355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Вiкторiя Гранецька » Тiло™ » Текст книги (страница 5)
Тiло™
  • Текст добавлен: 2 мая 2017, 16:00

Текст книги "Тiло™"


Автор книги: Вiкторiя Гранецька


Жанр:

   

Ужасы


сообщить о нарушении

Текущая страница: 5 (всего у книги 18 страниц)

Коли ж за ним зачинилися останні двері, а за спиною нечутно зупинився й завмер охоронець, перед очима Юрія простерлося широке приміщення з фарбованими на брудно-брунатне стінами та вогкою низькуватою стелею, що на ній одна за одною почали спалахувати вузькі й довгі флуоресцентні очі ламп денного освітлення з минулого століття. Він інстинктивно підняв руку, аби захистити зіниці від агресивних потоків світла, що незвично різонули після напівтемних коридорів буцегарні. Разом зі світлом його скував запах – збочена суміш із хлорки, цвілі, гниття та старого ганчір’я. Він похитнувся. Приміщенням зненацька гойднувся старечий сміх.

Юрій опустив руку – очі вже трохи звикли до ріжучих спалахів та миготіння. Роззирнувся. За кілька кроків від нього стояв металевий прогнутий стіл, поряд – два такі самі стільці, міцно пригвинчені до підлоги. На одному обличчям до нього сиділа скорчена стара жінка в подертому брудному лахмітті, що заледве прикривало скривавлені виразки, котрі вигадливими сузір’ями струпів гніздилися на її пергаментній зморщеній шкірі.

Цю жінку він бачив уперше.

– Це я, Юро, – замість голосу, який він мріяв почути, до прийшлого долетіло ледь чутне шамкання беззубої щелепи. – Вони навмисне обирають тіла, в яких я навіть думати ні про що не можу. Просто не стає сил…

Юрій зробив кілька стрімких кроків назустріч, швидко присів на стілець супроти жінки, ухопився поглядом за її очі.

– Якби я міг, то виніс би тебе звідси на руках.

– Знаю. Колись ти це зробиш. А зараз… тільки не треба до мене торкатися. І не дивись, якщо можеш. Мені неприємно, що ти бачиш мене такою… Це тіло хворе. Воно свербить і пече вогнем. Швидше за все, якась інфекційна хвороба. Та що там, цілий букет хвороб! Йтимеш звідси, вимий руки, як слід. І де вони лише їх знаходять?..

– Тіла чи хвороби?

– А зараз це не одне і те ж? – впалий беззубий рот перекосила жалюгідна подоба усмішки. – Як же я хочу повернутися у своє тіло! Я так за ним скучила!..

– Його більше немає, люба. Ти ж знаєш. Вони вкрали його, пам’ятаєш? Але я знайду тобі нове тіло. Я кохаю тебе, Іванко.

Охоронця, що незворушно бовванів на тлі брудної стіни, майже зливаючись із нею, заледве не знудило. Ні, він був звиклий до всього, бо працював тут уже дванадцятий рік та й цього дивака бачив у стінах буцегарні не вперше. От уже п’ять років щотижня (зазвичай по вівторках) дивак приходив сюди на побачення, а його жінку виводили йому щоразу в іншій подобі – завжди у старих, поїдених часом та каліцтвами негодящих тілах. Якось привели в тілі розтатуйованого, хворого на рак легенів довічника, що кашляв, матюкався й плювався кров’ю. І йому також цей дивак зрештою зізнавався в коханні. Довбаний збоченець!

Отак розмірковуючи, охоронець супроводив «збоченця» на вихід, біля останнього турнікета, як завжди, пригостився від нього цигарчиною. Хай би там ким був цей дивак-збоченець, а палив він справді незлецькі цигарки. Охоронець уже давно втратив надію, що й собі коли-небудь почне щодня купувати такі ж. Він складав гроші. Складеного зазвичай ставало на те, аби раз на рік їздити на зустріч випускників до провінційного містечка, звідки охоронець був родом. До таких зустрічей він завжди готувався дуже ретельно. Брав напрокат лімузин у комплекті з мовчазним шофером, статусний костюм-трійку, що від нього зазвичай несло дорогими чоловічими парфумами (запатентований винахід-бонус від власника прокату костюмів) та орендував на кілька днів солідне доглянуте тіло, що нічим не скидалося на нього навіть у молодші роки. Так, нове тіло. А що? Далебі, він може собі це дозволити. Він – заможна людина, чимало досяг у житті… На доказ брав із собою замовлені заздалегідь візитівки, де вказувалося, що він – виконавчий директор серйозної фірми-виробника елітних алкогольних напоїв, таку-сяку сувенірну продукцію (кілька пляшчин принагідно купленого елітного пійла) і вдавав із себе короля життя.

То було неймовірне відчуття! Ловити на собі заздрісні погляди однокласників. Обіцяти колишньому найкращому другові і його якось прилаштувати на роботу до серйозної фірми-виробника елітних алкогольних напоїв, а самому тішитися, що цього ніколи не буде. Поквапливо злягатися у темному непримітному кутку з розповнілою Кендес із паралельного класу – колись першою красунею школи і за сумісництвом – дружиною друга. Великодушно – і щоб усі бачили – розраховуватися кредиткою за бенкет.

Заради цих віртуозних «виходів у світ» він, власне, й жив. І розумів, що іншого життя ніколи не знатиме. Дружини він не мав, із дітьми теж наче не склалося, були тільки брудно-брунатні стіни буцегарні, з котрими належало зливатися-зростатися, холостяцькі вечори з пивом, фаст-фудом, телевізором і… оті зустрічі випускників. Докуривши до фільтра стріляну цигарчину, що пронизливо пахла кращим життям, охоронець сплюнув і повернувся на пост.

Роздiл III
Клiнiка
1

На роботі Юрій з’явився близько опівдня. Він швидко вийшов із машини, хряснувши дверцятами, розгонисто рушив було до ліфтів, аж раптом зачув на підземній парковці дивні пахощі. Суміш солодких жіночих парфумів, підсохлої крові та заброджених екскрементів. Здивовано зупинився. На відміну від брутально-задушливої в’язниці, стерильні приміщення його клініки не передбачали взагалі ніяких запахів. Юрій знову принюхався. Так і є – парфуми, кров та лайно.

Він обережно роззирнувся (окрім нього, на парковці не було жодної живої душі) і повільно рушив уздовж рівненько вишикуваних автівок, намагаючись упіймати джерело запаху. Пройшовся приміщенням один раз. Другий. Юрій повірити собі не міг – запаморочливі аромати линули від його завжди такого охайного, дбайливо вичищеного «шевроле». Він обійшов кохану машину з усіх боків, зазирнув під капот, під днище, досередини. Нічого. Лишався тільки багажник.

Йому стало недобре.

Що в багажнику? Де він був минулої ночі? І чому нічого не пам’ятає?.. Затамувавши подих, Юрій одним різким рухом розчахнув клятий багажник.

Те, що він побачив, змусило його заціпеніти.

У багажнику його машини лежала обмотана прозорою поліетиленовою плівкою нерухома молода жінка. Запахи просто знавісніли. Мертва молода жінка. Світле, ледь хвилясте волосся, смаглява шкіра, тендітна статура і криво розпорений живіт, з котрого прозирала покривавлено-синювата кишкова маса. Звідти й запах. Придивившись уважніше, Юрій побачив у гірляндах розореного кишківника мертвий, скорчений в судомному напівкрику плід – місяців 5–6, не більше. Душі в понівеченому тілі він не відчув. Знову повернувся поглядом до обличчя убитої.

Це неможливо.

Ясміна Хіменес – дівчина-«кінозірка», що кілька років тому «переїхала» в його клініці до тіла своєї заледве повнолітньої доньки. Треба ж, і знову завагітніла…

Юрій відступив на крок, перевів подих, за інерцією дістав із кишені серветку, аби витерти холодний піт із чола. Зненацька його рука зупинилася. На серветці було ім’я. Її довбане ім’я. Сумнівів не лишалося – минулої ночі він убив Ясміну Хіменес.

– Твою мать!.. – не стримавшись, присів, матюкнувся.

Дівчина ворухнулася, розплющила очі.

– До чого тут моя мати? – з наївним гонором перепитала вона, роздерши гострими нігтиками поліетилен і зацікавлено визирнувши до нього.

Юрій рвучко підвівся. Не вигадавши нічого кращого, просто грюкнув над нею віком багажника. Ще раз роззирнувся. То вона жива?.. Обережно відчинив знову. Підтоплене загуслою кров’ю тіло, як і раніше, нерухомо лежало у схованці, очі заплющені, поліетилен цілий…

Йому вже починає ввижатися. І це він убив її минулої ночі. Ще й півдня катався містом із трупом в багажнику, припхався з ним до в’язниці, як із трофеєм…

Із заціпеніння його вивів лемент телефонного дзвінка. Мов ошпарений, зачинив багажник, вихопив із кишені мобільний телефон.

Дзвонив його друг Бен.

– Старий, негайно піднімайся нагору, – швидко заторохтів він. – У нас форс-мажор! І не кажи, що тебе нема, я бачив твою машину, тож знаю: ти вже півгодини як стирчиш на підземній парковці. Що з тобою? Якого біса ти там робиш?

– Усе в нормі, – важко видихнув Юрій. – Я вже йду.

– До нашої клініки припхався Джек Донован! – схвильовано повідомив Бен, щойно головний лікар вийшов із ліфта. – Він уже години півтори чекає на тебе. Сказав: не піде, доки ви не поговорите…

– Грошей на рекламну кампанію не дам, – озвався Юрій, враз пригадавши, де він чув це ім’я: Джек Донован був одним із кандидатів у губернатори штату. – А на нове тіло хай стає в чергу, як усі.

Бен остовпів.

– Бачу, ти й уявлення не маєш, що відбувається, старий. Джек Донован ненавидить нас і будує свою передвиборну кампанію на аморальності наших трансплантацій. І за сумісництвом він – окружний прокурор. А оскільки нещодавно пішла з дому й не повернулася одна з наших колишніх пацієнток… здогадайся з двох разів, про що він з тобою розмовлятиме?

– Ясміна Хіменес?.. – вирвалося у Юрія.

Бен здивовано глянув на нього.

– Ти пам’ятаєш її ім’я?

2

Джек Донован виявився міцним присадкуватим чолов’ягою років п’ятдесяти на вигляд із розкішним, хвацько зачесаним догори чубом, геть посрібленим сивиною. Рівний орлиний ніс, масивна, добре розвинута нижня щелепа. Трохи заширокий торс. Плечі і руки сильні, жилаві, з рельєфними, дещо перекачаними м’язами, що виказувало в ньому колишнього військового або ж затятого спортсмена. Довершували образ живі карі очі, котрі могли свідчити, що він іще й неабиякий стратег.

Донована вважали переконаним республіканцем. Свого часу він виринув наче нізвідки, і його політична кар’єра почала стрімко набирати обертів. Наразі ж він бачив перед собою губернаторське крісло. Але корпорація «ТІЛО™» уболівала за його опонента Роберта Ван Хелла – хирлявого хлопчину-демократа, що походив із якоїсь виродженої аристократичної сімейки (політичні уподобання в котрій, судячи з усього, також передавалися у спадок) і тепер непевно крокував у політику, хоч (швидше за все) його просто штовхали. Парадокс полягав у тому, що нерішучий Ван Хелл не мав і десятої частки запалу різкого й харизматичного Донована, але був на боці трансплантацій свідомості.

І зараз Донован сидів за робочим столом Юрія.

Уздрівши головного лікаря клініки, кандидат у губернатори здійняв руку для привітання й сяйнув штучною білозубою усмішкою, зробленою, вочевидь, на замовлення – аби справляти враження на довірливий електорат.

Юрій себе до електорату не зараховував, тому навіть не зрушив з місця, лишивши без уваги його привітання.

Політик-прокурор вирішив змінити тактику.

– Не хвилюйтесь, я не сідав у ваше крісло. Я маю своє, – він натиснув непомітну кнопку і, виїхавши з-за столу, постав перед Юрієм у портативному інвалідному візку. – Бачте, я ветеран війни. Майже всіх тих численних воєн, які досі провадять США на територіях інших країн… Інакше, знаєте, не можна. Америка – сильна країна. І час від часу треба демонструвати світові свою силу…

Лікар промовчав. Старий вояка сприйняв це як добрий знак.

– Мене впустила ваша секретарка. Сподіваюсь, їй нічого за те не буде? Жіноцтво, знаєте, буває поблажливим до чоловіків-калік…

Юрій здивовано зиркнув на нього. Схоже, самовпевненості йому не позичати, якщо так відверто хизується своїм каліцтвом…

– Чого вам треба, містере Донован? Хочете нове тіло?

Гість по-дружньому розсміявся.

Юрій звернув увагу, як треновано, доладно й довершено лунає його густий оксамитовий сміх. Майже щиро. Жінки, мабуть, шаленіють.

– Ну, що ви, Юрію! – відмінно поставлений голос-баритон теж справляв враження. – Ви ж дозволите мені називати вас на ім’я? Натомість я буду вам просто Джеком. На жаль, ми з вами дещо по різні боки барикад… Я – за Америку без трансплантацій. Ви, мабуть, трохи чули, яку саме я займаю політичну позицію?

Юрій мимоволі зауважив, як часто Джек вживає слово «я». Так, наче без того «я» світ би не розпочався.

– То чого ж ви хочете, містере Донован?

Той замислився, проїхався візком до мальовничої панорами вікна.

– Давайте я розкажу вам про вас, Юрію, та вашу роботу. Мушу визнати, корпорація «ТІЛО™» поставила світ на коліна. Усі ці клініки в різних куточках світу… Утім, найкращою досі вважалася портлендська клініка-філія, що нею керував похмурий, схожий на вовкулаку, кремезний чолов’яга родом відкілясь із Центральної, чи то пак Східної Європи. За брутальну вдачу й запальний норов у спілкуванні з керівництвом, колегами та пацієнтами його прозвали доктором Паскудою. Щоправда, позаочі прозвали. Бо якось, подейкували, він дізнався про це й переламав чимало щелеп, аби втовкмачити нерозумному оточенню своє справжнє ім’я. Вочевидь, із почуттям гумору в нього було зовсім погано… Однак усе йому пробачалося, адже він був одним із найкращих спеціалістів у галузі трансплантацій свідомості, брався за найскладніші випадки, від яких решта трансплантологів безсило відмовлялася, часом виходжував своїх пацієнтів, наче малих дітей: вчив їх заново ходити, думати, відчувати, розмовляв із ними й повертав до життя найбільш безнадійних. Тож елітна портлендська клініка була водночас і найдорожчою. Жваво скуповувала й спродавала тіла, намагаючись догодити всім, справно платила податки і, взагалі, нагадувала собою маленьку, проте напрочуд добре впорядковану державу, де кожен мав своє місце, віддавав і отримував, любив і ненавидів, народжувався і помирав… Я теж будую державу, Юрію. Я люблю Америку і хочу зробити цю країну такою, як її замислив Бог. А ви як вважаєте?

Повз увагу Юрія не проскочив і той факт, що Донован говорив про нього та його роботу в минулому часі, а про себе – в теперішньому. Однак лікар надто добре пам’ятав про Ясміну Хіменес.

– Вважаю, вам треба зрештою сказати, чого ви тут, містере Донован. Інакше розмови не буде. Є якесь нагальне питання, яке ми мусимо обговорити?

– Де дівчина, Юрію? Зникають люди, а я, коли пам’ятаєте, тут ще й окружний прокурор. Де ваша пацієнтка Ясміна Хіменес?

Юрій пильно глянув у вічі опонентові.

– У багажнику моєї машини. У калюжі крові, з розпоротим черевом.

Донован поблажливо посміхнувся, недовірливо похитав головою.

– Усе жартуєте? – схоже, він почав втрачати інтерес до Юрія. – Дівчина, між іншим, вагітна. А що, як із нею справді щось станеться?

Юрій ледь помітно перевів подих. Полегшення. Дійсно, правда неймовірніша за будь-яку вигадку. Та все ж вирішив поцікавитися.

– Що вам до неї, містере Донован? Таких, як вона, багато…

– Мені важливий кожен мій виборець, Юрію. Шкода, ви мене поки не розумієте. Бо, якби ми порозумілись, на нас чекали б великі справи, вам так не здається? Насправді між нами набагато більше спільного, аніж то може видатись на перший погляд. Приміром, я теж шульга… Якось я чув, що ліворукі зазвичай стають людьми виняткової долі і таланту. Або ж особами, неймовірно витонченими у всіляких паскудствах. Ви до яких себе зараховуєте?

Юрій дипломатично промовчав. Джек знову щиро, доладно розсміявся.

– Правильно, не поспішайте з відповіддю, – дружньо порадив. – Настане день, і вона сама до вас прийде… Ніколи не думали про політику? Я будую державу, Юрію. І мені потрібні однодумці.

На мить лікар замислився. Джек Донован говорить діло. І чи не єдиний відкрито зважується виступати проти трансплантацій-убивств. А Юрій ненавидить їх потай. Але то не вперше йому пропонували зрадити клініку. Він би вже давно зробив це й задарма, єдине стримувало – Іванка. Щойно він зрадить, її свідомість буде знищено, утилізовано.

– Будуєте державу? – різко перепитав Юрій. – То робіть це деінде! Хоч мені й не треба будувати державу, та, повірте, в мене теж багато роботи.

Донован покотився на вихід. Біля дверей, звісно ж, зупинив свого візка.

– Подумайте над моїми словами, Юрію. Чи так вам уже треба ця клініка? Ви й без того чимало лиха наробили. З останнього – пам’ятаєте мого помічника, Генрі Мілфорда? У нього ще було хворе серце. Так от, учора воно зупинилося. Після вашого відеозапису. Навіть до лікарні не довезли. Утім, не смійте себе звинувачувати – ви ж просто виконували накази…

За окружним прокурором тихо зачинилися двері. Юрій мовчки дивився йому вслід. Такі відеозаписи адміністрація клінік «ТІЛО™» діставала завдяки справно налаштованій мережі хакерів і використовувала їх для нейтралізації тих небагатьох, кому все ще не подобалося, як вона вела справи. Надіславши один із них Мілфорду, він направду не зробив нічого екстраординарного, то була їхня звичайна практика «присаджування» нахаб. Дошкуляло єдине питання: помічник окружного прокурора встиг переглянути «дарунок» на самоті чи марнославство перемогло, і він необачно оприлюднив дешевий сороміцький ролик перед владною верхівкою міста? Тепер Юрій знав відповідь. Він забуде про Мілфорда. Він не мав вибору. Інша справа – мертва дівчина в його машині. Ясміна Хіменес. До такого його ніхто не примушував…

Заледве дочекавшись, аби Джек Донован забрався з території клініки, Юрій стрімголов погнав до підземної парковки.

Його «шевроле» так само стояло на своєму місці. Довкола знову не було нікого. Озираючись, наче злодій, лікар підкрався до своєї машини. Відчинив багажник. І знову ледь не втратив здоровий глузд. Там було порожньо. Він нахилився, принюхався. Жодної плямки крові, жодних парфумів, жодних екскрементів.

Хтось забрав труп. Або ж його там не було від початку. Юрій відчув, що божеволіє. І йому це сподобалося. Бо в його новій божевільній фантазії не було Ясміни Хіменес. Надвечір її тіло знайдуть викинутим на узбережжі, але Юрій до того часу встигне переконати себе, що він до цього непричетний.

3

А час не стояв на місці. Слід було займатися пацієнтами. Переглянувши список справ на сьогодні, головний лікар укотре за день пошкодував, що народився на світ. На черзі були Макс Рассел та Лео Рейлі. Пригадав, як уперше з ними зустрівся. Того дня по обіді він забіг до кав’ярні неподалік клініки, замовив собі чорну каву без цукру, дістав цигарки. Його увагу привернула розмова двох молодих чоловіків за сусіднім столиком.

– Якою ти хочеш, щоб вона була? – ніби між іншим спитав смаглявий брюнет, граючись ключами від автівки. Біля входу до кав’ярні палахкотіла жовтогарячим новенька «ламборджині» з відкидним верхом і каліфорнійськими номерами. Їхня, судячи з усього, бо тут ніхто на таких не їздив. Його співрозмовник – манірний молодик із білявим волоссям до плечей – на якусь хвильку замислився.

– Ти серйозно? Ну гаразд, хай вона буде миловидною брюнеткою до тридцяти… І неодмінно третій розмір грудей, інакше я з нею не спатиму!

– Не поспішай! Ми ще нічого не вирішили. Може, це я з нею спатиму?

– Ти ж наче казав, що хочеш білявку?

– Узагалі-то ми домовились, що тягнутимемо сірника, забув? Кому дістанеться зламаний, той і обиратиме.

«Маніяки… – подумав Юрій. – Хай йому чорт, маніяки».

Саме тут хлопці його й запримітили. Дружно повернулися до нього, ввічливо запитали, чи має пан сірники. Пан хотів був сказати, що не має і мати не хоче, та ж, як на лихо, просто перед ним на столику лежала пачка сірників із рекламним логотипом корпорації «ТІЛО™». Довелося знехотя виконувати їхню забаганку. Зламаного сірника витяг білявий. Отже, йому вирішувати. Тепер полюватимуть на брюнетку, збоченці довбані.

Чорнява барменка, що досі з цікавістю спостерігала за оказією, виваливши пишні цицьки на шинквас, вочевидь, вирішила, що йдеться про неї, виписала рахунок і ходою королеви рушила до гостей.

– З вас сорок три п’ятдесят. Чайові вітаються. Мене звуть Венді. І надвечір я вільна, коли вже на те пішло…

Юрій принишк. А хлопці дали їй сотню й охоче пристали на розмову, з котрої поволі з’ясувалося, що вони нетутешні, приїхали з Каліфорнії, з передмістя Лос-Анджелеса. Смаглявого звати Лео, він музичний продюсер, а білявчик на ймення Макс пише тексти для рок-пісень, а взагалі він – письменник, утім, час від часу займається й сценаріями для ігрових шоу.

Барменка була в захваті. Тепер вона вже не мала сумнівів – гарну дівку «доля» й за шинквасом задрипаного генделика знайде…

Зоставивши гроші за каву під порожньою філіжанкою (на увагу барменки тепер розраховувати було не варто), Юрій непомітно підвівся з-за столика й рушив на вихід. Уже біля дверей його наздогнав розчарований вигук дівчини:

– Та ти одружений, сучий сину!..

Він озирнувся. Заувага стосувалася «письменника». Безнадійно одруженим виявився й «музичний продюсер». Обидва мали обручки з однаковим візерунком. Вигадливо мережаною літерою «р».

4

Решту дня Юрій прокручував у голові побачену історію, він усе розумів, крім одного: навіщо подружжю гомосексуалістів знадобилася жінка? Чи таки маніяки?

А надвечір вони з’явилися в його клініці.

– Нам потрібна жінка, – одразу ж пішов у рішучий наступ чорнявий, що запам’ятався йому як Лео.

– А я, звісно, схожий на сутенера! – невдоволено озвався Юрій.

– О, ми не пхаємось у чужі справи.

– То виміталися б звідси під три чорти, – відповів він узвичаєною англійською фразою, яку вивчив принагідно для таких непроханих гостей.

– Ми хочемо дитину, – додав Макс, і все стало на свої місця.

От уже два роки, як вони разом. Робота, дім, друзі, вечірки – все, як у решти звичайних людей. Щоправда, «решта» в їхньому віці вже купує дитячі візочки й обирає імена для новонароджених нащадків. Тож останнім часом вони дедалі частіше почали замислюватися про дітей. І не так собі про дітей, а про власних. Це рішення далося їм нелегко. Одному з них доведеться змінити стать і народити. За тим вони й тягли сірника у кав’ярні.

Юрій не здивувався. Із таким проханням до них часто зверталися заможні одностатеві пари, котрих у середині ХХІ століття налічувалося заледве не більше, ніж звичайних, або ж «класичних», як тепер називалися старомодні шлюби між чоловіком та жінкою. І всі неодмінно хотіли «своїх» дітей. Власне, це був єдиний вихід. Про те, аби взяти малюка з сиротинцю, наразі не йшлося, бо от уже понад двадцять років, як дитячих притулків не існувало. Діти були на вагу золота. Несумлінні батьки, котрі раніше просто кидали своїх незапланованих нащадків, де прийдеться, анітрохи не переймаючись їхнім майбуттям, тепер народжували дітей на продаж. Варто ж було немовляті втрапити на облік донорського фонду, воно вже не вважалося повноцінною людською істотою. Просто біологічний матеріал, із котрого вирощували в спеціально створених лабораторних умовах якісний організм для пересадки (не без допомоги стероїдів, хоча жодна лабораторія не зізналася в їх використанні). Усиновлення донорських «одиниць» було суворо заборонене законодавством.

Тож бажання одностатевого подружжя стати «класичним» уже не дивувало оточуючих, адже було продиктоване необхідністю. Тим більше після народження дитини можна було повернутись у своє колишнє, принагідно збережене тіло. Деякі навіть поверталися. Того ж таки дня Юрій вніс новоприбулих до списку своїх пацієнтів.

Минув місяць відтоді, як вони з’явилися в клініці. Лео очікував на тіло брюнетки. Проте обирати дівчину належало Максу, котрому випала така честь вкупі зі зламаним сірником. Але досі хлопцям жодне тіло чомусь не припало до вподоби. Юрій мало не щодня пропонував їм «варіанти», та вони нудили світом, не могли ціни собі скласти і, схоже, не надто поспішали втілювати власний задум у життя. Юрій не дуже вболівав за одностатеві шлюби, втім, це подружжя чомусь не викликало у нього відрази. Вони напрочуд добре пасували одне до одного, ніколи не сварилися, і він часто питав себе, чи буде так, коли хтось із них стане жінкою.

То й була закохана пара, що ховалася в альтанці.

5

Так само полювала на тіло молодої вродливої жінки й інша пацієнтка центру з питань трансплантації свідомості – старіюча голлівудська кінозірка на ім’я Ванесса Маріані. Колись вона була справжньою красунею: висока, струнка, як стріла, з розкішним каштановим волоссям, гладенькою матово-білосніжною шкірою та неймовірними оливково-карими очима. Років тридцять тому Ванесса зіграла одну з дівчат Джеймса Бонда, потім стала черговим обличчям «Шанель № 5», за що отримала чек із сімома нулями, після деяких вагань знялась оголеною для «Плейбою» і… завмерла в очікуванні нових знакових ролей.

Її називали другою Елізабет Тейлор. І молода акторка надзвичайно тішилася з такого порівняння. Тільки згодом вона збагнула: ключовим у пишному назвиську було слово «друга». Не можна бути другою Елізабет Тейлор, другою Ґретою Ґарбо чи другою Мерилін Монро. Можна бути першою або ж ніким. Тому й пропонували згодом «другій Елізабет Тейлор» самий лише кіношний дріб’язок – другорядні ролі якихось Кеті, Сьюзен чи Міранди в низькопробних картинах посередніх режисерів. А вона мріяла про роль Клеопатри, Офелії, Жанни д’Арк. Проте Ванессу весь час обходили. Найчастіше це робила ефектна білявка з холодною арійською зовнішністю та гарячим південним серцем на ймення Анжеліка Феллон.

Минав час. Старість заскочила її зненацька. Ванесса й незчулася, як замість образів гарненьких і дурненьких молодих дівчат їй почали залишати ролі їхніх підтоптаних матусь, лихих свекрух або ж старих дів, що доводилися юним героїням двоюрідними тітками. А кілька днів тому продюсери знахабніли вкрай – запропонували їй зіграти епізодичну роль бабусі в якійсь романтичній комедії.

Того дня Ванесса й зрозуміла, як виглядає початок кінця. Вона таки постаріла. І давні слава та визнання, бундючно підібравши свій королівський шлейф (щоб не волочився) й притримуючи корону (аби не впала), без вагань пішли від неї до інших – молодших, гарніших, амбітніших. Колишній зірці зосталося лише одне – красиво й принижено старіти, животіючи спогадами. Про неї вже не розпускали огидних чуток у соціальних мережах. Не робили їй непристойних пропозицій. Не вимагали автографів. На вулиці її досі впізнавали в обличчя, але вже не стояли із роззявленими ротами і не озиралися, як то траплялося раніше.

Такого стерпіти вона не могла. Із горя Ванесса вийшла заміж за свого охоронця, хоча на вибір був іще тренер з пілатесу. Охоронець виявився більш ніж удвічі від неї молодшим, походив із якоїсь екзотично-грізної місцини, назву якої Ванесса постійно забувала (власне, як і саме ім’я «щасливчика»), і був просто-таки непристойно вродливим, навіть як на голлівудські стандарти. Тож стара наречена сподівалася: може, хоч це приверне до неї увагу таблоїдів і кіностудій. До подібного штукарства вона вдавалася не вперше: щойно виникав дефіцит «творчих успіхів», брала публіку скандальними розлученнями та одруженнями. Була серед її шлюбних партнерів і жінка, та першої ж ночі Ванесса переконалася, що одностатева любов не для неї. Наступного дня вони розлучилися. Потому осяйна кінозірка ходила під вінець лише в супроводі чоловіків. Одруження з юним охоронцем було вже четвертим на її шлюбному рахунку, проте саме воно довело жінці, що зоряний час скінчився, – під час весільної церемонії в саду її портлендського маєтку на дереві ховалося лише двійко папараці. Та й ті не дочекалися кінця церемонії – щойно наречений сказав «так», злізли з дерева та пішли.

Її вже навіть не переслідували. Ванесса так засмутилася, що забула одразу ж розлучитися зі своїм уже не потрібним чоловіком. Так він і прижився в її маєтку: вставав не раніше, аніж опівдні, вештався нескінченними анфіладами кімнат і в самому лише піжонському халаті та хатніх капцях цмулив її колекційний, десятиліттями вистояний віскі, куплений за шалені гроші з аукціонів (цим віскі Ванесса планувала відзначати гучні прем’єри своїх майбутніх фільмів і ще переймалась, аби не спитися), курив знайдені в бібліотеці гаванські сигари її колишніх чоловіків і замислено розглядав стелю. Так вона й натрапила на нього, спустившись одного безпросвітного дня до вітальні, все ще в глибокій депресії, розтягнутій піжамі та без зачіски.

6

– Ти хто? – зачудовано спитала Ванесса, вгледівши на своїй канапі прекрасного незнайомця.

– Охоронець. Та челядь каже, що твій чоловік…

– І скільки ж тобі років? – насторожено поцікавилася вона.

– Двадцять шість…

– Чорт забирай! – вилаялася жінка. – А чому ми не спимо разом?

– Ти не казала спати…

Їй стало недобре. Колись чоловіки втрачали голови, один поперед одного її домагаючись, кидалися на неї, наче метелики на вогонь, а тепер вона має «казати»?..

Ванесса перевела подих. Їй було п’ятдесят вісім років. Ну, гаразд, хай йому двадцять шість. Звісно, останнім часом її обходили увагою, проте ж і на таку брутальну відвертість не кожен наважувався. Озирнулася на дзеркало. Звідти на неї безсило блимнула оком стара недоглянута жінка в потворній піжамі з ведмедиками, які так не пасували до її нових зморшок та поріділого розпатланого волосся, з котрого підступно визирала сивина. Жінка із дзеркала була зовсім не схожа на ту Ванессу Маріані, якою вона себе уявляла.

– Отже, так, – повернулася до чоловіка. – Ми розлучаємось! Збирай-но своє манаття і вимітайся звідси. Тобі заплатять. З тобою зв’яжеться мій адвокат.

Доки вона проголошувала своє рішення, чоловік-охоронець й далі з відсутнім виразом обличчя лежав на канапі, наче йшлося не про нього. Та, щойно пролунало слово «адвокат», якась сила здійняла його на ноги й понесла в напрямку пакування речей. Вочевидь, його не вперше лякали цим магічним слівцем.

– Усе, що вкрадеш, я потім вирахую з твоєї компенсації за розлучення! – гукнула йому навздогін стара акторка і пішла на кухню робити собі еспресо.

Та, щойно вона з горням кави вибралася на терасу (аби переконатися, що й без неї ранок настав), звідусіль заклацали спалахи фотокамер й залунали знайомі голоси найзухваліших папараці «Фабрики мрій».

– Ванессо, покажи нам свого чоловіка! Це правда, що він удвічі молодший?

Горнятко з кавою вислизнуло в неї з рук і розлетілося на друзки.

– Ви трахаєтесь? Чи це вже, навіть як для нього, занадто?

Прожогом ускочила назад до будинку, причинила за собою двері.

– Ванессо! Чому він не купить тобі нове тіло?

Вони повернулися! Радощам старої жінки не було меж. А де ж її чоловік? І тут до неї дійшло, що кілька хвилин тому вона сама вигнала його. Утім, може, він ще не пішов? Ванесса хотіла покликати малого, аж раптом згадала, що не знає, як його звати. Довелося обійти весь будинок, не оминаючи жодної кімнати, навіть вбиралень.

Вона знайшла його в комірчині попід східцями. Спакувавши такі-сякі речі, красунчик саме перевдягався. Акторка зупинилася, затамувавши подих. За своє зіркове життя вона бачила чимало гарних чоловіків, із двома з них навіть мала заміжжя, однак таке досконале тіло споглядала направду вперше. Матова смаглява шкіра… Темне ледь кучеряве волосся…Рельєфні, наче виточені з мармуру, м’язи… А коли він обернувся…

Ванесса насилу оговталася.

– Ходи-но сюди! – недбалим жестом підкликала «чоловіка».

Той відклав убік труси, які саме збирався натягати, неохоче підвівся, причвалав, став поряд. З одягу на ньому не було нічого, та він не переймався. Розкішним молодим тілом, підкреслюючи кожен вигин натренованих м’язів, простягалися вигадливі татуювання, значення котрих Ванесса не розуміла, але вони їй подобалися. Тож вона й собі зважилася скинути піжаму з ведмедиками.


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю