355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Стефани Майер » Друге життя Брі Таннер » Текст книги (страница 5)
Друге життя Брі Таннер
  • Текст добавлен: 26 сентября 2016, 17:31

Текст книги "Друге життя Брі Таннер"


Автор книги: Стефани Майер


Жанр:

   

Ужасы


сообщить о нарушении

Текущая страница: 5 (всего у книги 8 страниц)

Не певна, чи Райлі усвідомив загрозу – чи спалах його люті просто природно минувся. Він глибоко вдихнув. Шпурнув Сарі її вухо й волосся. Вона позадкувала від Райлі, облизуючи обірваний край вуха, заслинюючи його отрутою, щоб він приліпився на місце. Але волосся назад не приклеїться. Сара назавжди матиме лисину.

– Слухайте мене! – сказав Райлі тихо, але люто. – Наші з вами життя залежать зараз від того, що я кажу і що думаю. Ми всі помремо, геть усі, і ви, і я теж, якщо бодай на кілька коротких днів ви нарешті не увімкнете свій мозок.

Це було геть не схоже на його звичні лекції та вимоги тримати себе в руках. Зараз його пильно слухали всі.

– Вам уже час подорослішати й поводитися відповідально. Ви гадаєте, що отаке розгульне життя вам просто так минеться? Гадаєте, що кров, пролита в Сієтлі, зовсім нічого не варта?

Маленькі купки вампірів уже не мали такого загрозливого вигляду. Всі очі були розширені, дехто обмінювався спантеличеними поглядами. Краєм ока я зауважила, що Фред обернув до мене голову, але я не зустрілася з ним поглядом. Мою увагу тримали дві речі: Райлі (на той раз, якщо він знову почне нападати) і двері. Бо двері й досі були зачинені.

– Ви нарешті слухаєте мене? По-справжньому слухаєте? – Райлі зробив паузу, але ніхто не кивнув. У кімнаті було дуже тихо. – Я поясню вам, у якій небезпечній ситуації ми всі опинилися. Заради найтупіших я спробую висловлюватися якнайзрозуміліше. Раулю, Крісті, підійдіть.

Він жестом покликав ватажків двох найбільших угрупувань, котрі на якусь коротку мить згуртувалися проти нього. Але жоден із них не поворухнувся. Вони збиралися на силі, а Крісті вищирила зуби.

Я очікувала, що Райлі пом’якшає, вибачиться. Заспокоїть їх, а тоді змусить чинити так, як він скаже. Але зараз перед нами був зовсім інший Райлі.

– Чудово, – гавкнув він. – Якщо ви хочете вижити, нам потрібні будуть лідери, але схоже, що жоден із вас на цю роль не годиться. Мені здавалося, у вас є здібності. Я помилявся. Кевіне, Джен, будь ласка, станьте біля мене – ви будете ватажками.

Кевін здивовано підвів погляд. Він щойно закінчив прилаштовувати на місце руку. Хоча обличчя його було сердите, понад усякий сумнів, пропозиція йому полестила. Він повільно зіп’явся на ноги. Джен зиркнула на Крісті, мов питаючись дозволу. Рауль заскреготів зубами.

Двері угорі сходів досі не відчинялися.

– Чи ви також не здатні? – роздратовано гаркнув Райлі.

Кевін зробив до Райлі крок, але його випередив Рауль – він за два стрибки при самій землі подолав усю кімнату. Без слова він штурхнув Кевіна до стіни й зупинився праворуч од Райлі.

Райлі дозволив собі легенько всміхнутися. Його дії не можна було назвати тонкою маніпуляцією, проте ефект був наочний.

– То хто ж у нас буде за ватажка – Крісті чи Джен? – запитав Райлі з ноткою подиву в голосі.

Джен і досі чекала знаку від Крісті, що ж їй робити. Крісті якусь мить витріщалася на Джен палючим поглядом, а тоді відкинула з чола пісочного кольору волосся й метнулася, щоб стати ліворуч від Райлі.

– Довго ж ви вирішували, – серйозно мовив Райлі, – а такої розкоші, як час, у нас немає. Забавки закінчилися. Досі я вам здебільшого дозволяв чинити, як вам заманеться, але відсьогодні так не буде.

Він роззирнувся по кімнаті, заглядаючи у вічі кожному, упевнюючись, що ми слухаємо. Коли прийшла моя черга, на якусь мить я схрестилася з ним поглядом, а тоді мої очі метнулися назад до дверей. Усвідомивши помилку, я знов зиркнула на Райлі, але він уже не дивився. Цікаво, чи звернув він увагу на мою хибу? А може, тут, позаду Фреда, він узагалі не помітив мене?

– У нас є ворог, – оголосив Райлі.

На мить він замовк, щоб усі добре затямили його слова. Було очевидно, що декого з вурдалаків у підвалі ця заява неабияк вразила. Бо хто ж може бути ворогом, як не Рауль, а якщо ти в його банді, то Крісті. Ворог був тут, адже тут був цілий світ. І те, що десь там існують сили, які можуть виявитися дужчими за нас, для багатьох стало несподіванкою. Ще вчора так було б і зі мною.

– Сподіваюся, тут є бодай кілька вампірів, які мали усвідомити: якщо існуємо ми, то мають існувати й інші. Інші вурдалаки – старші, мудріші… обдарованіші. Інші вурдалаки, які воліють відібрати в нас кров!

Рауль зашипів, і це шипіння відлунням повторили кілька його прибічників.

– Атож, – мовив Рауль, наче навмисно роздрочуючи присутніх. – Колись Сієтл належав їм, але давним-давно вони його покинули. Зараз же вони дізналися про нас і дратуються, що хтось інший отримав легкий доступ до великого джерела крові. Вони знають, що місто тепер належить нам, але хочуть його собі повернути. І скоро прийдуть по своє. Одного по одному вони винищать нас усіх! Ми згоримо, а вони розкошуватимуть!

– Ніколи в житті! – загарчала Крісті. Дехто з її та Раулевих прибічників також заричав.

– У нас небагатий вибір, – повідомив Райлі. – Якщо ми дозволимо їм наблизитися до нас, перевага буде на їхньому боці. Врешті-решт, вони ж гратимуть на своєму полі. А зустрічатися з нами у відкритому бою вони не бажають, адже чисельно нас більше, та й ми дужчі. Вони хочуть переловити нас поодинці, хочуть скористатися нашою найбільшою слабкістю. Чи є серед вас бодай хтось кмітливий, хто вже здогадався, щó це за слабке місце? – Райлі тицьнув на купу попелу в себе під ногами (в ній, розмазаній по килиму, заледве можна було впізнати колишнього вампіра) й чекав.

Ніхто не ворухнувся.

Райлі з відразою пирхнув.

– Єдність! – заволав він. – Бо в нас її немає! Яку загрозу ми можемо становити, якщо самі ж убиваємо одне одного? – він копнув попіл, аж піднялася чорна хмарка. – Уявіть, як вороги сміються з нас! Вони гадають, що завиграшки відберуть у нас місто. Бо ми слабкі через власну тупість. Бо ми просто віддамо всю кров їм у руки!

Тепер уже половина кімнати загарчала, протестуючи.

– Ви здатні об’єднатися в команду – чи всім нам час готуватися до смерті?

– Ми впораємося, босе, – рикнув Рауль.

Райлі кинув на нього похмурий погляд.

– Ні – якщо ти втратиш над собою контроль! Ні – якщо не навчишся співпрацювати геть з усіма в цій кімнаті. Скинь із рахунків одного, – Райлі знову носаком підкинув попіл, – і цей хтось може виявитися тим, хто міг би врятувати тобі життя. Хай кого б зі свого клану ти убив, це подарунок ворогу. Таким чином ти наче припрошуєш: переможи мене!

Крісті та Рауль обмінялися такими поглядами, наче вперше одне одного бачили. Всі інші також. Ми вже чули слово «клан», але ніколи не уявляли, що воно стосується і нас. А тепер ми – клан.

– Я розповів вам про нашого ворога, – сказав Райлі, і всі очі прикипіли до нього. – Цей клан набагато старший за нас. Вони живуть сотні років, і вижили вони не просто так. Ці вампіри тямовиті, навчені й цілком упевнені, що здатні відібрати в нас Сієтл, адже гадають, що битися їм доведеться з купкою дезорієнтованих дітлахів, які за них виконають половину їхньої роботи!

Знов залунало ричання, але тепер воно було не так сердитим, як напруженим. Дехто з тихих вурдалаків, кого Райлі назвав би «ручними», переполохався.

Від Райлі це не приховалося.

– Саме так вони і вважають, але ж вони не відають, що ми здатні об’єднатися. А разом ми зможемо їх подолати. Якби вони побачили, як ми б’ємося пліч-о-пліч, то перелякалися б страшенно. А саме це ми їм і покажемо. Адже ми не дозволимо, щоб вони з’явилися в місті й почали знищувати нас одне по одному. Ми самі влаштуємо на них засідку. Вже за чотири дні.

За чотири дні? Здається, наша сотворителька вирішила не залишати все на останній день. Я знову зиркнула на зачинені двері. Де ж Дієго?

Хтось був здивований таким коротким терміном, ще хтось – наляканий.

– Вони ніколи в житті не здогадаються, – запевнив нас Райлі, – що усі ми – одностайно – чекатимемо на них. І на закуску я приберіг найприємніше. Їх усього-на-всього семеро.

Запала мить недовірливого мовчання. А тоді обізвався Рауль:

– Скільки?

Крісті витріщилася на Райлі з такою самою невірою в очах, а кімнатою прокотився шепіт.

– Семеро?

– Ти жартуєш?

– Цить! – відтяв Райлі. – Я не шуткував, коли казав, що цей клан небезпечний. Вони мудрі й… хитрі. Нещирі. На нашому боці буде сила, а на їхньому – облуда. Якщо ми купимося на їхні хитрощі, переможуть вони. Та якщо битва почнеться на наших умовах… – Райлі не закінчив фрази, тільки посміхнувся.

– Виступаймо просто зараз, – нетерпляче гукнув Рауль. – І швидко з ними покінчимо.

Кевін з ентузіазмом загарчав.

– Не так прудко, бовдуре. Сліпо бігти на злам голови нам аж ніяк не допоможе, – докірливо присадив його Райлі.

– Розкажи нам про них усе, що тільки можна, – попросила Крісті, кинувши на Рауля зверхній погляд.

Райлі завагався, наче намагався сформулювати думку.

– Що ж, із чого почати? Мабуть, із того… що ви знаєте про вампірів далеко не все, що вам варто знати. Не хотів від самого початку вас занадто ошелешувати інформацією, – він зробив іще одну паузу, а всі навколо втупилися в нього збентеженими поглядами. – У вас уже є деякий досвід із тим, що ми називаємо «даром». Серед нас є Фред.

Усі поглянули на Фреда – точніше зробили спробу. З виразу обличчя Райлі я одразу збагнула: Фредові не сподобалося, що його вирізнили з-поміж інших. Схоже було, що Фред увімкнув свій «дар» – як назвав це Райлі – на повну потужність. Райлі скулився і швидко відвів погляд. Але я й досі нічого не відчувала.

– Так… ну… є вурдалаки, які мають особливі вміння – понад нашу звичайну силу й загострені чуття. Ви вже з таким стикались у… нашому клані, – тепер він уже старався уникати Фредового імені. – Дар – річ рідкісна, трапляється, може, раз на п’ятдесят вампірів, і всі дари різні. Різновидів дуже багато, і в декого дар потужніший, ніж в інших.

Почулися численні перешіптування – присутні обмінювалися думками, чи вони часом теж не обдаровані. Рауль наприндився, наче вважав, що він точно талановитий. Та наскільки я могла судити, єдиним унікальним вурдалаком, який вирізнявся із загалу, був той, що зараз стояв поряд зі мною.

– Увага! – звелів Райлі. – Я вам кажу це зовсім не для розваги.

– А цей ворожий клан… – перебила його Крісті, – серед них є обдаровані?

Райлі схвально кивнув.

– Атож. Я радий, що бодай хтось здатен скласти два і два.

Рауль заголив верхні зуби.

– Члени цього клану не просто обдаровані – вони небезпечно талановиті, – вів далі Райлі, стишуючи голос до ледь чутного шепоту. – Серед них є вампір, який уміє читати думки, – Райлі вдивлявся в наші обличчя, намагаючись збагнути, чи ми усвідомили важливість цього відкриття. – Уявіть, люди! Він зазиратиме просто вам у голови! Якщо ви нападатиме, він знатиме про кожен ваш рух, щойно ви про це подумаєте. Хтось кидається ліворуч – а він уже про це знає.

Всі уявили – і на мить знервовано завмерли.

– І саме через це ми такі обережні – і я, і ваша сотворителька.

Коли Райлі згадав про неї, Крісті аж відсахнулася від нього. Рауль мав вигляд іще сердитіший. Нерви були напружені в усіх.

– Ви не знаєте їїімені, не пам’ятаєте, яка воназовні. Це для нашого захисту. Якщо хтось із ворожого клану заскочить когось із вас зненацька, ніколи не дізнається, що ви пов’язані з нею, і можливо, просто вас відпустить. Якби ж вони знали, що ви належите до їїклану, то не забарилися б вас знищити.

Але сенс цих слів я розуміла не зовсім. Невже таємничість не захищає саме їїбільше, ніж нас? Та ми не мали часу, щоб обміркувати заяву Райлі, бо він уже провадив далі.

– Певна річ, уже немає значення, що вороги вирішили з’явитися в Сієтлі. Бо ми заскочимо їх по дорозі – і знищимо, – він присвиснув крізь зуби, – готово! І тоді не тільки місто належатиме нам – усі клани знатимуть, що з нами краще не сваритися. І нам більше не доведеться так замітати сліди. Кожен отримає стільки крові, скільки схоче. Зможе полювати щоночі. Ми захопимо місто й правитимемо там.

Ричання й гарчання прозвучало як оплески. Райлі підтримували всі. Крім мене. Я не рухалася, не зронила і звуку. Та к само і Фред, але чому – хтозна.

Я не підтримувала Райлі, бо обіцянки його відгонили брехнею. Адже в іншому разі всі мої логічні висновки були хибними. Райлі сказав, що тільки цей єдиний ворог не дозволяв нам полювати без жодних обмежень і обережності. Але це не в’язалося з тим фактом, що і решта вампірів ховаються від людей – бо інакше всі люди давно б уже про нас знали.

Я не могла зосередитися, щоб це обміркувати, бо двері нагорі так і не відчинялися. Дієго…

– Але нам доведеться об’єднатися. Сьогодні я вас дечого навчу. Бійцівських навичок. Бо тут слід не просто вовтузитися, як немовлята в пісочниці. Коли стемніє, ми вийдемо попрактикуватися. Викладайтеся на повну, але не губіть пильності. Наш клан більше не втратить ні бійця! Ми всі потрібні одне одному – всі до ноги. Більше я не терпітиму ваших туполобих витівок. Якщо ж ви гадаєте, що мене можна не слухатися, то дуже помиляєтесь, – на коротку мить Райлі зробив паузу, а м’язи на його обличчі шарпнулися. – Це зразу стане ясно, коли я відведу вас до неї… – (кімнатою прокотила хвиля тремтіння; я теж здригнулася), – і міцно триматиму, поки вонавіддиратиме вам ноги, а тоді повільно-повільно палитиме пальці, вуха, язик – кожну частину вашого тіла…

Всі ми вже втрачали руки-ноги, а дехто й не тільки кінцівки, всі ми пройшли через вогонь перетворення на вампірів, тож легко могли собі уявити цей біль, проте злякала нас навіть не сама погроза, а обличчя Райлі в той момент, коли він вимовив останні слова. Воно не кривилося від люті, як зазвичай, коли він сердився; його лице було холодне й спокійне, гладеньке й прегарне, а кутики вуст склалися в подобу посмішки. Зненацька мене прошило відчуття, що переді мною стоїть зовсім новий Райлі. Щось його змінило, зробило жорсткішим, і я не могла уявити, як за одну ніч міг з’явитися цей вишуканий лиховісний усміх.

Здригнувшись, я відвела погляд і зауважила, що вищир Рауля також змінився – тепер це було відлуння посмішки Райлі. Замалим не навіч я бачила, як у голові Рауля крутяться трибки. Він-бо вже у найближчому майбутньому повбиває всіх ворогів!

– А тепер давайте розіб’ємося на команди і потренуємося, – мовив Райлі, і обличчя його знову стало нормальним. – Крісті, Раулю, зберіть кожен своїх дітлахів, а решту розподіліть порівну. І жодних бійок! Доведіть мені, що ви здатні діяти раціонально. Покажіть себе.

Зразу потому він одійшов від двох ватажків, цілком ігноруючи той факт, що вони миттю заходилися перегиркуватись, і зробив велику дугу по кімнаті. Дорогою він штовхнув кількох вампірів у плече, змушуючи приєднуватися до того або того ватажка. Мені спершу було й невтямки, що він рухається у моєму напрямку, – адже він обійшов таке широке коло.

– Брі, – гукнув він, звужуючи очі, щоб роздивитися мене. Схоже було, що йому це не так і легко.

Я почувалася крижаною брилою. Мабуть, у лісі він занюхав мій слід. Тепер я труп.

– Брі! – повторив Райлі, цього разу м’якше. Голос його нагадав мені нашу найпершу зустріч. Тоді він виказував награну приязнь… Райлі провадив іще тихше: – Я пообіцяв Дієго, що передам тобі від нього звістку. Він згадував якихось ніндзя. Ти щось розумієш?

Райлі й досі не мав змоги на мене дивитися, але продовжував наближатися.

– Дієго? – пробурмотіла я – просто не змогла стриматися.

Райлі ледь помітно посміхнувся.

– Можна з тобою поговорити? – він кивнув на вихід. – Я перевірив усі вікна та двері. На першому поверсі цілком темно і безпечно.

Я усвідомлювала, що тільки-но віддалюся від Фреда, про безпеку й мови не може бути, але хотіла почути все, що Райлі готовий мені сказати про Дієго. Що сталося? Треба було мені залишитися, щоб ми постали перед Райлі разом!

Не піднімаючи голови, я попрямувала за Райлі. Дорогою він дав кілька настанов Раулеві, кивнув Крісті, а тоді піднявся сходами нагору. Краєм ока я бачила, як за нами з цікавістю спостерігають декілька вурдалаків.

Райлі першим переступив поріг, і, як він і обіцяв, виявилося, що на кухні панує темрява. Він кивнув мені, щоб я не відставала, і повів мене темним коридором повз відчинені двері спалень до ще одних дверей, замкнених на засув. Ми опинилися в гаражі.

– А ти смілива, – зауважив Райлі зовсім тихо. – Чи довірлива. Я гадав, коли сонце в зеніті, вивести тебе нагору виявиться значно важче.

Чорт! Слід було вдавати більшу полохливість. Та тепер уже запізно. Я знизала плечима.

– То ви з Дієго неабияк здружилися, еге ж? – видихнув Райлі ледь чутно. Щоправда, якби в підвалі всі сиділи тихенько, то, либонь, розчули б його навіть зараз, але внизу, як завжди, було гамірно.

Я знову знизала плечима.

– Він урятував мені життя, – прошепотіла я.

Райлі задер підборіддя, наче збирався кивнути на згоду, а тоді оцінювально глянув на мене. Чи він повірив? Чи не сумнівається, що я досі боюся білого дня?

– Він у нас найкращий, – підтвердив Райлі, – найрозумніший хлопчик поміж усіх.

Я коротко кивнула.

– Ми з ним трошки обговорили ситуацію. І погодилися, що пильність не завадить. Робити щось усліпу – вельми небезпечно. А Дієго – єдиний, кому я можу довірити розвідку, – видихнув Райлі майже сердито. – Хотів би я, щоб таких як він у мене було двоє! Раулеві бракує лою в голові, а Крісті занадто самозакохана, щоб мати широкий кругозір, та з-поміж решти вони найкращі, отож і доводиться працювати з тим, що маю. Дієго сказав, що й ти кмітлива.

Я чекала, не певна, скільки відомо Райлі.

– Хочу, щоб ти допомогла мені з Фредом. У цього хлопця така потуга! Сьогодні я навіть у його бік дивитися не міг.

Я знов обережно кивнула.

– Уяви, якби наші вороги взагалі не змогли нас бачити! Ми б перемогли їх однією лівою.

Навряд чи Фреду сподобається ця ідея, проте, може, я і помиляюся. Хоча не схоже, щоб він мав бодай якісь сентименти щодо нашого клану. Чи захоче він нас рятувати? Райлі я нічого не відповіла.

– Ти з ним проводиш чимало часу.

Я знизала плечима.

– Там мене ніхто не дістає. Але це нелегко.

Райлі підібгав вуста й кивнув.

– Тямовита, як і казав Дієго.

– А де Дієго?

Не слід було питати. Просто слова вихопилися самі собою. Я нетерпляче чекала на відповідь, намагаючись вдавати байдужість – швидше за все, безуспішно.

– Ми не могли гаяти часу. Я відіслав Дієго на південь, тільки-но дізнався, щó насувається. Якщо наші вороги збираються напасти раніше, нам варто отримати попередження заздалегідь. Дієго приєднається до нас, щойно ми виступимо проти ворога.

Я спробувала уявити, де зараз може бути Дієго. Як би мені хотілося бути з ним! Можливо, вдалося б відмовити його допомагати Райлі й виставляти себе на передову. А може, і не вдалося б. Схоже, Дієго таки щось пов’язує з Райлі, як я й гадала.

– Дієго просив, щоб я тобі дещо переказав.

Я метнула погляд на його обличчя. Занадто швидко, занадто схвильовано. Знову себе виказала.

– Мені здалося, що це якась маячня. Він сказав: «Передай Брі, що я вже придумав рукостискання. І покажу їй за чотири дні, коли ми зустрінемося». Не уявляю, що це може означати. А ти?

Я намагалася начепити на обличчя незворушну маску гравця у покер.

– Можливо. Бо він уже згадував, що потрібен таємний знак, якщо треба буде знову сховатися в підводній печері. Якийсь пароль. Але він, здається, просто жартував. Не впевнена, щó він має на увазі зараз.

Райлі хихикнув.

– Бідолашний Дієго.

– Що таке?

– Здається, ти подобаєшся хлопцеві значно більше, ніж він подобається тобі.

– О! – збентежено відвела я погляд. Цікаво, Дієго передав мені своє повідомлення, щоб запевнити, що я можу довіряти Райлі? Проте він не зізнався Райлі, що мені все відомо про сонце. І все ж він, певно, достатньо довіряв Райлі, коли вже виповів йому аж стільки, коли вже звірився в тому, що я йому небайдужа. Однак мені здалося, що з мого боку буде набагато мудріше тримати рот на замку. Забагато всього змінилося.

– Поки що не списуй його з рахунків, Брі. Він найкращий, я ж уже казав. Дай йому шанс.

Райлі дає мені поради в сердечних справах? Дивина! Я кивнула й пробурмотіла:

– Обов’язково.

– Спробуй побалакати з Фредом. Залучи його в команду.

Я знизала плечима.

– Постараюся.

– Чудово, – посміхнувся Райлі. – А перед самим походом я відкличу тебе вбік, і ти мені розповіси, як усе минулося. Я зроблю це непомітно, не так, як сьогодні. Не хочу, щоб йому здавалося, наче ти за ним шпигуєш.

– О’кей.

Райлі хитнув головою, мов кажучи: час вертатися, і попрямував до підвалу.

Вишкіл тривав цілий день, але я в ньому участі не брала. Коли Райлі приєднався до ватажків команд, я знову сховалася за Фреда. Решта вурдалаків розділилася на чотири команди по чотири, і керували ними Рауль та Крісті. Фреда ніхто не запросив у команду, а може, він просто проігнорував запрошення, або ж ніхто його взагалі не мав змоги бачити. Але я його бачила. Кремезний білявий варяг дуже вирізнявся на загальному тлі – ні в чому не брав участі, був для всіх як валіза без ручки.

Мені не хотілося самій записуватися ні в загін Рауля, ні в загін Крісті, отож я просто спостерігала. Здається, ніхто й не помітив, що я сиджу поряд із Фредом. Та хоча ми, завдяки дару Фреда, були наче невидимі, все одно я почувалася як на долоні. Хотіла б я, щоб і сама по собі я була невидима – просто ілюзія; тоді б я почувалася в безпеці. Але ніхто нас із Фредом не помічав, і за деякий час я майже розслабилась.

Я пильно спостерігала за тренуванням. Хотілося про всяк випадок усе запам’ятати. Я не планувала битися – натомість збиралася знайти Дієго і втекти. Та що як Дієго захоче взяти участь у битві? Чи нам доведеться відбиватися від своїх-таки? Краще підучитися.

Тільки раз прозвучало ім’я Дієго. Запитав Кевін, але в мене було таке враження, що його намовив Рауль.

– То як, Дієго таки спікся? – силувано пожартував Кевін.

– Дієго з нею, – відповів Райлі, і ніхто не запитав, кого він має на увазі. – Під наглядом.

Кілька присутніх здригнулися. І більше ніхто й слова не зронив про Дієго.

Невже він із нею? На саму думку про це я скулилася. А може, Райлі сказав так тільки для того, щоб йому більше не надокучали питаннями? Мабуть, він не хотів, щоб Рауль ревнував і почувався упослідженим у той час, коли його зарозумілість грає нам на руку. Я не була певна, але перепитувати не збиралася. Як зазвичай, я тихенько спостерігала за навчанням.

Але виявилося, що просто дивитися – нудна затія, яка не рятує від спраги. Три дні та дві ночі Райлі не давав своєму війську й передихнути. Вдень уникати сутичок було важче – ми всі товпилися в переповненому підвалі. Для Райлі, проте, в цьому була одна перевага: він завжди встигав припинити бійку, перш ніж вона зайде задалеко. Ночі ми проводили надворі, тут тренування було вже справжнім, і Райлі доводилося раз у раз ловити чиїсь руки або ноги й прилаштовувати їх назад до тіл, поки ще не пізно. Він старався не лютитися, а головне, вчинив мудро, вчасно повідбиравши в усіх запальнички. Бо я могла заприсягтися: якщо Рауль і Крісті змушені отак день у день битися пліч-о-пліч, колись це вийде-таки з-під контролю і ми втратимо парочку членів клану. Проте Райлі вдавалося тримати всіх у руках краще, ніж я могла собі уявити.

Але то були тільки квіточки. Я зауважила, що Райлі вкотре повторює одне й те саме: не забувайте про команду, не відкривайте спину, не нападайте прямо. Це було смішно: складалося враження, що тут зібралися самі бовдури. Проте я усвідомлювала, що якби не просто спостерігала за всім здалеку, з-за спини Фреда, якби опинилася в самій гущавині, я б теж почала поводитись як бовдур.

Це нагадувало мені, як Райлі втовкмачував нам страх сонця. Повторював і повторював.

Тренування було таким нудним, що в перший же день, годин за десять від початку вишколу, Фред дістав колоду карт і почав самотиною розкладати пасьянс. Це було набагато цікавіше, ніж раз у раз дивитися на ті самі помилки, отож я здебільшого спостерігала за ним.

Ще годин через дванадцять (ми знову повернулися в будинок), я тицьнула Фредові в червону п’ятірку, яку можна перемістити. Він кивнув і так і вчинив. Після цього він перетасував колоду й роздав карти на двох – ми зіграли в ремік. [6]6
  Карточна гра на двох. Грається колодою з 52 карт без джокера. Мета – викласти карти в певному порядку.


[Закрыть]
Ми не розмовляли, але кілька разів Фред усміхнувся. В наш бік ніхто не дивився, не кликав нас приєднатися.

Перерви на полювання не робилися, і з часом ігнорувати спрагу ставало дедалі важче. Легше й частіше спалахували сварки. Райлі верещав, а двічі сам повідривав декому руки. Я силкувалася не думати про палючу спрагу – зрештою, Райлі також має її відчувати, отож це не триватиме вічно, – але ніщо не могло витіснити спраги з моїх думок. Фред також напружився.

На початку третьої ночі (лишався ще один день, і коли я уявила, як годинник вицокує останні години, в моєму нутрі все стислося) Райлі зупинив навчальні бійки.

– Досить, дітки, – сказав він, і всі присутні вишикувалися довкруж нього широким півколом.

Банди, які сформувалися на самому початку, трималися купи, отож вишкіл насправді не вплинув на стосунки. Фред запхнув собі карти в задню кишеню й підвівся. Я трималася до нього якнайближче, сподіваючись, що його відразлива аура сховає і мене.

– Ви непогано попрацювали, – мовив Райлі, – і сьогодні отримаєте винагороду. Напивайтеся досхочу, і завтра покажете всю свою силу.

Звідусіль залунало полегшене гарчання.

– Я кажу «покажете», а не «змушені будете показати», не просто так, – провадив Райлі. – Гадаю, ви добре впоралися з завданням. Виявили кмітливість і старанність. Наші вороги навіть не підозрюють, щó їх очікує!

Крісті й Рауль загарчали, і це ричання миттєво підхопили їхні поплічники. Дивна річ, але в цю мить вони і дійсно справляли враження армії. Вони не марширували, не стояли стрункими шерегами, але у їхній відповіді бриніла одностайність. Вони стали єдиним організмом. І як завжди, ми з Фредом опинилися осторонь, але я була певна: тільки Райлі ще пам’ятає про наше існування – час від часу він ковзав по нас поглядом, наче щоб укотре упевнитися, що й досі відчуває силу Фредового дару. І не схоже було, щоб Райлі переймався через нашу неучасть у тренуванні. Принаймні поки що.

– Босе, ти маєш на увазі прийдешню ніч? – уточнив Рауль.

– Так, – Райлі дивно посміхнувся.

Схоже, ніхто й не помітив, що у відповіді Райлі щось було не так, – окрім Фреда. Бо Фред зиркнув на мене згори вниз, звівши одну брову. Я знизала плечима.

– Ви готові до винагороди? – запитав Райлі.

У відповідь його маленьке військо заревіло.

– Сьогодні ви відчуєте на смак, яким буде наш світ, коли зникне і слід конкурентів! За мною!

Райлі помчав геть, Раулів загін насідав йому на п’яти. Загін Крісті пробивав собі дорогу в передні ряди ліктями й кігтями.

– Не змушуйте мене змінювати плани! – заволав Райлі з верхівки дерева. – Бо підете в похід спраглі, мені байдуже!

Крісті рикнула якийсь наказ, і її загін неохоче зайняв позицію позаду Раулевих солдатів. Ми з Фредом дочекалися, поки всі вони зникнуть удалині. А тоді Фред жестом припросив мене, мовби кажучи: «Спочатку дами!» Не схоже було, що він боїться відкривати мені спину – радше намагається бути галантним. Я побігла за військом.

А воно вже давно щезло з поля зору, проте я легко взяла слід. Ми з Фредом бігли мовчки, але це мовчання було дружнім. Цікаво, що він думав? Можливо, його діймала спрага. У мене в горлі аж пекло, тож у нього, мабуть, так само.

Хвилин за п’ять ми наздогнали наших, але старалися триматися на віддалі. Військо рухалося навдивовижу тихо. Всі були зосереджені та якісь… дисципліновані. Я навіть пошкодувала, що Райлі не розпочав вишколу раніше. Поряд із такими вампірами перебувати значно легше.

Ми перетнули порожнє шосе, потім смужку лісу – і вийшли на пляж. Вода була гладенькою; оскільки ми рухалися здебільшого на північ, то це, мабуть, затока. Ми не наближалися до маєтків і жилих будинків – я була певна, що не просто так. Спрага і напружені нерви – цього цілком достатньо, щоб наша подоба організованої армії перетворилася на розгардіяш.

Ми ще жодного разу не полювали всі разом, і зараз я була переконана, що ця ідея не з найкращих. Занадто добре пам’ятаю, як тої ночі, коли я вперше заговорила до Дієго, Кевін і хлопчина-павук билися через жінку в машині! Райлі краще забезпечити нам побільше харчу, бо в іншому разі вампіри за кров почнуть роздирати одне одного.

Біля крайки води Райлі зупинився.

– Не ловіть ґав, – звелів він. – Вам треба бути ситими й міцними – в самому розквіті сил. А тепер… повеселімося!

Він пірнув у хвилі, не здійнявши бризок. Занурюючись у воду, вурдалаки схвильовано гарчали. Нам із Фредом довелося наблизитися до решти, бо у воді ми не могли плисти на запах. Але я відчувала – Фред вагається, він готовий утекти, якщо виявиться, що бенкет переноситься. Схоже, він довіряє Райлі не більше, ніж я.

Заплив був недовгим – незабаром ми угледіли, як вурдалаки виринають на поверхню. Ми з Фредом випірнули останніми, і щойно наші голови показалися з води, Райлі заговорив, мовби чекав тільки на нас. Мабуть, йому бачити Фреда було легше, ніж іншим.

– Ось він, – мовив Райлі, вказуючи на великий пором, який чукикав собі на південь, мабуть, здійснюючи останній нічний рейс із Канади. – Зачекайте хвильку. Коли згасне світло, можете починати.

Звідусіль почувся збуджений шепіт. Хтось гигикнув. Райлі метнувся як куля – і вже за кілька секунд ми угледіли його біля облавка великого судна. Він зразу попрямував до радіорубки. Можу заприсягтися, найперше він хоче обірвати зв’язок. Райлі може що хоче казати про ворогів, але причини для обережності полягають значно глибше. Про вурдалаків не повинні знати люди. Принаймні довго. Хіба якусь хвильку, за яку ми встигнемо їх повбивати.

Райлі розтрощив вікно на своєму шляху і зник у радіорубці. За п’ять секунд потому згасло світло.

Тут я зауважила, що Рауля вже немає. Він, мабуть, пірнув під воду, щоб ми не чули, як він поплив одразу за Райлі. Всі зірвалися з місця воднораз, і вода запінилася, мов на пором збиралася напасти ціла зграя баракуд.

Ми з Фредом лінькувато пливли позаду всіх. Хай як смішно, а ми з ним у чомусь нагадували стару подружню пару. Ніколи не розмовляли, але діяли завжди одностайно.

Через три секунди і ми дісталися судна – в повітрі вже лунали зойки та витав запах теплої крові. Саме цей запах нагадав мені, як сильно мене мучить спрага, але ця думка була останньою. Мозок мій цілковито вимкнувся. Не існувало нічого, крім пекельного вогню у горлі й смаковитої крові – крові повсюди, – яка обіцяла нарешті загасити вогонь.

Коли все закінчилося, коли на поромі не залишилося жодного серця, яке б досі билося, я не була певна, скількох людей убила особисто я. Але точно втричі більше, ніж зазвичай на полюванні. Моє тіло аж зарум’янилося. Я напилася так, що вже геть не відчувала спраги, – пила просто заради смаку крові. Здебільшого в пасажирів порому кров була чистою і солодкою – сюди не пускали волоцюг. І хоча я не ловила ґав, здається, я таки пасла задніх у кількості вбитих. Біля Рауля було навалено стільки понівечених тіл, що вони вивищувалися чималим пагорбом. А він сидів на вершечку цього пагорба й сміявся сам до себе.


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю