355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Стефани Майер » Друге життя Брі Таннер » Текст книги (страница 7)
Друге життя Брі Таннер
  • Текст добавлен: 26 сентября 2016, 17:31

Текст книги "Друге життя Брі Таннер"


Автор книги: Стефани Майер


Жанр:

   

Ужасы


сообщить о нарушении

Текущая страница: 7 (всего у книги 8 страниц)

Очі мої прочісували поле битви. Кругом валялися шматки вурдалаків, а з величезної ватри в сонячне небо валив пурпуровий дим. Попід набряклою хмарою диму можна було розрізнити сліпуче-блискучі постаті, які металися й борюкалися, а скрегіт, із яким роздиралися на шматки вурдалацькі тіла, не вщухав.

А я шукала одне: чорний кучерявий чуб Дієго. І ні в кого навкруги не було такого темного волосся. Був один здоровезний вампір – такий темночубий, що його волосся здавалося майже чорним, але він був занадто кремезний, і коли я придивилася, то угледіла, як він віддирає Кевінові голову, жбурляє її в полум’я, а тоді стрибає комусь на спину. Джен? Був іще один вампір із прямим чорним волоссям – на цей раз занадто мініатюрний, щоб бути Дієго. Чорнявий вурдалак рухався так швидко, що я не могла розрізнити, хлопець це чи дівчина.

Я знову роззирнулася, почуваючись як на долоні. Вбирала очима обличчя. Щось було зовсім мало вампірів, навіть якщо рахувати загиблих. Мабуть, чимало вурдалаків уже спалили. Серед живих здебільшого були незнайомці. На мене зиркнув якийсь білявець, зустрівшись зі мною поглядом, і в сонячному промінні очі його спалахнули золотом.

Ми програли. Кепсько.

Я почала відступати до дерев, але недостатньо швидко, оскільки досі шукала Дієго. Його тут не було. Не було й знаку, що він узагалі тут з’являвся. Ні сліду його запаху, хоча я розрізняла аромати майже всіх членів Раулевого загону, а ще запахи незнайомців. Змусила себе роздивитися останки. Ніщо не нагадувало Дієго. Я б упізнала навіть один-єдиний палець!

Я розвернулася й побігла до дерев, зненацька втямивши, що про Дієго Райлі збрехав так само, як і про решту.

І якщо Дієго не тут, то він уже мертвий. Усе легко стало на свої місця – здалося, що я й так давно вже знала правду. З тої самої миті, коли Дієго не переступив порогу підвалу слідком за Райлі. Вже тоді Дієго не було серед живих.

Я вже заглибилася в ліс, аж раптом ззаду на мене налетіло щось таке потужне, як чавунна куля, якою розвалюють будинки, та жбурнуло на землю. Чиясь рука стисла мене за шию.

– Будь ласка! – схлипнула я. Просила, щоб смерть була миттєвою.

Рука завагалась. Я не відбивалася, хоча інстинкт спонукав мене кусатися, битися, роздирати ворога. Та твереза половина мене усвідомлювала, що це не допоможе. Райлі збрехав і про те, що ці старі вампіри – слабкі, – у нас від самого початку не було жодного шансу. Та навіть якби у мене й з’явився шанс здолати чужака, я все одно не здатна була поворухнутися. Дієго більше немає, і пекуче усвідомлення цього вбило в мені снагу до боротьби.

Раптом я опинилась у повітрі. Влетіла в дерево й упала на землю. Слід було зробити спробу тікати, але ж Дієго все одно мертвий. І цього не змінити.

Білявець пильно дивився на мене, тіло його було готове до стрибка. На вигляд він був управним бійцем – набагато кращим, ніж Райлі. Проте він не робив ніяких випадів. Не божеволів од бою, як Рауль чи Крісті, а цілковито тримав себе в руках.

– Будь ласка, – повторила я, воліючи, щоб усе скінчилося чимшвидше. – Я не хочу битися.

Хоча він і досі стояв у сторожкій позі, обличчя його змінилося. Він дивився якось дивно – я не могла вхопити цього виразу. Обличчя здавалося усезнаючим, та було в ньому ще щось. Співчуття? Принаймні жалість.

– І я не хочу, дитино, – відповів він спокійним лагідним голосом. – Ми просто захищаємося.

В його дивних жовтих очах було стільки щирості, що я аж зачудувалась, як могла я вірити в байки Райлі. Я почувалася… винною. Мабуть, цей клан і не збирався нападати на нас у Сієтлі. Як могла я довіряти бодай слову з того, що мені наплели?

– Ми не знали, – знічено пояснила я. – Райлі брехав нам. Вибачте.

Він якусь мить дослухався до звуків, і я збагнула, що на полі бою зовсім тихо. Все скінчилося.

Якщо в мене ще лишалися сумніви щодо того, хто переміг, то зараз вони цілком розвіялися: буквально через секунду до білявця приєдналася вурдалачка з хвилястим каштановим волоссям і золотими очима.

– Карлайле? – зронила вона збентеженим тоном, вдивляючись у мене.

– Вона не хоче битися, – пояснив білявець.

Жінка торкнулася його руки. Вампір і досі був напружений, готовий до стрибка.

– Вона така налякана, Карлайле. Може, ми ліпше…

Білявець на ім’я Карлайл озирнувся на неї, а тоді трохи випростався, хоча й досі тримався нашорошено.

– Ми не зашкодимо тобі, – мовила до мене жінка. У неї був м’який заспокійливий голос. – Ми не хотіли з вами битися.

– Вибачте, – прошепотіла я знову.

У голові моїй була повна каша. Дієго мертвий, це істина, і вона спустошує. Крім того, битва скінчилася, мій клан програв, а ворог переміг. Але в моєму мертвому клані було чимало вампірів, які б залюбки подивилися, як я горю, а ворог, зовсім не маючи на те причини, лагідно балакає до мене. Ба більше, з цими двома незнайомцями я почуваюся безпечніше, ніж із Раулем та Крісті. Яка полегша, що Рауль і Крісті мертві! Як усе заплутано!..

– Дитино, – мовив Карлайл, – ти здаєшся? Якщо ти не чинитимеш опору, ми обіцяємо, що не скривдимо тебе.

І я зразу йому повірила.

– Так, – прошепотіла я. – Так, я здаюся. Не хочу нікому зашкодити.

– Ходімо, дитино, – заохочувально простягнув він руку. – Дай моїй родині хвильку, щоб оговтатися, а потім ми дещо в тебе розпитаємо. Якщо відповідатимеш чесно, можеш нічого не боятися.

Я повільно підвелася, стараючись не робити різких рухів, які б могли здатися загрозливими.

– Карлайле! – покликав чоловічий голос.

До нас приєднався ще один жовтоокий вампір. Щойно я його побачила, випарувалось те слабеньке відчуття безпеки, яке охопило мене поряд із першими двома незнайомцями.

Він теж був русявий, але вищий і стрункіший. Уся його шкіра була в шрамах, і найбільше шрамів виявилося на шиї та нижній щелепі. Кілька слідів на руках були свіжі, але решту він отримав не в сьогоднішній бійні. Він брав участь у такій кількості сутичок, яку я й уявити не могла, і жодного разу не програв. Його жовтувато-карі очі палали, а в постаті ховалася насилу стримувана лють роздратованого лева.

Ледь побачивши мене, він приготувався до стрибка.

– Джаспере! – застеріг його Карлайл.

Джаспер різко зупинився й широко розплющеними очима витріщився на Карлайла.

– Що тут відбувається?

– Вона не хоче битися. Вона капітулювала.

Брови пошрамованого вампіра нахмурилися, і зненацька я відчула хвилю безнадії, хоча не була певна, що саме викликало в мене такий відчай.

– Карлайле, я… – завагався Джаспер, а тоді провадив далі, – мені шкода, але це неможливо. Коли з’являться Волтурі, не можна, щоб хтось із цих перволітків залишався серед нас. Ти уявляєш, у якій ми опинимося небезпеці?

Я не зовсім розуміла, що він має на увазі, але втямила достатньо. Він хотів моєї смерті.

– Джаспере, вона ж зовсім дитина! – запротестувала жінка. – Ми ж не можемо її просто холоднокровно вбити!

Дивно було чути, як вона говорить про нас, ніби ми й досі люди, ніби й досі вбивство – це гріх. Якого можна уникнути.

– Під загрозою вся наша родина, Есме. Ми не можемо дозволити, щоб Волтурі подумали, буцімто ми порушили правила.

Жінка на ім’я Есме стала поміж мною і тим, хто хотів мене вбити. Неймовірно, але вона обернулася до мене спиною.

– Ні. Я цього не допущу.

Карлайл стурбовано зиркнув на мене. Видно було, яка дорогá йому ця жінка. Мабуть, у мене був би такий самий вигляд, якби хтось опинився за спиною Дієго. Я постаралася якось виявити покірність, яку зараз відчувала.

– Джаспере, гадаю, варто ризикнути, – мовив Карлайл. – Ми не Волтурі. Ми дотримуємося їхніх правил, але ми не ставимося до життя так легковажно. Ми все їм пояснимо.

– Вони можуть подумати, що ми для захисту створили власних перволітків.

– Але ж це не так. А навіть якби було й так, на наших територіях ніхто не засвітився, тільки в Сієтлі. Немає закону, який забороняв би створювати вампірів, якщо ви здатні їх контролювати.

– Занадто небезпечно.

– Джаспере, – Карлайл обережно торкнув його за плече. – Ми не можемо вбити дитину.

Джаспер обпік чоловіка з добрими очима палючим поглядом, і зненацька я розсердилася. Він же не збирається скривдити лагідного вурдалака і його жінку, правда ж? Джаспер зітхнув, і я втямила, що все минулося. Моя злість випарувалася.

– Мені ця ситуація не подобається, – сказав він уже спокійніше. – Принаймні дозволь за нею наглядати. Ви двоє гадки не маєте, як поводитися з вампірами, які стільки часу вели дике життя.

– Звісно, Джаспере, – погодилася жінка. – Але будь до неї добрий.

Карлайл кивнув. Він простягнув Есме руку, й вони вдвох повз Джаспера вирушили до галявини.

– Гей, ти, – цього разу Джаспер обпік поглядом мене, – ходімо з нами. І не роби різких рухів, бо я тебе прикінчу.

Коли він обпалив мене очима, в мені знову піднялася хвиля злості, і якась часточка мене хотіла у відповідь заричати й вищирити зуби, але складалося враження, що він саме й чекає на такий привід.

Мов зненацька щось зміркувавши, Джаспер призупинився.

– Заплющ очі, – звелів він.

Я завагалася. Невже він усе-таки вирішив мене убити?

– Нумо!

Скреготнувши зубами, я склепила повіки. Ще ніколи я не почувалася такою безпомічною.

– Рухайся на мій голос і не розплющуй очей. Підглянеш – тобі кінець, ясно?

Я кивнула, міркуючи, що ж таке він хоче від мене приховати. Та принаймні вів він мене дбайливо – я не наскочила на жодне дерево. Коли ми опинилися на рівнині, звуки змінилися; дотик вітру був зовсім іншим, та й сморід від вогню, в якому горів мій клан, посилився. Я відчула на обличчі тепло сонця, і коли шкіра моя засвітилася, під повіками стало зовсім ясно.

Джаспер провадив мене ближче й ближче до потріскування язиків полум’я – підвів уже зовсім поруч, аж я відчула, як шкіру мою лоскоче дим. Я знала, що Джаспер може мене щосекунди вбити, але близькість вогню нервувала значно більше.

– Сиди тут. Не розплющуй очей.

Земля була тепла від сонця й багаття. Я сиділа непорушно і намагалася вдавати, що не становлю загрози, але відчувала на собі пекучий Джасперів погляд і від цього тільки дужче хвилювалася. Хоча я не мала зла на цих вурдалаків, вони ж бо справді просто захищалися, в мені почала прокидатися дивна лють. Я майже виходила з себе, наче на мене нарешті нахлинуло збудження, яке завжди охоплює під час битви.

Однак лють не затуманила мого мозку – я була занадто сумна, нещасна до глибини душі. Дієго не сходив мені з думки, я не могла не уявляти, як він помер.

Певна, що він ніколи б із доброї волі не виповів Райлі нашого секрету – секрету, завдяки якому я довіряла Райлі, поки не стало запізно. Внутрішнім зором я знову побачила обличчя Райлі – гладеньку холодну маску, котру він одягнув, коли погрожував покарати нас, якщо ми погано поводитимемося. Вдруге я слухала моторошну й на диво деталізовану оповідь: «…я відведу вас до неїі міцно триматиму, поки вонавіддиратиме вам ноги, а тоді повільно-повільно палитиме пальці, вуха, язик – кожну частину вашого тіла»…

І тут я збагнула, що це Райлі описував смерть Дієго.

Ще тої ночі я вже була певна, що в Райлі щось змінилося. А змінило його вбивство Дієго – воно зробило його нечулим. Єдина річ із того, що казав мені Райлі, виявилася правдою: він цінував Дієго більше за всіх нас. Він любив Дієго. Але поза тим спостерігав, як наша сотворителька знищує єдину близьку йому істоту. І можливо, навіть допомагав їй. Убивав Дієго разом із нею.

Цікаво, якого болю потрібно було б завдати мені, щоб змусити зрадити Дієго? Мабуть, дуже сильного. І певна, саме такого дошкульного болю завдали Дієго, щоб змусити зрадити мене.

Мене мало не нудило. Хотілося прогнати з голови образ Дієго, який лементує і корчиться в муках, але картинка не щезала.

І тут лемент пролунав на галявині.

Повіки мої здригнулися, але Джаспер роздратовано рикнув, і я миттю знову склепила їх. Я не встигла нічого помітити, окрім важкого фіолетового диму.

Хтось заволав, потім почулося дивне дике виття. Гучне завивання, яке линуло звідусіль. Не уявляю, який біль може змусити видати такий жахливий звук, і це незнання робило виття ще страшнішим. Жовтоокі вурдалаки так відрізнялися від нас! Принаймні від мене вони відрізнялися точно, бо ж із нас лишилась я сама. Зараз Райлі й наша сотворителька, мабуть, уже далеко.

Я чула, як хтось викрикує імена: Джейкоб, Лі, Сем. Долинули чіткі голоси, хоча рев не вщухав. Стало очевидно, що Райлі збрехав і щодо чисельності ворожого клану.

Виття потроху вгамовувалося, лишився тільки один голос – зболений нелюдський лемент, який змусив мене зціпити зуби. В уяві моїй так чітко постало обличчя Дієго, що мені здалося: це він кричить.

Голос Карлайла перекрив усі інші голоси й навіть рев. Карлайл просив на щось поглянути:

– Будь ласка, дайте поглянути. Будь ласка, дозвольте мені допомогти.

Ніхто з ним не сперечався, але щось у його тоні підказувало, що він не зміг нікого вмовити.

Лемент звучав уже на найвищій ноті, і зненацька Карлайл палко мовив: «Дякую!» – і на фоні лементу почулися звуки, ніби водночас вовтузилося чимало тіл. До мене наближалися чиїсь важкі кроки.

Я прислухалася пильніше – і вчула дещо несподіване й неможливе. Важке дихання – ніхто в моєму клані не дихав так гучно – і гупання дюжин… сердець. Але не людських сердець. Бо той звук я знала занадто добре. Я потягнула носом повітря, але вітер повіяв не до мене, а від мене, і приніс мені тільки запах диму.

Без жодного попередження хтось торкнувся мене і за мить міцно стиснув мені голову з двох боків.

Я сіпнулася, в паніці розплющуючи очі, напружившись від бажання вивільнитися, але в цю мить наразилася на Джасперів застережливий погляд, який застиг за пару дюймів від мого обличчя.

– Припини, – гавкнув Джаспер, з силою всадовлюючи мене назад.

Я ледве розчула його слова – так міцно він обома руками затиснув мені вуха.

– Заплющ очі, – звелів він знову, мабуть, нормальним голосом, але для мене той звучав приглушено.

Я силкувалася заспокоїтись і знову склепити повіки. Отже, є щось, чого мені не слід не тільки бачити, а й чути. Нічого, переживу – якщо взагалі житиму.

На якусь мить перед моїм внутрішнім зором постало обличчя Фреда. Він сказав, що чекатиме один день. Цікаво, чи дотримає він слова? Хотіла б я розповісти йому правду про жовтооких, а ще про те, що в світі існує безліч речей, про які ми й гадки не маємо. Та ми взагалі нічогісінько про світ не знаємо!

Непогано було б дослідити цей загадковий світ. Особливо поряд із кимось, у чиїй присутності я невидима й у безпеці.

Але Дієго більше немає. У пошуках Фреда він не приєднається до мене. І від цього уявляти майбутнє було нестерпно.

До мене пробивалися навколишні звуки – здебільшого виття і чиїсь голоси. Що б не означало дивне гримотіння, зараз воно звучало занадто тихо, і я навіть не пробувала вгадати, що це таке.

Але слова я розрізняла: за кілька хвилин заговорив Карлайл:

– Вам слід… – на секунду голос його зовсім стишився, – звідси просто зараз. Ми б допомогли, якби мали змогу, але поки що не можемо нікуди йти.

Зірвалося гарчання, але – на диво – зовсім не загрозливе. Лемент стишився до ледь чутного скиглення, яке поволі вщухало, мовби віддаляючись від мене.

Кілька хвилин було зовсім тихо. До мене долинали приглушені голоси, серед них я розрізняла Карлайла та Есме, але були й незнайомі. Хоч би запах який донісся: сліпота вкупі з глухотою не давали розслабитися, я шукала бодай якогось джерела інформації. Та ніщо не могло перебити жахливого солодкавого духу.

Був один голос, який я розрізняла чіткіше за інші, – високий і дуже чистий.

– Ще є п’ять хвилин, – сказав цей голос. Я була певна, що він належить дівчині. – А Белла розплющить очі за тридцять сім секунд. Я не сумніваюся, що вона вже зараз нас чує.

Що це означає? Може, когось іще примушують тримати очі заплющеними, як і мене? Чи, може, дівчина гадає, що мене звуть Белла? Я нікому не називала свого імені. Я ще раз принюхалася.

Знову бурмотіння. Мені здалося, що один із голо сів звучить зовсім по-іншому. В ньому не було звичних вурдалацьких переливів. Проте я не мала певності, адже Джаспер і далі міцно стискав мені вуха.

– Три хвилини, – зронив високий чистий голос.

Джаспер прибрав долоні з моєї голови.

– Можеш уже розплющувати очі, – сказав він до мене, відійшовши на кілька кроків. Він сказав це таким тоном, що я перелякалась. Я швидко роззирнулася, шукаючи джерело загрози.

Але очі мені затуманювала пелена темного диму. Поряд зі мною хмурився Джаспер. Зуби його були зціплені, а вираз на обличчі майже… переляканий. Наче він боявся не мене, а через мене. Я згадала, щó він казав перед тим, – через мене можуть бути неприємності з якимись там Волтурі. Цікаво, хто такі Волтурі? Не уявляю, кого може злякатися цей пошрамований небезпечний вурдалак.

Позаду Джаспера спиною до мене нестройним рядком стояло четверо вампірів. Серед них була Есме. Поруч із нею – висока білявка, далі маленька чорнокоса дівчина і темночубий вампір – такий кремезний, що на нього було страшно дивитися, – це саме він убив Кевіна. На хвилю я уявила, як цьому вампіру до рук потрапляє Рауль. Картинка була на диво приємною.

Позаду кремезного вурдалака стояло ще троє. Він затуляв мені огляд, і я не бачила, що вони роблять. Карлайл стояв навколішках, а поряд із ним – іще один вурдалак із бронзовим волоссям. На землі розпросталась якась фігурка, але я її майже не розгледіла – тільки джинси і коричневі чоботи. Дівчина або зовсім молоденький хлопчина. Може, вони там склеюють вампіра?

Отож разом жовтооких було вісім, плюс іще виття – не уявляю, що це за такі вурдалаки-ревуни; у витті я розрізнила принаймні вісім голосів, тобто разом їх шістнадцять, а може, й більше. Цей клан більш ніж удвічі перевищував чисельно те, що нам обіцяв Райлі.

Зненацька в мені заяріла надія, що вурдалаки в плащах-мантіях, яких ми бачили з Дієго, доберуться таки до Райлі та примусять його страждати.

Вурдалачка на землі почала помалу спинатися на ноги – недоладно, мов незграбна людина.

Вітер перемінився, жбурнувши нам із Джаспером в обличчя фіолетовий дим. На мить усе сховалося в тумані, я бачила тільки Джаспера. Та хоча моя тимчасова сліпота минулася, з невідомої причини мене з новою силою охопила тривога. Так наче вампір, який стояв поряд зі мною, випаровував занепокоєння.

Наступної секунди легкий вітерець знову подув від нас, і я повернула собі здатність бачити й розрізняти запахи.

Люто засичав Джаспер – і штовхнув мене, вже готову до стрибка, на землю.

Переді мною була вона – жива дівчина, в полюванні на яку я брала участь заледве кілька хвилин тому. Це був запах, на який налаштоване було все моє єство. Це був солодкий вологий запах найсмачнішої в моєму житті крові. І рот, і горло мої пекло вогнем.

Я щосили намагалася зберегти голову ясною, зосередитися на тому, що Джаспер тільки й чекає, аби я стрибнула: тоді він матиме підстави мене вбити, – та лише одна половина мене здатна була думати. У мене з’явилося відчуття, що я, силкуючись опиратися спокусі, зараз просто розірвуся навпіл.

На мене враженими карими очима витріщилася дівчина на ім’я Белла. Один погляд на неї зробив відчуття вогню в горлі ще гіршим. Я навіть розгледіла, як під її тонкою шкірою пульсує кров. Я спробувала відвести погляд, але очі поверталися й поверталися до дівчини.

Рудий тихо заговорив до неї:

– Вона капітулювала. Такого я досі ніколи не бачив. Карлайл хоче запропонувати їй приєднатися. Але Джаспер не схвалює його ідеї.

Мабуть, Карлайл усе йому пояснив, поки в мене були заткнуті вуха.

Рудий вампір обома руками пригортав людську дівчину, а вона обидві долоні притиснула йому до грудей. Горло її було на віддалі пари дюймів від його вуст, але не схоже було, що вона налякана. Та й він зовсім не нагадував мисливця. Я спам’ятала слова про те, що цей клан тримає замість кімнатної тваринки людину, проте бачила я перед собою зовсім інше. Якби дівчина була вурдалачкою, я б подумала, що ці двоє – пара.

– З Джаспером усе гаразд? – прошепотіла дівчина.

– Так, усе гаразд. Просто отрута пече, – відповів рудий.

– Його вкусили? – запитала вона, вражена на саму цю думку.

Хто ж ця дівчина? Чому вампіри прийняли її до себе? Чому досі не вбили? Чому вона здається такою спокійною, наче зовсім їх не боїться? Складалося враження, що вона належить до цього світу, але зовсім не розуміє його реалій. Звісно ж, Джаспера покусали. Він-бо щойно бився з цілим моїм кланом – і спромігся його знищити. Невже ця дівчина не усвідомлює, щó ми таке?

Ох, але ж і пече горло! Я намагалася не уявляти, як загашую вогонь кров’ю, але вітер ніс аромат дівчини просто мені в обличчя! Пізно було силкуватися тримати себе в руках: я занюхала здобич, на яку полювала, і цього вже не зміниш.

– Він намагався бути одразу всюди, – пояснив рудий своїй дівчині. – Взагалі-то він хотів залишити Алісу без роботи, – мовець похитав головою, поглянувши на маленьку чорняву вурдалачку. – Та Алісі не потрібна нічия допомога.

Вампірка на ім’я Аліса метнула погляд на Джаспера.

– Дурненький супергерой, – проспівала вона своїм чистим сопрано. Джаспер із напівусмішкою зустрівся з нею поглядом, на мить наче геть забувши про моє існування.

Я заледве приглушила інстинкт, який підштовхував мене скористатися цією хибою і стрибнути на живу дівчину. Мені знадобиться не більш ніж мить – і тоді її тепла кров (я чула, як вона пульсує в її серці) вгамує вогонь. Вона ж бо так близько…

Вампір із бронзовим волоссям схрестився зі мною лютим застережливим поглядом, і я втямила: якщо нападу на дівчину – помру на місці, – але біль у горлі був такий, що я радше б померла. Пекло так, я що в розпачі не стримала зойку.

Джаспер заричав на мене, і я застигла, стараючись не ворушитися, але запах крові дівчини здавався мені величезною рукою, яка так і хотіла підхопити мене з землі. Ще ні разу, вийшовши на полювання, я не пробувала зупинитися. Вгрузнувши пальцями в землю, я шукала, за що б зачепитися, втриматися, – і не знаходила. Джаспер приготувався до стрибка, але я, навіть за крок від смерті, не могла не думати про спрагу.

Аж тут поряд опинився Карлайл і поклав долоню на Джасперову руку. Поглянув на мене м’якими добрими очима.

– Ви не змінили своєї думки, юна леді? – запитав він мене. – Ми не хочемо вас знищувати, але нам доведеться, якщо ви не навчитеся себе контролювати.

– Як ви можете це витримувати? – змолилась я. Невже його не доймає спрага? – Я її хочу, – я витріщилась на дівчину, мріючи тільки про те, як зникне віддаль, яка нас розділяє. Пальці мої безцільно прочісували кам’янистий ґрунт.

– Ти повинна цього навчитися, – серйозно мовив Карлайл. – Наприклад, робити вправи, щоб навчитися самоконтролю. Це можливо, і це єдине, що може тебе зараз урятувати.

Якщо здатність контролювати себе, як тримають себе в руках ці дивні вампіри, – мій єдиний шанс на порятунок, тоді я точно приречена. Витримати вогонь неможливо. Та й щодо порятунку я не мала чіткої думки. Звісно, не хотілося вмирати, тим паче болісно, але для чого жити? Загинули всі. А Дієго мертвий уже кілька днів.

Вуста мої ворухнулися, згадавши це ім’я. Я мало не промовила його уголос. Але миттю стисла голову руками і спробувала думати про щось, від чого мені б не так боліло. Не про дівчину, не про Дієго. Та нічого не виходило.

– Ми можемо відійти від неї? – хрипко прошепотіла дівчина, знову порушуючи мою рівновагу. Погляд мій метнувся до неї. Яка в неї тонка і м’яка шкіра! А на шиї пульсує жилка…

– Нам краще залишатись тут, – відповів вампір, до якого вона тулилася. – Вонивже наближаються до нас із північного краю галявини.

Вони? Я зиркнула на північ, але не розгледіла нічого, крім диму. Може, рудий мав на увазі Райлі та нашу сотворительку? Мене водночас прошило два відчуття – укол паніки і спазм надії. Не може ж такого статися, що вдвох із Райлі вони встоять проти вампірів, які вже вбили стількох? Правда ж? Навіть без допомоги дивних вурдалаків-ревунів Джаспер сам здатен упоратися з ними обома.

А може, йдеться про таємничих Волтурі?

Вітер знову дихнув мені в обличчя ароматом дівчини, і думки розбіглися. Я спрагло зиркнула на неї.

Дівчина зустрілася зі мною поглядом, але вираз в її очах був зовсім не такий, якого я очікувала. Попри те, що зуби мої вищирилися, що я вся тремтіла, насилу стримуючи бажання стрибнути на людину, вона начебто зовсім не боялась мене. Натомість була ніби заворожена. Складалося враження, що вона не проти до мене заговорити, що в неї є питання, на яке б вона хотіла отримати відповідь.

Аж тут Карлайл і Джаспер почали відступати від вогню – і від мене: вони стали в один ряд із вампірами, які оточили дівчину. На мене вони не дивилися, а понад моєю головою втупились у дим, отож та невидима загроза, якої вони так боялися, зараз опинилася ближче до мене, ніж до них. Я потягнулася до диму, незважаючи на невгаслі язики полум’я. Може, спробувати побігти? Увага не прикута до мене, може, є шанс утекти? Та куди мені податися? До Фреда? Чи блукати самотиною? Чи розшукати Райлі та змусити його заплатити за те, що він зробив із Дієго?

Я вагалася, зачарована ідеєю відплати Райлі, і проґавила слушний момент. З півночі долинули звуки – тепер я опинилась у пастці поміж жовтоокими і тим, що наближалося.

– Гм… – із туману промовив мертвий голос.

Вистало одного складу, щоб я його упізнала, і якби мене не паралізував смертельний жах, я б накивала п’ятами.

Темні плащі.

Що все це означає? Зараз розгориться нова битва? Я ж бо знаю, що темні плащі заохочували нашу сотворительку знищити жовтооких. Але вона не впоралася. Значить, плащі її вб’ють? Чи натомість повбивають Карлайла, Есме та решту? Якби вибір залежав від мене, я точно знаю, кого б я знищила – явно не своїх теперішніх тюремників.

Як привиди, темні плащі перетнули туман і стали віч-на-віч із жовтоокими. Ніхто на мене й не глянув. Я не ворушилася.

Як і минулого разу, їх було всього четверо. Але те, що жовтооких було семеро, нічого не змінювало. Очевидно було, що вони так само побоюються постатей у темних плащах-мантіях, як і Райлі та наша сотворителька. У плащах було щось, чого не можна було побачити на поверхні, – я це відчувала нюхом. Вони звикли карати і ніколи не програвали.

– Ласкаво просимо, Джейн, – привітався жовтоокий, який пригортав людську дівчину.

Отже, вони знайомі. Проте голос рудого не виказував дружності, ба більше: в ньому не було ні слабкості чи запопадливості, як у голосі Райлі, ні лютого переляку, як у голосі нашої сотворительки. Це голос був просто холодний, увічливий і не здивований. Значить, темні плащі і є Волтурі?

Невисока вампірка, яка очолювала темні плащі (Джейн, я так розумію) повільно окинула поглядом усіх сімох жовтооких і живу дівчину, і нарешті її голова повернулася до мене. Зовні вона була молодша за мене, але, гадаю, водночас набагато старша. Очі її мали оксамитовий відтінок темно-червоних троянд. Усвідомлюючи, що ховатися запізно, я схилила голову, затуляючись руками. Може, якщо Джейн зрозуміє, що я не збираюсь битися, вона поставиться до мене так само, як і Карлайл. Але насправді я на це навіть не сподівалася.

– Я щось не розумію, – у мертвому голосі Джейн зрадливо прослизнула нотка роз дратування.

– Вона капітулювала, – пояснив рудочубий.

– Капітулювала? – виплюнула Джейн.

Я скосила оком – темні плащі обмінювалися поглядами. Рудочубий уже казав, що він у житті не бачив, щоб хтось із доброї волі здавався. Можливо, темні плащі теж із таким не стикалися.

– Карлайл дав їй право вибору, – пояснив рудий. Він, схоже, узяв на себе роль речника жовтооких, хоча мені здавалося, що ватажком цього клану є Карлайл.

– Для тих, хто порушує правила, немає вибору, – сказала Джейн мертвим, як і перше, голосом.

Кістки мої закрижаніли, але паніки я більше не відчувала. Тепер моя доля здавалася такою невідворотною!

– Все у ваших руках, – м’яким голосом звернувся Карлайл до Джейн. – Доки вона не збирається нас атакувати, я не бачу сенсу її знищувати. Їй ніколи не розповідали, які є правила і як треба поводитись.

Хоча тон його був нейтральний, мені здалося, що він замалим не благає за мене. Проте, як він сам і зауважив, доля моя була зовсім не в його руках.

– Це не стосується справи, – наполягала Джейн.

– Як скажеш.

Джейн водночас приголомшено й розчаровано поглянула на Карлайла. Вона похитала головою, і її обличчя знову перетворилося на кам’яну маску.

– Аро передбачав, що ми зайдемо досить далеко на захід, аби зустрітися з вами, Карлайле, – мовила вона. – Він передавав вітання.

– Буду вдячний, якщо ви передасте йому взаємні вітання від мене, – відгукнувся Карлайл.

– Певна річ, – посміхнулась Джейн. Вона знову глянула на мене, і в кутиках її вуст завмерла насмішка. – Схоже, що ви вже виконали всю нашу роботу на сьогодні… майже всю. Просто заради професійної цікавості, скажіть, скільки їх було? Вони влаштували великий гармидер у Сієтлі.

Вона вела мову про роботу й професіоналізм. Отже, я не помилилася: її робота – покарання. А якщо є карні органи, то є і закони. Карлайл як сказав? «Ми дотримуємося їхніх правил». І ще: «Немає закону, який забороняв би створювати вампірів, якщо ви здатні їх контролювати». І Райлі, і наша сотворителька були налякані, але не надто здивовані появою темних плащів, цих Волтурі. Їм відомо було про закони, і вони знали, що порушують правила. Чому ж вони нічого не сказали нам? І Волтурі – це не тільки оті четверо. Згадувалося ім’я якогось Аро, а є, певно, й інші. Якщо всі їх так бояться, їх, либонь, чимало.

Нарешті Карлайл відповів на питання Джейн:

– Вісімнадцять, з цією дівчинкою включно.

Поміж темних плащів прокотився ледь чутний шепіт.

– Вісімнадцять? – перепитала Джейн здивованим тоном. Не пам’ятаю, щоб наша сотворителька розповідала Джейн, скільки має бійців. То Джейн справді здивована чи придурюється?

– Всі як нова копійка, – мовив Карлайл, – всі недосвідчені.

Не тільки недосвідчені, а й непоінформовані – дякуючи Райлі. Тепер я розумію, якими очима дивляться на нас ці старі вампіри! «Перволіток» – ось як назвав мене Джаспер. Немовля.

– Всі? – рявкнула Джейн. – Тоді хто ж їх створив?

Та к наче вона досі не знає! З цієї Джейн брехуха ще більша, ніж із Райлі, та й виходить у неї краще.

– Її звали Вікторія, – відповів рудочубий.

Звідки йому це відомо, якщо навіть я не знала? Пригадую, Райлі щось говорив про те, начеб у цьому клані є вампір, який читає думки. Ось звідки вони про все дізналися? Чи то була просто ще одна побрехенька Райлі?

– Звали? – перепитала Джейн.

Немов кудись указуючи, рудочубий хитнув підборіддям на схід. Підвівши погляд, я уздріла, що від підніжжя гори піднімається ще один стовп фіолетового диму.

«Звали». На саму здогадку мене накрила хвиля задоволення, як на згадку про образ кремезного вурдалака, котрий роздирає Рауля. Навіть значно більша.


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю