355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Старець Мудрий » книга "Українське Дао (Да́о Де Цзін)"
Українське Дао (Да́о Де Цзін) - Старець Мудрий
  • Книга добавлена: 6 октября 2016, 19:16
обложка книги Українське Дао (Да́о Де Цзін) - Старець Мудрий

Название книги: Українське Дао (Да́о Де Цзін)

Автор книги:



Язык книги: русский
Издательство: Академічний Експрес
Город: Львів
Год издания: 2013
ISBN: 9789667094713
сообщить о нарушении



Описание книги

Да́о Де Цзін (кит. трад. 道德經, нов. 道德经, піньїнь Dào Dé Jīng Аудіо прослухатиопис файлу) — один з найвідоміших класичних філософських творів Китаю, приписаний Лао-Цзи (VI — V століття до н. э.). Є важливим джерелом традиції даосизму. Рукопис містить 5 000 ієрогліфів, складається з 81 вірша.

***     ***     ***

Існує багато перекладів назви з китайської. Варіанти:«Канон Шляху і Благодаті»,«Три Вози» — тому що, написаний на бамбуку, займав три вози при перевезенні,«Книга Про Шлях та Силу». ***     ***     ***За легендою, був створений мудрою людиною, просвітленим Лао-Цзи, коли той, відходячи на Захід, перетинав кордон Піднебесної. Начальник застави нібито умовив мудреця залишити повчання про світ та місце людини у світі. Але історик Сима Цянь піддав цю версію сумніву та вважав, що автором книги міг бути інший сучасникКонфуція — Лао Лай-цзи або ж чжоуський державний діяч Дань, про якого відомо, що той відвідав цинського правителя Сянь-гуна 129 років після смерті Конфуція. Деякі вчені (Лян Ці-чао, Гу Цзе-гань) вважають, що існуючий текст «Дао Де Цзін» носить відбиток пізніших часів, ніж часи Лао-Цзи. Є припущення, що книга була створена в епоху Чжань-го (IV — III вв. до н. е.) та відношення до Лао-цзи не має. Їх опоненти (Го Можо та ін.), не відкидають цього факту, але стверджують, що твір є письмовим викладенням наративу, переказу вчення Лао Цзи його послідовниками. Зміст Дао Де Цзін — розкриття центральних категорій даосизму, Дао та Де. Також важливе місце належить розкриттю категорії У-Вей, або Недіяння. Форма, якою написані вірші Дао Де Цзін — поетична. Через це, та ще через складність тлумачення основних категорій твору, існує можливість різних за змістом та навіть формою перекладів.

 

  • Просмотров: 267 |


Добавить комментарий к книге
Полужирный Наклонный текст Подчеркнутый текст Зачеркнутый текст | Выравнивание по левому краю По центру Выравнивание по правому краю | Вставка смайликов Вставка ссылкиВставка защищенной ссылки Выбор цвета | Скрытый текст Вставка цитаты Преобразовать выбранный текст из транслитерации в кириллицу Вставка спойлера

Популярные книги за неделю