355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Люко Дашвар » Гоцик » Текст книги (страница 8)
Гоцик
  • Текст добавлен: 9 октября 2016, 05:33

Текст книги "Гоцик"


Автор книги: Люко Дашвар



сообщить о нарушении

Текущая страница: 8 (всего у книги 16 страниц)

– Уперта віслючка! – патетично вигукнув дядько.

– Тоскна картина вийде, – подав голос чоловік у солом’яному брилі.

– Не сумна! Світла! – вигукнула Ізідора. – Бо я перестану чекати на нього, коли моє волосся посивіє! Тож картина вийде світлою, як моя любов!

Синьйор Санчес почервонів до скронь, ляснув батогом по доччиній спині. Ізідора застогнала і завмерла. Дядько суворо зиркнув на натовп, пішов до крамниці. Хтось один рвонувся було до дівчини, та Санчес озирнувся… Люд відсахнувся, заспішив у своїх справах. Певно, добре знали дядькову вдачу.

За мить на площі залишилася тільки напівпритомна Ізідора. З-за завісок вікна крамнички «Вовна. Сукно» батько шулікою спостерігав за нею.

Гоцик хмикнув заповзято, пішов до дівчини. Підхопив на руки, поніс у тінь мандаринових дерев.

– Рушник у фонтані змочи, – наказав Ілії.

Ілія вів вогким рушником по блідій білій шкірі, відчував незнайому раніше збудливу захоплюючу радість. Ніколи в житті так близько він не був поряд із жінкою. Ніколи не торкався рукою її щоки, тонкої шиї… Не вів долонею по чорному, як блискуча смола, волоссю.

– Що ти робиш?! – спитав Гоцик.

Ілія відсмикнув руку… Підвівся.

– Може… Їй стане легше, якщо я…

Гоцик присів навпочіпки, нахилився до дівчини – вона напівлежала під деревом, закриті повіки тремтіли, тонкі ніздрі роздувалися ледь помітно.

– Ізідоро… – прошепотів.

Дівчина видихнула і розплющила очі. Ілія помер: ті очі були кращими за увесь білий світ.

Гоцик усміхнувся.

– Усе гаразд?

Ізідора не розуміла. Гордовито звела тонкі чорні брівки, у чорних очах – відвага. Із подивом розглядала незнайомців: міцний велетень сидів біля неї, худий чорнявий юнак безпорадно тупцював за його спиною.

Спробувала підвестися, зойкнула, закусила губку.

– Не рухайся, – сказав Гоцик. – Ми потурбуємося про тебе.

Ізідора кивнула. Вона не розуміла ані слова, але голос кремезного незнайомця викликав довіру. Вона не бачила, як з татової крамнички вискочили двійко міцних чоловіків із палицями. Обережно оминули площу, уже підкрадаються до мандаринових дерев з іншого боку.

Усміхнулася войовничо.

– Тато ще пошкодує, що змушує мене виходити заміж за нелюбого!

Гоцик не зрозумів ані слова, кивнув, приклав палець до Ізідориних вуст: мовляв, тихо, потім поговоримо…

Ілія стирчав телепнем, не міг відірвати погляду від глибоких чорних очей. Стиснув рушник і уже хотів було оминути Гоцика, присісти біля Ізідори, знову торкнутися її лиця. Та очі дівчини раптом стали схвильованими і безмежними.

– Озирніться! – вигукнула. Указала пальчиком за спину Ілії.

Ілія не встиг озирнутися. Потилицю розсік глухий удар – повалив Ілію лицем у гострі коліна юної іспанки.

Гоцик відскочив, загарчав – судинами заширяла відчайдушна радість, що вона охоплює справжніх мужчин у передчутті битви. На нього наступали двійко чорнявих, як Ілія, кремезних чоловіків, цідили незрозуміле, розмахували палицями.

Гоцик роззирнувся – дідько, чого ж це у них тут чисто так?! Ніде ані маленького дрючка не валяється. А по сокирку чи ніж до рюкзака лізти – не встигне. Підскочив, повис на грубій гілці мандаринового дерева: не витримала Гоцикової ваги, обламалася. Перехопив довгу, увішану зеленими плодами, гіляку, замахнувся, пішов на ворогів.

– Ну, врешті… – пробурмотів.

Давно не бився. Так давно, що затужив… Одним горизонтальним віялом вдарив по нападниках, зніс чорнявих на землю, кинув гілку, навалився на одного, та другий устиг підскочити, замахнувся палицею. Гоцик перекотився на траву, підставив під удар чорнявого, що вже хрипів від Гоцикових важких долонь на власній шиї. Відкинув його, плигнув на другого, ухопив за коліна. Учепився зубами в литку.

Чоловіки не здавалися. Певно, битви для них були настільки ж важливими, як і для Гоцика. Палиці і мандаринова гілка валялися на траві, трійко завзятих працювали кулаками – ніяк не зрозуміти, на чиєму боці сила. І коли кривава юшка вмила мордяки всіх трьох, захекалися, відступили на мить, аби перепочити, знову кинутися у бій, Гоцик зрозумів: час робити ноги. І дременув би, та на траві, лицем у колінах Ізідори валявся Ілія. А це не двоє проти двох. Один проти трьох, бо безвільна Іліїна тушка автоматично ставала перевагою для ворогів.

Гоцик насупився, випростав руку.

– Стояти, суки! – вигукнув так люто, що чоловіки завмерли. Гоцик ухопив Ілію за комір, відірвав від Ізідориних колін, закинув Іліїну руку собі на плече, обхопив його, зробив крок назад.

– Все! Нічия! Повернуся – продовжимо, – бурмотів, очей з чоловіків не зводив. І все відступав, відступав.

– Не знаю, як тут у вас… А у нас – не до смерті. Зрозуміло, суки?! Все! Відпочивайте…

Один із чоловіків щось сердито вигукнув, подався було до Гоцика, та другий ухопив його за руку, вказав на Ізідору – допомогли дівчині підвестися, хоч і пручалася, повели до татової крамниці.

Ще збуджений Гоцик вів Ілію геть з площі, озирався – бачив, як чоловіки з дівчиною зникли у крамничці, як з’явилися за мить і повільно посунули за мандрівниками вслід.

– Що, суки? Ніяк не вгамуєтеся?

Гоцик трусонув Ілію.

– Сам йти можеш?

– А я і так йду сам, – Ілія висів на Гоцикові, але ногами ворушив вправно.

Гоцик скинув Іліїну руку зі свого плеча.

– Біжимо, – сказав. – Бо місцеві не відчепляться…

Ілія усе ще перебував у полоні дивних відчуттів. Удар по потилиці занурив не у чорну мряку, у жіночі коліна. Ілія торкнувся вустами ніжної шкіри, відчув до божевілля прекрасний її запах, завмер, бо захотів тут померти. Од щастя. Чув, як Гоцик і чорняві лупцюють одне одного, як тремтять Ізідорині ніжки, і падавпадав-падав у незнане раніше блаженство…

Озирнувся – чоловіки знову похапали палиці, поспішали за чужинцями.

– Біжимо! – верескнув.

– А я про що… – буркнув Гоцик.

Зупинилися-відхекалися поміж важких кам’яних брил на пагорбі. Лежали на розпеченому сонцем камінні, спостерігали за містечком, що лишилося у долині. Чорняві виявилися затятими. Гнали чужинців аж до останнього крайнього білого дому, гукали щось загрозливо й войовничо, та хлопці не озиралися – бігли й бігли, поки не опинилися на покрученій гірській дорозі. Полізли вгору.

– Як не відстануть, камінням закидаю, – лютував Гоцик.

Підвівся, ухопив каменюку, вдивлявся у дорогу між пагорбом і містечком.

Та чоловіки не пошкреблися за мандрівниками на пагорб.

– Нормально у містечко сходили… Дізнатися про ту кляту церкву, – цідив Гоцик, лив з фляжки у долоню теплу воду, вмивав скривавлене лице.

– Хто ж знав, що у таку халепу встрягнемо, – обережно сказав Ілія.

– За що дівчину били?

– Бо тато знайшов їй пару, а вона відмовилася за нелюбого заміж йти.

– Звідки знаєш?

– Зрозумів…

– Іспанську вивчив?

– А ти – ні? Ми ж… у цьому мовному середовищі вже другий місяць тирлуємося.

– І що? То не причина. Чужі мови вивчають люди, які у собі не впевнені, а мені воно – до сраки карі очі.

– Як це?

– Як за нелюбого йти!

– Вона… – Ілія згадав таємничий запах дівочої шкіри, задихнувся. – Вона на пастуха якогось чекає.

– Не було б тих двох мачо, ми би розпитали у неї про напівзруйновану церкву, – відповів Гоцик.

Ілія скривився, обмацав потилицю, зиркнув на Гоцика тоскно: певно, час… Розповісти братові правду: ніяких скарбів немає, наплів здуру, бо хотів шкатулку і золото забрати. Ілія насмілиться і признається. Бо Гоцик – справжній брат. Знову врятував його, хоч якби Ілію так підло зрадила людина, яку він витяг з ополонки, Ілія прокляв би покидька і жадав би йому тільки одного – смерті.

– Брате… – прошепотів. – Маю сказати тобі…

Підвівся важко. Усміхнувся сумно.

– Тільки не зізнавайся мені знову в любові, – іронічно скривився Гоцик. – Бо ще трохи слини і відчую себе педіком.

– Та ні… Я про інше. Про головне…

Роззирнувся розгублено: зелені пагорби, долини, у долинах червоно-жовті черепичні дахи, мов намальовані. Оливи, кипариси… Хоч ви дайте сили видушити із себе правду.

Ковзнув поглядом по невеличкій низинці праворуч містечка і закляк: поміж зеленого буяння голою кісткою стирчала напівзруйнована церква.

Ілія ошелешено закліпав повіками.

– Гоцику! Гоцику… – поліз на каміння, вдивлявся, тремтів. – Он вона! Он!

Сумніви, страхи – геть! Побіг пагорбом до низинки, кричав:

– Матір Божа! Є! Є…

І хай би вбили – вірив: знайшов! То саме та напівзруйнована церква, про яку писав Коельо, всередині ростиме величезний сикомор, а сни… Сни мають нездоланну силу вести навіть тоді, коли ти жодного разу не згадав гидкого дідугана, що він уїдливо сміявся, погрожував покрученим пальцем і все повторював: «Сантьяго ще миє склянки, до церкви йому ще йти і йти. Йти і йти…»

Гоцик уздрів церкву тоді, коли Ілія вже збігав пагорбом у низинку.

– Почекайте… – сказав далеким андалусійським коням. – Може, і встигну забрати вас у ромів…

Заспішив за Ілією.

Той раптом притишив ходу, озирнувся, усміхнувся знічено.

– Знайшли… – сказав розгублено.

Захват зник, залишилося тільки ясне усвідомлення: якщо під сикомором є скарби, то Ілії від них не дістанеться й… однієї монетки. Зажурився. «Ну, чому я такий йолоп?! – бідкався. – І Горана поряд немає. Я запитав би: що робити? А він відповів би: сам знаєш. І хіба не так? Не маю віддавати скарби за шкатулку і золото. У скрині, певно, у тисячу разів більше…»

– Блін! Шукачі скарбів… Хоч би одну лопату прихопили! – Гоцик стояв всередині напівзруйнованої церкви, зосереджено роздивлявся величезний сикомор.

Обійшов його. Дістав сокирку і ніж.

– Де копати?! – гукнув Ілії.

Ілія не чув. Гарячкові думки метушилися: Ізідора, дідуган у тюрбані, іспанський пастух, Гоцик – загроза…

– Не треба копати! – зрозумів раптом.

Підбіг до сикомора, упав навколішки, по-собачому принюхувався, роздивлявся землю всередині церкви.

– Не копали… Тут сто років ніхто не копав, – захват повернувся, виплескував зсередини чистим фонтаном.

– І що?

Ілія роззирнувся, підійшов до Гоцика.

– Сюди має прийти одна людина. Вона знає, де копати. Нам краще сховатися. І дочекатися її.

– Може, та людина вже побувала тут?

– Ні! Ти ж глянь – усе поросло травою. Ніхто не копав. Вчасно встигли!

План здався Ілії ідеальним. І безпечним. Гоцик кивнув.

– Починаєш ворушити мізками, – сказав.

Пішов вивчати місцевість. Віднайшов величезний камінь – нависав над церквою на найближчому пагорбі.

– Отут чекатимемо.

– Чому тут? – Ілія насупився, бо вважав: командирські повноваження автоматично переходять до нього. Він знайшов церкву! Він привів… Він, врешті, читав Коельо, а нахабний Гоцик – ні…

– Звідси всі дороги, що ведуть до церкви, як на долоні.

Терпіння вичерпалося на третій день. Першим засумнівався в ефективності плану сам Ілія. Сидів на камені, до піску в очах вдивлявся в обриси храму, хоч навколо нього не спостерігалося жодного руху. Здавалося, після того як з розваленої церкви пішов Бог, його покинуло усе живе. І тільки невгамовні зграї чорних круків час від часу влаштовували на куполі гармидер, змушували Ілію завмирати, із ще більшою увагою чіплятися очима за зруйноване часом і людьми творіння чиїхось працьовитих рук.

– Може… Я збігаю до церкви, подивлюся? – питав Гоцика.

Гоцик ще тримався, хоч упевнене довготривале терпіння не входило до переліку його життєвих пріоритетів.

– Їсти хочеться, – відповідав похмуро. Озирався у бік містечка. – Ти краще до людей збігай. Хавки купи.

– Я? Ні! – Ілія лякався, повертався до спостереження. І хоч шлунок викручувало – спасу нема, від церкви відриватися не збирався.

Прикривав маківку здоровезний листом незнайомої, схожої на лопух рослини, торкався пальцями обпечених плечей. Голод виснажував, та більше допікало невблаганне південне сонце. Від спеки і задухи паморочилося, перед очима прозорими хвилями коливалося повітря, і тільки рятівні ночі берегли залишки сил, дозволяли непомітними тінями дістатися потічка неподалік містечка, набрати води.

Та скільки ж чекати?!

На п’ятий день Гоцик виматюкався, дістав з рюкзака сухарі і сало.

– Все! Час Х! Не поїмо – звалимося.

Ілія проковтнув сало, заліз під камінь.

– Ти ж… розбудиш мене, якщо раптом… – нагадав Гоцикові, бо до вереску боявся, що Гоцик сам зустріне пастуха, який, якщо вірити Іліїним снам, мав би таки з’явитися у церкві.

– Дрихни! – відповів той, уп’явся очима у церкву. Того дня від полудня до вечора – його черга варту нести.

Порядок чергування запропонував Гоцик.

– Зранку до обіду – я, після обіду до вечора – ти! З вечора до півночі – я, з півночі до ранку – ти, – сказав.

Заперечити нема чого. Та Ілії такий розподіл здався вкрай несправедливим.

– Ні! – затявся. – Зранку – я, а ти після обіду!

Гоцик знизав плечима – бери! Ілія мучився під каменем, лежав-крутився, ніяк не заснути від спеки. Уже й сам не розумів: чи виграв, чи знову програв!

Однієї ночі після півночі, коли Гоцик розштовхав Ілію – вставай, твоя черга церкву пильнувати, сам звалився і захропів – Ілія підкрався до Гоцикового рюкзака, дістав шкатулку… Аж схлипнув. Прости, матусю. Перебрав цяцьки – все на місці. Слава Богу. Обережно повернув шкатулку до Гоцикового рюкзака. Хотів уже було тугіше затягнути мотузку, та не втерпів – всунув руку всередину. Де золото? Де?

Важкий брусок лежав на самому дні. Ілія дістав його, зважив на долоні. Роззирнувся полохливо. Може… ну їх, ті скарби?! Маячня ж. До скону тут сидітимуть, Гоцик врешті розгнівається до божевілля, трусоне Ілію раз і той усе за хвилину викладе: про сон, книжку… І непересічну власну інтуїцію.

Ох, підведе! А зараз – шанс же! Ілія ж місяцями мріяв, аби Гоцик заснув без задніх ніг. Вхопити шкатулку, золото і дременути…

Зиркнув на Гоцика: брат?… Зітхнув: не зможе вдруге курвом почуватися…

– Ще трохи потерплю, – вирішив.

На сьомий день не втерпів Гоцик. Підвівся і пішов до церкви.

– Ти куди?! – Ілія перелякався, побіг за Гоциком.

– Подивлюся… Може, там уже сто людей усе перекопали. Вночі… Чи вдень, коли ти чергував, – буркнув роздратовано.

Круків налякала несподівана поява в руїнах двох збуджених нервових парубків. Кружляли, репетували.

– А пішли ви…

Гоцик схилився до землі навколо сикомора, всміхнувся задьористо.

– Що, що? – Ілія мацав землю долонями. – Ні! Нікого не було…

– Цілина, – мовив Гоцик, швидко пішов з церкви. – Доганяй… Ще наштовхнемося на власника.

– Ні, ні, нам треба, аби він нас не помітив спочатку.

– І щоб ми його не пропустили! – нагадав Гоцик.

– Не пропустимо, – сказав Ілія без упевненості.

Той день від ранку ніяк не скидався на інші звичайні. Упевнилися, що у церкві ніхто не копав, прикінчили сало і раптом побачили величезного, як курка, крука. Сидів поміж кущів, не злітав. Гоцик ухопив каменюку, прицілився… Як жбурне у крука.

– Матір Божа! – перелякався Ілія. – Навіщо ти вбив пташку?!

– Їсти хочу, – сказав Гоцик, підхопив мертвого крука. – Ти курку коли-небудь обскубував?

– Я… перепілок раніше їв. Хлопчиків… – Ілію нудило.

Гоцик розсміявся. Відрубав сокиркою крукову голову, обідрав пір’я разом зі шкірою, розвів вогнище.

– Що ж ти так смердиш, падло, – сказав безголовому крукові.

Тримав його на гілці над полум’ям, сходив потом. З небес – сонце, від вогнища – пекло.

– Чого не зробиш заради хавки, – рипів зубами.

Та жорстке вонюче м’ясо без вагань зідрав з кісток. Ілія погодився скуштувати ніжку. Гриз-гриз…

– Ні… Краще посплю… – упав і вирубався.

Гоцик колупався у зубах тонкою кісточкою, дивився на пусту дорогу.

– І я поспав би… – раптом вирішив. Ну не могло ж такого бути, аби у цю післяобідню пору, саме цього дня незнайомий хлоп, на якого вони чекали майже тиждень, несподівано з’явиться на дорозі.

Позіхнув. Зиркнув на дорогу. Напружився… Примружив очі, схилив голову набік, усміхнувся.

– Привіт, чувак… – прошепотів недобре.

Штовхонув Ілію.

– Брате… – сказав. – Недарма крука з’їли. Сили згодяться…

– Навіщо? – запитав ошелешений Ілія.

Гоцик кивнув у бік шляху. Ілія підняв голову і ледь не зомлів. Порожнім шляхом до напівзруйнованої церкви важко йшов утомлений хлопець.

– Господи, Господи… – Ілія заметушився, засмикався, припав до Гоцика. – Брате, Господи… Так, так! Що робити? Побігли туди? А? Гоцику! Не мовчи.

– Замовкни! – хижо наказав Гоцик, хоч і не було у тому сенсу, – хлопець був ще далеко.

Ілія упав між двома великими брилами, завмер. Гоцик причаївся поряд.

– І щоб не рипався, – прошепотів Ілії. – Не вистачало ще, щоб ти усе зіпсував.

– Мовчу, мовчу… – Ілія не відривав погляду від незнайомого хлопця.

Той ішов хоч і втомлено, та впевнено, як людина, що бувала тут не раз.

– Що робити? Що нам робити?! – Ілію прорвало. Затуляв собі рота долонею, та де там вмовчати. – Гоцику…

Незнайомець уже підходив до руїн. Ось досяг провалля, на місці якого колись були важкі двері. Зник у порожнині покинутої церкви.

– Де він? Де? – Ілія підхопився, витягнув шию.

Гоцик смикнув Ілію до себе, затулив йому рота важкою долонею.

– Мовиш хоч слово – уб’ю, – пообіцяв холодно.

Відпустив Ілію.

– За мною йди. Та тільки тихо…

Гоцик присів, крадучись, посунув до розлогих кущів біля церкви. Ілія закусив губу, прибився до землі, поплазував за Гоциком.

Засіли у кущах: видно геть усе, що відбувається всередині церкви.

Незнайомець не поспішав. Наче точно знав – оце його місце і ціль, до часу тут ніхто і нізащо не з’явиться. Ось дістав невеличку лопату, пішов до сикомора, та раптом зупинився, задумався. Усміхнувся, відклав лопату, дістав з торбини пляшку вина. Відпив, улігся під сикомор і… заснув.

– Твою наліво! – здивувався Гоцик, ляснув себе по животу – під кущем жила колонія мурах: аж ніяк не зраділи несподіваним гостям.

Незнайомець прокинувся наступного дня, коли сонце уже височенько піднялося. Відшукав лопату, взявся копати під коренями сикомора. За півгодини лопата дзенькнула, наштовхнулася на щось тверде. Хлопець кинув лопату, нахилився до ями – руками відкидав землю. Врешті покінчив і з цим. Опустив руку в яму, щосили потягнув до себе невеличку важку скриню. Поставив її на траву, упав на траву поряд, змахнув з чола піт.

У кущі Ілія схопився за серце… Гоцик примружив очі, затаїв подих.

Хлопець обтрусив з долонь землю, ще й витер їх об штани, покрутив замок скрині. Замок брязнув, повис грушею. Хлопець усміхнувся і відкрив віко скрині. Засяяли дорогоцінні камінці, жовтими площинами заявляли про себе старовинні золоті монети.

– Я йду до тебе, Фатіма… – весело гукнув хлопець.

– Йду? – закричав Ілія.

– Зачекаєш, – буркнув Гоцик.

Одним стрибком подолав відстань між кущем і проваллям, на місці якого колись були двері храму. Сам став дверима, заступив вихід. Позаду біг Ілія, захлинався: Матір Божа, Матір Божа…

Незнайомець закляк – у пащі провалля, як два привиди, стояли двійко збуджених, обірваних людей. Вони були молодими. Може, одних із ним літ. Перший – високий, міцний – іронічно усміхався. Другий – невисокий, худий із чорними пронизливими очима – метушливо і панічно жестикулював руками, ніби у німому кіно.

– Гоцику… Я… Я домовлюся… Спілкування… можна виграти.

– Давай! – наказав Гоцик.

Ілія зробив до хлопця крок. Той заступив скриню, ухопився за лопат у.

– Я – Ілія… – Ілія усміхнувся якомога ширше.

– Сантьяго, – спустошено прошепотів хлопець.

– А це Гоцик, – Ілія вказав на Гоцика.

Сантьяго кивнув, та погляд його ковзав порожніми руїнами, наче шукав і кликав когось. І стільки чорної туги тьмяніло в його очах.

Ілія аж рота роззявив: Матір Божа! Невже це дійсно той наївний ідіот з книжки Коельо?! Розреготався:

– Сподіваєшся побачити тут ще когось? Пусте! Сюди ніхто не прийде! Ми з братом достатньо вивчили це місце. Тут живуть тільки круки.

Ілія підхопив камінець, жбурнув під купол – у відповідь чорні птахи сердито залопотіли крилами. Вони теж достатньо вивчили звички цих двох голодних обірваних людей, щоб ставитися до них легковажно.

– Всесвіт… – прошепотів Сантьяго. – Він казав: якщо дуже сильно чогось забажати, допоможе Всесвіт…

Ілія пожвавішав, завівся.

– Чого ж ти так сильно жадав?

– Знайти скарб…

– Усе без обману. Ти знайшов.

– Але ви… Ви відберете його.

– А треба було чітко формулювати бажання. Навіщо тобі скарби? Що зробиш?

– Не знаю… Обіцяв віддати десяту частину циганці. Повернутися до Фатіми. Вона чекає…

– Покинув кохану заради золота? Геть у злиднях жив?

– Ні. Я був багатим. А поряд – та кохана і єдина, заради якої можна пожертвувати життям. Але ті голоси… Вони не давали спокою, увесь час вимагали, щоб я пройшов свій шлях до кінця.

– Ти йолоп! – Ілія відчував себе мудрим і сильним. – Хіба чужі вуста можуть знати, куди веде твій шлях?! Хто змусив тебе віддати все і покинути кохану? І заради чого? Заради золота? Воно було у тебе, але ти віддав його. Задля чого?! Щоб отримати інше золото?!

Замовк, насупився.

– Ні, не дарма ми тут з’явилися, – мовив. – Хтось же повинен тебе покарати. Протринькав час і життя.

Сантьяго приголомшено глянув на Ілію. Обхопив голову руками, опустився на гірку свіжої землі.

Гоцик роздратовано насупився: може, досить балачок?

– Чого він побивається?! – спитав. – Через скарб?

– Журиться, що втратив кохану. І час.

– А якщо я дам йому трохи… зі скрині… Його туга зменшиться?

– Не маю сумніву, – бадьоро відповів Ілія.

Завмер: чорти забирай! Посеред напівзруйнованої церкви стояла Гоцикова скриня. І крапка! Гоцик уже розпоряджався нею.

Підійшов до скрині, поманив Сантьяго. Указав на скарб.

– Бери!

Сантьяго зрозумів. Злодійкувато косував на мандрівників, сунув до скрині. Загріб у жменю камінців, закинув у торбу.

– Матір Божа! – не витримав Ілія, ухопив Гоцика за руку. – Що ти робиш, брате?! Навіщо? Ми так довго йшли! Ми страждали…

– Цікаво, коли він зупиниться, – недобре усміхнувся Гоцик.

– Ти зупини його. Чи я…

Ілія ухопив Сантьяго за руку.

– Досить! – вигукнув гарячково. – Однаково не знаєш, що з тим робити!

Сантьяго смикнувся.

– Я… встиг подумати. Почну спочатку. Куплю овець.

В ошелешеного Ілії відвалилася щелепа.

– Він хворий! – сказав Гоцикові.

– Чому? – зацікавлено запитав Гоцик.

– Він… завжди мріяв подорожувати. Свого часу навіть покинув заради того навчання у семінарії, купив собі отару овець, валандався із ними цією… Андалусією…

– Так він пастух?! – напружився Гоцик.

Підійшов до Сантьяго, ухопив за грудки.

– Ти пастух? – обернувся до Ілії. – Брате! Запитай! Чи не його часом дівчина чекає… Ізідора.

– Ізідора? – Сантьяго розчув знайоме ім’я, закивав. – Вона мене пам’ятає? Я теж іноді згадую про неї. Вона живе зовсім поруч.

– Та знаємо! – буркнув Ілія. Пояснив Гоцикові. – Це він. Його вона… чекає.

Гоцик відпустив Сантьяго, тицьнув пальцем у його груди.

– Повернися до неї, – наказав.

– Мій брат каже… Ти повинен повернутися до Ізідори.

– Ні, ні! – Сантьяго кумедно крутив башкою.

Гоцик насупився.

– Іліє… Поясни козлу! Він пішов і забрав з собою частину Ізідориного серця. Має повернутися і віддати. Дати волю дівочому серцю, яке полонив.

– Нізащо! Я кохаю Фатіму… – вигукнув Сантьяго.

Гоцик розмахнувся, вдарив пастуха у щелепу.

– Ізідора! Її звати Ізідора, покидьку!

Пастух упав і завмер. Він лежав нерухомо, розкинув руки і ноги, ніби плив по ласкавій воді. І тільки кривавий слід на скроні вказував: вода та зветься Вічністю. Поряд із Сантьяго у скрині безсоромно сяяла купа непотрібних за мірками вічності скарбів.

Ілія закричав, кинувся до пастуха. Нахилився, спробував намацати пульс. Підвів голову.

– Гоцику… Ти убив його.

– Ні, він вдарився об скриню, – твердо відповів Гоцик.

Розстелив на траві рушник, витрусив на нього камінці, що їх Сантьяго устиг вкинути до своєї торби.

– Дай свій рушник! – наказав Ілії.

Ілію їв жах. Косував на мерця, слухняно подав Гоцикові свій рушник. Той розстелив його поряд із першим. Скинув з себе брудну футболку.

– Зійде, – буркнув. Поклав поряд із рушниками.

– Гоцику… Що ти робиш? – Ілія закружляв навколо Гоцика, оминаючи мертвого пастуха.

– Ділю усе… Мені. Тобі…

– Ти віддаси мені частину скарбу? Брате!

– Та побудуй уже свій замок на сорок кімнат, бо дах з’їде!

– Брате… – Ілія перестав помічати мертвого пастуха. – Ніколи не забуду! Ніколи… Але я ж… Скажи? Не обманув! Правда ж? Я знав, що тут на всіх вистачить. А ти… Що ти робиш? Чому ти ділиш усе на трьох?… Пастух… Він же мертвий!

– Ізідорі віднесемо.

– Що?! – Ілії здалося, не розчув. Як це – Ізідорі? Якого біса?!

Гоцик уже закінчив розкладати монети-камінці на три купки. Зав’язав дві у рушники, одну замотав у футболку, вкинув футболку до свого рюкзака.

– Чуєш? Зроби щось із бідахою, – кивнув на пастуха. – Очі закрий, струси пилюку з одягу.

– Навіщо?

– Його ми теж понесемо. До Ізідори.

– Матір Божа! Ти з’їхав з розуму! Ми не можемо. Нас заарештують і вб’ють! Я не повернуся у те містечко! Я не хочу торкатися… мерця. Ти… Ти вбив, ти і… Навіщо все те?!

– Не верещи! Повинні ж ми звільнити дівчину, бо чекатиме до сивини. А кого? Помер, їй-богу. Хай переконається, звільнить серце. Та й поховають гідно. Не валятися ж йому отут крукам на радість.

Указав на кляті кущі.

– А я поки гілок нарубаю.

– Нащо?

– Ноші зроблю. Не на руках же його тягнути.

Ілія не чув, як Гоцик довбе кущ, тремтячою рукою заплющив очі наївному пастушкові, струсив пил та бруд з його одягу, злодійкувато скосив на Гоцика очі й поспіхом понишпорив по пастухових кишенях. Віднайшов великий зелений смарагд.

– Ну, що ж ти… – прошепотів недобре, швидко засунув камінь до своїх штанів. – Обікрасти нас захотів?… Вражина…

Норовистою гірською дорогою до містечка Гоцик з Ілією тягнули важкі ноші з мертвим тілом, сонце валило з ніг. Гарячий піт заливав чоло – не змахували, інакше довелося б зупинятися щохвилини. Навколишній пейзаж двоївся-плигав перед Іліїними очима, пальці самі розтискалися – нема більше сил, падав. Гоцик зупинявся, похмуро зиркав на Ілію, та не гарчав, не підганяв – сам ледь дихав.

– І треба то? Треба? – бідкався Ілія.

Гоцик не відповідав. Мовчки вчіплявся у грубу гілку нош, тягнув далі. Ілія підводився – хочеш не хочеш, впрягався помагати.

Містечко – увесь час перед очима. Ось воно, поряд! Та минула година, друга, третя, а мандрівники усе тягли мерця під пекучим південним сонцем. Над ношами почали дзижчати мухи.

– Гоцику… Пастух смердить… – кволо прошепотів Ілія.

– Помреш – теж смердітимеш, – заспокоїв той.

Та Ілія не заспокоївся. Кинув ноші. Скинув рюкзак із плечей. Тер скривджені плечі.

– Все! Хоч убий! Не піду далі! Не тягнутиму оцього… покійника!

– Заткнись і впрягайся, – холодно порадив Гоцик.

– З якого це?! Ще й безплатно! Ти… Ти мене весь час експлуатуєш! А це я… Я тебе винайняв! А ти… Заплати! У тебе багато золота! Заплати, і я тягнутиму!

Гоцик усміхнувся уїдливо.

– Бухгалтер…

– Ні! – Ілія підскакував навколо Гоцика, розмахував кулаками в повітрі. – Не смій! Не смій так називати мене, брудна українська тварино!

– Що?! – Гоцик кинув ноші.

Ілія заволав і кинувся тікати.

– Біжи! – розсміявся Гоцик, буцнув ногою Іліїн рюкзак. – А твої скарби мені лишаться. Однаково ти їх мені обіцяв.

Ілія зупинився і заплакав.

– Ненавиджу… Ненавиджу тебе, брате!

– Пішли… – втомлено наказав Гоцик, першим повернувся до нош.

Та біля невеличкого гаю сили скінчилися остаточно. Попадали.

– Брате… Шкода, торбину пастухову не взяли, – сказав Ілія. – У нього вино було. Може б, і хліб знайшовся.

– Чому ж «не взяли», – хрипло відповів Гоцик. – Піди, дістань… Під тілом на ношах.

Ілія забув про нудоту й відразу. Почвалав до нош, побачив під колінками мертвого пастуха торбу, висмикнув.

– Тут і хліб, і шинка, – радів.

Залишили ноші посеред гірської дороги, укрилися під деревами. Після бутера з шинкою і ковтка сухого червоного вина у голові Ілії зароїлися геніальні думки.

– Гоцику, от дослухайся хоч раз до того, що я тобі раджу, – варнякав. – Давай лишимо пастуха отут, посеред дороги. До містечка – рукою подати. Скоро хтось обов’язково у цей бік поїде. Побачить мерця… Здійме тривогу. Поховають. Побий мене мухи, поховають.

– Ні, – сказав Гоцик.

– Нас там вже били!

– Так!

– Матір Божа! Нас там уб’ють. Та це півбіди. Нас там пограбують! Де ми сховаємо скарби?

– У тебе.

– Що?! – Ілія протверезів, ошелешено кліпав очима.

Гоцик показав Ілії напівпорожню пляшку: будеш іще? Ні, ні, – похитав головою Ілія. Гоцик допив вино, викинув пляшку під дерево, упав на траву.

– Хвилину перепочину і піду…

– А я? – перелякався Ілія.

– Тут лишишся.

– Чому?

– Зайвий ти там. Ще тебе цинкувати.

Гоцик важко підвівся, підсунув до Ілії свій рюкзак.

– Сховайся отут, поміж дерев, і чекай. Місце тихе. Віддам пастуха Ізідорі, до ночі повернуся.

Ілія вухам не повірив.

– Ти довіряєш мені свій… – дуже хотів сказати «скарб», та мовив інше: – …рюкзак?

– Так, – кивнув Гоцик. Подибав до шляху, на якому скніли ноші з мертвим пастушком Сантьяго.

Ілії раптом стало страшно. Мільйон думок рвав мозок. Такий шанс ніколи не повториться! Гоцик піде, залишить Ілії усе – геть усе: і скарби, і шкатулку, і золотий брусок від Міліци з роду Црноєвичів. Летіти геть навпростець аж на край землі. А як знайде?

– Брате! Не йди! – побіг за Гоциком. – Не хочу лишатися один. Давай я з тобою? Скарби тут закопаємо. Під деревом. Примітне місце.

– Якщо не повернеться один, то краще, ніж коли загинуть двоє, – сказав Гоцик.

Учепився у ноші, потяг до містечка. Ілія стояв посеред дороги, дивився Гоцикові услід, ковтав сльози.

– Гоцику! – гукнув. – Я люблю тебе, брате!

– Блін, задрав ти мене зі своєю любов’ю, – відповів Гоцик.

Ілія знітився, зітхнув. Тупцював під сонцем посеред дороги, ніби то ганьба – під дерева бігти, коли брат мордується.

– Гоцику! – закричав раптом щосили. – А скільки чекати на тебе? День? Два? Тиждень?

Гоцик не відповів. Далеченько вже відійшов.

Ізідора оголосила татові бойкот. Мовчки поралася в крамниці, а як сієста розганяла всіх у пошуках прохолоди і крамничка зачинялася до вечора, бігла до фонтану на площі, аби всім своїм видом показати: тато ще ой як пошкодує, що зганьбив її перед городянами…

Того дня спека навіть воду у фонтані зробила окропом. Ізідора занурила у воду ніжки, посиділа хвилину-другу і вже хотіла було гайнути до подруги супроти татової волі, та раптом увагу її привернула чимала юрба, що рухалася до площі.

Попереду юрби важко сунув високий, уже знайомий Ізідорі кремезний хлопець. Волік за собою щось схоже на старовинні зимові сани. Обабіч нього кружляв місцевий люд, і лиця у всіх сповнені відразою і жахом. Хлопець не зважав. Тягнув ноші.

Ізідора витягнула шийку: що за забава? Незнайомець крокував до Ізідори.

За хвилину зупинився навпроти неї. Юрба завмерла. З крамнички визирнув синьйор Санчес.

Гоцик глянув на Ізідору.

– Це твій пастух, – сказав, указав на ноші.

Ізідора завмерла. Знизала плечима.

– Що він говорить? – запитала у простір.

Юрба захвилювалася, розділилася навпіл – до фонтану швидко йшов синьйор Санчес.

– Що тут відбувається?! – гукнув сердито.

Гоцик підійшов до нош, зняв здоровезний зів’ялий листок лопуха, що ним було прикрите лице Сантьяго.


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю