355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Дара Корний » Зворотний бік світів » Текст книги (страница 9)
Зворотний бік світів
  • Текст добавлен: 24 марта 2017, 11:30

Текст книги "Зворотний бік світів"


Автор книги: Дара Корний



сообщить о нарушении

Текущая страница: 9 (всего у книги 19 страниц)

11. Перехід

Дев’ять місяців триває наука Остапа у світі неврів. У світі, який його прийняв та впустив у своє серце. Так каже дідусь. Він не просто тішиться з успіхів онука, він переконаний, що той стане кимось дуже важливим для всіх світів. Зараз Остап проходить обряд ініціації. Про те, що Остап пройшов вишкіл та вже готовий, вирішили разом з Миросладом. На те було аж три причини.

Перша – це Дуж.

Одного дня той просто зник. Його шукали всім Оселищем. Зазирнули, напевне, під кожен кущик, під кожен листочок у місцях, де він часто бував, обійшли всі знані та незнані болотяні стежки. Жодних ознак присутності хлопця. Остап почувався кепсько. Тому що Птаха просила припильнувати за Дужем, а він не впорався. Може, тому, що навчалися вони різного і в різних місцях. Від Учителя Мирослада Остап знав, що спочатку Дужу було нелегко. То в болото впаде, то бджоли його покусають, але з часом хлопець освоївся й несподівано для всіх почав доволі вміло орієнтуватися і в лісі, і в болоті. Пропадав там цілими днями. На запитання, що він там робить, відповідав коротко: «Вчусь».

Мирослад дивувався такій переміні. Адже спочатку доводилося майже силоміць заганяти Дужа до науки. Той неохоче виконував усі настанови Учителя. Та з часом усе переінакшилося. Дуж зробився старанним, уважним, зосередженим.

Остання розмова з Дужем трішки здивувала Остапа. Це було під час спільного полювання учнів школи з чоловіками Милограда. Нікуди не ділася зверхність Дужа в стосунках зі смертними, однак з’явилася і несподівана впевненість у собі. Як завжди, тримався осібно від усіх. На розпитування Остапа неохоче та куцо відповідав. Переконував, що в нього все гаразд і він тут знайшов свою дорогу та більше не потребує нічиєї допомоги. І просив Остапа його не турбувати. Остап пообіцяв, що не стане непокоїти, але якщо Дужу потрібен буде бодай співрозмовник у чужому світі, то він може звертатися до нього будь-коли. На що Дуж лаконічно відповів:

– Цей світ мені не чужий. І тому ані співрозмовник, ані друг мені тут не потрібен.

І ось така новина: Дуж пропав. Минув тиждень даремних пошуків. Схвильований та змарнілий Мирослад уже хотів звертатися до Посолоня за допомогою. Й обдумував, як повідомити Дзеванні про зникнення її єдиного сина. Він обіцяв жінці берегти його. Та Дуж раптом віднайшовся сам. Повернувся з лісу в доброму гуморі, живий, здоровий та неушкоджений. Говорив з Миросладом віч-на-віч і повідомив тому таке, що той довго від почутого не міг до тями прийти. А Дуж тим часом як з’явився, так і роз’явився.

Що так вразило Мирослада? Звісно, онуку він усе розповів. Можливо, не в усіх подробицях, але достатньо, щоб від почутого й Остапові заціпило. Дуж став вождем племені андрофагів. Від того дня, коли він уперше з ними випадково перетнувся в лісі, усе у його житті перемінилося. Андрофаги, на велике здивування Дужа, коли він від переляку мало не вмер, щойно їх узрів, не зачепили його. Навіть більше. Щойно вчувши його запах, налякано падали ниць, як перед божеством, і давали зрозуміти, що готові виконати всі його забаганки. Дивна в них була мова, дуже примітивна, гортанна, багата на однакові вигуки, які відрізнялися між собою інтонацією. Але Дужа вони розуміли з півслова. Про це Дуж і оповів Миросладу. Сказав, що він урешті зрозумів та отримав своє призначення. До Яровороту він нізащо не повернеться. Там він був останнім серед перших, а тут він перший серед останніх. То що краще?

– Ой, Остапку! Я старався його відмовити. Казав, що ці дикуни рано чи пізно з’їдять його, що вони не зовсім люди. Що вони живуть тільки інстинктами. Знаєш, що він мені на це відповів? – у голосі Мирослада була гіркота та якесь відчуття провини. – Він сказав: «А ви б з’їли на обід Сварога? Я для них Сварог. Син того, хто їх створив. Та про що з вами говорити? Усе одно не зрозумієте, бо ви не андрофаг. Відтепер ми супротивники. До Милограда своєму народу я забороняю заходити. Оскільки я знаю всі приховані та явні дороги, які до нього ведуть, і щоразу, після нападу андрофагів, ви звинувачуватимете в цьому мене, а не неуважність вашої сторожі. Однак інші ваші Оселища нехай начуваються. Андрофага веде інстинкт, поклик крові та любов до свого бога. А їхній бог – то я. Остапу передайте, що я помилявся щодо нього. Він теж справжній син цього світу. І поклик крові живить не так серце, як інстинкти. І обов’язково скажіть йому, щоб забирався з Невридії. Для двох однакових тут затісно. Це територія одного бога. Йменням Сварожого кола! Бувайте».

– І що це все означає, Учителю? – розгублено запитував Остап.

Мирослад сумно обхопив голову руками, тоді підняв очі на Остапа і прошепотів:

– Пригадуєш, я тобі розповідав про страшну жінку, яка створила андрофагів? Про те, як Дзеванна ніжно називала їх своїми дітьми. Я до сьогоднішньої розмови з Дужем був переконаний, що це вона образно висловилася. Але… Вони справді її діти по крові. Точніше, ті, що зараз живуть у Невридії, – це нащадки її дітей. Дуж – безсмертний, він старший син великої Матері андрофагів. Він для них і справді не просто свій. Він для них бог. Дуж не жартував, коли радив забиратися тобі з Невридії. Він тебе ненавидить. А все тому, що в тебе немає таких звироднілих родичів, які з’явилися в нього. Мій народ якось самотужки дасть собі раду, не журися. Але, якщо поруч перебуватимеш ти, я змушений буду постійно відволікатися. Твоя наука майже закінчена, онучку. Настав час для переходу. Час ініціації.

Друга причина – це Остапові сни.

Він тепер знає, де його Мальва. Сірий світ упіймав дівчину, зробив полонянкою і не випускає. Допомогла в цьому сірим дивна жінка: напівжива-напівмертва. Коли переповів Учителю Миросладу сон, той одразу впізнав ту панну. Сказав, що то Ягілка з Порубіжжя, і збентежено захитав головою. Він знав Ягілку і не міг зрозуміти, що в неї спільного з сірими. «Так, онучку, світ сірих без згоди на те сірих знайти неможливо, і це знають усі. Зате тепер нам відомо, хто ще, крім сірих, знає туди дорогу. Це Ягілка. Знайдеш її – знайдеш сірий світ».

Третя причина – це сам Остап.

Мирослад розумів, що, якщо не відпустить онука на пошуки Мальви, той просто втече. Тож обряд ініціації почали негайно.

Три місяці без зброї, без їжі, без вогню в дрімучому лісі. Остап колись мріяв уповні насолодитися умиротворенням лісу, спокоєм дерев та трав. «Для того щоб почути себе, повинні настати дні, які мовчать», – якось сказав Учитель Мирослад. Як він про такі дні мріяв! І на тобі – маєш.

Зараз Остап сидить на високому пагорбі, стежачи за андрофагами, які думають, що добре замаскувалися, і в малиннику піджидають свою жертву. Жертвою є Остап. Андрофаги наче показилися. На нього оголосили полювання. Чують його здаля. Він уже місяць бігає від них, стараючись не вбивати без потреби. Але цього разу вирішив їх налякати. Дати бій. Він погано спить, погано їсть. Ще трохи – і він не витримає. Ані багаття запалити та пообідати чимсь ситним, ані принаймні напою з лісових трав заварити, доводиться перебиватися яйцями із кинутих пташиних гнізд, горіхами та ягодами. Тьху ти… Думав, що ще трохи поводить їх лісом, утомляться, знайдуть нову жертву і відстануть. Не відстають. Ну що ж, голуб’ята, напросилися. Остап хитро посміхається сам до себе. Андрофаги й не здогадуються, що на них чекає.

Це вміння Остап називає даром Неври. На початку навчання для того, щоб поєднатися з душею тварини, він мав відсторонитися від довколишніх звуків, зануритися в себе, перебувати в спокої, щоб ніхто не відволікав та не чіпав. Це вдалося зробити з першого разу. Та Остап інтуїтивно відчув, що цей талант він може розвивати далі. І з кожною спробою йому вдавалося все більше й більше. І тепер він легко міг керувати свідомістю відразу кількох тварин, а водночас ще й стежити за супротивником власним розумом.

Андрофаги добре вміють маскуватися. Можуть залишатися нерухомими не одну добу. Ставати корою дерева, мохом на зрубі, гнилим листям у дуплі. Та не цього разу. Бо голодні сірі вовки бачать не очима, вони чують теплу кров, яка тече жилами їжі, чують запах плоті, смачної, солодкої. І вовки нападають з трьох боків, угризаючись жертві в горлянку. В андрофага нема жодного шансу на порятунок. Бо вовк, перекусивши горло жертві, не стане поїдати її. Якась невидима сила та жага кидає його в бік андрофага, який утікає… Крик розпачу, болю, жаху впереміш із тваринними злючими завиваннями шматують тишу лісу… Остап має це припинити, але він не може. Поки останній з андрофагів, що сиділи в засідці, полюючи на нього, не впаде мертвим. Він зараз теж вовк, небезпечний і жорстокий, з оголеними інстинктами. І тому, нехай на мить, та все ж випереджає супротивника, який підкрався ззаду і збирається поцілити в нього стрілою. Стріла пролітає за міліметр від голови. Остап ховається за поваленим дубом.

– Гаразд, – чується знайома людська мова. – Цього разу ти виграв. Відклич своїх псів! І я обіцяю, що той час, який тобі відведено в лісі на ініціацію, мине спокійно. Жоден з племені андрофагів тебе не зачепить. Чуєш, Остапе?

– Дуже, ти? – Остап поволі висовується зі сховку, усе ще уважно слідкуючи за руками суперника.

Якби він випадково набрів на Дужа десь посеред лісу, точно прийняв би за андрофага. Правда, трохи дивного. Андрофаги зазвичай мають густий волосяний покрив по всьому тілу, навіть кисті рук та ступні ніг у них волохаті. Остап спочатку думав, що це в них такий одяг, зі шкур тварин. А коли придивився, то здивуванню не було меж. Довге розпатлане, немите й нечесане волосся, грубі риси обличчя, низький лоб, маленькі чорні очі і волохатість. Звісно, на Дужі шерсть не виросла. Він просто був загорнутий у шкури вбитих ведмедів та вовків. Волосся на голові мав довге, однак чисто вимите й акуратно перев’язане якимсь шнурком. У лівій руці новоспечений андрофаг тримав лука, у правій – довгу палицю з людським черепом нагорі.

Дуж спокійно оглядав Остапа. Нападати він не збирався. Та Остап не дуже вірив у благі наміри чоловіка. Щойно він зрозумів для себе дуже важливу річ. Як він раніше не здогадався?

– Це все ти, Дуже. У цих диких довбнів мізків не вистачило б. Точно. Це ти очолив полювання на мене. І місяць мене лісом ганяєш. Тепер просиш мене припинити? Називаєш вовків собаками… Підкрадаєшся підступно ззаду і просиш тобі вірити?

Остап подумки прикликав одного із сіроманців. Той покинув шматувати здобич, підбіг до хлопця, вищирився на Дужа. З ікл на землю скрапувала кров, вовк люто загарчав. Він чекав наказу.

– Я не збирався чіпати твоїх підданих, Дуже. Я просто хотів пройти свої іспити і забратися зі світу неврів туди, де я потрібніший. Тепер навіть не знаю, як бути. Ти геть збожеволів. Ти забув, хто править цим світом? Ні, це не андрофагти і це не неври. Це вони, – і Остап тицьнув пальцем у бік вовка. – Вони були тут, коли ще людей на цій землі не було. І вони дозволили людям стати частиною їхнього світу. Учитель Мирослад називає андрофагів санітарами лісу, неврів – його квітами. І все було гаразд, рівновага тут утримувалася, аж поки не з’явився ти. Капкани на вовків – твоїх рук справа, чи не так? Тепер я розумію, чому останнім часом так багато начебто випадково зниклих серед неврів. Пішов на болото – і не повернувся, пішла з дітьми по гриби – і зникла, пішов рибалити – і пропав.

Дуж криво посміхався, дивлячись на Остапа очима, повними ненависті та люті. Злоба затопила серце Дужа, виїдаючи його безсмертну душу.

Дуж мовчав. Він розумів, що вовк будь-якої миті готовий накинутися на нього і перегризти горлянку. Можливо, Дуж його і переможе, але чи варто бавитися з долею? Та ще щось ховалося за тою мовчанкою. Остап напружив свої інстинкти та відчув, як до них наближається з десяток андрофагів. Попереду рухалися трійко найсильніших, вони були зовсім поруч, біля лісового озера. Їх від Остапа та Дужа відділяла смужка верболозу. А за кілька хвилин й інші наспіють. Сіроманці вже наситилися, і треба було докласти зусиль, аби змусити їх знову шматувати плоть.

Остап не мав часу для роздумів. Поки вовк пильнував Дужа, котрий мовчки шкірився та чекав підмогу, Остап зосередився на двох із трьох андрофагів, котрі наближалися.

Щось дивне почало відбуватися з анрофагами. Двоє із трьох раптом панічно кинули зброю та метнулися в озеро. Андрофаги не вміли плавати, тож… Мить – і вони були мертві.

Остап пообіцяв Учителю Миросладу, що не стане використовувати свій талант на людях, не підкорюватиме їхню волю собі. Але Остап добре пам’ятав й інші слова Учителя: «Коли бачиш, що ворог збирається завдати тобі смертельного удару, не думай про нього як про друга і не чекай, що він передумає. Бий першим!» І Остап ударив.

Остапу не потрібно було мати перед очима реальну картинку з утоплениками. Він бачив їхніми очима, відчував, як їхнє серце перестає битися, а вода затоплює легені, витісняючи повітря…

Підняв очі на Дужа. Остап читав його думки. А тим часом третій андрофаг, котрого Остап навмисно не чіпав, кинувся бігти в протилежний бік, голосно та перелякано лементуючи. Той крик почули ті, хто йшов на допомогу Повелителю. І зупинилися. Переляканий андрофаг передав їм, що Остап, найпевніше, також бог, бо вовки його слухаються, вода скоряється і навіть брати по крові готові за нього життя віддати.

– І що далі? – Остап сердито дивився на Дужа. Було гидко від розуміння, що його щойно змусили вбити людей. Дуж опустив очі в землю. – Скількох ти андрофагів щойно вкатрупив, Дуже? Га? Їхня смерть на твоїх руках. Чи ти думав, що зможеш принести мене в жертву своєму страшному богові та повісити собі на пояс мій череп, а потім винищити всіх неврів та заселити світ Невридії андрофагами? Мені гидко на тебе дивитися. Як ти можеш? Ти ж один з нас. Ти ж довго був яроворотцем. Чому світло Яровороту так швидко покинуло твою душу? Чи ти собі гадаєш, що врешті віднайшов справжнє призначення і готовий перетворитися на батька нового народу? Думаєш, що ти особливий? Ні. Особлива твоя мати. Розумієш? Це Дзеванна населила світ неврів андрофагами. І зробила це заради помсти. Щоб помститися чоловіку, котрий покохав іншу. Як тобі така правда?

Дуж підняв на Остапа очі. Металевий блиск і ненависть палали в них недобрим вогнем. Здивуванням там і не пахло. Дуж про це знав… Знав… І, очевидно, що від матері.

– Ти знав правду? – Остап розчаровано та співчутливо дивився на Дужа. – От сімейка – так сімейка! Що ж, я не читатиму тобі моралі. Розбирайтеся у своїх сімейних справах самі. І я тебе не вбиватиму. Поки живи. Але попереджаю: ще один вибрик – і наступним в озері чи в болоті потонеш ти. У твою пустопорожню голову я легко влізу… Неврів не ображати! Чув?

Дуж ствердно закивав. Уся його пиха, зарозумілість, лють та ненависть кудись поділися. Перед Остапом стояв той самий Дуж з Яровороту, безпорадний та безталанний.

До кінця ініціації андрофагів у лісі Остап не зустрічав. Навіть ненароком. Вони наче відчували, якими дорогами чи стежками він ходитиме, і навіть слідів не залишали. Та про всяк випадок хлопець тримав біля себе сіроманця. Дужу він не довіряв.

За три місяці Остап повернувся до Милограда задоволений і щасливий. Він добре пройшов перший етап ініціації і був готовий до наступного переходу. Остап розповів Миросладу про зустріч з Дужем. Попередив, що відтепер неври мають бути дуже обережними. Адже Остап зазирнув у голову чоловіка і таке там побачив… Дуж ненавидить усіх безсмертних за їхні таланти та за свою приреченість на андрофагівське животіння. Він цю дорогу не вибирав, то матінка Дзеванна йому її вибрала.

Наступним етапом ініціації було сидіння в холодній воді. Для Остапа це перетворилося на легку забаву. Його голого вранці привели до давнього джерела. За легендою, саме тут до схід сонця батько Род, миючи ноги, прийняв рішення зі складки на своїй ступні створити першу людину. І щойно перший промінь торкнувся води, як зродився перший невр. Дитя з вигляду було кволе та слабке. Жалісно плакало, тягнучи руки до води. І тоді батько Род опустив немовля в джерело. Та залишив його під пильним оком променів сонця аж до вечора. Маля стишилося та заусміхалося. Щойно останній промінчик сонця згас, воно само встало з джерела, живе, здорове та бадьоре. Тож від того часу кожний чоловік з великого і славного роду неврів повинен пройти тою ж дорогою, що й перший невр.

І тільки-но перший промінчик торкнувся води джерела, як Остап уже лежав у купелі. Студена вода гострими шпичаками вгризалася в тіло. Остап очима нашукав у небі птаха. Він ще звечора з ним «домовився». І ось той чемно ширяв у високості, чекаючи наступних вказівок. Остап відчував, як його тіло зачинає ставати водою, холодною, крижаною. Холод залізав досередини, простягав руки до його серця, лоскотав нерви, які готові були от-от перетворитися на скалки льоду.

Крила. Небо. Гаряче серце сірого кречета, живе трепетання вітру довкола. Летимо-о-о! На лови вітру, на лови сонця, на полювання за куріпками та зайцями. Аж до заходу сонця.

Наступного дня третя стадія переходу. Для Остапа приготовано щось особливе. Мирослад скликав Глас старійшин. Але перед тим повів Остапа до себе додому на розмову.

Вони сиділи за столом у просторій світлиці. Дідусь зварив духмяного та смачного трунку. Той аромат заполонив кімнату густою завісою. Сусідка, побачивши, що в Мирослада гості, принесла свіжоспеченого хліба, ще теплого, грудку козячого сиру та масла. Їли та пили мовчки. Остап чемно чекав, коли Мирослад розпочне розмову. І він урешті заговорив:

– Це завершальний момент твого переходу, Остапку. На цьому твоя наука у світі неврів закінчується. Випробування вогнем полягає в такому: слід пройтися босоніж розпеченими вуглинами. Що довше ти ними йдеш, то довший вік матимеш. Та хіба то для безсмертного є важливим? У них вік і так предовгий. Тому…

Мирослад умовк. Зітхнув.

– Тому замість цього ти матимеш інше випробування. Ритуальне. Навіть твій батько не знає про існування такого. Та й добре, що не знає, бо душу його давно роз’їла пліснява, серце – байдужість, розум – жорстокість і віра у власну всесильність. На кістці твого плеча ми викарбуємо обереговий знак. І тільки я та ще двоє старійшин знатимуть про його існування. Це дуже сильний та могутній символ. Ти ходитимеш небезпечними стежками, шукаючи Мальву. Ти блукатимеш Порубіжжям. Ягілка захоче надурити тебе, але той знак не дозволить їй це зробити. Ти відчуватимеш, коли вона казатиме неправду. Й усі її захисти будуть безсилими. А у світі сірих матимеш захист від їх бажання підкорити твою волю. Хоч би що вони не робили, чим би не поїли та не годували тебе, проте волю твою їм не зламати. Ти готовий, онучку?

– Це і є випробування вогнем? – Остап перепитав для годиться. Для себе він уже все вирішив.

– Так. Буде пекти і боліти нестерпно. Потрібно буде розітнути живу плоть. Розітнути вогнем. Але ти витримаєш. Я знаю.

Остап кивнув. Мирослад витяг з-під стола сопілку, поклав її перед хлопцем:

– Це ще не все. Слухай мене дуже уважно. Перед тобою сопілка-колянка. Вона зроблена з особливого горіхового дерева, котре росте тільки тут, посеред найглибших і найнебезпечніших боліт. Кажуть, що сама мати Земун того горіха садила, поливала, доглядала за ним. І одного разу почула раптом, як горіхове дерево співає, і так гарно, що здалося Праматері Земун, наче в неї виростають крила. Попросила вона свого чоловіка зробити з гілки горіхового дерева сопілку. Він зробив і заграв. Зазвучала прегарна музика. І виростали від тої музики крила. І стала мати Земун Птахою й отримала дар, щоб літати. Тож, онучку, ця сопілка незвичайна. Просто так у неї дути не варто. Лишень при потребі. Зрозумів?

Він усе зрозумів.

– Ця сопілка, якщо в неї грати, перетворює людей на птахів?

– Так. І поки звучить її музика, то людина може літати. І безсмертна людина також. Навіть у тих місцях, де можна зв’язати сили, де заклинання та замовляння не діють, сила мелодії сопілки-колянки непереможна. Коли ж обернути другим боком сопілку та заграти на ній, то ті, хто чує музику, поринають у сон, а вранці не можуть пригадати, як і чому заснули. Візьми її із собою як подарунок від діда. Завтра вранці я проведу тебе до північних воріт. Про них не всі знають. Вони ведуть до Порубіжжя. І ти, не блукаючи, відразу потрапиш до світу Ягілки. Будь уважний і обережний. Я спочатку навіть думав, чи не варто розповісти про твою мандрівку Посолоню. Та передумав. Не варто, це тільки нашкодить Мальві. Що менше людей знає, то більше шансів визволити дівчину з полону. Бо знаєш, як у світлих заведено? Щоразу перед чимось вирішальним збирати Глас старійшин, звертатися до Оракула, довго радитися… А часу геть нема. Я це відчуваю. З тобою я не піду. Син Шепіт на мене таких пасток понаставляв, що через них годі пробитися. Та й за Дужем потрібно наглядати. Хіба попросити Птаху? Та… Вона зараз надто заклопотана. Стрибог усе не вгамується. Рівновага зрушується. А рівновага у світах не менш важлива, аніж пошуки Мальви, чи не так? Тож, мусиш сам. Усім, кого не зустрінеш, кажи, що розшукуєш Мальву за наказом світлих. Ягілці ліпше нічого не розповідай. І не старайся вигадувати. Бо вона про нас і так забагато знає. Звідки? Є у неї дуже цікаве вікно, у яке все видно і все чутно. Головна твоя зброя – талант Неври. І завжди пам’ятай, мій дорогий онучку, що вищість духу не робить тебе вищим від найнижчої травинки.


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю