355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Роман Квант » Блискавка » Текст книги (страница 3)
Блискавка
  • Текст добавлен: 5 октября 2016, 23:14

Текст книги "Блискавка"


Автор книги: Роман Квант


Жанр:

   

Ужасы


сообщить о нарушении

Текущая страница: 3 (всего у книги 15 страниц)

Розділ III
Нова інтерпретація життя
1

Василь ледве інфаркт не отримав (а в його віці це часто буває), коли довідався, що сталося з донькою. Йому подзвонили з лікарні і повідомили, що Софія Даниленко померла, ще в «швидкій», коли її везли в операційну. Василь спитав, чи не може тут вийти якась помилка. Так просто, майже без надії жалісно спитав. Проте, відповідь була жорстка, правдива та однозначна: ні, вона померла і помилки тут, на жаль, не може бути. Звичайно, їм, лікарям, дуже шкода з цього приводу, але вони зробили все, що було в межах їх можливостей. Василь тяжко зітхнув і пообіцяв скоро приїхати в лікарню. Він поклав слухавку і чи не вперше в житті заплакав. Останній раз він плакав після смерті своєї дружини Світлани.

– Не може цього бути, – прошепотів він, витираючи сльози сухою, тремтячою долонею. – Ці лікарі все-таки помилилися. Софія зараз в інституті, а вони просто щось наплутали…

Та чи вірив він сам в ці слова? Щоб хоч якось себе заспокоїти, Василь набрав по стільниковому номер доньки і натиснув клавішу виклику, але телефон просто не відповідав. Він зробив ще одну спробу додзвонитися, хоча вона була такою ж безуспішною, як і попередня. Від безпорадності батько Софії схватився руками за голову і заплющив очі.

Василь просидів так не більше п’яти хвилин, але цей відрізок часу йому здавався безкінечністю.

Треба їхати в лікарню прямо зараз, а не терзати себе сумнівами. Я поїду і переконаюся, що там в операційній не моя Софійка, а якась інша нещасна дівчинка.

З цими думками, він накинув на себе довгий сірий плащ і не потурбувавшись взяти з собою парасольку, стрімголов вискочив на вулицю, що з радістю його прийняла, зустрівши прохолодним і озоновим повітрям, яке він вбирав у свої легені, як токсикоман вбирає пари клею «Момент». А Василь, йдучи вулицею, думав лише про власну доньку і сподівався, що лікарі все-таки зуміли її повернули до життя. Так, він сподівався в це і вірив, хоча, з кожним кроком його віра піддавалася певним сумнівам, що поступово руйнували цю віру, як хвилі моря руйнують піщаний замок.


2

Василь дістався до лікарні на «Шкоді», припаркувавши її серед інших авто, здебільшого лікарів, а ніж пацієнтів, бо перші жили не на офіційні зарплати, які були досить мізерними, а на хабарі, що отримували від багатих клієнтів, в обмін на виліковування тої чи іншої хвороби. Поставивши машину на сигналізацію, він квапливо зайшов усередину теплого, але далеко не затишного приміщення. Повсюди існувала якась руйнівна, хвороблива енергетика, що безпосередньо впливала на Василя.

Він підійшов до реєстратури, де сиділа похилого віку жінка і щось записувала у товстий та пошарпаний журнал не відомого покоління.

– Перепрошую, – почав Василь діловим тоном. – Я домовився про зустріч з лікарем Василюком.

Жінка уважно на нього подивилася крізь величезні окуляри.

– Як вас представити?

– Даниленко Василь.

– Григорій Петрович повідомляв мені про вас. Гаразд, лікар вас чекає в 37-ому кабінеті. Це на третьому поверсі.

– Дякую вам.

Василь відійшов від віконця реєстратури, відчуваючи страшне бажання запалити. Це займе не більше трьох хвилин, зате він зможе трохи розслабитися та заспокоїти напружені нерви. Він вийшов з будівлі на двір і запалив цигарку «Мальборо». Василь повільно втягував нікотинову отруту і випускав їдкий дим, що миттєво розчинювався в повітрі. Трохи не дійшовши до фільтру, він викинув недопалок у смітник і відразу ж зайшов до приміщення.

Піднявшись на третій поверх, Василь підійшов до названого 37-го кабінету і тричі постукав у двері.

– Відчинено.

Він без церемоній, швидко зайшов у маленький за форматом, але досить комфортний кабінет, в якому лікар стояв навпроти відчиненої шухляди і гортав якісь документи. Він був середнього зросту та середньої статури, себто звичайний стандартний чоловік, що нічим особливим не відрізнявся від інших. У білому халаті, накиненому поверх чорного джемпера, з охайним темним волоссям каштанового кольору і з своїм не вимушеним впевненим та діловим поглядом, лікар-таки справляв неабияке враження і мав велику довіру серед клієнтів чи то пак пацієнтів цієї лікарні.

– Григорію Петровичу? Я батько Софії, Василь Михайлович.

Лікар відразу глянув на нього коротким, трохи не впевненим поглядом і сховав усі папірці назад до шухляди.

– А-а, то це ви…

– Так, я, – мовив Василь. – Мені важко зараз говорити, але ви сказали, що… що… моя донька… е-е-е… померла…

Ще одна пауза, але цього разу вона тривала значно довше, ніж попередня, бо мала значно більший ефект.

– Господи, ну кажіть все! – не витримав він цієї гри в мовчанку.

– Гаразд. Я вас хочу заспокоїти, ми повернули вашу доньку до життя. Хоча, вона, дійсно, була близько від смерті.

Василь полегшено зітхнув, хоча в голові у нього сиділо ще безліч запитань, які ні як не давали йому заспокоїтися. Але той факт, що вона жива, вже заспокоював його.

– Слава Богу, Софійка жива! Моя донька жива! Лікарю, але як це сталося?! По телефону ви нічого не сказали!

– Тоді була критична ситуація і я не зміг нічого пояснити. Ви ж розумієте… Так от, мені повідомили люди, які бачили, як в Софію влучила блискавка і вона втратила свідомість. «Швидка» приїхала хвилин через шість-сім. Це дуже оперативно… Подробиць цього я не знаю. Це бачив якийсь хлопець, що нам подзвонив і чекав поки ми приїдемо. Він залишив свій номер телефону і обіцяв приїхати… Що з вами?

Останні слова ледь чутно долетіли до Василя, ніби він існував не тут, а десь далеко-далеко в іншому вимірі, в іншій галактиці. Він ледве стояв на ногах, не в змозі протистояти черговій хвилі шоку. Спогади одинадцятилітньої давності повернулися до нього.

– Блискавка? – тремтячими і пересохлими губами ледь чутно спитав він. – Ви сказали, що в Софію влучила блискавка?

– Так, – сказав лікар і кивнув головою, щоб остаточно запевнити свого візаві.

Та попри те, здавалося, що Василь ніяк не міг в таке повірити, дивлячись відсутнім поглядом вперед себе. І лікар вважав за потрібне, якось його заспокоїти та переконати у сказаних словах.

– Але… але це не можливо… Тобто, я хочу сказати…

Лікар серйозно на нього подивився.

– Заспокойтеся, пане Василю. Випийте води. Ось, – лікар налив із чайника в склянку воду і простягнув йому.

Батько Софії зумів зупинити тремтіння в руках і обережно взявши склянку в руки, почав пити великими ковтками, ледве теплу, але свіжу та приємну для пересохлого горла воду. Осушивши склянку, він поставив її на стіл.

– Розумієте, блискавка вже одного разу завдала нам збитки, потрощивши добру частину будинку. Софії тоді було років сім і вона все бачила на власні очі. Таке діти на довго запам’ятовують. І тепер цей трагічний випадок… Знову, фігурує блискавка. Прямо містика якась виходить…

– В житті бувають різні збіги обставин і різні несподіванки. Іноді нам здається, що життя грається з нами, як кіт з мишкою, знущаючись над людьми. Іноді, життя приносить нам щедрі подарунки, але інколи, життя може забрати у нас все, що ми маємо. Життя – річ ірраціональна по суті, – філософськи підкреслив лікар.

– Можливо, але зараз мене не це турбує. Я можу побачити доньку?

– Зараз вона спить, не варто її турбувати. Ви лише можете тихенько глянути на неї одним оком і все.

– Гаразд. Проведіть мене, будь ласка, до Софії.

Василь йшов поруч з лікарем, підтримуючи розмову, яка його, власне, і цікавила.

– Ви сказали, що Софійку врятував якийсь хлопець? – поцікавився він.

– Так. Дівчину врятував худий хлопчина, можливо студент. Інтелігентного вигляду, правда, трішки дивакуватий. Здається… його Мирославом звуть. Він цікавився куди везли Софію і пообіцяв обов’язково приїхати, щоб переконатися, що вона жива.

Василь уважно слухав інформацію і намагався її повністю усвідомити, хоча в такий хвилюючий момент це було зробити дуже важко.

– Було б непогано побачитися з тим хлопцем і детально його розпитати про цей нещасливий випадок із моєю донькою.

– У вас буде така нагода.

Лікар зупинився біля 71-ої палати і подивився на співбесідника, який все ще продовжував хвилюватися.

– Ось ми і прийшли. Ви тільки обережно гляньте, щоб не розбудити дівчину. Вона стільки пережила, що їй треба дуже багато спати після такого потрясіння.

– Добре. Я постараюся її не будити.

Василь повільно і тихо відчинив двері, відчуваючи деяку тривогу і незрозумілий фактор страху.


3

Після клінічної смерті Софія деякий час була без свідомості. Потім, вона прийшла до тями, а вже через кілька хвилин провалилася в глибокий сон. Дівчина міцно спала і їй снилися різноманітні епізоди з її власного життя, далеко не в хронологічному та послідовному порядку, а хаотично, без закономірностей, хоча і з певним прихованим езотеричним змістом.

Що зі мною відбувається? – подумала Софія, як тільки прокинулася і збагнула, що в неї страшні опіки. – Де я знаходжусь? Невже це мені приснився жахливий сон і я ще досі сплю? Але жоден сон не буває настільки реальним, як зараз…

Опіки на тілі дійсно були дуже страшними та неприємними. Деякі з них пекуче боліли і доставляли дівчині безліч незручностей.

Деякий час Софія не могла нічого усвідомити і навіть не пригадувала, хто вона така і що з нею трапилося останнім часом. Пам'ять була заблокована після такої трагедії, потрясіння, і вона ніяк не могла пригадати щось із своїх недавніх спогадів. Спочатку в голові була абсолютна пустота, безодня, як під час глибокого трансу, але з кожною хвилиною раціональне мислення і свідомість дівчини почала видавати їй ретроспективні фрагменти її власного життя. Не зважаючи на деяку дезорієнтацію, Софія почала усвідомлювати деякі речі і свій теперішній стан.

Дівчина почала розуміти, де вона, і що з нею трапилося. А коли все усвідомила

(клінічна смерть)

і згадала, то відчула, що від цих спогадів їй робиться лише гірше. Завше, було психологічне погіршення стану, ніж фізичне. Вона пробула без свідомості невідомо скільки і від цього ставало дуже млосно, не затишно і навіть страшно. Як там почуває себе її тато? Що він думає і чи знає, що з нею трапилося? В той момент ці хвилюючі питання були квінтесенцією її існування.

Наступним запитанням Софії було усвідомлення того, чи насправді вона померла

(опіки, Господи, які страшні опіки вона отримала!)

та повернулася після цього до життя, або це взагалі їй просто примарилося. Раціональне мислення йшло по логічній структурній схемі деталізації ретроспективних моментів і давало обґрунтований висновок, що це утопія. Блискавка її вдарила, це – факт, проте все інше може здатися химерою, що намалювала її хвороблива уява. Все інше може (і найголовніше) повинно бути утопією. Вигадкою під враженням останніх подій, які дівчина нещодавно пережила.

Правда, Софія почала в цьому сильно сумніватися. По-перше, картина, побачена нею, була настільки реальною і шокуючою, чимось нагадуючи трансцендентальну медитацію, про яку дівчині було лише відомо з книжок. По-друге, саме Світло – яскраве, неосяжне, всемогутнє, таке цікаве і таємниче, телепатично з Софією спілкувалося на не вербальному рівні, і це аж ніяк не можна було заперечити, списати на хвору уяву чи то пак якісь психотропні речовини, що викликають галюциногенні видіння. Крім того, про останнє не може йти навіть мова, адже дівчина ніякі наркотичні препарати не вживала.

І врешті решт, по-третє, і саме головне, Софія відчула значні зміни в своєму організмі і певні відчуття, що не давали їй зосередитися. Та вона навіть гадки не мала, що саме змінилося в її житті і які наслідки це може призвести (чи вже призвело?). Але певні зміни у дівчини були і вони відчувалися. Софія наче заново народилася і відчувала величезний не вичерпний запас життєвої енергії і сили, яку вона раніше не відчувала. Дівчина запевнювала себе, що це їй так здається після такого потрясіння, такого апокаліпсису для неї і що немає потреби так цим перейматися.

Проте, десь в глибині мозку чи то пак в підсвідомості вона точно і абсолютно ясно все знала, і розуміла.

Хоча, більшість питань для неї лишалися відкритими. В її юному віці було дуже важко сприймати адекватно усе, що з нею відбувалося останнім часом. Особливо, коли це відбулося так несподівано і загадково…

Софія подумала, що було б непогано ще поспати хоча б кілька годин і відновити втрачені сили. Потім буде нагода подумати над дивними відчуттями і зовсім іншим сприйняттям цього світу. Втома була дуже значна і до того ж в голові в неї гуділо. Вона заплющила очі і намагалася повністю розслабитися, ввійти в певний транс, заспокоїтися, відпустити думки і дозволити їм полетіти ген далеко за межі людського уявлення. Із заплющеними очима дівчина відгородилася від зовнішнього світу на деякий час, намагаючись все-таки потрапити в обійми Морфея.

Вже трохи засипаючи, виходячи з реальності, відкриваючи вхід у світ сновидінь, Софія ледве почула, як хтось почав дуже обережно відчиняти двері. Дівчина відкрила одне око і побачила

(Дениса, який насміхався над її безпорадністю)

свого батька, що стурбовано дивився на неї сумним та печальним поглядом. В одній руці він тримав темного пом’ятого капелюха і нервово стискав його пальцями. За його спиною стояв лікар і теж уважно дивився на свою пацієнтку.


4

– Вона зараз спить. Тому краще її не турбувати, – шепотом мовив він.

Софія це почула і відразу ж відкрила очі, і побачила лікаря та поруч з ним свого батька. Останнього вона чекала з самого початку, як тільки прийшла до тями.

– Доброго дня, – поздоровався Василюк. – Як себе почуваєте?

Дівчина протерла очі від залишків сну і за кілька секунд повністю повернулася до реального світу. І цей реальний світ нагадував їй якусь віртуальну гру дійсності.

– Доброго дня. Стан у мене непоганий, але я дуже втомлена. О, тату, привіт! – пафосно, підхвачена величезною хвилею емоцій вигукнула Софія, яка дуже скучила за батьком.

Лікар зрозумів, що зараз він зайвий у цей момент.

– Ну, добре, не буду заважати…

Він зачинив за собою двері, залишивши батька і доньку на одинці, яким є про що поговорити між собою. Василь відразу ж підійшов до ліжка і міцно обійняв Софію, приголубивши до себе, відчуваючи полегшення, що його донька залишилася живою.

– Дитино моя, – прошепотів він, ледве стримуючи сльози, – як я за тебе переживав. Ти навіть собі цього уявити не можеш! Лікарі сказали, що ти… ти по… померла. Я навіть не знав, що і думати… Боже!

– Тату, я жива, слава Богу. Але через що мені довелося пройти!

Софія сказала ці слова дуже емоційно, не знаючи, чи треба ще щось казати. Батько на неї стурбовано дивився, намагаючись тримати себе в руках і повірити, що донька дійсно ціла-цілісінька знаходиться перед ним. Він на неї довго дивився, усвідомлюючи, що все жахливе

(попереду чекає)

позаду і тепер є надія на краще. А тоді просто і лаконічно спитав:

– Як це сталося, доню?

Дівчина тяжко зітхнула, не знаючи, що й сказати у відповідь, хоча в очах батька горіло це бажання дізнатися, як все було.

– Батьку, я… я хотіла… е-е…

Ось і вся коротка вичерпна, і зрозуміла відповідь, якщо вона взагалі коли-небудь буде в такій формі. Софія просто ще не зовсім прийшла в себе, після усього пережитого і побаченого нею, і зараз вона просто не могла усі думки, слова зібрати до купи, склеїти їх та придати їм нормальної людської форми у вигляді логічної розповіді.

– Е-е-е… мені важко зараз про це говорити…

– Так, я розумію, – задумливо мовив Василь, дивлячись у вікно. – Ти пережила таке… що не готова, мабуть, розповісти. Так?

– Напевно…

(цигарка)

Зараз дівчину турбувало зовсім інше. Що саме, вона не могла відразу збагнути, але це відчуття, здається, було їй знайоме. Раптом Софії спала думка про паління і вона подивилася на батька.

– Ти сьогодні палив цигарки? – поцікавилась Софія, не відводячи від нього погляд.

[Чорт, невже так від мене тхне перегаром?]

Це питання поставило Василя в глухий кут і він не знав, як з нього вийти. Його було захоплено зненацька, зовсім не очікувано, тим паче це спитала його власна донька.

– Ні… З чого ти взяла?

– Я просто знаю це і все, – відповіла Софія, відчуваючи якесь неадекватне сприйняття оточуючого світу.

Правда, через кілька секунд це дивне відчуття минуло.

– Е-е… звідки ти знаєш? Я всього одну сигарету викурив. Як ти здогадалася? – здивовано спитав Василь. – Невже одяг настільки пахне тютюном?

– Випадково здогадалася, – збрехала дівчина, зрозумівши, що ні про що подібне навіть не думала, а тому інформацію про це отримала якимось іншим поки що не зрозумілим для неї шляхом.

Але як тоді вона дізналася про цигарки, якщо її тато кинув палити кілька років тому? На це питання не було однозначної (а в даному випадку жодної обґрунтованої) відповіді.

– Ти ж кинув палити? Тату, ти знову цим псуєш своє здоров’я?

– О-о-о-о… е-е-е-е.. ну-у-у-у-у... ти ж розумієш, я за тебе хвилювався і щоб заспокоїти нерви вирішив трішки подиміти. До того ж, за мене не хвилюйся. В тебе ще стан не на стільки задовільний, щоб лізти в мої справи. Тобі зараз треба менше думати і більше відпочивати, набиратися сил. А від однієї цигарки нічого не станеться.

– Добре, – погодилася Софія, зрозумівши, що те дивне відчуття не дає їй спокою. – Ой, щось в мене голова болить!

– Ти не хвилюйся. Припини про мене думати, що я роблю, а що ні. Тобі головне вилікуватися від опіків і відновити психологічну стійкість. Забудь про всі тривоги і намагайся за усі дні в лікарні відновлювати власні сили. Домовилися?

– Авжеж.

Василь не відводив від неї погляду.

– Я буду приходити до тебе щодня і цікавитися твоїм здоров’ям. До речі, я приніс тобі фрукти.

Він витяг поліетиленовий пакет з апельсинами, яблуками, ківі, печивом і шоколадними цукерками, і поклав цей пакет на тумбочку.

– Ось, я тобі їх тут залишаю, а ти їж коли захочеш. Зрозуміла?

– Так.

– Що ж, тобі треба відпочивати. Я вже піду.

Василь обійняв доньку.

– Давай, реабілітуйся. Щасти тобі.

– Дякую. Я люблю тебе, тату.

– Я теж тебе люблю, Софія.

Він кинув на неї останній погляд перед тим, як вийти. Софія зітхнула і повернувшись на бік, заплющила очі. Вже через хвилину дівчина спокійно спала, забувши про усі тривоги та проблеми, що існували навколо неї.


5

Близько шостої вечора Софія прокинулася, відчувши себе більш упевнено із новими силами і ентузіазмом. Проте, її турбував стан, коли вона

(прочитала думки батька)

знала про батька таке, що він їй не казав. І не збирався казати взагалі. Отже, вона відчула цей телепатичний зв'язок точно так же, як із Світлом, коли Софія була на тонесенькій і небезпечній межі між життям і смертю, між тим існуванням, яке їй так відомо і тим, що можливо чекає попереду. Цей невербальний зв'язок, навіював якоюсь тантричною атмосферою. Атмосферою алогізму та ірреальності. Проте, в цьому була невеличка крапелька дійсності…

– Я можу читати думки, – вражено прошепотіла дівчина.

Як не дивно, чомусь вона до цього факту відносилася досить помірно і толерантно. Ніякою химерою дівчині це вже не здавалося. Навпаки – це чудово знати про людей майже все, усі потаємні, сокровенні та інтимні бажання, приховані думки, що далеко не кожен наважується промовляти в голос. Таке заняття дізнаватися про людей те, що вони самі бояться навіть думати, бояться зізнаватися собі у божевільних фантазіях, може виявитися для дівчини дуже цікавим та прикольним. Це дасть змогу відкривати закуточки душі людини і бачити, які саме скелети у шафі знаходяться. Адже, кожен щось ховає надійно у глибинах підсвідомості від інших людей та від самого себе.

Софія розглядала явище телепатії, як чудо, як унікальний і феноменальний дар для неї, яким вона може і найголовніше мусить правильно скористатися з максимальною користю. Отже, тепер в неї все в житті буде значно простіше.

БІЛЬШІСТЬ ЛЮДЕЙ, ПОВЕРНУВШИСЬ З ТОГО СВІТУ, ВІІДКРИВАЮТЬ В СОБІ ПАРАПСИХОЛОГІЧНІ ЗДІБНОСТІ.

Дівчина не пам’ятала, звідки вона це чула чи читала, але точно знала, що ці рядки тепер як ніколи мають до неї безпосереднє значення. Адже вона побувала на тому світі, зазирнула туди, звідки практично немає вороття, побачила таке, що більшості навіть не снилося і не бачилося ні під яким наркотичним, токсичним чи алкогольним сп’янінням, а також змогла після цього спокійно повернутися у фізичне тіло і почати абсолютно нове життя, яке вона вже не збирається витрачати даремно на різні безглузді вчинки і дії. Цікаво, чи є в Софії окрім телепатії ще якісь екстрасенсорні можливості? Вона цього не знала, але хотіла якомога швидше про це дізнатися.

– Я можу читати чужі думки, – знову так само тихо мовила Софія сама до себе. – Це неймовірний феномен!

Софія екзальтаційно, трохи пафосно, посміхнулася, відчувши себе над небесами королевою з величезними надприродними можливостями. Вона була дуже вражена і радісна, як мала дитина під шквалом позитивних емоцій, що нею управляли. Досить довгий час дівчина просто дивилася у вікно і все думала, яким чином і для чого їй може знадобитися новий, досі не відомий феномен у подальшому житті.

Ну, для початку, телепатія допоможе їй у спілкуванні з людьми, розгадуючи їх усі наміри і задуми заздалегідь, щоб уникати неприємних ситуацій, а також точно знати, яким саме хлопцям вона подобається і хто з юнаків думає не лише про інтим з нею, а ще хоча б про романтичні стосунки, про справжнє кохання. Тепер усілякі НЛП, психологічні прийоми, штучки і таке інше не потрібне їй при контакті з соціумом взагалі чи окремо з певним індивідуумом. Усі прихильники девіантної поведінки – збоченці, покидьки, відморозки, імбецили і дегенерати будуть їй відомі через телепатичний зв'язок і Софія зможе легко їх уникати.

Дівчина в той момент особливо не задумувалася з екзистенціальної позиції, для чого їй дали такий дар і як вона ним має розпоряджатися. Власне, тоді вона була цим занадто засліплена, вражена самою телепатією, що про її суть і особливе значення не задумувалася, не намагалася шукати глибоких філософських роздумів стосовно незрозумілих речей та несподіваних питань, які нещодавно виникли.

Софія просто цим захоплювалася і вже хотіла скоріше експериментувати, читаючи чужі думки різних людей на певній відстані. Перед нею ніби відкрився інший простір, новий вимір, який йшов далеко за межі людського тривіального світосприйняття, інтерпретації метафізичних явищ. Софія аж ніяк не намагалася докопатися до причини, яка спонукала виникнення цього дару. Її більше цікавив сам наслідок – виникнення телепатичних здібностей, що можуть значно розширити її межу свободи та існування. Це відкриття принесло як безліч позитивних моментів, так і повний букет негативних ситуацій.


6

Десь під вечір, коли сонце поступово заходило за лінію горизонту, розкинувши по небу яскраве помаранчеве сяйво, до неї в палату заглянув лікар.

– Софія, як ви себе почуваєте? – поцікавився він.

Його акцент ставити запитання був дуже схожий на людей із Закарпаття із запитанням, на кшталт: «Як ся маєте, пані?»

– Дякую, вже трохи краще. Хоча, я ще відчуваю слабкість…

Лікар із розумінням справи кивнув головою.

– Це нормально. Скоро втома і слабкість пройде. Головне, щоб усі опіки добре загоювалися. Поки ніяких ускладнень немає.

– А від опіків можуть бути ускладнення чи вони будуть довго загоюватися? – трохи схвильовано спитала Софія.

– Ну… все може бути… Але треба завжди сподіватися на краще. Як фахівець, можу вас запевнити, що ризик зараз дуже мінімальний і вам треба думати лише про щось хороше. Усі тривоги та хвилювання будуть вам тільки шкодити. Заважати одужанню, розумієте?

– Звісно. Ви маєте рацію.

– До речі, до вас прийшов ваш рятівник. Питає про ваше здоров’я?

– Хто? – не зрозуміла Софія.

– Хлопець, що врятував вам життя.

Василюк лукаво підморгнув оком.

– Звичайно, хай заходить. Я хочу подивитися на того, хто урятував мене від смерті.

Сказавши ці слова, дівчина зрозуміла, що знає тепер на багато більше про життя і смерть, і вона дивилася зараз на світ зовсім іншими очима. Відтепер Софія не боялася смерті, адже перетнувши фінішну пряму, людина починає новий старт, тільки в іншому вимірі, який для більшості й досі залишається нерозгаданою таємницею.


7

Двері відкрилися і в палату повільно, не квапно зайшов худий, високого зросту хлопець із розкуйовдженим темним волоссям. Очі карого кольору були дещо розгублені, хоча він був одягнений, як кажуть з голочки: охайні джинси синього кольору і світла кольору сметани футболка. Юнак підійшов до неї ближче і якось не впевнено дивився на Софію, наче хотів сказати щось важливе, але соромився цього зробити.

– Е-е… привіт, – промовив він невпевнено.

– Привіт.

Пауза.

Софія уважно його розглядала, намагаючись порівняти його з ідеальним хлопцем, що завжди їй малювала уява. Але, схоже, цього разу її уява відмовлялася працювати.

– То це ти врятував мені життя?

– Ну… е-е-е… я… – він розгубився і навіть почервонів. – Ну, можна і так сказати. Я – Мирослав.

– Софія.

– Дуже приємно.

– Мені теж дуже приємно. Послухай… – Софія теж почувала себе не в своїй тарілці. – У мене навіть немає слів… Я не знаю як тобі віддячити.

– Не треба.

Вона уважно на нього подивилася.

[Було б класно з нею сходити на побачення. Можливо вона мене віддячить, хоча б дозволивши себе поцілувати…]

– Не соромся. Я перед тобою в такому боргу… Кажи, чим я можу тобі віддячити? Такому порятунку немає ціни…

Мирослав махнув на це рукою.

– Давай про це пізніше, добре? Власне, я прийшов провідати і дізнатися як твоє здоров’я.

– Здоров’я більш-менш стабільне. Тільки голова трохи болить.

Він задумався.

– То може я не вчасно прийшов?

[Тільки, щоб Софія мене не просила піти звідси. Вона така гарна дівчина! Мені приємно з нею спілкуватися]

Припини читати чужі думки, – говорив їй внутрішній голос. – Це не чесно по відношенню до Мирослава. Ти не маєш права так робити. Це все одно, що читати чужі листи або смс на телефоні.

– Ні, що ти. Побудь ще тут. Мені все одно самій нудно. А так веселіше буде вдвох.

– Ну, добре…

Під час бесіди, дівчина виявила, що Мирослав одного з нею віку і що він вчиться на філологічному факультету, але страшенно цікавиться філософією та езотерикою.

– До речі, я приніс тобі трохи фруктів.

Хлопець дістав з пакету трохи яблук, апельсин і кілька фруктових йогуртів.

– Ось, тримай, – він протягнув пакет Софії. – Вітаміни тобі зараз необхідні, щоб відновлювати втрачені сили.

– Дякую тобі.

Хлопець випадково впустив книгу з пакету, що впала на килим. Софія з неприхованим інтересом трохи піднялася з ліжка, щоб побачити, що він читає. Це виявився роман Карлоса Кастанеди «Особлива реальність». Мирослав, помітивши її погляд, поклав книжку назад у поліетиленовий пакет.

– Ти любиш читати про змінену свідомість?

– Я читаю все, що може мати для мене якусь цінність і користь. Як виявилося, в світі дуже багато таких книжок. Це і книжки з розвитку особистості, і про пошук сенсу життя. І книжки по езотериці, паранормальним явищам та філософії.

– Мирославе, а як ти врятував мені життя? – спитала Софія, відчувши потребу детально про це дізнатися.

Безсумнівно, це питання дуже хвилювало дівчину і їй було цікаво все, що пов’язано із життям та смертю.

– Насправді все дуже просто. Я став свідком того, як в тебе влучила куляста блискавка і ти впала додолу. Це сталося так несподівано. І мені було дуже страшно! Уяви, як я все це сприйняв… Здавалося, ніби це жахливий сон або фільм, який я дивлюся. Ніяк не хотілося вірити в побачене… Люди були якимись дивними… Я б сказав, злими, черствими. Без серця. Вони проходили мимо і тупо дивилися, як ти лежиш в калюжі. Але ніхто не поворухнувся і не захотів допомогти.

– Ніхто не хотів допомогти мені? – сильно здивувалася Софія.

Така байдужість людей до чужої трагедії сильно вразило дівчину і залишило свій слід в підсвідомості.

– Майже ніхто. Один чоловік крикнув, щоб покликали лікаря і все. Хтось намагався додзвонитися на «03». Але більшість люду тупо, наче загіпнотизовані, дивилися на тебе і нічого не робили. Вони були розгублені і не від світу цього, наче впали в колективний транс. Мені якось вдалося взяти себе в руки і міркувати більш ефективно. Хоча, сила натовпу діяла і на мене. Дякувати Богу, мені вдалося її подолати.

Відразу ж, я кинувся дзвонити, щоб викликати «швидку». Вони приїхали хвилин через десять. Я цей час стояв недалеко від тебе, не наважуючись підійти ближче, ніж на кілька метрів. Наче боявся, що пересвідчусь, як ти померла. Коли лікарі приїхали, я назвав свої дані, і спитав, куди тебе везуть, щоб я міг потім тебе знайти. Ну, ось, власне, і все. Потім, я повернувся додому займатися своїми справами, хоча ти весь цей час не виходила у мене з голови. Я все думав, як ти виживеш далі, чи, не дай Боже, помреш. Я навіть спати не міг вночі… Така реальна історія дуже вразила мене і довго не міг заспокоїтися та заснути…

Наступила трохи не значна пауза, яка створювала дещо інтимну атмосферу. Софія навіть не знала, як треба реагувати і що казати в подібних випадках. Вона просто мовчала і час від часу кидала короткі погляди на свого рятівника, що подарував їй НОВЕ ЖИТТЯ і дав їй можливість вдруге прийти в цей світ. Вдруге почати життя з нуля.

– Мирославе, я навіть не знаю, як тобі віддячити за все… Ти зробив таке, що робить далеко не кожен. Ти просто зробив… ти… Я все життя буду перед тобою в неоплаченому боргу. Я…

Софія замовкла, бо розгубилася і не знала, що далі сказати. Потік позитивних емоцій повністю її поглинув і дівчина ніби розчинилася в ньому, як цукор розчиняється в гарячій каві. Усі слова просто були зайвими на той час і вона просто мовчки дивилася на свого рятівника, із ніжністю, вдячністю та теплою любов’ю, що були написані на її ніжному, ще зовсім юному дівочому обличчі. Мовчання казало за себе набагато більше ніж банальні за змістом слова.

– Не треба стільки слів, бо я від сорому не знаю де себе діти…

Дівчина щиро посміхнулася у відповідь. Їй подобалося розмовляти з таким приємним і привабливим хлопцем.

– Хоча, я знаю, як ти можеш мені віддячити, – сказав Мирослав.

Софія підняла на нього очі.

– Як?

– Мені цікаво, які були в тебе відчуття, коли е-е… коли… ну, ти ледве не померла… Шо ти там бачила? Не знаю, може мені не слід цього просити, але я дуже хочу дізнатися. Розумієш, я цікавлюся такими речами… Не знаю, як ти до цього віднесешся…

Софію це трохи здивувало, але не настільки, щоб відмовлятися від цього прохання.

– Ну… я, мабуть, зможу це якось тобі передати, розповісти, якщо тебе це так цікавить… Але це буде іншим разом, бо я зараз страшенно втомилася.

– Гаразд, – погодився хлопець. – Я все розумію, тому не буду тобі набридати. Тоді я піду.

Раптом він завагався, зупинившись і невпевнено подивився на Софію.

– Щось не так? – поцікавилась вона.

– Ні, я просто… А коли можна прийти?


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю