355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Дара Корний » Зворотний бік світів » Текст книги (страница 19)
Зворотний бік світів
  • Текст добавлен: 24 марта 2017, 11:30

Текст книги "Зворотний бік світів"


Автор книги: Дара Корний



сообщить о нарушении

Текущая страница: 19 (всего у книги 19 страниц)

Босий, вбраний у полотняні світлі штани, довгу сорочку, підперезану паском з грубого шнурка. За поясом варган. Стоїть, відхекується, крутячи цікаво головою. Нарешті його очі зосереджуються на Мальві і привітна щаслива усмішка розквітає на вустах:

– Це ти! Ти! Тобто ви! Знайшов, нарешті, вдало цього разу перемістився.

Він радісно плескає в долоні, а Мальва стоїть, як причмелена, готова будь-якої миті розплакатися.

Врешті Остап зупиняється, ховаючи радість. Піднімає руки долонями вгору й урочисто промовляє:

– Йменням Сварожого кола вітаю вас, панно Мальво! Вибрана великою матір’ю, я слуга ваш віднині!

Мальва у відповідь легко кланяється. Поруч метушливе й буденне життя. Перехожі обходять їх, не звертаючи увагу на дивну розмову.

Остап вдоволено продовжує. Схоже, дівчина його добре розуміє.

– О, панно Мальво! Мене послала до вас із дорученням пані Птаха. Вибачте, що спізнився на кілька днів. Дещо наплутав з її варганом, от і не туди перемістився. Але цього разу все зійшлося: місце, планети, світло. Ви така одна на тисячі сонць, пломінь ніколи з нічого не з’являється, – голос хлопчини тремтить від збудження. – Ледве не повернув назад, коли побачив чудернацький одяг. Думав, знову не туди втрапив. Знаєте, варгани майже не слухають смертних. Однак ваша посмішка та очі… А ще сяйво, яке йде з вашого серця, о, панно Мальво, його ні з чим не сплутати. Навіть ваш чудний одяг не перешкода.

Вона сумно посміхається:

– То нічого, Остапку. Не страшно. Це світ Єдиного Бога, і тут так одягаються.

Хлопець видається трохи наполоханим. Вона знає, як його звати. Звідки?

– Не дивуйся, що я знаю, як тебе звати. Усе дуже просто. Якщо тебе послала Птаха, отже, ти Остап, її служка?

Остап ствердно киває. Мальва продовжує:

– Давай, Остапе, без високих слів та пафосу, гаразд? Залишмо це для темних чи для сірих. Ти маєш передати мені скриньку. Де вона?

Хлопчина мовчки дістає з-за пазухи дерев’яну скриньку з червоного дерева. Шанобливо, з поклоном, простягає Мальві.

Дівчина впевнено бере скриньку до рук, обережно відчиняє її. Усередині, на дбайливо вистеленій оксамитовій тканині червоного кольору, лежить Перемінник. Лишень мить милувалася ним, він здавався живим, бо тріпотів та звивався змією.

– Потримай скриньку, Остапе, – попросила хлопця.

Той узяв скриньку до рук. Мальва обережно дістала ланцюжок з оберегом. Він був теплим і приємним на дотик. Не вагаючись, вона вдягла його собі на шию.

Сонце-оберіг торкнулося її шкіри біля сонячного сплетіння, здалося навіть, що воно от-от спалить її. Мальва наповнилася сонцем. Світ довкола почав змінюватися. Як їй цього не вистачало…

– Дякую, Остапе. Ти чудовий слуга та друг. Пані Птасі дуже пощастило, що поруч з нею такий чоловік, як ти. – Хлопець трішки зашарівся і вже геть по-іншому дивився на Мальву. – Тобі треба повертатися додому, але маєш пообіцяти, що виконаєш завдання, яке я тобі дам. Я знаю, що Птахи у Яровороті зараз немає. Вона з певних причин змушена була покинути ваш світ. Так само знаю, що твій господар, пан Стриб, захворів і що Учитель Посолонь ним опікується. Звісно, в Учителя дуже багато проблем, однак я змушена просити тебе передати йому мого листа і простежити за тим, щоб він його прочитав. Зрозумів? Зробиш? Будь ласка!

Остап запопадливо закивав. Вона ще просить? Хай накаже тільки, і він для неї зірку з неба дістане. Яка неймовірна дівчина!

– Так-так, звісно, панно Мальво. Для вас, що завгодно…

– Стоп! – різко перебила Остапа. – Якщо хочеш, щоб ми стали друзями, то говори мені «ти», без «панна» і так далі. Гаразд? Просто Мальва.

Остап усміхнувся і вже геть не пафосно заговорив:

– Добре, Мальво, я все передам.

– От і файно. – Мальва витягає зі свого ранця вчетверо складені аркуші паперу, обережно кладе їх до скриньки та зачиняє її. – Передай Учителеві Посолоню з рук у руки та простеж, щоб прочитав.

– Обіцяю. Зроблю. – Остап киває. Тоді ховає скриньку за пазуху. – Е, той, – ніяковіючи озивається хлопець. – Мальво, ми ще зустрінемося? І наша зустріч це не випадковість?

– Зустрінемося, Остапе. Обіцяю. Усе тільки починається, принаймні для нашого Всесвіту точно. І все обов’язково буде добре. Бо якщо ні, то це ще не кінець. Так сказав мені один дуже хороший друг, вірний, справжній друг.

Вона підходить до хлопця впритул. Стоїть так близько, що він може розгледіти веснянки на її обличчі, бісики в очах, сум у кутиках уст. Йому аж перехоплює подих. Мальва торкається рукою його вій, ніжно проводить по щоці, поривчасто цілує в губи та, швидко перейшовши дорогу, не озираючись, йде геть від заскоченого поцілунком Остапа.

Хлопець стоїть якусь мить, приголомшений, але щасливий. Відчуває, як у серці розпускається ніжна прекрасна квітка. Квітка Мальва. Тоді посміхається сам собі, весняному небу, не зважає зовсім на холод, який шпичаками впивається в босі ноги. Тоді враз згадує про скриньку, серйознішає, перебігає на інший бік вулиці та зникає у скверику на Золотій, між голими деревами. Він повинен передати послання Учителю, і він його передасть, і простежить, щоб той його прочитав, чого б це йому не коштувало. Він уміє бути наполегливим.

Уже вдома Мальва картала себе, що не озирнулася, не подивилася ще раз в очі хлопцеві уже після поцілунку. Хотіла знати його реакцію на свій імпульсивний вчинок, яким вона змінювала майбутнє. Не лишень листом. Знала точно, що хлопець передасть його Посолоню, а якщо той з якихось причин не захоче його читати, то Остап примусить… У листі було про всіх. І про сірих, і про Дзеванну, і про Стрибога, і про Птаху, і про Перуна, і про неї. Усе, що, на думку Мальви, убило Всесвіт. Вона багато разів переписувала листа. Намагалася не пропустити жодної поради Оракула, старалася бути переконливою та лаконічною. Знала, якщо не почати щось змінювати, то сірість вкотре переможе. Хотіла, щоб Посолонь одразу повірив їй. Виклалася повністю в листі.

Бо що їй лишається? Жити, звикати вдруге до Перемінника і чекати.

Чекати? Чого? Вона не знала.

Минали дні, тижні, місяці, нічого не відбувалося. Може, їй не повірили. Навіть оте відчуття спостерігання за нею зникло. Мальва успішно закінчила школу, на відмінно склала ЗНО і вступила на історичний до універу. Батьки довго не могли звикнути до нормальності доньки, але врешті змирилися і стали пишатися успіхами дитини.

А Мальві не сиділося вдома. Вона йшла в гості до своєї подруги, в улюблене місце, на дах будинку на сходженні вулиць Шпитальної, Джерельної та Шолом-Алейхема. «Перехрестя гріхів та спасінь». Умощувалася там і дивилася, випробовуючи свої таланти.

Краківський ринок, поряд пологовий будинок. Повнота вражень. Чорні серця, майже втрачені душі. Уже знала, що стає з такими по смерті. І наче на шальках терезів, з іншого боку – інші, по вінця наповнені світлом, котрі зберігають рівновагу між тими, хто легко продається, і тими, хто ніколи про це навіть не думає. Ті люди світилися зсередини. До них приємно торкатися, з ними хотілося просто так привітатися, як з давнім знайомим, поручкатися і якомога довше вловлювати посмішку на устах та світло в очах.

Спека, переборовши безконечні літні грози та вранішню львівську вогкість, виповзла на вулиці Львова. Батьки збиралися на відпочинок до Болгарії на чотири тижні до старих приятелів. Мальва поїхала з ними, узявши купу книжок, точніше, закачавши їх на рідер. Хотілося якнайдовше побути з батьками, бо точно не знала, як і коли все для неї почнеться чи то продовжиться.

Наближалося перше вересня. Вона не пішла на традиційну студентську посвяту. Сказала батькам, що погано себе почуває. Геть не хотілося нікого бачити. Якесь перенасичення натовпом. Постійне вимикання таланту, коли вона дивилася на людські явні та неявні бажання та думки, вимучувало. Увечері, після місячної перерви, увімкнула новини по телевізору. Зробила це автоматично, зла на себе за те, що досі на щось сподівається і вірить. Про неї просто забули, забули. Купа матеріалу про свято знань, про важливість навчання в розбудові держави, представлення нового Кабінету Міністрів, бо старий, поки вона релаксувала з батьками на морі, пішов у відставку. Дивно пішов, багато кого звинувачували в корупції, дехто сам зізнався, що було нечувано, інших спіткали різні біди: інфаркти, інсульти, смерті рідних та через це – неможливість обіймати свої посади. Наче чиясь невидима рука вичесувала воші з шерсті тварини, яка майже смертельно хвора на педикульоз.

Представляли чільника уряду. На мить відволіклася, бо телефон гучно завібрував, прийшла есемеска. Та не встигла її відкрити, бо прем’єр-міністр заговорив досить знайомим голосом.

Підвела на екран очі. З нього на неї дивився… Стрибог. Її батько…

Закліпала очима, протерла їх. Картинка не змінилася, там і справді був її батько і… Серед міністрів нового кабінету жодного сірого – лишень темні та світлі. Що відбувається?

Новий прем’єр говорив коротко, чітко, лаконічно. Говорив так, що дуже хотілося йому вірити. Потім була прес-конференція. Журналісти розпитували Стрибога про все на світі. Ніхто не знав досі такого політика, звідки він узявся? Той загадково посміхався і відповідав професійно та коректно, згладжуючи гострі кути.

Один із журналістів запитав його, чи не боїться він, що йому таки доведеться плисти за течією, бо хіба в цій державі по-іншому можна.

– Тільки мертва риба завжди пливе за течією, чи не так? А ми ж з вами не мертві, ми живі і не риба. У нас є вибір. Навіть більше, у нас є вибір лізти у воду чи ні, плисти чи не плисти. Усе на землі та й у Всесвіті має своє призначення. Хворобі можна запобігти, але коли вже пізно і ти її підхопив, знай, що обов’язково є ліки, котрі тебе зцілять, якщо не припиниш боротися. Так, наше суспільство хворе, але це не вирок. Будемо шукати ліки. Як? Кожна людина має своє призначення. Лікар лікує, учитель навчає, будівельник будує. Але якщо ти свинопас, то що ти забув у Міністерстві культури? Чи якщо ти прекрасний пасічник, то для чого тобі посада банкіра? Коли ж ти неперевершений кондитер, то не йди в президенти, будь ласка, не псуй ані собі, ані рідним карми.

– Оба-на… – тільки й вичавила із себе Мальва. Вона вже не слухала. Схоже, її батько дуже помудрішав після останньої зустрічі. Зрештою, у цей час він ще був на боці світлих і сильно кохав Птаху, не знаючи про доньку. Автоматично відкрила есемеску, прочитала: «Дякую, Мальво. Птаха». Глипнула на номер відправника: надіслано з «приватного» номера.

Сиділа, пришпилена до крісла. Не знала, що робити: плакати чи радіти. Тепер знала, що її листа не просто прочитали. Їй повірили. Чому ж досі ніхто з нею не сконтактується? Невже школа Храму Сонця чи школа Учителя Мора не потребують нових учнів? Образливо навіть. То її просто використали? Перемикала канали, час від часу наштовхуючись у новинах інших держав на знайомі привітні обличчя, констатуючи те, що сірості у світі Єдиного Бога поменшало.

До ранку не могла заснути. Що далі? Як далі? Ранковий дзвінок будильника перервав її роздуми.

Від сьогодні починалися заняття в універі. І хоч звично дисципліновано збиралася, та була геть розгублена і тому трохи спізнювалася на першу пару. На щастя, пара була потокова. І вона не одна спізнювалася. Гурт із п’ятьох студентів несміливо постукав у двері та, почувши м’яке жіноче «так, заходьте», увіпхався в аудиторію. Викладачка в діловому білому костюмі акуратним почерком виводила на дошці тему вступної лекції. Жінка не перестала писати і не повернула голови, лишень змахнула рукою, даючи зрозуміти, що ті, хто спізнився, мають тихенько всістися на вільні місця.

Мальва байдуже ковзнула по постаті в білому та пішла шукати для себе вільного місця. Аудиторія майже вся заповнена. Вмостилася на передостанньому ряді, скраєчку. Мовчки витягла зошит, ручку. Втупилася в дошку. Раптом хтось ззаду обережно торкнув її за плече. Напевне, якась роззява! І зараз почне просити аркуш паперу чи запасну ручку. Повернулася і…

Обімліла. До неї щасливо посміхалися очі Остапа:

– Привіт! А некрасиво запізнюватися в перший день.

Мальва усміхнулася. Серце щасливою пташкою затріпотіло всередині.

– Привіт! Я тебе так довго чекала! – прошепотіла у відповідь і ледве не розплакалася.

Вони поговорять потім, після пари. І Остап їй усе-усе розповість. Обов’язково. А зараз… Вона відкриє зошит і запише тему вступної лекції, тільки нехай викладачка відійде вбік.

Жінка в білому костюмі поставила в кінці теми крапку, розвернулася… Очі Мальви і жінки зустрілися. Зелені, вдумливі, мудрі… Вона впізнала б ті очі серед мільйонів. Легкий усміх на устах. Здавалося, зараз вона промовить звичне: «Йменням Сварожого кола вітаю тебе, безсмертна!» – і підніме руки. Та натомість жінка вголос промовила:

– Цицерон казав: «Історія – це свідок часу, учителька життя. Не знати історії – означає завжди бути дитиною». Тому…

Мальва повернулася до Остапа, з німим запитанням в очах. Він весело їй підморгнув та прошепотів:

– Усі запитання та відповіді потім, бо насправді все тільки починається. Йменням Сварожого кола, безсмертна…


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю