355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Олесь Бердник » Діти Безмежжя » Текст книги (страница 14)
Діти Безмежжя
  • Текст добавлен: 29 сентября 2017, 14:30

Текст книги "Діти Безмежжя"


Автор книги: Олесь Бердник



сообщить о нарушении

Текущая страница: 14 (всего у книги 24 страниц)

Рятунок

Мов у сні, космонавт досліджував рівнину Плутона. На кілька годин йому вдавалося змусити себе спокійно шукати залишки розумних істот, а потім знову розбурхане серце повертало його свідомість до таємничого видіння. Він поспішав назад, до корабля, ждав, по кілька годин простоюючи біля статуї. У глибині єства жила надія, що видіння з’явиться знову, що вона, та чарівна жінка, пояснить йому, що й до чого, і припинить нестерпну муку.

Та вже ніхто не з’являвся. Тільки інколи з високих скель падали друзи кристалів і піднімали у просторі хмарки крижаного пилу. Тоді Буревій насторожено здригався, очікуючи звідти появи видіння. А пустеля мовчала. Мовчав Космос, пливучи мимо нього нескінченною зоряною рікою.

Так, у сумнівах, зневірі, надії і боротьбі, минуло сто дев’яносто годин. Пора. Пора включати прожектор! Буревій виніс весь пристрій назовні. «Де б його приладнати? Повище. На скелю. Щоб Вогневик, облітаючи Плутон, міг побачити його». Щось всередині заколихалося, єхидно засміялося: «Ти бач! Вш сприймає казкове видіння за реальність! Він серйозно обдумує проблеми, які поставила галюцинація! Ха-ха! Це випливла з глибин спадковості атавістична шкаралупа, проростають зернята віри його предків у незвичайне, містичне, потойбічне…»

Іронічний голос знущався, лютував, насміхався. А Буревій, зціпивши зуби, вхопив пристрій, примостив його за плечима і подряпався на скелю.

«Я не хочу служити тобі, зневіро! Я довіряю здоровому глузду! Нема межі могутності людського розуму! І те, що я побачив, – суджене людству в майбутньому».

Він сковзався, падав, хапаючись руками за ковзкі чорні скелі. Аби тільки не розбити прожектор. Аби тільки не відмовили батареї.

Ось уже корабель, засипаний зеленкуватими потоками кристалів, далеко внизу. Вирізняється на тлі похмурої рівнини таємнича статуя. Буревій переводить дух, спочиває.

І знову далі – все вгору, вгору.

Але досить. Гори залишаються внизу. Звідси буде видно добре…

Космонавт складає батареї в заглибину скелі, міцно прикріплює до них прожектер. Він спрямовує його рефлектором у небо. До Землі. До Сонця. До друзів, які примчать рятувати його.

Він перевірив контакти, кабелі. Затамувавши подих, увімкнув. Потужний блакитний сніп вогню метнувся у простір, загубився в ньому.

Буревій полегшено зітхнув. Можна спускатися. Тепер все гаразд. Вони побачать. Вони знайдуть його і корабель.

Він схвильовано поглядає на хронометр. Залишилось півгодини. Скоро. Щось має статися.

Космонавт зупиняється. Поглядає назад. Горить. Палає прожектор! Зеленкуваті кристали відсвічують холодним вогнем. Вся вершина скелі ніби маяк порятунку.

Зненацька з-за скель майнула гігантська зірка. Сяйнула полум’яним хвостом. Раз! Вдруге!

У Буревія потемніло в очах.

Це ж квантовий корабель! О доле! Видіння було реальне. Вони вчасно прилетіли, як і говорила та жінка!

Корабель промчав понад скелями, зник.

Серце космонавта впало. Що це? Невже не бачили? Ні, не може бути! Прожектор яскраво сяє. Його видно на тисячі кілометрів у космос.

Буревій спускається по скелі, ковзається, боляче вдаряється об виступи породи. Спокійно. Спокійно! Зараз вони повернуться! Безумовно, вони повернуться!

Він переводить подих. Важко! Чому так важко? Паморочиться в голові, болить у грудях.

Похитнувся, впав.

Розкинув руки, щоб утриматись. Ні, не можна!

Прірва потягла його вниз. Тіло безвільно котиться додолу, ламаючи друзи кристалів, здіймаючи хмарки зеленого пилу.

«Тільки б не було пробоїни в скафандрі», – майнула остання думка.

Шар дрібних крижинок м’яко прийняв його в себе. Тіло космонавта глибоко занурилось у прохолодну кучугуру. Він вже не бачив корабля, який, повиснувши над рівниною, потужними вибухами стартових двигунів звихрював мерехтливий покрив планети, не знав, що група друзів поспішає до зруйнованого корабля, орієнтуючись по променю прожектора.

Зірки сплелися в барвисте мереживо, закружляли, оточили Буревія тісною спіраллю. І та потужна спіраль владно потягла його в прірву забуття.

Кванти чи думка?

Марилися Буревію космічні простори. Тільки були вони не чорні, а ніжно-блакитні. І зірки здавалися не далекими, гігантськими сонцями, а близькими й рідними людьми.

Мчить він між планетами в супроводі дивовижної, багатоголосої мелодії, мчить між зорями. І дивно, що не потрібно йому ні ракет, ні апаратів. Просто так летить, силою бажання свого.

Назустріч йому одна зірка, друга. Спочатку вона здається йому пульсуючою вогняною квіткою серед небес. А потім, коли він підлетів ближче, побачив, що то знайома людина. Ось Вогневик. Ось покійна мама. Ось друзі по школі – Юрко, Рамат, Юліана. І в кожного на грудях палає квітка. Ба, то не квітка, а серце. Зорі – це ж серця людей! А він досі не знав того. Як чудово, як прекрасно. Треба буде обов’язково розповісти людям Землі про таке диво. Вони всі страшенно зрадіють, що зірки – не кулі розжареного газу, а теплі і рідні всім розумним істотам серця.

А ось ще одна зірка-серце. Це дівчина. Чим вона знайома? Звідки? Ніколи не бачив такого серця, а воно здається найближчим, невіддільним від серця Буревія.

Палає її серце. Ніби пелюстки троянди, рожевіють вуста. В свідомості Буревія звучать ніжні слова:

– Як довго я чекаю тебе. Хоч і прекрасно в небі, серед інших зірок, але ж ти один-єдиний. Прийди, влий твій вогонь до вогню мого серця. Будьмо одним серцем.

Буревій щасливо засміявся. Так ось в чому таємниця кохання? Так просто, так чудово. Злити два серця в одне.

Він розкрив обійми, щоб ринутись до рідного серця. Але раптом гримнув оглушливий грім. Навстріч йому виросли чорні кам’яні громаддя, тонкі зеленкуваті голки кристалів готуються вп’ястися в його серце. Зникло рідне таємниче серце-квітка. Замість нього гігантське темне обличчя. Він знає те обличчя. Де він його бачив? Гори. Широка рівнина. Далеке Сонце. Подих пустелі. І статуя. Статуя Невідомого Брата. Очі його поринають у безодні Космосу, Шукають розгадки віковічної таємниці. Це він став на дорозі Буревія, він промовляє до нього владно, суворо:

– Не поспішай, Брате. Не так легко. Не так просто. Тільки жертвою ти здобудеш право стати Єдиним Серцем. Тільки самозреченням. Тільки великим подвигом. Тільки вогняним спалахом всіх сил духу. Ти зрозумів?

Вістря кристала пронизало серце Буревія. В одну мить зникло все: статуя, Космос, зірки. Біль тіла жбурнув дивні видіння в безодню, закликав його до життя…

Він застогнав. Поворушився. Почув грубуватий голос:

– Нарешті. Та вставай, вставай! Ніколи хворіти, чуєш? Буревій розплющив очі. На нього дивилося знайоме обличчя.

Хто це? Ну, звичайно, Вогневик! Звідки він? Як? На Плутоні? Тільки тут не Плутон… Він без скафандра, навколо стіни невеликої каюти, за широкою спиною Вогневика оптичний отвір. І за ним – розсипи великих зірок. Він у каюті корабля. Він у польоті. Але чому ж він нічого не знає?

Вогневик сміється. Його оранжеве волосся смішно майорить над високим масивним чолом, ніби полум’я. Прозорі очі м’яко обнімають обличчя Буревія. І чути грубуваті слова – Вогневик завжди приховує ніжність під удаваною грубуватістю.

– Проспав. Все проспав. Ех ти, ледащо. А тепер очуняв – і дивуєшся. А нам з тобою скільки мороки. Шукати його серед снігів Плутонових. Витягати. Нести. Думаєш, легко?

Буревій, зовсім отямившись, радісно посміхається. Підводиться:

– А ти все такий же… Бугай рудий. Ніякої етики.

І раптом, згадавши, де він був недавно, злякано кинувся до товариша, стиснув, ніби кліщами, руку:

– Послухай, Вогневик. Мене ви взяли, а записи… На пульті, в кораблі?..

– Взяли, взяли, – заспокоїв його Вогневик. – Що ж ти думаєш, ми тільки по тебе летіли? Не велика цяця, нам експериментальні дані потрібніші!

– Не жартуй! Я серйозно.

– Ну-ну. Я теж серйозно, – обняв товариша Вогневик. – Заспокойся, ми все зробили. І дослідили пошкодження, і виміряли радіацію, і взяли твої проби…

– А статую… статую Невідомого ви бачили?

– Та все бачили! – замахав руками Вогневик. – Сфотографували, змалювали. Заспокойся. Ось тільки з тобою було щось не гаразд. Спав двісті з гаком годин. Ми боялися, що так і будеш спати. Транс. Скоро Земля. Отже, все гаразд. Всі нещастя позаду. Незабаром – Космоцентр. Нові кораблі. Там такі конструкції готуються – волосся сторч стає…

– Твоє й так завжди сторч стоїть, – засміявся Буревій. – Ти краще скажи, як ви мене розшукали? Хто повідомив?

– Хто? – здивувався Вогневик. – Ти сам…

– Я?

– А хто ж іще?

– Як?

– А це вже тобі краще знати. Тут я нічого не розумію. Суцільна містика. Прискакали до Космоцентру посланці з Інституту Думки. Ваш Буревій, кажуть, на Плутоні. Негайно посилайте квантовий корабель туди. Ми засумнівалися. Вони продемонстрували запис. Відеоплівка. Там записано твоє видіння… серед скель Плутонових. Всякі там сентиментальні думки… Ну, а далі – ти знаєш. Ми рвонули в Космос. І забрали тебе.

Буревій зачудовано вислухав товариша, перебив:

– Неймовірно. Я теж бачив такі дива, що ніколи не повірив би, якби хтось розповів. Раптом серед криги, серед скель – жінка… привид.

– Не привид, – пролунав іронічний голос за спиною Вогневика, – а мій молодий асистент, працівник Інституту Думки Ріона. Чудова дівчина. Абсолютно жива, не має нічого спільного з привидами.

– О, – жваво відсунувся вбік Вогневик. – Шановний академік тобі все пояснить. Керівник Інституту Думки Багрян. Сам побажав полетіти по тебе…

– По мене? – здивувався Буревій. – Навіщо? Чим я заслужив?

– Заслужив, заслужив, – махнув рукою Багрян.

Він обійшов вайлуватого Вогневика, присів на ліжку біля Буревія, пильно глянув йому в очі. Космонавт відчув аж біля серця пронизливий погляд ученого. Звідки в нього така сила? Адже нічого особливого у зовнішності. Невисокий, повний. Кругле обличчя. Кудлаті брови. Тільки очі трохи дивні. Глибокі криниці, в яких – безодня. Дивна, дуже дивна людина.

– Ну, я пішов, – засопів Вогневик, чомусь раптом заспішивши. – Треба готуватись до фінішу. А ви тут говоріть.

Він вийшов з каюти, насилу протиснувшись у люк.

– Говоріть, говоріть же, – озвався заінтригований Буревій. – Чим я зацікавив вас? Навіщо Інституту Думки космонавти?

– По-перше, – знизав плечима Багрян, – навіть дитина могла б зрозуміти, що експерименти з передачею думки краще ставити в космічних масштабах. По-друге…

– Зачекайте, зачекайте! – скрикнув космонавт. – Тепер я починаю розуміти! Телепатія, парапсихологія! Видіння, яке я бачив, – сигнал з Землі?

– Все правильно, – ледь помітно кивнув Багрян. – Заспокойтесь. Для вас тут нічого дивного нема. Вже давно йде суперечка між Космоцентром і Інститутом Думки. Вони кажуть – кванти підкорять простір. А ми сказали – думка! Ви пам’ятаєте дискусію?

– Пам’ятаю… Здається, – пробурмотів Буревій. – Це було давно. Років сім тому. Я серйозно не сприйняв ту суперечку.

– Тим гірше, – скептично заперечив Багрян. – Смішно те, що найкращі докази в нашу користь дав космонавт.

– Хто?

– Ви.

– Я?

– Еге ж, ви! Тільки завдяки нашим експериментам врятовані, здобуто цінні відомості про Плутон, отримано безцінні дані по міжпланетному зв’язку в принципово нових аспектах.

– Зачекайте, – спантеличено сказав Буревій. – Я ще не все розумію. Хай ви пробуєте спілкуватись на відстані, хай у вас це виходить. Але я? Не розумію. Домовленості між вами і мною не було, я був за шість мільярдів кілометрів від Землі!

– Ну то й що? – ласкаво підхопив Багрян.

– Неймовірно.

– Але факт. Факту не заперечиш.

– Розкажіть же мені.

– Охоче. Ви, напевне, чули, читали, що деякі люди часто відчували стан і навіть слова інших, близьких їм людей – особливо коли останні знаходились при смерті…

– Дещо читав. Але сприймав за випадковість.

– Ніякої випадковості нема. Все закономірно. В хвилини відчаю конденсується колосальна психічна енергія. Вона могутнім розрядом випромінюється в простір. По закону магніту, тотожності – цей розряд сприймається психічно близьким суб’єктом.

– Значить, ви сприйняли мене? – недовірливо запитав Буревій. – На такій відстані?

– Відстань у телепатії не має ніякого значення, – спокійно заперечив Багрян. – Тут вступає в дію інша закономірність, ніж при передачах радіо і гравіопроменів. Притримайте цікавість до Землі. Там дізнаєтесь про все. Тим більше, що я… А втім, дозвольте закінчити?

– Прошу вас! Я не можу стриматись.

– Не дивно. Якщо я помчав на край системи, то можна уявити, наскільки це важливо.

– Що важливо?

– Те, що сталося. Ми виявили одразу двох – вас і ще одного… одну…

– Кого двох?

– «Психодвійників». Індивідуумів, психічний резонатор яких вібрує в одній частоті. Дозвольте коротко. Працівник, про якого я казав, – жінка. Дівчинка, зовсім молода дівчинка. Ви вже знаєте її ім’я. Ріона. Вона в нас недавно. Колосальні здібності. Тільки трохи недисциплінована. Розхристана, як кажуть. Саме вона сприйняла ваш заклик.

– Ніякого заклику я не робив, – зніяковів Буревій. – Просто внутрішньо прощався з Землею.

– От-от, – засміявся Багрян. – Це якраз і є наш метод – внутрішнє звертання. І вона – Ріона – сприйняла ваше внутрішнє звертання. Якраз був черговий дослід. Пощастило навіть дещо записати, трансформоване через апаратуру… Та ви самі побачите.

– Дозвольте… А як же я? Чому я спіймав, чи то пак побачив її видіння там, на Плутоні?

– А то вже складніше, – радісно потер долоні Багрян. – То вища ступінь. Концентрація енергії, створення спеціального… Е-е, зачекайте. Я вам відкриваю наші секрети, а ще не запитав основного.

– Що ж? Говоріть, я страшенно заінтригований.

– Ми вирішили забрати вас.

– Мене? Куди?

– До себе. З Космоцентру.

– Ну що ви? – засміявся Буревій. – Мене забрати від Космосу? Це нереально…

– Навпаки, – сердито махнув рукою Багрян. – Навпаки. Не забрати від Космосу, а дати вам Космос по-справжньому. Вже півжиття я воюю з техніцистами-ученими, доводячи їм, що Безмежність не можна завоювати ракетами…

– Дивлячись якими ракетами, – зауважив Буревій ревниво. – Квантові ракети не мають межі для проникнення в Світобудову…

– Дурниці. Квантові, понадквантові, мезонні, фотонні – всім їм одна ціна. Тягти у простір мільйони тонн речовини, посилати людей на страшенний ризик, ждати їх через тисячі і мільйони років, враховуючи парадокс часу. Не годиться. Не кажучи про те, що ви ніколи ракетою не перескочите квантову межу – швидкість променя.

– Прийде час – перескочимо! – заперечив Буревій. – Кожна межа умовна.

– Ха-ха! – підхопив весело Багрян. – Ось ми й руйнуємо вашу межу. І не колись, а сьогодні. Тільки на принципово іншій основі.

– Думка?

– Так, думка. Тільки не зрозумійте примітивно. Я кажу не про зв’язок між космонавтами або з іншими розумними Братами з Допомогою парапсихологічних явищ. Я кажу про подорож між планетами, між зорями, про вивчення інших світів, систем, галактик. Нема межі для вивчення світу з допомогою думки. «Чому?» – запитаєте ви. Тому, що швидкість розповсюдження думки – миттєва. Вона не вкладається у просторово-часові аспекти. Вона вміщує їх у себе. Ви розумієте? Посилаючи мандрівників у Безмежжя, скажімо, до іншої галактики, ми не будемо ждати їх через мільйони років, а через кілька хвилин, годин чи секунд. Та, власне, вони нікуди й не літатимуть.

– Нічого не розумію, – знизав плечима Буревій. – І літатимуть – і не літатимуть…

– Діалектичне протиріччя, – усміхнувся Багрян, кумедно поворушивши кудлатими бровами. – Чудовий горішок. Але ви не відповіли – підете до нас? Можу сказати вам відверто, таких, як ви, па Землі десятки – не більше. Та й тих ми не знаємо. Ваш перехід до нашого Інституту підніме дослідження на небачену висоту. Ви навіть не можете уявити, які перспективи відкриються перед наукою.

– Так дозвольте ж узнати все як слід, – сміявся Буревій. – Перед таким натиском не втримаєшся. Якщо це не забере від мене Космос, якщо це… Коротше, я приїду до вас, а там поговоримо.

– Ну от і добре. Лягайте відпочивайте. А то ми вас одразу від непритомності – до надкосмічних проблем.

– Найкращі ліки, – заперечив космонавт. – До речі, вам теж пора в крісло. Я бачу за бортом Місяць. Станція!

Ріона

Усе позаду: радість товаришів у Космоцентрі, торжества на базі кораблів, серед службовців, учнів космошкіл, селенологів, садоводів оранжерей і безлічі інших посланців Землі на Місяці. Позаду виступи по радіо і телебаченню, сотні інтерв’ю кореспондентам, журналістам, ученим. Буревій знову на Землі. Рейсова ракета принесла його на рідну планету. Потужний вертоліт прямує на південь. Він тримає курс на Гімалаї. Там у квітучій долині, на висоті біля трьох кілометрів розташовано Інститут Думки. Туди пролягає шлях Буревія.

Згадуються прощальні слова друзів. У них звучать жаль, гумор і щире почуття.

– Дивися – не зраджуй нас, космачів.

– Обплутають тебе всякими телепатіями, як мотузками, пропадеш, Космосу божого не побачиш!

– А коли що путнє – давай помагай. Може, спільною упряжкою рвонемо в Космос!

«Смішні, любі мої! Я розумію ваші почуття. Сам пережив те ж саме. І ніколи не посмію навіть думати про те, щоб відсахнутися від космічних польотів. Невідомий, таємничий порив несе мене в нову путь. Там я відчуваю нові обрії, які лише маячать перед людством. І коли мої сили потрібні Землі – хай вона візьме їх».

Внизу пливуть грандіозні гряди найвищих гір. В’ються могутні білосніжні хребти, клубочаться хмари, ховаючи в глибоких ущелинах віковічні таємниці. Вертоліт пірнає в білий морок, пробиває його. По схилах збігають донизу зарості високих дерев, скачуть бурхливі водопади, темніють масиви скель.

Вертоліт зупинився па березі невеликого озера. Воно схоже своєю формою на гігантське око. Навіть острівець з групою ялин посередині нагадує зіницю. Ніжно-зелена гладінь води завмерла, не колихнеться. Вартовими стоять вікові дерева. Димляться урочисто високі вершини, ніби хтось там запалив огні. Буревій вийшов з машини, глибоко вдихнув прохолодне, пахуче повітря гір.

Просто, велично, спокійно. Як у Космосі. Не дивно, що саме сюди прийшли учені для розкриття таємниць психіки. Ураганні вихори свідомостей мільярдів людей мчать далеко поза цими хребтами, не зачіпаючи спокою казкової долини.

Пілот – тонкий, задумливий юнак з Бенгалії – мовчки показав у бік ущелини. Буревій поглянув туди. За верхів’ям ялин і кедрів білів купол споруди. Туди вела ледь помітна стежечка між густим високотрав’ям.

Буревій рушив по ній. Розгортав трави, вдихав неповторний п’янкий аромат квітів. Схвильовано шумувала кров у скронях, тонко поколювало в серці. Чари. Справжні чари! Ніби й не було тисячоліть технічної цивілізації. Повернулися предковічні епохи. Мовчать древні ліси, приховуючи в собі примітивне життя, небезпеки, таємниці. А там, десь попереду, його жде вічна подруга, вічний супутник, друзі, товариші. Вони разом підуть від стійбища до стійбища, палицею і вогнем здобуваючи собі право на існування, в неймовірних муках підкоряючи собі загадкову природу.

Буревій оглянувся, засміявся. Он стоїть легкокрилий птах-вертоліт. Свідок важкого і величного шляху. Ні – не палиця і темна печера попереду, а хвилюючий політ думки в Безмежжя.

Він вступив під покриття велетнів деодарів. Ледве чутним дзвоном привітали вони космонавта, зачарували непорушною величчю. Поміж вкритими мохом валунами, через вузлуваті звиви змієподібного коріння Буревій добрався до широкої галявини. Звідси починалася доріжка, вкрита білим піском. Вона вела до таємничої сферичної будівлі.

Космонавт наблизився, дивуючись, що його ніхто не зустрічає. А втім, може, так і краще. Там, де справа стосується думки, хай не втручається ніщо показне, шумливе, звичне, банальне.

Перед входом його зустріла статуя. Вона була висічена з скелі лілових тонів. Буревій замилувався точними і легкими лініями, тонкою символікою творення.

Статуя зображувала жінку. Тремтливі, дівочі форми тіла, закриті довгою глухою сукнею. Обличчя зосереджене, брови зсунуті докупи, ніби з виразом запиту. Погляд спрямований у Космос, в Безмежність. В руках, біля грудей, вона обережно, як найбільшу цінність, тримає прозору чашу з серцем всередині. Воно сяє блакитним полум’ям, воно кидає відблиск на юне обличчя дівчини. Найдревніший символ – серце в чаші – був дуже близьким Буревію. Він зрозумів задум творця. Серце – символ служіння людям, чаша – символ Синтезу, Знання, Безмежності. Всі сили серця, розуму – для Людства. Ось про що говорить творець статуї.

Космонавт насилу одірвався від споглядання, рушив до дверей. На стіні побачив невеличку табличку з написом: ІНСТИТУТ ДУМКИ.

Він ступив у коридор. Ввійшов до широкого приміщення. Стіни випромінювали м’яке сяйво. В овальні вікна привітно заглядали ялини.

Буревій пройшов по пухкому килиму. Оглянувся. Жодної душі. Йому це здалося дивним після шумливих аудиторій Космошколи, після ураганних стартів космічних ракет, після нестримних суперечок «космачів».

Та ось він перед дверима. Вони нечутно відкриваються. Космонавт ввійшов туди і зупинився, вражений. На нього дивилася молода жінка. Це була вона. Та, яка з’явилася йому на далекому Плутоні. Та, яка попередила його і врятувала від смерті. Тільки там вона була містичною, примарною, нереальною, а тут – зовсім інша.

Вона схожа на статую, поставлену при вході. Така ж ніжна, тендітна, дивна. Навіть одягнена в довгу лілову сукню. Великі темні очі з-під чорних вій дивляться на Буревія запитливо і тривожно. Він бачить лише ці очі на блідому обличчі. «Прекрасна яка», – подумав він.

– Прекрасна яка, – діловито повторив чийсь голос збоку. Буревій отетерів від несподіванки. Хтось засміявся дружньо.

Дівчина почервоніла.

До космонавта підійшов Багрян – він з’явився зовсім несподівано з-за спини, жартома сказав:

– У нас навіть думати треба обережно. Не варто жінкам одразу говорити компліменти. Апаратура записує, потім зміните свої думки – буде конфуз. А втім, гадаю, щодо Ріони зміни думок не буде!

– Багряне, – благально промовила дівчина.

– Мовчу. Знайомтеся. Буревій. А це Ріона. Та ви вже знайомі без мене. Серед снігів Плутона зустрілися. Пробачте, Буревію, що ми не зустріли вас. Проводимо важливі експерименти. Я теж покину вас. Залишається тільки Ріона. Але саме вона й потрібна. «Важка артилерія», як казали наші мілітаристичні предки. Ми її пускаємо, щоб завоювати вас.

– Багрян…

– Мовчу, мовчу, – блимнув на дівчину веселим оком учений. – Але я нітрохи не перебільшую. Ріона – ентузіаст парапсихології та її нових відділів. Вона вам про все розповість. Ріоно, доручаю вам цього хлопчика. Опрацюйте його. Ну-ну, не хмуртеся, вам не личить. Я звільняю вас до вечора. Гуляйте, розповідайте, сперечайтесь. Але пам’ятайте, участь Буревія в нашій роботі – першорядне завдання.

Багрян похапцем зиркнув на хронометр, махнув рукою і зник.

Буревій несміливо поглянув на дівчину. Йому ніяково було зустрітися з нею поглядом після того, як прозвучали його думки. А як вона сприйняла їх?

Він важко зітхнув. Це важче, ніж вести квантовий корабель. Поглянув прямо їй в очі. Вона дивилася тривожно і дружньо. Подала вузьку руку з довгими музикальними пальцями. Він взяв її в свою широку долоню, легенько потиснув. Гарячий струмінь пройшов по руках, проник до серця. Вона заплющила очі. Забрала руку назад. Потім знову подивилась на нього. Щоки її поблідли. Вона тихо сказала:

– Ходімо в гори. Я покажу вам свої улюблені місця. Вам сподобається у нас. Ви будете працювати в нас. Я це знаю.

– Я теж знаю, – зачаровано сказав Буревій.


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю