355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Василь Базів » Кінець світу. Том 2. Пiсля… » Текст книги (страница 7)
Кінець світу. Том 2. Пiсля…
  • Текст добавлен: 8 сентября 2016, 21:26

Текст книги "Кінець світу. Том 2. Пiсля…"


Автор книги: Василь Базів



сообщить о нарушении

Текущая страница: 7 (всего у книги 21 страниц) [доступный отрывок для чтения: 8 страниц]

ЧИ КОРОВА ДЕМОКРАТІЇ СВЯЩЕННА?

Незважаючи на те, що наочніше проявляється схильність людства йти руйнівним шляхом, йти шляхом через зіткнення до знищення, можна погодитись із прихильниками діалогу в тому, що воно, людство, все–таки ще не зробило остаточний вибір і з роздоріжжя не зрушило у тому чи іншому напрямі.

Вельми гуманістично й оптимістично розглядати «сам процес глобалізації як результат творчого діалогу світових цивілізацій» і шукати глобальний консенсус саме у діалозі (а в інший спосіб консенсусу не знаходять).

Феномен діалогу – це, перш за все, однозначне заперечення уніфікації і єдиномислія.

У цивілізаційному сенсі діалог виступає як перехід від дуального самовираження культур до їхньої зростаючої множинності. Це відбувається у формі реалізації дискурсу між суб’єктами, що є сторонами роздвоєного, але двоєдиного мислительного освоєння дійсності.

Дуальна опозиція як форма існування людського мислення освоєна людиною з древніх часів. Феномен дуальних конструкцій ґрунтується на амбівалентності – на взаємопроникненні полюсів дуальної опозиції, на їхній тотожності і протилежності водночас. Центральним у цьому є розуміння діалогу як чину, який не допускає редукції культури одного полюса при нівелюванні іншого.

Сенс дуальної опозиції в тому, що будь–яка цінність перебуває в напруженому полі суб’єкта між двома полюсами, що відкриває можливість для цього суб’єкта у ході діалогу формувати нові смисли.

Однак на цьому рятівному шляху належить скласти неймовірно важкий іспит – на мистецтво діалогу. Складність іспиту полягає у простому, доступному і водночас, на жаль, часто недосяжному для цивілізаційних адептів, оскільки «мистецтво політики у діалозі цивілізацій – це мистецтво прориву у ціннісний вимір іншої культури, де політикові потрібна особлива методологія – методологія інтерпретації».

Нездатність скласти цей іспит навіть топ–менеджерами глобального розвитку призводить до того, що фраза пастиря понадмільярдної пастви – Папи Римського, причому фраза навіть не власного виплоду, а з візантійських часів, викликає шквал цивілізаційного обурення майже мільярда іншої цивілізації.

Чи може король Йорданії чи Саудівської Аравії, які стоять у першому ряду діалогу між цими мільярдами, пояснити своїм цивілізаційним арміям, що карикатура у датській газеті – це дрібниця, на яку не варто звертати увагу? Насправді це той випадок, коли уже не ленінська «іскра» здатна запалити полум’я глобального масштабу із технологією ненависті куди сильнішою, ніж єднальний пролетарський клич комісарів всесвітньої революції початку минулого століття.

Чому начебто всеперемагаючий лібералізм, світове торжество якого так похапцем проголосив Фукуяма (він уже покаявся і забрав свої слова назад, навіть не пробуючи перефразувати Галілео Галілея «А все–таки він, лібералізм, переміг!»), чому оспівана і канонізована однією із цивілізацій демократія так осоружно відкидається іншими, чому цілком гуманістичний світовий похід за демократизацію (услід невдалій комунізації) терпить крах, чому так по–різному інтерпретується на сакральному рівні найсолодший стан душі – стан її осягнення свободи? А тому, що бракує, а то й немає отого «мистецтва інтерпретації», здатності стати на іншу точку зору, з якої не видно осяяних фасадів, а лише сіють мряку холодні тили універсального, а тому сумнівного доктринерства.

Варто прислухатися також цивілізаційно невизначеній Україні до твердження одного із лідерів руху за «азіатські цінності», колишнього прем’єр–міністра Сінгапуру (міста–країни етнічних китайців) Лі Куан Ю, що «передумови, необхідні для здорового функціонування демократії, такі як громадянське суспільство та освічений електорат, відсутні поза межами розвинутого світу».

Чи забезпечені ці умови в Україні? У зв’язку із відсутністю «освіченого електорату» той, що є, обирає собі подібних – за Франком, «ошуканців і дурнів».

Апологетам «експорту демократії» треба знати, що жодна із цивілізаційних альтернатив набору цінностей не є морально вищою. Тільки на такій компромісній платформі можливий діалог цивілізацій з метою уникнення їхнього зіткнення.

Через брак «мистецтва інтерпретації» діалог перетворюється на диктат, добра воля – на насильство, у результаті чого благі наміри мостять дорогу у відомому напрямі, як це вже було зовсім недавно із черговою, червоною спробою спровадити людство у комуністичний рай. Так невміле мистецтво діалогу неминуче призводить до зіткнення, і у цьому найглибша діалектика нашої розтривоженої, розіпнутої на восьми цивілізаційних вітрах доби. Тому всім нам сущим належить прислухатися до категоричного заповіту Арнольда Тойнбі: «Людство, очевидно, повинно вибрати одне із двох: здійснити самогубство або навчитися жити як одна сім’я».

WEST AND REST

Захід і решта – ця формула колективного портрета людства із королем посередині англійською звучить милозвучно. Але до гармонії, яку передають ці звуки, надто далеко.

Пік могутності західної цивілізації у територіальному вимірі припадає на 1920 рік, коли вона володіла половиною земної суші – 25,5 мільйона квадратних миль. На кінець століття ця «шагренева шкіра» Заходу скоротилася удвічі – Європа повернулася у свої давні, континентальні межі, а також зберегла Північну Америку, Австралію і Нову Зеландію.

Це дворазове скорочення християнської цивілізації відбувалося синхронно із більш ніж п’ятиразовою територіальною експансією ісламської цивілізації. Територія мусульманських держав зросла із 1,8 до 11 мільйонів квадратних миль.

Аналогічна картина спостерігається і в демографічному вимірі. Якщо у тому ж піковому 1920 році Захід управляв 48 відсотками земного населення, то вже у 1993 році його населення становило не більш ніж 13 відсотків. Через сто років після злету – у 2020–му – Заходу прогнозується не більш ніж 10 відсотків. Вийде столітній ювілей, ознаменований п’ятиразовим падінням.

Територія цивілізацій

(у відсотках до світової)


Рік 1900 1920 1971 1993
Західна38,748,524,424,2
Африканська0,30,88,810,8
Китайська8,27,57,57,5
Індуська0,10,12,52,4
Японська0,30,50,30,3
Ісламська6,83,517,521,1
Православна16,619,519,713,7

Населення цивілізацій

(у тисячах чоловік)


Китайська1 340 900Латиноамериканська507 500
Ісламська927 600Африканська329 100
Індуська915 800Православна261 300
Західна805 400Японська124 700

Частка населення цивілізацій до світового

(у відсотках)


Рік 1900 1995 2010 2025
Західна44,313,111,510,1
Африканська0,49,511,714,4
Китайська19,32422,321
Індуська0,316,417,116,9
Ісламська4,215,917,919,2
Японська3,52,21,81,5
Латиноамериканська3,29,310,39,2
Православна16,33,522,8

Стрижнем будь–якої не лише нації, а культури чи цивілізації, є мова. Саме мова є тим кодом людської спільноти, яким вона цементується і за яким вона посилає імпульси іншим спільнотам. Саме у мові закладено матрицю цивілізаційної ідентичності. Оскільки мова – це спосіб мислення, сприйняття і відображення дійсності, вона фіксує цивілізаційну гетерогенність людства, яке ніколи не розмовляло і ніколи не буде розмовляти однією мовою. А значить, ніколи не буде одноманітним, однополюсним і глобалізованим на найглибшому цивілізаційному рівні.

На багатстві сучасного «Вавилона» жодним чином не відбивається уніфікація, універсалізація, яка характерна для будь–яких інших сфер глобальної епохи. Навпаки, частка людства, яке розмовляє п’ятьма найпоширенішими мовами світу, зменшилася у розрізі середини і кінця минулого століття на 20 відсотків, і тенденція ця продовжується.

Щодо претензій глобалістів на піднесення у ранг світової мови англійської чи створення нової мови міжнародного вжитку, варто нагадати про прецеденти таких спроб у минулому. Адже спокуса звести мовне розмаїття до одиниці просто переслідує конструкторів майбутнього у всі часи.

Створення нової мови для всіх націй і цивілізацій сягає щонайменше у XVII століття. Першими цим зайнялися відомі мислителі Томмазо Кампанелла та Ян Каменський, але їхні потуги виявилися марними. Відтак їхніми послідовниками стали такі найсвітліші уми свого часу, як Френсіс Бекон, Рене Декарт, Готфрід Лейбніц, Ісаак Ньютон. Російська імператриця Катерина ІІ навіть створила спеціальну комісію із провідних науковців різних профілів, яка працювала під безпосереднім керівництвом імператриці над створенням єдиної загальнолюдської мови.

Відтак продовжувачами названих історично–наукових фігур стали творці першої хвилі «червоної» глобалізації, які у 1867 році на другому конгресі першого Інтернаціоналу прийняли резолюцію про створення спільної мови для братства націй.

Далі був француз Сюдр із його мовою «сольфасоль» (на основі семи нот), мови «ідо», «оджуванто», «новіаль», «інтерлінгва», «воляпюк», есперанто поляка Земенгофа та багато інших невдалих спроб одноосібного, штучного втручання у сферу найтоншої матерії, якою є цивілізація.

Серед понад 300 мов, які сьогодні є в користуванні 7 мільярдів, абсолютним лідером була і залишається китайська. Падає у вжитку як мова перша – англійська та російська.

Носії найпоширеніших мов світу

(у відсотках до світового населення)


Мова 1958 1970 1980 1992
Арабська2,72,93,33,5
Бенгальська2,72,93,23,2
Англійська9,89,18,77,6
Хінді5,215,35,36,4
Китайська15,616,615,815,2
Російська5,55,66,04,9
Іспанська5,05,25,56,1

Аналогічна ситуація і з релігійним розкладом на планеті. І тут спостерігається той самий парадокс, що й з мовами: із поглибленням глобалізації релігійні відмінності зростають. Водночас не менше, ніж мова, визначальною у розподілі цивілізацій виступає релігійна приналежність.

Тут так само існує абсолютний лідер, становищу якого ніщо не загрожує в середній чи віддаленій перспективі. Частка західного християнства із його серцевиною – майже мільярдним католицизмом – коливається навколо 30–відсоткової позначки.

Найбільша динаміка у графі «невіруючі» відображає не так планетарні, як внутрішньоцивілізаційні процеси, а практично за межі території Китайської Народної Республіки не виходять.

Найдинамічніше зростає світова релігія – іслам, здобутком якого стало те, що на кінець ХХ століття на планеті кожен п’ятий – мусульманин, хоча на початку століття таким був тільки кожен десятий.

Не варто накладати цю динаміку на динаміку народонаселення, з якою релігійні тренди співпадають лише частково. Зростання провідних релігій – християнства та ісламу – мотивується їхньою духовною активністю. Адже приріст обох значною мірою відбувався за рахунок Африки.

Християнство відчутно поповнилось також за рахунок багатомільйонної Південної Кореї. Як пише Хантінгтон, «ні Адам Сміт, ні Томас Джефферсон не можуть відповідати психологічним, емоційним, моральним і соціальним запитам випускників середньої школи у першому поколінні. Ісус Христос теж може не відповідати їм, але у нього шансів значно більше».

Незважаючи на те, що вже у 2025 році прогнозується зміна релігійного лідера, оскільки за рахунок зростання народонаселення мусульманство обжене християнство, обидві ці світові релігії як сьогодні, так і в майбутньому складатимуть половину людства. Незважаючи на існуючий політичний антагонізм, не треба забувати, що вони, разом із нечисленним, але винятково впливовим іудаїзмом, вважають спільним для себе Старий Заповіт Біблії.

Динаміка релігійного складу людства у ХХ столітті

(у відсотках)


Релігії 1900 1970 1980 1985 2000
Західне християнство26,930,630,029,729,9
Православне християнство7,53,12,82,72,4
Мусульманство12,415,316,517,119,2
Невіруючі0,215,016,416,917,1
Індуїзм12,512,813,313,513,7
Буддизм7,86,46,36,25,7
Китайські народні релігії23,55,94,53,92,5
Племінні вірування6,62,42,11,91,6
Атеїсти0,04,64,54,44,2

Коли мова йде про історичну ретроспективу світової економіки, то варто нагадати, що гегемонія Заходу сягає не далі ХІХ століття, а до того одну третину переробної промисловості на планеті виробляв Китай. Так що усе повертається на круги своя, повертається лідер, а не випливає на поверхню аутсайдер.

Досягнувши у 1928 році піку промислового виробництва – майже 85 відсотків від світового, Захід хоч і збавив темпи, але дистанція від решти світу залишається нездоланною у найближчій перспективі.

Однак тенденції свідчать про хоч і повільний, та стійкий процес вирівнювання. Якщо наприкінці століття п’ять найсильніших на планеті економік були європейськими плюс Японія, то вже у 2020 році перша п’ятірка буде сформована із представників п’яти різних цивілізацій. Не позбавлена логіки гіпотеза, що 200–літнє економічне панування Заходу наближається до завершення, і ситуація на середину ХХІ століття нагадуватиме ситуацію, яка мала місце у 1800 році.

ВВП цивілізацій до світового ВВП

(у відсотках)


Рік 1950 1970 1980 1992
Західна64,153,448,648,9
Африканська0,21,722,1
Китайська3,34,26,410
Індуська3,832,73,5
Ісламська2,94,66,311
Японська3,17,88,58
Латиноамериканська5,66,27,78,3
Православна1617,416,46,2

Друге тисячоліття людство завершує із 25–мільйонною армією. Водночас відбувається також завершення епохи, коли «жива сила» мала визначальне значення. Тепер вирішальне слово – за «технікою» – за технологічним оснащенням і фінансовим забезпеченням.

Фінал протистояння біполярної епохи докорінно перекроїв військову карту світу, хоча загальні тенденції ті ж, що і в інших аспектах. Якщо, приміром, країни НАТО оборонні витрати протягом 80–90 років скоротили на 10 відсотків, то за цей же період країни Східної Азії збільшили їх на 50 відсотків.

Окрім постійного розширення ядерного клубу, з якого вийшла тільки одна держава – Україна, варто звернути увагу на розширення зони агресії й за іншими видами озброєнь. Останнім часом кількість країн третього світу, які виробляють винищувачі, збільшилась від однієї до восьми, танки – від однієї до шести, вертольоти – від однієї до шести, тактичні ракети – з нуля до семи.

«Захід Заходу» – до цього імперативу найчастіше вдаються дослідники, окреслюючи тренди світового розвитку. За Хантінгтоном, західна цивілізація до 2020 року контролюватиме 24 відсотки світової території замість 80 сто років тому, 10 відсотків населення замість 48 %, 30 відсотків світової економіки замість 70 %, 10 відсотків військовослужбовців замість 45 % між світовими війнами.

Військовий потенціал цивілізацій

(у відсотках до світової армії)


Рік 1900 1920 1970 1991
Усього у світі (тис. чол.)10 086864523 99125 797
Західна43,748,526,821,1
Африканська1,63,82,13,4
Китайська1017,424,725,7
Індуська0,40,46,64,8
Ісламська16,73,610,420
Японська1,82,90,31
Латиноамериканська9,410,246,3
Православна16,612,825,114,3

ЧАС ДРАКОНА

Історія епохи Модерну, принаймні останні століття, які збережені як у рукотворній матеріальній пам’яті, так і в живій пам’яті сущого покоління, отримала персоніфіковану мітку тої нації, яка на столітній дистанції була першою – не просто мала найвищі досягнення у територіальній експансії, що була виразником креативної сили дійової особи історії, а слугувала локомотивом вселюдського прогресу.

Загальноприйнято XVIII століття вважати таким, що належить Франції, XIX – Великій Британії, XX – США. Чиїм буде вік XXI, який водночас відкриває рахунок нового, третього, тисячоліття?

Все частіше і невблаганніше століття, що лише відлічує свої перші роки, сценаристи світового розвою віддають Китаю.

Вчорашній аутсайдер, який протягом п’ятьох століть, відбиваючись від ближніх і далеких експансіоністів, у безперервних «опіумних» війнах завоював своє право на існування, слугуючи швидше суб’єктом, а не об’єктом міжнародних відносин. Відтак – азійський мільярдний послідовник марксистсько–ленінського експерименту соціальної інженерії, що заплатив за участь у ньому сотні мільйонів невинних жертв тоталітаризму. Врешті, чи не єдиний на сьогоднішній день релікт почилої у Бозі світової системи соціалізму на чолі з комуністичною імперією СРСР, яка програла третю світову «холодну війну» світовій системі капіталізму на чолі з ліберальною імперією США.

І все ж, незважаючи на таку «об’єктивку» новітньої історії, аж ніяк не увінчану лаврами історичних перемог, світова суспільна думка все дружніше приходить до обопільного висновку: Китай – ось та нація, яка не тільки диктуватиме земну суспільно–політичну моду, а володітиме глобальним впливом. Вона витворює такого державного геополітичного гравця, який стане у традиційний ряд світових імперій – римської, османської, британської і нинішньої північноамериканської. Власне, останню з них – США – Китай покликаний замінити на планетарному престолі.

Парадигма світопорядку і світосистеми зводиться до трьох ланок – вчорашня пара наддержав біполярного світу США—СРСР, сьогоднішня одноосібна наддержава однополярного світу США, відтак знову біполярність, але США—Китай, і врешті оновлена однополярність – Китай.

Ще на початку минулого століття залишилося практично непоміченим передбачення найвидатнішого дослідника надр людської сутності та рушійних сил історичного поступу Карла Юнга, який попереджав Старий і Новий Світ про експансію, що насувається зі Сходу.

Додамо лише: це експансія наймогутнішого виду – експансія волі, що забезпечує вирішальне для перемоги – перехоплення історичної ініціативи. В той час як ми перевертаємо догори дном матеріальний світ на Заході нашими технічними досягненнями, Схід зі своїми вищими психічними навиками виводить нас із рівноваги і схиляє до своїх стіп. «Ми ніяк не збагнемо того, що, завойовуючи Схід ззовні, ми дозволяємо йому все міцніше схоплювати нас зсередини», – пише російський китаїст М. Єрмаков.

У доповіді Національної розвідувальної ради США «Контури світового майбутнього» сказано: «Більшість прогнозів вказує на те, що до 2020 року валовий національний продукт (ВНП) Китаю перевищить ВНП усіх розвинутих країн Заходу».

З. Бжезінський, який загалом скептично ставиться до загроз американському економічному лідерству, у своєму науковому бестселері «Велика шахівниця» змушений визнати: «Протягом двох десятиліть Китай стане світовою державою, рівною Сполученим Штатам і Європі. До цього часу за показниками ВВП він може значно перегнати Японію, а Росію він уже тепер значно випереджає... Ще більше зміцнивши свої позиції завдяки приєднанню Гонконгу і Макао і, можливо, в кінцевому підсумку завдяки політичному підпорядкуванню Тайваню, Великий Китай перетвориться не тільки на панівну країну Далекого Сходу, а й на світову державу першого рангу».

Треба сказати, що хвалені пророцтва Бжезінського, що походить із райцентру Жовква на Львівщині, виявилися не надто кваліфікованими: на друге місце після США Китай вийшов уже у 2011 році!

На Міжнародному семінарі у Ріо–де–Жанейро у 2005 році «Стратегічні та економічні наслідки китайського піднесення» провідними експертами світу було зроблено одностайне резюме, що китайська економічна експансія буде продовжуватися найближчими роками і призведе вже у першій половині ХХІ століття до того, що Китай витіснить США із місця провідної світової держави.

Передбачаючи американське падіння, консультант Всесвітнього банку і Міжнародного валютного фонду професор Я. Куглер вважає, що «історія Англії і США нагадує частково те, що сталося колись із Францією, Венецією, монгольською державою, Римом і Древньою Грецією».

На згаданому науковому форумі глибокий аналіз міжнародних відносин останніх століть дав змогу зробити висновок, що жодна країна у світовій історії:

1) не демонструвала такого стійкого економічного зростання;

2) такими високими темпами;

3) протягом такого тривалого часу.

Йдеться про щорічне зростання ВВП в середньому майже на 10 відсотків починаючи з 1978 року.

Відповідаючи на запитання «Чи скоро настане на Землі “ера Дракона”?», винесене у заголовок своєї публікації, грузинський дослідник О. Кеделашвілі пише: «Народна економіка Пекіна за своєю купівельною спроможністю уже залишила позаду такі країни, як Японія і Німеччина і стала віце–наддержавою світу. Загалом, виходячи із масштабного економічного прогресу Китаю, він щонайпізніше до 2040 року стане державою номер один у світі, і його економіка значно випередить можливості США».

Можна без перебільшення сказати, що розгадка «китайського дива» стала головним об’єктом дослідження для світової інтелектуальної еліти. Мені також китайські друзі дають можливість щороку відвідувати їхню країну в наукових цілях.

У сучасну китаїстику роблять свій внесок політологи, економісти, фінансисти, історики, психологи. Вона перетворюється на ядро міждисциплінарної й універсальної науки глобалістики, яка змушена визнати, що, незважаючи на політичний консерватизм і державно–цивілізаційний ізоляціонізм, Китай є не тільки неповторним витвором глобалізації, а й її таким же унікальним рушієм.

«Зачарована на Захід» Україна з притаманною її політичному класу відсталістю, поверховістю і верхоглядством залишається повернутою спиною до Сходу з його найхарактернішим соціокультурним витвором – сучасним Китаєм.

Чи не єдиними повпредами стосунків двох країн є десятки тисяч українських «коробейників», які невтомно здійснюють між Києвом та Пекіном і Шанхаєм регулярні бізнес–рейси. Цей багатомільйонний середній клас не тільки знайшов у китайській економіці чи не єдиний засіб для існування і виживання, не тільки забезпечує масовий ринок України доступними товарами, а й цивілізаційно зближує свою країну з Піднебесною, прокладає міст між континентальним Роздоріжжям, яким є Україна, та великим Сходом, у який переміщається епіцентр світового розвитку.

Коли Китай завдяки народній економічній дипломатії присутній сьогодні у кожній українській сім’ї, для політиків і науковців він залишається «тера інкогніта», що катастрофічно дисонує із світовою суспільною думкою і політичною практикою.

Китайське питання для нинішнього українського правлячого класу стало ще одним яскравим індикатором його меншовартості й неадекватності. У масовій свідомості, особливо старшого покоління, не тільки живучими, а й єдиними залишаються стереотипи радянської пропаганди промарксистський ревізіонізм, великодержавний шовінізм та горезвісний культ особи невдячного Мао Цзедуна, що зазіхнув на острів Даманський.

Молодша плеяда рафінованих демократів, які піняться клятвами вірності західним цінностям та несамовито будують, як колись комунізм, Європу в Україні, Китаю уникають, бо «там комуністи при владі». А раптом їх, расових лібералів, хтось запідозрить у зв’язках із цими останніми марксистсько–ленінськими могіканами? Носії демократичного чистоплюйства виступають кровними і дуже послідовними спадкоємцями їхніх так само незламних предків, які ще недавно, не читаючи, засуджували Василя Стуса чи Бориса Пастернака.

Тепер ці адепти західних, «єдино правильних» цінностей так само, щонайменше, не помічають Китаю задля збереження демократичної цноти, хоча це насправді, особливо на фоні еліт провідних країн тої ж Європи, – банальний прояв хуторянства і такої ж тотальної на рідних пенатах світоглядної маргінальності.

Тому й немає в України східної, азійської, політики, як і загалом глобального мислення. Є лише туполобі єврозаклинання, які, услід за хоружівськими жерцями, без упину голосять до болю «вільні» в’язні олігархічного медіа–ярма.

Останніми роками автору неодноразово доводилося бувати у Китаї і пережити «синдром Колумба», відкриваючи для себе не просто ще одну країну на політичній мапі, а дотикаючись особисто до дивовижної глобальної галактики, яка сьогодні, може, як ніколи за її п’ятитисячолітнє державне існування, наблизилась до адекватності своєї назви – Піднебесна.

Чи справді стане це монолітне територіально–національне, майже півторамільярдне єдинодержавне плато – від Благовєщенська і майже до екватора, від азійського клона головного світового «буржуя» Нью–Йорка – Шанхая і до втаємниченого, сакрально–езотеричного Тибету – піднебессям у грядущому планетарному домі, який лише закладає перші цеглини на порозі нового міленіуму, що вимальовується незбагненним маревом у найсвітліших головах збентеженого тектонічними зсувами і вулканічними новаціями людства?

Якщо вже така настанова звучить звідусіль, з усіх берегів як Атлантики, так і Пацифіка, що епіцентр нового світу вкорінюється тут, що саме тут підноситься голова семимільярдного Дракона земної людності, то як не піддатися спокусі бодай спробувати схопити його за гриву пізнавальними щупальцями...


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю