355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Катя Штанко » Дракони, вперед! » Текст книги (страница 12)
Дракони, вперед!
  • Текст добавлен: 27 мая 2018, 21:30

Текст книги "Дракони, вперед!"


Автор книги: Катя Штанко



сообщить о нарушении

Текущая страница: 12 (всего у книги 12 страниц)

39. До Місяця

– Вчитися на Місяці?! – з жахом зойкнув грушевий дракон і вкрився фіолетовими плямами.

– Ти ж не хочеш залишитися невігласом? – здивувалася Альфа, і волосся її вмить почорніло.

– А Михась? Михась теж піде з нами в Драконову долину? – перелякано пробелькотів Хома.

– Михась повернеться додому.

– Тоді і я ні на який Місяць не полечу.

– Розумієш, твій Михась – людина, і він має жити людським життям, на Землі, а ти – дракон, і ти маєш жити життям драконів, на Місяці. Подумай сам, що буде, як ти виростеш остаточно – де ти подінеш усі свої сорок дев’ять метрів?

Грушевий дракон похнюпився. Михась відчув, що йому теж перехопило подих. Отже, їм доведеться розлучитися?..

Можливо, кілька днів тому він одразу виказав би свій розпач, але тепер він був Навігатором, а тому зумів усміхнутися і підбадьорливо поплескав свого вихованця по спині.

– І ми більше ніколи не побачимось? – якимось не своїм кволим голоском пискнув Хома.

– Чому? – озвалася руда Альфа. – Михась не просто людина, він – Навігатор Драконів. Ви всі тепер назавжди пов’язані з ним міцніше, аніж кровні брати і сестри. Якщо в ніч повного Місяця Михась заграє на своїй вуркóті, ви, його дракони, одразу це почуєте. Навіть якщо будете на Місяці. Отже, ви зможете навідати свого ватажка, якщо забажаєте. Усі наші дракони доволі швидко вчаться долати відстань Місяць-Земля. А згодом, думаю, і він нас у Драконовій долині навідає.

Михась із Хомою приголомшено витріщилися на дівчинку – це правда чи вона жартує?!

– Маючи справжній чар, це зробити зовсім не складно, – знизала плечима білява Альфа. – Дуже тобі раджу спробувати, бо воно того варте – на Місяці багато всіляких дивовиж. Ну, наприклад, у нас сила тяжіння вшестеро менша – я легко долаю кілька метрів за один крок. А ще…

До їхнього гурту знову підійшли Майстер Шпак, Мурат та Олекса.

– Пора, Альфо, не варто баритися, бо Місяць он як низько над обрієм. Ось-ось зійде сонце – тоді злітати буде важче, – поквапив онуку старий чарівник. – Збирайтеся – і гайда.

– А ти, дідусю?

– А я ще трохи побуду тут, бо вчора мені повідомили, ніби подібну до дракона істоту бачили в озері Синьовир на Закарпатті, а в Карпатах, біля Яремчі, якийсь лижник перечепився через чийсь довжелезний лускатий хвіст, що стирчав з-за скелі. Треба відшукати тих заблукалих драконів, знайти їм Навігатора, щоб доправив їх до заповідника, і переправити на Місяць.

– Ну, прощайтеся! – звеліла русява Альфа, яка тут-таки миттю поруділа, і побігла до драконів почесної варти, вигукуючи на бігу: – Нам потрібна довша злітна смуга – ви ж бачите, як нас багато цього разу?!

Михась по черзі обійняв кожного зі своїх драконів: Хай-Тобі-Грець зітхнув з таким шумом, що по яйлі прошуміло невеличке торнадо.

Гарбузяний Пих вибухнув яскравим феєрверком вогняних іскор і гаряче шепнув Михасеві на вухо:

– Ти – супер-Навігатор!

Лимонні близнючки осипали хлопця градом кришталевих сліз. А Золота Лихоманка пообіцяла:

– Я писатиму тобі листи!

– Олелькові казати «ПРИВІТ!» – нагадав Спайк.

І ось усі відійшли вбік, і перед Михасем лишився один насуплений безхвостий грушевий дракон.

– Пробач мені, Хомо, я погано зробив, що поцупив тоді насіння драконячого дерева.

– Ти шкодуєш, що виростив мене? – похмуро спитав Хома.

– Я? Та ніколи в світі! Але якби ти виріс у Драконовій долині, то, мабуть, був би щасливіший, не зазнав би таких тяжких випробувань і не втратив би хвоста.

– Та що хвіст? Альфа каже, що він відросте за два тижні – я ж із роду ящірок[49]49
  …я ж із роду ящірок – деякі ящірки мають здатність скидати хвіст під час спроби втечі. Але згодом, приблизно за місяць, у них відростає новий хвіст. (У нас, драконів, відновлення відбувається швидше – ось, наприклад, мій новий хвіст відріс лише за два тижні.)


[Закрыть]
. А ти, Михасю, не забудеш, що в тебе далеко-далеко, аж на Місяці, є брат?

– Ніколи. Я щовечора буду дивитися на Місяць.

– Коли вночі над Драконовою долиною буде сходити Земля, я теж буду на неї дивитися і думати про тебе. Бувай, Котю, і швиденько підростай! – сказав крізь сльози Хома, і троє братів Вербицьких обнялися.

Альфа Бетельгейзе уже сиділа у високому візерунчастому сідлі на спині пурпурового дракона, і Астеріон Мудрий громовим голосом гукнув:

– ДО МЕНЕ, ДІТИ ДРАКОНІВ!

Хома рушив до гурту біля злітної смуги.

– Будьте уважні, не губіться. Це насамперед стосується вас, допитлива золота панно. Бірюзовий, що без хвоста, полетить на моїй спині разом з Альфою, бо там, у відкритому космосі, знадобиться швидкість. Всі інші рухатимуться самостійно. Будь ласка, пильнуйте – коли я видихну полум’я, це означатиме, що ми виходимо за межі земної атмосфери. Вам належить зробити вдих і затримати дихання. Не хвилюйтеся, дракони можуть утримувати вдих до п’яти годин без шкоди для здоров’я. Стежте за Альфою – вона за допомогою прапорців покаже, у якій бік треба повертати. Орієнтовне прибуття до драконопорту – 7.30 за місячним часом. Ну, Альфо, давай старт.

Дівчинка підняла зелений прапорець і дзвінко гукнула:

– Дракони, вперед!

Михась дивувався, як цей досвідчений Астеріон і дивакувате дівча вправно командують зграєю, і мимоволі відчував ревнощі, адже це були його дракони.

Вони з Котькою сиділи на камені й дивилися, як один за одним злітають в небо дракони. Ось вони вишикувалися ключем, схожим на журавлиний, і полинули у напрямку блідого вранішнього Місяця.

Навіщось Михась витяг з кишені чар-вуркóту і підніс до вуст. Цього разу навздогін зграї залунав урочистий драконячий марш «Вперед, крилаті!».

А за півгодини Навігатор драконів уже міцно спав на задньому сидінні службового автомобіля, який віз братів Вербицьких до аеропорту на ранковий рейс Сімферополь-Київ.

Епілог

Десь тижнів зо три потому Михась увечері вийшов викинути сміття. Біля під’їзду він зупинився і поглянув угору. Небо було чисте й таке ясно-синє, наче луска одного грушевого дракона.

«Сьогодні нарешті знову повний Місяць. Хай тільки зійде Місяць, і я спробую.» – міркував хлопчина.

Зненацька від стіни будинку відокремився темний силует і похмуро буркнув:

– Привіт.

Михась упізнав Олелька Пихача і кивнув у відповідь.

Той трохи помовчав, а тоді повільно вимовив, дивлячись кудись убік:

– Я знаю, що його вже немає. Був у підвалі – там порожньо. Пробач, тобі, певно, неприємно про це згадувати, але я хотів би дізнатися, як він загинув.

– Ти про Спайка? Та він зовсім не загинув. Звісно, твого хижака більше немає в підвалі, але він живий, здоровий і передає тобі вітання.

– Де він?! – аж сіпнувся з несподіванки Олелько. – Чи ти знущаєшся з мене?

Михась подивився в обличчя Олелька, на якому відбилися і недовіра, і надія водночас, і подумав: «Якщо я зараз почну йому оповідати про Країну Драконів на Місяці, він нізащо не повірить».

– Слухай, ти можеш злиняти з дому десь о пів на одинадцяту ночі?

– Складно, але спробую.

– Я чекатиму тебе біля сходів на горище. Ось тоді й поговоримо.

«Не прийде. Невже спадкоємця так пізно відпустять з дому?» – подумав Навігатор драконів.

Проте коли Михась в умовлений час дістався найвищого поверху, Олелько вже сидів на сходах, що вели до іржавого люка.

– Звідки в тебе ключ від горища? – здивувався він.

– Ключ мені дав один пан – Домінус Верба. Може, згодом я тебе з ним познайомлю… Знаєш, а я теж давно хотів спитати: звідки в тебе Спайк?

Олелько спочатку спохмурнів, а тоді несподівано всміхнувся і зізнався:

– Я… обдурив тата. Батьки давно обіцяли подарувати мені собаку. І ось нарешті ми з татом пішли на собачу виставку. Там було безліч симпатичних собачат, та я ніяк не міг вибрати своє. Це було нелегко. І тут я помітив, що біля входу стовбичить якийсь здоровезний дядько з великим щеням. Щеня було страшенно перелякане, намагалося сховатися за господаря й гарчало. Розумієш, всі інші цуценята гралися, весело попискували, а цей був такий самотній, такий самотній… як я.

Михась здивовано глянув на нащадка баронського роду, адже всі у їхньому дворі вважали Олелька рідкісним щасливцем, мазунчиком долі.

– Коли я нахилився, щоб його погладити, щеня раптом кусьнуло мене за пальця. Аж до крові. І саме в ту мить мене наче ошпарило: це не собака, це якесь зовсім інше створіння. Я сховав поранену руку в кишеню, покликав батька і сказав, що хочу саме це щеня, бо воно не таке, як всі. Тато почав опиратися, адже в песика не було належного родоводу – мабуть, той дядько десь його поцупив. Але я затявся, і ми забрали песика додому. Ну, тато на другий день купив для нього фальшивий родовід – для мого старого це надто важливо. А вже потім я зайшов на портал «Почвари» і зрозумів, що маю справу з драконом…

– Важко тобі було?

– Ще й питаєш. Спайк – це стихійне лихо. Він одним помахом хвоста змітав з полиць мамину антикварну порцеляну. А якось зжер цілу скриньку дуже дорогих татових гаванських сигар. Всяке бувало, але все одно: Спайк – мій єдиний справжній друг.

– Я тебе розумію, – зітхнув Михась, і хлопці, не змовляючись, міцно потисли один одному руки.

На горищі було темно й тихо, промінь ліхтарика вихоплював то якісь потрощені старі меблі, то купи ганчір’я, то довгі пасма павутиння. Пихач крутив головою на всі боки у марній надії, що його дракон тепер мешкає тут.

– І що? Його тут немає?! – обурився він.

– Почекай, ось зараз, – озвався Михась, відчиняючи люкарню.[50]50
  …відчиняючи люкарню – люкарня – латинська назва віконця на горищі, але не прямокутного, а заокругленого або взагалі круглого.


[Закрыть]

З віконця на горищі перед хлопцями відкрився чудовий краєвид на ціле море засніжених дахів, освітлених повним місяцем. Ясно-біле сяюче коло оточувало райдужне ґало. Морозне повітря було таке прозоре, що навіть без телескопа непогано можна було розгледіти плями Місячних цирків.[51]51
  Місячні цирки – цирк у перекладі з латинської означає коло. Іноді так називають кратери згаслих вулканів – так звані вулканічні цирки. Поверхня Місяця вкрита і вулканічними кратерами, і кратерами від падіння метеоритів. Деякі з них такі великі, що їх можна роздивитися неозброєним оком.


[Закрыть]

«Ох, хоч би все вдалося, бо Олелько мене зненавидить», – думав Михась, влаштовуючись на краю нерівного підвіконня.

– Допоможи мені трохи, – попросив він Пихача молодшого і простяг йому клацку. – Просто натискай отут – і вона відбиватиме ритм.

Тоді Навігатор набрав повні груди повітря й підніс до вуст чар-вуркóту.

– До мене, до мене, до мене, до мене! – заспівала нявчально-мурчальна мелодія, а поряд у такт заклацала клацка.

Спочатку не відбувалося нічого, і Михась з жахом думав: «Марно сподіватися, що такий неголосний спів почують аж на Місяці». Проте грати не переставав.

І раптом він побачив, як на осяйному диску нічного світила ясно вирізнилися дві крапки – синя і чорна. Вони швидко більшали, і невдовзі на дах їхнього будинку стрибнули два дракони – грушевий і чорний морок.

Олелько Пихач, цей мамій, цей розпещений аристократ, перший вистрибнув на покрівлю і, не страхаючись висоти, помчав назустріч своєму хижакові.

«А він наче нормальний хлопець, цей Олелько, – раптом подумав Михась, – просто його трохи зацькували тими дурнуватими титулами».

– НАРЕШТІ ТИ ПОВЕРНУВСЯ! Я ТАК СКУЧИВ ЗА ТОБОЮ! ЧАСОМ МЕНІ ЗДАВАЛОСЯ, ЩО Я ВЖЕ НІКОЛИ ТЕБЕ НЕ ПОБАЧУ! – провуркотів Спайк, лагідно буцаючи важкою головою свого Олелька.

– Чули, як він тепер розмовляє?! – гукнув Хома. – Це Астеріон Мудрий навчає нашого морока. Та що там казати: на Місяці так класно! Михасю, тобі привіт від Мінливої Альфи. Вона запрошує тебе на свій день народження в березні. Будеш?

– Та, може, й буду, якщо в мене раптом вийде туди дістатися. А як там наші?

– О! Хай-Тобі-Грець влаштувався вихователем у дитсадку – йому подобається морочитися з драконячою дрібнотою. Золота Лихоманка вступила до школи релятивістів часу[52]52
  …вступила до школи релятивістів часу – назва походить від латинського «відносний». Релятивісти часу – це ті, хто вважає час явищем відносним і залежним від швидкості пересування. А отже: якщо рухатись з надсвітловою швидкістю, то час мовби пригальмовує і плине повільніше.


[Закрыть]
– вчиться долати міжзоряні відстані з надсвітовими швидкостями. Вона природжена розвідниця – ти ж знаєш. А Пих вирішив відвідати свою рідню, яка мешкає на Сонці. Там, звісно, гаряченько, але він каже, що йому не пече. Сестри Лимонки щоранку закохуються в якогось нового дракона, однак чомусь обов’язково в одного й того самого, але до вечора встигають розчаруватися і помиритися.

– А ти?

– А я посадив ДРАКОНЯЧЕ ДЕРЕВО. Воно вже проросло, однак мені дуже потрібна твоя порада, бо паросток якийсь кволий.

– Хіба ти забув? Його треба поливати фруктовим соком, – усміхнувся Михась.

– Ой, справді! Добре, що ти все пам’ятаєш! Ти справжній Навігатор!

За час, що вони не бачились, Хома вже сягнув десь під три метри завдовжки. Хвіст повністю відновився, щоправда, луска на ньому була трохи світліша за всю іншу.

– Слухайте, щось я нічого не допну, – раптом озвався Олелько. – Який місяць? Яка лихоманка? Яке дерево, що його треба поливати соком? Який навігатор? І що це в тебе за чудернацька штуковина, яка так кумедно нявчить і булькотить? Ви можете хоч щось мені пояснити?!

– А-а! То ти й досі нічого не знаєш?! – разом вигукнули Михась, Спайк і Хома.

– Тихо! Розповідатиму я! – вистрибнув наперед грушевий дракон.

– О, ти вже як розкажеш, то розкажеш – такого понавигадуєш.

– Я – понавигадую?! Та хоч у кого спитай, тобі всі скажуть, що я – найправдивіший дракон у світі! – обурився Хома.

Михась засміявся, махнув рукою, і грушевий почав:

– Ну слухай. Один хлопчик (звали його Михась) дуже любив рослини…

Київ, 2013, 2014


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю