355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Юрій Сорока » Чигиринські походи. 1677–1678 » Текст книги (страница 2)
Чигиринські походи. 1677–1678
  • Текст добавлен: 26 октября 2016, 22:28

Текст книги "Чигиринські походи. 1677–1678"


Автор книги: Юрій Сорока



сообщить о нарушении

Текущая страница: 2 (всего у книги 6 страниц) [доступный отрывок для чтения: 2 страниц]

Незважаючи на такий холодний прийом, влітку 1670 року Річ Посполита все ж дала згоду на переговори з козаками. На переговорах, які розпочалися незабаром в Острозі, Петро Дорошенко виставив умови, подібні до зафіксованих у Гадяцькому трактаті. Ними стали: повне скасування церковної унії в межах цілої Речі Посполитої, повна автономія України в межах давніх Київського, Брацлавського й Чернігівського воєводств (очевидно, малося на увазі, що Андрусівська умова буде анульована), свободу науки, школи й друку. Зрозуміло, що на такі умови польський уряд, який не відчував в особі Петра Дорошенка великої загрози для себе, не побажав пристати. Поглибило непорозуміння й те, що несподівано прислав своїх послів до Острога і Ханенко, пропонуючи значно більш вигідні полякам умови підданства. Тож, порадившись, 2 вересня 1670 року польські делегати заключили договір із Ханенком. Згідно з умовами договору, Польща визнавала Михайла Ханенка гетьманом Правобережної України, а він, у свою чергу, визнавав себе підданим польського короля на умовах автономії самої лише козацької частини населення України.

Таке рішення сейму означало для Дорошенка остаточний розрив з Річчю Посполитою. Щоправда, як засвідчують джерела, події, які відбулися в Острозі, значно підвищили його популярність серед козацької бідноти, котра після визнання Ханенка польською владою відступилася від нього і повернулась обличчям до гетьмана. У відповідь на королівський лист, у якому Вишневецький вимагав, щоб козаки визнали своїм гетьманом Михайла Ханенка, козацька Рада, котра відбулась у Корсуні на початку 1671 року, відповіла цілком передбачуваною ухвалою. Козаки декларували повне довір'я до гетьмана Дорошенка й відправили Вишневецькому відповідний лист. Одночасно з посланням королю Речі Посполитої був відправлений другий колективний лист. Це послання було адресовано козакам лівобережних полків. Представники Корсунської ради намагалися схилити лівобережне козацтво на бік Дорошенка, сповіщаючи, що в особі гетьмана український народ має «справжнього доброго вождя, який про те тільки й дбає, щоб Україна ніколи не була роздвоєна й розріжнена».

Тим часом Петро Дорошенко готувався до рішучого протистояння з Річчю Посполитою і для цього проводив відчайдушні спроби пошуку всіх можливих союзників. Для цього він спробував домовитися з курфюрстом Саксонським і Бранденбурзьким Фрідріхом – Вільгельмом, намагаючись залучити його до антипольської коаліції. Але тут на гетьмана очікувало розчарування – дорогою його лист було перехоплено і документ опинився на столі в короля Вишневецького. Крім того, як наголошує Дмитро Дорошенко, гетьман звертався до Москви, до Многогрішного, навіть до бунтівного Степана Разіна, намагаючись домогтися від них підтримки. Однак, як з'ясувалося, реальну допомогу могла надати тільки Оттоманська Порта. Спочатку за наказом султана до українського гетьмана прибуло відділення білгородських татар, у подальшому обіцяючи збільшити контингент. Наступний 1671 рік минув у дрібному протистоянні посланого Дорошенком Остапа Гоголя з поляками й підрозділами Ханенка, а восени поляки розпочали масовану атаку на Поділля, й дуже скоро ними було захоплено майже всі тутешні ключові міста: Брацлав, Могилів, Бар, Меджибіж і Вінницю. Трималося лише полкове місто Кальник, дочекавшись приходу на допомогу значного відділення гетьманського війська на чолі з полковником Петрановським.

Але на цьому успіхи поляків скінчилися. Наприкінці 1671 року Османська імперія нарешті почала виконувати домовленості й на допомогу Петрові Дорошенку вирушили близько тридцяти тисяч татар і кілька тисяч турецьких вояків. Утім, чисельність турецького війська дуже швидко була збільшена і за Поділля і Брацлавщину розпочались активні бойові дії. Польський коронний гетьман Ян Собеський боявся саме такого розвитку подій. І недаремно. На початку травня 1672 року султан Магомет IV з великим військом перейшов Дунай, а далі й Дністер і підступив до Кам'янця на Поділлі, маючи на меті здобути неприступну фортецю над Смотричем, яка досі бралася лише один раз – її спромігся захопити литовський князь Вітовт у далекому XIV столітті. Тож поки полки Дорошенка громили Ханенка під Батогом, турецьке військо взялося за Кам'янець – Подільський, демонструючи, що відступати не має наміру. І ця облога, яка показує нам усю серйозність становища, що в ньому за якихось кілька років опиниться Чигирин, заслуговує на те, щоб бути описаною детальніше.

Облога Кам'янця – Подільського
турецькою армією в 1672 році

У книзі відомого польського письменника Генріка Сенкевича «Пан Володиєвський» є цікаві рядки, які стосуються неприступного Кам'янця – Подільського. Ці слова, вкладені письменником в уста турецького султана Османа II, сповіщають, що на запитання султана: «Хто ж укріпив цю цитадель?», його підлеглі відповіли: «Це зробив сам Бог!» – «Тоді нехай її Бог і бере!» – мовив Осман і відмовився штурмувати фортецю над Смотричем. Проте, через п'ятдесят один рік після появи тут Османа II, у серпні 1672 року військове щастя відвернулося від захисників Кам'янця – Подільського.

Ще в березні 1672 року перед султанським палацом в Адріанополі було виставлено бунчуки, що знаменувало: в Османській імперії оголошено чергову священну війну з невірними. Одночасно з цим, у межах підготовки до великого й тривалого походу, було організовано масову заготівлю продовольства. На початку літа з – під Адріанополя, отримавши султанський наказ йти на допомогу Петру Дорошенку в землі Правобережжя, вирушив полковник Абдурахман, а за кілька днів – сам султан. Переправившись через Дунай, турецька армія пішла вздовж долини річки Прут – точно тим самим шляхом, яким ішли 1621 року вояки Османа II. За два місяці, а саме 3 серпня 1672 року турки почали будувати міст через Дністер у районі Жванця. 12 серпня міст було збудовано, і турецькі вояки вступили на територію Речі Посполитої.

Слід додати, що одразу після форсування Дунаю до султанської армії приєдналися військові загони молдавського та волоського господарів, загальною чисельністю в шість тисяч вояків. Коли ж султанська армія переправлялася через Дністер, до неї приєднали свої сили кримський хан Селім—Ґерай з частиною орди – близько десяти тисяч легкої кінноти, а також гетьман Петро Дорошенко з трьома тисячами козаків, які вже покінчили з Ханенком і були готові виконувати свою частину домовленостей із Оттоманською Портою. Хоча формально походом на Кам'янець командував сам султан Магомет IV, реальним головнокомандувачем був талановитий полководець великий візир Ахмед Кюпрілі.

Передові частини турків швидко оволоділи Жванцем, який був слабо укріплений, і продовжили свій шлях на північ – незважаючи на допомогу з Кам'янця – Подільського, після короткого бою Ієроним Лянцкоронський, який командував гарнізоном Жванця, був змушений відступити із Жванця.

Що ж до готовності Кам'янець – Подільської фортеці до майбутньої облоги, навряд чи її можна назвати задовільною. Перед такою грізною силою, яка прийшла на Поділля, Річ Посполита в той час була фактично беззахисною. Коронний гетьман Ян Собеський, добре розуміючи, що не має ніякої можливості для ведення війни в полі, зробив ставку в майбутньому протиборстві на потужні укріплення Кам'янця – Подільського. Для цього він підготував план, згідно з яким поляки мали підготувати міські укріплення з розрахунком затримати тут турецькі сили і дати можливість королю зібрати кварцяне військо та посполите рушення. У межах розробленого плану Собеський мав намір підтягнути до Кам'янця всі гарнізони з ближніх фортець та міст, за винятком хіба Меджибожа, Бара і Брацлава. Крім того, коронний гетьман дав розпорядження Ханенку, зобов'язавши його надіслати на підтримку Кам'янця – Подільського півтори тисячі козаків. Але цим планам, як уже зазначалося, завадив Петро Дорошенко.

Отже, можемо сказати, що баланс сил був аж ніяк не на користь поляків. Окрім великої кількості піхотних і кавалерійських полків, турецька армія мала у своєму складі потужну артилерію, загалом близько 100 гармат, з них 26 – важких. Турецьке командування, діючи за розробленим заздалегідь планом, вважало найпершим зі своїх завдань саме оволодіння Кам'янцем. Турки не гірше за Яна Собеського розуміли, що падіння фортеці дало б змогу безперешкодно просуватися у глиб Правобережжя і навіть Польщі.

Натомість гарнізон кам'янецької фортеці складався всього з двохсот чоловік найманої піхоти. Щоправда, дещо врятувало ситуацію те, що крім них, після поразки під Четвертинівкою, підтягнули до Кам'янця – Подільського два малочисленні полки піхоти по 150–200 чоловік кожний. Наприкінці липня, в останній момент, до Кам'янця прибув полк піхоти в кількості п'ятисот жовнірів, найнятих краківським біскупом Тржебіцьким. Ще гіршим було становище в кавалерійських підрозділах кам'янець – подільської залоги. Тут у складі трьох кавалерійських хоругв напередодні облоги залишилось лише 70 жовнірів, решта ж розійшлася хто куди через несвоєчасну виплату грошового утримання. До цього можемо додати 24 драгуни Єжи Володиєвського, який прибув до Кам'янця – Подільського, залишивши за наказом Потоцького невеличкий форпост, що його утримував у Хребтіїві, а також 30 сердюків полковника Мотовила і 80 жовнірів ротмістра Мокрицького. Тобто всього регулярного війська у гарнізоні Кам'янця – Подільського налічувалося менше аніж 1500 чоловік. Крім того, було надзвичайно мало артилерійської обслуги – всього шість кваліфікованих гармашів. Окрім гарнізону виявили бажання стати на захист міста від турків близько 500 чоловік шляхетського ополчення, здатних до оборони.

Усього через два дні після переправи через Дністер, 14 серпня 1672 року, на околицях Кам'янця – Подільського з'явилися перші турецькі загони. Як повідомляють джерела, турецька армія йшла на Кам'янець широким фронтом, який розтягнувся приблизно на 16 кілометрів. Спочатку турки рухалися від Руди до селища Ходорівці, а далі, минаючи фортецю із заходу, – на Оринин. Таким маневром Ахмед Кюпрілі блокував будь – яку ймовірність сполучення гарнізону Кам'янця – Подільського з польськими частинами, які могли вирушити на допомогу осадженим. Особливо важким ударом для поляків стало те, що турки блокували їх у той час, коли в місто ще не встигли доставити закуплені Собеським припаси.

Остаточно диспозицію військ визначили дрібні сутички польських та турецьких передових загонів. Головні сили поляків зосередились у Новому Замку. Побудований за новітніми технологіями фортифікації, він був найбільш доцільним місцем для оборони, здатним протистояти потужному гарматному обстрілу, а крім того, правив за ключове укріплення, яке заважало подальшому просуванню турків у глиб фортеці. Керівництво над північним напрямком оборони, де йшла дорога із Зінькова, отримав ротмістр Мислішевський, який мав у розпорядженні 750 жовнірів змішаного війська, формованого з найбільш боєздатних людей. Така велика залога потрібна була тут, оскільки напрямок цей вважався найнебезпечнішим і саме з півночі рейментарі гарнізону фортеці очікували найсильніших турецьких атак. Обороною південного боку Нового Замку керував досвідчений офіцер Войцех Гумецький. Тут загін захисників налічував близько 500 чоловік. Проте, попри меншу чисельність захисників цього напрямку, він не був слабшим за північний. Це пояснюється значно важчими підходами до південних укріплень, а також наявністю скелястих урвищ каньйону річки Смотрич, який був досить надійним природним укріпленням. Що стосується Старого Замку, літописи сповіщають, що його захищали значно менші сили, аніж ті, які були задіяні для оборони Нового Замку. Тут розташовувалися драгуни Єжи Володиєвського та сердюки Мотовила, загальною кількістю до 60 чоловік. Не кращим чином виглядали й залоги решти укріплень. У зв'язку з критичною недостатністю війська оборона Польської та Руської брам була передана місцевим шляхтичам та міщанам. Польська брама вважалася краще захищеною, тому в ній залишили лише посилену варту. Більше уваги було надано Руській брамі, яку боронили близько 230 достатньо слабко підготовлених до участі в бойових діях ополченців. Хоча слід сказати, що більш – менш прийнятним було забезпечення Руської брами вогнепальною зброєю. Арсенал її оборонців складався з однієї мортири і 70 гаківниць, хоча й тут кваліфікованого люду для обслуговування зброї було обмаль.

15 серпня, у полудень, під Кам'янець прибув сам великий візир. Саме від цього часу бере свій початок облога Кам'янця – Подільського військом султана Магомета IV. Вибираючи місця для султанських наметів, турецькі інженери одночасно розпочали прокопування мінних ходів для підриву укріплень фортеці. Загони яничар, виконуючи накази своїх сераскирів, взялися за обстріл укріплень Руської брами. Хоча слід зауважити, що навряд чи вони розраховували домогтися цим більш – менш вагомого результату – наступ яничар, скоріш за все, був спробою провести розвідку боєм. За годину, потрапивши під щільний вогонь картеччю, султанські гвардійці змушені були відступити до обозу. Оцінивши ситуацію та визначивши, що ключовою позицією є Старий та Новий Замки, Ахмед Кюпрілі вирішив спрямувати всі зусилля на здобуття саме цих позицій. На користь такого напрямку удару свідчив і той факт, що замковий комплекс панував над рештою міста, тож, захопивши його і встановивши там гармати, турки робили б подальшу оборону Кам'янця – Подільського такою, що не мала б жодного сенсу.

Виходячи з цього, великий візир підготувався штурмувати спочатку Новий Замок. Він розташував яничарів та загони молдаван і волохів ланцюгом довжиною у сім кілометрів. Командування правим флангом шикувань здійснював візир Мустафа, на лівому командував знаменитий полководець Кара – Мустафа – людина, яка через кілька років очолить другий похід турецького війська до Чигирина. Полками в центрі фронту керував сам великий візир, справедливо вважаючи дільницю напроти Нового Замку найважчою ділянкою наступу. Під командуванням Ахмеда Кюпрілі перебували й головні сили яничар на чолі з візиром Абдурахманом. На кожному з флангів турецьких порядків було розташовано артилерійську батарею, а в центрі навіть дві батареї гармат великого калібру. У тилу правого флангу стояв намет султана, звідки «володар трьох континентів» міг спостерігати за ходом битви. Що стосується козаків Петра Дорошенка, то вони не брали участі в наступі – виконуючи команду великого візира, козаки спільно з татарами мали блокувати фортецю, перебуваючи на Орининських полях.

Навальні атаки турецького війська на фортецю розпочалися 19 серпня і, як того й очікували, найбільшу зацікавленість турки виявили до Нового Замку. Задля зменшення втрат від вогню захисників фортеці тут було викопано потужні рови, у яких могли розминутися два вершники, а також підготовлено добре розгалужену систему шанців, користуючись якими турецькі вояки могли наближатися впритул до укріплень Нового Замку. Увечері напередодні великого штурму великий візир звернувся з листом до старости Потоцького, який виконував обов'язки коменданта фортеці. У листі великого візира містився заклик до капітуляції. В обмін на це Ахмед Кюпрілі обіцяв вільний вихід та безпеку усіх без винятку мешканців міста. Не намагаючись справити враження культурної й освіченої людини, турецький командувач, в разі відмови від капітуляції, обіцяв усіх жителів міста вирізати. Проте, незважаючи на такий ультиматум, ця спроба отримати Кам'янець – Подільський без бою не мала успіху – поляки рішуче відхилили вимогу, заявивши, що битимуться до перемоги або смерті. Наштовхнулись на відмову й наступні кілька спроб вирішити протистояння мирним шляхом, хоча, слід вважати, що усі вмовляння здатися були з боку турецького командування лише спробами виграти час і підтягнути до Кам'янця решту сил, які ще перебували у дорозі. Крім того, не слід забувати, що в цей час турки вели активні земляні роботи, які теж потребували відносного спокою й пасивності захисників кам'янець – подільських бастіонів. Але поляки досить швидко розкусили хитрість великого візира і у відповідь на черговий лист зчинили раптовий щільний обстріл будівельних майданчиків, завдаючи нападникам втрат і змушуючи інженерів і землекопів у паніці відступати. Стрілянина припинилася лише з настанням темряви, під прикриттям якої обложені зробили вилазку і успішно зруйнували шанці та мінні ходи. Яничари змогли відкинути польську челядь, яка здійснювала вилазку, в межі укріплень Нового Замку лише під ранок, коли поставлена мета була досягнута ними в повному обсязі.

Ранком 20 серпня турки, намагаючись помститися за нічну вилазку, відкрили по фортеці вогонь усіх своїх гармат і врешті—решт домоглись успіху – одна з розривних гранат потрапила в пороховий погріб, який було влаштовано коло вежі Старого Замку, що його обороняло невелике відділення Володиєвського. Цей вибух, значно ослабивши сили оборонців, додав туркам наснаги і вони посилили наступ. Значна численна перевага турецького війська над захисниками фортеці давала можливість вводити в бій нові сили. Зростала інтенсивність обстрілу, з яким неможливо було порівняти вогневу силу гарнізону Старого Замку. І хоч Володиєвський кілька разів посилав по допомогу, вона не прибувала, позаяк одночасно із штурмом замку турки почали атаки на Польську та Руську брами. Тож уникнули падіння Старого Замку лише якимось дивом.

Незважаючи на справді героїчну поведінку жовнірів гарнізону і міщан, падіння фортеці було справою кількох днів. Протягом 22–24 серпня турецькі окопи дедалі ближче підступали до укріплень. Збільшуючи лінію фронту, турки змушували захисників Кам'янця розпорошувати сили на укріпленнях, що теж не додавало оптимізму. Одночасно з штурмом Нового і Старого Замків вогонь турецьких гармат поширився й на саме місто, спричиняючи руйнування й деморалізуючи міщан. У такій напруженій обстановці ситуація в Новому Замку стала настільки критичною, що 23 серпня комендантом Потоцьким було прийнято рішення залишити його бастіони і відступити до Старого Замку. Метою цього кроку було скорочення лінії фронту й максимальне утруднення роботи турецьких мінерів. Оскільки природним фундаментом Старого Замку є скеля, таке рішення й справді могло дати захисникам фортеці додатковий час на те, щоб дочекатись підмоги з Польщі. І хоча серед оборонців фортеці ініціатива Потоцького і його командирів не мала підтримки, в ніч із 24 на 25 серпня Новий Замок було залишено. Але, як з'ясувалося, відступ не дав жодного полегшення. Прорахунок польського командування став очевидним, коли турецька артилерія з повною силою накинулася на Старий Замок. На відміну від Нового, бастіони і стіни якого були земляними, стіни Старого Замку, побудованого ще до початку епохи пороху, виявилися непридатними для захисту від вогню гармат. Чавунні кулі з гуркотом розбивались об них і наповнювали весь простір на подвір'ї і галереях замку осколками каменю й чавуну. Ці осколки вбивали і калічили захисників фортеці десятками.

Увечері 25 серпня розпочався новий масований обстріл, який тривав до післяобідньої пори наступного дня. Одночасно турки все ж спромоглися встановити міни під однією з башт. Коли припинився обстріл і турки почали готуватися до підриву камуфлету, польські жовніри, які були здивовані раптовою тишею і перевтомлені, всупереч наказам офіцерів попадали на землю і поснули. Потужній вибух та постріл гармати з турецького табору стали сигналом до атаки на замок, де на місці висадженої башти утворився великий пролом. Однак цього разу Старий Замок все ж відстояли. Коли припинили сипатися на голову уламки підірваної вежі, до пролому кинувся Володиєвський з кількома десятками жовнірів; пролом муру було поспішно завалено уламками каменю і дерев'яними колодами, тож яничарів, котрі кинулись на штурм, в черговий раз зустрів вогонь мушкетів та гаківниць. Бій тривав до вечора, тож, зрозумівши, що про перемогу говорити поки зарано, турки продовжили бомбардувати Старий Замок та ще в трьох місцях пробили мур закладеними під нього мінами. Зі свого боку поляки протягом ночі копали на замковому подвір'ї вал, який мав правити їм за наступну лінію оборони.

На тлі вищеописаних подій надзвичайно прикрим виглядав той факт, що, незважаючи на прагнення гарнізону фортеці втримати її за будь – яку ціну, допомога від короля все ще не надходила. Тож не варто дивуватися, що становище Кам'янця – Подільського і його околиць ставало чимдалі гіршим. І якщо жовніри досі виконували свої обов'язки, то міщани, на яких теж лежав обов'язок захищати місто, такої дисциплінованості не виявляли. Як свідчать джерела, представники міщанства постійно зверталися до Потоцького із запитаннями про перспективи оборони і можливої здачі в полон на прийнятних умовах. На військовій нараді, яка відбулася 27 серпня в найбільшому з кам'янець – подільських костьолів, у черговий раз заговорили про здачу міста. Цього разу його висловив біскуп Тржебіцький. І хоч у відповідь на заклик біскупа частина командирів гарнізону висловилася за продовження оборони, більшість представників шляхти й міщанства була згодна з біскупом. Лише капітуляція врятує фортецю від руйнування, а людей від загибелі, говорили вони і, скоріш за все, мали рацію.

Тож, мусимо погодитися, поява білого прапора, який замайорів над фортецею одразу після закінчення наради, була цілком логічною. Згодом припинилась і стрілянина з обох боків, яка ось уже понад два тижні відбирала спокій у кам'янець – подільських обивателів. До міста вирушили турецькі парламентери, а до османського табору відбула на переговори польська делегація. Незважаючи на інструкції, які мали посли Потоцького, довгого переговорного процесу вести їм не дали. Упевнений у власній позиції Ахмед Кюпрілі запропонував їм без обговорення прийняти підготований турками текст угоди, у якій гарнізону і мешканцям Кам'янця – Подільського було обіцяно зберегти життя, надати вільний вихід з міста разом із сім'ями та речами, утриматися від утисків тих, хто залишиться, а також забезпечити недоторканність святинь. Під загрозою покарання угоду, яку великий візир трактував як виявлену султаном Магометом IV милість, потрібно було прийняти до вечора цього ж дня. Розуміючи, що після підняття білого прапора іншого виходу у них просто немає, делегати Потоцького погодилися з умовами турків і поставили під актом капітуляції свої підписи. Місто почало готуватися до приходу турків. З останніх, найбільш яскравих епізодів цієї трагічної оборони Кам'янця – Подільського, можемо назвати несподіваний вибух, який пролунав увечері 27 серпня. Як згодом з'ясувалося, вибухнув підірваний командиром фортечної артилерії Кетлінгом пороховий погріб у Старому Замку. Цей вибух, який уже нічого не вирішував і був скоріше останнім жестом приречених, призвів до значних руйнацій та людських втрат. У числі інших від вибуху загинув і герой оборони Кам'янця – Подільського Єжи Володиєвський.

Наступного, 28 серпня відбувся акт символічної передачі ключів від міста представникам турецького султана. Також було визначено день виходу з міста бажаючих – 30 серпня. Для евакуації майна тих, хто бажав покинути місто, турки погодилися дати триста возів. Після урочистих приготувань 2 вересня 1672 року султан Магомет IV нарешті в'їхав до Кам'янця – Подільського через Руську браму, зодягнений у парадні обладунки, сидячи верхи на коні, як і належить справжньому завойовнику. Після молитви в щойно пересвяченому на мечеть Кафедральному костьолі султан призначив колишнього очаківського бейлербея Галіль – пашу губернатором кам'янецької фортеці й новоутвореного вілаєту, надавши в його розпорядження трьохтисячний загін піхоти та кавалерії, а також велику кількість яничарів. Одна з найбільш потужних фортець Речі Посполитої на 27 років перетворилася на форпост Османської імперії в Україні.

Облога Кам'янця – Подільського, про яку йдеться в межах цієї книжки, цікава стрімкістю, з якою турецькі війська захопили фортецю, що її до них, як уже було сказано, брали штурмом лише раз, а після них цього вже не зміг здійснити ніхто. Тож на тлі цієї розповіді можемо лише уявити, яка загроза нависла у 1677–1678 роках над Чигирином – колискою української гетьманської влади. Адже попри всю вигідність свого розташування, Чигирину було далеко в плані надійності укріплень до Кам'янця – Подільського, що його, згадаємо слова сераскирів Османа II, «укріпив сам Бог». Проте, на відміну від Кам'янця – Подільського, Чигирин витримав перший великий похід османської армади і встояв, діставшись в руки завойовникам лише під час другого походу повністю зруйнованим, але нескореним.

Після блискучої, з точки зору фортифікації і ведення облог, анексії Кам'янця – Подільського турецька армія продовжила рух на захід, і дуже скоро яничарські бюлюки і татарські орди наблизилися до центру Руського воєводства Речі Посполитої – Львова. Для короля Михайла Вишневецького настав момент істини. Добре розуміючи, що армія Магомета IV навряд чи затримається біля львівських укріплень довше, аніж затримали її бастіони й стіни Кам'янця, поляки змушені були піти на невигідний для них мирний договір з Османською імперією. І договір, який дістав назву Бучацького трактату, був підписаний 18 жовтня 1672 року в місті Бучач (нині в Тернопільській області). За умовами Бучацького договору Поділля відходило до Туреччини як територіально – адміністративна одиниця під назвою Подільський пашалик, центром якого мав стати багатостраждальний Кам'янець – Подільський. Частина сучасної Тернопільщини між Збручем і Стрипою на південь від лінії Гусятин – Білобожниця – Бучач також відходила до Оттоманської Порти, складаючи Чортківську нахію Подільського пашалику Крім того, Річ Посполита зобов'язувалася заплатити одноразово 80 тисяч злотих контрибуції за зняття облоги зі Львова, а також виплачувати щорічно данину у 22 тисячі злотих. Стосовно Гетьманщини, точніше правобережної її частини, то Бучацький договір можна вважати в цілому позитивним для цих територій. Згідно з домовленостями, Брацлавщина і південна Київщина ввійшли до Української держави на чолі з гетьманом Петром Дорошенком. Польща визнала існування України, а також протекторат Туреччини над нею. Цікавим є також той факт, що в тексті Бучацького трактату вперше офіційно була вжита назва «Українська держава». І хоч, звичайно, Бучацький договір не можна порівняти за своїм значенням з доленосними для України договорами епохи Богдана Хмельницького, навряд чи варто применшувати значення такого трактування статусу України. Попри інше, формулювання, прийняте під час підписання договору в Бучачі, свідчить про ставлення такого потужного гравця, як Османська імперія, до держави, яку всіма силами намагалися не помічати Річ Посполита і Московське царство.

Попри досить сумнівні можливості Речі Посполитої в подальшому веденні війни з Туреччиною, сейм, який відбувся у квітні 1673 року, рішуче відмовився затвердити Бучацький мирний договір, що автоматично призвело до продовження війни. І лише 17 жовтня 1676 року в м. Журавно (сучасна Львівська область) між урядами Османської імперії та Речі Посполитої нарешті був підписаний мирний договір. Він став заключним актом польсько – турецької війни 1672–1676 років за право володіння українськими землями Правобережжя. Журавненський договір утретє за короткий проміжок часу розчленовував українську Гетьманщину. І якщо Андрусівське перемир'я 1667 року та Бучацький трактат 1672 року не встановили остаточної влади якогось із монархів у Правобережній Україні через самостійницьку політику гетьмана Петра Дорошенка, то договір, підписаний у Журавно, мав настанови більш конкретизовані для поділу правобережних земель України. Текст договору містив вісім статей. Згідно з вимогами, викладеними в цих статтях, територіальні суперечки між Річчю Посполитою та Османською імперією завершилися входженням більшої частини Правобережної України до володінь султана. Відтепер влада Польщі поширювалася лише на територію, південно – східна лінія якої обмежувалась юрисдикцією Білоцерківської та Паволоцької фортець. Про належність Правобережжя козацькому гетьману, як це фіксувалося в Бучацькому трактаті, вже не згадувалося. Також зазначалося, що незабаром має бути скликана спільна комісія для визначення кордонів між двома державами. Про гетьманську владу України, як третю із зацікавлених сторін, мову теж ніхто не вів.

Незважаючи на цей прикрий для нас факт, у жовтні 1676 року чотирирічна польсько – турецька війна закінчилась. Але її припинення зовсім не вирішило конфліктної ситуації, яка склалася навколо Правобережної України. Саме в цей час про свої права на землі Правобережжя заявила Московська держава, яка раніше лише стежила за перебігом подій, вдовольнившись загарбанням Лівобережжя. Після підписання Журавненського договору Москва звинуватила Польщу в порушенні Андрусівських домовленостей, що й призвело до загострення московсько – польських міждержавних відносин. А невдовзі розпочалася нова війна за Правобережну Україну. Але цього разу між Оттоманською Портою, з одного боку, та Московщиною і Лівобережною Україною – з іншого. Офіційним приводом до початку кампанії стало те, що московський цар і лівобережний гетьман Іван Самойлович, не звертаючи уваги на пункти Журавненського договору 1676 року, й далі продовжували тримати свої війська у правобережних містах. Саме це й стало причиною того, що багатотисячна турецька армія в 1677 та 1678 роках здійснила два потужні військові походи на Правобережжя. Ці військові операції ввійшли в історію під назвою Чигиринських походів. Але перед тим як перейти до детального опису подій, що мали місце під час Чигиринських походів, варто коротко ознайомитися зі складом турецького війська, задіяного в битвах під Чигирином, а також розглянути тактику і стратегію, за допомогою яких армія османських султанів вела бойові дії.


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю