355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Iрина Хомин » Сакрал » Текст книги (страница 6)
Сакрал
  • Текст добавлен: 20 марта 2017, 13:00

Текст книги "Сакрал"


Автор книги: Iрина Хомин


Жанр:

   

Ужасы


сообщить о нарушении

Текущая страница: 6 (всего у книги 12 страниц)

Потягнувшись у кріслі, Тереза солодко заплющила очі: тільки тепер вона відчула, як сильно хоче спати. Нерви, комп'ютер, безсонна ніч – все поставило свій відбиток і тягнуло її у тимчасове миле забуття. Хоча б на кілька годин. І так з заплющеними очима вона раптом усвідомила, що незнайоме дівчисько розповіло їй значно більше, ніж вона дізналася від усієї решти, разом узятої.

– Рома, звідки ти стільки знаєш? Тільки не говори про університет. Не повірю.

– І правильно зробиш, – відповіла та, відходячи від столу, – дядько розповідав, але він раптом помер. І я не знаю від чого. Не знаю, як це пояснити, але… – Рома підійшла до крісла перед столом і сперлася на спинку ліктями. – Розумієш, він мене виховав, а коли його не стало, я захотіла дізнатися побільше про це, тому пішла на філософію… На життя не скаржуся. Моя майбутня спеціальність мені подобається, робота теж. У мене все гаразд… ти можеш похвалитися тим же?

Тереза задумалася. Чітке запитання. І треба негайно відповісти «так», але… Ніколи не знала спокою в житті, постійно шукала чогось, сама не знала, що саме, здавалося, мистецтво може стати смислом життя, та чогось бракувало. Постійно це зрадливе «але».

– Так, – збрехала Тереза і чомусь подумала про власну маму. – Я маю роботу, власне хобі, я митець – малюю картини, в мене заможний батько і досить забезпечений наречений. Що ще потрібно?

Як для доказу високого рівня забезпечення Валентина, Тереза обвела поглядом зі смаком обставлений дорогими меблями кабінет.

Рома простежила за поглядом Терези, але замість заздрості в її очах з'явилася жалість.

– Ти щаслива?

Ні! О Господи, як на світ просилося «ні»! А ще німий крик про допомогу! Вічно заклопотаний батько, пихатий самовдоволений наречений, матір-убивця і демон, що полює на неї.

Як же хотілося од відчаю кричати!

Вона промовчала.

Чим може допомогти Рома?

Вона підвела погляд на свою нову знайому і помітила в її очах, та й в усій постаті, щось не по роках зріле, серйозне, доросле. Щось дуже мудре, затягнуте в оболонку вісімнадцятирічної дівчини.

Але то була лише мить.

Потім Рома підійшла до столу, взяла в руки кілька папірців, розглянула їх і мовила:

– Я знаю, про що тут йдеться. Але… мені потрібно пригадати. До того ж я поспішаю. – Дівчина з тривогою подивилася у вікно. – Коли ти матимеш вільний час для зустрічі?

«Дивна вона, – подумала Тереза. – Зараз глупа ніч, а вона кудись поспішає. І зустріч пропонує, наче власними справами не завалена».

– Не знаю, – відповіла вголос.

Хотілося позбутися нової знайомої. Назавжди.

«Жасмін» кивнула. Невпевнено поклала пожовклі від старості папери на місце і раптом усміхнулася:

– До побачення.

– До побачення, – відповіла Тереза, а коли Рома вийшла, додала: – Світ зійшов з розуму. А може, то я така дивна?

За кілька хвилин світло настільної лампи стало не таким різким, а монітор якось незначно помутнів. Озирнувшись через плече, Тереза зрозуміла причину такої зміни – надворі світало.

* * *

Близько п'яти годин сну вистачило, щоб зняти втому і набути божеського вигляду. Може б, і більше поспала, але безжалісний телефон своїм дзвінким тоненьким надокучливим голосом розривав навколишню тишу.

– Алло, – спросоння мовила в слухавку.

– Вибачте, – почулося на іншому кінці дроту, – не думав, що ви ще спите, вже обід і сонце в зеніті…

– А з ким я розмовляю? – безцеремонно обірвала незнайомого Тереза.

– Мене звуть Олег Дарсов. Навряд чи ви мене пам'ятаєте…

Дарсов, Дарсов… Тереза справді не могла нікого згадати з таким прізвищем, проте їй не дали часу на спогади.

– Кажуть, ви шукаєте партнера для виставки. В мене є чимало робіт, і я справді зацікавлений у нашій співпраці. Бачив ваші картини, вони чудові. Думаю, наш спільний проект матиме великий успіх.

«Наш спільний», – подумки повторила Тереза.

Вона стільки намучилася, а тепер «наш спільний». Але це шанс провести виставку.

– Ви гадаєте, по телефону ми зможемо домовитися? – перервала Тереза потік похвал.

– Ні, звичайно, ми мусимо зустрітися! О двадцять першій годині біля входу в Оперний театр.

– Що? – не приховала здивування Тереза.

– Сьогодні прем'єра. Постановник – мій друг. Я вас познайомлю.

За інтонацією Тереза зрозуміла, що Дарсова розпирає гордість за друга. Не терпіла людей, які хваляться чужими досягненнями. Вона взагалі вже не була впевнена, чи хоче виставки. Але коли-небудь це божевілля закінчиться і треба буде жити нормальним життям. Про завтра необхідно подбати сьогодні.

– Гаразд. О двадцять першій біля входу. До зустрічі.

І поклала слухавку, не давши можливості попрощатися.

Хотілося їсти. Перше і єдине, що перекривало будь-які інші бажання. Все ще лежачи, спросоння, Тереза почала згадувати, що в неї є смачненького в холодильнику. Готового нічого. Вона взагалі не любила куховарити, тож тепер доведеться згадувати, що таке кулінарія. Добре хоч продукти в холодильнику є – має гарну звичку скупитися. Правда, не могла згадати, що там свіже, а що не дуже. Але не біда…

Ванною ще скористалася, а от до холодильника їй дійти не довелося.

Тишу розірвав вхідний дзвінок, і Тереза чимдуж кинулася до дверей. Це мав бути Борис. Він обіцяв прийти після обіду або на другий день.

Як же їй хотілося, щоб то був Борис! Не знала чому. Не Валентин, не батько, не хтось інший, а саме Борис. Йому ніколи не доведеться нічого пояснювати, біля нього можна відчути себе слабкою і беззахисною, і це не буде принизливим, з ним цікаво спілкуватися і… вона відчувала себе поряд з ним тендітною красивою жінкою. Не знала чому. Мабуть, сама ще не усвідомлювала, що хоче йому подобатися. Можливо, в ньому відчувалося кохання. Правда, кохання до іншої жінки, давно мертвої і недосяжної… її не турбувало, що він марив померлою дружиною і що був старший віком. У ньому відчувалося кохання і життя.

Але Тереза ще не усвідомлювала, навіщо їй йому подобатися. Просто виникло таке бажання і все…

На порозі, спершись на одвірок, справді стояв Борис. Джинси, сорочка з коротким рукавом і тиха усмішка. Тереза теж усміхнулася, інстинктивно пригладила долонею волосся і запросила гостя у квартиру.

– Я збираюся щось приготувати на сніданок. Обід, – виправила себе. – Що б ти хотів смачненького?

– Наш обід чекає на нас у машині, – здивував Борис. – Все, що тобі залишається, – це якомога зручніше одягнутися, ми їдемо в парк на пікнік.

– У парк на пікнік?

Її радості не було меж, але все ж таки щасливий вигляд вона намагалася приховати. Незручно ж. Борис усміхнувся – він все бачив, тож, зрозумівши, що його не обдуриш, Тереза широко всміхнулася і побігла вдягатися.

Пікнік. Це ж треба! Коли вона останній раз ходила на пікнік? Десь в універі з друзями. Завжди мріяла про пікнік на двох. Валентин ніколи не опускався до подібного: розкішні бари, ресторани; він вважав, що вартий лише такого, а посидіти на природі і з'їсти бутерброд… Ну що ви! Це ж так низько!

Хвилин за п'ять Тереза вже була одягнена і готова до виходу. Джинси і топік підійшли – кращого для прогулянки не придумаєш.

Боже, вона навіть забула, що її поєднує з цим чоловіком! Про все на світі забула!

А Борис не поспішав нагадувати. Жодним словом не згадав про демонів і про свою роль. Розповідав про подорож по Атлантиці, і про цікаві звичаї різних країн, і про найрізноманітніші страви Китаю та Індії.

За якийсь час дівчина відчула, що їй страшенно хочеться їсти.

– Що у нас є? – поцікавилася вона.

– Щось дуже смачненьке.

– А що саме?

– Побачиш. Голодна?

– Так.

Турбота й інтрига. Горюча суміш для серця, яке ніколи не кохало. Але Тереза цього ніколи не усвідомлювала, їй тільки хотілося подобатися.

А що Борис? Сто років ні про кого не турбувався. Останніх два десятки присвятив вивченню окультних наук, встиг пожити в Індії та на Тибеті. З болем у душі і коханням у серці. До Діни. Яке прекрасне ім'я, чи не так? Не можна сказати, що в його житті більше не було жінок. Були. То тут, то там. Час від часу вони прикрашали його життя, але завжди залишалися лише окрасою.

Терезу хотілося захищати. Пояснювалося все дуже просто – це стосувалося справи. Його місії. Про яку в цю хвилину чомусь абсолютно не хотілося згадувати.

– Приїхали, – сказав Борис і зупинив авто біля великої поляни недалечко від парку Знесіння.

Тут було, як завжди, гамірно, діти каталися на гойдалках, мами сиділи на лавках, трохи далі від заповнених людьми столиків охочі їздили на конях – помаленьку, потихеньку, по колу.

Коли Борис з Терезою підійшли, чоловік у спортивному костюмі відразу ж мовив:

– Зараз звільниться другий кінь, і можете забирати їх до вечора.

Тереза здивовано глянула на Бориса. На душі стало так приємно і радісно, що… захотілося його обійняти.

– Уже все домовлено, так? – перепитала очевидну річ.

Борис тільки кивнув.

Тим часом під'їхав чорний мов ніч кінь, з нього зсадили молоду дівчину, а вуздечку передали Борису.

– Якого вибираєш?

Був чорний і каштановий. Звісно, Тереза вибрала вороного, недолюблювала інших мастей. А потім все було, як уві сні.

Вони їхали верхи по стежинах між дерев, по пагорбах, намагаючись пригнутися від гілок та щиро сміючись. І байдуже, що навколо люди і що вони з неприкритою цікавістю спостерігають за парою. Головне, що їм зараз, цієї миті так добре. Адже в нашому світі так рідко буває справді добре.

Шашлики були готові тільки години за дві. До цього часу Тереза вже встигла сп'яніти від випитого вина, наїстися бутербродами та салатом, а ще добре, до болю, вилежати боки.

– Так що, – продовжувала Тереза, – в мене є мрія – стати відомою художницею, досягти успіху в мистецькому житті суспільства. Правда, мені поки що не таланить. Аж ніяк.

– Поталанить, – запевнив Борис. – Я розбираюся в людях і можу із впевненістю сказати, що тобі обов'язково в усьому поталанить. Ти прагнеш. Ти все робиш, аби досягти мети. І саме тому у тебе все буде гаразд. Вже собі уявляю: Тереза Януш у вишуканій вечірній сукні, нічого зайвого, все на місці, навколо безліч розкішно одягнених людей, всі її вітають, говорять компліменти, а всюди по стінах зали розвішано картини. Твої картини, Терезо. Це і є твоє майбутнє. Ти станеш відомою художницею, а я пишатимуся знайомством з тобою.

І замовк.

Тереза теж мовчала. Майбутнє? Звичайно, воно буде.

– Але спочатку треба розібратися з духами, – продовжила вголос власну думку.

Борис стрепенувся. Бажання захистити хвилею рвалося з душі.

– Ми розберемося з ним. Нас двоє, а ВОНО одне! – намагався пожартувати. – Я ж поряд, і тому все буде гаразд…

І знову замовкли.

Тихе і невловиме торкнулося душ. Вона не здогадувалася, що це. Не могла визначити і зрозуміти. А він не вірив собі. Перечив і гнав думки геть, намагаючись залишатися вірним пам'яті Діни.

– Ви з Валентином, мабуть, такі щасливі, адже ви одружуєтеся! – раптово для себе сказав Борис.

– Щасливі? – Од несподіванки Тереза підвелася з землі і сіла, спершись на березу. – Я не знаю, чи можна вжити подібний термін щодо нас з Валентином. Ми знаємо одне одного багато років, але… таке враження, що він окремо і я окремо. Звичайно, ми можемо створити сім'ю, прагнемо до цього… Особливо він. Але після шлюбу ми й надалі залишимось окремо.

«Чужими», – поставив свій діагноз Борис.

Та зненацька настрій Терези змінився.

– Він кохає мене. Я в цьому впевнена. Хіба можна бути нещасливою з людиною, яка тебе кохає? Він завжди дбатиме про сім'ю, забезпечить і мене, і дітей усім необхідним. Допоможе у вирішенні усіляких проблем. А я завжди займатимусь лише мистецтвом. Хіба не чудово? Звичайно, ми будемо щасливі.

Тереза намагалася переконати саму себе, але такий проникливий і розумний Борис цього не помітив. Раптом чомусь зник настрій. Мабуть, через смуток за Діною. Щоразу, коли дивився на щасливі подружні пари, сумував за своєю мертвою коханою. І зараз так само. Тереза описала тихе сімейне щастя, якого в нього вже ніколи не буде. А в неї буде, і він, Борис, зробить усе можливе, щоб її мрії збулися. Вона стане відомою художницею, а він буде нею пишатися.

– Я цілу ніч просиділа за комп'ютером, шукала інформацію про… НЬОГО.

– Чому так раптом?

– Виявилося, батько зберіг деякі мамині нотатки. А вони – суцільний шифр. Неможливо розібратися, от я й вирішила подивитися, що які символи означають. Мало що знайшла.

– З собою не взяла? – уточнив Борис.

– Ні.

Задивившись у небо всередину масивних хмар, Борис ліг на спину і, обдумавши якусь явно важливу справу, мовив:

– Буде дощ.

Вражена тим, що Борис перевів мову на таку дрібницю, Тереза враз підвелася і почала збиратися.

– Мені сьогодні ще в Оперний, – пояснила, шукаючи взуття.

– Хіба Валентин у місті?

– Ні. Я йду з іншою людиною.

– Ти йому зраджуєш?

Тереза від несподіванки завмерла. З чого він зробив такий висновок?

– Це суто ділова зустріч. З неприємним для мене типом, який хоче показати, які в нього впливові друзі. А що?

На мить здалося, що Борис полегшено зітхнув. Так хвилюється за Валентина? Незрозуміла реакція.

– Ти ж проведеш мене чи залишишся так лежати на покривалі?

– Проведу.

Уже коли допоміг Терезі сісти на коня, Борис обережно спитав:

– Ти не помічала біля себе… дивних людей, які незвично поводяться? Останнім часом.

Тереза лише засміялася:

– Останнім часом я не бачу біля себе жодної нормальної людини. Весь світ спав з розуму.

Борис, не кваплячись, прилаштував рюкзак з речами до сідла і так само неспішно скочив на коня. Його щось мучило, таке враження, ніби хотів би щось сказати, але не знає як…

Дівчину тривожило таке становище, але думки самі по собі переривалися зауваженням, що Борис вправно керує конем, чудово тримається в сідлі, їй подобалася його манера висловлювання, його ніжна турбота…

А тим часом Борис вів далі:

– ВОНО вирвалося на волю. За межу. І набуває сили. Я не можу визначити наскільки, але невдовзі ВОНО матиме владу над людьми. Переважно далекими від Бога, їхніми душами легше заволодіти.

– Навіщо ЙОМУ душі?

– ВОНО ними живиться. А тіла використовує. Просто я хочу, щоб ти була обережною, ВОНО може прислати по тебе… тіла.

Грудка страху застрягла в горлі Терези, вона важко переборола легке тремтіння рук, та все ж таки витиснула з себе посмішку і спитала:

– Навіщо йому когось присилати, коли ВОНО може прийти само?

– Якби ВОНО приходило, – Борис пригнувся, обминаючи гілля дерев, – тебе вже не було б…

– Але ВОНО приходило, – впевнено заявила Тереза.

Стривожено озирнувшись на дівчину, Борис пришпорив коня, поглядом пропонуючи Терезі зробити те саме. За двадцять років Борис жодного разу не бачив демона, якого намагався ізолювати від світу, а тут Тереза заявляє, наче він навідувався до неї. Так спокійно говорить… Невже вона його апостол?

– І яке ВОНО?

– Що?

– Сила, демон, він, воно, давнє божество, називай його як хочеш, суть не міняється.

Вперше за весь період Тереза зрозуміла, що Бориса можна досить легко розізлити. Але що такого вона зробила?

– Він, демон, він… дуже холодний. Як смерть.

– Ти знаєш, яка смерть?

– Ти коли-небудь торкався мерців?

Борис кивнув.

– Уяви собі, що таким холодом обклали все тіло…

Бориса аж зморозило.

– І… чого він хотів?

– Не знаю.

До болю затиснувши вуздечку в руках, Борис раптом зрозумів, що вона потрібна демону. Ні, вона не може бути апостолом – Марта передала хрестик, аби захистити дитя. Судячи з розповіді медсестри, вона багато знала і не могла вимагати захисту для… апостола.

– Що сталося з твоєю матір'ю?

– Схоже, вона пішла зі світу по своїй волі, – ледь чутно мовила Тереза.

Тихий шелест листків намагався привернути увагу до цього світу. Справжнього. Нормального. Одноликого. Вирвали з пекла, в яке штовхнула доля. За них вибрали дорогу. Кому матір, а кому дружина. Найрідніші люди, заради яких можна життя віддати. Жбурнули на поталу демону, а самі пішли з цього світу і з миром спочивають у землі. Що найдивніше – їх шляхи переплелися і від зустрічі зародилося щось нове. Для Бориса це було прагнення захистити, не борг, не клятва, що її дав колись давно, а прагнення захистити тендітну карооку дівчинку від усього лихого.

Для неї…

– Жаль, на деревах в таку пору не цвітуть квіти, – раптом сказала Тереза.

– Чому?

– Можливо, я прямо зараз знайшла б своє кохання, – нагадала про недавно почуту легенду про любов і відламала гілочку, повз яку проїжджала.

Вона все ще була дитиною. Грайливим кошеням, яке вигадувало ігри і вірило в них. От начебто недавно вона була така чужа та незнайома, і почуття до Діни не минули, а якесь тепло заливало душу, мов бальзам рани, і хотілося стиснути зуби, щоб не вирвалися слова подиву і прохання залишитися поряд.

– У тебе вечір сьогодні зайнятий, так?

Інтонація в його голосі примусила Терезу озирнутися і призупинити коня. Весь її вигляд питав – може, він хоче щось запропонувати, запросити кудись…

Але Борис враз схаменувся:

– Завтра привезеш мені записи Марти. Розбиратимемо разом.

Вона розчаровано кивнула.

Авжеж. А чого хотіла? Справжніх почуттів? Бути коханою і кохати? Втекти від шлюбу, що перетворить життя на існування, відчуття непотрібності та безкінечного очікування старості?

Але ще на одне питання вона справді не могла знайти відповіді: «Чому це її турбує?»

* * *

Коротка на бретельках сукня кольору кави та босоніжки на високих підборах – оце весь вишуканий гардероб на сьогоднішній вечір. На прем'єру в театр одягають одне, на ділову зустріч – інше. Її примусили поєднати те й друге.

Давно вже не було такого почуття небажання, як зараз. Хоч вовком вий, не хотіла нікуди йти. Не бажала ні виставки, ні знайомства з можливим партнером. Навіть проходячи повз телефон, зупинилася і задумалася, а чи не дзеленькнути Валентину, нехай влаштує ту кляту виставку, а вона тільки віддасть картини? Але переборола лінь та почуття безпорадності і вийшла з квартири.

Біля входу її чекало сріблясте «Ауді», що його віддав у тимчасове користування Борис. Подумки Тереза завважила, що до вечірньої сукні воно пасує значно більше, ніж її рідна «Таврія». її цікава й заздрісна сусідка критично оглянула авто й саму Терезу і з незадоволеним виглядом посунула в під'їзд.

Настрій Терези після таких оглядин трохи зіпсувався. Люди взагалі дивні створіння. Так багато говорять про прагнення до добра, про заповіді, про «не суди» та про заздрість. Але чомусь завжди ті, хто найбільше кричить, найбільше й творить лихо.

За якийсь час Тереза вже не думала про те, як не хочеться їхати в Оперний, а зосередилася, як таки потрапити на зустріч. Ніколи не бачила такої кількості пробок на автомобільних шляхах. Як на зло, почав накрапати дощ, а вона не взяла парасолі, сукні – гаплик. Не кажучи вже про її вигляд у цілому.

– Що ж ви! – дорікнула навколишнім машинам, коли на черговому перехресті довелося чекати хвилин десять.

Мокрий асфальт та потоки на склі не віщували нічого доброго.

Вона поклала руки на кермо і спересердя подумала, що одним партнером більше, одним менше – гірше не стане. Не дочекається, то й прапор йому в руки.

Глянувши на годинник, зрозуміла, що прем'єра почнеться без неї. А отже міф про її пунктуальність у бізнес-колах похований назавжди. У крайньому разі, доведеться шукати нового партнера для співпраці. І раптом стало байдуже. Як не дочекається, вона сяде в авто і поїде до Бориса. Знову дощ, вона знову змокне, прийме гарячу ванну і вип'є теплого вина…

Коли вона нарешті дійшла до входу в театр, її сукня була наполовину мокра, а біля дверей її чекав невисокий кремезний мужчина років тридцяти, може, трішки більше.

«Це не може бути він. То хтось інший», – благала долю.

Так хотілося… до іншого.

– Добрий вечір. Щось трапилось? – Турбота в голосі Дарсова дратувала.

Він пізнав її. Але Тереза пригадати його не могла.

– Добрий вечір. Ви…

– Олег Дарсов. Я бачив вас на одній з вечірок художників. Така дівчина, як ви, не може не запасти в душу, та на мене ви навіть не глянули.

«Нічого страшного», – крутилося на язиці, але натомість Тереза тільки мило посміхнулася.

– Прем'єра вже почалася. Та, бачу, чашка гарячого чаю або кави вам зараз більш потрібна, – зауважив Олег, коли вони ввійшли до зали, – спустимося в кафе.

– Так, – із вдячністю відповіла Тереза.

У принципі, він не такий поганий. Можливо, співпраця в них таки вийде. Елегантно вбраний, з манерами… Може, візьме на себе частину обов'язків.

Коли вони нарешті сіли за столик і замовили каву, Олег відразу ж перейшов до справи.

– Якщо вірити чуткам, ви нещодавно втратили велику частину робіт?

– Так, їх мені знищили.

– Ви заявили в органи?

– Навряд чи вони мені допоможуть. Та й… – Тереза осіклася.

– Що «та й»?

– Якби можна було заявити в божественну канцелярію, саме так і зробила б!

Вона весело засміялася, впевнена, що Олег не зрозуміє, про що йдеться, і теж посміється. Але його серйозний погляд і кам'яний вираз обличчя змусили сміх розтанути, як сніг весною.

– Чого ви?

– З такими речами не жартують, Терезо!

– Ви про картини? Я ще намалюю!

Дарсов промовчав.

– Послухайте, не можна бути таким серйозним! Усміхніться, може, мені тепліше стане!

І він усміхнувся. Спочатку натягнуто, а потім начебто щиро. Більше того, запропонував свій піджак, аби вона хутчіше зігрілася. Навіть сам натягнув на плечі.

– Вам, мабуть, теж холодно? – спитала Тереза, коли їх руки випадково зустрілися.

– Чому так думаєте?

– У вас руки дуже холодні.

Олег нічого не відповів.

Якраз принесли замовлення, і, радий перевести тему, Олег мовив:

– От зараз зігріємося кавою і потім поговоримо про справи.

– Куди ви поспішаєте?

– Час – гроші.

Тереза не сперечалася. Подібні фрази вже не раз чула від Валентина. Знала, що з такими людьми сперечатися – справа марна. Недарма Дарсов не сподобався їй ще під час телефонної розмови.

– Як ви плануєте виставку?

– Нею займається Корчовський. Ми маємо оплатити все, що він скаже. Ми ж партнери?

– Звичайно. Якщо ваші плани збігаються з моїми.

– Плани?

– Так.

– А які ваші плани?

– На який термін розрахована ваша виставка? – питанням на питання відповів Олег.

– Десять днів.

– Інші міста?

– Не буде.

Його погляд та питання почали дошкуляти. Невже так організовуються всі виставки? Треба було все зіпхнути на Валентина.

– Гаразд. Хай буде так. Ви працюєте в стилі містики, я не помиляюся? – почекавши підтвердження, Олег вів далі. – Я теж, треба буде відділити наші роботи.

– Нехай цим переймаються декоратори.

– Згоден. А чому містика?

– Що? – не зрозуміла Тереза.

– Чому ваші картини мають містичний підтекст?

– А ваші?

Олег проникливим поглядом дивився в самі очі, мов хотів зазирнути в душу. Дівчина не здавалася, щохвилини вона ставала все агресивнішою. Проте довго Дарсов вирішив не тягнути. Неквапом відпив кави і спокійнісінько сказав:

– Бо у світі є сили вищі від людей.

А ось на цю тему Тереза взагалі не хотіла говорити.

– Ви давно малюєте? – майже кокетливо спитала вона, обхопивши чашку долонями.

– Років з вісімнадцяти, і завжди малював містичні сцени.

– Я зрозуміла, – спробувала перевести розмову Тереза. – А в родині хтось малював?

– Ні. Але одна циганка сказала, що в мене особливе призначення.

– Не сумніваюся. А як ваші рідні ставляться до вашої роботи?

– Хобі. Працюю юристом.

– Хобі?

Тут Дарсов зніяковів, і Тереза раптом відчула, що випадково вона натрапила на щось справді серйозне. Він скривився, наче до рота потрапило щось гірке, але відповів:

– Їм не подобається те, що я малюю.

Передчуття недоброго примусило Терезу відвести погляд. Але вона враз заспокоїлася. Хай малює що хоче, лиш би оплатив половину суми. Головне, що виставка відбудеться, а далі можна й розпрощатися з «великим містиком».

– Може, подивимося виставу? – запропонувала Тереза, коли над столиком нависла густа тиша.

Вона вже зрозуміла, що Дарсов фанат своєї справи і критики не любить.

– Авжеж.

Не відомо, як вистачило терпіння досидіти до кінця прем'єри. Вона вже не знала, що їй більше не подобалось – супутник чи вистава. Але Дарсов із серйозним достойним виглядом сидів і дивився, як мумія, на сцену, тому Тереза теж намагалася не розглядатися вусебіч.

О Боже, вистава здавалася безкінечною. У вас коли-небудь виникало бажання не додивитися щось до завершення, наприклад фільм. Вимкнути телевізор або встати і піти чи хоча б перемкнути канали? Для Терези в цю мить таке бажання стало недосяжною мрією. Все, що змогла зрозуміти, – вистава на сучасний мотив, хтось свариться, хтось кохається, зрештою, когось убивають, на передній план вийшов один з головних героїв і сказав, що життя – це дуже крихка річ.

Коли опустилася завіса, Тереза аплодувала більше, ніж інші. Не тому, що вистава сподобалася, – від радості, що вона нарешті закінчилася. Аплодувала й усміхалася, не в змозі стримати втіхи – нарешті вона буде вільною і зможе піти додому. А може, й не додому.

Останню думку вона намагалася відігнати подалі. Ну що подумає Борис, коли вона з'явиться у нього о дванадцятій ночі? Тим більше, що вони ледь знайомі.

– Я обіцяв познайомити вас із постановником.

– Цього шедевру? – підколола Тереза і прикусила язика, згадавши реакцію Олега на критику.

Гаразд, треба тримати себе в руках. Вона тільки познайомиться тут з ким треба, а потім буде вільною, як птаха.

Дарсов, обминаючи людей, завів її за куліси, а потім східцями повів кудись униз.

– Тут кімнатки, Антон полюбляє в них відпочивати.

– А ви впевнені, що відразу по закінченні прем'єри він спуститься у Богом забуту улюблену кімнатку?

Питання залишилось непочутим. Або проігнорованим.

Спустилися вони на два поверхи вниз. У нормальних будинках це нижче, ніж підвальне приміщення. Але тут справді було кілька кімнат. Судячи з ремонту, килимів та світильників, місце справді улюблене багатьма і досить непогано облаштоване.

Вони підійшли до одних із дверей. Без таблички, пофарбовані у світло-коричневий колір, як і решта. Олег впевнено постукав і таким же рухом потягнувся до ручки. Не дивно, що в кімнаті було порожньо. Тереза про це попереджала. Тепер увесь її вигляд питав: «Що, знову нагору на пошуки чудесного таланту?»

Але Дарсов зовсім не знітився.

– Зараз спустяться. Ви ніколи не були під Оперним?

– Ні, я не знала про існування кімнат.

– Крім них тут ще багато цікавого.

– А як же річка?

– Та, на якій побудований театр?

– Так.

– Вона справді протікає тут неподалік у спеціальних комунікаціях. Я проведу для вас невеличку екскурсію. Хвилин на п'ятнадцять. Не стояти ж нам тут, поки до нас забажають спуститися боги з Олімпу.

Тереза спробувала заперечити, але Дарсов зупинив її жестом.

– Ви ніколи не побачите нічого подібного. Клянуся. Якщо відмовитеся, шкодуватимете до кінця життя. Даю стовідсоткову гарантію.

Вона все ще продовжувала дивитися на нього недовірливим поглядом, але врешті-решт здалася.

– П'ятнадцять хвилин? – перепитала новоспеченого гіда і широко посміхнулася.

Замість того, аби повести дівчину нагору, Олег провів її в кінець коридору до крайніх дверей, демонстративно відчинив їх навстіж і жестом запропонував зайти.

За мить Тереза опинилася в столітті так сімнадцятому-вісімнадцятому, а може, й давнішому. Звичайно, вона не пройшла крізь віки, просто… тут не було жодних слідів цивілізації. Відразу за фарбованими у світло-коричневе дверима з'явився мурований з кам'яних брил вузенький коридор і такі ж східці, що вели майже вертикально вниз. Світло лилося звідкілясь ізнизу, і Тереза не здивувалася б, якби виявилося, що джерелом є факели.

– Я на підборах, – спробувала відмовитися від прогулянки.

– Як хочете, – не наполягав Дарсов, – але те, що знаходиться далі, вас не розчарує.

Знову ця жіноча цікавість.

А чому б і ні. Все одно вечір втрачено. Зараз вона погляне, що там, а потім познайомиться з постановником. У принципі, день склався непогано, незважаючи на поганий настрій та передчуття…

Ступивши перші кроки, зрозуміла – далі так справа не піде – надто крутий спуск, триматися немає за що і через високі підбори в будь-який момент полетить вниз.

Вимушено посміхнулась Олегу і роззулася. Чекала почути якусь репліку чи жарт, але він мовчки безпристрасно стежив за дійством, наче так мало бути.

– Там хоч чисто? – виправдовуючись, спитала Тереза.

– Як тут.

Вона глянула під ноги. Вікова пилюка. Звісно, тут ніхто не прибирає. У крайньому разі – сухо, і це тішило.

Спускатися довелося довше, ніж гадала, а світло було звичайне, електричне, а не факели. Нарешті коридорчик розширився і Тереза опинилася у величенькій залі, мурованій брилами, з кількома темними отворами, виходами чи входами – визначити неможливо. Тьмяне світло заливало лише центр зали, де на схожій на стіл підставці лежало кілька речей невідомого призначення. Схоже, саме це і хотів показати Олег. Проте він не зупинив її, коли вона підійшла ближче до підставки.

З'явилося ниюче відчуття всередині. Страх. Щось подібне вона вже одного разу відчувала. Там, на дачі, коли лізла на горище. І там також спрацювала жіноча цікавість.

Їй відразу згадалося горище з купою неживого антикваріату. Особливо колиска з вирізьбленими стародавніми символами. Тут теж були символи. На дощечках, на згортках, на довгенькому ножі, схожому на кинджал.

Руки самі потяглися до ножа. У вухах гуло, серце стиснулося, чи то, може, душа нила від страху, а до горла підступила болісна грудка. Не усвідомлювала, навіщо проводить пальцями по лезу, навіщо розглядає незрозумілі символи, але врешті-решт згадала, що вона тут не сама і, не озираючись, спитала:

– Що це все означає?

– Усе приходить на круги своя.

Голос не належав Дарсову.

Поволі Тереза ризикнула озирнутися. Їх було кілька.

– Він кличе тебе, – повідомив старий років сімдесяти.

З його інтонації напрошувався висновок, що Терезі дісталася велика честь.

– Хто? – ледь чутно мовила дівчина.

Старий похитав головою.

– Тобі все мала розповісти Марта, але вона вибрала інший шлях. Помилковий.

Крізь тіло пройшов струм. Що то було – страх, відчай, обурення?… Тереза не могла розібрати, але все б віддала, щоб опинитися будь-де в іншому місці. Тільки не тут.

– З мене досить, – сказала присутнім. – Продовжуйте комедію без мене! Драматурги!

Вона шпурнула ніж на підставку і рушила до сходів. Звісно, дорогу їй перегородили. Олег постав перед нею, як стовп. Спробувала обминути його, про що тут же пожалкувала.

Він боляче схопив її за руку, а потім щосили відштовхнув назад до підставки. Лише кілька секунд дотику вистачило для того, щоб відчути могильний холод його рук.

«Він живиться душами, а тіла використовує», – згадала Борисові слова і ледь не знепритомніла від лавини жаху.

Цікаво, вони всі такі?!

Мовчання стало найкращим підтвердженням.

– Що вам потрібно?

– Не нам…

– Заспокоїли, – прошепотіла дівчина.

– Ти станеш храмом, – мовив старий.

І Тереза подумала, що більшого божевілля годі чекати. Вони перекрили вихід. Але хіба це єдиний вихід звідси? Надія помирає останньою. Є ще кілька отворів.


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю