355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Славчо Чернишев » Вітряк » Текст книги (страница 2)
Вітряк
  • Текст добавлен: 8 октября 2016, 22:10

Текст книги "Вітряк"


Автор книги: Славчо Чернишев



сообщить о нарушении

Текущая страница: 2 (всего у книги 12 страниц)

ПРИГОДА НА ОСТРОВІ

В дорогу! В дорогу!

Гребти було весело й легко, душу сповнювало почуття радості, відоме тільки людям, які палко люблять море, але довгий час перебували на суші. Біля човна вода була зелена, легка, світла, далі синя, а на горизонті біла, наче молоко. В ранковому повітрі дальні береги здавались близькими, ясними, дивовижно рельєфними: гребни якийсь десяток разів – і допливеш до їхніх фіолетових тіней. Пороздягавшись до пояса, з червоними хусточками на головах, засмаглі й дужі, хлопці гребли ритмічно, як гребці за часів фараонів. Вони поспішали вийти на простір у ту частину затоки, де вільно гуляє вітер, щоб підняти парус. Уже й лоби у них заблищали, вкрившись дрібним потом, а по спинах потекли тоненькі струминки, а Максим усе ще не давав спочинку. Не гребець той, хто принаймні три милі не висидить за веслом. Сашо весь облився потом, намагаючись не порушити ритму, але відчував, що руки от-от опустяться і товариші його засміють. А тут, як на зло, страшенно захотілося пити. Горло пересохло, нічим стало дихати. Максим помітив героїчні зусилля свого друга, але не поспішав; та коли побачив, що воля покидає хлопця, гукнув його до керма, а сам узявся за весла. Колка презирливо посміхнувся. Андрій педантично продовжував працювати.

Витерши лоба, Сашо жадно припав губами до сулії, потім сів і з задоволенням почав вдивлятися в далечінь. Горизонт був чистий. Обернувся назад. Рибальські човни тільки-но відчалювали од берега. Значить, вони, хлопці, першими вийшли у відкрите море. Сашо знову почав дивитися вперед. Наближалися до острова на середині затоки, за п'ять-шість миль од берега. Вірніше, це був не острів, а величезна скеля, об яку бились вітри й хвилі. Вежа автоматичного маяка біліла, мов башта фортеці. Але так здавалося тільки зблизька. Здаля острів був схожий на пароплав, що стоїть на мертвому якорі в затоці. Колись там була тюрма для політичних в'язнів. До дерев'яного причалу острова можуть приставати лише невеликі суденця. Немає тут ні пристані, ні хвилерізу. Пустка.

Сашо не звернув уваги на острів. Усі настільки звикли до нього, ніби його й не було зовсім. Через ту погану славу скелю всі обходили десятою дорогою. Саша більше цікавив обрій. Хотілось побачити напнуті вітрила або дим. Хотілось угледіти океанський пароплав, підійти до нього і привітатися. Але море було чисте. Недалеко від них грав косяк риби. В тихій ранковій воді граціозно шмигав самотній дельфін. Круги над ним виблискували, мов розплавлене срібло. Якась лагідна, наснажена світлом тиша нависла над великою водою, важкою й густою, мов олія. Раптом Сашо натиснув кермо праворуч, і барка попрямувала до острова.

– Стривай! Що ти робиш? – сердито гукнув Максим. – Куди тебе понесло?

Хлопці залишили весла. Здавалось, вони тільки цього й чекали. Барку підхопило тихою течією. Всі задумались. Острів не викликав у них приємних думок.

– Що тут довго міркувати? – наполягав Сашо. – Оглянемо його, відпочинемо, може, й пообідаємо там, розведем багаття, а потім і назад. Чи доведеться коли вдруге, чи ні…

– Непогано… – обізвався Андрій.

– Ну що ж… Їдьмо, – неохоче погодився Колка. – Тільки, правду кажучи, зовсім не подобається мені це гадюче кубло…

– Сашо правду каже! – відрубав Максим. – Острів під самим носом у нас, а наша нога ще там і не ступала. Боюсь тільки одного: як би не спізнитися.

– Встигнемо. Давай! – захоплено гукнув Сашо.

Він подав команду, і барка попрямувала до розваленого трухлявого причалу. Прив'язавши її до високого пакола, хлопці піднялись на крутий берег. Острів був пустий і безлюдний. Посеред нього стирчала споруда колишньої в'язниці, навколо на кривих підпорах ледве трималися цегляні прибудови з повириваними дверима, а на найвищому місці білів маяк, незграбно товстий і не такий величний, як здавалося хлопцям раніше, з води. Весь острів заріс бур'янами, він був засмічений і покинутий напризволяще. Довжина й ширина острова були приблизно однакові – не більше п'ятисот кроків. Ніде не видно було ні деревця, ні кущика. Тільки низька колюча і вже вигоріла морська трава. Не було й птахів, окрім гларусів. Мертва пустеля. Все це створювало враження якоїсь таємничості.

– А знаєте що? – радісно вигукнув Сашо, стукнувши себе долонею по лобі. – Дивний острів! Піратське гніздо! Такого не знайдеш і в Індійському океані. Як нам раніше не спало на думку зробити його нашим!

– Як це нашим? – заперечив Колка. – Острів державний і не може бути нашим.

– Що ти мелеш! – уперся Сашо, якого ще не залишило натхнення – Все одно його ніхто не використовує, значить, може бути нашим. Ну, звичайно, без грамоти на право власності. Не поїдемо в Н., проведемо канікули тут. Крім того, що до міста не далеко… – Але, згадавши щось дуже важливе, що стосувалось Н., він додав уже без запалу: – Шкода, що пляжу немає. Здохнути можна в цьому гадючому кублі!

Та хлопцям уже сподобалась ідея. Перебиваючи один одного, вони почали вносити пропозиції, як упорядкувати острів, і так далеко сягнули в своїх мріях, що були певні: община дозволить їм осісти тут на літо. І Сашо знову захопився. Було безліч пропозицій: зруйнувати огидну стару будівлю, зробити собі маленьку хатку, а на мілкому місці накидати каміння і побудувати хвилеріз; прибудови перетворити в голуб'ятники – для зв'язку з містом, освітлювати приміщення ліхтарями або свічками. От тільки як бути з гасом? У ті роки його було важко дістати, але якось би упорались. Якби тільки й клопоту, що гас.

– Найгірше буде з водою! – промовив розчаровано Сашо, згадавши знову про Н. – Щодня треба буде їздити до міста по воду, – це вже справжнє безглуздя! Може, не варто тут залишатися?

Та вагатися вже було пізно. Хлопці обійшли весь острів, уважно, з пристрастю геологів обслідували скелі понад берегом, але прісної води не знайшли ні краплини. Подумали, чи не викопати колодязь, але скоро відмовились од цієї думки: морська вода, вільно проходячи через ненадійний фільтр земних шарів, заллє його. Реальнішою була пропозиція Колки збирати дощову воду, але Андрій вірніше вирішив це питання:

– Трохи згодом купимо мотор, а до того часу будем возити в барильці. Не так то вже й далеко до міста!

Погодились. Потім пішли оглядати колишню тюрму. Каменю і дерева тут було досить, щоб побудувати чудову хатку. Найскладнішою лишалася проблема води. Не буде можливості ні лісу насадити, ні городину розвести. Навкруги стільки води, а не можна напитись, ні город полити, – це вже надто прикро. Та, незважаючи ні на що, ліс вирішили все-таки насадити, причому переважно з декоративних порід, за пропозицією Саша, який просто марив тропічною рослинністю.

Велика суперечка зчинилася з приводу назви острова. З давніх-давен його звали островом Святої Феодосії, але це зовсім не подобалося хлопцям, і не тільки тому, що вони не визнавали ніяких там святих, а й через те, що стара назва якась безглузда й прозаїчна. Нічого привабливого, нічого романтичного не було у цієї невідомої рибальської святої. А проте як не міркували, скільки пропозицій не розглядали, як не вирувала нестримна Сашова фантазія, так ні до чого й не домовилися. Залишили на потім. Це була справа важлива, її зопалу вирішувати не можна. Так само, як і питання про барку, яка й досі ходила без назви.

Максим запропонував увійти в середину будови, щоб роздивитись. Колка не погодився. Його гнітила сама думка, що тут колись була тюрма. Тому він залишався холодним, десь глибоко в душі повстаючи проти Сашової ідеї. Досить було йому подумати, що тут, можливо, катували його батька, як він весь ставав на диби, згоден краще побитися, ніж піти на угоду з своїми почуттями.

– Ти залишайся тут, – сказав Максим, який розумів його, і вони втрьох попростували до споруди.

Заходили несміливо, з трепетом у серці, і Колка це відчув, йому стало ще прикріше, хлопець одвернувся й почав дивитися на море. Незабаром обід. Досить блукати по цих каменюках! Час рушати.

Хлопці обережно переходили з камери в камеру, які всі були порожні, запущені й брудні, засновані чорним від пороху павутинням. Замість вікон і дверей зяяли темні отвори, на стінах виднілися напівстерті написи. Скільки людей тут згнило! Із завмираючим серцем обійшли хлопці всю споруду, їм хотілось якнайшвидше вийти звідси геть, утекти, але цікавість і та дивна сила, яка будь-що примушувала їх поводитись, як мужчини, стримувала хлопців. Мов ті примари, блукали вони по таємничому будинку. Вже виходячи, Сашо угледів якісь двері, що вели в підземелля. Це вразило його: у всьому будинку двері повиривані, а тут цілі, його фантазія гарячково працювала. Сашо поділився тривогою з іншими. Хлопці нерішуче стояли біля дверей, не наважуючись натиснути клямку.

– Дурниці! – перший опам'ятався Максим. – Чого ви боїтесь? Тобі, Сонце, завжди щось ввижається. Двері як двері, – і він натиснув на них.

Двері були замкнуті.

– Ти дивись! – здригнувся від несподіванки хлопець. – Що ж це таке?

– Я ж вам казав, – прошепотів ослаблим голосом Сашо, і мурашки побігли у нього по спині.

Максим натиснув на двері дужче, але знову марно. Вийшли й розповіли про все Колці. Він запропонував виламати двері. Ясно, що тут не все гаразд. Колка побіг до барки, приніс сокиру. Максим помітив, що Сашо боїться, і, повагавшись хвилину, залишив його біля входу на сторожі. Кількома ударами він вибив таємничі двері, і в світлі електричних ліхтарів хлопці угледіли вологі східці, що зникали десь у темряві. Деякий час усі нерішуче стояли біля відкритої пащі підземелля, потім Максим, затиснувши в зубах ніж, переступив поріг. Обережно й несміливо почали вони сходити вниз, їх обдало запахом вологи й цвілі. Східці були мокрі й слизькі, із стін сочилася вода.

Східці привели в довгий коридор, і хлопці приготувалися битись на смерть, якщо хтось на них нападе. Але ніде нікого не було. Вздовж коридора було багато дверей. Певно, карцери. Хлопці зайшли в деякі з них. Нічого. Сирість і темрява. Двері п'ятої камери були замкнуті. Розбили й їх. І аж скрикнули від подиву: до самої стелі камера була набита ящиками.

Відірвали дошку. Заблищали новенькі бляшані банки без етикеток.

– Мабуть, динаміт, – шепнув Колка.

– Побачимо, – промовив Максим, і голос у нього затремтів. Він замахнувся сокирою. Андрій схопив його за руку.

– Не треба! Може вибухнути. Надворі побачимо. Давай подивимося, що в інших ящиках.

Розбили ще один. У ньому були такі самі банки. Третій, четвертий – те саме. Лишатися тут довше не було рації. Хлопці поспішили вийти на світло, щоб побачити, що в банках. Колка запропонував оглянути й решту камер, але там нічого не знайшли.

Угледівши товаришів, Сашо, ніби згадавши про щось, задиханий і неспокійний, вибіг назустріч.

– Знаєте що? Тут пропливало кілька рибальських човнів, один з них завернув сюди, ніби за косяком риби, але, побачивши нашу барку, рибалки повернули назад й пішли за іншими човнами.

Максим суворо глянув на нього:

– Не брешеш?

– Слово честі!

– Все зрозуміло, – сказав Колка. – Контрабандисти.

– Побачимо… – стурбовано промовив Андрій.

– У нас є консервний ключ? – запитав Максим.

– Здається, є, – відповів Колка, і всі четверо попрямували до барки.

Знайшли ключ. Максим хотів було відкрити одну банку, але руки у нього тремтіли, і Андрій спинив його:

– Стривай! Це не для тебе зараз. Та тут і не місце.

Зрозумівши, що Андрій боїться за нього, Максим задумався:

– Це правильно. Може, й справді тут вибухівка. Але банку все-таки треба комусь відкрити. Я за те, щоб це доручили мені як капітанові.

Колка заперечував. Андрій авторитетно підвищив голос:

– Зайвої хоробрості тут не треба. Хтось може загинути. Краще вдарити банкою об скелю, що буде, те й буде. Тільки далі від барки.

– Правильно! – хором погодились інші.

Пішли на протилежний кінець острова. Максим з усієї сили кинув блискучою банкою об скелю і ліг на землю поруч з іншими. Від удару банка зім'ялась і впала на кам'янистий берег біля самої води, але не вибухнула. Хлопці боязко підвели голови. Нічого.

– Не динаміт! – радісно вигукнув Колка.

Всі четверо один поперед одним пустились униз по стрімкому берегу. Максим, узявши зім'яту банку, відкрив її консервним ключем, і з неї на пісок посипалися дрібні зеленуватожовті зернята. Кава… Хлопці, мов божевільні, розреготались, весело танцюючи навколо банки. Стільки хвилювань через якусь там каву! Але одно стало зрозуміло: острів – склад контрабандистів. Хто ж вони? Хлопці перебрали прізвища деяких людей, що здавалися найбільш підозрілими, але сказати, хто саме з них контрабандист, вони, звичайно, не могли. Одне – гадати, зовсім інше – коли б Сашо на власні очі їх бачив.

– Не міг у бінокль подивитися? – в'їдливо запитав Колка. – Ти ж, кажуть, з догадливих!

– Забув, – промовив зажурено Сашо. Він розгнівався сам на себе: проґавити такий момент! Але правди дівати нікуди – Сашо таки злякався тоді.

Максим відкрив ще одну банку. І там кава….

Після довгої суперечки, головним чином, з Колкою, який наполягав на тому, щоб негайно повернутись назад і повідомити міліцію, вирішили поїхати до Н. І звідти подзвонити бай Ілії.

Всі стояли тісним кільцем. Максим урочисто сказав:

– Поклянімося: без спільного рішення нікому ні слова!

Сашо ляснув себе долонею по лобі:

– Знаєте що? Еврика! Назвемо його Піратським островом.

На цей раз усі погодилися з ним.


БЕРЕГИ АБХАЗІЇ



Сумні й розчаровані допленталися хлопці до старого корита. Спека й дивовижна знахідка враз позбавили їх енергії. Мовчки попоїли, після чого Максим, знову піднявшись на острів, оглянув море й небо. Великі сніжнобілі хмари мальовничо клубочились на затягненому імлою горизонті. Море було рівне й широке, мов степ. Але, незважаючи на те, що навколо було спокійно, якась неясна тривога охопила смуглявого хлопця. Він послинив палець і підняв його вгору. Тихо, вітру нема. Тривога трохи розвіялась, але якийсь неясний неспокій, якесь невловиме передчуття проникло глибоко в серце Максима.

– Вигадки! – з докором сказав він сам собі впівголоса.

Очевидно, таємнича пригода з кавою дещо збентежила його. Він повернувся до хлопців, і трохи згодом барка залишила острів. Налягли на весла. Було нестерпно важко. Рух вперед викликав легенький лоскітливий вітрець, але сонце припікало нещадно, неначе в тропіках, виснажуючи юних гребців. Вони часто змінювались біля керма, щоб відпочити, намагаючись не збитися з рівномірного темпу. Нарешті величезна затока лишилася за кормою. Подув легенький вітерець. Хлопці трохи пожвавились. Далеко праворуч ледве помітно блищала на сонці кубічна споруда військово-морської бази в Н. Щоб збільшити швидкість, Максим скерував барку в відкрите море. Вони пройшли з милю, коли зюйд-вест подужчав.

Хлопці повеселішали, підняли парус. Барка одразу пішла швидше. Стало не так жарко. Свіжий попутний вітер мов на крилах підняв мандрівників, і радісний настрій повернувся до них.

– Е-е-е-ех! – вигукнув Сашо. – Мрія! Летить, мов сарна!

Він був вільний від вахти і взявся до щоденника. Попередивши його, щоб нічого не писав про каву, Максим з прихованою тривогою дивився на парус, який дедалі все дужче напинався до вітру.

– Ого! – вигукнув Колка. – Бач, як несе!

Стоячи з біноклем на шиї на носовій частині, захоплений швидкістю, Андрій радісно й безтурботно насвистував. Старе корито, легко коливаючись на слабеньких хвильках, розбризкувало теплу зелену воду, летіло, мабуть, швидше ніж моторний човен. «Якщо й далі піде так, – думав собі Максим, – незабаром будемо в Н».

Та не довелось їм швидко допливти. Вітер дедалі дужчав, з'явилися баранці, хлопців це зовсім розвеселило, вони почали співати, а Максим ще дужче спохмурнів, його побоювання перетворилися тепер на виразну, сильну і владну тривогу. Ні, справа тут зовсім не в нервах. Передчуття не підвели його й на цей раз. Буде буря. З півдня хмари котилися величезними сіруватими клубками, збираючись на сході вздовж горизонту, мов перед атакою. Вітер ще подужчав. Сонце зблідло, просвічуючи крізь якусь білувату імлу, потім раптом сховалося зовсім, і стало темно. Море почорніло.

З завмиранням серця чекав Максим цієї хвилини, а тепер заспокоївся. Тепер він знав, що має бути. Спокійно й владно почав давати накази. Хлопці одразу витверезились од захоплення підступним зюйд-вестом, який непомітно перейшов у норд-ост. Це їх налякало, але всі були готові до боротьби.

Барку відносило все далі від берега, аж поки він зовсім не зник у мутній імлі. Але Максим все-таки не змінив курсу. Він намагався відійти якнайдалі від берега, щоб не розбитися об гострі скелі. У відкритому морі було безпечніше. Качка й завивання вітру дедалі дужчали. Хлопці налягли на весла й гребли мовчки, чекаючи початку бурі. Дужий порив вітру підхопив барку й кинув далеко вбік. Вона стрімко провалювалася в прірви, хвилі заливали її, обдаючи хлопців з ніг до голови водою, підіймали їх на високі гребені, щоб потім знову кинути у водяні провалля.

Старе корито жалібно скрипіло, немов розсипалось. Максим наказав опустити парус. Не встигли хлопці сховати його в кубрик, як з низьких хмар, мов з відра, линув дощ. Тепер барка йшла тільки на веслах, і це було безпечніше, ніж під парусом. Оскаженіла стихія вхопила нещасного човника і, вирвавши його з-під влади хлопців, понесла в страшному хаосі. Велика хвиля вирвала Сашове ліве весло. Максим наказав йому витягти й праве й вичерпати воду, що набралась у човен, а Андрієві – визначити, якщо це можливо, їхні координати.

На веслах залишився тільки Колка. Хвилі намагались вирвати кермо з Максимових рук, налітали на нього, старалися змити його з місця, але хлопець не відступав, усе ще намагаючись керувати старим скрипучим коритом. Андрій, зігнувшись у затишку в носовій частині, проводив по целофановій обгортці карти уявні лінії і раз у раз поглядав на компас, ламаючи голову над трудною задачею. Трохи згодом він приліз до Максима й гукнув на все горло, щоб перекричати бурю:

– Курс на схід!.. Десять миль від Н.!.

– Що? – гаркнув Максим. – Підійди ближче! – і притяг його лівою рукою до себе. Аж тепер почув. Махнувши рукою, він відіслав Андрія назад і наказав знову взятися за весла.

А буря лютувала все дужче й дужче. Ось вона реве з усієї сили, грається стареньким коритцем, мов горіховою шкарлупкою, кидає його в глибокі безодні, здіймає па високі гребені хвиль, жене на нього шалені вали. Сашо невтомно вичерпує воду. Колка з Андрієм напружують останні сили.

Максим здалеку угледів, що підходить величезна хвиля.

– Пояси! Пояси! – гукнув він тривожно.

Хлопці схопили рятувальні пояси, але надіти не встигли. Хвиля накотилась, залила їх, та не втопила. Вичерпавши воду, Сашо швидко заспокоївся, хоч буря й тримала його весь час у напруженні. В цьому хаосі не було часу думати й міркувати. Хлопці покладалися на свій інстинкт, волю і особливо на фізичну витривалість. Вони палко жадали тільки одного: щоб якнайшвидше скінчився цей кошмар, що тривав хтозна-скільки часу. А буря все гралася з безпорадною утлою баркою. Дощ виплітав щільну тяжку завісу, за яку не могло проникнути людське око. Там, за нею, була смерть і безвість.

Раптом крізь завивання бурі Сашові почувся стукіт мотора. Оглянувся – немає нічого. Подумав, що вчулось. Але за мить повз них промайнув невеликий катер. Угледівши на ньому бородатого велетня, Сашо крикнув і, випроставшись, полетів на лівий борт. Хлопці оторопіли. Колка блискавично кинувся на Саша і стягнув на дно. Аж тепер усі побачили катер. Хлопці здійняли гвалт, почали махати руками і помітили, що й звідти на них дивляться, але судно, не зупинившись, зникло за щільною темною завісою так само несподівано, як і з'явилось.

– Лази! – миттю визначив Андрій.

Інші скоріше зрозуміли по губах, ніж почули, що то за катер. Колка схвильований проліз до Максима, гукнувши йому на саме вухо:

– Як ти думаєш, що їм тут потрібно?

– Хіба я знаю! – стурбовано відповів Максим. – Побачимо…

Лазами називались морські розбійники, пірати, контрабандисти. Жили вони по узбережжю Малої Азії, переважно – в морі. Хлопці враз забули про бурю. Сашо гукав до Колки:

– Піратський острів – і лази! Це не випадково!

Без сумніву, зв'язок був, але про нього можна було тільки догадуватись. Ой, хоч би скоріше вщухла буря! А вона завивала, ревіла, шпурляла човен, вимотувала останні сили. Ледве тримаючись на йогах, перелякавшись до смерті від несподіваного падіння, Сашо запропонував поприв'язуватись до човна. Це було небезпечно й безглуздо. Потопляться, мов цуценята. Бідолаха! Руки в Саша нестерпно боліли, безсило опускались, дерев'яніли. Андрій схопив його попід пахви, а сам тримався за щоглу, що описувала над хвилями дивовижні параболи. Колка вичерпував воду.

І все-таки буря була вже не така страшна. Несподівана поява лазів недалеко від рідного берега вразила їх. З голови весь час не виходила думка про цих розбійників. Що їм тут потрібно? Чи не використовують вони в своїх цілях саме таку лиху годину? Хлопці знали, що в місті з-під поли торгують не тільки кавою, а й чаєм, англійським сукном, взуттям, маслиновою олією, чорним перцем, запальничками, гашишем тощо. Може, саме ці лази й займаються контрабандою? Хто ж інший! Лази були схожі на кочових циган: нічим іншим не могли займатися, крім нечистих справ. Без сумніву, у них були спільники і серед рибалок. Ні, Сашо не помилявся. Катер приходив по каву. Але чому серед білого дня? Може, тому, що вдень їх ніхто не запідозрив би, ніхто б не звернув на них уваги? А хіба за островом не стежить берегова охорона? Чи дізналися вже лази, що хлопці відкрили їхній склад? Ні, ні, вони, певно, тільки тепер туди їдуть. А можливо, ці не мають нічого спільного з островом? От каверза!

Хлопці відчували, що вскочили в страшенно цікаву й таємничу історію, про яку досі тільки мріяли, та й то цілком певні, що таких пригод уже не існує – навіть жалкували, що пізно народились. І ось перед ними почало розкриватися щось таке, що й лякало хлопців і водночас розпалювало їхні гарячі серця, що поривалися до подвигів і слави.

Несподівано виття бурі обірвалося, немов ножем відрізане. Горизонт відступив, дощ перестав. Тільки деякі хмари струшували ще останні краплини. З боку берега виглянуло сонце, вже зовсім низько, на заході. Це дозволило хлопцям зорієнтуватися, бо в хаосі вони забули, з якого боку й берег. Піднявши парус, пішли в напрямку, який вважали південним. Андрій узявся за навігацію. Виявилось, що вони перебувають за десять миль од берега і за п'ять миль на південь од Н. З радощів хлопці почали кричати, мов божевільні.

Зробивши красивий поворот, мандрівники взяли курс на рибальське містечко. Дув помірний попутний вітер.

Уже сутеніло, коли на горизонті з'явилося Н. На фоні яскравого літнього заходу містечко здавалося на диво красивим. Праворуч на високому березі рельєфно вимальовувався вітряний млин, чорніючи на фоні світлого вечірнього неба, – той самий млин, який вони так любили і в якому мали намір влаштуватися на літо, бо він був покинутий. Млин займав центральне місце в їхніх романтичних мріях і юнацьких пориваннях. Можливо, тому, що це був єдиний на всьому узбережжі млин – інші один за одним попідгнивали і пішли на дрова. Пара прирекла їх на загибель.

Барка минула великий скелястий і рівний, мов таця, острів Святого Івана – з білим маяком, невеличкою хатинкою для наглядача і єдиним деревцем, пригнутим до самої землі східними вітрами. В своїй самотності воно здавалось особливо гарним і зворушливо привабливим. Маленьке криве деревце на пустому острові серед безкрайого моря!

Ліворуч, на меншому острові, зв'язаному масивним хвилерізом з Н., височів здоровенний куб військово-морської бази. Тут утворилась чудова тиха гавань. Недаремно за старих часів містечко мало романтичну назву: Місто Порятунку.

Коли обігнули острів з базою, перед очима у хлопців виріс невеличкий, майже круглий півострів, на якому й розкинулося містечко Н. Довгий і вузький перешийок, що змійкою звивався від острова до суші, був дуже мальовничий; чорні в сутінках маленькі рибальські хатини, у вікнах яких відбивалося мідночервоне світло заходу, здавались намальованими; далі виднілась одягнена в камінь набережна, казино в сучасному стилі, рибальська пристань, а на заході – величезна затишна затока з високими золотими дюнами, які ще й досі випромінювали денне світло. Все це, разом з архітектурою дерев'яних будівель, яким було щонайменше триста років, створювали особливу екзотику Н., його південну принадність і чарівність. У затоці темніли обриси військових кораблів, а над усім цим стирчав вітряк. На північ од нього у фіолетових відблисках поринав зловісний Мис утоплеників. Над ландшафтом сіялось якесь особливе приховане світло, і хлопцям здавалося, що перед ними проходять кадри кінофільму про казковий стародавній світ – віт мілетських греків, конквістадорів і жорстоких піратів Оттоманської імперії.

Ніби це не те саме дерев'яне рибальське містечко, над яким щойно пронеслась літня буря…

Спритно маневруючи, барка підійшла до пристані. Крізь густий ліс щогол виднілася набережна, чорна від народу: дачників, матросів, рибалок, які привітно махали хлопцям руками. Колка пирснув зо сміху:

– Берег Абхазії, правда?

Всі полегшено засміялися. Почуваючи себе переможцями, вони гордо чекали, поки збереться натовп, який весь час зростав. Закінчивши запис у щоденнику, Сашо не без задоволення прочитав останні рядки:

«Урочиста зустріч. Грає музика».

Музика не грала, але зустріч справді була урочиста. Так завжди буває в невеличких приморських містах після бурі.


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю