355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Олександр Шевченко » Глибинка » Текст книги (страница 8)
Глибинка
  • Текст добавлен: 9 мая 2017, 17:00

Текст книги "Глибинка"


Автор книги: Олександр Шевченко


Жанр:

   

Ужасы


сообщить о нарушении

Текущая страница: 8 (всего у книги 8 страниц)

Розв’язка (16)

Їх було набагато більше, ніж він міг собі уявити. Стефан стояв на шляху й дивився, як вони виходили зі своїх хат, хитаючись, наче зомбі, і повільно прямували до нього – істоти з білими витягнутими обличчями і палаючими очима, що кілька днів тому були звичайними мешканцями звичайної глибинки. По обидві боки вулиці неквапно крокували ряди цих створінь. Він побачив Андрійка, що йшов попереду всіх, зловісно посміхаючись, і того дідугана, з яким він розмовляв, коли повернувся з Семеном з сусіднього села; інші обличчя були йому незнайомі. Все це нагадувало страйк у пеклі. Не вистачало лише портретів Данила і ганебних транспарантів на адресу чужинця. Стефан відчув, що зараз вибухне божевільним реготом, і лише міцніше затиснув в руці прихопленого з хати кілка.

Натовп упирів зупинився в кількох метрах від нього.

Він відчув себе як людина, що стоїть біля незачиненої клітки з левом. Зараз вони його не чіпатимуть, але варто лише їх володарці дати наказ…

– Забирайся, – вимовили вони разом, і від цього колективного стогону в нього заворушилося волосся на голові. – Чого ти повернувся?.. Йди геть і не заважай нам…

– Дідька лисого, – прохрипів Стефан, підіймаючи кілок над головою. – Зараз я вам усім зади повідриваю, і почну з вашої головної падлюки.

– Та невже? – пролунав голос в його голові – глумливий і повний внутрішньої сили. – То прийди і покажи, на що ти здатний.

Він ковзнув поглядом по скупченню мерців і рушив туди, де за їхніми спинами височів дах Данилової хати. Ті, що стояли позаду, теж почали рухатися, а передні навпаки розступилися, пропускаючи його. Стефан відчув на собі їхні голодні погляди, коли минав ці потворні постаті, що могли хіба що наснитися у найгіршому зі снів. Жоден з них не торкнувся його – отже, гра поки що продовжується. Так кіт-мишолов бавиться зі своєю здобиччю перед тим, як випустити їй нутрощі.

І ось він знову наближався до цієї старої хатини. Тепер він вже знав, що очікує на нього там, але полегшення це не приносило. Підійшовши до дверей, Стефан озирнувся назад. Вони стояли на тому ж місці і дивилися на нього, мертві жителі проклятого села, позбавлені всього людського. Голос в його голові промовив:

– Ну ж бо, герою. Сміливіше.

Він простягнув руку і взявся за холодну клямку. На мить здалося, що за відчиненими дверима він побачить той нескінченний коридор, що примарився йому уві сні, але там був лише сповнений темряви передпокій. Він увійшов усередину, тримаючи кілок напоготові, хоч і знав, що користі від нього не буде. І знову озвався голос – на цей раз вже не в голові, а тут, зовсім поруч. В тій кімнаті, де він бачив Данила.

– Заходь, гостю, не соромся. Будь як удома.

А тоді – він в цьому не сумнівався – скрикнула Марина.

Загарчавши від люті, Стефан кинувся вперед і закляк перед картиною, що відкрилася йому. В центрі кімнати стояла Оксана, вона міцно тримала його дружину за шию, майже торкаючись гострими зубами її шкіри. Побачивши його, вона задоволено всміхнулася.

– А от і наш визволитель. Це і є твоя подяка за те, що я подарувала тобі життя?

– Відпусти її, – спромігся вимовити він і зробив крок уперед. – Відпусти, інакше…

– І що ж ти зробиш? Вб’єш мене? Ні, так не годиться. Викинь цю палку, і тоді ми побалакаємо.

Стефан подивився у перелякані очі Марини. Чи є якийсь вибір? Зітхнувши, він відкинув кола убік і опустив руки.

– Отак вже краще, – промовила Оксана, послаблюючи хватку. – Хай твоя дружина поки що побуде поруч зі мною… на всяк випадок.

– Для чого ти робиш все це? – запитав він, зазираючи їй у вічі. – Чому саме ці люди?

– Тому що вони втрутилися в наші справи, – відповіла вона. – Вони хотіли смерті мого господаря. Але, вбивши мене, вони нічого не виграли – лише відтягнули те, що мало статися.

– Але чому, чому?

– Тому що Він так захотів, – очі Оксани спалахнули. – Ніхто не може перешкодити Його задумам. І я щаслива, що Він зробив мене виконавицею своєї волі і подарував мені безсмертя!

– 1 чого ж ви хочете? Заволодіти світом? Це безглуздя. Ти можеш вбити нас, але хтось вас все одно викриє і знищить.

– Я так не думаю. Хто помітить загибель маленького, забутого всіма селища? А ми тим часом підемо далі, бо мій господар жадає крові і ніхто не зможе нас зупинити…

– Ти надто довго пролежала у своїй могилі, – відказав Стефан. – Часи змінилися. Тепер ви не зможете довго залишатися непоміченими, і рано чи пізно хтось покладе цьому край.

Вона засміялася, неначе почувши вдалий жарт.

– Справді? А хто повірить у все це? Любий, я не перший день живу на світі і знаю, що люди з кожним роком все більше цікавляться собою і поступово втрачають знання своїх предків. Це легко помітити, коли перед твоїми очима змінюються цілі покоління. Вони навигадували собі безліч різноманітних релігій, забуваючи про ту єдину, яка була ще від самого початку, і тепер навіть Бог… – тут її обличчя презирливо скривилося, – …перетворився на якогось дідугана зі старої казки. То що вже казати про нас – тих, хто такий же древній, як і перші люди на землі? Ось, наприклад, ти – хіба ти повірив у ті старі історії?

Стефан зрозумів, що в словах дівчини є сенс. Якась незаперечна, страшна логіка. Так, речі, про які вона каже, дійсно мають місце в житті, і в цьому він вже переконався.

Помітивши розуміння на його обличчі, Оксана хитнула головою.

– Отож. Все усвідомлюється надто пізно, бо всі ви – лише тупуваті тварини, такі ж обмежені, як і той, хто вас створив. Забуваючи про свого бога, ви тим самим схиляєте голову перед нашим. Ви розпочинаєте війни через клаптик землі і вбиваєте один одного через розбіжності у поглядах – то хто з нас гірший?

– Я не хочу з тобою сперечатися, – мовив він. – Тобі ж потрібен я, чи не так? Відпусти мою дружину, і я зроблю все, що ти накажеш.

– Спокусливо, – замислилася Оксана. Вона провела пальцем по щоці Марини, і та, схлипнувши, затремтіла в її руках. – Відпустити? Ні. Це було б нерозумно. Ти й так виконаєш все, що я забажаю, а вона… – її губи розсунулися в страшну посмішку. – Вибач, Стефане, але сьогодні я ще не обідала!

Ікла дівчини встромилися в Маринину шию, і та закричала від болю. З грудей Стефана вилетів крик злоби і розпачу, й, підхопивши кілка, він кинувся вперед, але неначе налетів на невидиму пружну стіну, що відкинула його геть. Він простягся на підлозі, стискаючи зуби у безсилій люті. Все. Це кінець. Всі зусилля були марними, і тепер вони загинуть, як і всі інші…

– Зупинися! – гримнув чийсь голос.

Оксана скинула голову і зашипіла у бік дверей. Марина вислизнула з її рук і впала, вочевидь, втративши свідомість; Стефан обережно підповз до неї і притис до себе, озираючись у пошуках власника голосу. Він побачив, як в кімнату повільно входить чоловік у темних окулярах, але його обличчя було йому незнайоме. Один з них? Помітивши, якою шаленою ненавистю сповнилися очі упирихи, він в цьому засумнівався.

Чоловік тим часом клацнув пальцями і зупинився, спокійно поглянувши навколо. Позбавленим жодних емоцій голосом він сказав:

– Схоже, я якраз вчасно.

Стефан продовжував лежати на підлозі, абсолютно нічого не розуміючи. Незнайомець наблизився до них і присів поруч з Мариною, яка все ще залишалася непритомною. Піднявши руку, він обережно торкнувся пальцями того місця, де зуби дівчини залишили на шкірі дві глибокі рани, а потім усміхнувся.

– Нічого, – вимовив він, дивлячись на Стефана. – Жити буде.

– Забирайся! – несамовито крикнула Оксана. – Чого приперся? Не втручайся у цю справу, це стосується тільки нас!..

– Тепер вже ні.

Чоловік випростався і поглянув у її вогненні очі.

– Мене прислали винести вирок, – сказав він. – Все зайшло занадто далеко.

Вуста дівчини скривилися, і її зуби заблищали у напівтемряві.

– Тебе це не обходить, – просичала вона.

– «І сказав Я Ізраїлевим синам: Крови кожного тіла ви не будете їсти, бо душа кожного тіла – кров його вона. Усі, що їдять її, будуть понищені», – коли він промовляв це, його обличчя неначе осяялося якимось м’яким, неземним світлом, і Оксана, сіпнувшись, затулила очі руками.

– Мовчи! Мовчи, або я вб’ю цих двох!

– Ти до них і пальцем не доторкнешся. Чуєш, Данило? – незнайомець раптово підвів голову до стелі. – Я ж знаю, що ти тут. Того разу ти втік, але тепер тобі нікуди дітися. Ну ж бо, досить ховатися! Роби те, що хотів, і покажи нам своє обличчя!

Тіло дівчини затремтіло, неначе в судомі. По шкірі раптом пішли здуття і гулі, руки й голова потовщали, вкриваючись сплетіннями синіх судин. Стефан, який спостерігав за цим витріщеними очима, відчувши, що дружина приходить до тями, затулив її собою, щоб сховати від жахливого видовища. А Оксана між тим продовжувала змінюватися. Її голова роздулася, неначе перекачане колесо, а потім тріснула навпіл і розпалася на дві частини. Шкіра на руках також порепалася і зповзла, як у змії. Чоловік в окулярах з легкою посмішкою спостерігав, як те, що залишилося від обличчя упирихи, відпадає, відкриваючи нову особистість. Викотилися очі, волосся зіслизнуло донизу разом зі скальпом, і коли нарешті цей процес завершився і залишки дівчини вкупі з одежею впали на підлогу, перед ними повстала зовсім інша людина.

Стефан побачив гострий погляд очей, довгу бороду, що злиплася від слизу, і могутню чоловічу постать. Данило стояв перед ними, і його обличчя так само відбивало люту ненависть.

– Ти примусив мене вбити мою найкращу помічницю, – похмуро проговорив він своїм низьким і хриплим голосом. Незнайомець незворушно дивився на нього.

– Я? Примусив? Не треба мене дурити. Ти сам чекав сприятливої години, щоб ожити в її тілі. Хіба не так? Після війни, коли тут стало гаряче, а твою вампірессу засипали землею, ти вирішив втекти, щоб потім знову з’явитися тут. Ти все спланував. Варто сказати, що тобі вдалося обдурити багатьох, і вони-таки повірили у твою смерть, але тільки не Бог. Ти начхав на всі закони, і ось тепер прийшов час розплати.

Стефан обережно став на ноги, не зводячи очей з цих двох, і допоміг підвестися Марині. Вигляд у нього був спантеличений. Чоловік в окулярах повернувся до них і сказав:

– Гадаю, вам варто тікати звідси. Ви своє зробили.

– Але… що тут відбувається? – Марина нагадувала людину, що прокинулася від глибокого сну.

– Відновлюється рівновага, ось що. І вам не треба на це дивитися.

– Я не…

Данило схрестив руки на грудях і щось гулко забурмотів. Звідкілясь подув різкий льодяний вітер, і шибки у вікнах задзеленчали. Марина скрикнула і притулилася до чоловіка, який і сам ледь тримався на ногах від страху. Незнайомець здійняв руки вгору й сказав:

– Нічого не вийде, старий. Твої штучки більше не діють.

Тебе тягнуть на дно ті душі, які ти загубив. Відчуваєш?

Підлога під ними здригнулася, а потім дошки навколо чаклуна почали ламатися, неначе річкова крига навесні, і десятки виснажених рук вилізли з землі та вчепилися в його голе тіло, рвучи його на шматки. Данило глянув униз і з відчаєм заволав, коли почорнілі пальці вмить обдерли його ноги до кісток. Людина в темних окулярах знову повернулася до Стефана і його дружини, затуляючи собою цю страшну картину.

– Тепер ви чисті. Забирайтеся звідси якомога швидше, і йдіть прямо на шосе. Звідти ви доберетеся додому.

– Але як?

– Не треба запитань – просто вірте. І нікому ні слова про те, що ви тут бачили.

– А як же вампіри на вулиці?

– Жоден з них вас не чіпатиме. Ну ж бо, тікайте швидше!

Хату знову трусонуло, і зі стелі полетіли шматки крейди.

Схоже, скоро все тут перетвориться на порох. Стефан попрямував до дверей, притискаючи дружину до себе, але не зміг не кинути востаннє погляд на Данила. Той тепер по самого пояса був у землі. З його рота лунали страшні крики, а мертві руки продовжували шматувати його спотворене тіло, перетворюючи на суцільне місиво. Таємничий незнайомець спостерігав за цим, склавши руки за спиною, неначе мистецтвознавець на виставці рідкісних картин. Стефан ризикнув востаннє звернутися до нього.

– Гей, – покликав він. – Хто ж ви такий?

Той повернув голову, і його обличчя осяяла приємна посмішка.

– Іноді мене називають Долею, – відповів він.

* * *

Вони вибігли на вулицю. Над селищем вже спустилася темрява, лише блискавки своїми спалахами висвічували шматки пейзажу, утворюючи майже стробоскопічний ефект, і в ці моменти Стефан бачив поодинокі фігури вампірів, що розбігалися хто куди. Як і казав незнайомець, жоден не наблизився до них – тепер їх турбував лише власний порятунок. Що ж, тут їхні інтереси збігалися. Він все ще не міг повірити, що їм вдалося вирватися з цього пекла (майже вдалося, виправив він себе), але раптово відчув такий приплив сил, що летів уперед, як на крилах, і дружина ледве встигала за його велетенськими стрибками.

– Стефане, давай повільніше…

– Ні за що в світі! – вигукнув він захекано.

Позаду щось завалилося зі страшним гуркотом, але він не став дивитися, що це було. Стефанові ноги виробляли викрутаси на дорожній грязюці, і кілька разів він ледве не впав, але все ж ні на мить не припиняв свого швидкого руху вперед. А потім вуличка зробила поворот, і вони вибігли на хрусткий гравій, лишивши позаду останню з хат. Досягши межі лісу, Марина смикнула його за руку й зупинилася.

– Та стій же! – пробурмотіла, переводячи подих. – Вирвавшись з полону вампірів, ми помремо від розриву серця… Стефе, дивись!

Вона озирнулася, неначе жінка Лота під час загибелі Содому і Гоморри, і Стефан простежив її погляд. Побачене примусило їх на якийсь затамувати подих, немовби й справді перетворивши на соляні стовпи. З цього місця, звідки якнайкраще відкривалася панорама селища, вони дивилися, як з неба одна за одною вдаряли блискавки, вони влучали точнісінько в дахи хатин, миттєво перетворюючи їх на величезні смолоскипи. Деякі з будівель вибухали – мабуть, через газові балони – і повітря сповнювалося палаючими уламками, а вогняні хвилі розтікалися навколо і розносили полум’я по всій Маренівці. Стефан відчув, як холодіє його спина.

– «…і будуть понищені,» – повторив він слова незнайомця. Марина зазирнула йому в очі.

– Що?

– Нічого… Давай вибиратися звідси. Я вже по горло ситий потойбіччям.

Обійнявшись, вони пішли стежкою у темряву лісу, і скоро похоронне вогнище мертвого села зникло за деревами.

* * *

Вийшовши на шосе, він одразу згадав відповідь того таємничого чоловіка на його запитання, як же вони потраплять додому: «Не треба запитань – просто вірте

Біля узбіччя скупчилося кілька машин, і в світлі фар краплі дощу виблискували діамантами. Декілька людей стояло на мокрій трасі й спостерігали, як над лісом виростає величезна хмара диму. Один з них збуджено вимовив:

– Чорт, треба викликати пожежників… Хлопці, з’їздіть хтось до Лукича і скажіть, що лісництво горить, а я поки що помчу в Хуторець за допомогою. От клята гроза! Коли Стефан з Мариною вийшли з-за дерев, кілька чоловіків кинулося до них:

– Ну, що там?

– Горить, – відказав Стефан втомлено. – Мабуть, до ранку не згасне.

– От чорт!

– Стефе, що будемо робити? – запитала дружина. – Нам треба вибратись звідси…

– Стривай-но.

Він дивився зовсім в інший бік. Там, подалі, на самому краю дороги цілісіньким стояв автобус, на якому він приїхав сюди. Не вірячи власним очам, Стефан попрямував туди. Ні, немає сумнівів – це той самий; в салоні він побачив пасажирів, що визирали у вікна на відблиски далекого вогнища, і водія, який вовтузився біля колеса, грюкаючи інструментами, і кляв нескінченну зливу. Стефан підійшов до нього.

– Що, не щастить вам сьогодні?

Той роздратовано глянув уверх:

– А що, помітно?

– Вибачте, але… – Стефан не знав, як би це краще спитати. – Ви сьогодні не потрапляли у аварію?

– Аварію? – водій вдарив ногою по колесі. – А це що, не аварія? Я вже три години тут стирчу замість того, щоб удома футбол дивитися, а з автопарку й досі нікого не прислали. – глянувши за його спину, він крикнув тому чоловікові, що збирався їхати у Хуторець: – Петре, подзвониш заразом Москальцю у Ніжин і скажеш, хай висилає техдопомогу, якщо не хоче, щоб мої пасажири ночували на шосе! Чорт зна що сьогодні відбувається…

– То, кажете, нічого не було?

– Слухай, чоловіче, – скипів водій. – Йди звідси. Не бачиш – в мене й так повно проблем, а ти мені тут голову морочиш. Чи ти людської мови не розумієш?

– Стефане!

Його гукала Марина. Вона вказувала на одну з машин, що стояла на дорозі.

– Це той водій, що привіз мене сюди. Але що він тут робить? Я ж сама бачила, як він їхав назад…

Він побачив ті самі блакитні «жигулі», у які вони врізалися кілька годин тому. Чоловік в картузі, що сидів за кермом, видивлявся у вікно на стовп диму, що підіймався вгору, і виглядав цілком живим і неушкодженим. Стефан, який пам’ятав те що сталося тут нещодавно, розгублено глянув на свою дружину.

– Все повернулося, – пробурмотів він.

– Ти про що?

– Ні… нічого. Ти пам’ятаєш, що сказав той чоловік у селі?

– Так. «Просто вірте…»

– Отож бо. Ні про що його не питай. Давай будемо сприймати все так, як є.

– Не розумію. Що ти маєш на увазі?

– Ходімо.

Вони рушили до автомобіля. Побачивши Марину, водій відчинив дверцята і вийшов з машини.

– Отакої, – промовив він. – Ви ж казали, що тільки на півгодини.

Помітивши збентежений погляд дружини, Стефан підморгнув їй.

– Швидше ми не могли, – відповів він.

– А ви, напевне, її чоловік?

– Так.

– То, може, поясните мені, що тут відбувається?

– Там, в селі, пожежа, – він стенув плечима. – Блискавка влучила у старе дерево.

– Он воно що, – промовив водій. – А я вже думав, що кінець світу настав. Я тут задрімав ненадовго, прокидаюся – а все навколо димить і спалахує… Он той бідолага вже години три з колесом мучиться, ледве мою машину не зачепив, коли його почало заносити… То що, будемо їхати?

– О так, – посміхнувся Стефан. Вони сіли всередину і грюкнули дверцятами. Марина з полегшенням поклала голову йому на плече.

– Невже все закінчилося? – запитала вона з сумнівом.

– Здається, так. Тепер вже все.

Водій сів за кермо і завів мотора. Потроху вони рушили з місця, залишивши позаду і людей на трасі, і автобус, і хмари диму, який повільно розчинявся у нічному небі.

– Що ж, вирушаємо, – промовив він, натискаючи на газ. – У мене від цих місць мурашки по шкірі.

– Хочу прокинутися вдома і ні про що не згадувати, – позіхнувши, сказала Марина чоловікові на вухо. Вона опустила руку у свою сумочку в пошуках носової хустинки і раптом завмерла: – Стефе, що це?

Його дружина тримала в руках Біблію, і тепер її обкладинка знову була чистою і рівною. Вона здивовано глянула на нього.

– Звідки вона взялася? Я ж…

– Дай-но мені.

Стефан обережно взяв книгу в руки. Вона неначе сама собою відкрилася на Об’явлені Івана Богослова, і він прочитав ті рядки, що першими кинулися йому в очі:

– «А як заговорили сім громів голосами своїми, я хотів був писати. Та я почув голос з неба, що до мене казав: „Запечатай оте, що сім громів казали, і того не пиши!“» Цікаво, – промовив він замислено.

Марина дивилася на нього.

– То що, любий, – запитала вона. – Ти все ще хочеш написати про все це?

Вони мчали вперед, розганяючи темряву світлом фар, і Стефан востаннє озирнувся назад, у ту пітьму, яку вони залишали за собою. Він розмірковував лише секунду, і його відповідь була твердою та рішучою:

– Ні.

Ним заволодів спокій.

Епілог

Він дотримав своєї обіцянки – жодного слова, пов’язаного з Маренівкою, так і не було надруковано. Коли минув час, і все, що сталося, почало здаватися їм лише страшним сном, єдине, що продовжувало нагадувати про ті жахливі події – записи в його ноутбуку і ледве помітні шрами на шиї Марини. Коли дружини не було вдома, Стефан довго сидів і продивлявся той матеріал, який він зібрав у селі. Щось ворухнулося в його душі, якесь нечітке бажання продовжити справу, і, не дивлячись ні на що, закінчити книгу… але він був непохитний. І без жалю зітер усе.

– «…і будуть понищені», – ледь чутно зірвалося з його вуст, і він посміхнувся, коли рядки речень зникли з екрану.

А якщо іноді серед ночі Стефанові здається, що хтось тихесенько стукає у шибу, він не підводить голови.


КІНЕЦЬ.



    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю