355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Iрина Хомин » Сакрал » Текст книги (страница 7)
Сакрал
  • Текст добавлен: 20 марта 2017, 13:00

Текст книги "Сакрал"


Автор книги: Iрина Хомин


Жанр:

   

Ужасы


сообщить о нарушении

Текущая страница: 7 (всего у книги 12 страниц)

І де взялося стільки сили? Ніколи не відрізнялася спринтерським бігом. Тим більше босоніж.

Вбігла в найближчий темний отвір і опинилася в неосвітленій порожній кімнаті.

– Ти не знайдеш виходу, – почулося із зали.

Наближалися кроки. Чіткі, але неквапливі. Схоже, вони були впевнені у власній правоті.

Руки наосліп мацали стіни, темрява ховала обриси брил та речей, припертих до стіни. Пальці жадібно впивалися в гострі краї каменюк і тут же ковзали далі. Хоча б промінчик світла!.. Але що далі заглиблювалася в кімнату, то щільнішим ставав навколишній морок. Під руки потрапляли дошки, залізяки на стінах, але раптом натрапила на щось гладеньке і не таке холодне. То, безумовно, було дерево.

Двері?

Так, різьблені, певно зроблені ще в старовину, невеликі, заокруглені зверху і… з великим залізним кільцем там, де мав бути замок.

– Терезо, виконай своє призначення з гідністю, – почула за спиною.

В отворі з'явилася людська постать, від чого світла, й без того бідного, відразу ж поменшало.

Штовхнула двері руками. Мертво.

Може, вони взагалі не відчиняються?

Навалилася тілом, потім відштовхнулася і знову вдарила у двері плечем. Потім знову і знов з усієї сили, незважаючи на біль. Мов рибка об лід.

Двері навіть не ворухнулися.

Вона відчувала спиною погляд, гострий погляд змертвілих очей, від чого в жилах захолола кров і захотілося вити від болю. А постать почала наближатися, повільно, але впевнено.

Рука мимохіть ковзнула на залізне коло.

Може, то справді замок?

Щойно спала така думка, як руки самі по собі заходилися рвати коло в усі боки. Спочатку з надією, потім з безвиході, а потім просто в істериці, бо усвідомлювала, що за мить вона опиниться в руках…

Крик мимоволі вирвався з горла, і в цю мить провернувся замок.

Є Бог на світі.

Під вагою тіла двері відхилилися, і вона мало не впала, перелітаючи через поріг. Інстинктивно, не роздумуючи, зачинила за собою двері і кинулася геть у майже непроглядну темінь.

Що було під ногами, не знала. Можна було лише здогадуватися. Вода, яка, мабуть, застоялася у підземеллі, огидно смерділа, але напевно не тільки вода давала такий сморід. Тут щось гнило. На кожному кроці.

Крізь крихітні віконечка десь вгорі пробивалося світло, та темряви було більше. Тереза бігла не зупиняючись і не задумуючись, що вода сягає практично їй по кісточки, що під ступні потрапляє щось слизьке й інколи гостре, що доводиться бігти наосліп. Лишень втекти б! Серце вибивало шалений ритм чи то від бігу, чи то від страху – визначити не могла. Вперед гнав жах і усвідомлення переслідування. Здавалося, от-от наздоженуть. Поклястися могла у відчутті їх дихання і кроків. Ось-ось.

Варто лише зупинитись. Озирнутися, і…

Зупинитися довелося.

У непроглядному мороку налетіла на вогку кам'яну стіну і, боляче вдарившись всім тілом, майже сповзла по брилах.

Незрозумілі звуки і писки примусили знову зірватися на ноги. Писк належав пацюкам, і, судячи з голосів, їх було безліч. Вони тут сновигали сюди-туди. Жили, здихали і гнили в смердючій воді.

Від такої думки Терезі стало зле. Страшно було ступити бодай один крок. Та не тільки пацюками кишіли вода і тунелі…

Хотілося світла, о Боже, як хотілося світла! Щоб освітити ту всю нечисть і прогнати геть. Подалі. Та, водночас, добре, що не видно нічого. Очі не бачать, серце не болить…

Від смороду хотілося затулити рукою рот, що Тереза й зробила, і, гнана страхом, пішла вздовж стіни по коридору вправо. Схоже, тут було розгалуження. Спочатку йшла, а потім побігла. Раптом доженуть?

До того ж так хотілося хутчій вийти нагору!..

Згодом збагнула, що просувається кудись униз. Вода під ногами сягала майже колін. Було кілька поворотів і розгалужень. Бігла навмання, все одно не знала дороги, тож і не запам'ятовувала…

Усвідомлення того, що заблукала, прийшло раптово, коли зупинилася і, стоячи по коліна в смердючій воді та непроглядній темряві, прислухалася до звуків.

Тиша.

Десь запищав пацюк. А десь хлюпнула вода, наче хтось зробив крок…

Серце стислося від жаху й холоду. Тільки тепер вона відчула, якою крижаною була застояна в підземеллі вода. Чи то від нервів, чи то від переохолодження звело вилиці і зуби від легкого тремтіння почали вибивати неспокійний ритм. Судомно хапнувши повітря, вона затисла вуста і раптом відчула жар.

Хвилею налетів на тіло, обпік і зник.

Тереза не зраділа. Згадала горище, де морозило та обпікало.

Це означає ЧИЮСЬ присутність.

Від жаху вп'ялася пальцями у своє ж тіло. Прислухалася. Тиша. Така тиша, що аж у вуха тисне. Ні плюскоту хвиль, ні пищання мишоподібних. Взагалі нічого живого.

– Отче наш, – прошепотіла дівчина і заплющила очі, – Ти, що єси на небесах…

Вона молилася і тиснулася до стіни, боялася, буде напад, що ВОНО…

Яка її чекає смерть?…

Від страху вона заціпеніла, і не відразу прорізалося усвідомлення того, що звуки повернулися і знову плюскотить вода. Яке блаженство! Тереза ніколи не раділа плюскоту хвиль так, як зараз.

Потім вона побігла далі, притримуючись рукою за мокру стіну – єдиний поводир у суцільному мороці. За п'ять хвилин почула звук води, що звідкілясь падала.

Звідкілясь і кудись вона має текти!

Завернула ліворуч. Звук віддалявся. Довелося повертатися назад. Не знала, скільки минуло часу, коли нарешті дісталася величезної округлої труби, з якої вниз в підземні комунікації летіла з гуркотом вода. Та головне, тут було світло! Маленька цятинка десь далеко вгорі. І залізна драбина, вбита у вертикальний отвір, вела до того світла.

З четвертої спроби їй пощастило підтягнутися і залізти на драбину повністю. Дозволила собі лише кілька секунд перепочинку, а потім знову потяглася до світла. За кілька метрів зрозуміла марноту радості – драбина сягала лише половини шляху: тут був ще один поверх коридорних лабіринтів. Далі отвір становив собою гладесеньку трубу, по якій лізти було неможливо.

Що ж робити? Доведеться блукати тут.

У цих коридорах було сухо. Інколи через малесенькі віконечка вгорі пробивалося світло, і Тереза практично перебігала від одного освітленого острівця до іншого.

Не знала, куди йти. Дуже боялася знову потрапити у воду.

Біля наступного віконечка, на повороті, довелося зупинитися. Десь зі скрипінням відчинилися масивні двері, і, судячи з кроків, увійшло кілька людей. Важкі кроки належали чоловікам, мовчазним і безпристрасним. Тереза знала кому.

Відсахнулася і якомога безшумніше побігла по коридору. Якщо це можна було назвати бігом. Вона втомилася, а ще боялася бути почутою.

Ось відійде подалі і тоді…

Тоді не настало. Коридор за черговим поворотом закінчувався дверима. Тут не було кола, був звичайний урізний замок для ключа. Але ключа не було.

«Кінець», – подумала Тереза, адже переслідувачі йшли слідом в її напрямку…

Проте ще хтось був з іншого боку дверей.

Куди бігти?!

Тереза чітко почула, як у замок ввійшов ключ, провернувся і…

…на порозі стояла «Жасмін».

– Хутчіш! – сказала дівчина.

І Тереза, що завмерла від подиву і втоми, метнулася до неї. Тільки коли Рома зачинила двері і знову провернула ключ, Тереза зрозуміла, що ця юнка може бути з ними. Вона більше не вірила у випадковість.

– Хто ти, в біса, така?

– У нас немає часу на питання! Біжімо, тут є інші ходи.

– Нікуди я…

– То за кілька хвилин потрапиш до них. У тебе немає вибору.

«Жасмін» мала рацію, і Тереза мовчки попленталася за нею.

Рома освітлювала коридори ліхтарем і точно знала шлях. Навіть не замислювалася, де і куди звертати. Вони просто бігли, не зупиняючись. У Терези навіть закрутилася голова від постійних поворотів.

– Давай секунду відпочинемо, – попросила рятівницю.

– Немає часу. Вони знають, де ти.

– Як?

– Їм розповідають.

Тереза не допитувалася, хто чи що. Все зрозуміла.

* * *

Олександр Януш прокинувся від звуку битого скла, різкого, поряд. Спросоння повернув голову і помітив навстіж відчинене вікно. Начебто й вітру не було і штори спокійнісінько звисали по рамах. Але він зачинив вікно звечора, готовий був поклястися, що зачинив і провернув замочки…

«Що за чортівня?» – подумав він.

Лінькувато встав з ліжка. Звук битого скла вирвав його з полону чудового сну. Давно, вже багато-багато років поспіль, не снилася йому Марта. Така молода, вродлива й усміхнена, як тоді, коли вони тільки познайомилися. Така жадана…

Вони були в полі, де росло безліч квітів неземної краси. І вони були до нетями щасливі. Не міг сказати чому. Просто по-справжньому щасливі. Сміялися, веселилися, бігали.

А потім Марта простягла до нього свої руки і мовила:

– Ми пройшли через пекло, тепер я покажу тобі рай…

Аж просинатися не хотілося.

По-іншому бути не могло. Вікно відчинилося з такою силою, що з однієї шибки вилетіло скло. Як воно могло відчинитися? Другий поверх. Вітру немає. Вікна були зачинені наглухо.

Він підійшов до підвіконня і остовпів.

На вулиці перед будинком стояла Марта. Не така, як у сні. Довге нечесане волосся, темні синці під очима, що чітко контрастували з блідою шкірою, і безтямний погляд великих втомлених очей. Одягнена в щось середнє між нічною сорочкою і рядном, воно виглядало жалюгідно. Стояла нерухома і дивилася на Олександра. А потім раптом простягла до нього свої сухі руки. Як уві сні.

Хвиля жаху накотилася з нищівною силою, примушуючи його спочатку захлинутися повітрям, а потім, крізь різкий біль, відчути, як затихає власне серце.

* * *

Лише в костьолі вони нарешті змогли відпочити. їх впустив отець і тут же слідом зачинив двері. Глянувши на жалюгідний вигляд Терези, за кілька хвилин приніс відро теплої води і залізний таз.

– Гадаю, від чаю не відмовитеся, – мовив священик і зник.

– Не виходь за межі костьолу, – попередила Рома і вийшла вслід за священиком.

Тереза й гадки не мала куди-небудь зникати. Вона втомилася, як ніколи в житті. Досить вешталася, тож тепер ладна була сидіти тут вічність. А ще краще було б поспати. Щоправда, сумнівалася, чи зморив би сон. Було стільки запитань, та й нерви все ще натягнуті, як струна.

Ну чому це сталося з нею? Навколо мільйони людей, і всі живуть нормальним життям, нічого не знають і навіть не здогадуються про паралельні світи та потойбіччя.

А вона втягнута в авантюру, ставка в якій – життя. Треба розповісти Борису, він щось придумає і обов'язково витягне її з халепи.

Ноги в теплій воді розм'якли і почали неприємно нити. Ступні всі в саднах, подряпані, а якщо врахувати чистоту води в підземеллі, то виникала висока ймовірність зараження.

«Треба було їхати до Бориса, а не на зустріч», – картала себе подумки.

І раптом спіймала себе на тому, що жодного разу не згадала про Валентина.

– Чай, – почула голос Роми.

Вона глянула на паруючу чашку запашного чаю і замість подяки запропонувала:

– Давай розберемося в ситуації. Ти в офісі Валентина не працюєш і ніколи не працювала. Так?

Рома кивнула і сіла поряд з Терезою.

– Хто ти така?

– Я хочу допомогти.

– Чим?

– Знаннями.

Тереза отетеріла.

– А що, навколо всі багато знають, одна я така нетямуща?

– Коли це стосується потойбічних.

– Стривай… – Страшний здогад вколов свідомість. – Ти якось пов'язана з історією моєї матері?

Дівчина кивнула і відвела вбік сповнений туги погляд.

– Як?

Вона мовчала, здавалося, навіть кусала губи, але мовчала.

– Яке ти маєш відношення до неї?

– Ти моя покута, – тихо перебила Рома.

– Що?

Уже абсолютно нічого не розуміючи, Тереза затулила рукою очі і заскиглила. Хотіла заплакати, але не вийшло – не в її правилах. Нила душа, і вона ненавиділа «Жасмін», але нічого не могла вдіяти.

– Розповідай, – грубо мовила, забуваючи, що дівчина щойно витягла її з пекла.

Але та ніскілечки не знітилася.

– Пообіцяй не задавати ніяких запитань.

– Що? – обурилася Тереза.

– Наприклад: хто я, звідки все знаю…

– І чому я – твоя покута?

– Також, – спокійно підтвердила Рома.

Не витираючи ступнів, Тереза вийняла ноги з таза і відійшла на кілька метрів. Тепер вона вже нікому не вірила і не здивувалася, коли б Рома виявилася «трохи» не людиною.

– То що ж мені можна питати?

«Жасмін» подивилася на неї такими чистими сумними очима, що аж серце тьохнуло. Такі люди не завдають зла. Даремно вона так. Як кажуть: «Ніхто тобі не друг, ніхто тобі не ворог». І мимохіть глянувши на мокрі сліди на килимі, Тереза сіла на стілець навпроти Роми.

– Благаю, говори! Це стосується мого життя, а всі навколо мовчать, мов води в рота набрали. Надто багато таємниць.

У Роми ледь не потекли з очей сльози.

– Пробач.

Тереза здивовано глянула на дівчину. За що вона просить пробачення? Щойно врятувала і щось таке теревенить…

– Те, що я розповім, відбулося понад двадцять років тому. – Відчуваючи безкрайнє здивування Терези, Рома відвела погляд убік. – Буду говорити основне, не вдаючись у дрібниці, бо це тебе ще більше заплутає, але, – вона трохи перевела подих, а потім її голос нараз став зовсім спокійним, – головні герої – це твоя мати Марта, її подруга Алєся, яка була родичкою Діни, та ще троє друзів Діни.

– Це ім'я починає мене дратувати, – мовила Тереза і не помітила, як Рома примружила очі.

– Діна щойно вийшла заміж, – прикривши повіки, почала Рома, – сказати, що вони з Борисом кохали одне одного, означає не сказати нічого. Вони були створені одне для одного. Познайомилися, коли вона була на першому курсі в університеті. Знаєш, як це буває?… – Рома якось недоречно засміялася. – Нові друзі, перше кохання! Компанія відразу ж сприйняла їх як єдине ціле… І безліч спільних планів на майбутнє. Майбутнє… – Останнє слово вимовилося важким і таким чужим голосом, що аж серце защеміло. – Ніхто не думав, що майбутнього може не бути. Такі люди, як Діна, багато досягають. Бачила рекламу «Спрайту» щодо скандально відомої журналістки? – І дочекавшись, поки Тереза кивне, вела далі: – Діна мала стати видатною людиною, як кажуть, потрапила в потрібний час і в потрібне місце. Професор в університеті був поведений на давніх релігіях та окультизмі, тож з літературою відповідного напрямку проблем не виникало, а Діна раптом вирішила, що спеціалістів саме такого профілю відчутно бракує і можна зробити непогану кар'єру. – Саркастична посмішка не сходила з обличчя Роми, що дивувало Терезу більше, аніж текст. – Мабуть, багато доцентів могли позаздрити знанням талановитої студентки… Як я сказала, Діна щойно вийшла заміж і вони з Борисом шалено кохали один одного. Проводили разом кожну мить, жадібно крали кожен день, кожне свято, цілі ночі проводили без сну… Таке враження, що відчували недовговічність свого щастя… Обожнювали пустувати, годували одне одного фруктами, тортами, до речі, Борис одного разу так мало не вдавився. – Рома підвела очі, і в її погляді промайнуло щось таке невловиме, не то блаженство, не то щастя, аж мурашки побігли попід шкірою. – Він завжди розповідав їй, які в них будуть дітки і який будинок…

– З каміном, – тихо з ледь примітним цинізмом мовила Тереза.

Раптом захотілося затулити руками вуха. Не бажала слухати про Діну. Жодного слова. Ну хто вона така? Звичайнісіньке дівчисько, вискочка, яка, можливо, нічого б не досягла в житті. Вона жила давно, з Борисом була разом, може, два, від сили три роки… І вже понад двадцять років її немає.

Борис зреалізував її у спогадах. А це дівчисько, Рома чомусь теж вбирає її в лаври… Та й ім'я в неї якесь дурнувате. Діна. Ну що тут гарного? Сам звук її імені почав дратувати.

Тереза уникала думки про те, що це роздратування лише звичайні жіночі ревнощі.

Мертва суперниця – ідеальна, з нею неможливо змагатися. І це найбільше діставало.

Рома пильно глянула на співрозмовницю, задумливо зручніше всілася у кріслі і тихо, майже збайдужілим голосом, підтвердила:

– Так, з каміном. Та це вже немає значення. Ти хочеш почути, що сталося далі?

Тереза кивнула.

– Це було в кінці другого курсу. З Болгарії приїхала її двоюрідна сестра Алєся з подругою. Так. З Мартою. Запам'ятай, Терезо, біда стається лише з чиєїсь вини, і до біди багато не треба… Алєся знала про захоплення Діни і приготувала сюрприз. У родинних архівах виявилися якісь давні книжки, записи… Самі дівчата не могли розібрати змісту символів, тож привезли на оцінку «спеціалісту». А спеціаліст на той час почала вести власні нотатки досліджень, документувати їх. Були фотографії і навіть відеоматеріал. На превелике лихо, Діна почула про печеру, розташовану серед лісів у Карпатах, у місці, яке селяни називають Межею. Навіть знайшовся провідник, якого вже через кілька днів група ніяк не могла знайти…

– І що ж там… за Межею? – не втрималася Тереза.

Сама не помітила, як пальці вп'ялися в дерев'яні бильця крісла. Межа, місце, поблизу якого вона так любила проводити час… Завжди хотіла потрапити за Межу. Це навіть стало нав'язливою ідеєю.

Але… і хотілося, і кололося.

– За Межею? – перепитала Рома, її аж ніяк не тішила нетерпелива цікавість Терези. – За Межею недобре… Так кажуть. Туди краще не ходити. А ось коло Межі колись був надзвичайної краси храм. Дивної прекрасної архітектури – так свідчать записи в манускриптах.

– Білий, – продовжила Тереза. – Зі сліпучо сніжно-білого мармуру, з безліччю відточених граней і неймовірною кількістю статуй тварин, людей… сирен…

Останнє вона сказала здавленим голосом, раптом згадавши свій «прекрасний» сон останньої ночі в хатині. В оту хатину не хотілося повертатися ніяк, навіть заради сніжно-білого храму у своїх фантазіях.

– Так, можливо. Я храму не бачила. Але знаю, що він належав якійсь дуже лихій кривавій богині. Демонічному божеству, і протягом століть там збиралася дуже небезпечна негативна енергетика. Можливо, тому темна сила, що вийшла з надр пірамід, обрала місцем спочинку мальовничі кручі озера. А що місце там досить доступне, то розмістилася трішки далі – у величезній печері гори. Там, може, було не так романтично і прислужники ходили не в сніжно-білих тогах, але суть не змінилася. Земля справді проклята. Мертві там чують мертвих, крики, стогін, плач!.. Мертві там бачать таке, що живим може приснитися хіба що в найжахливіших снах.

– А живі?

Рома знизала плечима:

– Живі не чують нічого. Ні птахів, ні звірят. Там того немає. Живі там не ходять, а якщо й приблукають, то не повертаються назад. Та ось групу дослідників, очолену Діною, ВОНО чомусь випустило. Впускало і випускало, навіть склалося враження, що все, сказане місцевими, – брехня. Та потім стало зрозуміло, що ЙОМУ так було вигідно… Ти пий, бо чай зовсім охолоне, а тобі треба зігрітися.

Від несподіваної турботи стало млосно. Не так, щоб Тереза не любила, коли про неї турбуються, навпаки, все життя бракувало щирої ласки та любові, але… тут турбота здалася недоречною.

Дівчина так багато знала про досить унікальну справу, яка зовсім не стосувалася її. На перший погляд. І не хотіла говорити, ким є насправді.

До речі, як вона потрапила до офісу Валентина? Тільки тепер Тереза усвідомила глибину питання. А як вона натрапила на Терезу в підземеллі? Можливо, якби Рома була старшою жінкою, це можна було б списати на якийсь досвід, знання… але вона була явно молодшою за Терезу. Менше двадцяти на вигляд.

– Ти теж… донька когось з тих, що…

– Був у групі? – продовжила Рома.

Дівчина кивнула.

– Ні.

Простіше було б, коли б теж виявилася «нащадком».

Як і Тереза.

Здавалося, зігріта чаєм, обвита тишею костелу і зажурена розповіддю, Рома добре розуміла, про що зараз думає Тереза. В які щілини буття намагається зазирнути. І від цього ставало ще сумніше.

– Борис не заслуговує на таку долю, – раптом вирвалося в Роми.

– Ти його знаєш?

– Ні.

– Таким тоном можна говорити тільки про знайому людину.

– Я просто поставила себе на його місце. – Рома відвернулася від дошкульного погляду Терези. – Тобі вже краще?

– Так.

Справді. Людина намагається тобі допомогти. Ризикує власним життям, аби витягнути з багна, куди закинула тебе доля. А ти ще й намагаєшся допекти власним цинізмом і розпитуванням. Попросили ж: не розпитуй. Ні. Все треба знати.

Та що б вона знала, якби не Рома? Тільки зараз потроху, мов розбита мозаїка, почала складатися якась цілісна картина.

– То що ж сталося там, за Межею? – спитала Тереза, переставши копирсатися в дівчині.

А та змучено глянула на Терезу і майже істерично зареготала:

– Вони вирішили зняти документальний фільм. Уявляєш, там! І знаєш, що вони фільмували? Ритуал розмови з демоном. Чи щось подібне до цього. Саме таку книжку з ритуалами привезли з собою Алєся та Марта. Марта була трішки молодшою, але вже зацікавлена тим, що так вивчали решта. Їй дозволили дивитися на виставу, розіграну п'ятьма. До того ж на випадок, якби з обладнанням було щось не те, Марта могла б направити камеру і все таке. – Рома болісно затулила руками обличчя і за мить мовила: – Найжахливіше те, що на ритуалі мали бути присутні лише п'ятеро. Кожен зі своєю роллю. Я не знаю, що було б, якби ритуал вдався. Але… їх було шестеро і щось пішло не так…

Рома раптово обірвала свою розповідь, глянула вгору і прислухалася, наче почула якийсь звук. Тереза, стривожена поведінкою співрозмовниці, теж насторожила власний слух, та відповіддю була тільки тиша. Блаженна церковна тиша.

– Що? – пошепки спитала Тереза.

У відповідь Рома закрутила головою, мовляв, «нічого», а потім знітилася і, схопивши ще повну чашку Терези, сказала:

– Треба віднести чашки.

Правда, схаменувшись, віддала чашку Терезі і за мить зникла десь в захристії.

А дівчина мовчки продовжувала сидіти і чекати на свою нову подружку. Вона навіть не спитала, куди Рома йде. Мало куди можна поспішати. Щось сталося, щось заболіло… в туалет, зрештою.

Зате звільнився час для осмислення подій.

Отож, як казав один із наших президентів: «Маємо те, що маємо». Тепер треба шукати шлях, як вибратися із «трясовини».

З одного боку, є зловісна сила давнини і якісь начебто люди (начебто, бо вони мертві – Тереза не мала сумніву), які ще невідомо, що хочуть. В одному можна бути впевненим на сто відсотків – вони полюють на неї. І можуть чекати на неї де завгодно – на вулиці, вдома, навіть при виході з костелу. З другого боку, на світі є Борис, який, можливо, може коректувати дії сили потойбіччя, він багато знає, добрий і допоможе їй. Ще є рома, яка теж щось знає, і чимало. Тереза подумала, що треба буде задати їй ще кілька запитань, як тільки вона повернеться, – наприклад, що потрібно демону особисто від неї. Ну і, звісно ж, на їхньому боці Бог, який сьогодні прихистив утікачок у своїй домівці. Він все бачить і все чує і повинен допомогти у нерівній боротьбі. В цьому Тереза не сумнівалася.

Втомлена і зігріта теплим чаєм, Тереза раптом відчула, як віддаляються її власні думки.

«Але як це?» – подумала вона і стрепенулася.

Дрімота ледь відпустила її зі своїх чіпких обіймів. З вікна вже ясно світило сонечко. (І коли встигло?) Та Роми все ще не було. І вся тиша у храмі, наче знущаючись, підказувала, що чекати марно.

Нарешті почулися довгоочікувані кроки, але, на жаль, вони належали не Ромі. Священик повільною старечою ходою підійшов до дівчини і ненав'язливо мовив:

– Через годину розпочнеться богослужіння. Якщо тобі потрібен відпочинок, можеш пройти в захристіє.

«Боже, – подумала Тереза, – невже в цьому світі ще є добрі люди?»

Спроквола встала з крісла і, подякувавши, відмовилася:

– Ні, отче, я піду додому. Навряд чи при світлі… різні ходять.

Священик не зрозумів.

– Я тобі відчиню.

Справді, за ними ж зачинили двері. А як же Рома?

– Ви не бачили моєї подруги? – спитала Тереза, хоч уже знала відповідь. – Вона віднесла чашку…

Священик похитав головою і здивовано розгледівся.

– Може, десь…

– Ні, не треба її шукати, – твердо мовила Тереза. – У неї свої таємниці.

* * *

Вже була далеко позаобідня пора, коли Валентин виявив бажання прокинутися. Власне, не за своїм бажанням – надто вже дошкуляв телефонний дзвінок. Але клятий апарат ще ж потрібно знайти! В післянічному розгардіяші це справа не з легких.

Рука метнулася в бік тумбочки, але там стояли лише фужери та пляшка недопитого шампанського, яка тут же злетіла на підлогу. Втримати пощастило лише один з фужерів, інший полетів услід за пляшкою і відразу ж розбився.

Надокучливий телефон на мить замовк і за секунду заново почав свою пісеньку.

– 1 не набридло? – з притиском спитав Валентин чи то в апарата, чи то в того, хто намагався додзвонитися.

Зрештою вкляк на підлозі, а потім і заходився розгрібати речі, розкидані по килиму. Простирадло, сорочка, ще щось, здається, не його… А коли дістався телефону, той нарешті замовк. Заради справедливості, не усвідомлюючи, що робить, Валентин таки зняв слухавку і сказав своє «алло», та відразу поставив на місце наповнену гудком слухавку.

Спересердя глянув у стелю, а потім задивився на власне відображення у велетенському дзеркалі, яке було переднім покриттям довжелезної шафи у спальні. Слід сказати, дурнуватий вигляд був у нього зараз. Голий, втомлений, навколішки на підлозі та ще й з телефонним апаратом у руках. Страшенно боліла спина, і не тільки боліла – пекла, пашіла. Розім'яв пальцями м'язи потилиці, а потім встав і підійшов до дзеркала. Хотілося дуже знати, що ж сталося зі спиною. Його здогад підтвердився. Ну просив же не дряпати! Що ж скаже Тереза, коли гляне на ці довжелезні сліди від нігтів?

Сама винна. Треба було приїхати до Києва, коли пропонував. А в неї постійно якісь справи. Виставка. Теж мені, митець. Художниця від слова «худо». Одне слово, що киця хтіла, те й має.

Але не все так погано, добре, що сам у кімнаті. Випровадив-таки зранку ту дівку з квартири. Образилася, щоправда. Ну й нехай більше не потрапляє на очі. Таких, як вона, – хоч греблю гати.

Ось тільки виспатися не дали. Хто ж міг телефонувати? Якби телефонували у справах, так довго апарат би не займали. То щось інше…

Зателефонують вдруге, якщо їм так треба…

Другий дзвінок витягнув Валентина з ванни. В кімнаті вже було більш-менш прибрано, тож стало можливим присісти на край ліжка і обговорити нагальність проблеми в спокійній обстановці.

– Вибачте, що турбуємо, – почали на іншому кінці дроту.

Валентин промовчав, але кивнув. Мовляв, авжеж, завжди вибачаються перед тим, як завантажити власними проблемами.

За кілька секунд з'ясувалося, що телефонують зі Львова, з фірми Олександра Януша, і що більше говорили, то більше дивувався Валентин, адже зателефонувати попросили родичі померлого.

– Олександр Януш помер учора вночі, – продовжували по телефону і зараз-таки пояснили: – Серцевий напад. Ми не можемо знайти його доньку, а завтра похорон. Стало відомо, що ви плануєте з нею одружитися, тож виникла думка, може, вона з вами в Києві…

– Ні, її тут немає. Але стривайте, як то ви не можете її знайти? Вона мусить бути вдома, ну-у-у, може, вийти на кілька годин з квартири, от і все, а весь інший час…

– її немає. Родичі питали в сусідів. Вона вкрай рідко буває вдома. Немає по кілька діб. Вчора і сьогодні вночі її вдома не було!..

Даремно вони це сказали. Що перше приходить в голову чоловікові, коли йому кажуть, що наречена не ночує вдома?

Отож-бо.

Валентин винятком не став.

Ще мить покрутивши в руках слухавку, він буркнув щось на кшталт: «Я розберуся, коли похорон?» І поклав слухавку.

Отже, не ночує вдома.

У батька вона ніколи не залишається на ніч. Хіба знову поїхала в Карпати. Але ж виставка.

Чи, може, в неї хтось з'явився?

Так, найімовірніше.

От стерво. Жінки ніколи не можуть бути вірними! Чогось природа їм недодала. Почуття відповідальності, наприклад. І це вона хотіла стати його дружиною? Забагато честі для такої.

Чи, може, вона надумала покинути його? Перед самим весіллям!!!

Ще й старий Януш так невчасно помер. Кому ж тепер підуть його грошенята? Старий збив добрий капітал на своєму віку, є за що поборотися. І ця кішка, вірніше дурне немудре кошеня, вирішило раптом позбавити його всього.

«А, не в ті ігри бавишся, Терезо. Не вдасться. І ти, і грошенята твого батька будуть моїми. Тільки моїми. Навіть якщо доведеться пройти по трупах», – вирішив Валентин, набираючи домашній номер телефону Терези.

Коли за третім разом не відповіли, він переключився на мобільний. Кілька спроб закінчилися автоматичним скиданням. Навіть не рахував скільки. А коли вже вирішив, що мобілка в недосяжному для Терези місці, на іншому кінці раптом відповіли.

– Алло, – почувся чоловічий голос.

– Доброго дня, можна Терезу, власницю телефону? – Валентин намагався говорити якомога спокійніше.

– Її немає.

– А де вона?

– Ми не маємо такої інформації. Це СТО. Нам клієнт здав авто на ремонт. Машина вже готова.

– Клієнт чи клієнтка? – перепитав Валентин, підкреслюючи кожну букву.

– Клієнт.

– Олександр Януш?

– Ні.

– Хто?

– Ми не маємо права надавати таку інформацію.

Та й скинули.

Валентин не здавався. Спробував ще раз. Ще не було людей, з якими неможливо домовитися. Справа тільки в сумі – золоте правило бізнесу. І вирішення особистих проблем також.

Але на мобільному Терези більше не відповіли.

Тремтячими від нервів пальцями поспіхом набрав домашній телефон Олександра Януша. Довго чекати не довелося. Відповів, звичайно, не господар, але інформацію таки надали. Що знав, те й дізнався.

– Ні, вона не ночувала в батьковому будинку. За останніх кілька днів бувала тут тричі. Перед тим кілька тижнів взагалі не з'являлася…

– Вона була в Карпатах.

– Сьогодні зранку туди їздили люди, зараз її в Карпатах немає.

– І ніхто нічого…

– Не знає, – продовжили фразу за Валентина.

– Похорон післязавтра?

– Більше чекати не можемо.

– Я зараз же виїжджаю до Львова. Олександр мав стати моїм тестем, у нас були чудові стосунки, і я першочергово займуся пошуком Терези. Це вже сто відсотків.

«Це вже сто відсотків, – повторив собі недоречну фразу, коли поставив апарат на тумбочку і кинувся одягатися. – З-під землі дістану. Кого завгодно на ноги поставлю… Ти зі мною так не вчиниш».

Гроші справді роблять багато, і, сидячи в м'якому кріслі літака, він уже знав, що в аеропорту його зустрінуть люди і він зможе відразу ж взятися до справи. Досить розважатися з дівчатами. Тут його власна з-під вінця планує втекти.

Ох, і пошкодує про це Тереза! Тепер вона знатиме, з ким має справу.

В пам'яті спливали моменти їх знайомства, випадкові зустрічі, що стрімко переросли в досить серйозні стосунки. Валентин звик до легких перемог. Тереза винятком не стала. Але втримати її було значно важче, ніж інших. Не можна сказати, що жінки часто йшли від Валентина. Радше навпаки. Але Тереза… їй було байдуже, чи матимуть стосунки продовження. А стосунки на рідкість виявилися рівноправними (беручи до уваги бізнес її батька). Як людина, Тереза, може, трішки відрізнялася від інших. Зовсім трішки. Своєю нереальністю. Власне, Валентин був готовий поклястися, що деякі дівчата варті були набагато більше. Але в них не було такої чудової родини…

Тереза ж, мабуть, на все життя залишиться примхливим, ні на що не здатним дитятком. Сама по собі вона нуль. Не може себе забезпечити. Не може вирішити власних найдрібніших проблем. Не пробивна.


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю