355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Iрина Хомин » Сакрал » Текст книги (страница 4)
Сакрал
  • Текст добавлен: 20 марта 2017, 13:00

Текст книги "Сакрал"


Автор книги: Iрина Хомин


Жанр:

   

Ужасы


сообщить о нарушении

Текущая страница: 4 (всего у книги 12 страниц)

Начебто нікого навколо не було і ніхто не міг завадити будувати приречені мрії, а все ж він стримав себе, примусив згадати про реальність і розплющити очі.

Добре ж він виглядав збоку! Ще не старий, років сорока п'яти, чоловік з ледь сивуватим волоссям темно-русявого кольору і блакитними, мов небо, очима сидів просто на землі, прихилившись плечима до могили і сповідався невідомо кому. Не раз думав над тим, що станеться, як його помітять. Мабуть, приймуть за божевільного.

Адже люди нічого не знають. Не вірять у потойбічні сили. Інакше уже б давно сумнівалися у власному глузді.

– Діно, допоможи мені, – попросив Борис. – Благай Бога про милість…

* * *

У темному лікарняному коридорі повівало холодом і пахло чи то вільністю, чи то ліками, Тереза не могла розпізнати. Здавалося, старий лікар навмисне веде її так неквапливо, щоб вона відчула всю атмосферу непривітного царства клініки.

Сама хотіла. Ще й гроші які відвалила, тільки щоб глянути на палату і отримати пару адрес медперсоналу, що доглядали за пацієнткою. Звісно ж, адрес їй ніхто не дав. Хоч пропонувала величеньку суму.

Дивна вона. За самою стіни клініки плачуть, а вона питає причину ізоляції божевільної Марти. Ну, довелося поритися в архівах, витягнути на світ божий пожовклу справу двадцятилітньої давності, прочитати кілька термінів. Хіба їй легше стало? Адже нічого не зрозуміла. Шукає сама не знає що.

Небезпечною була пацієнтка. На людей кидалася. Так свідчать папери. Але хіба поясниш таке доньці, яка ніколи не бачила матері? Та й не тільки на людей кидалася, говорила щось незрозуміле… Про якихось духів, про ритуали… он палату як спаскудила, довелося ремонт робити.

Цікаво, а її батечко знає, що доня чогось дошукується? Навряд. Він тоді «пожертвував» до дідька грошей, аби замести сліди.

Але гроші вже розійшлися. І що такого, що вона побачить палату, адресу їй все одно ніхто не дасть.

Через товсті скельця окулярів завідувач відділення глянув на Терезу.

– Прийшли. – Він повільно повернув ключ і відчинив двері палати. – Але вона заселена. Ми не можемо допустити, щоб пустували приміщення, – пояснив лікар, пропускаючи дівчину всередину. – А палата добротна, як бачите, з усіма вигодами…

Перше, що привертало до себе увагу, – це жінка, яка сиділа на ліжку посеред палати. З довгим спатланим волоссям і потьмянілим, загальмованим від ліків поглядом. Неможливо встановити вік. Тридцять їй чи більше п'ятдесяти – Тереза ніяк не могла зрозуміти, через що за спиною наче морозом сипнуло. Колись, певно, і її мати сиділа на тому ж самому ліжку, в такій самій довгій сорочці ледь зеленкуватого кольору… О Боже, як же вона виглядала?!

Тереза силоміць змусила себе відвести погляд від бідолашної жінки і глянула на палату.

На невеликі заґратовані вікна (мов клітка якась!), на стіни – білі-білісенькі, хоч би яка плямочка де! Аж моторошно від такої білизни. Аж тисне, здоровому можна з'їхати з глузду. В одній із стін – двері, мабуть, туалет.

– Тут лише «елітні» пацієнти, – пояснив лікар, від чого Тереза здригнулася.

Крім ліжка в кімнаті була лише одна тумбочка. Невеличка, майже порожня, може, два чи три журнали, та й ті невідомо якого року…

Спокійнісінький вигляд лікаря був не сумісний з інтер'єром. Аж вовком хотілося вити, а він стояв і начебто посміхався.

Тереза відміряла кроками підлогу до протилежної такої ж сніжно-білої стіни, глянула на підлогу – дерев'яна, подряпана, ледь покрита фарбою…

Але було в тій кімнаті щось інше, що не піддавалося поясненню. І то був не запах ліків. І не білий колір стін. Щось інше.

– Ви задовольнили свою цікавість? – нагадав про себе лікар, явно вказуючи на двері. – Пацієнту потрібно відпочивати.

Тереза глянула на жінку і підправила:

– Пацієнтка навіть не усвідомлює, що ми з вами тут перебуваємо. Вона взагалі нічого не усвідомлює…

Але тут не хотілося залишатися ні секунди. Не було бажання.

Втупивши погляд долу, Тереза заквапилася до виходу Жахіття. Яке жахіття! Раптом так стало жаль маму, що аж серце стиснулося. А вона ж тут провела кілька років!

Коло самих дверей дівчина сповільнила ходу. Тут фарба на підлозі була обдерта, видно, сунули щось важке, і з-під фарби виглядало щось схоже на подряпини, але правильної форми і… зі змістом.

То був знак.

Тотемний, древній.

Жаль, не видно цілком, але все одно Тереза не змогла б його розшифровувати. Вона присіла, провела пальцями по знаку і задумливо глянула на пофарбовану підлогу.

– Ми зробили ремонт, – пояснив завідувач. – Тут усі стіни, підлога, навіть стеля… – Він затявся, помітивши погляд Терези, – були розмальовані. Я б не сказав, що у вашої матері був хист, але наснага, як бачите… Кілька ремонтів не допомогли.

– Навіщо вона їх малювала? – Серйозність у голосі дівчини бентежила лікаря.

– Бог її знає. Вона казала, що це її захистить… а потім, коли їй не дали аркушів і ручки, обмалювала все, щось тлумачила про послання, якісь знання… – Лікар глянув на застиглу постать Терези. – Казала, що це комусь колись допоможе. Ви вірите в її слова?

– Ні, – збрехала Тереза.

Вона відреклася не тому, що соромилася слів матері, а тому, що не бажала стати пацієнткою подібного закладу. Схоже, її мама була надто відвертою людиною.

Чи, може, справді божевільною?

Вільно вдихнути на повні груди змогла аж на вулиці, коли двері клініки залишилися далеко позаду. Сумнівалася навіть у власному глузді. Звідки вона в шкільні роки взяла той знак – точку переходу. Малювала, малювала, та й вийшло?

Чи все набагато складніше?

Вона не зважала на шум вулиці, на людей, які снували навколо, заклопотані власними проблемами, шелест листочків на деревах. Здавалося, не тривожив світлофор, що світив червоним світлом для пішоходів, бо Тереза спинилася аж посеред дороги, коли з обох боків відчайдушно почали сигналити машини. Прийшовши до тями, дівчина стрепенулася, зрозумівши, де знаходиться. Це все через авто, яке залишила метрів за двісті від лікарні. Хотіла пройтися пішки. Саму дратували пішоходи, які лізуть на червоне світло. Ніколи не думала, що в них можуть бути якісь проблеми і вони просто думками вгрузли в них. На смузі почекала, поки зможе перейти, розгублено глянувши на підземний перехід метрів за п'ятдесят, потім перебігла дорогу і пішла по затіненій алеї до власної машини.

У думках вже була не виставка. Намагалася впорядкувати свої подальші дії. їхати знову до батька? Немає сенсу, хіба щоб посваритися. Залишити все як є? Теж неможливо. Сама не дозволить, та й отой «старий знайомий» теж.

– Ви хоч назвіться, – запропонувала Тереза, коли підійшла до свого авто, – а то навіть не знаю, як до вас звертатися.

– Борис, – відповів той, спершись на капот.

– Мабуть, треба сказати «приємно познайомитись».

– Мені теж.

– І все?

– На цьому етикет закінчується.

Дівчина запитливо глянула на Бориса.

– Закінчується?

– Ну, ще можемо сказати одне одному «добрий день».

– Хто ви, в біса, такий? – не витримала Тереза. – Який, до дідька, етикет? У мене життя стає схожим на статтю з «Интересной газетьі» в стилі містики!

– Хто вам дав право кричати на мене?

– А що ви робите з моїм життям?

– Я? Я взагалі можу розвернутися і піти. Ви впевнені, що впораєтеся самі? Здається, ВОНО відкрило сезон полювання. Власне, на маленьку дівчинку на ймення Тереза Януш.

Очі Терези від несподіванки широко розплющилися.

– Хто таке ВОНО? Це – по-перше. А по-друге, ви надто багато знаєте про мене. Не хочете розповісти звідки? Ви знаєте, як мене звуть, де я живу і що сталося з моєю мамою.

– Останнього не знаю. Але це дуже важливо для нас обох.

– Невже?! – Здивуванню Терези не було меж. – Та хто ви такий, щоб цікавитися нею?

– У мене ділова пропозиція, дівчинко, – спробував піти на компроміс Борис, – на багато питань я зараз не зможу тобі відповісти, але ми можемо разом спробувати розібратися щодо Марти Януш і того, яка роль відведена тобі. Я хочу тобі вірити.

Тереза звернула увагу на те, що малознайомий чоловік раптом перейшов на «ти», але це вже не мало значення. Цікавило інше.

– Я вас не розумію. Хто ви?

– Для початку – той, хто намагається у всьому розібратися.

– Для початку? А більше ви нічого не можете сказати?

– Поки що ні. Тобі доведеться вірити мені.

– А якщо ні?

– То будеш сама розбиратися, інакше ВОНО тебе не відпустить.

– ВОНО?

– Сила, про яку писав Кролл.

– Навіщо я йому?

– Саме в цьому ми й будемо розбиратися.

Тереза вагалася. А що, коли цей божевільний сам влаштував таку комедію? Облив водою картини, зачинив її на горищі, а тепер підкинув книжку і щось «накручує».

– Я не маніяк, – спокійно мовив Борис, вгадуючи її думки. – Якби так, давно б тебе вбив. Було безліч слушних моментів.

– Але я вас не розумію, – не здавалася та. – Навіщо я вам, навіщо вам…

– Це не заради тебе. Я колись поклявся перед іншою людиною зробити все, що від мене залежить…

– Залежить що?

– Я хранитель.

– Хто?

– Людина, яка зберігає знання.

– Схоже на дурну казочку. Не вірю в таке.

– Як хочеш. Можеш іти.

Вагаючись лише мить, Тереза рушила, аби обійти авто.

– Зажди, – попросив Борис. – Це твоє. Марта перед смертю просила передати дочці.

Він простягнув руку, а потім повільно розтиснув кулак. На долоні був невеликий дерев'яний хрестик. Маленький, але Тереза так і прикипіла поглядом до нього, і вже не мала сили ані ступити кроку, ані простягнути руку, щоб забрати річ.

– На ньому символи життя. Я цілу ніч просидів над манускриптами, аби зрозуміти їх призначення.

– Звідки він у вас?

– Довга історія. Але він справді належав Марті.

– Я знаю, – тихо відповіла Тереза. – На єдиній фотографії, яку я маю, у мами саме цей хрестик…

Вона взяла ту річ, мов найкоштовнішу реліквію, викладену діамантами. Покрутила в руках – буцімто звичайне дерево, а так багато важить для неї. І заховала в сумочку.

Її погляд питав: «Що далі?»

– Тепер поїдемо до двоюрідного брата твого батька. Він з дружиною тоді гостював у вас, коли забрали твою матір.

– А звідкіля ви це знаєте?

– Медсестра сказала, що Олександр Януш майже відразу й покинув дружину в клініці, бо переживав, що залишив маля на брата-алкоголіка і його неповнолітню дружину.

– Як то складно.

– Так, – погодився Борис. – Може, підвезеш, я почекаю в авто, а ти попитаєш у родичів, як усе було. Навряд чи вони захочуть щось розповідати при сторонній людині.

Тереза кивнула. На мить їй здалося, що цей майже незнайомий чоловік – єдиний, хто її розуміє і хоче підтримати. Можливо, у нього є власні інтереси, не без того, але ж тепер вона не самотня…

* * *

Ви коли-небудь бачили справжню львівську грозу? Це коли з неба падають не краплини, а цілі потоки води. Коли стихія бавиться з деревами, пригинаючи їх додолу, обриваючи листя і гілки. Це коли небо спалахи блискавок освітлюють так, що від їх божественного світла засліплює очі – і так безперестану. Це коли громи котять гуркотом від неба і аж додолу, а шум води, що падає, перекриває собою все – слова, крик і просто стукіт серця…

Уся стихія, немов один-єдиний могутній організм, покриває собою простір між небом і землею. Нею милуєшся, захоплюєшся, її боїшся, але не можеш відірвати погляду від розбурханих річок води, що ллються вулицями міста і які зникнуть, як тільки вщухне гроза.

Тереза обожнювала грозу. Сам шум дощу заповнював собою все її єство, відганяв погані думки і дарував такий бажаний спокій.

Через віконце в кухню потоком летіли краплини води, а тюль танцював мало не під стелею, підхоплений крилами вітру. За вікном миготіли дерева, час від часу дістаючи тоненькими гілками скло, від чого вчувалося трішки страхітливе шкряботіння.

З вікна кухні виднілася її «Таврія», в якій чекав на неї новий знайомий. Отак залиши чужу людину в автомобілі, то станеш пішоходом. Але йому, Борисові, Тереза чомусь вірила. Сама не знала чому. Начебто і не так давно знайомі, і не так багато спільного в них, а хочеться йому вірити. Очі дуже добрі. Такі блакитні й чисті. Ніколи не бачила такого кольору очей.

Її гроза лякає в будинку, в кухні, а як же він себе почуває там, у машині? Мабуть, страшно. Навколо все гримить, блискає, в будь-який момент блискавка може влучити в авто. А вода? Потоки все збільшуються і збільшуються, ось-ось заллють «Таврію» до половини.

Звичайно, страшно.

Хоч як силкувалася Тереза, а все ж таки не змогла розгледіти, що робиться в авто. І дерева, і дощ – усе заважало, та й, здається, в самій машині було вже аж надто спокійно. А може, Терезу не так цікавили події за вікном, як вона просто хотіла відволіктися від поганих думок.

Сп'янілий дядько й тітка ніяк не могли досягти компромісу і пояснити до пуття, що ж сталося два десятки років тому того нещасливого вечора, коли Марта потрапила до клініки. Їх свідчення плуталися. То Галина переконувала, що вони готували вечерю в кухні, то дядько Микола описував, що вони сиділи у вітальні і грали в карти. Тереза ніяк не могла зрозуміти, чи вони розповідають про увесь вечір загалом, чи… просто брешуть.

Але минуло багато часу, вони могли забути послідовність подій. Могли щось переплутати.

В одному Тереза була впевнена – їм не подобалися її запитання, вони виглядали надто збудженими і навіть якимись переляканими. Постійно намагалися перевести розмову на щось інше – діда, бабу, прабабу, її батька Олександра, а дядько Микола, який за все життя не прочитав жодної книжки, навіть щось розповідав про високе мистецтво.

Зрештою Галина пішла ставити чайник, щоб приготувати каву, а коли десь на іншому кінці величезної квартири задзвонив телефон, відіслала племінницю сторожувати воду, щоб залити в чайничок, сама ж побігла взяти слухавку.

Не подобалося це все Терезі. Взагалі, і Галина, і Микола не подобалися їй як люди. Чомусь завжди уникали їх з батьком. Часто не приходили на вечірки, як могли відмовлялися від запрошень. Врешті-решт Олександр на все махнув рукою і взагалі перестав їх запрошувати до себе.

Одне слово, не любила їх Тереза. І зараз закликала на допомогу всі акторські здібності, аби здобутися на радісний вираз обличчя. Адже майже вперше в житті племінниця приїхала до родичів у гості. Навіть торт по дорозі купила. Борис порадив, щоправда.

Тереза чомусь навіть того торту не хотіла.

Дощ, власне злива, таки відволікали від поганих думок. Вона навіть спромоглася забути, де вона і для чого сюди прийшла. Нагадав нав'язливий тоненький свист чайника, сповіщаючи про кипіння води.

Дівчина заздалегідь поставила чашки з насипаною кавою на гарну розмальовану в синє тацю і тепер тільки залила приготовлене окропом.

Вирішила, більш ніж на півгодини тут її цілком вистачить. Вип'є каву, з'їсть шматок торта і піде геть. Все одно нічого до пуття не дізналася.

Щоб повернутися до родичів, треба було двічі повернути направо, потім йшов довгий коридор і двері у вітальню. Двері були прочинені, і Тереза вже ледь розвернулася, аби штовхнути їх ліктем, коли почула приглушені голоси.

– А що Олександр?

– Ти забув, як дісталася нам ця розкішна квартира? Ти ніколи б не заробив на неї! То й мовчи.

– Якщо вона вже почала копирсатися в минулому, то знайде…

– Нічого вона не знайде. Ти ж мовчатимеш?

– Так. Як домовилися.

Дівчину за дверима наче крижаною водою облили. Хотілося увірватися в кімнату і виказати все, що думає про двох добродіїв.

Але що це їй дасть…

Вони відмовляться від власних слів і мовчатимуть.

Тим часом пауза в кімнаті перервалася і дядько знову нагадав про себе:

– Так-то воно так, але хіба то велика таємниця?

– А як ти їй скажеш, що рідна мати намагалася її вбити? І Олександр…

А далі Тереза не розібрала, про що заговорили її родичі. У вухах задзвеніло, ніби крізь тіло пройшов струм. Хотілося кричати. Боже, як хотілося кричати, аж вовком вити! Очі обпекло, здавалося, ріки сліз поллються, але не впала жодна сльозинка. Тільки руки трусилися, та з такою силою, що розставлена на залізній таці порцеляна почала дзеленчати.

Вона злякалася, але не того, що стукіт чашок почують дядько з тіткою, а того, що сервіз зараз почне летіти додолу. Припала на коліна, поставила тацю просто на килим і аж тоді дала волю сльозам. Власне скигленню, бо скупі сльози, одна чи дві, лише виступили на очах, а литися ніяк не хотіли.

Чи то стукіт сервізу, чи скиглення, змусили Галину з Миколою визирнути в коридор. А там, просто на підлозі, сиділа їх небога з почервонілими від сліз очима і дивилася на них диким навіженим поглядом. Зараз вона нагадувала хижу поранену кішку, що була ладна кинутися на будь-кого, хто наблизиться до неї.

– І що ви ще від мене приховуєте? – прошипіла крізь зуби Тереза.

Тітка відсахнулася. Завжди така мила Тереза не була схожа на себе.

– Що розкажете цікавого? Чи вам мову відняло?

– Терезо, вгамуйся! – спробував спинити її дядько. – Сядьмо і все обговорімо.

– Ми вже все обговорили! Ви мені брехали! І тепер брешете! – вигукнула дівчина.

Галина сховалася за спину чоловіка і прошепотіла:

– Схоже, донечка «пішла» у свою маму. Може, викликати «швидку»?

– Краще зателефонуй Олександру.

– Мого татуся на допомогу кличете? Того, що все життя приховував від мене правду?

Тереза зірвалася на ноги, готова кинутися в напрямку телефону, але вчасно зупинилася. Що то допоможе? Це її батько, «видатний драматург», закрутив спектакль, а оті двоє лише покірні маріонетки, які виконують волю вищого начальства.

Розвернувшись, вона кинулася до вхідних дверей, ривком відчинила їх, кулею вилетіла на сходову клітку, а звідти прямісінько на вулицю, під зливу.

Секунди за дві на ній не залишилося жодного сухого місця. Але злива витверезила розпашілі нерви, і Тереза якусь мить стояла посеред розбурханої стихії, що лила з неба. Стояла, піднявши вгору голову і питаючи в Бога, чому так?

А вже потім відчула холод, коли дійшла до машини, вимита дощем, обвіяна вітром, коли довелося пробиратися по воді вище щиколоток і коли зовсім поряд проїхала машина, мало не збивши дівчину посеред дороги.

Борис нічого не сказав. Бачив, як її трусить, розумів, що навряд причиною є прохолода. Краплини дощу скапували з мокрого волосся, що зміями розлетілося по плечах, футболку і джинси можна було викручувати, а руки ніяк не могли знайти собі місця – то терлися об джинси, то покірно лягали на кермо, то охоплювали плечі.

– Гарні в тебе родичі, – сказав, скидаючи з себе піджак, – навіть парасолю на таку зливу не дали.

Дівчина нічого не відповіла, але запропонований піджак взяла і накинула на плечі. Так стало значно тепліше.

– Як торт? – ненав'язливо запитав Борис.

О-о-о! За цим питанням ховалося багато. Як розмова? Що дізналася? Чому в такому стані? І врешті-решт, чи досиділа до кінця і чи попрощалася? А може, так вискочила, без парасолі?

Дівчина відчула пастку нутром. Від сили кілька годин тому познайомилися, а вже в душу лізе!

– Смачний, – відмахнулася одним словом, боячись, що зрадить голос.

– Ну я ж казав! – добродушно кивнув Борис.

Мовляв, вірю. Але все зрозумів. За стінами будинку тільки-но щось сталося, щось важливе, але тільки вона не скаже. Наполягати марно.

Не чекаючи наступних питань, дівчина завела машину, натиснула на газ. У голові все ще плуталися думки. Мама. Тітка. її хотіла вбити власна мати? Сльози знову навернулися на очі. Чому ж батько усе приховував? Батько. Галина, мабуть, уже дзеленькнула йому і доповіла про останні події.

Не без того.

Зараз приїде додому, а там її вже чекатимуть.

– Обережно, – попередив Борис, коли перед самою «Таврією» прошмигнула машина.

Вона хотіла зосередитися. Боже, як вона хотіла зосередитися! Дратувало все – той, що сидів поряд, автомобілі на дорогах, батько, який зараз почне читати мораль. На сьогодні досить серйозних розмов.

Баста! Забагато!

Підсвідомо натиснула на газ і перемкнула передачі. Сама не знала, куди поспішає.

Тільки б швидше.

Борис стривожено глянув на дорогу, а потім на кермо. Видимість нульова, все скло залите водою. Куди поспішати?

– Обережно, – знову повторив він.

– Відчепіться.

Тільки на мить повернула голову, натискаючи на педаль газу. Здавалося, швидкість допоможе втекти від проблем. Ось вона – дорога. Майже все видно. Тільки на мить повернула голову.

Скрегіт м'ятого заліза і битого скла пройшовся зовсім поряд, біля лівого плеча. Тереза навіть голову втягнула.

Авто зупинилося метрів за кілька. Посеред вулиці. Тереза сиділа зовні начебто спокійна, руки гладили кермо.

– Це ви винні, – дорікнула Борису.

Все ще лила злива. І тепер зовсім стемніло, мабуть, вечір перейшов у ніч, хмари не могли аж так затягнути небо.

Чекала, що зараз почнеться крик на вулиці, сварка. Іще щось. Але крім шуму зливи не чула нічого. Ще мить почекавши, дівчина вирішила, що треба-таки вийти з авто, оглянути місце аварії.

Борис не втручувався, дозволив узяти їй ініціативу у свої руки, походити під дощем, помокнути в його ж піджаку. Коли людина знервована, їй жодні розумні поради не допоможуть…

Трішки роздерлася обшивка та тріснуло скло на задніх дверцятах. Правда, весь бік смугами залишився без фарби. Це щодо «Таврії» і то, мабуть, не все, якщо взяти до уваги грозу з її оптичним обманом. Озирнулася в пошуках предмета, який могла зачепити. Ним виявилося гарненьке авто, іномарка мало не останньої моделі. Дивно, що не спрацювала сигналізація…

Переднє крило зіжмакане, фара розбита, дверцята…

Раптом хтось схопив її за плечі.

Крик застряг у горлі, але так і не вирвався на волю. Вчасно почула голос Бориса.

– Тобі не бракує проблем? – майже тихо запитав він. – В машину. Я за кермом.

Все відбулося так швидко. Тереза ніколи раніше не тікала з місця аварії. Але на один день всього справді забагато.

Він мало не силою засунув її в авто, потім сів за кермо і поїхав геть. За кілька хвилин, коли позаду залишилося кілька районів, з сумнівом у голосі спитав:

– Тебе додому?

Терезі справді не хотілося додому. Почнуться сварки з батьком, а ще запитає про машину… Але як Борис здогадався?

– Є варіанти?

– Можемо поїхати до мене. А завтра на свіжу голову візьмешся за свої численні проблеми.

Тон був твердим і не терпів жодних заперечень. Він усе ще злився, що дівчисько не послухало його щодо обережності. До того ж про відвідини родичів нічого не сказала…

Що найбільше здивувало Терезу в житлі Бориса, так це, мабуть, сам будинок – сучасна архітектура, два поверхи плюс неповний третій викладені каменем «під давнину». Коли вони в'їхали на подвір'я, ворота позаду автоматично зачинилися, замикаючи собою невелику ізольовану територію.

Відчувався смак в розбудові нешироких асфальтованих доріжок і маленьких клумб з кущами троянд. Висока непрактична краса, захована за непроглядним парканом будинку на краю міста.

Гроза, що помалу переходила в дрібненький дощ, дозволила роздивитися небагато, хоч територія була добре освітленою. Ще кілька хвилин тому Тереза мала дещо інше уявлення про Бориса як про людину. Зараз розуміла одне – на таку дачу потрібні чималі кошти, і він їх має. Відколи це «напівманіяки» мають такі гроші?

Поки Тереза приголомшено розглядала подвір'я через запітніле скло «Таврії», Борис вийшов з авто, обійшов спереду, ще раз оглянув пошкодження в машині і відчинив дверцята дівчині.

«Прямо як джентльмен», – подумки підколола Тереза.

– Вибач, парасольки не маю, – простодушно мовив Борис і вказав рукою на вхід до будинку.

Дуже дошкуляла нічна прохолода і вологість. Виникало враження, ніби тіло покрили тоненьким шаром льоду. Найменший вітерець віяв морозом, а кожна краплина впивалася в тіло бурулькою.

– Я змерзла, – повідомила Тереза Борису, поки він відчиняв двері.

– Зараз зігріємося.

І хоча він не сказав більше ні півслова, Тереза все ж таки почувалася винною.

Те, ким була її мама і як вона закінчила власне життя, абсолютно не стосувалося цієї людини. Вона не мала права ризикувати його життям. Не мала права психувати. А якби на шляху раптом з'явилася людина і вона когось збила? Що тоді?

Треба краще тримати себе в руках. Якось спокійніше сприйняти «повідомлення» родичів. Тоді, мабуть, не довелося б мокнути і потрапити в таку дурну аварію. І Борис теж намок…

Він не звинувачував її, але Тереза все ж таки почувалася винною.

Щойно вони зайшли в залу, Борис скинув з неї мокрий піджак, взяв з невеличкого дивана пухнасте покривало і накинув на дівчину.

– На другому поверсі ванна. Гаряча вода допомагає в таких випадках найкраще.

Невеличкими східцями він вивів Терезу нагору, вказав на двері кімнати.

– У шафі ліворуч – рушники. Зараз принесу хоч якийсь одяг. – І, не чекаючи на відповідь чи подяку, повернувся і зник на сходах.

Тереза, мабуть, так і стояла б у коридорі, якби не дошкульний холод мокрого одягу, що пробивався навіть під покривалом.

То була невеличка спальня. Дві шафи, ліжко і пара тумбочок. Треба сказати, тут було досить гарно, акуратно і чисто. Оксамитові штори тілесного кольору і пухнастий килим під ногами довершували композицію.

Дівчина глянула на свої туфлі, вимазані в болоті, й передумала заходити взутою. Взуття залишила біля входу.

В одній із шаф справді знайшла цілу купку рушників, узяла верхній і рушила до невеличких дверей, що вели у ванну.

Все, що душа забажає, – хочеш душ, хочеш ванну, і то з піною чи без.

Через півгодини відмокання в гарячій воді Тереза нарешті виявила бажання вийти з ванни. Сподівалася, її покличуть, повідомлять про принесений одяг, але нічого такого не сталося.

Одяг вже чекав її – махровий чоловічий халат та волохаті теплі тапки. її не тривожили, не підганяли, не задавали зайвих запитань, і раптом стало так добре! Майже як удома, а може, й ще краще.

Для вологого, свіжо вимитого волосся вона взяла новий рушник, а халат обкутав тіло так, що стало аж надто тепло. Але де ж господар? Може, йому теж потрібна ванна чи, може, тут є подібні кімнати?

Бориса вона знайшла на тому ж поверсі, в кімнаті з великим прорізом в стіні замість дверей. На стінах висіли картини та стародавня зброя, посередині стояли три великих м'яких не то крісла, не то дивани з м'якесенькими оксамитовими обшивками світло-коричневого кольору. Але що найбільше вразило Терезу, то це камін – невеликий, справжній, і в ньому вирувало полум'я, лизало язиками викладені цеглою стінки і зникало десь вгорі. Біля самого каміна навпочіпки сидів Борис і підкладав у вогонь полінця, що лежали поблизу.

– Я думав, ти будеш швидше, – сказав він, не відриваючи погляду від вогню. – Вино мало не вистигло.

– Вино?

– Так, я розігрів вино – це досить хороший лікувальний засіб як для профілактики. Довелося його обкласти рушником. Гадаю, воно ще гаряче.

– Сподіваюся, – промимрила Тереза, вражена такою гостинністю.

Поки Тереза зручніше влаштовувалася у величезному кріслі, Борис налив їй глиняну чашу гарячого вина і подав у руки. Взявши таку саму чашу «ліків» собі, він не примостився в іншому кріслі, а присів просто на підлогу біля Терези.

– Люблю цей камін, – посміхнувся ніби сам до себе.

– Так, – відповіла Тереза. – Тут затишно.

Вона не знала, що іще можна сказати. Виходило надто просто. Кілька днів тому вона зустріла цього чоловіка в горах, злякалася, прийняла за маніяка. Сьогодні вони познайомилися, і ось вона в нього в гостях, ніжиться від тепла каміна, не у своєму одязі…

– Моя дружина дуже хотіла, щоб у нас був будинок з каміном, – раптово мовив Борис.

– Дружина? – розгубилася дівчина. – А де вона тепер?

– Вона померла. Давно.

Кажуть, по очах видно, що відбувається в людській душі. І хоч Борис дивився у вогнище, ховаючи погляд між його жадібними язиками, а все ж таки Тереза розгледіла там смуток і біль. Мало хто з чоловіків здатний на такі переживання. Батько теж говорив, що кохав маму, але при цьому від нього і його слів віяло холодом, майже морозом…

– Ви любили її?

І почула очікувану відповідь:

– Так.

Кілька секунд вони пили вино мовчки. Борис витав у власних спогадах, а Тереза шукала слів для продовження розмови, але не знаходила.

_ Можливо, тобі здасться дивним, – порушив тишу Борис. – Але буде краще, якщо ти перейдеш на «ти» при звертанні. Річ у тім, що в нас буде багато спільних справ.

– Яких справ?

– Якщо я тобі зараз почну розповідати, ти не повіриш. Потрібно, щоб ти сама зрозуміла, з чим маєш справу. А коли в тебе почнуть виникати конкретні питання, я весь до твоїх послуг. Домовилися?

– Так, – чомусь відповіла Тереза.

Тиждень тому вона б посміялася, якби сказали, в якій ситуації опиниться, але зараз була ладна повірити у все що завгодно. Ще зовсім недавно планувала стати «реальною», завести сім'ю, дітей. А тепер все здавалося таким далеким.

– У вас… у тебе були діти?

Борис хитнув головою. Досить болісне питання. Завжди хотів дітей, але разом з Діною померли всі мрії. Жодна жінка на світі не могла замінити її. І ніколи не зможе. Таке кохання буває лише раз у житті.

– А ти плануєш найближчим часом завести дітей? – відповів питанням Борис.

– Планувала.

– А що заважає?

– Все, що відбувається, – випалила Тереза і осіклася.

Борис помітив, що дівчина не бажає розмовляти на цю тему. Хоча саме ця тема його найбільше цікавила.

«Нічого, з часом ти сама все захочеш розповісти», – подумки зі смутком посміхнувся.

– Ти плануєш дітей без шлюбу? – Борис кивнув на руку без обручки.

– Ні. Спочатку буде шлюб. Можливо, навіть цієї осені. Час покаже.

– Щаслива.

– Гадаєш?

– Звичайно. Сім'я, діти. Звичайне щастя, що ще потрібно від життя?

– Ну, багато чого. Я, наприклад, ще хочу досягти чогось у мистецтві. Оце нещодавно планувала авторську виставку. Ти ж знаєш, що я малюю, так? Але, правда, виставка вже не відбудеться. Думаю, навіть спільна. Але нічого, мине час, я працюватиму, створю багато нових картин. Звичайно, я буду поєднувати це з вихованням дітей…

– А що важливіше? – перебив Борис.

– Не знаю, – зізналася Тереза. – В принципі, завжди на перше місце ставила мистецтво. Сім'я є у всіх.

І осіклася. Недарма кажуть: «Язик мій – ворог мій». Борис ледь приплющив очі, але не сіпнувся, навіть не розтулив вуста, щоб щось мовити.

– Хоча… напевно, сім'я – це головніше, – уточнила Тереза, раптом усвідомивши, як то страшно залишитися в цьому світі самому.

Прагнути близьких людей, благати про людське тепло, але не отримувати їх.

Аж здригнулася.

– А що каже з цього приводу майбутній? – вирішив розрядити обстановку Борис.

– Хоче зробити з мене домогосподарку.

– Варіант непоганий, але не піддавайся. Без мрій життя пусте і нічого не варте.

– Не піддамся, – пообіцяла Тереза. – Я зможу досягти компромісу і встигну там і там.

– Щаслива.

Тереза стенула плечима і відпила ковток теплого вина. Вона не почувала себе щасливою і не могла зрозуміти, про що говорить цей чоловік. Те щастя здавалося таким далеким і незрозумілим…

– У тебе не зовсім радісний вигляд, коли ти говориш про нього.

– Про Валентина?

– Так. Чому?

– Не знаю.

Вона трохи розгубилася. Це ж треба так розбиратися в людях. Нічогісінько не сказала про «коханого», а її вже й розкусили.


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю