355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Ян Флеминг » Із Росії з любов'ю » Текст книги (страница 15)
Із Росії з любов'ю
  • Текст добавлен: 4 октября 2016, 21:46

Текст книги "Із Росії з любов'ю"


Автор книги: Ян Флеминг



сообщить о нарушении

Текущая страница: 15 (всего у книги 16 страниц)

Розділ 26
Смертельний зашморг

Легкий удар у кісточку збудив Бонда. Він якийсь час сидів нерухомо. Його відчуття запрацювали на повну потужність, як це буває у тварин в мить небезпеки.

Здавалося, нічого не змінилось. Довкола були ті ж самі звуки: ритмічне металічне постукування коліс на стиках, заколисливе порипування дерев'яних частин вагона, тихий дзенькіт шафки над умивальником, де хилиталася погано закріплена в затискачі склянка для полоскання рота. Що ж тоді збудило його? Мерехтливе око нічника кидало вниз свій м'який оксамитовий погляд. З верхньої полиці не долинало жодного звуку. Капітан Неш сидів біля вікна. Місячне сяйво, що просотувалося до купе з-під жалюзі, висвітлювало білі береги на розвороті книжки, яку він тримав на колінах. Неш зосереджено вдивлявся в Бонда. Джеймс завважив у його фіолетових від світла нічника очах напругу. Чорні губи були розтулені, і від білих зубів відбивався місячний блиск.

– Даруйте, що турбую вас, приятелю. Але у мене є настрій побалакати з вами.

У голосі його звучало щось нове. Що саме? Бонд спроквола спустив ноги на підлогу і випростався. До купе, наче ще один пасажир, ввійшла небезпека.

– Гаразд,– спокійно відповів Бонд, розмірковуючи над тим, чого раптом ті кілька слів пустили йому по спині дрібних мурах? Чи справді він уловив у голосі Неша владні нотки? Бондові спало на думку, що Неш міг раптом збожеволіти. Тож його інстинктивне чуття щодо цього чоловіка не схибило. Проблема тепер перемістилася в іншу площину: як позбутися Неша на найближчій станції. Куди вони прибувають? Коли буде кордон?

Бонд підніс до очей зап'ястка, аби побачити, котра година, фіолетове світло забивало фосфорні цифри. Тоді Бонд звернув обличчя до смужки місячного сяйва.

Звідти, де сидів Неш, щось клацнуло. Бонд відчув несамовитий удар по зап'ястку, в обличчя йому вп'ялися дрібні скалки скла, а руку щось відкинуло назад до дверей. Чи, бува, не перебито зап'ясток? Він зігнув пальці на обвислій руці. Вони рухалися. Розгорнута книжка так само лежала в Неша на колінах, проте з отвору між її корінцем і сторінками здіймалася тонка струминка диму. В купе відчувався слабкий запах феєрверку. В роті у Бонда пересохла слина, ніби він проковтнув галун.

Отже, він утрапив до пастки, і замок заклацнувся. Капітана прислала Москва, а не М., і агент МДБ з купе номер дев'ять був вигадкою. Бонд не тільки віддав свою зброю ворогові, а ще й загнав під двері клинці, щоб Неш міг почуватися в більшій безпеці.

Тим часом Неш заговорив, і тепер це був не шепіт, а гучний голос, з якого зникли улесливі нотки. Натомість у ньому бриніла впевненість.

– Ця маленька демонстрація звільнить нас від великої суперечки, приятелю. Я доволі вправний з цією торбою фокусів. У ній десять куль дум-дум двадцять п'ятого калібру. Стріляє з допомогою електричної батареї. Треба визнати, що росіяни винахідливі хлопці щодо таких речей. Дуже погано, приятелю, що ваші книжки призначаються лише для читання.

– Бога ради, не називайте мене приятелем. —Хоча Бондові треба було багато над чим замислитись, саме це слово викликало першу реакцію на страшну катастрофу. Це нагадувало реакцію потерпілого у палаючому будинку, коли він з усього свого майна хапає непотрібну річ, яка першою трапилася під руку, аби порятувати її від полум'я.

– Вибачай, приятелю. Таку вже маю звичку. Маленька спроба бути бісовим джентльменом. Як і оця одежа. Все з гардеробного відділу. Вони вважали, що це мені допоможе. І таки допомогло, чи не так? Та повернімося, приятелю, до нашої справи. Сподіваюсь, тобі цікаво дізнатися, що за цим всім криється? Залюбки розповім тобі. У нас залишається ще десь хвилин із тридцять перед тим, як ти маєш піти з цього світу. Розповісти знаменитому містерові Бонду із служби розвідки, який він клятий дурень,– це для мене неабияка втіха. Бачиш, приятелю, ти вже не такий вправний, як про себе думаєш. Ти – лише напхана лайном лялька, і мені доручено витрусити з тебе тирсу. – Голос Неша залишався рівний, і фрази, що їх він вимовляв наче знехотя, волочилися на мертвій ноті.

– Атож,– погодився Бонд,– я хочу про все дізнатися і можу приділити вам на це півгодини. – Він одчайдушне грав ва-банк, подумки шукаючи способу збити з пантелику цього суб'єкта. Його конче треба якось вивести з рівноваги.

– Не тіш себе надією, приятелю. – В голосі Неша не чулося бажання відповісти Бондові погрозою. Бонд існував для нього тільки як мішень, і не більше. – За півгодини ти маєш померти. Ніяких помилок не буде. Я ніколи не роблю помилок, бо інакше не мав би цієї роботи.

– А яка ваша робота?

– Головний кат СМЕРШу. – Тепер у його голосі з'явились ознаки життя і натяк на пиху. – Гадаю, приятелю, тобі траплялося чути цю назву?

СМЕРШ. Ось вона, відповідь. Найгірша з усіх. І перед ним їхній шеф-убивця. Бонд пригадав червоні зблиски в каламутних очах. Убивця. Психопат, можливо, депресивний маніяк, який дістає від цього справжню насолоду. Яка знахідка для СМЕРШу! Бондові раптом пригадалося, що наврочив Вавра, і він пустив пробну кулю.

– Чи справляє на вас якийсь ефект місяць? Чорні губи скривилися.

– Ач, який розумник, містере Таємна Служба. Думаєш, я навіжений. Не турбуйся: там, де я працюю, навіжених не тримають.

Проте вибух люті в його голосі підказав Бондові, що він зачепив нерв. Та чого він зможе досягти, виводячи супротивника з рівноваги? Може, краще розсмішити його і в такий спосіб виграти трохи часу? Можливо, Тетяна...

– Коли і як до цього пристала дівчина?

– Це – принада. – Голос знову був знуджений. – Не переймайся нею. Вона не залізе рогами до нашої розмови. Я нагодував її дрібкою хлоралгідрату, коли наливав у келих вино. Її надійно виключено на цілу ніч. А потім я виключу її і на всі інші ночі. Вона піде з життя разом з тобою.

– Он як? – Бонд повільно поклав поранену руку на коліно, згинаючи й розгинаючи пальці, щоб відновити кровообіг. – Гаразд, послухаймо вашу історію.

– Стережися, приятелю. Ніяких фокусів. Оті штучки-дрючки таємної служби тебе не порятують. Якщо мені не сподобається не те що порух, а навіть якийсь запах, у твоєму серці опиниться куля. Не більше й не менше. Це те, що ти дістанеш у будь-якому разі. Одну кулю просто всередину твого серця. Поворухнешся – і це станеться трохи раніше. Тож не забувай, хто я такий. Пригадай-но свій годинник. Я не схибив.

– Цікава вистава,– безтурботно мовив Бонд. – Не бійтесь: адже мій пістолет у вас. Можете розповідати далі.

– Гаразд, приятелю. От тільки, коли я говорю, не чухай собі вухо, бо я відстрелю його геть. Затямив? Так от, СМЕРШ вирішив убити тебе. А втім, як я здогадуюсь, це ухвалено на ще вищому рівні. Вони вирішили завдати добрячого удару по таємній службі, аби збити з неї пиху. Вловлюєш?

– А чому обрали саме мене?

– Вони вважають, що в твоїй фірмі у тебе неабияка репутація. Спосіб, в який тебе знищать, викличе скандальний розголос. Цей план готувався три місяці. Отака краса! Останнім часом СМЕРШ зробив одну чи дві помилки. Справа Хохлова, наприклад. Пригадуєш? Пачка сигарет з вибухівкою і таке інше. Доручили не тій людині. Я б до янкі не подався. Одначе повернімося до наших справ. Бачиш, приятелю, СМЕРШ має великого планувальника – чоловіка на прізвище Кронстін. Видатний шахіст. Він передбачив, що тобою заволодіє пиха й жадоба, і через те, мовляв, до операції слід долучити трохи шалу. Сказав, що всі ви в Лондоні дуже ласі до шалу. А ти, приятелю, і клюнув на це, чи не так?

Чи справді за ними є такий гріх? Бонд пригадав, що таки саме ексцентричні грані цієї історії збудили їхню цікавість. А пиха? Так, він мусив визнати, що сама думка Про те, ніби російська дівчина закохалася в нього, допомогла йому залізти в пастку. А ще ж був «Спектр». Це вирішило справу – примітивна жадоба здобути апарат.

– Ми були зацікавлені,– погодився Бонд.

– Отак і почалась операція. А її керівник – ото почвара! Вона вбила більше людей за будь-кого іншого в цілому світі. Або організувала їхнє вбивство. Так, це жінка, її прізвище Клебб, Роза Клебб. Це – справжня свиня в подобі жінки. Та вона, певне, володіє всіма фокусами свого діла.

Роза Клебб. Отже, на вершині СМЕРШу жінка? Якщо йому судилося вижити, він неодмінно займеться нею. Пальці правої руки Бонда повільно стислися.

– Це вона знайшла дівчину. – Рівний голос із кутка бубонів собі далі. – Підготувала її до роботи. До речі, як вона в ліжку? Нічогенька?

Ні! Бонд відмовлявся в це вірити. Першу ніч ще можна було підготувати. Але те, що сталося потім... Ні, далі все було справжнім. Він ризикнув знизати плечима. Це був перебільшений порух, аби супротивник звик до його рухів.

– Та дарма. Я сам такими речами не цікавлюся. Вони зробили гарні картинки, коли ви забавлялися вдвох. – Неш поляскав по кишені свого піджака. – Ціла бобіна шістнадцятиміліметрової кінострічки лежатиме в її сумочці. В газетках це матиме привабливий вигляд. – Неш грубувато розсміявся. – Вони, звісно, виберуть найсоковитіші шматочки.

Зміна кімнат у готелі. Номер для молодят. Велике дзеркало біля ліжка. Як усе збігається! Бонд відчув, як спітніли його руки. Він витер їх об штани.

– Спокійно, приятелю. Ти ледь не дістав те, на що заслуговуєш. Я ж сказав тобі не ворушитися. Пригадуєш?

Бонд поклав руки на книжку, що лежала в нього на колінах. Якою мірою він зможе й надалі робити отакі маленькі рухи?

– Розповідайте далі,– заохотив він Неша. – Чи знала дівчина про те, що її знімають? Чи знала вона про цей план?

– Звісно, про картинки вона не знала. – Неш пирснув. – Роза їй не довіряла анінастілечки. Надто емоційна. Та про цей бік справи мені відомо не так багато. Ми всі працюємо по своїх відділах. До сьогодні я її взагалі не бачив. Знаю тільки те, що випадково почув. Так, дівчина знала, що працює на СМЕРШ. їй сказали, що вона мусить дістатися до Лондона і там трохи пошпигувати.

Цілковитий ідіот, подумки вилаяв себе Бонд. Якого біса він не розпитав у неї про СМЕРШ? Мабуть, її так налякали, що вона боялася навіть вимовити цю назву. Подумала, що він її десь замкне чи щось у цьому роді. Вона раз у раз повторювала, що все розповість йому, як тільки потрапить до Англії, що він має їй вірити й нічого не боятися. Вірити? Коли сама вона не мала найменшого уявлення, що з нею діється. Атож. Бідолашна дитина, її обдурили точнісінько так само, як і його. Вистачило б і одного натяку, аби, скажімо, врятувати життя Керімові.

– А отой ваш турок... Його треба було позбутися. Довелося трохи поворушитись. Твердий горішок! Гадаю, вибух у нашому центрі в Стамбулі – діло рук його банди. Це викличе деяку паніку.

– Дуже погано.

– Мене це не обходить, приятелю. Моя ділянка роботи – зовсім легка. – Неш кинув швидкий погляд на годинник. – Десь за двадцять хвилин ми ввійдемо в Сімплонський тунель. Вони хочуть, щоб це було зроблено саме там. Так виглядатиме драматичніше для газет. Одна куля – тобі. Як тільки в'їдемо до тунелю. Тільки одна. В самісіньке серце. Гуркіт у тунелі допоможе на той випадок, якщо ти не схочеш померти тихо. Заглушить крик і таке інше. Потім одна куля в потилицю – їй. З твого пістолета. І вона піде у вікно. А потім ще одна – тобі, з твого ж таки пістолета. Твої пальці, зрозуміло, триматимуть зброю за руків'я. На твоїй сорочці буде багато слідів пороху. Самогубство. Ось як воно здаватиметься на перший погляд. Але в твоєму серці буде дві кулі. Це з'ясується згодом. Ще більша таємниця! І знову пошуки в Сімплоні. Хто був той чоловік з білявим волоссям? Вони знайдуть у сумочці фільм, а в твоїй кишені буде довгий любовний лист від неї. Трохи загрозливий. Це добрячий лист. Його написали в СМЕРШі. У ньому йдеться про те, що вона погрожувала тобі передати той фільм до газет, якщо ти відмовишся одружитися з нею. Мовляв, ти ж обіцяв одружитися, якщо вона викраде «Спектр»... – Неш помовчав, тоді неквапом повів далі. – А насправді «Спектр» це – міна. Коли ваші дешифрувальники почнуть з ним копирсатися, апарат вибухне і відправить їх на небеса. Непоганий додатковий дивіденд! – Неш похмуро всміхнувся. —У тому листі говориться ще таке: все, що вона могла запропонувати тобі, це апарат і її тіло, а також про те, що ти з нею робив. Смажений епізод! Згоден? Уявляєш собі, як це розпишуть у газетах? Лівій пресі тихенько підкажуть, де зустрічати цей поїзд. Всі передумови для сенсації: «Східний експрес», вродлива російська шпигунка, вбита в Сімплонському тунелі, брудні картинки, секретний шифрувальний апарат і симпатичний британський шпигун, який вбиває її і кінчає самогубством сам через те, що його кар'єра зазнала краху. Секс, шпигуни, розкішний поїзд, містер і місіс Сомерсет! Приятелю, цього вистачить на довгі місяці! Балачки навколо справи Хохлова припиняться самі по собі. А який удар у самісіньке око дістане славетна Британська таємна служба! Крах їхнього найкращого агента, знаменитого Джеймса Бонда. Які страхіття! Потім – вибух шифрувального апарата. Уявляєш собі, що думатиме про тебе твій шеф? А громадськість? Уряд? Американці? Оце тобі безпека! Ніяких атомних секретів від янкі. – Неш зупинивсь і дав час усьому сказаному осісти на дно, а потім не без пихи додав: – Приятелю, це буде скандал століття!

Атож, подумав Бонд. Атож. Він, звісно, має рацію. Французькі газети влаштують йому такі урочисті проводи, що їм не буде зупину. Вони не замислюватимуться над тим, як далеко можна зайти з картинками. Такої преси, яка б відмовилась скористатися подібним матеріалом, просто не існує. А «Спектр»? Чи вистачить у людей М. або в Deuxieme глузду припустити, що там закладено міну-пастку? Скільки може загинути найкращих шифрувальників Заходу? Боже, з цієї халепи треба вибиратися. Але як?

Корінець Нешевої «Війни та миру» поціляв йому в серце. Гаразд, треба спокійно поміркувати. Коли поїзд входитиме в тунель, пролунає гудок, а одночасно з ним почується глухе клацання і вилетить куля. Бондові очі вдивлялися в фіолетовий присмерк, немов вимірюючи глибину тіні в кутку під дашком верхньої полиці і точно утримуючи в пам'яті положення «дипломата» на підлозі. Що робитиме Неш після пострілу?

– Відколи я погодився, щоб ви приєдналися до нас у Трієсті, ви повели доволі ризиковану гру,– зауважив Бонд. – До речі, яким чином ви дізналися пароль?

– Здається, приятелю, ти не вловлюєш картини,– терпляче пояснював Неш. – СМЕРШ – організація досконала з усіх поглядів. Нічого кращого в світі не існує. Нам відомий кожний ваш пароль. Якби тільки хтось у вашій конторі замислився над такими випадками, він мав би помітити загальний малюнок, який накреслює моя фірма, і тоді б ви усвідомили, що кожного січня втрачаєте одного із своїх хлопчиків – десь у Токіо, чи в Тімбукту, чи деінде. СМЕРШ хапає його і вичавлює з нього пароль, а заразом і все інше, що йому відоме. Пароль повідомляють закордонним центрам. Це так само просто, як здати колоду карт. Отак воно, приятелю.

Бонд уп'явся нігтями в свої долоні.

– Що ж до Трієста, приятелю, то я сів на поїзд не там, а їхав разом з тобою вже давно, тільки в іншому вагоні. А в Трієсті вийшов і почалапав собі платформою. Бачиш, приятелю, ми чекали на тебе в Белграді. Знали, що ти зателефонуєш своєму шефові, або в посольство, або комусь іншому. Прослуховували ті югославські телефони цілими тижнями. Шкода тільки, що не розшифрували оте закодоване слово, яке він передав Стамбулу. Можна було б запобігти кривавому феєрверку чи якимсь іншим чином урятувати наших хлопців. Та головна мішень – це ти, приятелю, і ми, звісно, таки пошили тебе в дурні. Ти втрапив у смертельний зашморг від тієї хвилини, як тільки зійшов з літака в Туреччині. Залишалося єдине питання: коли його затягти. – Неш кинув швидкий погляд на свій годинник. Його ошкірені зуби фіолетове зблиснули кольором. – Тепер уже не довго, приятелю. До страти залишилось п'ятнадцять хвилин.

Бонд подумав: те, що СМЕРШ добре організований, було відомим фактом, але така ефективність – чистий сюрприз. Це життєво важлива інформація, яку він повинен передати в Лондон за будь-яких обставин. ПОВИНЕН! Мозок Бонда кружляв навколо деталей його химерного плану – жалюгідної і відчайдушної спроби перейти на той берег тонюсінькою кригою.

– Виходить, СМЕРШ непогано все передбачив,– неохоче визнав Бонд. – Мабуть, це завдало чимало клопоту. От тільки одна обставина... – Бонд зумисне дав кінцю фрази повиснути в повітрі.

– Що саме, приятелю? – Неш, що вже обмірковував свій звіт, насторожився.

Поїзд почав уповільнювати швидкість. Домодоссола. Італійський кордон. Отже, митниця? Та надія зблиснула і згасла – адже прямі спальні вагони не перевірятимуть до самої Франції, але навіть там пасажирів таких вагонів не дуже турбують. Ці експреси мчать просто через Швейцарію. Митницю на станціях проходять лише ті пасажири, які виходять у Брігу чи Лозанні.

– Ну, кажи, приятелю. – Неш начебто проковтнув гачок.

– Без сигарети не скажу.

– О'кей. Можеш закурити. Та якщо ти зробиш рух, який мені не сподобається, одразу ж будеш мертвий.

Правою рукою Бонд обережно сягнув кишені на стегні і витяг звідти портсигар, зроблений з гарматної бронзи, відкрив його і взяв сигарету. Так само неквапом видобув із кишені штанів запальничку, припалив сигарету і поклав запальничку назад. Портсигар він залишив у себе на колінах поруч з книжкою. Ліву руку Бонд обережно поклав на книжку і портсигар, ніби утримуючи їх, щоб вони не сповзли з колін. Він пахкав сигаретою і думав: якби ж то в нього зараз була спеціальна сигарета-сюрприз із вмонтованим у середину спалахом магнію чи якоюсь іншою вибуховою начинкою, щоб пожбурити її в обличчя супротивникові! Якби тільки його служба займалася такими іграшками! Але принаймні він досяг своєї мети і його при цьому не застрелили. Це вже добре для початку.

– Бачте... – Бонд виписав сигаретою коло в повітрі, щоб відвернути увагу Неша на той час, поки лівою рукою він засовував плаский портсигар між сторінок книги. – Бачте, все нібито має непоганий вигляд, але що буде з вами? Що ви робитимете після того, як поїзд виїде із Сімплона? Адже провідник знає, що ви подорожуєте разом з нами. За вами миттю кинеться поліція.

– Он ти про що... – Голос Неша знову став знуджений. – Та вам ніколи не піднятися до рівня, на якому продумують свої акції росіяни. Я зійду в Діжоні і візьму машину до Парижа. А там мої сліди зникнуть. Чутки про «третю особу» не завдадуть цій історії ніякої шкоди. В будь-якому разі про мене згадають, коли виколупають із тебе другу кулю і не знайдуть другого пістолета. Та їм мене не спіймати, бо це станеться значно пізніше. Завтра опівдні у мене побачення в кімнаті номер двісті чотири в готелі «Рітц». Там я складу звіт Розі. Вона сподівається здобути за цю операцію славу, і то неабияку. Потім я перевтілюся в її шофера, і ми поїдемо до Берліна. Отак воно, приятелю. – У рівному голосі Неша раптом забриніло збудження. – Гадаю, у неї в сумці може лежати для мене навіть орден Леніна. Ласий шматок, як кажуть росіяни.

Поїзд рушив. Бонд напружився. Все мало статися через кілька хвилин. Яка ганебна смерть! Він має померти через власну дурість, сліпу фатальну глупоту, і не лише він, а й Тетяна. Господи! Скільки він мав нагод уникнути такого кінця! Безліч. Та зарозумілість, азартна цікавість і чотири дні кохання захопили його і понесли за течією, як і планував ворог. І це було найогидніше в усій справі – тріумф СМЕРШу, супротивника, якому він поклявся завдати поразки, хоч де б його зустрів. «Ми зробимо оце, ми вчинимо отак. Товариші, з таким пихатим дурнем, як Бонд, це буде зовсім не важко. Спостерігайте, як він ковтає принаду. Це треба бачити. Кажу ж вам, він – дурень. Усі англійці – дурні». А ще й Тетяна. Принада. Дорога принада, кохана. Бонд пригадав їхню першу ніч. Чорні панчохи і оксамитову стрічку на шиї. І весь цей час СМЕРШ стежив за тим, як він робить необачні кроки точно за спланованим ними сценарієм, як сам допомагає розростанню брудної плями на його репутації і тому, щоб ця пляма збільшувалася навіть після його смерті, лягла на М., який відрядив його до Стамбула, на всю таємну службу, яка пишалася магією його імені. Боже, в яку страшну халепу він вскочив!

Якби тільки... якби тільки його мізерна зачіпка за життя змогла спрацювати!..

Десь попереду гуркіт поїзда поступово переростав у глибоке гудіння. Ще кілька секунд. Ще кілька метрів. Овальна пащека між білими сторінками, здавалося, роззявлялася щомить ширше. За секунду темний тунель зітре місячне сяйво зі сторінок книжки і блакитний язик вислизне по його душу.

– Солодкі мрії. Ти, англійське падло!

Гуркіт перетворювався на суцільне ревіння. Корінець книжки розквітнув полум'ям. Куля, спрямована в серце Бондові, подолала свої два німотні кроки. Бонд заточився вперед, зсунувся на підлогу і розпростерся на підлозі під похоронним фіолетовим світлом.


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю