355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Иван Корсак » Оксамит нездавнених літ » Текст книги (страница 15)
Оксамит нездавнених літ
  • Текст добавлен: 15 октября 2016, 06:33

Текст книги "Оксамит нездавнених літ"


Автор книги: Иван Корсак


Жанр:

   

Рассказ


сообщить о нарушении

Текущая страница: 15 (всего у книги 15 страниц)

На нашій фірмі потрібно було відремонтувати двигун на вантажній машині. Взявся професійний моторист з великої автоколони, де майже рік зарплати в очі не бачили.

Ми наперед заплатили – моторист своє зробив.

Двигун після ремонту працював рівно 4 хвилини. Причина поважна: майстер якось забув поставити одного з поршнів.

“Хатній” приклад. Вирішив я замінити дзвінок у своїй квартирі. Прийшло за рекомендацією два електрики.

Насамперед вони спалили новий дзвінок. Тоді замкнули дроти під штукатуркою – і півстіни за годину лежало на підлозі, а в хаті – останній день Помпеї.

Врешті погоріли дроти від усього п’ятиповерхового будинку.

– Викличте аварійку, – порадили мої рекомендовані електрики, – а ми незабаром прийдемо.

Мої рекомендовані незабаром прийшли – після 11-ї вечора, п’яні в дошку. Тепер я щиро вірив, що вони таки здатні дати раду не тільки одному будинкові, а й цілій вулиці чи всьому місту.

... Роки незалежності густо пересипані виборами різних рівнів, і кожен кандидат мав щось сказати лоскітливо-приємне своєму виборцеві: ой, та ми такі ж хороші, такі роботящі, і чорноземи у нас найбільші в Європі... З одного боку, про це треба було говорити, аби змити хоч часточку кіптяви і бруду меншовартості, яким нас рясно виквацяли за трьохсотлітнє гноблення. З іншого боку, люд наш (крий Боже, розписуватися за весь, але, як не прикро, значна частина) зледащів, розпився, не набув високої професійної кваліфікації, зате високопрофесійно краде (згадаймо випадки на залізниці, АЕС і т.ін.), втратив дух підприємництва і доброго ризику.

Це той самий люд, напевне, складає такі соковиті анекдоти про “нових українців” – дебілів з важкими собачими, зате золотими ланцюгами на шиї. І ті дурні нові українці мастять по вісімнадцять або й більше годин на добу свої голені чи які там ще голови, аби занехаяні й розграбовані нашими милими пересмішниками підприємства підняти з колін та заодно нагодувати діток авторів-пересмішників.

Нехай! Маємо усе пройти: зелену заздрість волохатої руки загребущого сусіда, власну лінь і неробство, хуторянську затурканість відрізаних від білого світу залізною завісою, незнання іноземних мов, окрім хіба “общепринятого” вузлуватого, наче бригадирський батіг, матюга.

Усе пройдемо, бо не хочемо більше залишатися диким полем Європи. Зате дуже хочемо, щоб наш чумацький скрипучий віз вийшов на європейські автобани, а ми вже не побоїмося мозолів, аби з того воза з роками став надійний, зручний та

дизайнерський бездоганно викінчений кабріолет. Бо дуже хочемо, щоб жоден лан не був яловим, а світився житом-пшеницею і всякою пашницею, заводи й фабрики пульсували точніше за швейцарські годинники, заможно, з пошануванням людської гідності жилося і синові, і матері, і всьому українському людові на українській землі.

Отож не будемо розмазувати дитячу рідину по обличчях, стогнати, квоктати, ойкати, нити і скиглити, дурні завидки на чужі статки виметемо геть із хати, а замість них поселимо добрий дух суперництва -“я можу ще краще!” І впряжемося у роботу, аж жили натягуватимуться до синяви, закипатимуть мозолі на шкарубких долонях, не гайнуватиме ані хвилечки розум, а душу безсилою буде вразити ліні іржа. І тоді, як на фотопапері, враз проявляться і постануть найпрекрасніший сад, посаджений власними руками, найзатишніший дім, будований власним потом – і немає на світі Канарів, гарніших за рідну землю.

ЗМІСТ

Бенкет на святі, на чужому святі

Сліпі поводирі сліпих

Наосліп бульдозером – проти природи

Дія на ділення

Свободу слова не дарують

Так із колін піднімався край

Закономірні парадокси: це було зовсім недавно

Ці люди не знали втоми

Світи ж нам, щедрий “Посвіте”!

“Ми з мешканців народом стаємо”

Університет. Біля витоків

Сторінки історії, які болять

“Студенти зробили те, що не вдалося Верховній Раді"

“Вітер надії”, що увірвався в наші серця

Із фотолітопису тих літ

У вихорі часу стрімкого

Можливо, були ми романтичними

Мегафон був не тільки рупором

Народного депутата зустрічали врочисто. Похоронним маршем

Палала машина, палала

Назвати зло на ім’я

Літа, що пам’яттю нездавнені

Літературно'художнє видання

Іван Корсак

ОКСАМИТ НЕЗДАВНЕНИХ ЛІТ

Художнє оформлення – Віктор Шепель

Літературний редактор – Мар’яна Наумук Комп’ютерна верстка – Віктор Шепель

Підписано до друку 01.03.2001 р. Формат 60Х84,/І6. Папір офсетний. Друк офсетний. Гарнітура літературна. Ум. друк. арк. 13,02. Обл.-вид. арк. 14.75. Тираж 3000. Зам. 4875 .

Видавництво «Волинська обласна друкарня»

43010. м.Луцьк. лр.Волі. 27.

Свідоцтво Держкомінформу України ВЛн від 24.05.2000 р.

Комп'ютерна верстка редакції газети «Сім'я і дім»

43023. м.Луцьк. вул.Коиякіна, І8-В.

Друк Волинської обласної друкарні

43010, мЛуцьк. лр.Волі. 27.



    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю