355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Андрій Кокотюха » Осінній сезон смертей » Текст книги (страница 2)
Осінній сезон смертей
  • Текст добавлен: 24 октября 2017, 20:30

Текст книги "Осінній сезон смертей"


Автор книги: Андрій Кокотюха



сообщить о нарушении

Текущая страница: 2 (всего у книги 8 страниц) [доступный отрывок для чтения: 2 страниц]

ЗАГАЛЬНИЙ ЗОШИТ

«Кілька причин змусили мене взятися за перо. По-перше, я відчуваю нездоланну потребу виговоритися. А вголос заявити про все не можу, бо суспільство, на яке мені плювати, і єдина людина, яку я ніжно люблю, – не готові сприйняти все.

По-друге, якщо хтось прочитає мої нотатки, то стане ясно, що я карав тих, хто порушив найсвятіші в світі закони моралі, хто насміхався над самим, поняттям Кохання. Чи маю я право? А ті, хто засуджує на смерть, сидячи в суддійських кріслах, хіба самі без гріха? „Не судіть і не судимі будете" – ось мудрість.

…Усе почалося відтоді, як я зустрів Валентину…

Був вечір відпочинку. Я вчився на третьому курсі істфаку, вона – на першому. Здається, був день факультету. Після неоковирного капусника почалися традиційні танці. Усі були вже підпилі, а я до спиртного ставлюся з відразою, тому мені було нудно. Я роззирнувся по залу і побачив дівчину, що скромно стояла в кутку, і запросив її танцювати.

Мабуть, я висловлююсь сумбурно, але той переворот, який стався в моїй душі, ніякими словами не опишеш. „Швидкоплинне видіння, ґеній чистої краси" – краще за Пушкіна не скажеш. Довго гуляли містечком, і все більше я відчував, що ми цього вечора знайшли одне одного. Вона гарна, але її краса природна, як течія гірської річки, як шум вітру в широкому полі, як тепле сонячне світло.

Ми почали зустрічатися, щодня! Справжніх друзів у мене ніколи, виявляється, не було. З тих пір, як ми з Валентиною покохали одне одного, я став об’єктом для кепкувань у чоловічому колі. Як я дізнався від Валентини, дівчата теж відверто сміялися над нами. Два чоботи пара – ось найневинніший жарт. Суспільство не могло пробачити проявів порядності, чистоти й невинності. Так, моя кохана романтична, її, зрештою, дратує розбещеність сучасної моралі, як і мене. Хіба в нормальному суспільстві це вважається вадою? Вона не думає про хлопців, шмотки, моди, косметику, танці і п’янки до упаду. Вона читає і пише вірші, вишиває, кохає мене… Побратися вирішили через п’ять місяців з дня знайомства.

Вона запросила мене до себе додому. Велике господарство, працелюбні батьки, брат і старша сестра. Усі дуже гостинні, щирі.

Вразила релігійність цієї родини. І батько, і мати Валентини суворо стежили за дотриманням усіх звичаїв і церковних свят. Стіни кімнат були завішані іконами, перед їжею, сном і роботою тут було прийнято молитися. Для мене все було незвичне, досі я якось був байдужим до релігії. Але вважав, що заповіді вчать жити по совісті, не грішити, чого навряд чи вміє більшість із нас.

На наше весілля ми запросили усіх знайомих. Нам хотілося поділитися своїм щастям з усім світом. Але не приїхав ніхто. Слали телеграми, вибачалися, при зустрічі посилалися на зайнятість. Бог їм суддя.

Нам дали окрему кімнату в гуртожитку. Тепер ми вірили, що ніхто й ніщо в світі не розлучить нас».

ПЕРША ЖЕРТВА

Секретарка Тетянка, мабуть, на всі заставки лаяла мене, бо телефон невгавав. Усі вимагали коментарів з приводу матеріалу про маньяка-вбивцю. Я й словом ніде не обмовився про це, але кожен вважав, що діє маньяк. Тітонька Коняка сердито бурчала щось про дешеву популярність.

Як і передбачалося, подзвонили з МУВС. Ні, не «сам», доручив замові. «Хто вам дав право, звідки така інформація, громадяни вже замучили дзвінками!», – і т. п… Втрутився Хижняк: «Які факти не відповідають дійсності?» У відповідь чиновник промимрив щось про наклеп на слідчі органи, але Хижняк заявив: «Якщо ви можете прокоментувати матеріал – журналіст готовий отримати від вас інформацію!» І додав, щоб наступного разу до нього звертався особисто генерал-майор Бублик, себто – начальник міського управління внутрішніх справ.

Більше в кабінет Хижняка не дзвонили, зате мою скромну персону потурбували з райвідділу, з районної прокуратури і нарешті – особисто слідчий Величко. Усіх передовсім зацікавило, звідки в мене такі дані. Я нічого не пояснював. Начальник райвідділу визвався особисто дати необхідні коментарі, і ми домовилися про зустріч. Так, це була моя маленька помста за той клятий день!

Знов укотре вже задзвонив телефон, і приємний жіночий голос сказав:

– Я хотіла побалакати з вами… Я – Алла, подруга Тані Роднянко… Жила з нею в одній кімнаті…

– Давай на «ти», – вона усміхнулася…

Вона нічогенька, ця Аллочка Стороженко. Шкіряна юбка-міні, стрункенькі ніжки… Модна стрижка. Очі блакитні і сумні.

– Дві кави. Тістечка будеш? Он вільний столик.

– Чому про це пишуть лише зараз? – вона струсила попіл наманікюреним нігтем.

– Якби я не потрапив у міліцію, навряд чи про це взагалі б написали.

– Ти? За що?

– Та так, якось іншим разом…

Навряд чи вона просто хотіла потеревенити з людиною, яка написала про вбивство її подруги. Але Алла мовчала, і за хвилину мовчання стало обтяжливим.

– Ти у міліції була?

– Зі мною ще тоді розмовляв слідчий.

– Що питав?

– Хто міг убити Тетяну… Чи підозрюю я когось. Я сказала, що не моє діло когось підозрювати.

– А насправді?

Вона вловила мою обережність і напруження.

– І насправді теж… Але були моменти, коли мені самій хотілося її вбити.

Алла зітхнула і акуратно переламала тістечко навпіл.

– Тетяна ризиковано розважалася, – гострий ніготь сколупнув глазур з поверхні тістечка. – Любила дражнити хлопців. Їй нічого не варто було день гуляти з одним, вішатися йому на шию, а наступного дня демонстративно прогулюватися під руку з його приятелем.

Я мовчав, і вона повела далі:

– Вона підкреслювала усім, що вільна жінка. Сучасна. Їй було плювати на мужиків. Якось повідомила чергового залицяльника, що вагітна, і отримувала насолоду від того, як він казиться у пошуках виходу. Коли вона сказала йому, що пожартувала, він так зрадів, що навіть не образився на неї.

– А були такі, що ображалися?

– Авжеж. Один хлопець затіяв бійку. У «Зодіаку». При людях. Спочатку виматюкав її, потім поліз із кулаками. Танька не боялася – завжди поряд був хтось, що заступиться. Розраховувала вона точно.

– А як звали того хлопця?

– Неважливо. Слідчому я взагалі про це не розповіла.

Уявив собі радість Величка, який отримав би подібну інформацію, і задоволено гмукнув.

– А мені чому?

– Не знаю. Думаю, ти хочеш посприяти встановленню істини.

– По-книжному сказано…

– Хіба це не так?

Питання лишилося без відповіді. Алла глянула мені у вічі.

– Ти не думай, що Тетяна була якоюсь хвойдою. Хороша людина була, компанійська. Завжди виручала… Ось тільки нудно жити не хотіла, розумієш?

– Той хлопець точно не міг убити? Вибач, що набридаю, але одна річ – слідчому не сказати, а інша…

– Не міг! – двоє за сусіднім столиком обернулися на нас, Алла зашарілася, заговорила притишено: – Був гріх – подумала на нього, але вбито ще двох дівчат, я зовсім їх не знала, Таня, думаю, теж. А вбивала одна людина… Тільки… Я ж не для друку все це говорила…

Я мовчав, обмірковуючи почуте. Хочеш знайти злочинця – дізнайся все про жертву. З такими, як Тетяна, я зустрічався. Про них розповідають анекдоти, поширюють плітки, але, попри все, ставляться поблажливо. Набити можуть, але холоднокровно задушити, спланувавши все наперед – навряд.

– У тебе й далі є намір писати про все це?

– Так. Справу обов’язково спустять на гальмах рано чи пізно, а так нехай хоч трохи почухаються.

Про свої особисті інтереси я вирішив поки що промовчати.

– Коли будеш писати – обмізкуй те, що я розповіла. Таня була гарною подругою. А гріхи – так усі ми не святі, – Алла залпом допила залишки кави. – Я живу у шостій общазі, сорок п’ята кімната. Тримай мене в курсі.


МАНЬЯКА-ВБИВЦЮ МОЖНА СПІЙМАТИ ЛИШЕ З ДОПОМОГОЮ СВІДОМИХ ГРОМАДЯН

Публікація в минулому номері нашої газети матеріалу про трагічні події в студмістечку отримала широкий читацький резонанс. Дзвінки до редакції не припиняються. Одне питання хвилює всіх: «Чи зможемо ми коли-небудь вийти з дому, не трусячись від страху за своє життя?» Справді, поява в місті серійного вбивці – подія, яка переходить усі існуючі межі. Люди мають повне право вимагати від правоохоронців невідкладних заходів.

Ми звернулися за коментарями до начальника міськуправління внутрішніх справ генерал-майора Анатолія Бублика:

– На жаль, інформація у вашій газеті достовірна. Але твердження, що в студентському містечку орудує маньяк-убивця, я вважаю помилковим. Будь-який вбивця психічно неповноцінний, але саме слово «маньяк» вже лякає людей. Іноді вбивці вигідно, що його вважають психічно хворим. Адже він серед нас, отож якщо здоровий прикинувся хворим, йому легше уникнути підозр. Отож хочу закликати громадян до пильності.

– Як далеко просунулося розслідування?

– Це справа під моїм особистим контролем. Скажу більше – вона взята на контроль республіканською прокуратурою. Деякі результати вже є, але, самі розумієте, оприлюднювати їх ми не маємо права.

– Які, на вашу думку, причини вбивства?

– Слідча бригада активно працює в цьому напрямку. Але я закликаю також до співробітництва громадян. Про будь-які свої підозри прохання повідомляти нас.

Інформацію у райвідділі внутрішніх справ Київського району отримати також не вдалося. Одначе були запевняння, що пошуком убивці займаються кращі спеціалісти своєї справи. Хочеться вірити…

ЗАГАЛЬНИЙ ЗОШИТ

«Подальші події викладаю коротко й лаконічно, відмітаючи все зайве, хоча для мене усе це не є зайвим, адже йдеться про мої стосунки з коханою жінкою, першою і єдиною в моєму житті.

Пошляки кажуть у таких випадках: „їхня перша ніч закінчилася крахом“. Я теж пережив подібне психологічне потрясіння, адже з’ясувалося, що як мужчина я потерпів фіаско. Але моя кохана була лагідна зі мною, сльози котилися їй по щоках, і я з жахом помітив – по моїх теж пливуть солоні краплі. Вона сказала мені так ніжно, як тільки могла: „Адже це не головне, правда?"

Я ще сильніше покохав свою дружину, хоча думав, що сильніше вже неможливо. Звичайно, це не головне. Адже це – не кохання, тваринні примітивні інстинкти! І сам вислів „займатися любов’ю" в корені суперечить суті поняття кохання.

І ми вирішили обходитися без цього. Зрозуміло, спочатку мені важко було себе приборкати, і кохана моя дружина сприйняла такий стан речей стоїчно, з обличчям мучениці переносила оті вибухи, і я вкривав цілунками її обличчя, вдячно шепотів слова кохання й ніжності пересохлими губами.

Господь називає це гріхом. Так говорила моя дружина і в хвилини моєї нестриманості часто промовляла молитви. Вона просила у Господа прощення за мене й себе і опісля довго замолювала наші гріхи. Я не настільки релігійний, одначе віра моєї дружини викликала глибоку повагу. „Ми ж не будемо більше? – запитувала вона щоразу. – Адам і Єва щасливо жили в раю, поки не спізнали гріха, і Господь за це прирік їх на страждання". Так, запевняв я її кожного разу, оскільки мені було соромно за свою тваринну пристрасть.

З часом я навчився гамувати в собі потяг до гріха. Я активно взявся за навчання, знайшов роботу в одній фірмі, завантажував себе до краю – і, приходячи додому, ледве спромогався повечеряти і засинав як убитий.

Згодом я помітив, що мою дружину неабияк дратують нахабні самиці, котрі табунами гуляли студмістечком. Розмальовані, безсоромні, вони отримували явну насолоду від гріха, адже вони жили цим. І не чоловіки в цьому винні. Чоловік – раб своїх природних інстинктів, і якщо жінка не буде їм потурати, чоловік поступово вгамує їх. Винні самі жінки, вони дражнять хлопців, розпалюють у них гріховну пристрасть і топчуть своїми гострими підборами те, що святе для моєї коханої, а значить, і для мене.

„Колись вони згорять у пеклі за свої гріхи!" – палила їх поглядом Валентина, завваживши якусь кралю, що виклично крутила сідницями. Я цілком згоден із нею.

Спливав час. Я закінчив університет і поступив до аспірантури. Кімнату в гуртожитку за мною лишили, Валентина, яка брала через хворобу академвідпустку, мусила ще два роки вчитися. Зміни сталися в нашому житті, але довкола нас клубочилося кодло, розгнузданість сучасної молоді не знала меж. Дружина хворобливо переживала все це. І тоді я зважився.

Я йшов до цього довго, багато разів вагався – а чи маю я право брати на себе місію Вищого Суду? Та, врешті-решт, я вирішив: їх усіх треба навернути на думку про кару за земні гріхи. Можливо, все обмежиться одним страхітливим прикладом. Вони зрозуміють і замисляться. А якщо ні? Тоді доведеться повторити. Мені такий шлях не лягав на душу, але тільки так можна навести в світі порядок. Тільки силою й страхом! Силою, яка породжує страх. Страх – сильна та дієва зброя. Посіяти страх. Іншого способу я не бачу».

ТРЕТЯ ЖЕРТВА

За останні два тижні Хижняк явно почав дивитися в мій бік із більшою повагою. Газету читали активно саме завдяки моїм матеріалам.

Коли планерка скінчилася, Тетянка смикнула мене за рукав.

– Там уже другу годину якийсь чувак на тебе чекає. По коридору ходить, мов маятник…

Я стенув плечима і вийшов у коридор. Справді. Хлопець років тридцяти.

– Побалакати треба, – голос хрипкий, горілкою тхне, видно, хильнув добряче.

– Хвилинку можете зачекати?

– Не можна! – хлопець учепився в рукав моєї куртки. – Вийдемо!

Хлопець потяг мене у дальній куток і несподівано різко садонув кулаком у живіт. Мені перехопило подих, перед очима забігали барвисті кола. Другий удар прийшовся в обличчя. Та все ж таки на ногах я втримався, тільки скорчився від болю і притиснувся боком до стіни.

А от мій кривдник полетів на підлогу! Тітонька Коняка – видно, її увагу привернув шум, – вміло перехопила руку, крутонула – хлопець беркицьнувся, дригнувши ногами в повітрі.

Я зробив кілька глибоких вдихів. Мигтіння щезло, я потроху приходив до тями. На шум бійки збіглися співробітники. Хтось запропонував викликати міліцію.

– Не треба, – я намагався говорити спокійно…

– Хто це? – спитав Валерка.

– Чорт його знає!

Мій кривдник, крекчучи, підвівся з підлоги. Я ляснув його по спині.

– Гаразд, ходімо до кабінету, побалакаємо… Сам на сам.

Хлопець намагався уникати мого погляду.

– Ну і що все це означає? – спитав я.

– Ти тоді з Наталкою був… Через тебе її…

– З якою Наталкою?

– Навіть як звати не спитав, падло! З Наталкою Кущенко!

Ага, он воно що!

«Так, розмова непростою буде», – виснував я.

– Я любив її, – він сказав це так, наче хотів когось переконати. – Одружитися збирався…

– Ну і?

– Мужики її зіпсували, розумієш? – він потер забиту спину. – От якби ви тоді з дружком не заявилися, вона б, може, живою була… Через тебе її, падлюко!

У ньому знову закипала лють.

– Тебе як звати? Вчишся? – треба ж було його якось відволікати.

– Юрко… Наступного року аспірантуру закінчую… Істфак…

– Добре її знав?

Він нарешті почав виговорюватися. Власне кажучи, хлопець і прийшов за цим – пару випустити, щоб попустило.

– Близько року, випадково познайомилися – у бібліотеці… Знаєш, як у книжці «Історія кохання»? Потім зустрілися на одному дні народження… Хлопці її горілкою підпоювали, коли твереза – вона нормальна дівка, а вип’є – на мужиків ведеться, для неї це як збуджувач! Наймерзенніше – їй ось такі пригоди подобалися! Я теж спочатку той… ну, підпоїв її. А потім соромно стало: гарна ж дівка, розумна, вродлива… А мужики – їм тільки дайся! Ну, я навіть бійку з одним затіяв, а вона психонула – якого ти греця, хто ти мені такий! Шкода… Потім якийсь час наче взялася за розум, ми навіть у мене в общазі жили тиждень, знаєш, там, де сімейні… Тільки десь за тиждень… коротше, посварилися ми. Вона в «Зодіаці» гуляла, вже під добрячим газом була, я її витягав звідти, а вона пручалася: «Пусти! Які ти права маєш на мене!» Якісь там бугаї сиділи, знову я по пиці отримав… А потім про оте дізнався… догралася Наталя…

Він іще щось говорив, тільки я вже не слухав – як годинниковий механізм, працював мозок. Алла мимохідь згадувала «Зодіак», Тетяна теж там частенько крутилася. Знаю я цей «Зодіак», кишло для постійної клієнтури: студенти, що роблять дрібний бізнес, приблатнена – модно тепер! – молодь району, іноземні студенти, іноді зазирали лоби з місцевих рекетирів – нижній ешелон, звичайно, ну і дівчатка. Репутація злачного місця міцно закріпилася за «Зодіаком», отож випадкова людина почувала себе тут незатишно.

Отже – обидві дівчини частенько бували в «Зодіаку». Може, звідси треба танцювати?

«Слухай, хлопче, ти своє відтанцював, нехай міліція крутиться!»

Я труснув головою, проганяючи дурні думки, Юрко вже замовк і сопів поруч. Виговорився.

– Тебе слідчий допитував? – спитав я.

– Так, різні безглузді питання… Я йому, звичайно, того, що зараз тобі казав, не розповідав. Для чого ментові це знати? Одразу пришиють Наталці гидоту якусь. Тобі, мабуть, теж усе це ні до чого, найшло на мене щось…

– Не бійся, далі мене не піде.

– Вони знайдуть того гада?

– Не знаю, Юрку, якщо чесно…

– Може, слідчий розкопає щось, – у його голосі забриніла надія.

Аспірант істфаку простягнув мені руку.

– Гаразд… Не ображайся…

– Які образи! Приємно було познайомитися, – я це сказав майже щиро.

Сумбурна сповідь витверезила хлопця.

– Мир! – його рука труснула мою руку. – А нічого тітки у вас працюють! Класно вона мене скрутила!

– Хто це був? – у Тетянки очі великі й круглі, як чайні блюдця. – Ого, як він тебе…

– Дрібниці… Словом, художник-концептуаліст. Я про його злісного ворога позитивну замітку написав, от він і з’явився на розборки.

Із прочинених дверей висунувся Хижняк.

– Чому навколо тебе завжди шарварок, Кропива? Не редакція, а якась Січ!

– Нічого, – розійшлися тихо-мирно.

– Цікаво, що подумають про нашу редакцію, коли побачать таку прикрасу під твоїм оком?

– А ви скажіть, що я захищав честь дами…


АНАТОЛІЙ ГОЛУБЕЦЬ: «Я ХОЧУ БАЧИТИ ВБИВЦЮ СЕРЕД СВОЇХ ПАЦІЄНТІВ»

Досі нема відповіді на питання: чи є вбивства у студмістечку справою рук холоднокровного злочинця, чи дівчата стали жертвами психічно хворої людини. Це питання було задане директору НДІ з проблем психіатрії та психопатології Анатолію Сергійовичу Голубцю.

– Однозначної відповіді я дати не можу. З одного боку, серійні безпричинні вбивства не може здійснювати нормальна людина. У психічно хворих убивць, так званих маньяків, мозок запрограмований на вбивство так само, як у клептомана на крадіжку. Згадайте хоча б відому справу Чикатила – він же отримував насолоду від садистських дій. Однак жодна з дівчат не пограбована, не зґвалтована, не спотворена. Вони, наскільки я знаю, навіть не були знайомі одна з одною і взагалі належали до різних типів жінок, навіть за суто зовнішніми даними, їх не можна об’єднати. Так, убивства здійснюються з разючою одноманітністю, він не змінює почерку, виявляє мінімум винахідливості. Це характерно для людей з порушеною психікою, вони запрограмовані на певні дії. Але саме відсутність видимої причини змушує мене піддавати сумніву твердження, що ми маємо справу з хворим, а не з людиною, яка вміло прикидається таким, щоб збити слідство зі сліду.

– Як же все-таки триматися громадянам? Вони дуже налякані…

– Підстави для цього є. Правда, ви, журналісти, любите робити з усього сенсацію і, можливо, самі того не бажаючи, сприяєте виникненню паніки у населення… Та є й інша, досить серйозна причина для побоювань. Криза в країні відбивається й на охороні здоров’я. Через брак коштів на утримання хворих, яких слід ізолювати від суспільства, зачиняються спеціалізовані заклади. Останнім часом психічно хворих виписують із цілком нормальним діагнозом лише тому, що бракує елементарного: ліків, обладнання, умов, грошей нарешті! – для утримання. Вони опиняються серед нас, а це – бомба сповільненої дії. І якщо найближчим часом не буде вжито заходів, то я не гарантую, що завтра хтось не стане жертвою психічно неврівноваженої людини. Загальна агресивність зростає сьогодні як наслідок кризи й нестабільності. Можливо, вбивця із студмістечка – одна із жертв нашого складного сьогодення.

ДРУГА ЖЕРТВА

– Я не збираюся взагалі з вами розмовляти. Коли такі питання задає слідчий, ще можна зрозуміти. А ваша бульварна преса і загибель моєї доньки не мають нічого спільного…

– Чому бульварна? У нас солідне, авторитетне й поважне видання…

Мати Слави Корецької не пустила мене далі передпокою. Вродлива жінка, видно, стежить за собою. Ось тільки сум у великих сірих очах лишиться назавжди.

– Для чого вам знати щось про мою доньку? Щоб усе перетворити на дешеву сенсацію? А ви, – тонкий вказівний палець спрямовано в мій бік, – зробите собі на чужих смертях ім’я?

– Але це зовсім не так…

– Розмову закінчено, – вона не підвищила голосу, але краще б вона кричала, плакала…

Надворі – кінець вересня, туга в такі дні мимоволі охоплює все навколо. Отой стан розгубленості – машини сновигають якось тихо й повільно, наче крізь граничну втому.

Через дорогу – студмістечко. Листя на деревах уже потроху міняє колір, а коли воно облетить, то очам відкриються сірі, в брудних патьоках, стіни общаг, збудованих приблизно чверть століття тому. І як би не давила на мене ця картина – накотилася ностальгія. Я виріс у гуртожитках, до десяти років бігав довгими напівтемними коридорами із запахами підгорілої картоплі, свіжого борщу і гнилля із сміттєбаків. Коли наша сім’я нарешті отримала окрему квартиру, мені довго бракувало гармидерного гуртожитського побуту. А через шість із гаком років я вступив до університету і знов надовго занурився у звичну і – так, так, саме так! – рідну атмосферу. Дехто, звичайно, нарікає, кляне все це, скаржиться, але…

– Молодий чоловіче!

Я так замислився, що навіть здригнувся.

Вродлива дівчина років дев’ятнадцяти, у колясці – симпатичний карапузик.

– Ви не ображайтеся на маму, вона зараз у такому стані…

Зрозумів, сестра Слави.

– Нічого. Давай на «ти», а то воно якось…

– Давай. Ходімо, он на ту лавку сядемо… А може, я прогуляюся з тобою до зупинки, ти не проти?

Неквапом рушили тротуаром.

– Молодість згадав. Я ж тут прожив п’ять років.

Вона глянула уважно.

– Я читаю твої статті… Міліція була, розпитували. З ким була, де була, знайомі…

– Слава – старша сестра?

– Так, на три роки. – Дівчина перехопила мій погляд на дитину в колясці. – Кумедний він, правда?

– Як усі маленькі діти, – я усміхнувся.

– Його батько в цьому році закінчує фізмат. Батьки домагалися, щоб я його ім’я назвала, але я затялася. Викинула його з голови, і квит. Тільки перелякану морду побачила – злякався, що вагітна! – одразу відшила. Слава свого часу аборт зробила, а я не змогла. І не шкодую.

Знову пауза, важка й неприємна.

– Для чого тобі все це? Ти хотів, щоб мама розповіла про Славу, так?

– Для статті, – збрехав я і не зрозумів – їй чи собі. Адже я й сам не знав, що змусило мене після зустрічі з Аллою Стороженко і одкровень Юри почати збирати хоч якісь дані про другу жертву.

Як не дивно, моя відповідь задовольнила її.

– Вона любила з кольоровими гуляти. Не те щоб зовсім із неграми, а з цими, ну знаєш, – арабами, турками, латиноамериканцями… А що? Не скупі, ввічливі, без комплексів – не те що наше жлобйо. Жінок поважають, для них просто поряд із моєю Славкою постояти – свято. Вона призналася мені, від кого залетіла, а я уявила мамуню, яка побачила чорну дитину, – і сміх, і гріх! Тому вона й аборт зробила, хоча Бенджі не дозволяв, одружитися хотів, наївний! Тільки вона його відшила – потрібен він! Молодець дівка, крутила ними, як циган сонцем.

– Проблеми були?

– То із шльондрами проблеми, котрі на чорних заради ганчір’я чіпляються, а Славка чисто з азарту, що хотіла з ними, те й робила. Якось один п’яний бангладешець для неї на столі двадцять разів прогавкав – на поцілунок заробляв. Весь «Зодіак» качався з реготу, аплодисменти перейшли в овацію. Він на «біс» повторював…

– Зі слідчим ти про це говорила?

– А зі мною взагалі ніхто не розмовляв. Звичайно, про це не треба писати… Не знаю навіть, для чого я все це розповідаю… Тільки думаю, що тут причину вбивства шукати треба. Тобі ж це потрібно?

Я сам собі задаю таке питання. Чого я взагалі домагаюся? Роблю ім’я на скандальній темі? Хочу (абсурд який!) знайти (от маразм!) убивцю? Як у поганому детективі… Але молода мама має глузд, і погляд у неї цілком дорослий. Мусить бути поштовх до вбивства, і дала його жертва. Однозначно.

Підійшов автобус, ущерть переповнений, вона кивнула на прощання і повільно пішла, штовхаючи перед себе коляску із немовлям, яке солодко спало. Пропхавшись усередину, я раптом згадав, що не спитав, як її звати.

Товкотнеча в автобусі не сприяла роботі думки. Адже майнуло щось під час розмови, намітився якийсь логічний ланцюжок…


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю