355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Едґар Аллан По » Муза Арнгейм, або Декоративне садівництво » Текст книги (страница 2)
Муза Арнгейм, або Декоративне садівництво
  • Текст добавлен: 3 апреля 2017, 07:00

Текст книги "Муза Арнгейм, або Декоративне садівництво"


Автор книги: Едґар Аллан По



сообщить о нарушении

Текущая страница: 2 (всего у книги 2 страниц)

Примітки

Флетчер Джайлз (бл. 1588-1623) – англійський поет. Епіграф походить з його поеми «Перемога Христа над смертю на небесах і на землі».

Тюрґо, Прайс, Прістлі, Кондорсе. – Тюрґо Анн Робер Жак (1727-1781) – французький державний діяч, економіст. Прайс Річард (1723-1791) – англійський філософ і економіст. Прістлі Джозеф (1733-1804) – англійський хімік, богослов. Кондорсе Жан Антуан Школа (1743-1794) – французький філософ, математик, політичний діяч.

Перфекціоністи – члени американської громади «біблійних комуністів», на чолі яких стояв Джон Гемфрі Нойс (1811-1886). Закликали до загального миру і християнської злагоди.

Містер Сібрайт Еллісон. – До історії із спадщиною Еллісона є примітки самого По: «Випадок, подібний до вигаданого тут, нещодавно трапився в Англії. Прізвище щасливого спадкоємця Теллусон. Вперше я побачив повідомлення про це в «Подорожніх нотатках» принца Пюклер-Мускау, який пише, що успадкована сума становить дев'яносто мільйонів фунтів, і слушно зауважує, що «в роздумах про таку велику суму і про те, як вона може стати в пригоді, є навіть щось піднесене». У відповідності до поглядів, що їх сповідую в цьому оповіданні, я додержуюся повідомлення принца, хоча воно й надто перебільшене. Начерк і фактично перша частина цього твору були опубліковані багато років тому – ще до виходу в світ чарівного роману Сю «Вічний жид», на ідею якого його, можливо, навели нотатки Мускау». Згаданий По Пітер Теллусон (1737-1797) – англійський купець. Для збільшення капіталу він заповідав після своєї смерті не торкатися грошей, примножуючи їх, аж до четвертого покоління спадкоємців. Ця подія викликала великий інтерес. Відгомін її дійшов аж до літераторів XX ст. (І. Ольбрахт, оповідання «Старий, увінчаний лаврами віденської слави»).

Клод – французький художник Клод Лоррен (1600-1682). В його урочистих «ідеальних» краєвидах з ефектним освітленням є своєрідний ліризм, замріяність, елегійність.

Аддісон Джозеф (1672-1719) – англійський письменник-просвітитель.

«Катон» (1713) – трагедія Аддісона, присвячена римському республіканцю-стоїку Марку Порцію Катону Молодшому (95-46 до н. е.), супротивнику Цезаря, який після перемоги Цезаря при Тапсі наклав на себе руки.

Парфенон – храм Афіни Парфенос на Акрополі в Афінах, одна з найдосконаліших пам'яток світової архітектури (447-432 до н. е.).

«Пекло» – перша частина «Божественної комедії» Данте, яка створювалася у 1307-1321 pp.

Де Сталь. – Де Сталь Анна Луїза Жермена (1776—1817) – французька письменниця.

Тімон (V ст. до н. є.) – грецький філософ, громадянин Афін, ім'я якого стало в античні часи прозивним як уособлення мізантропії. Діє в п'єсі Шекспіра «Тімон Афінський».

Арнгейм – місто в Голландії, навколо якого прегарні краєвиди.

Фонтхілл – збудований на початку XIX ст. англійським письменником Вільямом Бекфордом замок у готичному стилі, широко відомий завдяки своїй пишності й романтичному вигляду.



    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю