355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Дара Корний » Зворотний бік світів » Текст книги (страница 7)
Зворотний бік світів
  • Текст добавлен: 24 марта 2017, 11:30

Текст книги "Зворотний бік світів"


Автор книги: Дара Корний



сообщить о нарушении

Текущая страница: 7 (всего у книги 19 страниц)

8. Світ Русалій

– Скільки різних казок, легенд та переказів існує про цю сумну річку, дівчино. Не перерахувати. Ніхто не знає доконечної правди, але в тому, що загинув цілий світ, винні всі: й темні, і світлі, і навіть Творець, бо дозволили тому статися. Мертва річка, котра зараз протікає через Оселище Відтіні, у ті далекі часи називалася Забутою-Незгаданою. І по старій пам’яті її інколи й досі так називають. Ми ж про це вже говорили! Отож річка Забута-Незгадана тоді не мала й краплини Мертвої води. Річка з джерельною водою, річка, котра тримала у своїх обіймах цілий світ. І називався той світ – світ Русалій. Здогадалася з назви світу, хто там мешкав? Прекрасні та дивні істоти. Зовні дуже схожі на людей. Принаймні від голови і до пояса – стовідсотково. А нижче? У них не було ніг. Замість нижніх кінцівок ті істоти мали риб’ячий хвіст. Такі собі риболюди. Ці створіння дуже гарно співали. Точніше, не всі, а жіноча половина. Співали вони не завжди. Лишень уночі та в той час, коли місяць стояв уповні. То був цілющий спів. Він лікував усі душевні хвороби, включаючи відчай, божевілля, залежність та одержимість. І до тої річки часто приходили люди, переважно смертні, щоб послухати спів русалій та зцілитися. Людина слухала той неймовірний спів і плакала, з очей разом зі слізьми витікали горе, туга, біль, залежність… Душа очищалася, і зцілювався дух. І коли на ранок місяць ховався та спів припинявся, людина розуміла, що їй не просто стало легше, вона знає, як далі жити, що робити, куди іти і за ким.

Чотири рази на рік, у дні сонцестояння та рівнодення, плавці русалій перетворювалися на ноги і вони виходили на берег. Цей період у русалій називався шлюбним. Вони сходилися в пари, для того щоб продовжити свій рід. За півроку, а не дев’ять місяців як у людей, і смертних, і безсмертних, у них народжувалися діти, також на суходолі. І щасливі батьки разом з малятком поверталися у воду. У шлюбний період, якщо навіть він збігався з місячною повнею, співи припинялися і перебувати у світі Русалій було небезпечно. Залишатися на березі річки в час, коли русалії заводили свої шлюбні танки, неприпустимо. Якщо русалії зустрічали випадково заблукалу людську істоту, що тут починалося! Кажуть, вони так пестощами та любощами закохували чоловіка чи жінку, що ті помирали не в муках, а від задоволення.

Люди з розумінням ставилися до такої-от інакшості русалій і старалися не потрапляти їм на очі. Русалії на березі річки побудували за допомогою тільки їм знаної магії хатки, для усамітнення під час шлюбного періоду тих особин, котрі за віком уже не могли народжувати. До речі, залишки тих будівель досі стоять у Темному світі, і ти їх, звісно, бачила. Навіть темна магія їх не може знищити.

Та ось настали часи великої переміни. У світ Русалій прийшли темні. Без запросин і без дозволу, певна річ. Побудували на березі свій величезний Чорний Храм, поставили капище та жертовник, почали молитися темному богу. Спів русалій дратував та нервував темних. Та поки вони на нього не дуже зважали. Бо займалися облаштуванням Храму. Те, що жило в річці, наче не шкодило і тому не викликало занепокоєння. А пісні? Спів не вражав темного серця темних безсмертних, не лікував його і не шкодив йому. Та все це тривало недовго. Бо коли в шлюбний час русалії вийшли на берег для того, щоби зачати нове життя, то що тут почалося! Темні оскаженіли від зухвалості русалій. Вони, бачиш, віддали русаліям річку, а ті на берег пхаються? Ох! Як можна віддати те, що тобі ніколи не належало? Темні намагалися зупинити хтивих русалій. То була справжня бійня. Темні фізично були сильнішими, закляття та темні прокльони умить убивали, але природні інстинкти русалій якимсь дивом чинили опір і виявилися потужнішими від сили темних. Декілька темних були залюблені до смерті, дехто зализував рани в Храмі. Русалії, сповнені ненависті та злоби до загарбників, відступили та зачаїлися в річці. Щоб наступного разу знову напасти на своїх поневолювачів. Так вони сприйняли темних. Ті стали їхніми ворогами. Рабами русалії не захотіли бути.

Темні розуміли, що наступний шлюбний період стане початком нової битви. Тому попросили благословення в Чорнобога, аби дозволив здолати непокірних зухвальців. Кажуть, що той дозволив. І почалося… Спочатку темні забрали з неба місяць і сонце. І світ Русалій назавжди занурився в похмурі сутінки. Вічний захмарений день висів над Оселищем.

Мальва перебила оповідь Ягілки:

– Я не розумію іншого. Невже темні не могли в іншому місці збудувати свій Храм? Чому припхалися у світ Русалій? Це ж безглуздо. Чи не простіше починати все з нуля, без поборювань і втрат?

Ягілка сумно зітхнула, але не відповіла, натомість продовжувала оповідати далі:

– Відсутність на небі місяця та сонця стала початком кінця для русалій. Зрозуміло, що вони вирішили боротися. Русалії з нетерпінням чекали шлюбного часу, для того щоб вийти на сушу. Та цього разу вони всю свою силу готувалися спрямувати на ворога, який захопив їхній світ, украв у них небо і, очевидно, готовий іти далі. Але вони не встигли… Одного дня, якраз напередодні осіннього рівнодення, з-під жертовного Чорнобогового каменя забило джерело з Мертвою водою, і потекло воно простісінько в річку Забуту-Незгадану. Точніше, то темні річище так спрямували.

Загинули русалії не відразу. Спочатку почали хворіти. Мертва вода поволі отруювала річку. Ніхто не заступився за прекрасних істот з річки Забутої-Незгаданої – ні інші темні, ні світлі. Лишень смертні намагалися якось лиху зарадити. Що вчинили люди? Деяких істот, котрі погоджувалися йти з ними, забирали із собою та селили у водоймах свого світу. Та, на жаль, таких зговірливих було мало. Бо, переселяючись у чужий світ, русалії ставали іншими, змінювалася їхня сутність. Чула ж, мабуть, легенди про русалок та водяників?

Мальва ствердно кивнула.

– Це не зовсім легенди. Оповіді про нащадків давніх русалій. Але зараз не про тих, хто вижив. А про тих, хто залишався вірним своєму світу. Так, вони добре усвідомлювали, що приречені на вимирання, та продовжували жити в Забутій-Незгаданій. А річка змінювалася, перетворюючись на Мертву. Що ж, темні могли святкувати перемогу. Адже світ Русалій поволі ставав світом Темним, однак… Не все так просто. Заборонено безкарно вбивати навіть богам. Так, вода в річці Забутій-Незгаданій перетворилася на Мертву і вбила русалій. Але вона, крім води з Чорнобогового джерела, отримала ще одну складову – прокляття русалій. І відтепер могла легко вбивати наймогутніших темних безсмертних. Щойно темний устромляв руку у воду річки, як шкіра вкривалася пекучими ранами, які не загоювалися ніколи. А впасти в таку воду – то взагалі миттєва смерть. Легенди світу темних стверджують, що русалії насправді не загинули, а отримали нову подобу, і що це вони, а не вода, так жорстоко мстять темним за знищену батьківщину. Хоча після того як річка Забута-Незгадана перетворилася на Мертву, їх ніхто і не бачив. Та мушу чесно тобі сказати, дівчино, що Мертва річка світу Відтіні й світлих не дуже шанує. Вбити не вб’є, але знесилить. Кажуть, що тільки смертним людям та тим безсмертним, у жилах яких тече і кров смертного, як ось ти, наприклад, можна вільно заходити у води цієї Мертвої річки.

Ще одним неприємним нагадуванням про русалій є залишки хатинок у світі Відтіні. Так, вони напівзруйновані, але досі не знищені. І що тільки темні не робили, аби позбутися такого спадку! Які тільки добірні заклинання та замовляння не використовували! І зілля відвороту та зневільнення варили, і зі світів людських приносили зброю смертних – усе марно. Хатки й досі на своєму місці – постійне нагадування темним про їхню невсемогутність. Лишень одного разу трохи вдалася спроба, і непрощеним закляттям темним вдалося знищити маленьку комірчину біля старої хати. Але… Комірчину вони знищили, однак на її місці, якимсь незрозумілим дивом, утворилося невеличке болітце з водою, яка також дуже не любить темних. Після цього темні припинили будь-які намагання зруйнувати хати. Зараз у тих хатинах мешкають прокляті, служки темних.

– Невже ніхто-ніхто зі світлих так і не заступився за істот з річки Забутої-Незгаданої? Навіть Птаха? – сумно перепитувала Мальва.

– Майже ніхто, – сумно відповіла Ягілка.

– Тобто? – уперто допитувалася Мальва.

– Ну-у… Був один. Перуном звати. Він таки посмів перечити темним. І ті навіть пообіцяли йому, що подумають над його вимогами. Не пригадую добре, що вони там йому наобіцяли, певно, пустити джерело з Мертвою водою в обхід річки Забутої-Незгаданої, щоб у якійсь долині утворювалося озеро. Але це був обман, люба дівчинко. Насправді вони заманили Перуна у світ Відтіні для того, щоби вбити його дружину.

Мальва здивовано дивилася на Ягілку, згадуючи Ладу, яку вона нещодавно бачила – живою та здоровою. Щось тут докупи не тулилося.

– Ой, я знаю, що далі було! – махнула рукою Мальва. – Перун здогадався про підступ темних, так? І дружина Перуна залишилася живою.

– Що? Ні. Не здогадався. Навпаки, повірив. Дружина Перуна тоді загинула.

– Як це? – Мальва іронічно посміхнулася. – Загинула вона. Коли? Я ж її недавно бачила здоровою і дуже лихою.

– Ти про Ладу? – перепитала Ягілка і, не чекаючи відповіді, продовжила: – Лада – друга дружина Перуна. І першою їй ніколи не стати. От вона і комизиться тепер. Навіть ревнує чоловіка до першої дружини. До давно мертвої першої дружини. І тобі від Лади дісталося, так?

– Дісталося, – погодилася Мальва, згадуючи лиху вдачу Лади. – Красунею, мабуть, була перша дружина Перуна, якщо Лада її досі пам’ятає.

– Чому була? – запитала якось дивно Ягілка. В очах застрибали вогники-блискавки.

– Ну як чому? Ви ж самі щойно сказали: дружина Перуна загинула.

– Так, загинула. Але її повернули до життя.

– Кого? Нічого не розумію. Як повернули?

– Дуже просто – перенародження. Дружина великого Перуна – велика Перуниця. Не хочеш знати, ким вона є тепер?

– Що означає – ким є? Ви говорите загадками і я вас маю розуміти? – роздратовано випалила Мальва.

– Та гаразд-гаразд, не дратуйся. Невже Морок тобі так погано історію світів викладав?

– Думаю, він просто не встиг мені все розповісти. За браком часу. Я ж вчасно дременула, пра’?

– То що, не хочеш знати, хто ця особлива жінка? Вона доволі близька і важлива для тебе.

Мальва приголомшено дивиться на Ягілку. Вона знає, що Птаху інколи називають Перуницею. Але якось ніколи цього не пов’язувала з Перуном:

– Птаха?! – прошепотіла.

Ягілка сумно посміхнулася:

– Так. Вона. Його вірна і віддана дружина. Ніколи нікого він так не любив, як її. І не любитиме. Перун силою молитви повернув жінку до життя.

– А вона? Вона Перуна теж любить, так? – чомусь цієї миті Мальва думала про батька та жаліла його і, здається, розуміла його безглузду поведінку. Стрибог ревнував Птаху. І, можливо, не безпідставно?

– Вона – Птаха-Слава, велика Перуниця. Він досі її любить, і вона його теж.

– Що? Як це любить? Ні-ні, ви щось плутаєте. Птаха любить Стрибога. До чого тут Перун, га? Але якщо це правда, то зрозуміло, чого так казиться батько. Звичайна чоловіча ревність. Теж мені боги… Розпусники…

Мальва нервово стукнула кулаком по столі. Під столом сердито зашипів кіт. Знову повернувся? Мальва згадала його червоні очі, та тільки сердито сіпнулася. Вона готова була зараз щось розгатити чи розчавити. Можна й кота.

– Не все є таким звичайним, як здається на перший погляд. Так, Перун любить Птаху. Яка є перенародженою Перуницею. Але він не може бути ані її чоловіком, бо вже одружений на Ладі, не може бути і її коханцем. З дуже простої причини. Він її батько.

Якби Мальві зараз сказали, що Перун і справді коханець Птахи і що та відповіла йому взаємністю, вона менше б здивувалася.

– Мати рідна! Хіба таке можливе? Ви ж самі сказали, що вона перенароджена Перуниця і що Перун упросив Творця повернути її до життя.

– Так. Казала. Творець і повернув. І вже, очевидно, Творцеві видніше, яким чином це робити.

– І Птаха про батьківство Перуна чомусь не знала, так?

– Не знала, – лаконічно відповідала Ягілка. – Але вже знає.

Мальва згадувала про те, з яким трепетом Птаха ставилася до Остапа, маючи його за сироту, бо й себе вважала такою ж. Згадала розповідь бабусі Горпини про те, як Птаха ретельно та уважно шукала для Мальви люблячих батьків, тому що знала, як це важливо мати таких людей за найрідніших.

– А Стрибог про це знає? – розпитувала й далі Мальва. – Про батьківство Перуна?

– Знає, але не вірить.

– А якщо я йому про це розповім, то повірить?

Ягілка сумно посміхнулася у відповідь:

– Не знаю. Коли по-справжньому люблять – то вірять. А твій батько – просто телепень. Даруй, будь ласка, за таке негарне слово. Стрибог нікого, крім себе, не любить. Навіть тебе. Лишень дозволяє себе любити.

Мальва нервово сіпнулася:

– Звідки ви знаєте? Він заплутався. Йому потрібно все пояснити, і він зрозуміє. Ніякий він не телепень. І мене він любить. Зрештою, що ви можете знати про любов? Ви тут вічність. І все одна-однісінька. Ви хоч разок кого-небудь любили?

Обличчя Ягілки враз стало старим та потворним, таким, яким його бачила Мальва на подвір’ї. Та це тривало тільки мить. І знову вродлива жінка холодно посміхається до неї:

– Не обов’язково когось любити, щоб розумітися на любові, дівчино.

– Неправда. Щоб говорити про смак борщу, потрібно його спочатку попробувати. Адже ви не маєте ані дітей, ані чоловіка.

Ягілка взяла себе в руки та миролюбно сказала:

– Давай не будемо сперечатися. У мене своя дорога, у тебе своя. Зараз наші шляхи перетнулися. Ти втекла від Лади, яка хотіла повернути тебе батькові. Думаю, що після щойно почутого ти жалкуєш, що втекла.

– Не жалкую, – сумно відповідала Мальва. – Лада мене хотіла віддати не батькові, а повернути Мороку. Це старий пер… Тобто старий дідуган, збоченець та людиноненависник. І, взагалі, у Темному світі нормальних майже не залишилося. А ще погода мене тутешня дістала конкретно. Ні сонця, ні дощу, ні снігу. Тож дякую вам, шановна пані, що не прогнали і допомагаєте.

Мальва зуміла пересилити себе та зібрати докупи думки.

Ягілка у відповідь кивнула. Мальва продовжувала:

– Мені потрібно потрапити до Яровороту. Можна, звичайно, й у світ Єдиного Бога, до бабусі Горпини. Та, боюся, що там мене шукатимуть темні. Бо Лада точно розпатякає всім, що я жива. Тож ліпше до світлих. Відразу ж принесу клятву Білобогу та стану світлою.

– Світлою? – перепитала Ягілка. – Ти добре подумала? Я б не поспішала з цим. До речі, Лада поки нікому нічого не розповіла про тебе і твою втечу. І темні досі твердо переконані, що ти втопилася.

– Хм… Цікаво. Пані Ягілко, скажіть, а звідки ви це все знаєте? Ви ж у своєму світі безвилазно сидите, бо вам виходити за межі Порубіжжя заборонено. Телевізора та радіо, а тим паче мобільного у вас теж нема?!

– Чого? – Ягілка щиро здивувалася.

– Не партеся! – вкусила себе за язика. – Тобто не переймайтеся. То випадково вирвалося.

Ягілка зітхнула, встала зі свого крісла. Підійшла до запнутого вікна біля найбільшого стелажа. Поманила до себе дівчину. Та недовірливо скривилася, тоді неохоче встала та попленталася до Ягілки.

Ягілка рукою відсторонила шмат матерії і…

За вікном на Мальву чекав Яроворот. Площею перед Храмом Білобога ходили люди. Небо було безхмарним та сяючим. У Мальви защеміло в серці. Ягілка поривчасто закрила штору. Якусь мить уважно дивилася на Мальву. У тої очі були на мокрому місці. Здавалося, ось-ось розплачеться. Тоді Ягілка знову рукою забрала з вікна штору. Краєвид за вікном змінився. То був світ Відтіні. Площа Чотирьох доріг. А на ній – Храм Чорнобогів.

Мальва різко відсахнулася. А якщо її зараз побачать та потягнуть до жертовного каменя присягати Чорнобогу? Ягілка це помітила та поспіхом опустила шмат тканини на вікно.

– Ось таким чином, дівчино, я отримую інформацію зі світів. І про всіх усе знаю. І, до речі, про твого Остапа теж. Він – син смертної Зорини та безсмертного Шепота. А Шепіт – син безсмертних Мирослада та Неври зі світу Білих Вурдалаків. І в це вікно я на власні очі бачила, як твій Остап став учнем школи Храму Сонця, а зараз навчається у свого діда Мирослада. Вікно мені показує геть усі світи. Тож мені не потрібно кудись ходити чи літати, щоб отримати достовірну інформацію.

– То ви мене переправлятимете через вікно? – запитувала здивована Мальва.

Ягілка стенула раменами:

– Хіба на той берег річки через збільшувальне скло переберешся? Нічого собі в тебе уява! Це вікно – не просто вікно. У нього можна бачити інші світи, але не вештатися туди-сюди.

– А мо’ з допомогою якогось спеціального варгана можна? – Мальва згадала про купу дримб на одній з полиць.

– Може, кинемо бавитися у вгадайки? Варгани в Порубіжжі не працюють, це лишень музичний інструмент. Потрапити сюди завдяки варгану можна, але не повернутися. Ти мені ліпше скажи, вирішила врешті, куди тобі треба і чим платитимеш за послугу? Точно Яроворот?

– А що можна й у світ мертвих напроситися? – не вгавала Мальва.

– Можна. Тільки ще ніхто живим з нього не повертався. Хочеш у світ мертвих?

– Ні. Я просто спитала, – твердо відповіла Мальва. – Мені до Яровороту. А там побачимо.

– Гаразд. Воля твоя. Тепер щодо плати. Що я отримаю за цю послугу?

Мальва скептично оглянула себе. Одяг пошарпаний, брудний, босі ноги… Єдиний скарб – те, що на шиї. А на шиї висіло два варгани й Остапова мушля.

Ягілка помітила той рух дівчини.

– Варган як плата цілком підходить. Щодо чужого, Ладиного, варгана, то як плата він не прийнятний. Він не твій, і ти його маєш тут залишити. Я поверну його хлопцям. Через тебе в них і так купа неприємностей. Ну? У тебе лишається твій варган та ота цяцька-мушля на шиї. Можеш її віддати замість варгана. Цікавенька штучка.

Мальва, не роздумуючи, розв’язала шнурок на шиї, зняла два варгани і простягла Ягілці. Мушлю повернула назад на шию. Варган після повернення до Яровороту вона собі знайде новий. Там є майстри, які їх виготовляють. І у Яровороті вона точно не заблукає. Бо всі дороги кругові і тому ведуть до Храму.

Ягілка тим часом поспіхом запхала варгани собі до кишені.

– Отой із симво… – було почала пояснювати Ягілці де чий, однак та її обірвала на півслові.

– Я знаю, дівчино, де твій, а де не твій. Я й так згаяла на тебе забагато часу. – Ягілка говорила трішки роздратовано. – Ти не голодна, ти перепочила і тому можеш вирушати в дорогу.

Ягілка підійшла до величезного плетеного кошика, заваленого аж по вінця барвистими клубками ниток. Мальва могла заприсягтися, що ще мить тому його тут не було. Тим часом Ягілка взяла з кошика сірий клубок, простягнула його Мальві:

– Бери. Кинеш собі в ноги. Кінець нитки міцно триматимеш у руках. Йтимеш за ним, він показуватиме дорогу. Хоч би як тебе не відволікали, хоч би що не відбувалося поруч, не реагуй. Дорога з Порубіжжя доволі звивиста. Прихованих перешкод багато. Але нічого нездоланного нема.

– А чому сірий клубок? – обережно запитала Мальва. У кошику були різнокольорові клубки, і здавалося, що Ягілка вибрала для Мальви сірий навмисне. Найнепривабливіший.

– Люба моя, мені видніше, якого кольору має бути клубок. Ні? Чи ти передумала повертатися до Яровороту? Тоді куди? В Оселище Відтіні? Звісно, тоді тобі треба білий клубок. Ну то що?

Мальва заперечливо захитала головою. Ні-ні. У світ темних вона не хотіла. Ага, жартівниця ще та Ягілка. До Відтіні – та й білий клубок.

Ягілка відчинила двері, котрі розділяли її кімнату і передпокій. Мальва попленталася слідком, затиснувши в руці нитки. У передпокої кипіла робота. Мальва знову ошелешено зиркала на прядку, яка сама рухалася, на піч, у якій булькало та кипіло в горщиках, на мітлу, яка сама підмітала підлогу. Змія так само непорушно спала на ліжку. Чорний кіт з червоними очима дивився на неї чомусь трохи співчутливо, стоячи біля дверей, що ведуть надвір.

Ягілка ногою відсунула кота. На дверях з внутрішнього боку був нанесений символ:

Рубіжник – Мальва впізнала одразу. Отже, вона зараз має перейти межу.

Ягілка прочитала невпевненість в очах Мальви і різко та поривчасто прочинила двері. За дверима стояла глупа ніч.

– Усе. Далі сама. Ночі не бійся. Щойно вийдеш за ворота моєї хатини, потрапиш у Міжчасся. У ньому я б не радила губитися. Мешканці Міжчасся дуже примхливі та підступні потвори. Та поки в тебе в руках нитка, вони не займатимуть. Також не радила б тоді повертатися назад до моєї хатини. Наступного разу за входини потрібно буде дорого заплатити і лишень варганом не відкупишся. Але ж ти розумна дівчинка, правда? І з тобою нічого лихого не трапиться. Йди, у добру путь. Нехай береже тебе нашого великого Творця всевидяче око.

Ягілка низько вклонилася Мальві. Дівчина також у відповідь уклонилася:

– Щиро дякую, шановна пані Ягілко. І вибачте мені за всі прикрі слова, що я говорила, особливо про любов. Я не мала права такого казати. Дякую вам. І вас нехай береже Сварог.

Мальва вийшла в темряву. Спустилася навмання східцями. Очі поволі звикали до ночі. Клубок вона кинула перед собою, обмотавши навколо зап’ястка кінець нитки та міцно пальцями вчепившись у неї. Мальва задумливо дибала вслід за посмиками нитки: «Ягілка старалася не називати мене на ім’я. Цікаво, чому?»


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю