355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Надійка Гербіш » Художниця » Текст книги (страница 5)
Художниця
  • Текст добавлен: 8 октября 2016, 22:57

Текст книги "Художниця"


Автор книги: Надійка Гербіш



сообщить о нарушении

Текущая страница: 5 (всего у книги 9 страниц)

19

На тому Неждана не заспокоїлася, і не стала Владіковою покірною рабою. Незрозуміло звідки взялося почуття собачої вдячності перед ним, якоїсь невикупної вини. І воно тяготило її. Роз’їдало стосунки, наче корозія. Крім того, палючий сором за те її мимовільне оголення, за той сплеск несамовитої хіті робив Неждану вразливою перед Владиславом – і вона почала його уникати, а відтак і взагалі усамітнюватися.

Екзамени вона здала непогано, випускний прогуляла.

Робити вдома було нічого. А вийти не мала куди. І вона просто тихо починала пліснявіти в своїх рідних чотирьох стінах. Тихенько собі малювала ненатхненні пейзажі, робила вигляд, що готується поступати в університет (хоча насправді панічно боялася вилазити зі своєї обжитої нірки й будь-що змінювати). Те, що інші вважали в ній за цвіт, насправді було цвіллю…

А потім почалися її регулярні, старанно приховувані від усіх, зриви.

…Неждана ніколи так не плакала, як у той день. Нарешті вона випустила на волю почуття. Зізналася собі, що себе шкодує; що їй боляче; погано, що так нещадно розламані її мрії. Вона визнала, що життя фігове, але що жити їй хочеться, і що було би добре, якби все налагодилося і вона стала щасливою. Що їй хочеться заснути – і прокинутися через сто років від поцілунку прекрасного принца, коли всі надокучливі слуги та сусіди, яких вона не любила, разом із усіма давніми проблемами, починуть у вічному сні. Неждана також погодилася, що в глибині душі таки сподівається на диво.

Дівчина усміхнулася. Дивно, що вона ніколи раніше про те не задумувалися. Але ж завжди знала, що чудеса існують!!!

Вона витерла очі, вилізла із зіжмаканої постелі, вимкнула музичний центр, що цілий ранок і обід давив їй на мізґи хеві-роком, що важкими хвилями викочувався з його колонок, і сіла. Час було вирушати на пошуки дива.

Неждана поспіхом розгребла купу речей, що, неприбрані, уже тижнями валялися по квартирі, відображаючи апатичний і заплутаний стан душі її мешканки. Десь на самому споді лежала її улюблена тоненька біла сукня. Вона гарно контрастувала зі смаглявою шкірою дівчини, підкреслювала струнку фігурку. Одягнувшись, Неждана розпустила по відкритих плечах м’яке золотисте волосся, нанесла легенький макіяж, одягла свій талісман – мамин подарунок на її першу виставку – і поспішила на вулицю.

Захопленим, благальним поглядом вона шукала дива. Вдивлялася у кожного м’язистого смуглявого хлопця, усе ще підсвідомо шукаючи в ньому Нестора. Дивилася на букети квітів, якими торгували бабусі, вибираючи той, який би хотіла отримати.

Але нічого не відбувалося.

Неждана повешталася вузенькими центральними вуличками, заглянула в кілька магазинів зі срібними та золотими прикрасами й забігла в свою улюблену піцерію. Тут завжди було людно, але столики були розставлені так, що, зручно влаштувавшись десь у глибині залу, можна було відчути себе відрізаним від усіх інших відвідувачів – очевидно, в дизайнера інтер’єру було чітке розуміння статусу “private” та «вільного життєвого простору».

Грубий дерев’яний столик, що втискався у стилізовану під голу цеглу стіну, пустував. Неждана поспішила зайняти його. Сьогодні вона збиралася сидіти обличчям до залу й спостерігати за людьми. Дівчина наївно сподівалася, що той, хто зможе розвіяти її зажуру, теж виявиться шанувальником її улюбленої піцерії і цієї, у стилі янкі-поп-арт, стіни. І що саме сьогодні й саме зараз він сюди прийде…


***

Не встигла Неждана доїсти замовлену піцу, як до кафе ввірвалася галаслива юрба хлопців. Вони, очевидно, щось святкували сьогодні. Три столики, що стояли неподалік Нежданиного, щойно звільнилися, й весела компанія націлилася туди.

Хлопці сміялися, відпускали непристойні жартики, галасували. Вони зсунули три столи докупи, чим викликали невдоволені погляди бармена. Та, було видно, що його реакція їх ніскілечки не цікавила. Скоро їхній потрійний столик заповнився спиртними напоями, салатами, закусками. Молоді люди підморгували офіціанткам, посилали Неждані повітряні поцілунки. Лише один сидів, дещо знічений, і ні на кого не реагував, лише посміхався собі в ніс.

Він був симпатичним шатеном, із виразним обличчям і сяючими очима горіхового кольору. Хлопець не належав до типу чоловіків, які так подобалися Неждані – міцних, м’язистих, із насмішкуватим поглядом і зверхньою посмішкою. Він був худорлявим, спокійним, скромним і тихим. У в очах світилася ніжність і доброта. Але було в ньому щось таке, що присилувало дівчину не зводити з нього очей.

Хлопець помітно нервував, поглядав на годинник і розминав пальці. Очевидно, саме він був винуватцем святкування – його друзі раз у раз підносили за нього келихи, щось жартували, ніби підбадьорюючи його. Неждана почула, що юнака звуть Сергієм.

Зголодніла за ніжністю та коханням, вона прикипіла поглядом до примружених, ніби від тихої усмішки, очей хлопця. А яскрава фантазія малювала веселковими фарбами романтичне продовження вечора – їхнього спільного вечора. Якщо Сергію так само некомфортно серед його веселих друзів, як їй наодинці зі своєю піцою, то чому би їм разом не втекти звідси туди, де вони обоє почуватимуться щасливими?

Неждана вловила погляд Сергія. Він розгублено зиркнув їй у вічі, ніби нічого не бачив. Вона тепло усміхнулася. Але хлопець ще дужче зніяковів і відвів погляд.

Хлопці зірвалися з крісел і весело засвистіли. Хтось кричав «браво», хтось розмахував руками, а хтось плескав у долоні – помітно було, що алкоголь вже встиг вдарити їм у голову. Уся юрба прикипіла поглядом до дверей. Сергій повернувся, і на його обличчі засяяла щаслива, горда усмішка.

Неждана нагнулася вперед, щоби побачити, кого хлопці так радо вітали.


20

На порозі кафе стояла розгублена дівчина. Неждані здалося, що красивішої вона ще ніколи не зустрічала. Гладенька біла шкіра вкрилася ніжним рум’янцем, зелені очі світилися щастям, а тоненькі ручки розгублено перебирали довге шовковисте волосся, що окутувало її тоненьку постать. Чимось вона нагадувала лісову нявку. Чи то своєю незвичайною вродою, чи то ефемерністю ніжного образу. Вона несміливо пройшла до столика, за яким скандували хлопці. Сергій рвучко підвівся, підійшов до дівчини, ласкаво взяв її за руку й поцілував під гучне «Гірко!». Неждана помітила, що на безіменному пальчику дівчинки виблискувала дуже красива каблучка – символ нареченої…

Не тямлячи себе від незрозумілого болю і сорому, Неждана схопила сумку й вибігла з піцерії. Свіже передсутінкове повітря охолодило її щоки. Вона пришвидшила крок, ніби намагаючись утекти від себе самої.

Щойно вона намагалася фліртувати із зарученим хлопцем…

Ще одна солодка мрія була розбита.

Ледь заспокоївшись, Неждана пішла до озера, сіла на самотню лавочку на березі і знову заплакала. Ще розпачливіше, ніж раніше, у млосних обіймах свого ліжка. І набагато-набагато безнадійніше.


***

Той момент Неждана потім часто згадувала – він став переломним у її житті. Але, як не дивно, вона завжди відтворювала його в пам’яті, спостерігаючи ніби зі сторони – нібито вона була не учасником, а глядачем. Уява малювала тендітну дівчинку, її заплакане личко, її плечі, що здригаються від ридань, її міцно стиснуті кулачки. Хлопця, високого, худорлявого блондина, який зупинився, наче вкопаний, спостерігаючи за цим беззахисним маленьким створінням…

Він стояв, розгублений, розчулений, сам готовий розплакатися, і дивився на дівчинку. Очевидно, знайомство на вулиці було непритаманною йому практикою. Тим паче таке знайомство – з самотньою, чарівною і нещасною юнкою… Але раптом вона довірливо підвела на нього блакитнющі очі – і відступати не було куди.

– Вам погано? – хлопець зніяковіло потирав руки до штанин. Але дівчина тільки похитала головою.

Юнак міг собі спокійно піти – свій «громадянський обов’язок» він уже виконав. Та й за кілька хвилин по ТВ мали транслювати футбольний матч – він мусив поспішати. Але вперта гордість цієї слабкої на вигляд дівчини його зворушила, а її мокрі щічки викликали бажання захистити, заспокоїти, розрадити.

Він сів поряд на лавочці. Почекав, поки вона перестане плакати й простягнув букетик маргариток, який наскубав прямо біля ніг.

– Таким красуням не личить плакати, – він спробував змовницьки усміхнутися, але виглядав зараз не менш розгубленим, ніж його мовчазна співрозмовниця. – Ну добре, вибачте. Я розумію. Усім нам інколи хочеться плакати. Мені теж. Недавно я побив рекорд – проплакав три доби підряд.

Дівчина нарешті протягнула руку за маргаритками й хіхікнула. У очах загоралась цікавість.

– Ви смієтеся, а мене мало з роботи не вигнали, – скорчив найсерйознішу гримасу, яку тільки міг. – Це ж було несолідно з мого боку – це я зараз розумію. А тоді мені було якось так до болю сумно… У мене померла моя старезна собака – вівчарка. Я її дуже любив…

Дівчина знову простягла руку до нього – інстинктивно, щоби заспокоїти. А він затримав її у теплих долонях…

Неждана потягнулася від солодкої млості в животі – ці спогади завжди провокували мурашок на спині й нестримне бажання чути ЙОГО голос. Вона потяглася за мобільником. Хлопець, який тоді врятував її життя, який зачав життя малюка, що зараз спав у неї під серцем, хлопець, який заповнив змістовністю все навколо, заслуговував на те, щоби йому написали любовне есемес… Неждана добре знала, що реакцією на нього буде збуджений телефонний дзвінок.

– Кохана, дякую!!! Ти надихнула мене написати наступні звіти віршами! – Дімка вже весело тараторив у трубку.

– Мммм… Звіти – ну і хто їх зацінить? Ти би хоч раз у житті написав своїй коханій «звіт» віршами… Про те, як ти її любиш, і яка вона в тебе найкраща!

– Ну добре, добре, якось влаштуємо, – Дімка завжди зістрибував із цієї теми. – Ти як? Як донечка? Ти вже розгребла свою «арт-студію»?

– Ще раз насміхатимешся та іронізуватимеш… – ображено пригрозила Неждана.

– Ну вибач, вибач, я пожартував. Але щось вдалося зробити? Що тобі купити?

– Купити… всього, чого тобі для мене не шкода. А стосовно того, шо вдалося… Так, Дімка, я навела троха порядок у своїй майстерні. Почала, правда, з голови… Але ж там усе найголовніше, правда? Бо ж саме там зароджуються шедеври, так?

– Ах ти хитрунка… – хіхікнув Дімка, – завжди знайдеш виправдання своїй ліні… Ну нічого, маленька лежебока, поки насолоджуйся спокоєм. Андрій із сусіднього відділу теж постійно розповідав, що дружина цілими днями на подушках вилежується. А тепер, коли вона народила, то ні він, ні вона не мають часу й трьох годин на добу спокійно полежати… Так що поки спи собі авансом, але потім не вимагай додаткових поблажок… А я тобі принесу маргариток, – ніби здогадавшись про дружинині спогади, пообіцяв Дімка.


21

…На спогад про вечір їхнього знайомства Неждана намалювала букет маргариток – свою першу роботу олійними фарбами. І подарувала Дімці на весілля. Правда, він тоді не повісив малюнок на якомусь там «чільному» місці, не почав розхвалювати її майстерність чи захоплюватися талантом. І то стало приводом для їхньої першої сімейної сварки. Бо їй дуже– дуже хотілося того, чого він – чомусь – не захотів їй дати – захоплення і визнання.

Із того часу сварки спалахували ще не раз – переважно на «пустому» місці. Принаймні, пустим його вважав хтось із них. Тоді коли інший свято був переконаний у принциповості питання. Неждана нерідко шкодувала про свій вибір у хвилини гарячих і злих пристрастей. І ще раз задавалася питаннями, про які боялася задумуватися до весілля – мабуть, тому, що боялася, що може втратити Дімку так само, як колись втратила Нестора…

Чи кохала вона його насправді? Чи солодкий вир пристрасті, у який тоді так бездумно кинулася, був просто її втечею від болю, від спогадів, від смерті, врешті-решт?

Усе між ними відбулося так швидко, що Неждана не встигла й оговтатися, як прокинулася з Дімкою в одному ліжку та з обручкою на пальчику.


***

Того вечора Неждана пообіцяла своєму новому кумедному знайомому, який аж ніяк не нагадував ні диво, ні принца, якого вона сподівалася зустріти, що не плакатиме. А він обіцяв слідкувати за нею і у випадку недотримання слова приписати їй якесь там адміністративне стягнення. Дмитро виявися юристом і Неждана зразу класифікувала його для себе як зануду. До цієї групи вже належав Владік – історик і вчитель.

Ще одна подібність між Владіком і Дмитром полягала в тому, що останній теж виявився наполегливим. Він телефонував їй ще кілька разів того вечора, і навіть вранці. А потім кожного дня.

Він став для Неждани справжнім другом. Таким, якому можна було розповідати все – хлопець не з усім погоджувався, але завжди вислуховував до кінця.

А ще він ніколи не говорив їй компліментів. І не робив жодних інших романтичних жестів. Першим і останнім разом, коли він взяв її за руку, було їхнє знайомство.

Дмитро взагалі мало говорив. Ненавидів філософствування – чим вигідно відрізнявся від В.О., але й не вмів співати – а це його дискредитувало. Але її тягнуло до нього, як магнітом. Тягнуло, і край.

І все ж Неждана вирішила дещо «обтесати» коханого – почала випрохувати в Дмитра, щоби він учився грати на гітарі. І той осилив ази науки – часу та натхнення вистачило рівно на 4 акорди й 5 пісень. Але Неждана все одно була безмежно задоволена собою – і ним.

А потім все відбувалося якось само по собі. Дружба переросла в «зустрічання», потім у скромне освідчення, таку ж скромну згоду, а тоді – тиху й розмірену підготовку до весілля. В університет того року Неждана так і не поступила – що вона вміла краще всього, так це з головою поринати в якесь одне несамовите почуття.

…Інколи вона собі фантазувала, ніби закохувається в Дмитра, ніби заспівує пісню – спершу боязко, щоби часом не взяти фальшиву ноту, не сплутати тональність, не протикати ритм, – але чим дужчою ставала та пісня в грудях, чим певніше виборсувалися з горла набубнявілі ноти, а голос грайливіше вихилявся в розливистому тремтінні – то злітав жайворонком догори, то спускався додолу терпкими, грудним звуками, – тим легше їй співалося, і вільніше, розкутіше кохалося – тим щасливішою вона була.

Дімку вона любила якось інтуїтивно – якби запитав хто – за що? – то не відповіла би. Намагалася вигадати собі, наформулювати хоча б якесь там пояснення – а не могла, бо це кохання просто жило в ній, просто вросло з корінням у душу – коли, як?! – просто відгукнулося десь із глибин дівочих мрій, наспіваних ще матусею над колискою – проросло, затріпотіло життям, затеплілося новою силою від першого його поцілунку, від першого ніжного слова, від першого отого «свого» погляду… Він дуже плавно й ніжно увійшов у її життя – м’яко, безболісно. Назавжди. Нічого не ламаючи, нічого не тривожачи, просто влився в її світ, заповнив той простір, що нив колись пусткою, вічним шуканням, чеканням, розгляданням-пригляданням – де ж воно, оте моє? – заповнив довершеною приналежністю – як загублений і віднайдений знову пазл, що поклав край болісному мозаїчному складанню цієї маленької епохи її життя. Тепер у неї був чоловік, якого вона любила. І чомусь вона не боялася, що він піде з її життя – таким Дімка був достоту своїм і рідним.

Єдине, що тривожило Неждану – Дмитро, здавалося, постійно перебував у захопленому пошуку істини. Складалося враження, що в ньому в цьому напрямку працював такий собі perpetuum mobile – і це інколи дратувало Неждану. Попри свою нелюбов до «розумного читання», він уже перечитав кілька книг по езотериці – їх він відкинув одразу, Коран – про його недоліки він міг розповідати годинами, а тепер узявся до Біблії – здається, ця книга його захопила. Може, навіть занадто: він часто засиджувався до вечора, гортаючи її тоненькі шелестливі сторінки, а згодом навіть намагався повчати Неждану – нібито дружина має коритися чоловікові, і десятину вигадали зовсім не попи, і що Сина Свого Бог віддав виключно з любові до людей, аби вберегти їх від пекла – яке, до речі, Він Сам же і придумав – Неждана надто багато з Дмитрових пояснень не розуміла й розуміти не хотіла. Ну а все інше проходило гладко й не викликало ніяких бурхливих емоцій.


22

…Неждана добре знала, що Дімка її любить. Знала, що він заради неї готовий якщо не на подвиги, то принаймні на повсякденний побут без нарікань до самої смерті. Він був надійним, стабільним, вірним чоловіком. Він був тим, про кого вона мріяла з дитинства. Опорою і захистом. Дімка був для неї, мабуть, найкращим татом. Він часто брав її на руки, лоскотав, він розповідав їй історії про армію. Неждані було з Дімкою добре. І вона насолоджувалася цим – спокійним морем, де ніколи не бушували хвилі. Вперше за все своє життя вона відчувала стабільність та затишок…

Вона прокидалася від звуку його старого будильника, який йому подарували батьки на десятиріччя. А тоді спостерігала, як він, ще такий сонний і незграбний, збирався на роботу. Випивав стакан кефіру, пастував черевики… Тоді він ніжно– ніжно цілував її на прощання і біг. Неждана стояла біля вікна, чекала, коли він на неї подивиться, й посилала йому повітряні цілунки. Аж поки Дімка не зникав за поворотом.

Тоді починався її особистий день. Вона сідала за комп’ютер і починала фантазувати над газетними рекламами – за якихось два місяці захоплюючого навчання. Ввечері вона готувала вечерю і чекала коханого з роботи. А як тільки чоловік приходив додому, Неждана завжди знаходила, чим його зайняти…

Фрілансерський графік давав молодій жінці відчуття свободи, тому, навіть засидівшись у обіймах коханого за якоюсь комедією до пізньої ночі, Неждана не відчувала мук сумління. Незважаючи навіть на те, що Дімка вранці ніяк не хотів ставати з ліжка. Він був таким сильним і зовсім не вмів скаржитися. Мабуть, тому вона ніколи й не думала, що в нього можуть бути якісь свої бажання, відмінні від її власних…

Усе в них було якось аж занадто добре. Неждана нарешті отримала те, чого шукала все своє життя – безумовну, безкоштовну, стабільну любов. Ну а Дімка… Він ніколи не вимагав багато. Всього йому було вдосталь.

А потім була їхня перша сварка. Зав’язалась вона, як і більшість сварок, із нічого. Тобто, без ніякого на те приводу. Зате вона відкрила в обох щасливих молодятах стільки всього… Мабуть, вони й самі до кінця не підозрювали, які всередині них були приспані вулкани.

Як би там не було, але життя після тої сварки пішло шкереберть. Неждані врешті-решт набридло сидіти вдома, малювати нудні реклами, готувати стандартний борщ на обід, бо так того хотів Дімка, а потім до ночі сидіти й дивитися на нього – такого приземленого й звичайного. їй набридло те, що він ніколи нічого путнього не читав, крім газет (а їх вона на дух не переносила ще з дитинства), а коли сідав дивитися телевізор, то обов’язково вибирав якусь розважальну програму чи бойовик. Над мистецтвом він взагалі сміявся. І над її «захмарними» думками теж. Тільки, може, не так колюче – принаймні почуття такту в більшості випадків йому вистачало.

– Через тебе я деградую! – якось крикнула вона йому. – Закрив мене в цій дірі, сам не розвиваєшся, і мені не даєш! У мене біля тебе зникає всяке натхнення!

Сварки почастішали. Вони вибухали без приводу, просто так, бо в Неждани був поганий настрій. Дімка спершу не реагував, намагався її заспокоїти, розсмішити, пригорнути до себе й запевнити, що то в неї фізіологічне, чи то підлітковий вік, чи то її філософська натура. Усе це дратувало її ще більше.

Тепер вони майже не ходили гуляти вечорами – Дімка втомлювався на роботі й не хотів нікуди йти. Неждана злостилась. Вона нападала на нього за будь-яку дрібницю. Сама провокувала суперечки, і навіть отримувала від того задоволення.

А вранці прокидалася й знову спостерігала за своїм коханим Дімкою, палко цілувала й виглядала його через вікно. Вона вже й сама не знала, що з нею відбувається. Інколи Неждана була переконана, що Дімка – людина не для неї. Але потім розуміла, що не проживе без нього і дня…


23

Так проходив день за днем. У сумнівах і радощах – точнісінько веселі американські гірки. Неждана почала готуватися до вступу до університету – матуся збиралася нарешті повернутися з Італії і обіцяла оплатити навчання, якщо донька не спроможеться вступити на бюджетну форму. Попри те, молода жінка закінчила курси комп’ютерної графіки – аби додати до своєї майстерності хоч трішки професіоналізму й мати яке-не-яке посвідчення, щоби показати потенційним замовникам. Вона навіть розмістила рекламу своїх послуг у кількох місцевих газетах.

Але замовлень майже не було.

Сімейне життя малу-помалу почало перетворюватися на рутину. Воно гнітило. День за днем – у чотирьох стінах, за одноманітним приготуванням Дмитрових улюблених страв і – хоча би інколи – якихось своїх експериментів, які Дмитро не надто оцінював; за нудним студіюванням книжок і розробкою одноштибних макетів для полегшення майбутньої роботи – якщо така знайдеться. Це ставало вже нестерпно, це вже натирало мозолі на серці та дедалі більше протирало й без того не надто тлусту нитку її терпіння.

Неждана послала своє резюме в дві київські фірми й зараз чекала від них відповіді. Внутрішній конфлікт, який потім обов’язково проектувався на Дімку, розростався з кожним днем. Неждана пробувала малювати щось на полотні, щоби зняти напруження, але в неї нічого не виходило. Пензлик повисав у руках, ледь вмочений у фарбу. Неждана не могла малювати в такому стані.

…У той день вона вперше взялася за графіку. Те, що з’явилося під її олівцем, Неждані дуже сподобалося: то був дощ, а за ним був силует жінки під парасолею. Обличчя не було видно. Зате кожен міг, поглянувши на цей малюнок, зрозуміти, які емоції пронизували самотню фігуру. Біль, страх, невпевненість, ненависть, бунт, безсилля… То було те, що переживала останнім часом Неждана сама.

Сьогодні вона готувала вечерю з особливим ентузіазмом. Все було красиве, сервіровка була продумана до найменших дрібниць. Вона хотіла розповісти Дімці те, що відчувала. Він мусить її зрозуміти – колись же він її розумів!!!

Останнім часом, майже цілими днями не виходячи в люди, вона рідко зраджувала своєму неформальному спортивному стилю. Маленьке червоне атласне платтячко, яке колись придбала собі перед поїздкою на виставку свого улюбленого львівського, самотньо висіло в шафі. Поруч із ним стояли спокусливі чорні босоніжки на височезних шпильках, від яких дико боліли ноги. Вона взувала їх лише один раз.

Неждана приміряла плаття – виявляється, вона виросла й дещо поправилася в стегнах за останній рік! Але тепер сукня сиділа на ній навіть краще.

Увесь вечір Неждана присвятила своїй зовнішності – прийняла ароматну ванну, під найгучнішу музику, що залишилася в неї ще з часів «Алігаторів», зробила епіляцію, нанесла найвишуканіший макіяж і вдягнула свій «амулет» – гарнітур, колись подарований мамою на її першу виставку. Сьогодні в їхній сім’ї все обов’язково налагодиться!

Неждана чомусь нафантазувала, що Дімка прийде з квітами… До речі, вона вже й не пам’ятала, коли він востаннє дарував їй квіти просто так. І чи взагалі дарував після весілля? Здається, останнім був її весільний букет! Але сьогодні, саме сьогодні, все має бути по-казковому гарно…

Затьохкав дзвінок. Неждана не поспішала відчиняти двері – вона вирішила трішки зачекати -і осліпити коханого, коли він зайде до спальні. Хай поки похвилюється, куди ж вона могла так пізно піти сама…


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю