром… А тоя, щом се е засилил да идва чак в София…

– Уитлоу е много коректен човек! – каза Урумов хладно. – И отличен биохимик. Без него ще ни бъде много трудно…

– И все пак ще се справим, нали?

– С голямо закъснение, главно, защото нямаме подходяща апаратура. И никой няма да ни я продаде… А аз ви казах, от чисто хуманна гледна точка…

– Да, да, хуманна, разбирам ви… – измърмори Спасов. – Но това ние двамата няма да решим, друг ще се занимае… Сигурен съм, че ще се съгласи с вас… Макар че аз на ваше място…

Спасов направи многозначителен жест.

– Бихте издоили кравата до последната капчица, така ли?

– Точно така! – кимна Спасов и изведнъж потъна в някакви свои мисли, не съвсем радостни, ако се съдеше по лицето му. – И знаете ли какво? – обади се той най-сетне.

Урумов естествено не знаеше, но и Спасов не бързаше да му каже. Гладкият му като на момиче врат леко се зачерви от напрежение.

– Ще се наложи да ви възстановим на длъжността – изплю най-сетне камъчето подпредседателят.

– Защо?

– Ами не е редно да бъдете пръв в една наука, а друг да ви бъде началник.

– Какъв началник? Та той и сега ми помага в научната работа.

– И все пак не е редно.

– А не ви ли идва наум, че безпричинно ще го обидим? – каза сърдито академикът.

– Но това са висши държавни съображения. Той ще ни разбере.

– Няма да стане нужда! – отвърна категорично Урумов. – Тъй че си избийте от главата тая нелепа мисъл.

Като видя, че няма да сполучи с пряка атака, Спасов започна дълга обходна маневра. И съвсем напразно, разбира се, Урумов остана непреклонен.

Най-сетне академикът успя да се откачи от своя дотеглив събеседник, който съвсем бе забравил чуждестранните делегации и пиеше вече второ кафе. В къщи тон отново се залови да прегледа материалите на симпозиума. Очевидно в Йел Уитлоу бе останал съвсем сам и сега търсеше съюзници. И ненапразно ги търсеше навън – в собствената си страна, излежда, че нямаше никакви съмишленици. Към седем часа при него отново дойде Сашо – за новини, разбира се. Това, което академикът му разказа, напълно го удовлетвори.

– Всички посредствени хора са хитри – обади се младежът. – И всички хитреци са посредствени. Това е абсолютна, желязна зависимост. Видиш ли хитър човек, бягай от него – никаква работа няма да ти свърши.

– За какво намекваш? – не разбра академикът.

– Ами за тая плоска и жалка хитрост – да те прави отново директор.

– Наистина не ми стана ясно защо толкова се запъна.

– Ами ясно защо… Сега цялата тая афера ще получи публичност. И то неприятна за тях публичност… Представи си какво ще кажат горе, като разберат, че те е снел от длъжност едва ли не за некадърност… А пък един световен учен и Нобелов лауреат ти дава всички предимства пред себе си.

Урумов усещаше сам, че това е наистина така. И все пак негодникът като че ли предизвикваше някакво съчувствие у него, почти до границата на състрадание.

– Спасов не е толкова лош човек – отвърна академикът неохотно. – Например не е завистлив, не е коравосърдечен, не е злонамерен. И защо всъщност един математик трябва да разбира от биология?

– Длъжността го задължава! – каза малко нервно младежът. – А невежеството го прави безпомощен. Според мен той е един възпитан, любезен и наистина добронамерен некадърник.

– Та ти изобщо не си го виждал! – каза недоволно академикът.

– И дано съдбата никога не ме срещне с него! – отвърна с досада младежът.

– Да, но ще те срещне навярно. И ще му се усмихнеш много любезно.

– Толкова по-зле и за мен, и за съдбата!

– Не бива днес да си разваляме настроението с празни приказки – каза Урумов. – Ще ти кажа една проста истина, мойто момче. Никога не спори и не воювай с некадърници… Иначе ще се изравниш с тях.

– Не е точно така! – каза намръщен младежът.

– За съжаление точно така е… Те са ужасно витални, когато бранят интересите си. И много изобретателни в нанасянето на контраудари. Тъй че ще се оплетеш в една партизанска война, която непременно ще те погуби!

– Ти видя как аз воювам! – отвърна младежът. – С техните методи!

– Хайде да оставим тоя неприятен разговор! – предложи пръв академикът. – И да отидем да вечеряме някъде…


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю