355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Роман Коваль » Багряні жнива Української революції » Текст книги (страница 21)
Багряні жнива Української революції
  • Текст добавлен: 15 октября 2016, 04:53

Текст книги "Багряні жнива Української революції"


Автор книги: Роман Коваль


Жанры:

   

История

,

сообщить о нарушении

Текущая страница: 21 (всего у книги 36 страниц)

76. Життя і смерть отамана Соколовського

Зрадницький постріл пролунав уночі 8 серпня 1919 року. Це козак Матей, [15][15]
  Справжнє прізвище вбивці було Мазур. По-вуличному називали його Матеєм, а частіше глузливо – Матеяшко, тобто «недороблений Матей». За вбивство отамана одержав він, як твердить інше джерело, 10 мільйонів рублів. Пізніше селяни помстилися за смерть отамана і киями забили Матеяшка.


[Закрыть]
що спокусився на обіцяні більшовиками 7 мільйонів рублів, через вікно стріляв у свого отамана – відомого повстанського ватажка Дмитра Соколовського…

Матей був хоробрий і вірний козак. Не одну червону душу спрямував до пекла. Походив він із сусіднього до Горбулева села Пилиповичі, наполовину спаленого більшовицькими карателями. Здавалося, після того, що зробили більшовики з його рідним селом, він до смерті мститиметься їм. Та ні, спокусився на 7 мільйонів… Важко таке зрозуміти…

За свідченням інженера Миколи Фещенка-Чопівського, 1919 року під проводом Дмитра Соколовського було близько 8000 повстанців. Може, це й перебільшення, але отаман справді був енергійний і талановитий організатор. Чи не в кожному селі повіту сформував він козацькі сотні. Але всіх не мобілізовував – давав можливість селянам поратися на власному господарстві. Функціонував лише організаційний апарат, який у разі потреби міг за короткий час зібрати велику силу озброєного козацтва.

Від січня 1919 року Дмитро Соколовський уперто бився проти більшовиків, розбивав їхні полки, «рвав зв’язки між ворожими військами», руйнував залізничні колії… У боях повстанці здобули зброю, в тому числі гармати й кулемети. Ведучи бойові дії, Дмитро продовжував опікуватися горбулівською українською гімназією, яку заснувала його родина 1917 року.

Біля Дмитра Соколовського згуртувалися свідомі українці – вчителі, випускники духовних семінарій і нижчих агрономічних шкіл, а також чи не всі повітові діячі часів Директорії, зокрема комісар повіту Максим Середенко-Теліщенко; колишній український комендант Радомишля, пізніше командир повстанського відділу імені Івана Мазепи Юлій Мордалевич, отаман Петро Філоненко, агрономи брати Кривоноси та інші.

Штаб повстанців очолив батько братів-отаманів Тимофій, якому на той час виповнилося 67 років. Його найменша дочка, гімназистка Олександра (майбутня отаманша Маруся) виконувала роль зв’язкової.

Серед повстанців перебував і старший син Тимофія Соколовського – Степан. Будучи священиком, він благословляв козаків на боротьбу за свободу рідного краю. Соколовські мали надзвичайний авторитет серед українського населення східної Волині та Полісся…

Трагедія сталася в горбулівській гімназії. Отаман у колі рідних, старшин та вчителів вечеряв. Перед одинадцятою вечора, коли ніхто не чекав, через відкрите вікно пролунав постріл. Отаман помер миттєво: куля влучила йому в голову. За хвилю зрадник – для гарантії – кинув гранату. Її вибухом було поранено в ногу брата отамана – Василя.

Якби Матей з’явився на алярмову збірку, то, напевно, ніхто б не запідозрив його в зраді – адже він був довіреним козаком самого отамана. Та Матей утік і тим виказав себе…

Вістка про смерть отамана миттєво розлетілася по Київщині. Ніхто не хотів вірити, що Дмитра Соколовського вже немає, адже він щойно розбив під Макаровом три московські полки, що були кинуті на придушення селянського повстання.

Народ святкував перемогу. І раптом…

Ось уривок із некролога, який опублікувала газета «Трудова громада»: «Втрата за втратою!.. Знову одержана сумна звістка. В ніч із 7-го на 8 серпня біжучого року… забито чесного борця за «Землю і Волю», оборонця селянських прав, славнозвісного отамана повстанців Соколовського. Не в бою, а потайки – з-за угла – настигла нагла смерть отамана…

Родина Соколовських понесла великі жертви на вівтар визволення України. Ще весною (5.1.1919. – Р.К.). загинув у бою з комуністами менший брат отамана (Олекса. – Р.К.). Тепер настав його час!.. Отаман Соколовський належав до… українських соціалістів-революціонерів і до самої смерті чесно боровся з ворогом… Він ніколи не зраджував Батьківщині! Тяжка втрата для селянства…»

У листі до житомирського ватажка повстанців Колесника старшини штабу отамана Соколовського писали: «Немає вже батька!.. Ми тяжко сумуємо… Приходьте зі своїми козаками на похорон. Зробимо споминки любому… Перевернемо землю, знайдемо тих, що вбили, і тих, що послали на вбивство. Приходьте душить наше тяжке лихо!»

Розпочався – за участю величезної кількості населення та багатьох священиків – величний похорон. Тіло отаманове лежало на лафеті гармати. Але більшовики обстріляли скорботну процесію з гармат і кулеметів (із боку с. Чайківки). Вони хотіли відбити тіло, щоб потім поглумитися над ним (до речі, глум червоних окупантів над тілами вбитих героїв був звичним явищем). І козаки розвернулися в бойову лаву. Ворога відкинули. Тіло ж отамана таємно поховали на цвинтарі села Корчівки.

Отамана заступив брат Василь. Уже за тиждень він здобув Радомишль. Люто помстилися повстанці за смерть Дмитра Соколовського. Свідок Сергієнко зазначав, що до ноги було винищено залогу міста і московську частину, що прибула для придушення повстання: «Ні одного москаля не лишилося живого, кожний дістав те, що заслужив, вулиці (Радомишля) були вкриті московським трупом. Отак повстанці вміли воювати…» Більшовицькі історики також не оминули цієї події. Ось як вони писали: «В Радомышле зверствовала банда Соколовского, на счету которой убитых и замученых свыше тысячи человек». Може, хто й уцілів під час цих кривавих жнив, все ж, очевидно, в Радомишлі в серпні 1919 року достобіса загинуло москалів та їхніх попихачів.

Соколовські подарували Батьківщині четверо отаманів: Олексу, Дмитра, Василя і Олександру (Марусю). Хоч родина Соколовських винятково багато зробила для нашої Батьківщини, все ж навіть у Горбулеві немає вулиці їхнього імені. Та головне, що народна пам’ять про них не вивітрилась: і досі жителі навколишніх сіл вперто називають Горбулів Соколівщиною, а його селян – соколовцями. Радіє серце, що живуть у Горбулеві нащадки славного українського роду. Нехай цей соколиний рід не переривається. Хай Соколовські подарують Україні нових героїв – будівничих Української держави!


77. Василь Совенко, лицар ордена Залізного хреста

Одним із важливих джерел до історії Першого зимового походу Армії УНР став «Доклад Головному Отаману Військ Української Народної Республіки Симону Петлюрі та Голові Ради Народніх Міністрів». Опублікував його ад’ютант Головного Отамана Олександр Доценко у своїй знаменитій книзі «Зимовий похід».

Доповідь написано у Вінниці 4 червня 1920 року, її автор – політичний референт УНР «при Запорізькому війську» старшина В. Совенко. В документі детально відображено хід зимової кампанії 1919–1920 років Армії УНР і тогочасні настрої українського населення. Доповідь написано не безсторонньо, а емоційно, навіть палко. Тож сам автор, талановитий і щирий, викликав інтерес до себе. Хотілося довідатися, хто він такий і звідки узявся. Але в історичній літературі я практично не зустрічав про нього ніякої інформації. Навіть ім’я його було невідоме. Василь, Володимир, Віктор?

І ось нарешті у нас є можливість розповісти про цю людину.

Василь Володимирович Совенко народився 1888 року в селі Саксагань Верхньодніпровського повіту Катеринославської губернії. Навчався вдома, а екзамени за шість класів гімназії склав екстерном. Закінчив він і землемірні курси в Катеринославі.

У російській армії служив військовим техніком. 1917 року взяв активну участь в українізації російських частин, був членом Українського комітету Західного фронту. Від жовтня 1917-го працював в інженерно-технічній секції штабу Генерального секретаря військових справ Центральної Ради. У березні 1918 року його призначили повітовим комендантом на Катеринославщині, очевидно у Верхньодніпровському повіті.

У добу гетьманата працював молодшим землеміром Катеринославського губернського земського управління.

Під час протигетьманського повстання Василя Совенка знову призначено повітовим комендантом, а від січня 1919 р. він вже працював у штабі командувача однієї з армійських груп. Із кінця січня обіймав посаду начальника політичного відділу, водночас був головою Надзвичайного військового суду цієї групи військ.

У травні 1919 року головним командуванням його відряджено до Центральної України для організації повстанських відділів, очевидно в рідний повіт.

У жовтні 1919 року Василь Совенко – «головний уповноважений від партизанського-повстанського штабу до уряду УНР».

6 грудня 1919 року, коли Армія УНР під командуванням Михайла Омеляновича-Павленка вирушила у запілля Добровольчої армії, Василя Совенка призначили політичним референтом «при Запорозькому війську».

Ось лише одна сторінка цього дивовижного походу.

«Селянство нас зустрічало з великою радістю і допомагало, – писав Василь Совенко. – По власній ініціативі робило розвідку в ворожих містах розташування і давало иноді напевно цінний матеріал. До большевиків ставилося негативно. З сумом нас проводжало, коли ми виходили, не залишаючи після себе влади…»

За 180 днів українська армія здолала понад 2500 верст… За цей час армія звела понад 50 боїв, із них лише кілька невдалих. А на початку травня 1920 року під час прориву фронту 14-ї совєтської армії кількість боїв була така велика, що їх ніхто вже не полічить.

Зимовий похід завершився щасливо: 6 травня в районі Ямполя зустрілись роз’їзди полку Чорних запорожців, які йшли зі сходу, зі стежею 3-ї Залізної дивізії, яка насувалася із заходу. Таким чином з’єдналися «трагічно роз’єднані і одірвані одна від одної братні Українські армії» (вислів комдива Олександра Удовиченка).

Радості не було меж. «Дух армії піднявся, настрій неописуємий. Не дивлячись на страшну втому, армія знову готова йти на ворога…» – згадував політичний референт УНР.

Зимовий похід завершився на мажорній ноті. Як й інші його учасники, Василь Совенко був нагороджений орденом Залізного хреста, який у системі відзначень українського війська посідав «безапеляційно перше місце». Так стверджував авторитетний історик Лев Шанковський, теж учасник Зимового походу. Лев Шанковський писав: «…Орден Залізного хреста розцінюється вище, ніж звичайний пропам’ятний хрест… Орден Залізного хреста є нагородою… за славетні воєнні чини, від яких не міг ухилитись у 1-му Зимовому поході жодний його учасник».

Надалі Василь Совенко працював цивільним комісаром уряду при 1-й Запорозькій дивізії, а з квітня 1922 року був помічником начальника Цивільного управління штабу командувача «N-ю групою Партизанського-Повстанського війська». Та вже в серпні його перевели до резерву старшин Міністерства військових справ. Відтак, закінчивши матуральні курси при Українській господарській академії в Подєбрадах (Чехословаччина), він стає студентом академії. Диплом інженера-економіста Василь Совенко здобув 17 грудня 1927 року.

Закінчуючи звіт про Зимовий похід Головному отаману, Василь Совенко висловив думки народу, які чув під час рейду Правобережною і Лівобережною Україною: «(Всі) чекають твердої влади, – писав він, – безпартійної, з відомих громадських діячів, людей чесних і щирих синів свого народу… Неукраїнські культурні фахові сили повинні бути використані Урядом лише як фаховий елемент, не віддаючи в його руки відповідальних, державного значення, посад… Тяжко повинні бути покарані зрадники і казнокради. Поява цих людей на відповідальних посадах може підірвати довір’я народу… Урядом повинна бути звернена в першу чергу увага на ті сім’ї, батьки чи брати яких поклали свої голови в боротьбі за незалежність… Для цього повинна бути утворена окрема комісія, яка б подбала і про відновлення могил загиблих… Для пошани загиблих мусить бути призначений день Загальної Всеукраїнської Скорботи…»

…Надії народу досі не втілено. Немає твердої української влади, сформованої «з відомих громадських діячів, людей чесних і щирих синів свого народу». Державного значення посади віддано в руки національних меншин. Не покарані зрадники і злодії. Поява цих людей на відповідальних посадах підірвала довір’я народу. [16][16]
  Розділ написано на початку листопада 2004 року.


[Закрыть]
Жодний уряд України не звернув уваги на родини, батьки чи брати яких поклали свої голови в боротьбі за незалежність української держави. Не відновлені їхні могили… Для пошани героїв не визначено День Всеукраїнської Скорботи. На державному рівні віддають належне лише тим, хто в 1940-х роках разом із катами нашого народу виганяв з України іншого – німецького – окупанта… Коли ж українська влада гідно вшанує пам’ять героїв Визвольних змагань, борців за національну Україну?


78. Любов і ненависть Трифона Гладченка

Південноукраїнське село Софіївка, що на Криворіжжі, подарувало Україні багатьох завзятих козаків та отаманів, які зі зброєю в руках взяли участь у революції 1917–1920-х років. Воювали вони і в Повстанській армії Нестора Махна, і під прапорами Матвія Григор’єва, і в Степовій дивізії Костя Блакитного, і в Армії Української Народної Республіки… Найбільш відомими військовими діячами, які народилися у криворізькому селі Софіївці, були отамани Михайло Малашко та Трифон Гладченко.

Про командувача повстанцями Катеринославщини Михайла Малашка (Мелашка) я вже писав у книзі «Отамани Гайдамацького краю. 33 біографії». А зараз хотів би згадати заступника отамана Катеринославського коша повстанських вільнокозацьких військ, улюбленця українських селян Трифона Гладченка.

Він був кадровим військовим. У російській армії дослужився до поручника. В добу революції як повстанець воював проти денікінців та червоних. Підпорядковувався Матвію Григор’єву, а пізніше Нестору Махну. Якийсь час називав себе анархістом, хоч ніколи членом анархічної організації не був. Махно і його штаб не довіряли Гладченку, як «уенерівцю», називаючи його поза очі «петлюрівським елементом».

Та в оцінці отамана Гладченка головним була не партійність чи якісь ухили й орієнтації, головними були всепоглинаюча любов до поневоленого українського народу і люта ненависть до російських окупантів та росіян взагалі. Про це свідчить оповідь повстанця Миколи Малашка. Написав він її по свіжих слідах – 29 грудня 1922 року. На неї далі й посилаюся.

Взяти до рук зброю Трифона Гладченка змусив біль за страждання українського народу. Він розумів, що тільки любов’ю не визволити свого народу з російської неволі. Тому й синові своєму заповідав не лише любити українців, але й ненавидіти їхніх ворогів. І син змалечку знав, що росіяни – вороги і що їм треба мститися. Для того й пізнавав батькову науку володіння зброєю.

І це в житті придалося…

У боротьбі з росіянами отаман Гладченко використовував їхні ж методи. Так під час повстання на Катеринославщині заїжджав у московські, ще Катериною посаджені, села, скликав громади і переконував їх ставати зі зброєю проти більшовиків.

– Ви ж українці, бо живете на Україні… – казав він. – Більшовики – наші вороги. Вони йдуть нас грабувати…

«І москалі, підбиті його красномовством, із запалом йшли у бій», – згадував Микола Малашко. Гладченко посилав їх на найнебезпечніші ділянки, часто проти сильних відділів червоної кінноти, яка «нищила москалів дощенту». І навіть тоді, коли бій завершувався поразкою, отаман святкував перемогу.

Навесні 1919 року Трифон Гладченко, сховавшись під іншим прізвищем, став «червоним» комендантом станції Чаплине. «Більшість москалів, що звертались до нього як коменданта, він розстрілював, ніби за зраду революції. Часом десятки розстріляних лежали під великим будинком депо». Ці розстріли потягли за собою підозру, і Гладченко мусив зникнути.

За місяць він вже працював конторником на іншій станції…

Якось, коли він відпочивав удома, а дружина поралась по господарству, рипнули двері й до хати увійшло троє червоних.

– А-а-а, вот каґда ми тєбя нашлі, – радісно сказав один.

– Пусть пєрєд смєртью виспітся, – пожартував інший і, не звертаючи уваги на дванадцятилітнього хлопчика, який тихо бавився в хаті, поліз до столу, шукаючи документи та зброю.

Несподівано малий козак, вихопивши у батька з-під подушки маузер, почав стріляти. І стріляв добре: двоє червоних, смертельно поранені, впали на підлогу. Лише одному пощастило вискочити з хати.

Батько, прокинувшись від пострілів, схвильовано цілував сина:

– Молодець, синку, так їм і треба!

Усе єство отамана бриніло від щастя життя і бажання помсти.

– Треба тікати! – така була думка дружини.

Збентежена смертельною небезпекою, що нависла над її родиною, вона раз за разом повторювала:

– Що ж тепер буде?! Що ж тепер буде?!

– Нічого! Пронесе! – твердо відказав Трифон Гладченко.

Та недаремно хвилювалася вірна дружина: вже за кілька хвилин відділ червоних обсадив подвір’я.

– Сдавайтєсь! – кричали з-за рогу червоні окупанти, боячись, одначе, близько підходити.

Відповіддю їм були постріли. Бій тривав, аж доки не стемніло. Нарешті стрілянина ущухла… Під ранок, проклавши собі дорогу гранатами, родина Гладченків зникла…

І знову отаман створив повстанський загін. І це було йому неважко, адже він здобув надзвичайну популярність серед селян Криворіжжя. Під його команду селяни ставали залюбки, до того ж часто приходили озброєними.

Авторитет Гладченка визнавали не тільки селяни, але й інші повстанські ватажки. Чекісти доповідали, що Трифон Гладченко «выдает удостоверения разным кошевым атаманам повстанческих казачьих войск, членам политических отделов при штабе Коша, удостоверяет личность делегатов, которые командируются в Екатеринославский военный революционный комитет». Совєтські історики стверджували, що 1920 року під командою отамана було близько 2000 осіб.

Чекісти, вважаючи, очевидно, що на жорстокість мають право тільки вони, були просто обурені «звєрствамі», які нібито чинили козаки загонів Трифона Гладченка та Михайла Малашка. І дійшли висновку, що причина жорстокості повстанців «в озверелости самих начальников». В одному зі своїх звітів катеринославські чекісти писали, що Гладченко, «человек интеллигентный, зверски замучил сотрудника ЕГЧК (тобто чекіста. – Ред.): выколол ему глаза, наносил штыковые раны, связал ему ноги железной бечевкой и закопал его в степи».

Так, Трифон Гладченко був жорстоким чоловіком. І нам не слід цього приховувати чи соромитися, бо це була жорстокість в обороні права українського народу на буття. А отже, вона була цілком виправданою…

Чекісти таки вистежили отамана. І влітку 1920 року – після катувань – зарубали…

Колись подільський отаман Яків Гальчевський сказав: «Краще смерть для людини з вояцькою честю, чим співчутливі й докірливі погляди жінок і дівчат свого народу!» Мені здається, що ці слова сказані й про отамана степу Трифона Гладченка.


79. «Брат урагану» Григорій Чупринка

Григорій Чупринка залишив помітний слід в українській історії і як поет, і як борець за самостійність нашої Батьківщини. Його образ у літературі завжди був привабливим та осяяним романтикою героїчного життя і героїчної смерті, а ім’я стало одним із символів незборимості українського народу.

Через 20 років після смерті Чупринки, вже в іншу історичну епоху, його ім’я продовжувало світити новим борцям. Саме тому командувач УПА Роман Шухевич взяв собі це повстанське прізвище за один із псевдонімів.

Мене як дослідника революційного козацько-селянського руху, який у 1917–1920-х роках охопив усю Україну, Грицько Чупринка насамперед цікавить як учасник повстання проти совєтської влади в 1919 році на південній Чернігівщині (зараз Київська область). У цьому контексті мені було надзвичайно цікаво читати автобіографічні спогади члена Центральної Ради Миколи Ґалаґана, земляка Чупринки, про їхнє навчання в 3-й Київській гімназії та службу в Першому українському козацькому полку імені гетьмана Богдана Хмельницького.

Познайомилися юнаки 1893 року, коли Грицько Чупринка несподівано поселився в тій же квартирі на Подолі, де жив зі своїми товаришами гімназист Ґалаґан. «Зразу в наше життя вніс дух непокори, протесту, бунтарства… навіть анархічності й бурлацтва», – згадував Микола.

Чупринка одним замахом став верховодити на квартирі, поламавши ієрархію, що вже склалася. Верховодив він і в гімназії, де був інспіратором та організатором різних акцій проти начальства й протестів проти суворих правил. Здається, не було вчителя, який не зазнав би «пакостей» від Грицька Чупринки. «Вчителі просто боялися викликати його до дошки, – щоб не потрапити в якусь неприємну історію з «отчаянним сорвіґоловой».

Знайомство з Чупринкою зіграло велику роль у житті Миколи – це була фактично перша зустріч із «живим українським революціонером», який власним прикладом закликав гімназистів до вільнодумства, до спротиву російській «казьонщині» та спробі перевести українців у категорію «русскіх людєй».

Хлопці між собою швидко подружилися, бо ж були земляками: Грицько походив з Оглава (Гоголева), а Микола – із сусіднього Требухова. Чупринка був «незвичайно сильним союзником» – рішучим, відважним, який ніколи не поступався начальству. Він весь час протиставлявся «казьонщині». А ще Чупринка мав зброю, якою ніхто більше не володів: на різні випади умів відповідати віршованими каламбурами чи сатиричними віршами. Писав їх як російською, так і українською мовами.

Коли хтось нерозважливо дозволив собі насмішку над його батьком Оврамом, який у жупані приїхав провідати сина, Грицько «з усією своєю нестриманістю й безоглядністю» не просто оборонявся, а морально нищив свого противника. «В числі аргументів наводив він і той, що батько його й він сам є козаки із діда-прадіда. Ця свідомість високої гідності свого козацького стану не тільки заімпонувала мені у високій мірі, – згадував Микола Ґалаґан, – але просто мене захопила». Юнаки дійшли висновку, що вони не «русскіє», а «малороси», а точніше, «козаки малоросійські», котрих на шкоду собі й «всім нам» гетьман Богдан Хмельницький віддав під Москву.

1903 року Микола Ґалаґан став членом Революційної української партії. Працював пропагандистом при комітеті Київської вільної громади РУП. Революційну підпільну працю здійснював у Києві, Макарові, Білій Церкві, Смілі, ну й, зрозуміло, закладав осередки на батьківщині – в Требухові, Оглаві та навколишніх селах. Тут знову зійшлися стежки товаришів. Ґалаґан спробував залучити Чупринку до підпільної праці, але, на жаль, той переживав добу страшного «пияцтва-буянства»; «вічно мав конфлікти з поліцією, робив усякі «вибрики», а до систематичної революційної роботи не був здібний».

Під час революції 1905 року Микола Ґалаґан, вже як організатор Української соціал-демократичної спілки, працював у Баришполі, Семиполках, Требухові, Оглаві та інших селах і містечках Чернігівської губернії. В цей час до Оглавівського гуртка УСДС, яка входила до РСДРП, пристав і Грицько Чупринка. Збереглася доповідна прокурору Чернігівського губернського суду, що 15 листопада 1905 року в с. Требухові під головуванням козака Григорія Чупринки відбувся сільський сход, на якому вирішено не платити податків, землю розділити порівну, уряд й царя не визнавати…

У добу російської реакції, яка наступила за поразкою революції 1905 р., Грицько Чупринка повністю присвятив себе поезії. 13 травня 1907 р. в київській газеті «Рада» було вперше опубліковано вірш Чупринки українською мовою зі знаменною назвою – «Моя кобза», а перша його книга «Огнецвіт» з’явилася 1909 року. Потім вийшли поезії «Метеор», «Ураган» (1910), «Сон-трава», «Білий гарт» (1911), «Контрасти» (1912), поеми «Лицар-Сам» (1913). «Поезії перших років творчості Чупринки, – читаємо в «Енциклопедії українознавства», – (були) позначені перевагою традиційних громадянських мотивів, в роки реакції помітне в нього зацікавлення модернізмом із мотивами «безутішної самоти», а з початком революції 1917 р. в його творчості знову переважають громадянські настрої».

Лютневу революцію 1917 р. Грицько Чупринка зустрів уже як відомий поет… Захопившись Українською революцією, тридцятисемилітній Чупринка пішов козаком у Перший український козацький полк імені гетьмана Богдана Хмельницького. А 6 червня (ст. ст.) в Богданівському полку на посаду значкового полку було призначено Миколу Ґалаґана. І знову зійшлися життєві дороги земляків.

У книзі «З моїх спогадів» Микола Ґалаґан згадує про коротке перебування відомого поета разом із богданівцями на російсько-німецькому фронті в серпні 1917 року, куди їх на догоду російському Тимчасовому урядові буквально випхала з Києва Центральна Рада. Місцем розташування полку імені Богдана Хмельницького було призначено район с. Рабіївки на Волині, неподалік станції Війтівці.

Микола Ґалаґан, тепер уже ад’ютант командира полку, пропонував своєму старому товаришеві працю при полковій канцелярії, але той заявив, що «канцелярським письменником» себе не вважає. Чупринка виявив бажання бути при сотні, тобто на передовій. Та вже за кілька днів він прийшов до товариша і попрохав пустити його «на волю», бо він у полку як «приший кобилі хвіст». Отримавши потрібні папери, Чупринка повернувся до Києва…

Та все ж поет, творець «свавільних передзвонів», знайшов себе як воїн-громадянин: 1919 року на чолі одного з повстанських загонів він вступив у бій проти московської комуни. А смерть свою знайшов наприкінці літа 1921 р. від чекістської кулі – за участь у Центральному українському повстанському комітеті.

І хоча Микола Ґалаґан вважав Чупринку не революціонером, а бунтарем, усе ж мусив визнати, що «Грицько Чупринка своєю смертю найкраще доказав, що він не тільки є «з діда-прадіда козак», але й здібний був принести в жертву своїй Батьківщині найдорожче для людини – своє життя».

Ось такий – неретушований – спогад про «чародія української поезії», отамана і підпільника Григорія Чупринку. Нехай пізнання його складного характеру допоможе нам глибше пізнати історію свого народу.


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю