355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Світлана Талан » Коли ти поруч » Текст книги (страница 7)
Коли ти поруч
  • Текст добавлен: 7 октября 2016, 14:40

Текст книги "Коли ти поруч"


Автор книги: Світлана Талан



сообщить о нарушении

Текущая страница: 7 (всего у книги 20 страниц) [доступный отрывок для чтения: 8 страниц]

– Бабулечко, ти кожного разу так говориш і кожного разу я тобі повторюю, щоб не сміла помирати, доки не побачиш правнука – мого сина – і не проводиш його в армію, – посміхнулася дівчина, погладжуючи рідке сиве волосся старенької. – Домовилися?

– Ой, Дашенько, сонечко моє, я б і рада, та лежу ось, як колода посеред дороги, – тільки й того, що іншим заважаю. Хочеться допомогти хоч чимсь по хаті, по господарству, а ніжки не несуть і ручки не тримають. Одне тільки можуть вони – ложку до рота піднести.

– І це добре. Скільки тобі можна працювати? Лежи тепер та серіали по телевізору дивись.

– Я не тільки кіно, я і тебе дивилася по телевізору. Яка ж ти в мене розумниця! Я так і знала, що ти фельдшеркою станеш.

– Я, бабуся, медсестрою працюю.

– Та мені нема різниці. Ти мені розкажи, як ця клята аварія трапилася?

– А ти хитруня, бабуню! – Даринка обійняла бабусю, поклавши голову поряд з нею на подушку. – Все знаєш, а просиш іще розповісти.

– Кажуть, що по телевізору не все можна говорити. А ти мені всю правду розкажи, все, як було.

– Бабцю, спасибі тобі за гроші на комп’ютер.

– Це ще не все, – пошепки сказала бабуся. – Я тобі на весілля, на подарунок грошей назбирала. Ну, то розкажеш мені чи ні?

– Добре. Я тобі все докладно розповім, починаючи від того моменту, як ми з Олексієм їздили знайомитися з його батьками. А потім я тебе скупаю у ванній.

– Згодна. Розповідай, Дашенько, розповідай…

Увечері Даринка уклала скупану бабусю на чисту постіль спати. Дівчина вийшла у двір. Тут, під кущем бузку, стояли столик і лавка, зроблені батьком. Улітку вони часто вечеряли тут усією родиною. Мама накривала стіл клейонкою, і, здавалося, на вулиці було все набагато смачнішим і апетитнішим.

Даринка відкинулася назад, сперлася на дерев’яну спинку. Було незвично тихо. Тільки десь у траві тріскотів коник і було чути спів солов’я. Повітря чисте та свіже, хоч пий його, наповнене не тільки ароматом рясно вкритого цвітом бузку, а ще й запахом якоїсь квітучої трави. Ні гуркоту машин, ні чаду, ні кіптяви, ні пилу, ні п’яних криків і дзенькання розбитих об асфальт пивних пляшок.

«Просто якийсь земний рай», – подумала Даша і знову мимоволі згадала Свєтку, котра просто-таки плює отрутою агресивності проти села.

Вона підвела голову і побачила над собою нескінченно глибоке темне небо з яскравими міріадами зірок на ньому. Воно здалося Даші зораним полем, на якому щойно розквітли мерехтливі казкові жовті квіточки. Вони були більшими і дрібнішими. Одні зірки-квіточки росли самотньо, наче втративши своїх сестер, і тепер винувато мерехтіли наодинці, інші були немов пагони, що тільки-но пробилися із зернятка на волю. Вони збивалися докупки і радісно підморгували одна одній у величезному хаотичному натовпі, оповіщаючи весь Усесвіт про свою появу на світ.

Зорі тихо мерехтіли, шикуючись у загадкові фігурки, іменовані сузір’ями, пророкуючи кожній живій людині на Землі свою долю…

Частина III

Розділ 15

Нещодавня сварка між подругами незабаром розвіялася, як легенька небесна хмаринка на вітрі. Даринка не вміла тримати в душі зло. Для цього почуття в неї просто не було місця, а Світлана знову була зайнята підготовкою чергової атаки на любовному фронті.

Відпочивши, Даша відчула себе трохи краще, і якби не пітливість уранці й легка слабкість, могла б вважати себе цілком дужою. Сьогодні вона закрила свій лікарняний лист, і лікар упевненим і розгонистим почерком залишив запис «Здорова» у її амбулаторній картці.

Даринка вирішила приготувати що-небудь попоїсти на завтрашній день і сьогоднішню вечерю. Увечері прибіжить з роботи голодна Свєтка і помчить передусім на кухню, а завтра їй самій треба буде вранці йти на роботу. Дівчина так захопилася приготуванням, що не помітила, як пролетів час, і Свєтка раптовим вихором не увірвалася до квартири.

– Дашо, – з порогу закричала Світлана, – у нас пожерти що-небудь є? Я вмираю з голоду!

– Їсти подано, – відгукнулася Даша з кухні.

– Уяви собі, Дашо, хотіла сьогодні в нашій їдальні пообідати, а там вирубали на дві години електрику, – зацокотіла Свєта, швиденько переодягаючись у легку маєчку і шорти. – А що таке для нас коли немає світла? Крах! Добре, хоч хворим устигли приготувати обід. Правда, їм довелося їсти ледве теплий борщ і вихололе пюре, але хоч щось було, а я залишилася голодною.

– Годі базікати. Сідай за стіл, а то і тут усе охолоне.

Свєтка шуснула за стіл і заторохтіла ложкою, швидко сьорбаючи суп із гречкою.

– Дашо, ти мені даси в Інтернеті полазити? – Свєта підвела на Дашу свої хитрі оченята і зробила таку нещасну пику, що відмовити їй у проханні було просто неможливо.

– Куди я подінуся? Звичайно ж, дам. Знову листи писати будеш?

– Звідки ти знаєш?

– Здогадлива я, – усміхнулася Даша.

Даринка сіла за столик і почала ритися в книгах. Ще зі шкільних років вона завела грубий зошит у твердій обкладинці, на якій красувався безглуздий напис «Канцелярська книга». Даші більше подобався вміст цього зошита. Тут вона записувала улюблені вірші. З роками збірка росла і порожніх сторінок не залишилося. Нещодавно Даринці знову довелося купити зошит, тому що один вона вже списала, а на очі потрапляли цікаві твори нових авторів і залишалося ще багато непрочитаних віршів улюблених поетів. Даша знову купила точнісінько такий зошит, подумавши про те, що листи в ньому добре тримаються за надійну тверду обкладинку. «Збірка найкращих віршів» – підписала вона й одразу ж пошкодувала, що не написала слово «улюблених». Подумавши трохи, вона додала «№ 2» і внизу дописала «Дарина Шевченко». Зосталося тільки два неприємні слова «Канцелярська книга». Від них віяло якоюсь казенщиною і сухістю, до того ж, на думку Даші, слово «канцелярія» давно вже себе пережило, залишивши тільки назву цієї книги і групу потрібних речей під назвою «канцелярські товари».

У Свєтки з’явилося нове захоплення. Вона просила у Даринки її ноутбук і, забравшись із ним на диван, листувалася з кимось. У такі хвилини вона не діставала Дашу своїм базіканням, а щось мовчки строчила, усміхалась, іноді сміялася, прочитавши повідомлення. Так було і зараз. Даша старанно виводила у своєму зошиті кожну букву, переписуючи рядки:

 
Ти, як зоряна ніч, холодна:
Холод в серці, холод в словах…
Як забути тебе сьогодні,
Щоб ніколи не забувать?![1]1
  Вірші П. Опанасенка.


[Закрыть]

 

Свєтка вже з півгодини мовчала, зайнята ноутбуком, а потім різко відклала його вбік і ляснула себе долонею по голові:

– От балда! Зовсім забула тобі розповісти!

– Що за новини у тебе цього разу? – байдуже запитала Даринка, роздратована тим, що зараз знову доведеться вислуховувати або казки про Веніаміна і його любов до неї, або чергові плітки з роботи.

– Другий день забуваю! Це ж треба!

– Розповідай, – зітхнула Даша і повернулася до подруги, відсунувши зошит.

– Два дні поспіль приходить до нас у клініку один незнайомець і запитує, кого б ти думала? Шевченко Дашу!

– Мене?!

– Саме так. Так це я двічі його бачила, а перед цим, відразу, як ти пішла на лікарняний, він, виявляється, приходив до Веніаміна і теж питав тебе.

– Навіщо я йому?

– Він нікому, навіть завідувачу, нічого не говорить. Сказав, що йому потрібна особисто ти.

– Спізнився якийсь журналіст?

– Ні, ні! – замахала руками Свєтка. – Він не схожий на них і просто не може бути ним.

– Звідки у тебе така впевненість?

– Якби з цього питання, то він би сказав прямо Веніамінові. Та й одягнений він як депутат у парламенті. Так, так, не смійся. Я навіть припустити не можу, скільки коштують його черевики, сорочка та автівка.

– Який він із себе?

– На вигляд йому близько сорока, плюс-мінус п’ять років, на скронях така гарна сивина, наче вибілені пасма волосся, борідка, вуса, високий, красивий і, видно відразу, інтелігент.

– Дивно, – сказала Даринка й задумалась. – Я такого не знаю. Може, хтось із колишніх пацієнтів?

– Тоді він би теж сказав про це і не робив із цього таємницю. Знаєш, Дашо, у нього якісь неприємності. Помітно, коли людина переживає, не спить, хвилюється, то все це накладає свій відбиток на обличчя. Ось він був увесь такий чистий, доглянутий, але втомлений і сумний. Мені здалося, що він чимось сильно переймається.

– І ти не дізналася чим? – в голосі дівчини прозвучала легка іронія.

– Він непохитний! Я його запросила до «сестринської», чайок там зробила нашвидкуруч, печенюшки, те-се, думаю, поговорю з ним у дружній атмосфері, він розкриється і хоч щось розповість.

– А він?

– Він попив мовчки чай, запитав, коли тебе можна побачити, подякував і пішов.

– А як його прізвище, як звати, ти дізналася?

– Я поставила запитання: «Як мені до вас звертатися?» А він: «Як хочете», – сказав і знову в одну точку втупився. Думає про щось своє, дуже неприємне, і мовчить наче риба.

– Дуже дивно, – Даринка знизала плечима. – Навіть і припустити не можу, хто б міг мене шукати. Але як ти могла забути мені про це розповісти?

– А що з того, якби розповіла? Завтра вийдеш на роботу і все дізнаєшся. Що зараз собі мізки поганим забивати? – сказала Свєтка і знову поставила ноутбук собі на коліна, вмить забувши про розмову.

…Даринка помітила незнайомця здалеку, коли вранці поспішала на роботу. Чоловік міцної статури з чорною барсеткою в руках нервово походжав по алеї клініки. Часом він смикав рукою свою невелику борідку, зупинявся, занурившись у якісь роздуми, потім знову крокував по доріжці. Вона пройшла повз, кинувши на нього побіжний погляд. Чоловік здригнувся, немов виринувши зі спогадів, і гукнув Дашу:

– Дівчино, можна вас на хвилинку?

Даринка завмерла на місці, і якесь невиразне передчуття неприємності, що зависла над нею, холодком проповзло по спині. Вона обернулась і зустрілася поглядом із красивими очима незнайомця. Гарними і дуже сумними.

– Ви Даша Шевченко?

– Я. А в чому річ? – Даша насторожилася.

– Мені конче треба з вами поговорити.

– Кажіть. У мене мало часу, і я можу запізнитися на роботу.

– Я почекаю.

– Вам доведеться довго, до вечора чекати.

– Я буду чекати вас тут, – твердо сказав чоловік. – Це дуже важливо.

– Ну, добре. Скільки вам знадобиться часу?

– Небагато. Не більш аніж півгодини.

– Тоді я вийду до вас, як тільки випаде вільна хвилинка.

– Так, так. Добре, – сказав чоловік якось неуважно.

Даринка прийняла зміну і, скучивши за своїми подругам по роботі, так захопилася, що геть-чисто забула про незнайомця. Тільки коли дівчата запропонували сходити попити чаю, згадала про людину, яка хотіла з нею поговорити.

– Дівчата, сьогодні чай п’єте без мене, – сказала вона, – мені треба відлучитися на півгодинки. Якщо щось, то прикрийте мене.

– Це не до того чоловіка поспішаєш? – кивнула її колега Ліда в бік вікна.

Даша виглянула у вікно і побачила чоловіка, який досі її чекав. Він сидів під деревом шовковиці та палив.

– Можливо, – посміхнулася Даринка.

– А як же Льошик? Можна вже забирати?

– Тільки спробуй! – Даша погрозила їй кулаком.

Не поспішаючи, вона вийшла на вулицю. Була та прекрасна пора року, коли весна ще залишала по собі свої буйні яскраво-зелені фарби, змішані з ніжним, біло-рожевим кольором плодових дерев, ранкову свіжість і прохолоду, а літо ще не встигло все це забрати і спалити своїм гарячим промінням. У Даші було на душі радісно і ясно, наче перед цим не трапилося ніякої хвороби, сварки зі Світланою та шрамів на лобі й руках. Життя було прекрасне, і Даринка випромінювала щастя, як невидиму енергію. Її вже залишило невиразне передчуття тривоги, яке охопило її під час першої зустрічі з незнайомцем. Їй хотілося обійняти весь світ і закричати: «Люди! Все добре! Живіть і радійте життю!»

«Щось я замріялася», – подумала Даша, підходячи до чоловіка.

Він викинув недопалену цигарку і жестом запросив її сісти. Даринка сіла за столик навпроти незнайомця.

– Ви Даша? – ще раз запитав він.

– Так.

– Ви намагалися врятувати мого сина Антона… Тоді, у тій аварії.

Даша здогадалася, що це був батько загиблого молодого хлопця.

– Даруйте, але я зробила все, що було можна… – Даринка відчула себе трішки винуватою перед батьком загиблого молодика і нервово зібгала пелену халата. – Повірте, у вашого сина… Він не мав шансів… Жодних.

– Розкажіть, як він помер, – попросив чоловік, і було помітно, як важко йому дається кожне слово.

– Пробачте, як вас… Як мені до вас звертатися?

– Так, я забув відрекомендуватися. Георгій Арсентійович.

– У нього були травми, несумісні з життям. Він не встиг зрозуміти, що з ним сталося, й відчути біль, – вона сказала те, що хотів почути вбитий горем батько. – Пульс був ледве чутний ще кілька хвилин. Георгію Арсентійовичу, якби можна було хоч чимось йому допомогти, я б це зробила.

– Ви надавали йому допомогу?

– Так, я передусім намагалася допомогти вашому синові, але… Вибачте, мені дуже шкода.

– Спасибі вам, Дашо, що хотіли йому допомогти. Це був мій єдиний син.

Чоловік дістав сигарету з пачки «Мальборо» і, чиркнувши запальничкою, затягнувся димом.

– Я прийшов не звинувачувати вас у тому, що трапилося. Сталося те, що мало статися рано чи пізно. І в смерті Антона винен лише я. – Георгій Арсентійович важко зітхнув, глибоко затягнувся димом і додав: – Це мій хрест, який мені доведеться нести все життя.

– Аварія – це випадковість. Не звинувачуйте себе.

– Ні, Дашо, це наслідок моєї помилки. Антон був моїм єдиним і улюбленим сином. Я не помітив, коли він перетнув межу вседозволеності і став на слизьку доріжку. Мені треба було відразу його зупинити, а я закривав очі й не хотів вірити, що Антон, мій улюблений Антоша, у якого було всього вдосталь, став наркозалежним. Знаєте, Дашо, я думав, що через це проходить уся нинішня молодь. Їм кортить гострих відчуттів, випробувати щось нове, незвідане. Я вважав, що, давши синові повну свободу і купу грошей, забезпечую цим йому право вибору, не принижуючи його людської гідності. Можете уявити, я був упевнений, що Антон, спробувавши цю гидоту, відійде від неї, зробить правильний вибір. Але я глибоко помилився.

Чоловік замовк, і Даринка не зронила ні слова. Вона розуміла, як зараз важко батькові, який втратив сина, і вирішила дати йому можливість виговоритися.

– Антон став наркоманом, кинув навчання в інституті. Я знав, але все чекав, доки він сам схаменеться… Останнім часом я вирішив допомогти йому вилікуватися… Пізно. Було вже пізно.

– Тепер уже нічого не змінити. Нехай у вашій пам’яті він залишиться таким, яким був раніше.

– Я був убитий, просто розчавлений, як муха. Після похорону я залишив на час справи на управителя і спробував привести свої почуття до ладу. Тільки нещодавно я знову почав читати газети й дивитися новини по телевізору. Тоді я дізнався, що ви рятували людей… Там, у тумані, де загинув мій Антон… Я дізнався про вас і про клініку, де ви працюєте. Так я знайшов вас, Даринко.

Даша не знайшлася, що сказати, і ніяково опустила очі.

– Мені було приємно дізнатися, що ви, незнайома людина, намагалися його врятувати.

– Я виконувала свої обов’язки медсестри, – тихо мовила Даринка.

– Ви були поранені, коли надавали допомогу моєму синові?

– Ну, так. Небагато.

– У вас на руках шрами.

– І на лобі, – посміхнулася Даша й відгорнула руками вбік пишний чубчик, оголивши глибоку западину шраму.

– Пробачте, Дашо, але мені треба поставити вам особисте питання.

– Будь ласка.

– Я так розумію, що ви незаміжня, дітей теж поки нема.

– Так. Ще не одружена, але збираюся.

Георгій Арсентійович явно занервував, і Даша знову насторожилася.

– Дізнавшись про вас, я відразу ж приїхав сюди, але мені сказали, що ви на лікарняному, – раптово швидко заговорив Георгій Арсентійович, ніби боячись, що не встигне сказати щось дуже важливе. Не встигне або вже не зможе. – Тепер я мушу сказати вам найголовніше… Справа в тому, що в Антона був… у нього… він був хворий на СНІД. Зачекайте! Мовчіть і не перебивайте мене! Мені дуже важко про це говорити, але я хвилююся за вас. Вам треба здати аналізи на СНІД, і чим швидше, тим краще. Я хочу переконатися, що ви через кров не заразилися…

Даринці земля пішла з-під ніг, і в голові так зашуміло, немов її вдарила блискавка. Вона не чула більше слів, і світ, який вона зовсім недавно так любила, став розпливатися перед очима, перетворюючись на темну, непрозору пляму, що швидко збільшувалася.

З великими труднощами Даша зуміла глибоко вдихнути і запитала:

– Ви… впевнені… у цьому?

– На жаль, так, – відповів чоловік і низько опустив голову. – Дашо, це не означає, що ви обов’язково інфікувалися. Просто вам треба перевіритися, здати аналізи й переконатися, що у вас усе добре.

– Ідіть, – видихнула Даринка.

– Я… я хотів би…

– Ідіть і не з’являйтеся тут більше ніколи, – сказала Даша сухо, без єдиної емоції в голосі.

– Може, вам знадобиться моя допомога. Я міг би… – чоловік простягнув їй візитівку.

– Не знадобиться, – глухо промовила Даринка і викинула візитівку в урну.

Вона важко підвелася, бо тіло було налите свинцем і, не прощаючись, пішла до будівлі. Георгій Арсентійович провів поглядом худеньку фігурку дівчини в білому халаті. Від того, що він знайшов Дашу і розповів правду про сина, йому не стало легше. Він зрозумів, що тепер йому жити буде ще важче, ніж було досі.

Розділ 16

Даринка механічно виконувала всю роботу, занурившись у роздуми. Трохи позбувшись стресу, вона знову знайшла можливість думати й аналізувати. Тепер, розкладаючи таблетки по ланочках із прізвищами хворих, вона розуміла, що треба бути вкрай уважною і не припуститися помилки. Даша думала про те, що її нерозсудливість під час надання допомоги потерпілим в аварії можна розцінити як помилку. Але як тоді вона могла діяти інакше, щоб не припуститися цієї помилки? Шукати медичні рукавички, щоб затиснути вирвану артерію на шиї молодої людини, з якої фонтаном била кров? Безглуздо. Залишити немовля без штучного дихання, якщо його душили спазми і кожен його вдих міг виявитись останнім? Ні, вона не могла вчинити по-іншому, бо тоді не змогла б жити спокійно все подальше життя.

Прокрутивши в пам’яті події того фатального ранку з самого початку аварії до моменту, коли вона сама знепритомніла, Даринка ще раз переконалася, що зробила все правильно. А те, що Антон був хворий на СНІД, іще нічого не означає. Даша могла підхопити інфекцію або ж її уникнути. Дівчина подумала про те, що з дитинства вона мало хворіла, рідко застуджувалась і примудрялася приходити до школи навіть тоді, коли всі хворіли, а учнів сиділо за партами п’ятеро з двадцяти п’яти.

«Значить, у мене гарний імунітет, – зробила для себе втішний висновок Даша. – А це означає, що маю багато шансів не підхопити ВІЛ».

Трохи втішившись такою думкою, Даринка все-таки стала міркувати про те, що треба перевіритися. «Береженого Бог береже», – згадала вона, як любила повторювати її бабуся, і вирішила: «Тепер треба поговорити зі Свєткою, яка підробляє в лабораторії клініки».

Вдень обидві дівчини працювали переважно на прийомах хворих у кабінетах лікарів, а в інші зміни йшли то на чергування в стаціонар, то на виклики до «швидкої», то в лабораторію, як Світлана. Деякий час Дашу мучили сумніви, чи варто довіряти подрузі, але це тривало недовго. Вони завжди довіряли одна одній свої маленькі таємниці, й до цього часу Свєтка, незважаючи на всі свої вади, ніде не розпускала язика. Та й кому Даша могла ще довіритися? «Свєтка добра, – думала Даша, даючи кабінетові лад. Хоч що траплялося, вона завжди була зі мною поряд. Мабуть, вона мені, як сестра».

Світлана була ще в лабораторії.

– Ти сьогодні в ніч залишаєшся чергувати? – запитала Даринка, входячи до приміщення, що сяяло білим кахлем на стінах.

– На «швидкій» нікому чергувати. Будемо ніч кататися. А що робити? Гроші зайвими не бувають.

– Веніамін перестав спонсорувати? – нерозумно пожартувала Даша, і тут-таки їй стало незручно за свій жарт.

– Можна було б і більше давати, – сказала Світлана. – А ти чому не йдеш додому? Сніданок на столі – твій клопіт. Не забула?

– Пам’ятаю, – відповіла Даринка і сіла на стілець. – Утомилась я, не знаю чому.

– Ці хворі доведуть до того, що з ніг звалитися можна. Кожен день стабільно знайдеться одна людина, якій обов’язково щось не так. Їх нам Бог за статутом приписав, чи що?

– Свєтику, ти не думала про те, що ми з тобою, як дві рідні сестри?

– Не думала, але знаю. А що тут дивного? Виросли разом, живемо разом, – і додала: – Поки що.

– Так, поки що, – промовила задумливо Даринка. – Рано чи пізно нам доведеться жити нарізно. Ми будемо з тобою спілкуватись і далі?

– А ти хіба проти? Хто у нас тут є з рідних? Нікого. А ми з тобою, начебто, як родичі вже.

– Народимо дітей, будемо одна в одної їх хрестити, станемо рідними по закону і перед Богом.

– Є пропозиція, – сказала Світлана, замикаючи на ключ шафку. – Хто перший народить, той бере хрещеною іншу!

– Чудово!

– Ну, ти ж не за цим прийшла, Дашуню. Я ж бачу, що тобі треба мені або щось розповісти, або попросити. Скажу відразу, що завтра я не буду готувати сніданок, хоч як би ти мене вмовляла. Про решту можеш просити.

Світлана сіла навпроти подруги і подумала, що та зараз попросить її офіційно бути на весіллі дружкою нареченої. Про це вони ще не говорили, але й так було зрозуміло, що в Даші ближче від Свєти подруг не було. Але те, що вона почула, змусило Свєтку заклякнути на місці.

– Зроби мені аналізи, щоб ніхто не знав, – попросила Даринка. – На СНІД. Зможеш?

– З-з-можу, – затинаючись, сказала Світлана.

– Тоді зроби їх зараз. Чим швидше я заспокоюся, тим краще. Я впевнена на дев’яносто і дев’ять десятих відсотка, що вони будуть хорошими.

– Це щоб ніхто не знав? – пошепки, ніби хтось може підслухати їхню розмову, запитала Свєта.

– Саме собою зрозуміло, подружко. Та що ти така кисла, ніби не я, а ти обстежуєшся?

– Страшно якось стало.

– Ти ж медик, Свєто, і кожен день стикаєшся з людьми, у яких різні діагнози. Ти ж не трясешся так?

– Це інше. Ця хвороба… Вона дуже небезпечна.

– Знаю. Але сподіваюся, що вона мене не торкнулася. Розкажи краще, що в тебе нового, – попросила Даринка, доки Світлана відмикала шафки з пробірками.

– Днями їдемо з Веніаміном на турбазу. Так, трохи відпочити, днів на два-три. Хочеться засмагнути, в річці похлюпатися, шашличок на природі й таке інше.

– А як же я дізнаюся результати аналізів? Раптом вони потраплять у чужі руки?

– Не кіпішуй. Я дочекаюся результатів і тоді поїду.

– Спасибі тобі, Свєтику. Ти – справжній друг.

…Даринка була вдома, коли їй зателефонувала з роботи Свєтка.

– Дашо, ми їдемо сьогодні на турбазу, – повідомила вона зовсім без оптимізму.

– Ти заїдеш додому за речами?

– Ні. Я їх узяла із собою, коли йшла на зміну.

– А як же… те, про що ми домовлялися?

– Дашо, – одним подихом випалила Свєтка, – у тебе результат позитивний.

– Не зрозуміла, – сказала Даринка, вирішивши, що подруга помилилися. – Повтори, будь ласка.

– У тебе СНІД, – пролунало у слухавці, як суворий вирок прокурора. – Але можна ще раз спробувати здати аналізи, повторно…

Свєтка ще щось говорила, але по тілу Даринки миттєво пробігли неприємні мурахи, у голові загуло, а душа вмить наповнилася крижаним страхом. Ще не повністю збагнувши те, що трапилося, Даша впала в стан напівзабуття. Її тіло, скуте страхом по руках і ногах, відмовлялося рухатись, і вона звалилася на підлогу. Ще довго вона лежала, не до кінця усвідомлюючи, що вирок уже винесено і підступна хвороба схопила її в свої цупкі сталеві обійми.


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю