355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Вiкторiя Гранецька » Тiло™ » Текст книги (страница 16)
Тiло™
  • Текст добавлен: 2 мая 2017, 16:00

Текст книги "Тiло™"


Автор книги: Вiкторiя Гранецька


Жанр:

   

Ужасы


сообщить о нарушении

Текущая страница: 16 (всего у книги 18 страниц)

– Я вбивця, перевертень і монстр, – раптом зізнався він.

– Отже, я кохаю вбивцю, перевертня і монстра, – навіть не здригнувшись, відповіла Ештон. – Це назавжди. Іншого мені не треба.

Юрій не зводив з неї очей. Уперше в житті він зустрів жінку, котру не віднадила його тваринна сутність. Жінку, що без вагань сприйняла його таким, як він є.

– Я вбив твоїх батьків, – відкрив їй свою останню таємницю, несвідомо остерігаючись: зараз від цього кохання лишаться самі спогади, натомість він побачить у погляді навпроти вже звичні для себе жах, ненависть та відразу…

– Знаю, – тільки й сказала Ештон. – І я щосили намагалась зненавидіти тебе за це, та в мене нічого не вийшло… А того дня, коли в донорський фонд привезли новонароджену Іванку, я назавжди забула, що таке ненависть. І ти теж забув, я бачила! Та маленька дівчинка – шанс виправити все, що ми накоїли…

Ступивши крок назустріч, Юрій міцно притис її до себе. Тієї миті він зрозумів й увесь її біль та розпач: вона не ховалася в клініці від правосуддя. Не вбивала незнайомих жінок. Не брехала йому. Вона лише хотіла бути матір’ю. І це просте, споконвіку людське бажання штовхнуло її на шлях страшних невиправних помилок. Аби спокутувати свій гріх, зважилась на нечувано відчайдушний крок – викрасти приречену на смерть дитину з донорського фонду всесильної корпорації «ТІЛО™». Щось підказало Ештон: ця єдина порятована душа спроможеться зрівняти рахунок.

– Усе буде добре, – зрештою озвався. – Я зумію захистити вас обох.

Вона схвильовано підвела погляд.

– Ні, – схоже, це рішення далося їй нелегко. – Мене захищати не треба. Ти повернеш мене до клініки. Про Іванку щось вигадаєш. А завтра я чекатиму на тебе.

Юрій на мить випустив її з обіймів.

– Ештон, на завтра призначено твій аукціон. Вони продадуть і вб’ють тебе! А там я вже нічого не зможу зробити!..

– Я ж сказала, що чекатиму на тебе, – нагадала вона. – Ти досі нічого не зрозумів? Мені відомо про ту, іншу жінку, душу якої тримають в каторжній в’язниці штату Орегон. Адже в мене її тіло. Можливо, тому я завжди кохала тебе? Але мені не пощастило – тобі потрібна вона, не я. Це й не дивно, адже вона – світло, а я – темрява… Вона не хоче, щоб ти вбивав. Що ж, зі мною тобі й не доведеться. Я добровільно віддам їй це тіло… якщо для мене це єдиний спосіб бути з тобою. Вірю, ти все зробиш правильно.

Юрій затамував подих. Такого він не сподівався.

– Я не знаю, як правильно. Мій обов’язок – врятувати її. Але не ціною твого життя! Що тоді буде з нами? Що тоді буде з дитиною?

– Вона в безпечному місці. Завтра я скажу тобі, де саме. Ти… ви з тією жінкою зможете забрати… мою доньку, – раптом запропонувала йому нерішуче. – Але тільки за умови, що любитимете її!..

У цьому й була вся Ештон.

Тієї ж ночі він повернув її до горішніх апартаментів клініки «ТІЛО™». Надіслав звіт про повернення керівництву. І саме вчасно: задля уникнення скандалу корпорація досі не розголошувала широкому загалу, що Ештон утекла. Але часу було обмаль – завтра мав відбутися аукціон, а з ним і невідворотний скандал.

Про дитину збрехав наступне: занедужала й померла. На тлі повернення до клініки розкішного жіночого тіла з коефіцієнтом Моніки Белуччі нікого вже не хвилювала втрата якоїсь там кількамісячної дитини…

Опісля поклав перед собою на стіл полотняну ляльку й узявся розмотувати її по спіралі. За хвилину від моторошної іграшки зосталося лише кілька вицвілих кольором шматин. Поволі й вони зітліли, розсипалися на попіл у його руках. Юрій важко перевів подих. Прадавнє зло, одного разу необережно прикликане тринадцятирічним хлопчиком, без сліду випарувалося, щезло, повернулося туди, звідки прийшло у людський світ. Принаймні він дуже хотів на це сподіватися.

Підвівся. Треба було їхати додому, завтра на нього чекав важкий відповідальний день. Але замість того, щоб увійти до ліфта й спуститися на лікарняну парковку, він знову опинився в апартаментах Ештон.

Завтра її не стане. Більше не буде її усмішки, її голосу, її особливої манери підводити погляд й дивитися на нього так, наче увесь світ переставав тієї миті існувати. Зостанеться лише тіло. Тепер Юрієві було байдуже, скільки чоловіків Ештон мала до нього, адже він став єдиним, кого вона свідомо обрала сама. Вона кохала його. І він теж кохав, але не визнавав за собою права зізнатися… Він так і не сказав їй тих слів, що їх кожна жінка жадає від чоловіка найбільше, не сказав, що кохає й не уявляє без неї жодного свого дня, але решту ночі був із нею настільки ніжним, наче вона раптом стала кришталевою і від найменшого необережного доторку могла розбитися, розлетітися на друзки просто в руках. Кожен його порух жив тими несказаними словами, і вона відчувала їх. Здавалося, на якусь мить увесь світ забув, як існувати. Зупинилися всі годинники на Землі. Завмерли стрілки, стерлися електронні цифри, зітліли календарі. І все довкола розчинилося в любові двох звичайних людей…

Але час неможливо заперечити, знищити чи проскочити повз його доскіпливий погляд. Він звівся на ноги. Розправив плечі. І здригнулися стрілки на циферблатах, замиготіло сузір’я цифр на електронних табло – хвилини змахнули крилами й несамовито полетіли вперед, за ними чітким злагодженим кроком рицарів-хрестоносців рушили загони годин, час знову заволодів світом.

Пів на третю ночі. Цього разу Юрій не став чекати світанку, аби піти. Тільки-но переконався, що Ештон стомлено заснула, тихенько вибрався з-під ковдри, вдягнувся й нечутно рушив до дверей. Щоправда, потім повернувся, щоб поцілувати її і подумки попрощатися. Розбудити не наважився. Завтра буде новий день. Він досі не уявляв, як чинитиме, щойно побачить її в операційній, але понад усе сподівався, що того дня зробить правильний вибір.

Коли ж за ним востаннє зачинилися двері, Ештон розплющила очі. Вона не спала. Їй так багато хотілося йому сказати, однак вона знала – не варто. Так буває, коли слова не здатні зарадити. Коли просто любиш.

Роздiл VIII
Знак скiнченностi
1

Прокинувшись наступного дня, Юрій уперше за багато років відчув моторошно-холодний, болючий і по-справжньому живий людський страх. Але злякався він не за себе. Цей страх приходить лише як насниться близька людина.

Уві сні йому примарилась Ештон. Мертвою.

Коли ж повернувся до тями, з дивним полегшенням побачив у своєму помешканні старого гендляра. Той сидів у кріслі посеред запилюженої кімнати, осяяний променями ранкового сонця, і розтирав свою кульгаву ногу, котра зазвичай щеміла на переміну погоди. Іншою рукою притримував стару рушницю, що стриміла навскоси поряд із просидженим кріслом, в якому він облаштувався. Це робило його схожим на вицвілого ковбоя з раритетних вестернів середини минулого століття, котрі досі час від часу демонструвалися в приватних ретро-кінотеатрах.

– Проспався? – непривітно глипнув на Юрія, підхопив рушницю, вправно звів спусковий гачок. – Вибачай, кави з круасанами нема.

– Добре, хоч ти є, – той повільно звівся з підлоги, подумки прогнав від себе скривавлені рештки нічних страхіть. Не одягаючись і не звертаючи увагу на зброю в руках непроханого гостя, попрямував до ванної.

– Роблю, що хочу, – старий не зводив із нього прицілу рушниці й чіпкого, доскіпливого погляду. – Хата моя, не забувай про це. І все, що в хаті, також моє.

– Скільки? – кинув Юрій звичне питання. Й не дочікуючи відповіді, переступив поріг ванної, грюкнув за собою дверима.

Гендляр важко здійнявся з крісла, посунув услід за ним, зупинився перед зачиненими дверима, сперся на рушницю, як на ціпок, прислухався.

– Знаєш, ти ніколи мені не подобався, – почав, щойно за дверима ванної зашелестів шум увімкненої води. – Але хату я тобі здавав. Бо в мене добре серце, та й гроші ніколи не завадять… Проте від сьогодні умови змінюються. Не треба грошей. Я знаю, хто ти. Якщо хочеш далі тирлуватися в моїй хаті, будеш надавати мені своє тіло в користування. Щомісяця, на один вікенд.

Юрій завмер під крижаними струменями води.

– Ну й що ти з ним робитимеш?

На якусь хвилину за дверима настала тиша. Вочевидь, гендляр неабияк засумнівався, чи розповідати заручникові про свої величні плани.

– Я спатиму з жінкою, – зрештою зізнався. – Власної в мене нема, тож я подамся в нічний клуб і знайду там найліпшу кралю. Білявку. Дам грошей, скільки скаже, і злягатимуся з нею цілісіньку ніч до світанку…

– А в своєму тілі чого ж не «злягаєшся»? – недобре всміхнувся Юрій, вимкнув воду й потягнувся за рушником. – Боїшся їй не сподобатись?

Гендляр зміряв зачинені двері неприязним поглядом.

– Я ділова людина. У мене серйозний бізнес, і він, щоб ти знав, процвітає… А коли твій бізнес процвітає, в тебе з’являються вороги. Усі хочуть мій бізнес, букмекерська контора – це тобі не абищо! Словом, ошукані клієнти відлупцювали так, що два місяці ходити не міг. Кістки з часом зрослися, а те, що поміж ніг… словом, там уже нічого не працює. Тож давай сюди тіло, або вимітайся!

Юрій вийшов із ванної. Він міг би легко розправитися з набридливим гендлярем і забути про нього раз і назавжди. Але не зробив цього.

– А навіщо чекати до вихідних? – раптом пристав на гендляреву пропозицію тимчасово помінятися з ним тілами. – Можна й сьогодні…

– У вівторок? – на мить розгубився старий.

– Тобі чимось не догодили вівторки? – підступно поцікавився Юрій. – Шкода, бо я знаю одну нічогеньку місцинку, де саме по вівторках збираються найрозкішніші шльондри. І всі як одна білявки…

У примружених од недовіри очицях старого спалахнув хтивий вогник:

– Сьогодні, то й сьогодні! – квапливо погодився він. – Тільки ж гляди, щоб завтра на ранок повернув мені тіло. У мене серйозний бізнес…

Юрій лише посміхнувся. Кожен жив про людське око у власному тілі, а грішити вибирався в чужому. І він зараз не був винятком. А кульгавий гендляр, сам того не сподіваючись, просто полегшив йому завдання.

Адже за годину мав розпочатися аукціон, на котрому піде з молотка тіло Ештон. Прийом заявок завершувався за сорок п’ять хвилин. Юрій знав: станом на сьогодні до корпорації надійшло триста двадцять сім заявок для участі в торгах. Він ще зачекав із півгодинки, й останньої миті аукціонники отримали триста двадцять восьму заявку – від такого собі Соломона Гоймана, що мав вісімдесят три роки, букмекерську контору, купу заощаджень у різних банках та поза ними (корпорація ретельно перевіряла платоспроможність потенційних замовників), а на схилі віку раптом надумав оселитися в жіночому тілі. Це неабияк розвеселило аукціонників, однак відмовити йому в реєстрації законних підстав вони не побачили.

І Соломон Гойман зухвало переміг у торгах, стрімко обігнавши при цьому інших триста двадцять сім претендентів, котрі один за одним посходили з дистанції, в тому числі й «зламаних сірників» та пихато-рейтинговий телеканал, що представляв інтереси осяйної Анжеліки Феллон…

Вправні аукціонники й тут не стримали посмішки: за тіло дівчини скупому гендляреві довелося викласти всі свої статки. Коли ж їх не вистачило (Анжеліка боролася до останнього), на його рахунок блискавично надійшли нові кошти, походження яких ніхто не знав. Але це не завадило корпорації прийняти їх. Однак своє дорогоцінне надбання покупець мав отримати лише наступного дня.

Юрія насторожило таке нововведення, проте вплинути на нього у чужому тілі він зараз ніяк не міг. Знову пригадався лихий вранішній сон. Та він рішуче спровадив з думок недобрі передчуття. Слід було діяти за планом. Тож за кілька годин після завершення аукціону біля воріт каторжної в’язниці штату Орегон зупинився червоний розхитаний пікап із перекошеними й забризканими грязюкою номерами. З-за керма вибрався той самий старий гендляр. Припадаючи на праву ногу, побрів до входу. Вартовий на першому контрольно-пропускному пункті глянув у список відвідувань на сьогодні, де було вказано, що до однієї з ув’язнених у спеціалізованому відсіку, призначеному для «потреб» корпорації «ТІЛО™», має приїхати старенький батько.

Змірявши Соломона Гоймана поблажливим поглядом, він перевірив у нього документи й впустив на територію. Там кволий гендляр пройшов усі стандартні процедури перевірок і дізнань, лише іноді озиваючись до працівників буцегарні старим добрим матюком, коли вже не озватися не було як, бо «стандартні процедури» передбачали неабиякі приниження (в тому числі й людської честі та гідності), тож мовчазна покора викликала б куди більше підозр.

Коли ж новий відвідувач постав перед очима кремезного охоронця, що обслуговував секцію Іванки, той не зміг приховати розчарування. Цигарки дивакуватого лікаря неабияк припали йому до смаку (іноді це було краще, ніж секс, та що там – навіть краще, ніж усі зустрічі випускників, разом узяті!), тож охоронець не виключав подальшої співпраці з Юрієм і дещо засмутився, побачивши замість нього незнайомого старого пердуна.

Цього разу Іванку заселили для побачення до тіла молодої, доволі привабливої дівчини. Але вивезли її в інвалідному кріслі – у дівчини не було ніг.

– Вони завжди знаходять нові способи знущань, – гірко всміхнулася Іванка, враз упізнавши Юрія. – У цього тіла відняті ноги, але я їх відчуваю…

Він так само посміхнувся їй у відповідь.

– Ну, то я теж сьогодні не виглядаю як містер Всесвіт.

– Ти зробив це заради мене? – здригнулася дівчина. – Щоб я не почувалася такою потворою у твоїх очах?..

– Ти ніколи не була мені потворою. Ніхто не здатен тебе нею зробити попри той біль, що вони тобі завдавали! Сьогодні це все скінчиться, – на мить він замовк, а потім, долаючи болісне відчуття провини, тихо промовив: – Я… кохаю тебе.

Опісля того зізнання Юрія в тілі незугарного гендляра признав і ласий до «співпраці» охоронець, що непорушно стовбичив біля дверей, бо ж цього, непідкупленого, разу вони говорили англійською. До горлянки йому знову підступив млоїстий клубок нудоти. Та охоронець швидко дав собі раду:

– Десять блоків цигарок, або хрін звідси вийдеш, розумнику, – зухвало заявив він, поклавши руку на ремінь із табельною зброєю.

Здавалося, Юрій тільки цього й чекав.

– Ходи-но сюди, – неголосно попрохав він. – Будемо домовлятися.

Схоже, вони таки знайшли спільну мову. Бо щойно скінчився відведений для побачення час, кремезний охоронець чинно супроводив старого на вихід, підтвердив вищому керівництву по рації, що «зустріч, як завжди, минула без ексцесів», щоправда, біля останнього турнікета цигарку не запалив. Його раптом відвернуло від цигарок. Просто стояв і дивився вслід Юрію.

Як згодом відзначали колеги, до кінця зміни він поводився трохи дивно; втім, тоді цьому ніхто не надав значення. А наступного ранку, здавши чергування й табельну зброю, тюремний охоронець поїхав не в свою холостяцьку домівку до пива, фаст-фуду і телевізора, а прямісінько до осередку клініки «ТІЛО™».

Що йому там знадобилося, ніхто не знав.

2

А Юрій до ранку мав ще багато справ. Того ж таки вечора належало пройтися нічними клубами, розшукати старого гендляра й видерти його з обіймів уподобаної білявки, аби повернутися в своє тіло. На ранок він мав намір так само завітати до клініки, де в горішніх апартаментах його дожидатиметься Ештон, а на підземній парковці – тюремний охоронець.

Однак шукати гендляра не було потреби. Щойно Юрій переступив поріг свого найманого помешкання, Соломон Гойман уже чекав на нього, як завжди, відчинивши двері власним ключем. Підлога була рясно поплямована краплями крові. У чужому тілі зі старим трапилося щось недобре.

Юрій застиг. Тепер він не уявляв, чого має сподіватися.

– Поверни мені моє тіло! – заверещав гендляр, зірвавшись кремезною статурою Юрія зі свого улюбленого крісла, затискаючи пальцями вогнепальну рану на його правому передпліччі. – Коли ми домовлялися про угоду, ти не казав, що тебе шукає вся поліція міста! Чорт, як же боляче!.. У твоєму довбаному тілі мене підстрелили, заледве встиг утекти! Бо хто ж повірить бідолашному Соломону Гойману?.. Це так ти собі спланував? Поверни мені моє тіло!..

– Чекай, – Юрій відступив на крок, мало не посковзнувся на крові. – Мене шукає вся поліція міста?..

– О, тільки не кажи: я не знав! Ти ж і є маніяк-убивця, що порішив усіх тих нещасних жінок! Думав, ніхто не дізнається? – і знову: – Поверни мені моє тіло!..

Десь відлунили поліцейські сирени. Юрій знав – хвилин за двадцять, якщо не раніше, вони будуть тут. Він підступив до гендляра.

– Дай спочатку оглянути рану.

Коли ж озброєні до зубів полісмени таки вдерлися у захаращене всіляким непотребом помешкання, що тулилося на другому поверсі пошарпаної негодами й неоковирно розмальованої графітистами старої будівлі, на покривавленій підлозі вони побачили знесилене тіло старезного, заледве живого діда, котрий кричав, що його звати Соломон Гойман і він здається.

Більше в квартирі не виявилося нікого.

Юрій зачаївся у дворі. Скориставшись тим, що більшість копів помчала нагору, інші ж розійшлися довкола будинку, аби взяти його в кільце, він ковзнув за кермо однієї з поліцейських машин, де запримітив ключі, й щосили рвонув із двору.

Прострелене передпліччя щеміло й пекло вогнем, хоч витягти кулю й зупинити кров йому таки вдалося. Зненацька озвався його мобільний телефон, необачно забутий у кишені. Не скидаючи швидкості, Юрій перетнув перехрестя й пірнув у непримітний завулок ліворуч. Вихопив телефон, аби зараз же його позбутися.

Дзвонив його друг Бен.

– Не приходь до клініки, ти більше не головний лікар, – швидко заговорив він, щойно Юрій прийняв дзвінок. – Тут був Джек Донован із ордером на твій арешт. Вони зробили з тебе убивцю тих жінок. Корпорація відреклася від тебе.

– Он як? І хто ж у нас тепер головний лікар?

Бен важко перевів подих.

– Я не мав вибору… Ти й не уявляєш, що в нас тут коїться!

Юрій відчув, як всередині усе стислося від недоброго передчуття.

– Що з Ештон?

– Забудь про неї. З аукціону її тіло купив якийсь старий збоченець. Але корпорація хоче, аби воно дісталося Анжеліці Феллон. Вони влаштують старому нещасний випадок, визнають угоду недійсною і перепродадуть Ештон… Стривай, то був ти?..

– Неважливо. Я проситиму тебе про дещо, Бене. Зробиш?

– Я й так ризикнув усім, щоб подзвонити тобі! – обурено вигукнув афроамериканець. – Корпорація не знає жалю! Гадаєш, тебе одного катували? Свого часу я пройшов крізь таке, що тобі й не снилось, тож, будь ласка, не треба мене ні про що просити! Хіба не досить того, що я тебе попередив?..

Юрій набрав у легені якомога більше повітря, аби сказати наступне слово.

– Завтра вранці я приїду до клініки. Ти маєш впустити мене і піти геть. Я каменя на камені не залишу від клініки, тож краще тобі в цей час бути подалі звідти.

На мить у слухавці запала тиша.

– Сподіваюся, ти жартуєш? – пошепки озвався Бен. – Це велетенська корпорація, якій підпорядковуються всі капітали й спецслужби світу. Ти не здолаєш її самотужки!

– Я знаю, – видихнув Юрій. – Тому прошу твоєї допомоги. Ти можеш відмовитись. Або ж допомогти мені, обирай.

– Ні, старий, – вочевидь, то було чи не найважче рішення в його житті. – Тут я тобі не допомагатиму. На відміну від тебе, мені все ще є що втрачати!..

– Вони однаково вб’ють їх, Бене.

Афроамериканець завмер. Юрій говорив про його дітей, душі котрих досі були заставою в моторошній угоді купівлі-продажу його вірності.

Не прощаючись, Бен кинув слухавку. Юрій зостався сам.

Ніби зганяючи безсилу злість, він жбурнув телефон у вікно й, різко розвернувшись, виїхав із завулку. За кілька кварталів кинув поліцейську тачку й зник у напівтемному дворі. Украсти нову машину належало в іншому районі. Однак зробити цього йому вже не довелося. Щойно Юрій виринув біля напівпорожньої автостоянки спального району міста, поряд із ним різко пригальмувала чорна тонована автівка, добряче зачепивши його бампером.

Від удару Юрія штовхнуло вперед, він упав долілиць і, вдарившись головою об кам’яну бруківку, почав провалюватися у невагомість. Краєм свідомості уперто чіплявся за непевні обриси предметів довкола, бачив, як від чорної автівки відділилися дві пари чоловічих ніг у начищених до блиску черевиках і рушили до нього. Юрій пам’ятав, йому не можна зараз непритомніти, не можна здаватися. Зібравши останні сили, він поповз бруківкою. Однак чоловічі ноги легко наздогнали збитого, й наступної миті він отримав ще один сильний удар чимось важким по голові.

Усе навкруги вимкнулося і згасло.

3

Прокинувся у широкому ліжку в незнайомій жіночій опочивальні, витриманій у кремових тонах. У голові нестерпно гуло, наче хто бив там у тисячі мідних дзвонів. Боліло й поранене передпліччя, хоч на нього наклали нову пов’язку.

Протерши очі, Юрій звівся на лікті й загублено роззирнувся. Краще б він прокинувся у портлендських підвалах. Бо перед овальним дзеркалом навпроти чепурилася Анжеліка Феллон, наспівуючи собі під ніс якусь легковажну пісеньку.

Юрій зрозумів, що під ковдрою він голий.

– Що… – він ледь спромігся на слово. – Що сталося минулої ночі?

– А ти не здогадуєшся? – піймавши його погляд у дзеркалі, Анжеліка дзвінко розсміялася. – Зазвичай я не викрадаю чоловіків. Самі приходять. Але ж тебе хрін дочекаєшся! Глянь, там на столику для тебе дещо є.

Юрій відчув, як із лівого боку грудей щось здригнулося і на мить завмерло. Сумнівів не було – йому встановили той самий автоматичний таймер, дія котрого спочатку нагадувала будильник (три попереджувальних сигнали – легенький напад тахікардії). Відлік його часу почався. Потім увімкнеться автоматичне блокування життєдіяльності організму, а на місце пригоди за «джипіаресом» виїде «Служба порятунку» і забере тіло. Питання лише, скільки часу йому залишили… Тож Юрій уже знав, що має побачити на маленькому столику поряд із ліжком.

Договір дарування тіла. Відтепер він «дарувальник». Отримувач презенту – той самий телеканал. А йому відвели 24 години, упродовж яких час від часу нагадуватимуть про себе нападами тахікардії різної сили і тривалості. Потому – смерть. Схопивши клятий аркуш паперу, Юрій спересердя пошматував його, кімнатою розлетілися білі клапті, і знову розсипався кришталевий сміх Анжеліки.

– Не хвилюйся, то була лише копія! Бачиш, я раптом втратила інтерес до пуерторіканця. Лукас отримає твоє тіло, і ми одружимось. Це буде твій подарунок мені на весілля. Я ж подобаюсь тобі, зізнайся! Та і з Лукасом ви наче непогано ладнали…

– Ти не подобаєшся мені, – грубо відрізав Юрій. – Утім, як і Лукасу. Бо ти всього-на-всього паскудне стерво.

– Чекай, ти ж не все ще знаєш! – звела догори наманікюрений вказівний пальчик. – Мені відомо, що мій наречений марить твоєю доноркою. Ештон Ван Хелл. Тому я прийняла рішення, а телеканал задіяв свої зв’язки – і в переддень весілля я «переїду» до її тіла. Телеглядачі оцінять. Хтозна, може, залишуся там назавжди. І Лукас знову закохається в мене! От тільки ти цього вже не побачиш – тебе не буде…

– Це Джек Донован тебе напоумив? – знічев’я перепитав Юрій. – Він не спромігся зловити мене й звернувся до підручної шльондри?

Анжеліка вкотре зміряла його поблажливо-зневажливим поглядом.

– Уявляю, що б Джек подумав, якби дізнався, що я тримаю у своєму ліжку серійного убивцю-рецидивіста, перевертня, в котрого поміж ногами вовчі яйця колихаються! Джек тепер губернатор. Та й з посади окружного прокурора, погодься, він пішов красиво – дав людям убивцю всіх тих нещасних жінок, твоїх пацієнток…

– Я не вбивав тих жінок. Жодної з них. Нікого.

– Та знаю я! – вона знову повернулася до дзеркала. – Де вже тобі? Наш убивця – гурман, інтелектуал… А ти тварина. Неандерталець довбаний! Саме таким ти мені й подобаєшся… І це за тебе я вийду заміж, щойно в твоєму тілі оселиться індіанець.

– То, може, це ти вбивала?

На мить відображення Анжеліки завмерло у дзеркалі:

– Чи ж я дурна бруднити руки? – озвалася наступної хвилини, звелася на ноги й ходою хтивої кішки підступила до ліжка, з котрого Юрій так і не наважився вибратися без одягу. Розляглася біля нього, скрадливо зазирнула в очі. – Ти, до речі, вже здогадався, хто я? Чи на це твоїх розумових здібностей також не вистачило?

Він пройшовся поглядом по її струнких напівоголених ногах, що без сорому прозирали з-під начебто ненароком розчахнутого халатика:

– А тут, як на мене, розумових здібностей багато й не треба. Хвойда, вона скрізь хвойда, навіть якщо переселити її до тіла святої, – не зводячи з неї погляду, в котрому жила ненависть, він продовжив: – Колись ти отримала тіло білявої дівчинки Ярини, але це ніяк на тебе не вплинуло. Інакше б у тебе лишилася хоча б крапля самоповаги…

– Самоповага для того й існує, щоб через неї переступати, – туманно відповіла Анжеліка, підібравшись до нього ближче. – Тільки тоді ми розуміємо, чи була вона чогось варта. Тому що я тобі не Ярина. І навіть не Анжеліка Феллон. Мене звуть Стефанія. Я опинилася тут, переступивши через власну самоповагу.

Сестра Стефанія з карпатського притулку-сиротинцю! Наче ошпарений, Юрій зірвався з ліжка, обмотався ковдрою. А вгледівши свій одяг на кріслі неподалік, підскочив до нього, почав спішно вдягатися.

– Ти, напевне, не раз мучився питанням, куди я зникла того дня, коли до притулку приїздив Яків… – повільно розпочала вона, не зводячи з нього очей.

– Я не мучився, – відказав Юрій, застебнувши штани.

– Я прокралася у фургон Якова і зачаїлася там, – не звертаючи уваги на його слова, продовжила жінка. – Він виявив мене, заледве перетнувши румунський кордон. Хотів викинути з фургона, але я розповіла йому казочку про те, як там наді мною знущалися, ґвалтували мало не щодня… Яків пожалів мене і вивіз із України. У Штатах він працював шофером лімузина у Ван Хеллів, а мене влаштував покоївкою в дім Анжеліки Феллон. Вона була неймовірна! Мушу тобі зізнатись – я закохалася в Анжеліку з першого погляду. Коли ж вона перебралася до тіла Ярини, стримуватися вже було несила… Якось, розчісуючи її чудове світле волосся, я… поцілувала її. А вона брутально відштовхнула мене, посміялася наді мною й виставила за двері, хоча в своїх порнофільмах охоче злягалася і з жінками!..

Яків на той час оселився в тілі свого господаря. Здається, я єдина впізнала його. Зрадив шрам від брови до вилиці, котрим ти його позначив. Тож я пішла до Якова і сказала, що розповім усім про його «перетворення», якщо він не оселить мене в тілі Анжеліки Феллон. Заради своєї ницої таємниці Яків був ладен на все! Він боявся мене до кінця своїх днів. Усе, мабуть, думав: а раптом я ще чогось попрошу в обмін на мовчання? Так я стала Анжелікою. Я піднесла її на новий рівень – кинула ті дешеві смішні порнофільми й подалася підкорювати великий кінематограф. А потім мене запросили на телебачення вести нове шоу… Без мене вона ніколи б таких висот не сягнула. Звісно, в автобіографічній книжці «Бути Анжелікою Феллон» про це не йдеться, розповідаю лише тобі, бо ти скоро здохнеш. Задоволений?

Юрій не міг зрушити з місця. Нічого, крім огиди, до цієї жінки не відчував. Він не впізнав її в гламурній претензійній телезірці, а вона весь час крутилася неподалік, приміряючись до нього. Вона досі пам’ятала те, що він бачив її в лісі.

– Ти, мабуть, здивований, що я забираю в тебе тіло Ештон, а не душу Іванки? – спитала Анжеліка, перевернувшись на живіт, щоб краще його бачити. – Мені байдуже, кого з них забрати. Головне, аби це була та, котру ти кохаєш по-справжньому. Тому я обрала Ештон. Бо що для тебе Іванка? Безтілесний дух, привид, котрий двадцять років поспіль поневірявся чужими тілами і геть забув усі людські почуття. Та що там, він їх ніколи не знав… А після того зґвалтування – не дивуйся, мені й це відомо – вона б жодного чоловіка до себе не підпустила, байдуже, до якого тіла ти її засели. Не підпустила б і тебе. Особливо тебе…

– Не смій про неї говорити, суко!..

– Чому? Бо правда болить по-особливому? – жінка розреготалася. – Те, що ти закохався в Ештон, усі довкола помітили набагато раніше за тебе самого. А Іванку ти завше мусив лише «захищати й оберігати», бо вона тебе «обрала». Ти ж ніколи не уявляв її як жінку, бачив у ній лише недосяжного ідола. А вона навіть у думках не мала тебе за чоловіка, хіба що за вартового пса…

Тієї миті Юрій жадав лише одного – накинутися на Анжеліку-Стефанію, ухопити її за витончену білосніжну шию і стискати-стискати, доки з горлянки не зірветься останній стогін-хрипіння. Убити її. А далі – будь що буде. Та, щойно його заполонила ця думка, її блискавкою перекреслила інша:

Тому що він пише. Пише тобі.

Якщо він зараз проллє кров цієї жінки, то допише речення, розпочате анонімним убивцею. Речення, котрому не вистачало останньої літери «А». Що, як убивця навмисне залишив її для нього? Адже нове ім’я Стефанії починалося саме з цієї літери…

Юрій перевів подих. Прогнав ману. Стримався.

Анжеліка-Стефанія знову всміхнулася – схоже, вона читала його, наче розгорнуту книжку.

– Хай так! – погодився з її останніми словами. – Правда дійсно болить по-особливому. Але й таку правду ти хочеш у мене відібрати. Утім, ти завжди намагалась відібрати все у всіх і кожного… А чи було в тебе коли-небудь щось своє, власне, невкрадене?

Жінка зблідла. Звелася з ліжка, рвучко вказала йому на двері:

– Забирайся звідси. На таймері двадцять чотири години. Відлік уже пішов. Тож я хочу, щоб ці двадцять чотири години ти тікав, ховався й тремтів од жаху. І знав – куди б ти не зашився, ми однаково тебе знайдемо, коли час надійде… Ми так вирішили. Я так вирішила. Геть!

Юрій наче звільнився од закляття. Він ринувся до дверей. Вилетів із опочивальні, швидко спустився східцями, прихопив дорогою ключі від чужої автівки й нарешті опинився на свіжому повітрі. Зиркнув на годинник і похолов: за півгодини до клініки приїде тюремний охоронець. Слід було поспішати. Чи впустить його Бен до підземної парковки, він наразі не переймався – ключі виявилися від кремового лімузина Анжеліки, тож усі просто подумають, що до клініки вкотре навідалася непередбачувана телезірка.

4

Але неповороткий лімузин втрапив до тягучих ранкових заторів, і охоронець на своєму більш спритному «форді» дістався клініки першим. Якимсь дивом йому вдалося заскочити до підземного паркінгу вслід за «ауді» когось із персоналу, однак там дива уже не сталося. Щойно чолов’яга вибрався зі своєї машини, з ліфта висипалося троє охоронців при зброї та в бронежилетах.

На мить непроханий гість застиг. Такого він не сподівався. На парковці його мав зустрічати Юрій, а не озброєна охорона клініки. Його ж табельна зброя лишилася за дверцятами особистої шафки у в’язниці. Однак він був кремезним велетнем майже два метри на зріст, тож без вагань пішов на охорону.

Ті спочатку відступили на крок (їм ніхто не віддавав наказу стріляти), сказали йому негайно зупинитися й задерти руки догори, щоб вони їх бачили, але чоловік не послухався. Він і далі просто йшов на них. Зараз йому було на меті лише одне – за всяку ціну прорватися до Юрія, а там усе буде добре.


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю