355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Владимир Ешкилев » Побачити Алькор » Текст книги (страница 6)
Побачити Алькор
  • Текст добавлен: 24 сентября 2016, 02:03

Текст книги "Побачити Алькор"


Автор книги: Владимир Ешкилев



сообщить о нарушении

Текущая страница: 6 (всего у книги 19 страниц)

Розділ 15

Переселення родини Корецьких до конспіративного помешкання Лавр запланував на ніч. Спочатку він хотів повідомити агентство, але потім передумав. Два роки тому він використовував для оперативного стеження квартиру двоюрідної сестри, яка вийшла заміж в Англії. Про те, що помешкання й досі в розпорядженні співробітника Грінченка, в агентстві не знали.

«Й не треба їм знати», – вирішив Лавр.

Поки Корецький-старший вивчав намальовану консультантом том з проблем безпеки схему «Периметра», Лавр передзвонив Людмилі.

– Ти повертаєшся? – У низькому голосі дівчини масло текло між оксамитових берегів.

– Ні, сонечко, я затримаюсь тут до ранку. Ситуація «вісімдесят вісім».

Цей код означав, що оперативник агентства вступив у безпосередній контакт з ворогом.

– Ти в порядку? – зміна інтонації була вражаючою. – Потрібне підкріплення?

– Не потрібне. Нехай черговий зв'яжеться із тутешніми ментами. Мені треба, щоби вони, як ніч впаде, зробили шухерок на Парковій вулиці, у дворі між будинками номери сімнадцять і дев'ятнадцять. З мигалками, сиренами і всім фаршем. А якби доблесні правоохоронці ще й перевірили квартири та підвали на наявність різних притонів і підозрілих осіб, то взагалі ціни б їм не було.

– Прийнято. Уже біжу до Кабарди.

– Він чергує?

– На оперативному чергуванні він і Дашковський.

– Тоді справді краще до Кабарди. Він сам був ментом, зможе краще промотивувати колишніх колег. Передай Миколі Семеновичу мої найщиріші вітання. Не сумуй. Кінець зв'язку.

Лавр помітив, що і Мармура і Беконті, кожна зі свого кутка, уважно прислуховувалися до телефонної розмови.

«Нехай позмагаються, – збадьорююча хвиля чоловічого самовдоволення пробігла його єством. – Красиві пацанки. Шкода, що такі вульгарні».

Чому він вирішив везти їх до квартири сестри, а не на базу агентства, Лавр собі не зізнався. Якби хтось його добре «посповідав», він напевно визнав би, що шкодна Наташа, яку Корецький назвав своєю далекою родичкою, чимось невловимо нагадує йому іншу дівчину. Лавр був закоханий у неї, коли вчився у школі. Й ще щось згадалось Грінченкові. Те, про що він давно вже не згадував. Далекий і безкінечно довгий червневий вечір, коли, розстібаючи плаття на тій, іншій, дівчині, він у відчув свою чоловічу силу.

Невідомо, чим саме вмотивував міліцію колишній капітан Кабарда, але шухер на вулиці Парковій перевершив усі сподівання Лавра. У двір заїхали дві ментівські «лади» з мигалками, воронок і «уазик» зі змопівцями. Вся компанія через вікно спостерігала, як змопівці пакують до воронка бомжів, видобутих з підвалу сімнадцятого будинку. Коли маски-шоу забралося геть, Лавр, Корецький і дівчата наділи наплічники, взяли в руки торби зі змінним одягом і залишили квартиру. Сідаючи до автівки, Грінченко перевірив її детектором. Жодного жучка він не виявив. Уже за десять хвилин «прімера» виїхала на трасу і рушила до столиці. Сидячи на задньому сидінні, поруч із донькою, Корецький напружено вдивлявся в темряву за багажником.

– Так ви нічого не побачите, Романе Олександровичу, – зауважив Лавр. – Це ж тільки в кіно «хвіст» висить у двадцяти метрах за об'єктом. На трасі вони нас можуть пасти двома тачками, не наближуючись й на півкілометра. Вже коли з'їжджатимемо до міста, спробуємо виявити хвоста. Попетляємо спальними районами.

– Вам видніше, – погодився журналіст.

– Ага, та ваша нянька за нами звіздячить. У неї коляска з моторчиком, – вставила свої п'ять копійок Беконті.

На тому розмова закінчилась. Але Мармура кожного разу нервово озиралася, коли у заднє скло впирались промені фар. Одного разу їй здалося, що два здоровенні джипи видавлюють «прімеру» з лівого ряду. Вона вже не відривала благального погляду від Лавра, коли джипи раптом форсанули і помчали кудись уперед, до сузір'я рекламних вогнів.

– Що це було? – запитав Корецький.

– Пацани в доганялки грають.

Після пригоди з джипами пасажири «прімери» розслабилися. Беконтізаснула. На в'їзді до міста почалася злива. Лавр з'їхав з траси і покрутився вулицями і дворами навколо багатоповерхівок. Не відчувши нічого підозрілого, він виїхав на об'їзну і повернувся до міста із західного напряму. Під останніми краплями зливи вони доїхали до тихої вулички, на якій двоюрідна сестра Грінченка колись викупила половину дореволюційного особняка і переробила свою частину на двоповерхову квартиру-ательє у стилі «техно».

– Ви тут будете з нами постійно? – спитала Лавра Мармура, коли вони увійшли до просторого і майже порожнього лобіо.

– Ні, Наталі, не постійно. Мені треба буде зайнятися справами. А тут з вами посидить інша людина.

– Що за людина? – поцікавився Корецький. – 3 агентства?

– Людина, якій я довіряю. Колишній міліціонер. Він приїде в обід і буде з вами до завтрашнього дня. А до того часу відпочивайте.

Ідея залучити до охорони Корецьких Кабарду виникла у Лавра ще під час ментівського шухеру. Вони не були близькими приятелями, але Микола Семенович вважався в агентстві людиною надійною. Лавр ніколи не чув, щоби хтось поставив під сумнів порядність і професійну відповідальність колишнього капітана.

«Якщо я попрошу, Микола Семенович цієї точки не здасть», – вирішив Лавр. Він піднявся гвинтовими сходами на другий поверх, відчинив двері, що вели до спальних кімнат.

– Як бачите, конспіративні квартири бувають великими і комфортними.

– Наша організація за все заплатить, не сумнівайтесь, – завірив Лавра журналіст.

– А я і не сумніваюсь. Ви ж самі підписували договір з агентством.

Розділ 16

Костиганов зустрівся з Командором в офісі фірми, віце-президентом якої той значився у профанному світі. Проходячи крізь турнікети пропускної системи, брат Пітер зауважив, що відтоді, коли він востаннє сюди приходив, охоронців побільшало рівно удвічі. А востаннє він відвідував цей офіс сорок годин тому. Бійці виглядали грізно. З плеча одного з них звисав «скорпіон».

«Посилений режим охорони, – констатував Лицар Кадош. – Значить, „гостей“ очікують і тут».

Один з охоронців уважно перевірив його документи і провів на третій поверх, через операційну залу і дві приймальні, до самих дверей віце-президентського кабінету.

– До вас, Сан Саничу, – повідомив він, прочинивши двері. – Пан Костиганов.

– Дякую, вільний. – Командор вийшов з-за столу назустріч Пітерові, уважно подивився йому в обличчя, запитав: – Я самопочуття, брате?

– Другу ніч не сплю.

– А треба спати. Мозок Кадоша має бути ясним і проникливим. – Командор натиснув на кнопку селектора і розпорядився: – Танюша, зроби нам міцної кави. Найміцнішої. І всіх жени геть. Мене немає.

Костиганов оглянув кабінет. Вікно в ньому займало цілу стіну. Світло, що йшло крізь нього, замість стандартних жалюзі регулювали напівпрозорі завіси, котрі змінювали колір залежно від напряму обсервації. Пітер скептично примружився:

– Вчора братан Тіма сказав мені, що в цій країні немає місця, гарантованого від прослуховування.

– Гарантованого взагалі нічого немає. Ні в цій країні, ні в іншій, – зауважив Командор. – Наприклад, щодо цього кабінету є дев'яностодев'ятивідсоткова впевненість. Впевненість, а не гарантія. Але все ж краще, аніж по стільниковому.

– Не сперечатимусь. Я так зрозумів, що у нашого Тіми дуже інформовані інформатори.

– «Інформовані інформатори»! – засміявся Командор. – Яка доречна тавтологія. Доречна саме в цьому випадку… Але я хотів би почути детальніше про все, що він там тобі понарозказував.

Поки Костиганов переповідав Командорові розмову на терасі, сексапільна Танюша двічі приносила найміцнішу каву. Свою розповідь Пітер закінчив тим запитанням, на яке не дістав відповіді по стільниковому:

– Цю річ справді зберігають наші брати?

– Так, – відповів Командор після довгої паузи. – Наші посередники взяли на себе цей обов'язок.

– Я можу детальніше ознайомитися із запитанням?

– Можеш. Учора ввечері я узгодив твою афіляцію [19]19
  Афіляція– специфічний орденський термін. Від латинського affiliation – всиновлення, залучення до родової традиції.


[Закрыть]
до кола хранителів Машини Проклять.

– Так ця річ називається Машиною Проклять?

– Американські брати називають їх Генераторами Долі. Така назва, зрозуміло, більш політкоректна, але в ній немає адреналіну. Зрештою, всі назви умовні, – господар кабінету підійшов до вікна, заглянув за гардину, ніби перевіряючи, чи не підслуховує хто розмову. – Я дам тобі інформацію про Машину.

– Де і як?

– Тут і зараз. – Командор підвівся, підійшов до масивного сейфа і набрав комбінацію цифр. – Один із хранителів попереднього покоління бавився літературою. Він узагальнив наші знання про Машину в такому собі оповіданнячку. Я дам тобі рукопис, і ти прочитаєш його тут, у моїй присутності. Більше, аніж написано, у нас про Машину ніхто не знає.

Командор поклав на поліровану поверхню стола стос пожовтілих аркушів, щільно заповнених текстом. Його було надруковано на друкарській машинці з мінімальним інтервалом.

– Сідай, брате, он у те крісло, – розпорядився господар кабінету. – Якщо будеш засинати, Танюша принесе ще кави.

– І сигару.

– О'кей.

– Гаванську. Здоровенну.

– В Танюшиному хумідорі лише здоровенні гаванські сигари. Вона дрібних узагалі не визнає.

– Красива дівчина ця ваша Танюша.

– А головне – небалакуча.

– Познайомите?

– Коли вирішимо усі проблеми. А то, не дай Боже, помреш від безсоння.

Костиганов вмостився у зручному кріслі і подивився на заголовну сторінку.

– О, так тут навіть є епіграф! Я

– Ти читай, читай, не відволікайся.

ARTES MAGNAE [20]20
  Велике Мистецтво (лат.).


[Закрыть]
– МАШИНИ УСКЛАДНЕНИХ ПРОКЛЯТЬ

…Креонт обіцяв Амфітріону допомогти

у війні з телебоями, якщо той знищить люту

Тевмеську Лисицю, що спустошувала околиці

Фів і втікала від усіх переслідувачів.

Славетний атенський мисливець Кефал позичив

Амфітріонові дивовижного пса, який наздоганяв

будь-якого звіра. Змагання між звіром, якого ніхто

не міг впіймати, і псом, від якого ніхто не міг

втекти, завершилось Зевсовим рішенням

перетворити обидвох істот на камені.

(З «Опису Еллади» Павсанія 9; 19,1)
1

Екзорсист Кронієн подолав останній пагорб на шляху до замку; можливо, цей пагорб був залишком захисного валу старого Уїнхольм-Кастлю; можливо, саме на нього, у ляскоті чорних від дьогтю ланцюгів, опадав крицевий язик фортечного мосту. За хвилину по тому екзорсиста здивувала брама Кастлю, схожа на збільшений у десять разів автомобільний радіатор. Як весь замок, брама була новенька, надзвичайно – у голлівудському стилі – вульгарна і нахабно блищала. На її хромованих пластинах блукали пожмаканими привидами сонячний блиск, спіраль неба, кобальтова пляма віддзеркаленої клумби. Понад брамою підносився цегляний баштовий гребінь з масонською емблемою у гербовій ніші.

«Нащадки Лицарів Оранжевого ордену вже потребують екзорсиста», – не без зловтіхи подумав Кронієн і відщепив від стомленого досвіду порівняння: виклик дільничого лікаря до аварійної бактеріологічної лабораторії. Уже добудовуючи в уяві образ цієї лабораторії, він відчув спочатку зрушення асоціативних масштабів, потім – несмак. Заспокоєний власною недосконалістю, він знайшов серед пластин брами-радіатора кнопку виклику, натиснув. Пластини біля неї розсунулися, в отворі заворушився райдужний писок телекамери. Екзорсист витягнув візитку, підніс її до об'єктива.

– Трохи ближче, будь ласка, – прогуркотів механічний голос.

Кронієн виконав прохання.

Стулки брами розкрилися з середньовічним непоспіхом, урочистість якого псувало відверте хурчання електромоторів. Так само неквапно – стриманою ходою слуги Божого – екзорсист увійшов до Уїнхольм-Кастлю.

Подвір'я замку з трьох боків оточувала двоповерхова будівля. Одноманітну геометрію її фасаду ускладнював чотириярусний круглий донжон. Ця масивна вежа була, напевно, єдиним залишком від старого шотландського Кастлю, котрий за часів юності своєї двічі приймав під захист стомленого від полювань на оленів та жінок Якоба П'ятого [21]21
  Якоб (Джеймс) П'ятий– король Шотландії (1513–1542) з династії Стюартів.


[Закрыть]
.

Назустріч Кронієнові вийшов середнього зросту чоловік, обличчя якого породило в екзорсиста нове порівняння. Він раптом згадав схему клітини з природознавчого журналу. Він навіть спробував знайти відповідності елементів (блискучий ніс – ядро, зморшкуваті обійстя очей – мітохондрії), але забув, як виглядають пластиди і рибосоми. Колір шкіри (цитоплазми) видався йому жовтуватим.

На схемі з'явилася подоба посмішки, її власник констатував:

– Добрий день.

Кронієн доторкнувся до крисів капелюха і назвав себе.

Подоба посмішки збільшилась у лінійному розмірі (клітина, як виглядало, готувалася до ділення), і екзорсист дізнався, що бачить перед собою Брендона Фарі-молодшого, власника Уїнхольм-Кастлю.

– Я чув про вас багато дивовижного, – повідомив Кронієну Фарі, енергійним рухом обидвох рук запрошуючи його до входу в будівлю. – Професор Лівенфорд та єпископ Броуді рекомендують вас як найкращого ушкоджувача демонів у Шотландії.

– Лівенфордове прізвище я чую вперше, – сказав Кронієн.

– Така доля всіх фундаментальних людей, – зітхнув Фарі. – Їх славу розбудовують ті, про кого вони нічого не чули… Проходьте, – він відчинив подвійні дубові двері. Екзорсист зауважив, що Фарі помітно кульгає.

У передпокої власник замку зупинився.

– Преподобний Броуді казав, що ви не берете платні за екзорсизм, – повідомив він; Кронієн відчув запитання.

– Так.

– Мій кухар, голландець, готує чудові паштети із дичини, – сказав Фарі. – Ви не відмовитеся скласти мені компанію?

– В Уінхольм-Кастлі так пізно обідають?

– Я волію вважати це вступом до вечері, – обличчям Фарі знов промайнув фантом усміхненої схеми. – Ми, відлюдники Лайбстерського Кута, вже не дотримуємось добрих старих традицій…

Вони досягли другого поверху, проминули помірно вмебльовані кімнати, увійшли до їдальні.

Попри очікування Кронієна побачити стилізоване середньовіччя (гобелени, зброя, герби, солодкуватий запах патинуючих лаків), їдальня виявилася затишною залою, обличкованою мармуром, з комином, ґрати якого здалися екзорсистові шедевром ковальського мистецтва.

– Так, – погодився Фарі, – ці ґрати зроблені славетним ірландським майстром. Вони навіть занесені до Британського Каталогу старожитностей.

– Хіба такий є?

– Професор Лівенфорд розповів мені про нього, – впевнено підтвердив сер Брендон і, ніби випереджаючи наступне запитання, додав: – Лівенфорд – мій друг, великий вчений і великий оригінал. Він допоміг мені перебудувати Уїнхольм-Кастль і спланував його нове Підземелля. Ви чули, напевне, про Уїнхольмське підземелля?

Кронієн заперечно похитав головою.

Фарі відклав ножа, підступаючи до великої, звичної і приємної розмови, набагато цікавішої за щойно принесений паштет.

– У сорокових роках, – почав він – професор Лівенфорд працював у Флагстаффській обсерваторії у групі Ерла Слайфера [22]22
  Ерл Слайфер– відомий американський астроном, дослідник Марса.


[Закрыть]
. Разом вони склали найкращу за весь час наземних спостережень карту марсіанських каналів. Тепер, безперечно, цей проект виглядає дещо кумедно, але на той час він став сенсацією. Так ось коли я придбав замок в останнього з роду Уїнхольмів і почав перебудову, Лівенфорд підказав мені блискучу ідею. Він запропонував створити підзамковий лабіринт, який би відтворював у плані марсіанську карту Слайфера.

Кронієн на мить уявив зруйнування старого Кастлю (екзистенційні привиди блискучих червоних екскаваторів понад трапеціями) й у каталозі своєї пам'яті закріпив образ професора Лівенфорда десь поміж пінопластом та сонячною панорамою Беверлі-Хіллз.

– …І був збудований, – продовжував Фарі, – підземний лабіринт у триста ярдів уздовж і півтори сотні завширшки. Всі деталі та відповідності марсіанської схеми були враховані. У Підземеллі є сто двадцять приміщень – це умовні «моря» та «озера» Слайферової карти; їх з'єднують шістдесят п'ять хідників – «каналів»; усюди мармурова підлога, стіни обличковані чорними кахлями, великі зали – «моря» – пристосовані до мешкання; взимку працює система калориферів.

– Грандіозно, – озвався Кронієн, адресуючи свій захват Підземеллю і паштету одночасно. Уїнхольмський кухар заслуговував на найвищу похвалу.

– Але це ще не все, – господар відкинувся на шкіряне бильце. – Лівенфорд допоміг мені придбати оригінали і копії старовинних астрономічних приладів та астрологічних механізмів; ми розташували їх у Підземеллі. Тепер це справжній музей.

– Якщо екзорсизм завершиться вдало, я обов'язково подивлюся на ці раритети, – запевнив гість.

Фарі чомусь посміхнувся. Потім спитав:

– Ви справді бачили, як диявол виходить з людини?

– Я бачив дивовижні явища, що супроводжують це страхіття.

– Так, – похитав головою сер Брендон, – я пам'ятаю якийсь фільм: розбиті вікна, перекинуті меблі, вереск і вітер…

– Не тільки.

– Я дозволю собі запитати (не вважайте це недовірою до ваших здібностей): скільки на вашому рахунку ВДАЛИХ екзорсизмів?

– Я не спортсмен, але слуга Божий.

– Преподобний Броуді назвав число дев'ять.

– Можливо.

– Так, так, – Фарі на мить заплющив очі.

«Зараз знову хитне головою», – передбачив Кронієн. Передбачання не виправдалось. Фарі сказав:

– Я погоджуюся з Ясперсом стосовно того, що демонологія є однією з численних модифікацій безвір'я, але попри всі мої євангелістичні переконання…

Кронієн вперше дозволив собі перервати його:

– На практиці, сер Брендоне, все значно складніше. Значно складніше, аніж у схемах. Якщо ви не проти, я хотів би побачити ту людину, яка потребує екзорсизму.

– Екзорсизму потребує не людина, – урочисто промовив Фарі. – Екзорсизму потребують Машини Проклять, установлені в Уїнхольмському Підземеллі.


2

Арагонський шляхтич і розкаяний єретик Себастіан де Ороа міг вважати день 29 січня 1522 року найнещасливішим у своєму житті, бо саме в цей день, після двох ганебних годин, проведених з повією, він остаточно переконався, що неспроможний задовольнити жінку, і ще тому, що саме в цей день альгвасил Сарагоського трибуналу від імені Великого Судді Арагону відмовив йому в поверненні родових прав на маєтності його батька Гонзаго Альфонсо, і ще тому, що саме в цей день стало відомо: Римська курія обрала Папою співрегента Сполученого Королівства Кастилії та Арагону кардинала Адріана Утрехтського, особистого ворога Себастіана, який, перебуваючи на посаді Великого інквізитора, звелів піддати його ганебним ритуалам каяття і позбавити родових прав (а був цей новообраний Папа виплодком свинопаса Флоренса, сином чабана, онуком чабана, правнуком смердючого чабана), і ще тому, що в той день у Сарагосі йшов дощ, сірий та скорботний, як ранковий похід ченців до каплиці Санта-Марія-де-Анхіро. І ще тому, що у сусідньому дворі увесь цей день ГАВКАВ ПЕС;

і, повстаючи проти невблаганного та невідступного Промислу Божого, розкаяний єретик прийшов увечері того проклятого дня до Каетано Вераса, якого премудрий Гонзаго Альфонсо урятував від святої інквізиції 1492 року, і, знаючи велику заглибленість Вераса у таємниці Кабали та вчення Тулузького єресіарха Роже Тера, замовив йому спорудження Машини Удосконалених Проклять, яка б удень і вночі переслідувала магічною формулою зла Адріана Шостого, новообраного Папу Римського;

і Каетано Верас зробив таку Машину, бо знав спосіб приборкання диких НЕПРИСВОЄНИХ проклять, котрі розмивають срібну оболонку поміж душею та сомою людської МОНАДИ і віддають її екзистенцію на поталу БУТТЮ, ЩО ПЛИВЕ і щезає у потоці;

він встановив у центрі Машини порожнечу й оточив її діамантовим кільцем без назви, про існування якого забув, і оточив порожнечу і забуте навколо неї п'ятьма обертовими колами:

перше з них, найменше і кришталеве, несло на собі тільки три Праматірні літери Кабали – алеф, мем, шем;

друге (золоте) – сім подвійних літер;

третє (срібне) – дванадцять простих літер, і називалося воно ХМАРАМИ АЦИЛУТУ, згідно з видіннями учнів бен-Йохая [23]23
  Шімон бен-Йохай– єврейський містик II ст., один із творців Кабали. Ацилут – один із вищих світів, згідно з Кабалою.


[Закрыть]
;

четверте (залізне) було обтяжене ускладненими формулами двадцяти двох приборканих проклять;

і, нарешті, п'яте (зроблене з дерева) змережувалося знаками вісімдесяти восьми латинських імен, і одно серед них було – Hadrianus…


* * *

Servus servorum Die [24]24
  Раб рабів Божих (лат.).


[Закрыть]
Адріан Шостий міг вважати 1 вересня 1522 року найнещасливішим днем у своєму житті, тому що саме в цей день (другий після офіційної коронації в тимчасовій каплиці недобудованого собору Св. Петра) йому, нарешті, повідомили причину дивної хвороби, що вражала болем, кондиломами та змертвінням його тіло, – він дізнався про Машину Проклять, ще тому, що імператор у котрий вже раз не виправдав його сподівань, звільнивши із в'язниці шістьох небезпечних єретиків на чолі з маніхеєм Альбаресом, а ще тому, що Лютер знову уникнув отрути; а зранку НЕСТЕРПНО ГАВКАЛИ римські пси.

Через два тижні люди кондотьєра Джакомо делла Монтре привезли в Латеранський палац чорного від каять Вераса і примусили кабаліста збудувати точну копію Сарагоської Машини (оригінал вони так і не знайшли); і найчорніше з двадцяти двох проклять залізного кола Верас установив напроти імені Oroa на колі дерев'яному, і коли він зробив це, делла Монтре задушив його ланцюгом, зробленим з того ж металу, що і Четверте Коло Машини Проклять.


3

– … Історія Машин надзвичайно цікава, – визнав Кронієн, чекаючи, поки Фарі відімкне двері Уїнхольмського Підземелля. – Я вдячний вам за розповідь, сер Брендон. Невже увесь антикваріат лабіринту так якісно забезпечений легендами?

– На жаль – ні, – Фарі увімкнув світильники; жовтувате сяйво наповнило простору печеру. – Це зала Ацідалійського Моря. Машини знаходяться в залі Моря Сирен. Ми можемо пройти туди через канали Нілокерас та Аракс.

Обличковані чорними кахлями коридори-канали освітлювалися люмінофорами, світло яких – біле та бузкове – руйнувало всі тіні підземних таємниць. Кронієна воно дратувало, і він відомстив Підземеллю образом «марсіанського моргу».

Нілокерас та Аракс з'єднувала невелика кругла кімната. «Озеро Фенікса», – пояснив Фарі. На підвищенні у центрі «озера» екзорсист побачив стародавній астрономічний прилад. «Астролябія самого Нострадамуса», – знову пояснив господар Кастлю.

Просуваючись Араксом, Кронієн почав подумки проговорювати молитви і знакові формули на ушкодження бісів. Це відчужило розум від спотвореного люмінофорами простору – екзорсиста опанував уважний і відкритий до речей сущий спокій. В обладунку благодатних словосполучень він увійшов до Моря Сирен.

Ця довгаста зала була освітлена призматичними ліхтарями на химерних металевих стовпчиках. У протилежних її кінцях Кронієн побачив великі скляні вітрини, підсвічені блакитним сяйвом. Залу прикрашав гігантський чорного каменю комин з латунними ґратами і зброєю, схрещеною понад жерлом.

Фарі підвів екзорсиста до найближчої з вітрин і сказав:

– Це – Сарагоська Машина.

Кронієн побачив неназване, забуте і кола навкруги нього. Він зауважив, що знак присвоєного прокляття встановлений навпроти імені Brandius.

– Ще місяць тому цей кабалістичний значок на Залізному Колі впирався в ім'я Hadrianus на Дерев'яному, – повідомив Фарі.

– Але ваше ім'я – Брендон, а не Брандіус.

– Я маю підстави вважати, що демонічні сили, вселені у цей пристрій сатаністом Верасом, спрямовані проти мене. – Фарі намагався перехопити погляд Кронієна, спрямований на Машину. – Я не дуже розуміюсь на природі проклять, але дещо з кабалістики мені відомо.

– Найкраще про властивості проклять сказав цар Давид у Сто Восьмому Псаломі. – Кронієн дивився тепер в очі сера Брендона.

– Так, – сказав той, – пам'ятаю: «Любив прокляття: хай же спаде на нього!»

Крізь шкіру-цитоплазму, крізь шкіру минулого, крізь шкіру всіх миттєвостей та стежок буття екзорсист раптом побачив об'явлення: родину Фарі і малого Брендона за вечірнім євангельським навчанням і Книгу Псаломну на колінах в малого, і великого пса, який, побоюючись потурбувати священний вишкіл господарів, ПОКИ ЩО НЕ ГАВКАЄ.

– Там ще сказано, – зауважив Кронієн, – «Нехай одягнеться, немов оболонкою, прокляттям, хай увійде воно, мов вода, у його нутро і, як олива, в його кістки!» Якщо співставити об'явлення Псалма з Ясперсом, якого ви полюбляєте цитувати, то в його вченні між Богом та людською екзистенцією існує ЩЕЗАЮЧЕ БУТТЯ – аналог води й оливи Давидових. Прокляття пробиває БУТТЯ ВІЧНЕ особистої екзистенції, і людську душу розчинює потік буття-що-щезає, тобто потік плинних речей світу сього.

– Невичерпна це штука – філософія, – меланхолійно констатував сер Брендон, дивлячись на блискучі кола Машини. – Ось моя покійна матінка твердо знала: проклянеш когось, а прокльон потім вернеться до тебе і ушкодить…

– Ви не можете пояснити, хто саме перевів значок з імені Папи Адріана на ваше?

– Це зробили сатанинські сили, що мешкають у Сарагоській Машині.

– Тобто без втручання людини?

Фарі ствердно хитнув головою.

Кронієн подумав, що який-небудь світський дослідник зробив би значної довжини паузу в розмові з Фарі після такої заяви. «Преподобний Броуді знав, до кого адресувати невдаху-колекціонера».

Екзорсист обережно поклав руку на плече сера Брендона. Той мимоволі здригнувся, але змусив себе прийняти фамільярність як ЛІКАРСЬКИЙ СТИЛЬ.

– Але щось таки мало спонукати Машину до дії після чотирьох століть нерухомості, – екзорсист не питав. Просто думав уголос.

– Так, – Фарі ковтнув слину. – Мій гріх пробудив сплячого демона.

Кронієн ледь стиснув рукою ватний еполет Брендонового піджака.

Господар Уїнхольму сказав:

– Я завжди хотів, щоб Підземелля приносило якийсь прибуток. Можливо, це трюїзм. Можливо, це помилка… Але… Таке виховання. Ви розумієте мене, отче?

Кронієн розумів. Примруживши очі, він розглядав неіснуючий центр Машини.

– …Екскурсії в Лайбстерський Кут не приїздять, – продовжував Фарі, – туристів майже немає, а музей потребує відвідувачів. Але ось півроку тому мені запропонували дати в оренду частину Кастлю для зйомок фільму. Мене попередили, що це гріховний фільм. Але я погодився.

– Порнографія, – зітхнув Кронієн і зняв руку з плеча грішника.

– Так, – підтвердив господар замку, – мені прикро, але це мав бути саме такий фільм. Продюсерські обов'язки виконував Сендор Джон Ло, якого Лівенфорд рекомендував як професіонала європейського рівня. Актори мешкали в готельному крилі Кастлю, а для зйомок Ло обрав п'ять найбільш екзотичних залів і серед них – Море Сирен. А я настільки впав у прірву гріховну, що приходив дивитися на їхню роботу і навіть запросив двох дівчат – Мадж та Лейру – на вечерю до себе. А наступного дня побачив, що Залізне Коло зрушилось і прокляло мене.

Фарі замовк, ніби очікуючи на запитання. Кронієн мовчав.

– Я тоді ще мав надію на випадковість, на те, що, можливо, хтось відкрив скляний сейф і познущався з мене, – продовжував господар Уїнхольм-Кастлю. – Але коли я подивився на другу Машину – Латеранську, то побачив, що значок прокляття на її четвертому колі теж зрушився і вперся в ім'я Joannes, хоча раніше, як ви знаєте, вказував на родове прізвище де Ороа. А ім'я покійного Ло було Джон, тобто Іоанн…

– Ло вмер?

– Так, від запалення мозкових оболонок. Десь за тиждень після нашої вечері з дівчатами. А потім значок Латеранської Машини вп'явся у хрестильне ім'я Лейри – Марія. Вона загинула в автокатастрофі три дні тому. До того часу виробництво фільму було припинено, я розірвав контракт… Я знав про її смерть ще до газетних повідомлень. У Латеранській Машині зрушилося Срібне Коло, що його Верас назвав ХМАРАМИ АЦИЛУТУ, і напроти мого імені встав охоронний знак – літера «іод», яка в окультистів символізує Долю. І я зрозумів дві речі: по-перше, що Лейра вже не існує, по-друге, що Латеранська Машина захищає мене від Сарагоської і відводить ПРОТОКОЛИ проклять на інших грішників. Але демон Сарагоської Машини теж збільшив потугу Знаків. Позавчора її Срібне Коло встановило напроти мого імені літеру Правосуддя – «хет». Я ходив на сповідь до Броуді, він рекомендував звернутись до вас, monseigneur.

Кронієн хотів якимось профанованим способом заспокоїти старого, але перед ушкодженням демона екзорсист не повинен проявляти швидких почуттів і демонструвати суто людське.

– А що з другою дівчиною – Мадж, здається? – спитав він.

– Її імені немає серед імен Дерев'яного Кола. Можливо, вона навіть неохрещена.

Кронієн подивився на дерев'яний периметр творіння Вераса і майже втішився, побачивши серед його написів своє хрестильне. Він дістав з кишені Біблію і першим проспівав Сто Восьмий Псалом. Фарі шепотів поряд.

Молитви повільно змішувалися з блакитним сяйвом вітрини і блукали луною під бетоновим склепінням Моря Сирен. Після Молитви Св. Бернарда екзорсист зробив паузу.

– Лівенфорд радив мені тікати на острови Тихого океану, – раптом озвався Фарі. – Але як втечеш від прокляття? – Власник Уїнхольм-Кастлю зітхнув і рішуче додав: – Якщо цього буде треба для спокути, я одружусь із Мадж і зміню заповіт.

Кронієн примусив себе не звертати на старого уваги, відшукав у Требнику потрібне моління і розпочав другий цикл екзорсизму. З попереднього досвіду він передбачив, що злий дух Машини якось визначить себе під час цієї частини ритуалу. Після кожної молитви Кронієн наказував незнаному ворогові:

– Ім'ям Ісусовим наказую тобі, дух прокляття, залишити цей механізм; в ім'я зумовлень древніх, істинних – вийди геть і йди до Безодні, що тебе породила!

– … що тебе породила, – луною відізвався шепіт сера Брендона.

Майже півтори години минуло від початку екзорсизму, але ніяких ознак присутності злої сили Кронієн не помітив. Він уже збирався робити другу паузу в ритуалі, коли почув ГАВКІТ.

– У Підземеллі живе пес?

– Тут немає жодної тварини, – відповів переляканий Фарі. І повідомив: – Я теж ЧУВ!

«Почалось…» – визначив екзорсист. Він зачав молитву до Отця Небесного і відразу ЗРОЗУМІВ присутність могутньої чужої волі.

– Воно обертається! – раптом заверещав Фарі, вказуючи на Машину.

Золоте Коло Машини зрушилося; після повільного півоберту воно зупинилося при збігові літери «подвійний каф», літери Життя і Смерті, з «хетом» – Правосуддя на Срібному Колі, значком присвоєного прокляття на Залізному та ім'ям Brandius на Дерев'яному.

Кронієн вирішив, що настав час діяти, і почав перелік Вищих імен. Він виголошував таємні Імена з урочистим непоспіхом:

– Вейха, Ейліель, Сітаель, Еленіа, Махазайа…

Тим часом Фарі добіг до Латеранської Машини в другому кінці зали і прокричав звідти:

– Тут теж зрушилося Золоте Коло!

– …Лейлаель, Ахайхе, Катехель… – підносив голос екзорсист, майже насолоджуючись гарчанням невидимого пса, яке чулося йому звідусіль, яке огортало його сферою визначеності, яке присвоювало його собі і крізь яке він говорив, проштрикуючи Вищими іменами мацаки присвоєння:

– …Хазіель, Аладіах, Лаввіах…

Але раптом він зрозумів, що його рот уже не вимовляє тих імен, а говорить щось інше, говорить проти його волі. І він вслухався.

Ним самим для нього було сказано:

«ЗОЛОТЕ КОЛО ДЕМОНАМ НЕ ПІДВЛАДНЕ».

За мить Кронієн зрозумів зміст об'явлення, одночасно почувши брязкіт скла. Фарі розбив вітрину Латеранської Машини і намагався доторкнутися до її кіл.


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю