355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Світлана Талан » Помилка » Текст книги (страница 9)
Помилка
  • Текст добавлен: 12 октября 2016, 06:52

Текст книги "Помилка"


Автор книги: Світлана Талан



сообщить о нарушении

Текущая страница: 9 (всего у книги 22 страниц) [доступный отрывок для чтения: 9 страниц]

– Так, – тихо сказала Вероніка, звільняючи руку.

– Тобі хоч пристойно заплатили за таку брудну роботу? – крикнув Назар з іншої кімнати.

– Так, – відповіла Вероніка.

– Треба ж так принизитися! І як тільки можна так себе не поважати?! – почула вона голос Назара. Він ще щось сказав, але його голос заглушив звук увімкненого телевізора.

Розділ 26

Три тижні Діана перебувала в лікарні, і весь цей час її мучили всілякі здогади про те, хто оплачує не тільки її й Тимура лікування, але й надзвичайну турботу й увагу медперсоналу. Якби це була тітка Вероніка, то вона б не крилася. Звичайно, було б дуже приємно, якби ця допомога була від неї. Діана пробачила б їй усе: і свої дитячі сльози, і розбиті мрії про сукню на випускний вечір. Раніше їй здавалося, що зраду дорослої жінки по відношенню до дитини пробачити неможливо, але в останні дні дівчина зрозуміла, що крижина образи почала танути. Лише б тітка прийшла сюди, аби її знову побачити.

Слабка надія була на те, що в ролі благодійника був керівник їхньої групи Аркадій. Але коли той прийшов відвідати Діану з трьома жовтими тюльпанами, яким зараз була копійчана ціна, і двома яблуками, надії не залишилося. Невже таємний шанувальник? Або такий, як Іван Іванович? Від згадки про цього гладкого борова Діану почало нудити.

Коли її взяли на двомісячне стажування в групу моделей, вона була на сьомому небі. Здавалося, така майже неземна мрія – і так легко здійснилася. Вони з Тимуром тріумфували, незважаючи на те, що за навчання довелося віддати майже всі заощадження. Це був перший крок у модельному світі, але відкривалися великі перспективи після того, як Аркадій помітив здібності Діани. Із групи, у якій вони навчалися, він відібрав двох дівчат для свого робочого колективу. Це була майже перемога!

– От бачиш, якщо в тебе є всі дані, – сказав тоді Тимур, – можна потрапити на подіум, минаючи і ліжка, і зв’язки! А я знав, що тебе візьмуть! Ти ж така красуня!

– Навіть не віриться, що з двадцяти дівчат відібрали мене й Оксанку.

– А як могло бути інакше?! – не вгамовувався Тимур. – У тебе приваблива незвичайна зовнішність, довгі рівні ноги, а про волосся я взагалі мовчу!

– Цікаво, на кого я схожа, – сказала Діана, – на матір чи на батька?

– Не муч себе здогадками. – Тимур обійняв Діану за плечі. – Потерпи трошки, і тоді ми все дізнаємося про батьків.

– У нас ні близьких, ні далеких родичів, – із сумом констатувала Діана. – Від кого ми дізнаємося, якими вони були?

– Це в особовій справі записано, що нікого в нас немає. Ми народилися в селі, а там усі одне одного знають, і півсела – родичі. Ось зробимо, що намітили, тоді й поїдемо. Добре?

Діана погодилася з братом. Відтоді минав третій рік, а вони так нічого й не дізналися про своїх батьків. Було б непогано, якби їхнім покровителем виявився хтось із родичів, але це зі світу фантастики. Час звикнути, що в них немає зовсім нікого. Вони самі і вже давно нікого не чекають, ні на кого не сподіваються. Але чому їй досі сниться тітка Вероніка? Уві сні Діана бачить її добрі очі, відчуває, як щоки´ торкаються її теплі губи, а навколо так по-дитячому смачно пахне апельсинами… Діана зітхнула, повернула голову й подивилася у вікно. Схоже, весна вирішила остаточно вступити у свої права. Про це красномовно говорили й бездонна блакить неба, і набряклі бруньки на гілці яблуні, яку Діана могла бачити, не встаючи з ліжка, і невгамовне цвірінькання швидких горобців.

У двері хтось легенько постукав. «Отакої! – подумала Діана і всміхнулася. – Явно в нас із Тимуром багатий і впливовий покровитель, якщо медперсонал не входить до палати без стуку».

– Увійдіть! – крикнула вона.

Лікар приніс важкий пакет, поставив його біля тумбочки.

– Це наказали вам купити, – сказав, привітно всміхнувшись, і відразу почав оглядати хвору.

– Може, ви все-таки зізнаєтеся, хто вам наказує здмухувати з мене пилинки? – спитала Діана вже без надії.

– Голубонько, я вам не раз говорив, що цього ніхто не знає: ні я, ні завідувач відділення. Краще скажіть, що вас турбує?

– Нічого. Я почуваюся добре. Мене скоро випишуть?

– Вам у нас не сподобалося? Щось не так? – стурбовано запитав лікар.

– У мене вже боки болять від лежання в ліжку.

– Якщо так, то завтра здасте всі аналізи. Треба переконатися, що все у вас нормально.

– Які аналізи? – запитала Діана, при цьому її голос злегка затремтів.

– Усі аналізи крові…

– Крові? – перепитала Діана.

– Так, крові. Ви боїтеся уколу голки у вену?

– Лікарю, – схвильовано сказала Діана, – я хочу сьогодні ж виписатися з лікарні. Підготуйте мені, будь ласка, епікриз, поки я зберу свої речі.

– Але, – чоловік здивовано розвів руками, – я не можу вас виписати, не переконавшись…

– Тоді напишіть, що хвора самовільно залишила відділення.

– Мені може за це влетіти.

– Тоді йдіть і підготуйте виписку, – сказала Діана. Вона рішуче підвелася з ліжка й заходилася кидати свій одяг у порожній пакет. Лікарю нічого не залишалося, як вийти з палати.

Діана явно нервувалася. Звичайно, вона не збиралася довго затримуватися в лікарні, щоб не втратити форму. Занадто важким був її шлях на подіум від простого стажиста до супермоделі, а потім і до топ-моделі. Про те, як нелегко їй далися ці сходинки вгору, ніхто не знає, навіть Тимур.

«Треба зайти до нього в палату, – подумала Діана, переодягаючись, – і сказати, що виписалася».

Діана підійшла до дзеркала, за звичкою дбайливо й ретельно розчесала довге волосся, намагаючись не зачепити шрами від швів на потилиці, які ще нили. Звичайно, у неї з’явилася синюшність під очима, талія стала ширша, а обличчя було блідішим, ніж зазвичай. Але це все можна виправити. Головне, щоб Тимур не дізнався про причину її поспіху. А якщо лікар йому все розкаже? Доведеться визнати, що сама наполягла на виписці. Причина? Треба якнайшвидше привести себе у форму, щоб не зірвати намічене портфоліо для одного відомого закордонного глянцевого журналу. Якщо все піде за планом, буде авторська фотосесія, фото на обкладинці, а це – гроші. Їм дуже потрібні гроші. У них із Тимуром великі плани на майбутнє, а для цього необхідна чималенька сума. І годі сподіватися на якусь тітку Вероніку. Вона зрадила її дитячі мрії, грубо все перекреслила. Тепер до своєї мрії вона йде самостійно. Ні, не зовсім. Тимур – її опора. Для сестри він готовий перевернути гори. Отже, вона повинна виправдати його надії. Вона ніколи не вчинить так, як колись мама-тітка Вероніка.

Розділ 27

Уранці Микита вирішив не йти на заняття в інститут. Він старанно вчився, відвідував усі лекції, ходив на практичні заняття, вечорами сидів над підручниками, а потім працював в Інтернеті, намагаючись почерпнути для себе щось нове й необхідне. Він ясно усвідомлював, що знання потрібні йому не для того, щоб отримати «червоний» диплом, а для нього самого. Уже не один рік його родина йде до мети відкрити для сина власну клініку. Звичайно, для цього одного диплома буде замало, потрібні більш досвідчені і кваліфіковані фахівці. Він знайде таких людей, якщо будуть приміщення, сучасна апаратура, ліцензії і, звісно, його знання. Батько й мати пропадають на роботі, наближаючи його мрію.

Усе це Микита розумів, але сьогодні вранці відчув втому і спустошеність. Уперше не хотілося підводитися з ліжка, бігти в душову, щоб прийняти підбадьорливий контрастний душ, штовхатися в переповненому тролейбусі, почуваючись оселедцем у діжці, сидіти на парах. Добре, що батьки вже пішли з дому. Микита накрив голову подушкою, намагаючись ізолювати свій слух від шуму вулиці й трохи поспати. Він пролежав півгодини або більше, але так і не заснув. Хотів поніжитися ще трохи в ліжку, але не було того відчуття приємної знемоги, як у дитинстві, коли прокидаєшся вранці й розумієш, що вихідний, не треба залишати тепле ліжко, а можна просто валятися досхочу під ковдрою.

Микита не пішов приймати душ і чистити зуби, не хотілося чинити над собою навіть таке маленьке насильство. Він дістав із холодильника котлету, знехотя її прожував, запив мінералкою. Було лінь підігріти собі їжу або хоч закип’ятити воду для чаю. Микита побродив із кімнати в кімнату просто так, від нічого робити. Старі шпалери вже посіріли від пилу й набули жовтуватого відтінку старості. По кутах подекуди вони відстали від стін, не витримавши випробування часом, але мама їх старанно знову приліпила на невизначений термін. Їх давно потрібно здерти й замінити на нові, тоді б і кімнати не виглядали так убого, але навіть на це в них немає ні грошей, ні часу. Нічого, усе це він зможе виправити, коли почне працювати. Він не дасть мамі самій робити ремонт, а найме працівників, хороших фахівців, які зроблять усе швидко, якісно, із сучасних матеріалів. Можливо, доцільно буде зробити перепланування. Треба подумати над цим питанням. І звичайно ж, він заборонить мамі працювати так багато. Вона втомилася, це помітно. Вона гарна, і цей простенький, непривабливий одяг їй не пасує, він робить її старшою на вигляд. Звісно, треба буде дати мамі можливість відпочити. Вона – гарний фахівець, зможе працювати в його клініці на півставки й отримувати ті ж гроші, що заробляє зараз. Це буде потім, а зараз Микита хотів розібратися в собі і зрозуміти, чому він у рідних стінах відчуває такий дискомфорт. І ні старі шпалери, ні скрипучий старий диван і допотопний телевізор «Рекорд» у тому не винні. Розрив із Мариною його теж мало хвилював, усе вже перетліло, перегоріло і згасло, наче й не було нічого. Спасибі Яну, це він допоміг впоратися з нудьгою після розставання з нею.

Микита взяв мобільний телефон із полірованого журнального столика і, трохи повагавшись, набрав номер Яна.

– Привіт, – почув він знайомий голос у слухавці. – А ти що, студенте, не на заняттях?

– Ні.

– Захворів?

– Ні. Просто туга смертна якась найшла. Вирішив прогуляти заняття.

– Ну й правильно! Хіба то справжній студент, якщо в нього немає прогулів?! – Ян голосно розсміявся. Його зайва галасливість дратувала Микиту завжди, а сьогодні – тим більше. Він уже хотів попрощатися й продовжити розкопки у своїй душі, коли Ян запропонував: – Може, прошвирнемося кудись увечері, тугу розвіємо?

Микита знав, чим закінчуються ці нічні прогулянки. Клуб. Екстазі. Веселощі. Кайф. На все це потрібні гроші. До того ж Микиту зовсім не приваблювала перспектива присісти назавжди на цю погань.

– Ні, братику, – сказав він Яну. – Я пас.

– Чому?! Життя проходить, не можна, щоб воно пройшло повз тебе.

– Хочу побути вдома.

– Дивись сам, – розчаровано сказав Ян. – Надумаєш – дзвони.

Микита не збирався нікуди йти. Він намагався дивитися телевізор, читати книгу, полазив в Інтернеті, але ніщо не принесло полегшення. Усе тільки дратувало його дедалі більше. Він почав тягати по кімнатах «хобот» пилососа, уявивши, як зрадіє мати – їй не доведеться пилососити ввечері, прийшовши з роботи. Але навіть цей благородний порив не приніс йому задоволення. Хотілося чогось, і це «щось» не мало певної форми, було без запаху й навіть без назви. До самого вечора Микита так і не зміг зрозуміти, де і яке те, чого йому так зараз не вистачає. Він глянув на електронний годинник, який стояв на старенькому телевізорі й безшумно змінював свої червоні цифри, що світяться, відраховуючи безцільно витрачений час. Незабаром має повернутися додому батько. Микита подумав, що його прихід не потішить, не допоможе визначити те невідоме «щось», що внесло плутанину в його почуття. Навпаки, прихід батька, його дійшлість почне його дратувати ще більше.

Микита швидко одягнувся, намочив руку під краном, провів вологою долонею по волоссю і за кілька хвилин уже йшов вулицею в напрямку нічного клубу «Венера». Там він домовився зустрітися з Яном. Грошей у Микити було мало, але Ян пообіцяв позичити. Звичайно, борги треба повертати, але це буде не сьогодні, а потім. Зараз Микита повинен відпочити по повній програмі, а без екстазі відпочинок не може бути повноцінним. Хтось може заперечити, значить, цей хтось не знає, що життя може бути чорно-білим із домішками декількох кольорів, але є можливість побачити всю його палітру, відчути радість від споглядання найпростіших речей і відчути ейфорію нехай ненадовго, але все-таки…

– Агов! – Ян смикнув Микиту за рукав. – Летиш мимо, мало з ніг мене не збив.

– Пробач, – усміхнувся Микита й простягнув йому руку для вітання, – замислився.

– Менше думай, бери від життя все, що можна! – Ян по-дружньому поплескав по плечу. – Я вже про все подбав!

– І мені купив?

– Аякже! Дружба понад усе.

– Ходімо вже, філософе, – нетерпляче сказав Микита.

Микиті було весело, як ніколи. Після безцільно проведеного дня з гнітючим настроєм і даремних розкопок у своїй душі раптом усе стало на свої місця. Світ навколо заграв безліччю нових барв, запахів, відчуттів, так наповнив душу емоціями, що вони то вихлюпувалися назовні у вигляді запального еротичного танцю серед прекрасних дівчат, то виявлялися в нестримному сміху. Хотілося рухатися в такт із гучною, навіть оглушливою музикою, довго, безперервно, інтенсивно, наповнюючи танець радістю й самим життям. Нестримно хотілося сексу. Не того, коли потрібно думати, як не образити дівчину й принести їй задоволення, а необтяжливого, без жодних табу, щоб він був схожий не на першу ніч із дівчиною, а на тваринне злягання. Микита незабаром опинився з такою дівчиною в кінці коридору. Вона була під кайфом і хотіла того ж, що й він. Хіба є щось прекрасніше за те, коли бажання партнерів збігаються? П’ять хвилин грубого сексу здалися їм вічністю. Такого оргазму Микита ще не відчував! Він застогнав, і його крик, схожий на рик дикого звіра, заглушив писк задоволення партнерки. Якась парочка молодих людей захихотіла, наткнувшись на майже голі тіла на підлозі, і віддалилася шукати інше місце.

– Ти була неперевершеною, – пошепки сказав Микита.

– Ти теж звір, – відповів йому жіночий голос, важко дихаючи.

– Ти дуже гарна.

– Тут нічого не видно.

– Неважливо. Красу видно і в темряві. Ти підеш танцювати? – запитав Микита, застібаючи штани.

– Ходімо разом, – відповіла партнерка, – тільки не забудь зняти презерватив.

– Чорт!

Аж тепер Микита зрозумів, що надів труси і штани, забувши про презерватив. Йому стало смішно. Він так сміявся, що на очі навернулися сльози, він їх витирав, сміявся, а сльози знову текли з очей. Було так весело і смішно! А це дівчисько таке кумедне! І взагалі вона кудись втекла, а він навіть не встиг роздивитися її обличчя. Не встиг чи забув? Хіба це важливо?! Життя прекрасне. Навколо всі веселяться, але ніхто не знає, що він одягнувся, забувши зняти презерватив. Якби знали, то сміялися б, як він зараз. До речі, майже готова загадка!

– Яне! – Микита, задріботівши ногами, підбіг до нього. – Відгадай загадку.

– Не зараз! – відмахнувся від нього Ян.

– Ні, зараз! Ну дуже смішна загадка! – сказав Микита, продовжуючи одночасно танцювати й сміятися. – Що потрібно зняти, щоб одягнути штани?

– Шкарпетки! – сказав Ян, тискаючи худу дівчину, яка була на голову вища за нього.

Микита подивився на цю недоладну пару і розсміявся. Він довго не міг заспокоїтися від побаченого й почутого.

– Шкарпетки! – сміявся він, витираючи сльози й піт із лиця. – Ну й сказав!

Микита пішов до барної стійки, купив склянку соку. Холодний напій його трохи охолодив, і він перестав заливатися сміхом. Треба ж, він вигадав загадку! Нехай не смішну, але вигадав! А якщо написати книгу? А чому б і ні?! Він не дурнішій за інших! Але почати треба зараз, а не завтра. Микита схопив у роздягальні джинсову курточку, побіг до автомобіля, на дашку якого світилися цифри, назвав адресу. Незабаром він був удома. Батьки вже спали, і Микита, намагаючись не шуміти, прошмигнув у свою кімнату, але там налетів на стілець, перечепився і впав. На шум зі спальні вийшла мати.

– Що тут сталося? – запитала вона й примружилася від світла – Микита ввімкнув настільну лампу.

– Усе нормально, мамо, – кинув він розгублено, риючись у шухляді стола.

– Ти п’яний? – запитала Вероніка, побачивши перевернутий стілець.

– Мамо! – Микита підійшов до матері, легенько повернув її до виходу. – Ти ж знаєш, що я не п’ю. Іди спати, не заважай мені.

Він зачинив за матір’ю двері, сів за робочий стіл. У новому зошиті він написав заголовок великими друкованими літерами «Сила життя і смерті». Подумавши трохи, він поставив знак питання на цьому рядку, а на новому старанно вивів «Життя і смерть». Повагавшись, поставив у кінці цієї фрази знак питання. Треба ще подумати над назвою, але те, що в його роботі йтиметься про життя і смерть, сумнівів не було. І розгляне він ці питання не з професійного боку, а з незвичайного ракурсу. Він спробує побачити життя і смерть очима тварин і навіть рослин. Це буде ново, несподівано, ексклюзивно. Микита, не вагаючись, розділив чисту сторінку навпіл. Ліворуч написав «Життя», а праворуч – «Смерть». Він нахилився над зошитом і швидко почав писати розгонистим почерком…

Розділ 28

Кіра прокинулася від дзвінка будильника. Як вона ненавиділа цей звук! І чому саме після його дзвінка приходить відчуття, ніби ночі сну не було, і страшенно хочеться спати? Якісь розумники підрахували, що людина уві сні проводить тридцять відсотків свого дорогоцінного життя. А хто-небудь вирахував, скільки відсотків людей мріє від душі виспатися?

Кіра доклала неабияке зусилля волі, щоб скинути із себе таку бажану ковдру й відірвати важку голову від подушки. Щоб добре заробляти, їй доводиться рано вставати й бігати по об’єктах продажу до пізньої ночі. «Більше натопаєш – більше нахлопаєш», – любить повторювати її директор. І вона тупотить, але й нахлопує непогано.

А ранок у неї починається однаково – з тупання на кухню. Кіра вмикає електрочайник. Той видає легке шипіння, сповістивши кухню й домочадців про те, що ранок нового дня розпочався. По ходу в спальню доньки Кіра вмикає душ. Усі рухи продумані до дрібниць. Поки вона розбудить Наталю, закипить чайник і у ванній збіжить холодна вода.

– Наталко, донечко, – хриплуватим після сну голосом протяжно, на одній ноті тягне Кіра. На цей звук чадо ніяк не реагує. Кіра чудово її розуміє – донька, як і вона, «сова»: лягає пізно, а ранковий підйом для неї подібний до тортур. – Час до школи! – голосніше повторює Кіра. Вона знає, що треба повторити ці фрази багато разів поспіль, тому не йде зі спальні, а продовжує співати: – Наталю, уже час! Ти запізнишся! Вставай!

Ковдра заворушилася і знову завмерла.

– Як хочеш, але я йду за кухлем холодної води!

Магічні слова! Ковдра відлітає вбік, і з ліжка вислизає з мученицьким виразом дівчина зі скуйовдженим волоссям.

– Мамо, народи мене заново! – вимовляє вона і, забувши взути пантофлі, тупотить у ванну. – Я перша! – повідомляє вона з коридору.

Кіра бере щоденник, щоб зібрати доньці зошити й підручники. Скільки вона намагається привчити її до порядку – безрезультатно. На столі безлад, немов тут пролетіло торнадо. Кіра відкриває щоденник і бачить запис, зроблений червоною ручкою: «Ваша донька знову прогуляла два уроки математики! Прошу Вас вжити заходів!» У кінці знак оклику. Це вже не прохання, а наказ. І яких вона повинна вжити заходів? Відмовити в кишенькових грошах? Уже зробила. Наказати не прогулювати уроки? Не діє. Заборонити ходити гуляти з друзями? Усе одно піде, коли залишиться одна. Поговорити по душах? Було, і не раз.

Кіра склала акуратним стосом зошити і книги згідно з розкладом, стомлено сіла на стілець. День розпочався невдало. І чому в неї така недолуга дочка? Начебто і не потвора, і не дурна, і не зла, а ось ці прогули, небажання вчитися… Зате бажання виділятися з натовпу, бути не такою, як усі. З цим Кіра могла змиритися, але от що робити з навчанням?

– Уже прочитала послання Гіпотенузи? – запитала Наталя, витираючи волосся рушником. Кіра кивнула. – І що ти скажеш?

– А ти нічого не хочеш мені сказати? – Кіра подивилася прямо в очі доньки – ні крапельки каяття.

– Вона мене не любить, бо я користуюся косметикою. Розумієш, мамо, Гіпотенуза – це згусток епохи розвиненого соціалізму. «Дівчинка повинна мати натуральну красу!» А якщо мені Бог її не дав? Мені треба ходити потворою?

– Ну що ти на себе наговорюєш?! Нормальна в тебе зовнішність.

– Не буду я ходити, як черниця!

Наталя кинула рушник на ліжко.

– Вона мене ненавидить, і це взаємно!

– Донечко, я ж не прошу тебе її любити, – сказала Кіра, заправляючи ліжко дочки. – Я прошу тебе відвідувати її уроки й отримати знання для себе, для того, щоб хоч до технікуму вступити. Зрозумій, вона працювала й буде надалі працювати. Якщо їй усе одно, яка оцінка в тебе, то мені не байдуже, що в тебе ось тут! – Кіра постукала пальцем по голові.

– Якщо я навіть піду на заняття, то все одно отримаю погану оцінку. Ти це розумієш?!

– Добре. Я постараюся знайти час і сходжу до школи. А ти не прогулюй, прошу тебе.

– Ідея відвідати Гіпотенузу мені подобається, – всміхнулася Наталя.

– Чому ти так говориш? Мій візит може що-небудь змінити?

– Звичайно! Віднеси їй подарунок, і на якийсь час у моєму щоденнику з’являться стерпні оцінки.

– Але в голову тобі нічого не додасться, – зітхнула Кіра. – Збирайся до школи, поговоримо ввечері, бо я спізнюся на п’ятихвилинку.

– Мамо, та в тебе склероз! – засміялася Наталя. – Забула, що ти взяла відгул, бо у твоєї подруги сьогодні вихідний і ви зібралися пліткувати в неї на кухні?

Кіра ляснула себе долонею по лобі.

– Це ж треба! Один ранок можна було поспати досхочу, а я, балда, забула! Це ти все винна! – Кіра жартівливо вдарила мокрим рушником доньку. – Була б ти, як Микита, я б горя з тобою не знала!

– А що Микита? Святий або в нього крила на спині виросли? – Наталя невдоволено поморщила ніс.

– Його не треба вмовляти ходити на заняття. Він сам біжить уранці й до вечора в інституті гризе граніт науки.

– Неправда. Останнім часом я його часто бачу вдень, у той час, коли він повинен бути на заняттях.

– Значить, занять не було в цей час.

– Раніше були, а тепер не стало. Цікаво! До того ж заняття завжди скасовують тоді, коли його батьків немає вдома. Та й узагалі він став якимось дивним, – сказала Наталя і повела плечима.

– Як це розуміти?

– Раніше було зустріне мене, привітається, спитає, як справи, пожартує, а тепер може пройти повз мене й не помітити, наче я якийсь привид.

– Не вигадуй!

– Я серйозно! То ходить, як зомбі, то смиканий якийсь весь, нервовий.

– Не знаю, – похитала головою Кіра. – Сьогодні зустрінуся з Веронікою, поговорю. А ти біжи на кухню, снідай і на заняття!

– Слухаюся! – Наталя приклала випрямлені долоні до скроні, витягнулася у стійці «струнко».

– До порожньої голови руку не прикладають! Ми так у дитинстві говорили, – всміхнулася Кіра.

– Ми теж так казали в дитинстві! – засміялася Наталя і дзвінко поцілувала матір у щоку.

Кіра добровільно взяла на себе обов’язки закупівлі продуктів на дві сім’ї. Вона скупила все необхідне в найближчому супермаркеті. Звичайно, був варіант усе це купити в одному з численних невеликих продуктових магазинчиків, розташованих недалеко від будинку, але тут можна було при бажанні знайти продукти за акційними цінами і скористатися знижками по картці постійного покупця. Усе було добре, поки Кіра не перевантажила вміст візка в пакети. Вийшло три важкі торби, з якими їй належало пхатися цілий квартал. Через пару сотень метрів Кіра вже пошкодувала, що пішла сама, а не з Веронікою. Один із пакетів не витримав вантажу, і його ручка відірвалася.

«Нічого страшного, – сказала вона собі, – що не може витримати пакет, повинна витримати жінка».

Вона вже зібралася подзвонити Вероніці, щоб та прийшла їй на допомогу, але передумала. Вероніка останнім часом виглядала такою змученою, втомленою й роздратованою, що Кірі перехотілося дзвонити. Вона зв’язала порвану ручку і, не поспішаючи, потягла пакети.

Займаючись приготуванням страв, Кіра розповіла про прогули доньки й намір купити подарунок учительці математики.

– Може, й треба так зробити, – сказала Вероніка, помішуючи ополоником борщ у великій п’ятилітровій каструлі. – Яка там зарплатня в учителів? А якщо подивитися з іншого боку, то кожен має право вибору. Не влаштовує зарплатня – шукай підробіток. Я теж мало заробляю, але не вимагаю від хворих хабарів, а йду після роботи робити уколи, практично виходить, що працюю ще й маніпуляційною медсестрою.

– Так і не навчилася продавати лікарняні листи? – всміхнулася Кіра.

– Ні. І навіть не збираюся. Я дорожу своїм дипломом і роботою. Краще я по трьох квартирах побігаю, три крапельниці поставлю й зароблю те саме, що за один хабар, зате совість моя буде чиста. До речі, хочу тобі розповісти про одну літню жінку, – сказала Вероніка. Вона заходилася чистити картоплю й розповідати про Неллі Сергіївну.

– Уявляєш, – сказала Вероніка, відправивши очищену чергову картоплину в каструлю з водою, – я навіть не припускала, що пил із роками може спресовуватися. У фільмах показують, що в занедбаних порожніх приміщеннях він піднімається стовпом, як на ґрунтовій дорозі після автомобіля, але це неправда.

– Який жах! Я навіть не можу собі уявити! – сказала Кіра, округливши очі.

– А вчора, – продовжила Вероніка, – я принесла продукти з дому, щоб зварити їй легкий супчик. Заходжу на кухню й починаю шукати каструлю і сковорідку. Відкрила стіл, там стоїть картонна коробка в целофановому мішку й більше нічого немає. У настінній шафі та сама картина. Я зазирнула в холодильник, він увімкнений, але там нічого немає. Подивилася в духовці – і там порожньо. Нічого не розуміючи, запитую бабусю: «Неллі Сергіївно, а де мені взяти каструльку і сковорідку?» Вона відповідає, що весь посуд у коробці в столі, вона ще не встигла його розпакувати після переїзду.

– Як не встигла? Ти ж сказала, що вона переїхала в цю квартиру майже вісімнадцять років тому? – здивовано запитала Кіра.

– Саме так! Я потягнула мішок із коробкою на себе, а целофан розсипався в мене в руках від старості. Дістаю коробку, а там усе так акуратно складено, усе ідеально чистеньке. Весь посуд перекладений старими газетами, помітно, що жінка була справжньою господинею, навіть дно каструль вичищено до блиску. Там я знайшла все, що потрібно.

– Я не зовсім зрозуміла, – сказала Кіра, – у чому тоді вона готувала всі ці роки?

– Ти правильно зрозуміла. Вона вісімнадцять років нічого не готувала.

– Як це?

– А ось так. Час для неї зупинився зі смертю доньки. Вона не змогла оговтатися від втрати, а поруч не було близької чи рідної людини. Я чула, що самотність вбиває, але не знала, що вона здатна змінити плин часу. Зауваж, вона сказала, що ще не встигла розпакувати речі. Це означає, що вона повністю втратила зв’язок із життям, згубила відлік часу. І я не можу, та й не маю права її засуджувати. Їй здається, що вона переїхала недавно, хоча минуло вісімнадцять років!

– У мене мурашки по шкірі! Як вона жила всі ці роки без гарячої їжі?

– Щось їла всухом’ятку, ось і заробила рак шлунка, – зітхнула Вероніка й опустила у воду останню картоплину.

– А в старенької все в порядку з головою?

– Так. Вона розумна й мудра. Ти знаєш, Кіро, мені її так шкода. Скоро закінчу їй ставити крапельниці, але все одно буду навідувати. Напевно, дуже страшно ось так на старості залишитися самотньою й нікому не потрібною, – задумливо сказала Вероніка.

– Не приведи Господи, таке пережити й до такого дожитися, – сказала Кіра. – А давай приготуємо чого-небудь більше, і ти її почастуєш, – запропонувала вона. – Нехай хоч останні дні смачненько поїсть.

– Давай. Якби ти бачила, з яким апетитом вона їла мій пісний суп!

– Що ми їй приготуємо?

– Треба щось легке, – сказала Вероніка. – Її організм уже відвик від нормальної їжі. Тепер важливо не нашкодити.

– Може, курячий бульйон, пюре на воді та парову курячу котлетку?

– Підійде, – погодилася Вероніка.

Подруги ще довго намагалися зрозуміти, як жила ці роки самотня, усіма покинута й забута жінка. Одне було незрозуміло: як могло вийти так, що за всі ці роки не знайшлося жодної людини, яка б підтримала Неллі Сергіївну, допомогла впоратися з бідою.

– А кому потрібні самотні й знедолені? – підбила підсумок Кіра. – Я не знаю, що мене чекає на схилі років, але я й ворогу не побажаю такої долі, як у цієї нещасної жінки.

– Давай не будемо про сумне, – попросила Вероніка.

– Добре. Розкажи тепер про Микиту.

– Усе по-старому. Навчається.

– Наталка казала, що бачила його вдома в навчальний час, – обережно мовила Кіра.

– Виключено! Микита сумлінно відвідує заняття. Так, мало не забула похвалитися! Він у мене почав писати книгу!

– Книгу? Що це на нього найшло?

– Натхнення, Кіро, натхнення!

– Тобі давав читати?

– Поки що ні. Сказав, що напише частину до логічного завершення, тоді дасть почитати.

– А ти, Вероніко, запитай Микиту на всяк випадок, чому він став бувати вдома, коли ви на роботі.

– Спитаю, – сказала Вероніка, намагаючись не показати свою образу. Просто Кіра їй заздрить. І є чому. У неї росте неслухняна, примхлива донька, а Микита зовсім інший, з ним немає жодних проблем. Правда, коли він пише ночами, то стає надто збудженим. Напевно, так буває у всіх письменників, коли їх відвідує муза.


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю