355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » О. Буш » Філософ «Z-43» » Текст книги (страница 2)
Філософ «Z-43»
  • Текст добавлен: 16 июля 2017, 10:00

Текст книги "Філософ «Z-43»"


Автор книги: О. Буш



сообщить о нарушении

Текущая страница: 2 (всего у книги 2 страниц)

4. СВИСТОК РЕЖИСЕРА

...лунав триразовий свист, і чавуннобороднй геній, збліднувши, піддержуючи одною рукою кюлоти, кинувся до дверей.

– Одну хвилину! – кинув він, вибігаючи з кабінету сакраментальної механіки. – За ходом дії мені необхідно вийти!

Але ця хвилина, розтягнувшись, поступово перетворилась на втомливий десяток, потім і в терпку чверть... Чавуннобородий геній все ще не повертався.

Нарешті навіть у Манекена терпіння не стало (разом з кришкою гонорарної коробки).

Користуючись з прорізу і спеціальних пінцетів, Луї, від нічого робити, взявся виймати назад свої кровні долари.


5. РОЗКРИТТЯ ПСИХІКИ ГЕРОЯ. НЕСПОДІВАНИЙ КІНЕЦЬ

Потім, нудьгуючи, Луї почав обмацувати потопаючу в темряву машину. Її передній фасад був дуже похожий на зовнішність непалимої каси. Це мимоволі викликало в Луї цілий ряд безумовних рефлексів. Чуття професії заговорило в ньому.

Старий шахрай, геніальний злодій, він мимоволі, немов тіло коханки, гладив ласкавою рукою поверхню «Z-42», обмацував його архітектурні форми, конструктивні вирізи, пробував відчинити дверці, але вони не відчинялись. Потім, раптом забачивши в задній стінці шафи якесь чотирикутне віконце, щось в роді душника, він поспішно всунув в його руку і став шукати всередині, обмацуючи дивовижну машину.

Деталі механізму, мабуть, дійсно були досить цікавими. Луї з непохитною цікавістю продовжував вивчати їх. Фізіономія його при цьому не переставала відбивати найвищого ступня задоволення.

Він ні на хвилину не припиняв своїх шукань, до того часу, аж поки з самої середини машини не вирвався дзвінкий схвильований голос.

– Киньте, нахабо! Яке ви маєте право?!

Слідом за цим дверці філософської шафи розчинились, і звідтіль, блискаючи, немов зміїною лускою, пом’ятою поверхнею крепдешинової кохти, стріпуючи білявими пучками кіс, пругкою опукою вилетіла розчервоніла, налякана жінка.

– Б’янка! – ледве зміг проговорити Фабрицій.

– Луї! – скрикнула Б’янка, жінка, яку він кожного вечора зустрічав під старою липою.

Через якусь мить вона була в його могутніх обіймах.

– Не винна я, Луї, – шепотіла вона й тулилася до широких грудей досвідченого поломщика. – В усьому винен він – мій чоловік.

Його проект «Z-42» зазнав поразки... Потрібні були гроші на нові досліди... Ох, інколи мені починає здаватись, що він просто... тяжко... – вона не закінчила, діамантова річка найчистішої гри сліз душила її. – Ох, Луї – коли б ти тільки знав, як мені тяжко, як невимовно важко виконувати обов’язки філософа!

Луї мовчки стиснув її в своїх міцних руках.


6. ЩАСЛИВЕ ЗАВЕРШЕННЯ

Повернувшись, нарешті, до кабінету сакраментальної механіки, чавуннобородий геній не знайшов у ній Фабриція Луї Манекена і Б’янки, а з розрізу механічного філософа «Z-42» паперовим язиком стирчала така записка:

«Друже!

Ми йдемо. До побачення! Цілком захопився вашою ідеєю, поспішаю приступити до якнайскорішого переведення її в життя. На честь ваших високоцінних шукань, нашого майбутнього мислителя ми назвемо «Z-43»; концепція і розрахунки мої. Конструктивне оформлення – чарівної Б’янки.

Готовий до дальніших послуг:

Фабрицій Луї Манекен».


7. НЕОБХІДНА УВАГА

Подальша доля героїв невідома.

Відомо тільки те, то дальніші шукання чавуннобородого генія в напрямку механічного мислителя закінчилися новою перемогою. Про роботу його нового автомату слід слідити за вищенаведеним рукописом. Він (рукопис), поруч з тисяччю інших штампів сфабрикований «Генеративною камерою А», і є справжнім витвором «Ф – Z – N».


_____________________________




Примітки

Оповідання «Філософ ˝Z-43˝» представлене тут за публікацією у харківському часописі «Нова ґенерація» № 7, 1929 р. Автором указаний дехто О. Буш. У «Змісті № 7 та зауваженні редакції» до назви твору приписано: «Пародійне оповідання нашого нового співробітника». Оскільки серед співробітників «Нової ґенерації» людини з іменем О. Буш не зазначено, треба думати, що це псевдонім. Хто приховувався під цим псевдонімом – невідомо.

... мелодію ноктюрна Ondřiček’a... – Мабуть, мається на увазі Франтішек Ондржичек (1857-1922) – чеський скрипаль, композитор і музичний педагог; представник славетної чеської династії музик-скрипалів Ондржичеків.

... випрямивши зморшки кюлот... – Кюлоти (фр. Culotte) – короткі, що застібаються під коліном, шорти. Відомі також як бриджі.

... з відповідним написом «Zur Gesundheit»... – Zur Gesundheit – на здоров’я (нім.).

... шеф патріотичного ферейну... – Ферейн (нім. Verein) – клуб.

П’яний пивний кухоль (на землі), намальований на віконнім шклі Нахтлокаля... – Нахтлокаль (нім. Nachtlokal) – Нічний клуб.

... опорожнений флакон «Спермін Пела»... – «Спермін Пеля» – медичний препарат, який вважався засобом проти статевого безсилля, старечої дряхлості, виснаження, наслідків алкоголізму.


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю