355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Ярослав Яріш » Кровна мста » Текст книги (страница 8)
Кровна мста
  • Текст добавлен: 11 сентября 2016, 16:47

Текст книги "Кровна мста"


Автор книги: Ярослав Яріш



сообщить о нарушении

Текущая страница: 8 (всего у книги 21 страниц) [доступный отрывок для чтения: 8 страниц]

Лука

Підходив обід. Сонце припікало, густо обливаючи київську землю гарячим промінням. Все живе тікало й ховалося у холодку, але і там духота діставала, хапала за горло. Мимоволі кожен, обтираючи піт, поглядав на небо в надії побачити там хоч маленьку хмаринку, та небо було безжально-голубе.

Лука відчув бурю. Так же само душило там, на Хортиці. Небо було таким же ясним, коли чорні наїжачені хмари вискочили на обрій, наче дикі печеніги з Поля. Вони звідусіль оточили небо і стрімголов кинулися в атаку. Враз усе навкруги почорніло, сонце зникло, а натомість вдарив грім.

Тільки молодий сотник подумав про це, як західний вітер уже гнав велетенську чорну хмару, що хотіла захопити зненацька сонце і небо у свій полон. Розпечене сонце так легко не дасться – буде бій.

– Бу-бу-бух!!! – ніби на доказ стрельнула блискавка і прогримів грім.

Люди зітхнули з полегшенням – уже кілька днів просили у Бога дощу.

Поливши щедро київські пагорби та прицвяхувавши спеку разом із курявою до землі, буря, ніби й справді печенізька орда, розлетілася в різні боки й кудись щезла, залишивши русам їхнє сонце і небо.

Після дощу стало легше дихати. Мстиславові сли продовжували сидіти у грецькому домі, маючи вільний час до вечора. Вели розмову, тяжку розмову. Усі сиділи за столом, і тільки Турик став біля дверей і все виглядав надвір, чи не підкрадаються до них чужі вуха. Бурий і Сокол були вже з усіма – варяги їх відпустили. Невдахи-розвідники не поспішали розказувати боярину про свою пригоду, лише глипали на нього спідлоба. При самому вигляді Середича Сокол втягував голову у шию, боячись, що з боярина зараз почнуть бити громи і блискавиці.

– Ну, розказуйте, що накоїли, – на диво спокійно почав Середич.

Взявся розповідати Сокол:

– Робили все, як і велено було. Чорт приніс тих бугаїв, я й слова не встиг сказати, як він мені клепки вибив. Що ж мали чинити? Добре, що варяги прийшли, а то б уже Бурого голова на тичці стирчала та відганяла гайвороння з поля.

Середич уважно вислухав, тоді питає:

– Скажи, Бурий, а чого вони до вас полізли? Може, ти їм завинив що?

Скидалося на те, що боярин уже знав усю правду й воям не викрутитися.

– Воротичі – кровники мої, – похмуро відповів Бурий.

– Дурні невігласи! – просичав Середич. – Тепер Ярослав знає, що двоє із нашого сольства по Києву тинялися. Тивун від Ярослава приходив, мусив одвіт перед ним держати. Він вже усе знав: і про Воротичів, і про вас, і про мсту, і про сестру твою. А я стояв перед ним, ніби той глухар. Рече мені: «Ти, боярин, старший над своїм сольством, а не знаєш, де твої люди і що з ними». Чекайте, повернемося додому, я вам «спечу коровай»!

Вої опустили голови, виправдовуватися не хотіли.

– Хтось бачив, як ви ходили до Дашка?

– Пощо кому бачити, коли послух між нами, і так все розкаже! – прогарчав Бурий.

– Який послух, що ти мелеш?

– Кажу тобі, боярине, зрадник є. Ми ще добре поріг сестриного дому не переступили, а Воротичі вже прибігли. Наслав хтось, руку даю.

– Правда. Ми гадаємо, що то Вадимових рук справа, – підкинув і Сокол.

Вадим не сидів за столом, а тільки на лежанці, бажаючи бути подалі від тієї розмови. Почувши своє ім’я, враз стрепенувся.

– До чого тут Вадим? Він у наші справи не пхався. – Середич випередив купця, бо той уже рота відкрив, аби відповісти щось Соколові.

– Не пхався, та міг підслухати. На те й послух.

– Та чого ви причепилися, пес би вас лизав! Вадим постійно зі мною був, навіть коли до Ярослава ходили, то Волоса і Турика з ним лишали.

Середич замовк, думав. Вадим мовчки підвівся й вийшов надвір, аби не слухати образ і звинувачень. Вої не обзивалися – лиш би боярин не сварив більше. Щоби відвести розмову у другий бік, Сокол запитав:

– Як нам тепер до Дашка підійти, як поговорити з ним?

– Ніяк.

– А як же наказ княжий? – не второпав Сокол.

– Дашко нам уже не поможе, не скаже нічого.

– Чого це? Невже він забув дружбу із Мстиславом?

– Ні чорта він не забув. Морана забрала Дашка!

Дружинникам ніби заціпило.

– Невже вбили? Не думай, боярине, нема в тому вини нашої, ми до його двору непомітно підходили, ні з ким не говорили, нас ніхто не бачив, – враз заговорив Бурий.

– Це все він, послух проклятий, – додав Сокол. – І Дашка вбили, і Воротичів він наслав, і печеніги напали!

Середич насупив брови та раптом як гаркне:

– Досить вам! Не шукайте причини в другому, коли самі глупаки! Ні до чого тут Вадим! А печеніги, може, і самі напали, ми вже говорили про се. І коли б ви не були такими дундуками, то й Воротичі вас не знайшли би, так що прикусіть язики!

Сокол не здавався:

– А як же Дашко?

– Дашко напився меду на ловах, до нори вовчої поліз, а там вовченята були. От вовк і вовчиха напали на нього, перегризли горло. Доки загоничі прибігли – кров’ю стік.

Дружинників ніби у воду опустили.

– То, значить, його не вбили. А ми вже не знати що й подумали, – хмикнув Сокол.

Якийсь час сиділи мовчки.

– Про що тебе питали варяги, що ти їм сказав? – Середич поглянув на Бурого.

– Питали, що робилисьмо на Подолі, про Воротичів, про сестру. Я їм розказав, що то є мої кровні месники, що я до сестри приїхав, а вони напали на нас.

– Більше нічого?

– Питав, чи не послухи ми. Та то більше так, аби налякати…

Середич аж зубами заскреготів і плюнув собі під ноги. Він мовчав і важко дихав, аби заспокоїти свій гнів. Тоді запитав Сокола:

– А тебе вони також допитували?

– Нє, тільки Бурого.

Боярин поглянув на Бурого, і той ствердно кивнув. Знову запала мовчанка.

– Що нам тепер робити? – запитав Волос, якому набридла ця неприємна розмова.

– Нічого. Сьогодні гуляємо, узавтра додому вертаємо.

– А як же князь наш? – спитав Сокол.

Середич поглянув на нього вовком.

– А що ми можемо зробити? Скажемо, не бажає його брат на сіверському столі бачити. Нехай друге сольство висилає, може, від тих більше користі буде. Або нехай до Мурома іде. Ех, пропадай усе пропадом! Видно, дарма Мирослав із Вуєм голови свої положили.

На тім і стало. Лука за весь час розмови у неї не встрявав. Коли ж вона скінчилася – притулився до стіни і заплющив втомлено повіки.

Алани, що віками жили понад берегом Сурозького моря, уже давно були християнами. Старі розказували, що сам святий апостол Андрій, коли був у тих краях, дав їм віру, навчив молитися і Бога славити. Хозари немало примучували їх, але цей гордий народ зумів вижити і зберегти свою віру та свободу. Коли Святослав розбив хозар, рід Луки, як і багато інших, пішов під руку князя київського. Вони стали міцною опорою руських правителів у розбудові князівства Тмутараканського. Алани з русами мирно прижилися на цій землі.

Отець дав Луці добру освіту, лишив по собі статок немалий. Сам Лука дослужився у княжій дружині до сотника, мав чималу повагу серед тмутараканського воїнства. Найбільш за все дорожив своєю вірою, у побуті був невибагливий, багато думав, читав, постив і молився. Із коштовностей мав тільки дуже дорогу зброю, яку кували йому найліпші майстри, прикрасивши руків’я дивовижними узорами та дорогим камінням.

У Києві йому бувати ще не доводилося, і він досі був під враженням від руської стольниці. А ще церква Десятинна… Колись отець возив його ще малим у Царгород. Там велич, пиха, сила і краса божественна. Тут усього того менше, від того воно й ліпше… Тут більше світла, зелені, свобиди, і дихати в Києві легше. Та все одно найліпше – у Тмутаракані. Дасть Бог, Мстислав розбудує місто, церкву поставить… Там рідний степ, море і гори сині.

Молодий сотник радів, що Ярослав так скоро їх відпускає, адже інколи князь може затримати сольство і на кілька місяців… А ще Лука постійно думав про Каялу. Уявляв, як привезе її до свого дому, усе буде показувати, розтлумачувати…

При цій думці Лука поволі став заплющувати повіки…

– Браття, поможіть вирвати сестрицю мою з Києва. – Бурий дочекався, доки розгніваний Середич вийде за двері терема, і звернувся із таким проханням до всіх присутніх.

Ці слова вивели Луку із задуми, очі розплющилися.

– Пропадає дівка, Воротичі їй жити спокійно не дають, – підтримав Бурого Сокол, даючи зрозуміти, що він із ним.

– То ідіть та заберіть – хто вам не дає? – запитав Волос.

– Воротичі мою кров зачули, пильнувати будуть, – відповів Бурий.

Запала мовчанка. Мовив Лука:

– Треба послати Середича до князя, аби дав дозвіл і гриднів.

Із цим не погодився Волос:

– Хіба ж вона холопка князева, аби дозвіл у Ярослава брати? Підемо й заберемо самі.

При тих словах Волос підвівся, взяв у руки свого топірця і причепив його до пояса. Бурий і Сокол також схопилися, навіть Турик підвівся, показуючи свою готовність іти з товаришами.

– Ти з нами, сотнику? – запитав Сокол у Луки.

– Піду, – відповів Лука. – Тільки ти, Бурий, лишися тута. Сестру самі заберемо, а ти тільки розізлиш тих Воротичів.

Це було слушне зауваження. Бурий поглянув на Волоса, і той ствердно кивнув.

Підперезані мечами, Волос, Сокол, Лука і Турик вийшли з терема і рушили геть із подвір’я. Тут їх зупинив Середич, який виринув невідомо звідки.

– Куди ви йдете?

– На Поділ. Я женитися надумав – невісту треба умикнути, – спробував жартом відбутися Сокол, та Середич розізлився гірше недавньої грози.

– Я тобі, невігласе, зараз голову умикну! Ви що, зовсім показилися?!

– Не лякайся, боярине, ми все тихо зробимо: заберемо Бурого сестру – і відразу назад, – заспокоїв Середича Волос.

Тільки той не заспокоївся.

– Вас же ті Воротичі на шмаття порубають!

– Ми також мечі взяли.

Боярин тільки застогнав. Він оглядався по сторонах, ніби так легше було придумати, що йому робити.

– Добре, чорт би вас забрав, піду з вами, а то біди мені нової наробите. Де Бурий?

– Тут лишили, – відповів Волос.

– Добре, – видихнув Середич.

На Поділ спустилися швидко, Сокол добре пам’ятав, як дійти до Галчиної оселі.

– Ото дім її, – показав, і всі гуртом рушили на подвір’я.

Сокол ішов першим, оглядаючись по сторонах, чи не видно Воротичів. Раптом став, як вкопаний – Ратко був уже тут. Він сидів собі на призьбі Галчиної хати, не звертав ніякої уваги на прибулих, а бавився із малим хлопчиком років п’яти. Видно, малий вирішив поборотися зі здоровилом і пер на нього з усіх свої дитячих сил, та Ратко тільки посміхався, змагаючись із ним лівою рукою. Отроча також було з Воротичів, бо все впертіше й нахабніше лізло у бійку, аж почервонівши і стогнучи. Ці старання малого все більше тішили Ратка, і він усе ширше посміхався.

Побачивши давнього знайомого, Сокол притишив ходу, непомітно витяг з-за пояса ніж, сховав за спиною.

– Тепер ти будеш землю гризти, – пригрозив потиху.

Ці приготування зауважив Середич, схопив Сокола за рукав.

– Не смій.

Ратко з малим побачили їх, перестали боротися.

– О, по нашу Галочку женишок прийшов, сватів привів. Ну що, женишок, голова не болить? Ти вже звиняй, що мені під гарячу руку попав, на другий раз знатимеш, як у справи чужі лізти.

Сокол стиснув у ріці ножа і кинувся на Воротича, та його знову зупинив Середич, ставши між Соколом і Ратком.

– Де дівка? – спитав боярин.

Ратко посміхнувся.

– Дівки шукаєш? Застарий єси трохи для дівок.

Це було досить дотепно, так що Лука мимоволі посміхнувся. Середич мовив стримано:

– Ти б встав, коли боярин рече до тебе.

Ратко примружився, але так і не підвівся.

– Чи я знаю, хто ти? По вдяганці не скажеш, що боярин.

– Повір на слово, а то мечами сікти накажу!

Це вже була погроза. Ратко спохмурнів, підвівся тяжко. Враз перед Середичем наче гора виросла: був Раткові по груди. Воротич спирався на довгу сулицю, а за поясом мав бойовий топір.

– Біжи-но, малий, та гукни дядьків, – попросив Ратко отрока – і хлоп’я побігло на диво швидко поміж мазанками, ніби заєць, а не дитина.

– Іще раз питаю: де є сестра Бурого? – насідав Середич.

– Тут я! – враз почулося з хати: Воротич зачинив Галку там. – Тікайте звідси, вони зараз прийдуть, їх багато! Біжіть, це пастка!

Крик дівки обірвав могутній удар кулаком у двері. Це гримнув Ратко. З несподіванки Галка скрикнула і затихла. Сокол рушив до дверей, але Воротич підхопив списа і загнав його на півліктя у землю просто перед ногами молодця. Сокол зупинився.

– Нехай прийде Бурич, чи Бурий, як його самі величаєте, тоді віддам Галку, – спокійно сказав Воротич.

– Ти, безумче, не відаєш, із ким справу маєш. Я єсмь боярин Середич, ми під рукою князя Мстислава Тмутараканського ходимо. Як смієш на дорозі нам стати?

Воротич знизав плечима.

– Нема мені діла до князя вашого – свого маю.

– На меч лізеш? – насідав далі Середич, тільки його слова не робили на Ратка дуже великого враження.

– Такоже меча маю. Ти мені скажи ліпше, боярине, чого це князь тмутараканський убійників коло себе збирає?

– А то є не твоя справа! Востаннє питаю: сам із дороги зійдеш чи відтягти?

Це була нова погроза. Ратко відходити не збирався, тільки поклав руку на обух сокири, а другою взявся за списа. Запахло смаленим.

– По одному підходити будете чи всі гуртом? – спокійно запитав Воротич.

Сли й собі взялися за мечі, та виймати їх не поспішали. Лука враз побачив, як із боку торжища один за одним почали виходити озброєні люди, а попереду біг малий та показував дорогу. Не треба бути розумним, аби відразу впізнати Воротичів. Вони йшли потоком, озброєні щитами, мечами і сокирами. Лука оцінив на око: десь із чотири десятка мужів, і всі здорові, як ведмеді.

– Ну? – чи то запитав, чи пригрозив Ратко, але на нього ніхто вже не зважав, усі повернулися лицем до нової загрози.

Очевидно, Воротичі десь засіли собі, бенкетували й чекали сигналу від Ратка, бо так швидко не могли б зібратися. Лука подивився на Середича, даючи зрозуміти, що у разі сутички їм ніяк не вистояти. Сам Ратко двох-трьох покладе, а тут їх он скільки суне! Попереду крокував Будимир – такий же, як брат, тільки черево набагато більше. Він першим прибув на місце, сапаючи.

– Що тут таке? Хто посмів? Ви чи що? Зараз я вам тут усім голови повідриваю! – Будимир і справді був готовий виконати свою погрозу.

Здоровань уже рушив до Сокола, той тут же вхопив у руки лук і напнув тятиву, наставивши наконечник стріли богатирю просто в око.

– Доста! – гаркнув Середич і вийшов уперед. Він не дивився на Будимира, а звернувся до інших: – Хто старший?

За хвилю з гурту вийшов муж, роками старший за Середича.

– А хто питає?

– Боярин Середич єсмь.

– Із деревлянських чи як?

– Із Мстиславових. Чув про такого?

Старший із Воротичів знизав плечима.

– Хто ж не чув? Я єсмь Овсій Воротич, отець Ратка і Будимира. Чого ж вам тут треба?

– А вам чого? Якого чорта дівку у хаті закрили, що, зовсім озвіріли?

На таке звинувачення Воротичі загули. Старший лишався спокійним, він не хотів заводити ворожнечі із Мстиславом та його боярами.

– Ти, боярине, у справи кровні не лізь. Бурич убив мого молодшого сина, і тепер ми маємо його вбити. А Галку не рушимо – вона жона і непотрібна є.

Середич відчув, що старший із Воротичів не такий войовничий, як молоді, його можна було б іще нагнути.

– Ти що, не розумієш? Геть розум протратили? Ще раз кажу тобі, що ми є люди Мстиславові, і як тільки когось зачепите – наш князь до лаби вас повирізує! А тепер накажи тому бикові, аби відійшов із дороги. Ми заберемо дівку і собі підемо, а ви розходьтеся звідки прийшли!

Воротичі знов загомоніли.

– Неню, – пробасив Будимир. – Та як він сміє так говорити до нас? Я не подивлюся, що він боярин – як гахну кулаком межи очі – аж шкура на чолі трісне!

Воротичам така пропозиція дуже сподобалася, але Овсій махнув рукою, аби затихли.

– Ти, боярине, вашим князем нас не лякай. Ми і свого не дуже боїмося, а вашого то й поготів. Скажіть Буричу, нехай сам прийде, нехай покаже, що він муже є, а не полохливий заєць. Ідіть собі – ми вас не рушимо, але і Галки не віддамо.

– Без неї і з місця не зрушу! – втрутився в розмову Сокол та відразу затих, як тільки Середич із докором поглянув на нього. Сам же боярин сказав:

– Не дасте по-доброму – по-злому зробимо. Зараз я піду до Ярослава і повернуся із сотнею гриднів. Поглянемо, як тоді заспіваєте.

Старший посміхнувся.

– Тоді ми Галку заберемо – скоріше вуха свої побачите, ніж її. Ми і землю отчу готові покинути, але честь свого роду захистимо.

Схоже було, що розмова уже себе вичерпала. Середич їжився, пробував іще грозити Воротичам, але ті погрози діяли все менше. Коли Середич зовсім затих, почав говорити Лука:

– Ну що ж, нема більше про що говорити. Пішли, боярине, розкажемо усе Ярославові. І ви, Воротичі, розходіться. Знайте, ми вам Бурого і так не віддамо, бо то буде вбивство, а не мста. І напасти на нас не можете, бо ми сли є. Як маєте таку велику хіть, то тримайте собі дівку, як Змій тримав Царівну: у вежі або в норі.

Ті спокійні слова мали свій толк, Воротичі задумалися.

– Тоді ми її вб’ємо! – гаркнув Будимир, побачивши, що батько вагається.

– Ну що ти говориш таке, чоловіче Божий? Ви ж є русини, а не печеніги. Давайте по-людськи зробимо. – Лука кивнув на Сокола. – Оцей добрий молодець із Галкою женитися хоче, тож і так умикне, аби мав живот свій покласти. Аби не мучити діву і доброго молодця, дамо вам виру за Галку і розійдемося. А як Бог захоче, щоби Бурого кров пролилася, – стежки ваші колись перетнуться.

Старший ще більше задумався, і, аби остаточно його дотиснути, Лука витяг з-за пояса калиту зі срібними, подав старому. Овсій зважив у руці – лишився приємно здивований.

– Ти що, думаєш, вою, купити нас можна?! – гукнув Будимир і посунув на Луку.

– Не купую вас, а плачу вам виру! Погоджуйтеся, а інакше нічого, крім ворожнечі з Ярославом, не дістанете.

Старший Воротич підняв руку вгору.

– Той витязь правду каже: як Бог захоче, то зведе нас із Буричем. Замісто мсти кровної він обрав життя нікчемного ізгоя. Бурич ховається від нас, то нехай усі знають, що він є тхір лякливий, а не муж, і нам негоже мечі свої об нього каляти. Пішли, нам тута нема більше що робити.

Воротичі обернулися й посунули геть.

– Але ж, неню, – простогнав жалібно Будимир.

– Ходімо, речу тобі! – гаркнув Овсій, і Будимир затих.

Воротичі пішли дружно геть із дворища, лишилися тільки Ратко і Будимир. Сокол випустив Галку, і вони почали відходити.

– Що ти робиш, Ратку, ми що, отак їх відпустимо? – Будимир ніяк не міг заспокоїтися. – Бурич вбив нашого брата. За що вбив? Йому наказав Окаянний! Бурий поставив Окаянного вище за нашого брата!

– А що робити? Казав неньо відпустити, то мусимо, – відповів Ратко. – Тільки я клянуся могилою брата: як колись іще побачу Бурича – живим йому не вийти.

Останнім йшов Лука. Він раптом зупинився.

– Про якого Окаянного рік єси, чоловіче Божий?

Воротичі оточили його.

– Ніби не тямиш якого, – почав Будимир.

– Знаю, що на князя Святополка речуть «Окаянний». Та до чого тут Бурий?

Пояснив Ратко:

– Бурич тоді дружинником Святополка був, вірним псом його. Володимир дізнався про зраду, наказав схопити свого сина окаянного, Бурич же мечем і топором захищав свого князя. У бою він не пожалів мого брата, поставив Святополка вище. Тільки де тепер той Святополк? А мого брата нема, його вже не повернеш.

Сотник задумався. Спитав:

– Чого ж тоді сам князь Володимир не покарав Бурого?

– Бо той втік до печенігів. Окаянний послав його поганих на Русь привести.

Лука мовчав. Те, що розповіли зараз ці мужі, було дуже цікавим. Виходить, Бурий не такий вже простак, на якого виглядає. Воротичам треба було щось відповісти, тому Лука сказав:

– Не з власної забаганки Бурий вчинив убивство. Був на службі княжій, як і ваш брат, волю княжу виконував. Шляхи Господні незвідані. Тому негоже християнину кров братню лити, бо Христос велів прощати, велів підставляти праву щоку, коли вдарять по лівій. А щоб душа брата вашого спочинок знайшла, то моліться за неї, а ви ще гірше робите. Не проливайте більше крові.

Ратко тільки плюнув собі під ноги.

– Порожні твої слова. Знаю одне – мсту вчинити мушу. Так діди мої і прадіди чинили, а кров брата тільки кров’ю Бурича змию. Раз його нині рука княжа охороняє – цур йому, завтра знайду у Тмутаракані. А рясту йому більше не топтати.

Ратко був роздратований. Він не хотів далі продовжувати розмову, не прощаючись, обернувся й пішов геть. Брат розчаровано посунув за ним. Лука подався в другий бік, за своїми.

– Пек тобі, Луко, хто тебе просив гроші віддавати тим бовдурам? І так би дівку забрали, – сердито запитав Середич, коли сотник догнав їх.

– Не твої гроші я давав, боярине, а лиш свої. Бо що таке срібло – полова, аби лиш любов була і кров братня не лилася, – відповів Лука.

– Ти не думай, сотнику, ми із Бурим тобі все віддамо, – втрутився у розмову і Сокол.

Схоже, Галка і справді впала йому в око й воїн надумав із нею женитися.

Лука ніколи не хотів дяки за свої добрі справи, робив їх задарма. Особливо тепер йому хотілося їх творити, коли був поруч із Каялою. З ним іще такого не було: всі його думки крутилися навколо неї, ніби мала кинула якісь чари. Йому хотілося бути з Каялою більше часу, говорити до неї і слухати її. Молодий сотник не міг собі того дозволити, бо вої вже і так посміхалися, коли він зближався до дівчини.

Того разу вона підійшла сама і сіла поруч на призьбі.

– Спасибі тобі.

Лука поглянув на неї.

– За що дякуєш?

– За себе, за сестру Бурого. Ти робиш добро, не боячись ні осуду, ні насмішок, ні чужого гніву. Ти не пожалів віддати останнє, аби допомогти Бурому, хоча іще недавно ворогував із ним через мене. Якби не ти, я б уже померла…

Лука спробував вдати байдужого.

– Дарма. Християнин мусить мати добре серце, аби заробити собі велику нагороду в небі… Наш Бог велить любити всіх людей: чи то русич, чи алан, чи печеніг.

– І ти мене любиш?

– Аякже, – випалив, а тоді враз стрепенувся, поглянув на неї, на її дорослі очі. – Тільки не так, як та тварюка Карабай. По-іншому.

Він сказав це і враз пожалів. Каяла мовила:

– Карабай був мені мужем, я любила його.

– Любила, бо мусила.

– Любила – бо любила. Мої батьки і боги мого роду віддали мене йому, і так мало бути. Ти не думай, він не був поганим. Просто трохи іншим за тебе.

Запала мовчанка. Ці слова розбурхали цілу бурю в душі Луки, але він стримувався, не видав своїх відчуттів. Заговорила знову Каяла:

– Хіба ж я не гарна для тебе?

– Чого ж нє – гарна.

– Тоді чого не хочеш лягти зо мною? Гидуєш?

Лука поглянув на неї, погляди їх зустрілися. На нього дивилася жінка. Лука усміхнувся.

– Мала ще єси. Мені жінки подобаються трохи старші. Тобі рости ще треба, а вже потім про мужів думати.

Каяла не вірила.

– Карабаєві було добре зі мною. Наші звичаї…

Враз Лука зірвався на ноги.

– Поганські то звичаї, і час їх тобі забувати. Нас Господь по-іншому навчає. Ти ж пам’ятаєш, як я тобі вірші зі Святого Письма рік?

– Пам’ятаю. Все зрозуміла, бо ти мені розтлумачив. Тільки повторити не зможу, а лиш своїми словами.

– Бог тебе зрозуміє. Молися щиро – і він почує твою молитву. Як прибудемо до Тмутаракані – навчу тебе читати. Тоді зможеш не тільки говорити до Бога, а й чути, бо він ректиме до тебе через Святі Писання. А вже потім і про мужа думай…

Вона схилила голову.

– Як накажеш, так і буде.

Лука тільки зітхнув важко і покрутив головою.


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю