355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Микола Сивіцький » Історія польсько-українських конфліктів т.2 » Текст книги (страница 20)
Історія польсько-українських конфліктів т.2
  • Текст добавлен: 20 сентября 2016, 15:16

Текст книги "Історія польсько-українських конфліктів т.2"


Автор книги: Микола Сивіцький


Жанры:

   

История

,

сообщить о нарушении

Текущая страница: 20 (всего у книги 24 страниц)

Проект розселення після війни українців і білорусів по всій Польщі також має свої недоліки. Національна меншість залишиться меншістю навіть тоді, коли вона розпорошиться по всій державі. Національна свідомість українців, а також їхня і білорусів релігійна відмінність призведуть до того, що процес асиміляції відбуватиметься дуже повільно або взагалі не відбуватиметься. Прикладом може бути німецька меншість у Польщі, яка становить ледве 2,3 % всього населення Польщі і тільки в одному Поморському воєводстві має угруповання, яке сягає 10,1 % мешканців воєводства. А українців будемо мати після війни понад 15 %. Тобто в результаті замість німецької п'ятої колони матимемо тоді п'яту українську колону.

І це було б рівнозначно тому, що Польща муситиме бути поліцейською державою, причому не тільки поліція, але й усе польське суспільство мало б обов'язок стежити за своїми чужоплемінними сусідами. Це не вплине позитивно на характер особистостей, а держава замість витрачати всю свою енергію в напрямку зовнішньої експансії змушена буде вживати її на боротьбу з політичним й економічним шпигунством, саботажем, змовами і т. п. Тому проект такого виду може розглядатись лише у тому випадку, якби не вдалось за жодних умовдосягти кращого вирішення справи.

З огляду на зазначене вище розв'язання проблеми наших слов'янських меншостей повинно йти іншим шляхом. Проект такого «максимального» вирішення українського і білоруського питання у зв'язку з широко задуманою сільськогосподарською реформою і з урахуванням нашого державного інтересу на Сході пропонує цей меморандум.

І. «Польща приречена на велич».

Цей вислів повторювався часто, але лише перебіг нинішньої війни виявив нам у всій переконливості цю правду, що або станемо великим народом, або мусимо загинути.

Бути «великим народом» – це передусім бути сильним як держава.Слабка держава не захиститься, не реалізує жодних великих ідей, не підніме за собою нікого. Силу держави визначає багато факторів. Зупинимось лише на кількох із них, але основних. Ними є: розмір, населення, економічний устрій і зв'язана з ним заможність.

Площа Польської Державиу 1939 р.становила, включно з Заользем, 390 тисяч кв. км. Розраховуємо на те, що в результаті нинішньої війни розширимо наші кордони на заході. Приєднання Східної Пруссії, вільного міста Гданська, Західного Помор'я до Одри і решти Верхньої Сілезії збільшило б територію нашої держави на якісь 90 тисяч кв. км, що разом становило б 480 тисяч кв. км, тобто територія дорівнювала б території післяверсальської Німеччини. Оскільки на цій території є найважливіші основні сировинні копалини і широкий доступ до моря з кількома вигідними портами, то з точки зору території Польська Держава виглядатиме цілком задовільно, тим більше, що і її кордони були б стратегічно вигідніші за довоєнні.

У 1939 р. кількість населенняПольської Держави перевищила 35 мільйонів. Нинішня війна не тільки загальмувала природний приріст населення, але й принесла серйозні втрати. Важко визначити їхню величину нині, а ще важче буде визначити, якими будуть наступні втрати. Як не є, треба враховувати те, що у кращому разі після додання поляків, які проживають на територіях, які ми сподіваємось отримати, кількість жителів Польської Держави становитиме не більше 30 мільйонів. Отже, багато мине років, поки ми дійдемо до густоти населення такої, наприклад, як у Німецькому Рейху.

Але кількість населення – це ще не все. Важливим є також його національний і професійний склад.І за цими двома показниками ситуація була для нас несприятливою.

Згідно з останнім переписом населення з 1931 р. було у Польщі на загальну кількість 31 915 800 жителів (без війська у казармах): поляків 21 412 100 – 67,8 % русинів і українців 4 441 600 – 13,9 % білорусів 989 900-3,1 % «тутешніх» (Полісся) 707 100 – 2,2 % німців 741 000 -2,3 % євреїв (юдейського віровизнання) 3 313 900 – 9,8 % росіян 138 700 – 0,4 % литовців 78 400 – 0,2 % чехів 31 300-0,1 % інших і неназваних 61 800 – 0,2 %

Усього 31 915 800

Після війни цей стан зазнає зміни і правдоподібно буде виглядати приблизно так:


поляків22 983 000– 76,6 %
русинів і українців4 600 000– 15,5 %
білорусів990 000– 3,3%
«тутешніх»715 000– 2,3%
німців
євреїв100 000– 1,2%
росіян140 000– 0,5%
литовців80 000– 0,3%
чехів32 000– 0,1%
інших і неназваних60 000– 0,2%
Усього30 000 000– 100%

А це означає, що будемо мати приблизно 23,4 % національних меншин.

З точки зору професійної структуриу 1931 р. понад 60 % населення у Польщі – рільники, тоді як, наприклад, у Німеччині їх 20,9 %, а в сільськогосподарській Данії 29,6 %. Звідси випливають перенаселення і зайві робочі руки на селі, а також надмірне подрібнення ґрунтів.

Після війни процентне співвідношення може виглядати ще гірше, бо, навіть не враховуючи євреїв, найбільших втрат населення зазнали міста. Таким чином, ми виявляємо парадокс. З точки зору європейських норм щодо густоти населення і обороноздатності країни у Польщі населення повинно становити принаймні 60 мільйонів, а тим часом якщо взяти до уваги село, то там маємо кілька мільйонів зайвих.

Якщо за такого стану вартість промислової продукціїна 1 мешканця в нас у 1929 р. становила 16 злотих, тоді як у цей самий час в Англії – 1420 злотих, у Франції – 1270 злотих, у Німеччині – 1170 злотих, то в тому нема нічого дивного, але те, що вартість сільськогосподарської продукціїстановила у нас 410 злотих на особу (враховуючи все населення), тоді як у Німеччині, де відсоток рільників був значно нижчим, 500 злотих, а у Франції 490 злотих, то це вже доводить, що кепська структура нашого сільського господарства дійшла до межі, яку далі вже не можна було терпіти.

Інтенсивна розбудова промисловості була для нас необхідністю.Всебічно розбудована промисловість є принциповою основою обороноздатності країни, вона зумовлює належне озброєння і спорядження армії, зростання зайнятості та багатство, тобто три чинники, без яких обороноздатність є фікцією. Але розбудова промисловості вимагає, крім часу, не тільки грошей, але й робочих рук, достатня кількість яких мусить бути гарантована не тільки у майбутньому, але вже сьогодні.

Крім того, не менш важливою справою є те, що здорова промисловість повинна спиратись, перш за все, на розвинутий платоспроможний внутрішній ринок, а він уже у першу чергу формує заможне село.Зрештою, з огляду хоча б тільки на обороноздатність країни мусимо намагатись зберегти відповідне співвідношення між промисловістю і рільництвом. Іншими словами, паралельно з розбудовою промисловості мусимо розбудовувати нашу сільськогосподарську структуру.

Як бачимо з доданого реферату № 1 під назвою «Сільськогосподарська реформа у Польщі», дотеперішні наші зусилля у цьому напрямку через проведення сільськогосподарської реформи не дали і не дадуть позитивних результатів з огляду на занадто малий запас землі,який перебуває в руках великих землевласників.

Передача Польщі Східного Помор'я (Східна Пруссія), де ґрунт неврожайний, а також території з такою самою землею на Західному Помор'ї і території з урожайним ґрунтом у Сілезії з одночасним виселенням німців і залишенням мазурів та верхніх сілезців додасть нам також недостатній запас землі.

Цей запас не дасть змоги створити достатню кількість середніх (10–15 га), а особливо більшу кількість так званих «кметських», тобто великих селянських (20–50 га), господарств у Польщі; успішне вирішення цього питання було б для польського населення серйозним чинником добробуту. (…)

Недостатній запас землі також не дасть змоги утворити резерв землі для найближчого покоління (тобто поки індустріалізація Польщі не досягне належного рівня), що є необхідною умовою для правильного розв'язання проблеми популяції, а також не дасть змоги правильно вирішити справу повторного заліснення деяких округів Польщі з надмірно знищеними лісами.

Звідси випливає необхідність пошуку способів здобування запасів землі з метою проведення «Великої Сільськогосподарської Реформи у Польщі».

Програма «А» (мінімальна)

II. Національні меншини.

Вище ми вже наводили таблицю, яка ілюструє негативне відсоткове співвідношення поляків і наших національних меншин. Цих меншин ми мали понад 30 % загалу населення, а після війни будемо їх мати ще приблизно 25 %. Безумовно, що такий відсоток є занадто великим і небезпечним як з огляду на обороноздатність країни, так і відцентрові тенденції, що їх виявляють кількісно найсильніша група українців, а частково і білорусів,які досить концентрованими групами проживають на прикордонних територіях. а) Українська справа і наші аграрні труднощі.

Ставлення українців до польської державності і польського народу є таким, що потребує радикального вирішення.

Через утворення у листопаді 1918 р. «Західноукраїнської Народної Республіки», оборону Львова і польсько-українську війну, через замахи підпільних українських організацій, субсидійованих німцями, на Голову Держави, Президента Войцеховського, покійного міністра Перацького і низку вбивств українців-угодовців, через саботажі і напади на помістя, поштові машини, шпигунські афери на користь Німеччини і Росії ми дійшли до нинішньої війни.

Радянські війська, які у 1939 р. вступили на східні території Польщі, були привітно зустрінуті українським населенням Волині і Східної Малопольщі, яке у багатьох випадках з власної ініціативи взялося за ліквідацію польськості. Українці підтримували здійснювані більшовиками масові вивезення поляків у глибину Росії. Лише коли ці методи почали застосовувати і до українських націоналістів, до частини української інтелігенції і навіть до багатих селян, коли з Росії поприсилали тисячі українців і великоросів як комісарів і т. п., не довіряючи місцевим елементам, запал до «освободітєлєй» дещо пригас, хоча не треба це пов'язувати зі збільшенням симпатії до Польської Держави.

Початок німецько-російської війни і захоплення німцями Східної Малопольщі, Волині й України викликали ентузіазм до останніх з боку українців і сподівання на утворення «Великої України», хоча б і у великій залежності від німців.

Дружби і союзництва українців з гітлерівцями не послабило навіть недотримання даних обіцянок щодо утворення Української держави. В той же час ненависть до польського народу сягнула небачених меж, цілеспрямовано стимульована окупантами. Вислужування перед німецькими загарбниками у якості довірених осіб не тільки на території, де проживають українці, але і по всій Польщі зі столицею включно, співпраця з ґестапо, постійне наголошення на своєму ворожому ставленні до всього, що польське, співпраця в усуванні поляків з Малопольщі й Холмщини при одночасному грабуванні їхньої землі, інвентаря і рухомого майна, створення підрозділів української поліції, яку застосовували для вбивств поляків і євреїв, що перевершували німців у жорстокості, нарешті, масові вбивства польського населення на Волині, а частково і на інших територіях, здійснювані українськими бойовиками вже за власною ініціативою, – ось квінтесенція ставлення українців до польського народу і держави.

Спроби порозуміння, здійснювані нашими урядовими чинниками у краю, не дали (наразі) жодних результатів. Не вплинули також на українців ні заявлені Росією претензії на території, на яких вони проживають, ні невблаганна поразка Німеччини, що наближалась.

З цього всього випливає один виразний висновок. При вирішенні української справи у лоні нашої держави мусимо відкинути всі сентименти, які недоречні і навіть шкідливі, і мати на увазі тільки і виключно наш державний інтерес.

З вищенаведених висновків чітко бачимо, що чотири з половиною мільйона українців, які проживають на наших землях у Східній Малопольщі, на Волині, у Холмщині і південній частині Полісся, становлять для нас велике навантаження.

Вони були, є і будуть ворожим елементом, вічно незадоволеним, незалежно від того, наскільки далеко йдуть поступки у культурній, економічній і навіть політичній сферах, які ми їм робимо, їхні апетити, крім Волині і Тернопільського та Станіславського воєводств, де вони становили половину чи навіть відносну більшість жителів, охоплюють усе Львівське, майже все Любельське, частину Полісся і частину Краківського воєводств.

Із цих територій вони хотіли б усунути все польське, відрізати нас від Румунії й Угорщини, приєднати до своєї держави Буковину і Підкарпатську Русь і спільно з Радянською Україною утворити самостійну державу або (як прагне багато з них) у тісному зв'язку з Росією.

Цю, другу, концепцію висуває нині Росія, яка ухвалює (на папері) широку автономію для своїх «республік» і виступає в ролі захисника «Західної України» (відкладаючи претензії до Буковини і Підкарпатської Русі до кращих часів).

Отже, якщо Росію так дуже хвилює «свобода» українців, які проживають на території нашої держави, якщо самі наші українці не проголосили публічно жодного слова проти зазіхань Радянської Росії, то і з нашого боку не повинно бути жодних перешкод для об'єднання всіх українців у Радянській Росії. Бо як з політичних, так і аграрних мотивів Польщі це було б на руку, але за однієї умови, а власне, щоб західний кордон Радянської України пролягав у тому самому місці, як це було окреслено у польсько-російському договорі, підписаному в Ризі у 1921 р.

До речі, цей кордон, що протримався до 1.ІХ.1939 р., був гарантований Англією у пакті від 25 серпня 1939 р., а потім Англією і Америкою у декларації від червня 1941 р.

Об'єднанням таким чином наших українців з радянськими, тобто таким переселенням, ми позбулись би одночасно політично небажаного елементу і отримали б нові земельні площі для польських селян усередині країни, тобто для потреб обговорюваної сільськогосподарської реформи. б) Білоруси.

Ставлення білоруської меншості до польської державності не було так явно ворожим, як українців.Причиною цього був, між іншим, і низький рівень національної свідомості, доказом чого є також і те, що під час перепису населення у 1931 р. разом з 989 900 білорусами – 707 100 осіб у Поліському воєводстві визначило себе як «тутешні». Проте пробільшовицькі симпатії та почуття окремішності від поляків, перш за все з релігійних причин, були значними. Нечисленна білоруська інтелігенція у своїй більшості була збільшовизована, до поляків ставилась вороже, а її вплив на народні маси поступово ставав усе більшим. Якщо ж урахувати ту обставину, що попередня окупаційна пропагандистська робота СРСР і німців не залишиться без серйозного впливу на подальше поглиблення свідомості їхньої національної окремішності, то правдоподібно також і з білорусами – всупереч неактуальному вже поняттю про асиміляцію і неповторному історичному досвіду, який виходить з нього, – не вдасться налагодити згідного співіснування під одним дахом. Тому належить рахуватися з тим, що з плином часу польсько-білоруські відносини погіршуватимуться. Цей аргумент, як і необхідність здобуття вільної землі для селян-поляків, говорить про те, що й білоруське населення слід переселити далі на схід, на терени Радянської Білорусі.

III. Принципові мотиви для переселення наших українців і білорусів до Радянської Росії.

Хоча політика не завжди зважає на принципові аргументи, але за врахування цієї концепції не тільки Польщею, але і Росією говорять, в числі інших, такі міркування.

У 1931 р. густота населення у Польщі становила 83 особи на 1 квадратний кілометр, а в таких воєводствах, як Станіславське, – 88, Тернопільське – 97, а у Львівському навіть 110 осіб на 1 квадратний кілометр, тоді як у 1936 р. густота населення у європейській частині Росії становила 23 особи на 1 кв. км.

Нам бракує землі для наших селян, а тим часом у європейській Росії німецько-російська війна так знищила населення, що після війни «советам» загрожує велика недостача робочих рук як у сільському господарстві, так і в промисловості, на шахтах і т. п.Місце роботи, а відповідно і хліб, там знайдеться для тамтешніх українців і білорусів, а також і для наших, і все одно відчуватиметься недостача населення. Для Росіїпереселення тих кількох мільйонів наших українців і білорусів на таку незначну віддаль і при нашій щирій, доброзичливій і далекосяжній допомозі не завдасть значного клопоту і дасть змогу відновити у швидкому темпі жахливо знищені війною російські території.

Натомість ми охоче приймемо поляків, які проживають на територіях Радянської Росії.

(Це насправді є люди, які понад двадцять років зазнавали деморалізуючого впливу комуністичного режиму й у значній мірі є русифікованими, але це наша кров. Відповідно розміщені на наших територіях, перемішані з корінним польським населенням, вони оживуть, а в наступних поколіннях стануть повноцінними громадянами.)

IV. Додаткові зауваження.

Не пропонуємо жодної надзвичайної новини. Усі пам'ятаємо підписаний у січні 1923 р. договір про обмін населенням між

Грецією і Туреччиною, щоб таким чином раз і назавжди припинити постійні суперечки про права меншості й політичний кордон зробити також етнічним. Гітлер за договором з Росією переселив тисячі німців з Естонії, Латвії, Литви і Волині, а в порозумінні з Муссоліні переселив німців з Бреннера. Більшовики під час окупації 1939–1940 рр. виселили близько 2 мільйонів поляків лише з самої Східної Малопольщі за найжорстокіших умов на голод, тяжкі роботи і поневіряння до Казахстану, на кордон з Монголією, над озеро Байкал, аж до області Якутії. Тим людям не було дозволено взяти з собою нічого, відокремлено чоловіків від жінок, дітей від батьків.

При вирішенні подібних справ наших слов'янських меншостей втрачаємо, щоправда, 6 000 000 громадян, що після втрат польського населення протягом цієї війни не буде для нас неважливим, але у 1921 р. нас було на 8 мільйонів менше, ніж у 1939 р. Тобто вирівняємо ту нестачу швидко. Господар, який має повноцінну землю, – це не безземельний селянин або безробітний. Він повинен мати дружину-господиню у домі, а кожна наступна дитина – це вже через кілька років нова пара рук допомоги у господарстві.

Розвиток промисловості забезпечить перш за все зайнятість і достатній рівень існування, що сприятиме створенню родин. Відповідна пропаган да на користь численного потомства повинна завершити справу.

Для обороноздатності держави краще мати якийсь час трохи менше населення, але здорового, заможного й перш за все одностайного з національної точки зору та окриленого справжнім патріотизмом, ніж багато, але малоцінного. На усуненні внутрішнього ворога ще ніхто не втратив.

(Очевидно, що у ставленні до українського і білоруського населення мусять бути певні винятки. Ми маємо на увазі старих польських осадників, а особливо численні роди сільської шляхти, які внаслідок відриву від католицького костелу під російським пануванням, часто під тиском російської влади поступово втрачали свою польськість. В останні роки перед нинішньою війною у деяких такого роду середовищах почало проявлятись, особливо серед старої сільської шляхти, повернення до польськості, причому не завжди у поєднанні з поверненням до католицького обряду. Само собою зрозуміло, що таких «русинів» і «білорусів» мусимо затримати у себе. Також білоруси-католики мали б імовірно залишитись на нинішніх територіях.)

Внаслідок нинішньої війни як Німеччина, так і Росія вже втратили і ще втратять масу населення. Після закінчення нинішньої війни не швидко окремі держави захочуть знову взятися за зброю. Дорогий досвід нинішньої війни швидше вказує на те, що англосакси ще протягом двох поколінь утримуватимуть перевагу в озброєнні у своїх руках і тим самим не допустять у цей час до вибуху війни. (На це вказує хоча б проголошена у перші дні березня 1944 р. у британському парламенті промова міністра війни Д. Грігга про необхідність утримання Англією сильної постійної суходільної армії у післявоєнний період, щоб ця армія була гарантом миру в Європі.)

Отже, ми можемо сподіватись на відповідний період мирного часу, необхідного нам для зміцнення та індустріалізації країни. Після цього періоду «захисного» часу населення Польщі буде вже значно численнішим, ніж тепер, а Польща здатна до захисту своїх кордонів власними силами. Бо вже час покласти край щодо того гіркого парадокса, щоб у Польщі проживало і процвітало понад 10 мільйонів чужих, а поляки змушені були шукати хліб за кордоном.

V. Перспективи реалізації програми «А».

У випадку «А», тобто не розгрому Росії Англією і Америкою, а тільки ослаблення її внаслідок довготривалої війни з Німеччиною, існують, попри сумніви, чималі шанси реалізувати вищевикладені пропозиції.

Стосовно твердо заявленої урядом Польщі позиції, що кордони Польщі на сході не можуть зазнати в жодному випадку зменшення, бо Польща внаслідок своїх як попередніх (початок боротьби з Німеччиною), так, ймовірно, і наступних заслуг може бути тільки винагороджена і ніколи на покарана (як, наприклад, Сербія після Першої світової війни), то треба виходити з імовірності, що попри нинішню непевність і туманність наших східних кордонів, ті остаточні належатимуть нам і нами повинні бути успішно узгоджені.

Головна роль у реалізації зазначеної програми припадає на велику політичну акцію Польського Уряду, який повинен організувати ще сильніший, ніж нині, політичний тиск у цьому напрямку на Англію і Америку з метою вчинення цими урядами також виразного тиску на ослаблену Росію стосовно дотримання нею старих кордонів Польщі. Паралельно до цієї важлива підготовча роль у цій справі належить Польській Армії, яка повинна опанувати наші східні території до кордонів 1939 р. (створення свого роду «доконаних фактів»).

У самій політичній акції йдеться про спритне розігрування всіх наших козирів (Катинь і переселення Росією в 1939 р. двох мільйонів поляків лише тільки з Малопольщі – можливо, підозріла смерть генерала Сікорського – Атлантична карта – нагорода за порятунок демократії через перший опір Німеччині – заслуги на різних театрах цієї війни – моральне відшкодування за хистку англійську політику щодо Польщі – приязнь Польщі до Англії і проблемне ставлення до неї Росії – гігантське знищення Росії і потреба мільйонів рук для її відбудови і т. д. і т. п.).

Що стосується самого переселення наших українців і білорусів, то нам було б набагато легше успішно реалізувати цю пропозицію, якби справа була поставлена Польщею в площині міжнародної політики, тобто якби державний інтерес Польщі став європейським державним інтересом.

Без сумніву, майбутня мирна конференція повинна мати завданням, крім усунення загрози Німеччини на довгі роки, також впорядкування спірних справ у всій Європі, а перш за все тверде вирішення прикордонних суперечок між окремими державами. Цей реалізований англосаксами «новий лад», який повинен діяти довгі роки, не може допустити, щоб у кордонах якоїсь європейської держави залишилась національна меншість у численній згуртованій масі, бо таким чином залишаться нам відцентрові сили, які при кожній нагоді будуть намагатись розпалити або розширити війну.

Кордони, встановлені як між Німеччиною і її сусідами, так і між іншими державами, що беруть участь у цій війні на тому чи іншому боці, повинні стати не тільки політичними, але й етнічними кордонами. Тобто між усіма цими державами, наприклад, Румунією й Угорщиною, Угорщиною і Чехословаччиною, Болгарією і Югославією і т. д. і т. п., повинен бути проведений обмін населенням. Тому такий самий принцип повинен бути застосований і у відносинах між Польщею і Росією.

Програма «Б» (максимальна)

VI. Польський Державний Інтерес на Сході Європи.

Передумови:

1. Зрозуміло, що нинішній момент російських перемог, момент, який починається від повторної більшовицької окупації наших територій, не є моментом для висування будь-яких максимальних програм з боку Польщі. Але кожна війна несе у собі несподіванки, а в нинішній війні останнє слово ще не сказано. Отже, може настати ситуація, за якої, власне, максимальна програма матиме шанс для реалізації.

2. У зв'язку з викладеним вище вважаємо, що через принципову неможливість узгодження капіталістичного напрямку з комуністичним не можна виключити, що всі попередні конференції щодо порозуміння між англосаксами і більшовиками завершаться остаточнимфіаско, в результаті чого між ними почнеться не співпраця, а швидше боротьба за усунення.

3. Само собою зрозуміло, що після повалення німців Росія вже не буде так потрібна Англії, як зараз, а, навпаки, становитиме загрозу інтересам Британської імперії як в Європі, так і на Близькому і Далекому Сході. Оскільки у цей же час треба сподіватись, що всі суперечки між англосаксами і більшовиками, до цього часу відкладені на пізніше, проявляться в усій гостроті, то не сумніваємося, що Польський Уряд учинить у цей момент усе, щоб неминуча суперечка між капіталістичною Англією й Америкою та комуністичною Росією про поділ світу розгорілася і перетворилася у збройний конфлікт.

Враховуючи не надто послаблені збройні сили Англії та Америки і нечувано криваві втрати більшовиків, чия боєздатність значною мірою залежить від поставок англосаксів, не є мрією думка про вибух цієї суперечки, причому не один переконливий аргумент на користь цієї війни може навести саме наш Уряд.

(Наприклад, справою Польського Уряду є переконати уряди союзників, що як Мюнхенський договір не утримав загарбницьких апетитів Гітлера, так само ті чи інші поступки щодо Росії не заспокоять більшовицьких апетитів.)

І хоча Польща знову мусила б зійти кров'ю, однак у цій новій війні вона вйграла б відносно не менше від англосаксів.

4. Ми всі добре розуміємо, що насправді більшовиків зовсім не турбує доля українців і білорусів, які проживають у Польщі. У грі поставлена набагато більша ставка. Росія хоче ослаблення нашої держави і залежності її від неї, згадуваного вже відгородження нас від Румунії й Угорщини і відкриття собі дороги на Балкани для російсько-комуністичної експансії в цьому напрямку, а крім цього, заволодіти узбережжям Балтійського моря через поглинання балтійських держав, Литви і частини Східної Пруссії. Подальшим наслідком цього рано чи пізно стала б цілковита втрата нами незалежності.

5. Отже, метою нашої політики у Східній Європі повинен бути поділ Росії на її складові частини, а потім відгородження від неї Білоруською й Українською державами.

Іншими словами: якщо непорозуміння Росії з англосаксами перетворяться у збройну сутичку і призведуть до поділу Росії, то всі зусилля Польщі повинні концентруватись на утворенні в Європі окремих, незалежних від Росії національних держав, тобто, крім відновлення незалежності Естонії, Латвії і Литви, створенні нових самостійних держав, і в першу чергу України і Білорусі.

Польща, і ніхто інший, повинна стати гарантом їх незалежності, взяти, наскільки можливо, активну участь в їх організації, завоювати собі їх симпатію і повагу і, таким чином, створити твердий фундамент для подальшої тісної співпраці.

В результаті російський колос, у якому великороси, що нав'язують іншим залежним народам свою волю, становлять тільки 52 %, після розпаду на низку менших і більших національних держав втратив би небезпечний для нас, як і для інших держав, свій загарбницький імперіалізм, байдуже – червоний чи білий.

6. Другим принципом нашої політики на цьому відтинку повинна залишитись висунута у програмі «мінімум» концепція, що так само як проектується на Заході, так і нинішній східний політичний кордон Польщі повинен бути також етнічним кордоном.

(Звідси випливає згадувана необхідність переселення за кордони Польської Держави як українців, так і білорусів.)

7. Третій, нарешті, принцип нашої східної політики – це дружнє співіснування з Білоруською і Українською державами, втягування їх в орбіту польських політичних і економічних впливів і утворення з часом федерації Польщі, України і Білорусі.

Хоч і наголошуємо, що з Білоруською і Українською державами повинні жити в злагоді, бо Росія, навіть ослаблена, і далі є нашим ворогом, однак усунення українців і білорусів з кордонів нашої держави залишається першою умовою дружнього співіснування з цими державами. Інакше прагнення цих народів до об'єднання зі своїми побратимами буде постійним джерелом неспокою.

Ідея федерації Польщі з Україною і з Білоруссю, хоч і бажана та корисна, бо розширює кордони експансії і впливів Польщі далеко на Схід Європи, оскільки, однак, мала б реалізуватися з погодженням залишити у нинішніх кордонах Польщі приблизно 4,5 мільйона українців і понад 1,5 мільйона білорусів, на практиці призвела б тільки до скорочення кордонів Польщі на сході вздовж Бугу і Сяну.

VII. Способи реалізації програми «Б».

Очевидно, що реалізація викладених принципів польської політики на Сході Європи (див. розділ VI, пункти 5, 6 і 7) не буде легкою. Це вимагатиме використання усіх сил і можливостей всього польського народу, але повинно бути виконане. Бо від того залежатимуть вся наша майбутня міць і потужність.

Про можливий перебіг реалізації першої мети йшлося вже у розділі VI, пункт 3. Тут тільки можна додати, що зайняття Польською Армією (за тихої чи відкритої підтримки англосаксів) наших східних околиць мусить бути умотивоване за допомогою пропаганди, що це тільки повернення до кордонів Польщі 1939 р. і вся акція спрямована швидше проти Росії, а не проти України чи Білорусі. Відносно реалізації другої мети нашої політики на Сході Європи, то найбільшу трудність для нас становитиме спосіб погодження двох суперечностей, тобто виселення з кордонів Польщі як українців, так і білорусів, а одночасно утримання приязних відносин із самостійною Україною і такою ж Білоруссю.

Як ми вже зазначали вище: саме залишення тих меншостей у кордонах Польської Держави становило б постійну перешкоду для створення приязної і тісної співпраці між тими державами і Польщею, а тому вся ця велика акція повинна проводитись енергійно, але мудро, дипломатично і за допомогою таких засобів, щоб серед відповідних груп українців і білорусів не викликати занадто великого поглиблення ненависті до Польщі, бо це поставило б можливу майбутню федерацію Польщі з окремими Україною і Білоруссю, які зосередили своє населення у власних нових кордонах, під сумнів.

Отже, в першу чергу треба буде використа ти привід для обміну населення, причому в українській проблемі сл. д зазначити, що, якби не уманська, галицька і нинішня різанина, польського населення для обміну було б не менше, ніж українського.

Окрім цього, з тактичних міркувань найзручніше було б намагатися розв'язувати ці питання перш за все під кутом зору економіки (див. додані реферати № 2 і 3, тобто «Сільськогосподарська реформа в Україні і Білорусі»).


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю