355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Світлана Талан » Коли ти поруч » Текст книги (страница 8)
Коли ти поруч
  • Текст добавлен: 7 октября 2016, 14:40

Текст книги "Коли ти поруч"


Автор книги: Світлана Талан



сообщить о нарушении

Текущая страница: 8 (всего у книги 20 страниц) [доступный отрывок для чтения: 8 страниц]

Розділ 17

Даринка почала приходити до тями тільки ввечері. Доведена до несамовитості, вона сиділа сама в стінах зануреної в сутінки кімнати. На душі було порожньо. Світ став безбарвним, сірим, сумним. Здавалося, вона позбулася всіх емоцій, простих радощів життя і її ніщо не хвилювало. Але за зовнішньою байдужістю була її спустошена за один день душа. Вона подивилася на мобільний телефон. Мала три пропущені дзвінки. Дзвонив Олексій, і від самого спогаду про нього Даші знову почало щось каменем тиснути в грудях. Вона розгубилася через звістку, що нагрянула раптово, несподівано, застукала її зненацька. СНІД зруйнував її, здавалося б, непохитний замок щастя, який вона будувала, в якому збиралася жити довгі роки, народжувати дітей, виховувати, дарувати їм свою любов, потім чекати онуків.

Даринка подумала, що так почуваються всі хворі, яким ставлять страшний діагноз. Вона знала про таких людей, працюючи в клініці. Спочатку в них наставав шок, а потім… Потім було дуже важливо, хто є поруч із ними у тяжку хвилину. Таким хворим потрібна підтримка родичів, друзів і знайомих хоча б спершу, доки людина зрозуміє, що будь-який, навіть найстрашніший діагноз – це ще не смертний вирок. Згодом у хворого вмикаються захисні сили організму, починається курс лікування і, за підтримки на належному рівні свого внутрішнього стану душі й моральної допомоги близьких, люди виліковуються. «Або подовжують свої муки», – з гіркотою підбила підсумок своїх роздумів Даринка. А зараз їй треба було в повній мірі усвідомити те, що трапилося, і щось робити. Що завгодно, аби не сидіти в заціпенінні зі своїми думками і не дати крижаному страху оволодіти нею остаточно.

Даринка спочатку безцільно ходила по кімнаті, волочачи задерев’янілі важкі ноги.

«Свєтка! – осяяло її. – У мене є гарна, добра подруга. Вона підтримає, не дасть запанікувати. Треба їй подзвонити, і вона допоможе, підкаже, що слід робити».

Даринка схопила телефон так, як потопельник у бурхливих водах моря хапається з останньої сили за кинуте йому рятівне коло. Телефон довго гудів на одній протяжній ноті, потім нервово запікав короткими гудками. Даша натиснула «Повтор» і чекала, чекала, чекала. Її надії були марними. Свєтка або не чула виклику, або просто не хотіла відповідати, не бажаючи переривати свій відпочинок.

Тепер Даринка почала думати про Олексія. Як йому сказати? Як він відреагує на її зізнання? Звичайно ж, дівчина була впевнена, що він її зрозуміє, – Олексій її так любить. Просто вона боялася завдати йому біль, і зараз, у цей момент, Даша була ще не готова порозумітися з коханим. Їй бракувало слів, не приходили потрібні думки. Даринка збагнула одне, що без допомоги подруги їй не обійтися.

Дівчина поглянула на годинник. Їй належало пережити одну, наймоторошнішу в її короткому житті ніч на самоті, наодинці зі своїми думками. Завтра вона піде на роботу і повернеться пізно ввечері. У цей час приїде додому Свєтка і підкаже, як бути далі. Не вечеряючи, не роздягаючись, Даша лягла на диван і закуталася в ковдри. Її знову морозило.

І тут у Даринки наче обірвалось усе всередині і вона, сховавши обличчя в подушку, від відчаю голосно розридалася. Вона дала повну волю сльозам і почуттям, оплакуючи свій зруйнований світ…

Коли почало розвиднятися, Даша гнівно зиркнула на ненависний годинник. Їй хотілося швидше потрапити на роботу, де є живі люди зі своїми радощами і бідами. Куди-небудь, аби більше не зоставатися на самоті! Але стрілки годинника зупинилися, немов знущаючись із дівчини. Даринка, похитуючись, пройшла у ванну і відкрутила кран. Струмені води зашуміли, нагадавши Даринці, що вона тут не сама, й дівчина плеснула в обличчя холодною водою. Піднявши лице, вона подивилася в кругле, в пластмасовій оправі дзеркало на стіні – і жахнулася, не впізнавши себе. Ця ніч поклала свій відбиток на її зовнішності, зафіксувавши душевні страждання. Даша підставила обличчя під струмінь холодної води, намагаючись змити темні кола під очима, зняти набряки та втому з червоних, опухлих повік.

Цілий день їй коштувало величезних зусиль приховувати свій настрій. Даша і сама помічала, що її завжди чіткі, швидкі, налагоджені та відшліфовані рухи сьогодні були нервовими, різкими й незграбними. Кожен звук їй здавався гуркотом грому, і вона здригалась і пересмикувалася всім тілом. Даша вже пошкодувала, що не відпросилася з роботи й не взяла відгулу. Адже можна було спокійно посидіти вдома і дочекатися подруги. Сьогодні вона вперше замислилися, якою важливою для неї є дружба зі Свєткою, і їй стало навіть не по собі, коли згадала недавню суперечку з подругою. Чомусь пригадалася лялька Анжела, через яку вона, Даринка, плакала і не спала вночі. Зараз вона по-новому оцінила їхню дружбу і з надією, вкотре вже, глипнула на годинник.

Цього вечора Даша не йшла додому, а летіла на крилах. Їй хотілося швидше побачити Світлану, обняти її, попросити вибачення за Анжелу, за дурну суперечку, впасти їй на груди і розповісти про всі свої переживання. Даша, переходячи вулицю, не глянула на світлофор і побігла на червоний. Їй сигналили різними голосами клаксони машин, але це було вже неважливо. Головне – тепер вона не буде сам на сам зі своїм горем. У неї є надійна і вірна подруга!

Біля невеличкого продуктового магазинчика зі смачною назвою «Ням-ням» стояла літня жінка, а поруч із нею, на картонній коробці, красувалося маленьке пластикове відерце з великою зрілою полуницею.

– Купіть полуничку, не пошкодуєте, – пропонувала старенька.

«А чому б і ні? – подумала Даринка. – Свєтка страшенно любить полуницю. Можу я порадувати свою подругу хоча б раз?!»

Даша поклала полуницю до пакету і прискорила крок. Відімкнувши двері квартири своїм ключем, вона побачила просто біля порогу спочатку дві великі дорожні сумки, а потім вже Свєтку, яка тягла третю валізу.

– Привіт, Дашулю, – кинула вона, ковзнувши поглядом по застиглій біля порогу подрузі. – А я ось переїжджаю. Але ти не переймайся, ми будемо дзвонити одна одній, коли що…

Світлана застебнула блискавку останньої валізи і додала, ховаючи погляд:

– Розумієш, так буде краще… для нас із Веніаміном. Він зняв мені іншу, окрему квартиру. Що ми з тобою товчемося одна на одній? Там ми зможемо зустрічатися, коли захочемо. Та й ти не довго тут затримаєшся… Все одно, рано чи пізно, ми розлетимося в різні боки…

Даша стояла в заціпенінні, не зронивши жодного слова. Її обличчя стало блідим, застиглим і отупілим.

– Мені треба йти… Я викликала таксі, – наче перепрошуючи, не дивлячись на подругу, сказала Свєтка.

Світлана протиснулася зі своїми сумками вузьким коридором, намагаючись не зачепити Дашу, яка завмерла у скам’янілій позі, і на прощання мовила:

– Телефонуй, коли що…

Навіть не сказала, а так, кинула нічого не варту фразу для пристойності або на знак подяки за тривалі роки міцної дружби. Боковим зором вона зауважила, які були у Даші закляклі очі і як її обличчя спотворила іронічна гримаса.

Крізь шум у вухах Даша почула звук таксі, що поспіхом вирушало від під’їзду, і ще довго стояла на тому самому місці, тримаючи в руці пакет з полуницями для подруги. Чомусь із голови ніяк не хотіла йти лялька Анжела з далекого дитинства…

Розділ 18

Вранці, коли на небі поступово згасали вогники зірок і кімнату почала поступово заливати передсвітанкова синява, Даша, передумавши за ніч усе, що могла, вирішила, що треба йти до Олексія. Було дуже дивно, що він більше не телефонував, але Даша не стала довго розмірковувати про це. Вона знала одне, що подруга її зрадила. Свєтка просто втекла, і їй навіть не вистачило мужності сказати правду. Вона злякалась і збрехала. Тепер залишалася надія тільки на коханого. Вчора Даринка була повністю впевнена і у Свєтці, і в Олексієві. Сьогодні їй стало лячно. Вона почала збиратися, намагаючись не думати про те, що станеться з нею, якщо…

«Ніяких «якщо» не буде! – сказала вона сама собі. – Свєтка була просто подругою, у якої своє життя. А Льошка…»

З ним вона збиралася прожити разом усе життя. Це була не просто дружба, а щось більш піднесене й чисте. Щоб не дати лихим думкам знайти місце в її збудженій свідомості, Даша намагалася думати про щось хороше. Вона згадувала клятви коханого бути разом завжди. «Завжди, хоч би що трапилося», – згадувала вона очі Олексія, коли він говорив ці слова. А ще він любив цілувати її шию, де примостилися дві родимки, і називати «Моя нескінченність».

…По дорозі до Олексія Даша себе трохи лаяла за те, що була такою наївною, сподіваючись на підтримку подруги. «Треба було одразу ж, у першу ніч, не сидіти вдома, а летіти до Льоші, – думала вона, – впасти в його теплі могутні ведмежі обійми, виридатись і заспокоїтися».

…Олексій сидів у кріслі перед телевізором, витягнувши вперед загіпсовану ногу.

– Привіт! – весело сказала Даша, шукаючи свої капці.

Він не обернувся, не відповів. Даша радісно підбігла до хлопця, обхопила ззаду за шию, бажаючи припасти до його гарячих вуст, проте Олексій легким, але впевненим рухом відсторонив її від себе. Невиразна страшна здогадка пробігла по тілу дівчини, обпікши її крижаним холодом. Вона подивилася йому в очі. У них був сум і докір.

– Щось сталося? – впалим голосом запитала Даша і сіла на диван біля крісла Олексія, зрозумівши, що ноги відмовляються тримати її вмить обважніле тіло.

Олексій натиснув на пульт і вимкнув телевізор.

– Що трапилося? – тихо запитала Даша.

– Це ти мені розкажи, що сталося, – сказав Олексій, дивлячись Даші у вічі.

– І що ж ти хочеш почути? – з легкою іронією в голосі запитала Даша, здогадуючись, що подруга вже встигла все доповісти.

– Правду.

– Яку правду?

– Те, що мені сказала Свєтка, правда?

– Я не знаю, що вона тобі сказала.

– У тебе СНІД?!

– Так, – видихнула Даша і затамувала подих.

– І що… що тепер робити?

– Будемо жити, як і жили. Я піду на лікування…

– Будемо?! Ти сказала, будемо?! – підвищив голос Олексій. – А про мене ти подумала?! Як я житиму далі?

– Ти ж не хворий. Чому так хвилюєшся?

– Чому?! Ти ще питаєш, чому?! – обурився Олексій.

– Так. Чому?

– Та тому, що я їздив з тобою в село, до своїх батьків. Усі родичі, знайомі, друзі, співробітники – буквально всі знають, що я збирався з тобою одружитися!

– Ну й що? Що з того, що знають? Хіба це секрет?

– Саме це! Це не секрет! Це – мій сором! – сказав Олексій і аж почервонів від обурення. – Як мені тепер усім цим людям дивитися в очі?! Ти хоч можеш уявити собі, як ти мене зганьбила?

– Я? Я, значить, зганьбила. Моя провина, виходить, у тому, що я захворіла? – з неприхованою гіркотою в голосі запитала Даша.

– Одне тільки слово «СНІД» приведе будь-кого в шок!

– Отож. Для інших це тільки слово, а для мене – діагноз, – важко зітхнула Даша і додала: – Але тобі не варто так впадати у відчай. Бувають діагнози і страшніше, але живуть же люди. Звичайно, нам буде нелегко, особливо мені. Але поруч із тобою мені буде легше справлятися з хворобою…

– Поруч зі мною?! – Олексій підстрибнув у кріслі. – Ти з глузду з’їхала або прикидаєшся дурнуватою?!

– Не розмовляй зі мною в такому тоні, прошу тебе.

– А якого тону ти заслуговуєш?! Ти… ти розумієш, що мені скажуть батьки, дізнавшись, з ким я збирався одружитися? Як взагалі я зможу показатися в селі?

– Льошо, заспокойся, прошу тебе, і вислухай мене. Ти ж знаєш, якщо тільки тебе правильно поінформувала Свєтка, що я захворіла після тієї аварії. Це сталося не з моєї вини. Я намагалася допомогти пораненому хлопцеві. Звідки мені було знати, що він ВІЛ-інфікований? Від цього ніхто не застрахований. Не кинулася б я йому на допомогу, так хтось інший би почав його рятувати. Це випадковий збіг обставин, які призвели до зараження. Я розумію тебе прекрасно. Зараз ти переживаєш шок. Я теж його пережила, коли дізналася про хворобу. Треба себе взяти в руки і бути сильним, – Даша спробувала посміхнутися. – Ми все подужаємо. Головне, що ми разом, удвох.

– Дурепа! – Олексієве обличчя спотворила іронія. – Яка ж ти дурна. Невже ти думаєш, що я залишуся після цього з тобою?

Його слова боляче влучили прямо в серце. Даша здригнулась, як від удару батогом, і її губи затремтіли. Вона судомно зітхнула і на мить заплющила очі. В її уяві майнула спальня з широким ліжком і свічками навколо, весільна сукня, білосніжна легка фата… Майнула і зникла, як уже далекий привид, поховавши її надії.

– Ти… не можеш так вчинити… зі мною, – крізь сльози видавила Даша. – Це несправедливо… Нечесно… Ти обіцяв бути зі мною завжди… хоч би що трапилося.

– Хоч би що! Але тільки не це! Тільки не СНІД!

– А якби у мене був рак? Цироз печінки? Лейкемія?

– Це зовсім інша справа. Ти розумієш, що таке СНІД?!

– Розумію. Я – медпрацівник.

– Це ганьба!

– Чому ганьба?

Олексій засовався в кріслі, підшукуючи потрібні слова.

– Я не вірю тобі, – різко, грубо, нахабно сказав він, свердлячи Дашу сповненим ненависті поглядом. – Я тільки тепер зрозумів, чому ти так уникала зі мною близькості, удавала з себе невинну овечку, незайманицю таку собі! Ти давно вже підчепила цей СНІД від якогось козла. А мене труїла байками про свою невинність! Що, вирішила, що знайшла дурня і можна накинути на нього ярмо й оженити на собі? Правильний розрахунок! Кмітлива дівчинка дісталася мені! Від кожного слова червоніє, оченятами кліпає, як лялька Барбі! А я, дурень, вуха розвісив і не бачу, що локшина ззаду по землі за мною тягнеться! Довга така, кілометрова, а я обіймаю свою Дашеньку і не помічаю, як вона і далі мені її більше й більше на капловухі вуха намотує!

– Ти хоч тямиш, як ти мені робиш боляче?

– Якщо комусь і боляче, то це мені!

– Тобі?

– Так! Мені! Я просто жахаюся від однієї думки, що буде, якщо в селі дізнаються, що привозив із собою заражену.

– На холеру? Чуму? Проказу?

– Гірше! СНІД набагато гірше від чуми і холери! Краще б уже на холеру захворіла, ніж… А на роботі? Мені доведеться шукати нову роботу, заводити нових друзів… Усе починати спочатку. Ти хоч розумієш, скільки часу я на тебе згаяв?!

– Я думала, що ми любимо одне одного, що ми з тобою щасливі, – спокійно мовила Даша.

– Я теж так думав. Вірніше, це ти змусила мене так думати. А я вірив тобі, тому що був лохом.

– Ти правильно чинив, що вірив, – сказала, підводячись із дивана, Даша. – Людям треба вірити. Без цього не проживеш.

– Без тебе я вже точно проживу, – буркнув Олексій.

Даринка перевзулася біля дверей і на мить затрималася. Вона вже нічого не чекала, ні на що не сподівалася. Їй хотілося почути одне-єдине слово «пробач», але Олексій мовчав. Він сидів мовчки у кріслі, спиною до неї.

Даша дістала ключі від його кімнати й поклала на тумбочку в коридорі.

– Дурний ти, Льошко, – сказала вона і хотіла додати «Прощавай», але не змогла.

Розділ 19

Даринка цілий день безцільно вешталася берегом тихої річки. Вона зняла босоніжки і йшла по воді, ступаючи ногами на відшліфовані течією пласкі камінці. Схиливши голову вниз, вона помітила в прозорій воді зграйку веселих пуголовків, які гралися на сонці. Помітивши ноги, вони сміливо підпливли до них, оточили юрмою, але, не знайшовши в них нічого цікавого, попливли далі. Даша посміхнулася.

Вона вийшла на берег і звернула увагу на товстокору вербу з величезними лапами гілок, розкиданих навсібіч. Дівчина втомлено присіла в тінь і відчула запах лікарської ромашки та конюшини. Тільки тепер вона згадала, як довго нічого не їла і не спала. Вона відкинулася назад і сперлася спиною на стовбур верби. Десь угорі, високо-високо, в синяві безхмарного неба загубилася самотня маленька хмаринка, схожа на нетямущого баранця, і тепер, завмерши в блакитному нескінченному просторі, злякано роззирнулася.

Життя тривало. Воно була наповнене яскравими кольорами, але зараз не радувало Дашу.

Вона знеможено прикрила очі, вперше подумавши про те, що їй незабаром доведеться залишити цей прекрасний світ. Навіть якщо вона буде лікуватися, то все одно не помре від старості. Від цих думок їй стало не по собі, і клубок образи від такої несправедливості стиснув їй горло. Даша подумала, що зовсім іще недавно вона почувала себе мало не найщасливішою і зовсім не гадала, навіть не здогадувалася, що лиха доля в цей час не спала. Вона готувала Даші те, що мусило зруйнувати її щастя.

Утома взяла своє, і Даша не помітила, як задрімала, притулившись до дерева. Її розбудили чиїсь голоси. Розплющивши очі, Даринка побачила зовсім поруч двох молодих хлопців з явним запахом перегару.

– Ти дивися, – сказав один з них, у якого ніс був схожий на велику картоплину, – прокинулася спляча красуня.

– А я її ще не встиг поцілувати, – відповів другий, з нахабною пикою та з недопитою пляшкою пива в руці. – Може, тебе зараз поцілувати?

– Не варто себе силувати, – спокійно відказала Даша.

Іншого разу вона злякалася б, запанікувала і почала плакати, але зараз у неї на душі залишилися тільки порожнеча та байдужість.

– А може, ми займемося коханням одразу, без поцілунку? – вищирився ніс-картопля і простягнув руку, щоб залізти дівчині під сукню.

– Відвали, – байдуже сказала Даша і ляснула його по руці долонькою.

– Чуєш, Васьок, – мовив нахаба-пляшка. – А вона, здається, не проти.

Він озирнувся навколо і, не побачивши сторонніх, поліз до Даші, дихнувши в обличчя смердючим перегаром.

– Я перший, – відштовхнув його рукою ніс-картопля. – Вічно ти прешся, куди не просять.

– Не сваріться, хлопчики, – зупинила їх Даша. – Усім вистачить. Час є, навколо ні душі. Навіщо ж скандалити?

Хлопці остовпіли і безглуздо посміхалися.

– Тільки дайте відповідь спочатку на два питання.

– Вона того… – покрутив пальцем біля скроні ніс-картопля.

– А тобі яка різниця? – зашепотів другий, сідаючи ближче до Даші.

– Ну, то що? Приймаєте мої умови чи так і будете шушукатися? – спитала, усміхаючись, Даринка.

– Загадки? – запитав ніс-картопля.

– Ні. Просто питання.

– А якщо ми не будемо знати відповіді?

– Будете. Питання дуже легкі, зовсім дитячі.

– Валяй!

– Ви в дитинстві хворіли на вітрянку?

– Я – так. У мене он на носі досі ямочки залишилися, – хлопець тицьнув пальцем на свій великий ніс.

– І я хворів. У першому класі, – сказав другий, відсьорбнувши пива.

– А СНІДом не хворіли ще?

У парубків очі мало не повипадали з орбіт. Вони на мить застигли в нерухомій позі.

– А я ось днями дізналася, що захворіла на СНІД, і мене сьогодні кинув мій хлопець… – Даша не встигла договорити, як двох залицяльників наче вітром здуло.

Дівчина істерично засміялася.

– Мене навіть за спасибі зґвалтувати не хочуть, – сказала вона, все ще сміючись і ридаючи одночасно. Її тіло судомно здригалося.

…Увечері Даша поспішала на роботу. Вона погано собі уявляла, як витримає ще одну безсонну ніч, але сподівалася, що тільки робота її трохи заспокоїть, відверне від сумних думок і дасть можливість зосередитися. Щойно вона увійшла до будівлі клініки і полегшено зітхнула, до неї підійшов Веніамін Павлович.

– Доброго вечора, Веніаміне Павловичу, – сказала Даша і здивувалася, чому він досі тут. Зазвичай завідувач ішов додому не пізніше п’ятої години вечора.

– Дашо, зайди до мене на п’ять хвилин, – сказав він і попрямував уздовж коридору, у бік свого робочого кабінету.

– Добре. Я зараз перевдягнуся…

– Не треба, – кинув він, не повертаючи голови.

Даринка увійшла до кабінету і стала біля дверей.

– Причини двері і сідай, – звелів Веніамін Павлович, сідаючи за стіл у чорне шкіряне обертове крісло.

Він дістав зі столу аркуш паперу, поклав його на стіл.

– Дашо, – сказав він, втупившись у чистий аркуш. – Я ціную тебе як відмінного працівника і хорошу, добру, чуйну людину. Але у нас, і ти сама це розумієш, дуже престижна, приватна клініка. Я в неї вклав не тільки всі свої кошти, а й душу…

Веніамін Павлович замовк. Даша бачила: важко дається йому кожне слово.

– Ти не подумай, що я якась невдячна свиня. Я пам’ятаю прекрасно, як ти допомогла клініці, коли писали про тебе, про нашу клініку газети, показували по телебаченню… Але ти ж сама повинна розуміти, що буде, якщо всі засоби масової інформації пронюхають… про твою хворобу і почнуть сурмити у всі дудки.

– Значить, вам уже донесли?

– Це не донос. Це називається турботою про престиж нашої установи. До нас перестануть іти клієнти. Вони будуть просто боятися заразитися СНІДом!

– Навколо нас повно таких хворих, – зауважила Даша.

– Мене не цікавить, що діється навколо, – Веніамін Павлович явно починав нервуватися. – Мені абсолютно все одно, що сьогодні завезли в гастроном напроти. Мені байдуже, що на дорозі утворилася вибоїна, але мені не однаково, що подумають люди про нашу клініку. Ти це розумієш?

Даринка мовчки кивнула. Звичайно ж, вона все розуміла. Їй пропонують піти з роботи – це факт.

– Пиши заяву про звільнення, – завідувач посунув до неї чистий аркуш паперу, поклав на нього ручку. – Сьогоднішнім числом. Ось твоя трудова книжка, тут зарплатня і розрахункові. Я попросив бухгалтера зробити все швидко. Так, у тебе скоро має бути відпустка. Тут і відпускні. Думаю, що з цього не треба робити трагедії. Знайдеш собі інше місце роботи, де ніхто нічого не знатиме, підлікуєшся… Я ж не винен, але престиж…

– Не переймайтеся, Веніаміне Павловичу, – мовила дівчина, підсунувши йому аркуш із заявою, – і не треба виправдовуватися.

– Легко сказати. Тепер мені треба буде всіх працівників послати на обстеження. Мало що? І як мені зберегти цей неприємний інцидент у таємниці, щоб ніхто нічого не дізнався?

Даша забрала трудову книжку, поклала гроші в гаманець, не поспішаючи застебнула сумочку і підвелася.

– А ви одружіться зі Світланою, – сказала вона, посміхнувшись. – І все залишиться в таємниці. Елементарно!

Даринка вийшла, не попрощавшись, гордо підвівши голову й випроставши спину. Вдома вона викинула пакет з полуницями у відро для сміття.


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю