355 500 произведений, 25 200 авторов.

Электронная библиотека книг » Богдан Парфенюк » Питання молоді xxI ст » Текст книги (страница 1)
Питання молоді xxI ст
  • Текст добавлен: 4 марта 2021, 13:31

Текст книги "Питання молоді xxI ст"


Автор книги: Богдан Парфенюк


Жанр:

   

Религия


сообщить о нарушении

Текущая страница: 1 (всего у книги 3 страниц)

Запитання молоді

XXІ СТОЛІТТЯ

Запитання молоді

XXІ СТОЛІТТЯ

"Молодість, юність – прекрасні роки!

Хай будуть тільки для Бога вони!

Щоб не прожити даремно життя -

Ти присвяти всі роки для Христа."

"Чим додержить юнак у чистоті свою стежку? – Як держатиметься Твоїх слів!" (Пс. 118:9)

Над книгою працювали: Парфенюк Б.В., Парфенюк М. В,

2021

Зміст.

Розділ 1. Ти – особистість.................................3

Розділ 2. Ти і Бог…………...……………...….7

Розділ 3. Любов та дошлюбні відносини….11

Розділ 4. Відносини в сім'ї...……………..…20

Розділ 5. Пута гріха. ……..……………………26

Розділ 6. Духовний ріст…………………….42

Розділ 1.

Ти – особистість.

"В мене немає бажання жити далі. Все набридло, нічого не виходить. І тільки хочу щось почати – так відразу все руйнується... Для чого таке життя? В мене нічого не виходить, ніхто мене не любить і нікому я не потрібна. Що мені робити? Навіщо жити, коли бачиш, що ти зайвий на цій землі? Давно помічаю, що не приношу ніякої користі. Якби мене не було, то було б краще." (Єва * ).

Хто ти? Для чого ти живеш? Які у тебе цілі і бажання, які мрії? Чи знаєш ти самого себе? Чи ти знаєш, що у Бога ще до створення світу був задум на твоє життя? Він наперед знав час і умови, в яких ти народишся, а також колір твоїх очей. В Біблії написано: "Мого зародка бачили очі Твої, і до книги Твоєї записані всі мої члени та дні, що в них були вчинені, коли жодного з них не було." (Пс. 139:16). Бог думав про тебе вже тоді, коли тебе ще не було на цьому світі, коли ти ще навіть не народився!

Наш Бог – Творець. Він створив свого часу усе – неосяжне зоряне небо, галактики, планету Земля і життя на ній. Наступив момент, і Бог подарував тобі життя. Він творив тебе з великою любов'ю та уважністю. Ти маєш не менше право жити на цій землі, аніж інші, адже твоє життя – це задум і мрія Творця. Ти – не помилка і не випадковість. Ти – особистість, і – особливий. У цілому світі немає більше жодної такої людини, як ти. Унікальність безцінна. Дуже цінна несхожість на інших. Як же знайти і зрозуміти себе та своє призначення? Треба перестати дивитися на інших, і заглянути всередину, у свою душу.

В кожній людині Бог заховав багато унікальних дарів і талантів, важливо людині відшукати свій власний. Однак дуже часто справжні дари залишаються глибоко закопаними, а час тратиться надаремно або, що ще гірше, на копіювання. Ми не цінуємо те, що дано саме нам, а дивимося на інших. Це шлях в нікуди. Однак ти маєш зрозуміти – для тебе Господь наперед визначив Свою прекрасну історію життя, мету і цілі. Будь-який майстер, коли виготовляє певну річ, має для неї своє призначення. Наприклад, скрипка створена виконувати чудову музику. Тим більше Бог, коли дарував тобі життя мав прекрасні задуми для тебе. "Бо ми Його твориво, створені в Христі Ісусі на добрі діла, які Бог наперед приготував, щоб ми в них перебували." (Еф. 2:10).

Часто молоді люди бувають невпевнені у власних силах, можуть бути незадоволеними своєю зовнішністю або, взагалі, розчаровані життям. Через це вони відчувають пригнічення. Однак немає ідеальних людей. Навіть дуже успішна людина з чудовою зовнішністю іноді може думати про себе песимістично і вважати не гарною чи бездарною. Не порівнюй себе з іншими. У кожного є свої недоліки. Подивися на себе очима Бога, очима Того Хто створив тебе. Довіряй Йому свої бажання, не бійся бути по-своєму дивним. Цінуй свою індивідуальність. Ніколи не кажи: "У мене ніколи нічого не вийде." або "Я – невдаха." Такі перебільшення будуть тебе тільки знеохочувати. Натомість визнай помилки, а також пам'ятай про свої хороші риси. Докладай зусилля аби змінюватися у кращу сторону – позбуватися негативних рис, і навпаки, розвивати хороші звички, таланти та здібності. Твоя самооцінка не повинна залежати від думки інших людей. Але, разом з цим, не будь закритим до хорошої, мудрої поради від людини, яка бажає тобі добра.

У деяких людей формується неправильне відношення до себе тому, що в дитинстві були напружені відносини з батьками, однолітками або іншими особами. В такому випадку добре було би у спокійній атмосфері обговорити ці питання з тими людьми або звернутися до душеопікуна чи служителя, який може допомогти.

Якщо тебе турбує почуття пригнічення чи беззмістовності життя – пізнавай Бога у молитві та в читанні Його Слова і тоді пізнаєш радість та сенс свого життя. Поглянь на тих, хто ніколи не бачив або не чув, або ж на тих хто прикутий хворобою до інвалідного візка, – навіть вони знаходять привід радіти життю, тим більше ти! Відвідай сиротинець або дім престарілих – і зрозумієш, що тобі є чому за що дякувати Богові, адже ти маєш сім'ю. Почни служити для Бога і для людей, які цього потребують, безкорисливо твори добро для інших. Діючи так ти отримаєш задоволення від цього тому, що відчуватимеш себе корисним та потішиш серце Бога.

З іншої сторони, ти живеш в епоху самозадоволення. Книжкові магазини переповнені книгами про те, як потурбуватися про самого себе, тому що людина сьогодні стала центром всього сущого. Головна мета всіх цих речей в тому, щоб привести людину до самодостатності, гордості, впевненості в самому собі та егоїзму. "Знай же ти це, що останніми днями настануть тяжкі часи. Будуть бо люди тоді самолюбні, грошолюбні, зарозумілі, горді..." (2 Тим.3:1-2). Однак, поклоніння самому собі і егоїзм є гріхом. Біблія заповідає поклонятися лише Богу та говорить: "Також молоді, коріться старшим! А всі майте покору один до одного, бо Бог противиться гордим, а смиренним дає благодать!" (1 Пт. 5:5). Також написано: "Люби Господа Бога свого всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією силою своєю, і всім своїм розумом, і свого ближнього, як самого себе." (Лк. 10:27). На троні твого серця має бути Бог. Не врода, таланти, вміння чи досягнення. Тому, що лише Бог достойний поклоніння. "Бо все з Нього, через Нього і для Нього! Йому слава навіки. Амінь." (Римл. 10:27). Ти не став талановитим, гарним чи успішним завдяки лише самому собі. Всі таланти та хороші якості Господь вклав у тебе для того, щоб ти міг це використати для Його слави. Бог створив кожну людину за образом і подобою Своєю. Тому потрібно любити, цінувати та поважати всіх і кожного. "Кожна людина має божественне походження, особливу неперехідну цінність від народження до смерті, унікальна і недоторкана. Це є достатня основа, щоб відноситися до неї з повагою та любов'ю." ("Від серця до серця." О. і Л. Рімос).

Факт. А чи ти знав, що?...

Людина має індивідуальні відбитки на долонях. Вони наскільки дивовижні, що в світі немає двох людей з однаковими відбитками пальців. Наші очі мають навколо зіниці кольорове кільце, яке називається райдужка. Так само як відбитки пальців, райдужна оболонка однієї людини ніколи не буває такою ж, як в іншої людини, навіть якщо вони близнюки. Кожна райдужка має унікальний малюнок. Так само як райдужка, візерунки вен долоні є унікальними для кожної людини, навіть для ідентичних близнюків.

"Він руку печатає кожній людині, щоб пізнали всі люди про діло Його." ( Йов. 37:7)

Запитання для роздумів:

1.Яке твоє відношення до себе, як особистості? А яким тебе бачить Бог?

2.На твою думку, чому у людини може бути занижена або завищена самооцінка?

3.Чи ти знаєш про своє призначення? Якщо так, то яке воно?

Розділ 2.

Ти і Бог.

" Я відчуваю ніби пустоту всередині. Не знаю, як з цим боротися. Я хочу бути з Богом." (Руслан)

Бог. Хто Він? Який Він? Наскільки ти особисто знаєш Бога? Біблія говорить: "Бог, що створив світ і все, що в ньому, бувши Господом неба й землі, проживає не в храмах, рукою збудованих, і Він не вимагає служіння рук людських, ніби в чомусь Він мав би потребу, бо Сам дає всім і життя, і дихання, і все. І ввесь людський рід Він з одного створив, щоб замешкати всю поверхню землі, і призначив окреслені доби й границі замешкання їх, щоб Бога шукали вони, чи Його не відчують і не знайдуть, хоч Він недалеко від кожного з нас." (Дії 17:24-27). Отже, з цього тексту помітно, що Бог бажає, щоб люди шукали Його і мали з Ним відносини, адже "Він недалеко від кожного з нас". Пізнати Бога неможливо без особистих відносин з Ним. Біблія – це лист Небесного Батька до кожної людини. Це послання про Його велику любов, через яке Він промовляє до тебе. Також Бог буде говорити з тобою особисто, коли ти проводитимеш час наодинці з Ним у молитві. "Молитва є засобом, за допомогою якого Бог налаштовує струни вашого життя. Вона являється можливістю уникнути жалюгідного існування і ввійти в присутність Святого Бога." ("Соприкасаясь с Богом". Харольд Сейла). Молитва – це розмова з Богом. Ти можеш відкривати перед Господом все своє серце, не боячись осудження чи відкинення. Говори з Ним щиро і просто, уникай формальності та релігійності. Дружба з Богом це дивовижна подорож кожного дня, яка проникає у всі сфери життя. Бог бажає мати з тобою спілкування.

З перших сторінок Біблія розповідає нам про відносини Бога і людини. Творець приходив до Адама з Євою під час вечірньої прохолоди дня і розмовляв із ними. Однак, вчинений гріх розділив перших людей із Богом, були втрачені попередні відносини. І надалі гріховна природа успадковувалася всіма нащадкам Адама та Єви. "...бо всі згрішили, і позбавлені Божої слави." (Римл. 3:23). Для того, щоб відновити втрачений зв'язок, на землю приходив Син Божий, який прожив досконале життя, і був розіп'ятий на хресті. "Бо заплата за гріх смерть, а дар Божий вічне життя в Христі Ісусі, Господі нашім!" (Римл. 6:23). Ісус поніс покарання за гріх кожної людини, і воскрес з мертвих для того, щоб люди знову могли мати спілкування з Богом. Якщо ти ще не знайомий особисто з Ісусом і не маєш з Ним відносин, то можеш зробити це тепер. Для цього відкрий перед Богом свої гріхи, які розділяють тебе з Ним, попроси Його простити тобі, і довір Йому все своє життя. Бог має велике бажання мати стосунки з тобою, адже Він безмежно любить тебе. Даючи людині життя, Творець вклав у її душу певну порожнечу, яку тільки Він може заповнити, адже вона призначена лише для Нього. Досить часто люди намагаються заповнити цю порожнечу різними другорядними речами такими як: друзі, розваги, успіх, захоплення, робота, сім'я, гроші, протилежна стать, інтернет, мода та інше. Однак якщо ти не заповниш її Богом та відносинами з Ним, то все-одно будеш відчувати невдоволення та пустоту. Адже ти створений в першу чергу для відносин з Небесним Батьком. Бог так сильно хоче спілкуватися з тобою!

Порада:

Як читати Біблію, щоб це було цікаво і практично:

1. Перед тим, як читати помолись про мудрість і допомогу Святого Духа, щоб зрозуміти прочитане.

2. Читай уважно, не поспішаючи. Уявляй те, що читаєш. Нехай біблійний уривок оживе у твоєму розумі.

3. Роздумуй над тим, що читаєш. Постав собі такі запитання:

* Що хоче Дух Святий сказати мені через ці слова?

* Що відкриває даний текст мені про Бога і про те, як Він діє в тій чи іншій ситуації?

* Чого я можу навчитися з прочитаного?

* Кого з персонажів варто наслідувати, а хто є застережливим прикладом?

4. Коротко помолися до Бога, розкажи Йому, що ти навчився і як збираєшся практикувати це у своєму житті. Подякуй Богу за Його Святе Слово, через яке Він промовляє до тебе.

Ідея! ;)

Можеш почати вести молитовний щоденник, у якому ти записуватимеш своє прохання до Бога, відповідь та час коли ти її отримаєш. Зразок:

}Час

}Молитовне прохання

}Час

}Відповідь

}15.05.2015.

}Господи, допоможи мені}

}Добре здати екзамен.

}20.05.2015

}Я чудово здав екзамен!}

}Дякую, Ісусе!

Запитання для роздумів:

1. Хто для тебе є Бог?

2.На твою думку, яким способом ще Бог може промовляти до людини?

Розділ 3

Любов та дошлюбні відносини.

"Мені 15 років. Я познайомився з дівчиною, якій 16 р., вона дуже красива. Не знаю, спілкуватися далі чи краще припинити спілкування?" (Антон).

У тебе, як молодої людини є зацікавлення особами протилежної статі, з'являються сильні почуття. І це природньо. Як же тобі справлятися з цими почуттям. Для початку варто більше дізнатися про такі поняття, як симпатія, закоханість, кохання та похіть. Зрозумівши різницю між ними, ти вбережеш себе від непотрібного болю та в майбутньому зустрінеш справжнє кохання і ви утворите благословенну Богом сім'ю.

Симпатія – це те, що ти бачиш. Відчувати симпатію до гарної людини є нормальним явищем. Але не все золото, що блищить. Тому, що зовнішність буває дуже оманливою. "Золотая сережка в свині на ніздрі це жінка гарна, позбавлена розуму." ( Пр. 11:22). Ці слова відносяться так само і до хлопців.

Закоханість – це те, що відчуваєш на емоційному рівні. Ось, що розповідає Аліна: " У 12 років я втратила голову від одного хлопця. Коли ж ця закоханість минула, я зрозуміла, чому він мені сподобався. Тільки тому, що всі мої подруги говорили про хлопців, а він був хлопцем. От і все!" Закоханість легко переплутати з коханням тому, що і кохання має романтичні почуття. Однак, закоханість поверхнева, основана на зовнішній привабливості і сліпа тому, що не помічає негативні сторони людини та перебільшує позитивні. Людина, охоплена цим почуттям не хоче прозріти і закриває очі на реальність. "Якщо для того, щоб сподобатися дівчині, мені треба міняти свою особистість, то це закоханість" (Роман).

Похіть – це те, що відчуваєш на фізичному рівні. В такому випадку людина керується тілесними потягом та пожадливістю. "Стережися молодечих пожадливостей, тримайся правди, віри, любови, миру з тими, хто Господа кличе від чистого серця.(2 Тим. 2:22). Похіть – це гріх, за яким стоїть дух похоті, і який може привести до розпусти та блуду. Схоже до закоханості, похіть (або пристрасть) теж сліпа. Біблія говорить: "Отож, умертвіть ваші земні члени: розпусту, нечисть, пристрасть, лиху пожадливість." (Кол. 3:5).

Кохання – це те, що свідомо розумієш. Людина бачить та усвідомлює як позитивні, так і негативні риси. "Любов довготерпить, любов милосердствує, не заздрить, любов не величається, не надимається, не поводиться нечемно, не шукає тільки свого, не рветься до гніву, не думає лихого, не радіє з неправди, але тішиться правдою, усе зносить, вірить у все, сподівається всього, усе терпить! Ніколи любов не перестає!" (1Кор. 13:4-9). Для справжнього кохання недостатньо зовнішньої краси. Воно базується на свідомому розумінні, а не на легковірності чи необізнаності. " Якщо ти відчуваєш кохання, то не приховуєш, того, ким ти є насправді" (Анна).

Побачення

Бажання бути з тим, хто тобі подобається, і кому подобаєшся ти, може бути неймовірно сильним навіть у дуже юні роки. Чи ти вже можеш зустрічатися? Що означає "зустрічатися"? Якщо ти відчуваєш симпатію до особи протилежної статі і регулярно з нею спілкуєшся віч-на-віч (при зустрічах) або по телефону (дзвінки, переписування), то ви зустрічаєтеся. Але чи ти готовий взяти на себе таку велику відповідальність? Мета зустрічань має бути достойною – ближче познайомитися, щоб вирішити, чи хочуть молоді люди одружитися. Але, на превеликий жаль, багато твоїх однолітків дуже легковажно відносяться до спілкування та відносин з особами протилежної статі. Вони не мають наміру одружуватися. Їм просто подобається спілкуватися або проводити час з представниками протилежної статі. Для декого хлопець або дівчина – це не більше, ніж трофей любовних перемог або модний додаток, який тішить самолюбство. Якщо ти спілкуєшся/зустрічаєшся без наміру одружуватися, то поводишся ніби дитина, яка бавиться новою іграшкою, а потім кидає її. Але хіба можна розважатися за рахунок чиїхось почуттів? Подумай, чи хотів би ти, щоб хтось грався твоїми почуттями?

Уяви, що ти приїжджаєш на авторинок та оглядаєш машини, ніби хочеш купити, сідаєш за кермо і випробовуєш у їзді. Однак насправді ти не плануєш її купувати і навіть не маєш для цього необхідного капіталу. Як відреагує на це власник авто, коли про це дізнається? А як відреагує Бог, коли ти будуєш з кимось будувати близькі відносини, не маючи наміру одружуватися. Можливо, ти навіть не є духовно чи особистісно зрілою особою, яка готова взяти на себе таку величезну відповідальність? Чи це не буде обманом та користолюбством в очах Бога? Адже кожна дівчина, як і кожен хлопець, котрі вірять в Бога, є донькою або сином Небесного Батька, Який любить і турбується про кожну Свою дитину. Ти перед Ним будеш давати відповідь за свої вчинки. Тому підходь обдумано до даного питання. Мета зустрічань має бути достойною.

Часто запитують:

Чи може бути дружба між хлопцем і дівчиною?

Яка мета такої дружби? Дружба між хлопцем і дівчиною має три варіанти закінчення (або продовження): нерозділене кохання і сльози, блуд або весілля. Найчастіше така "дружба" виникає тоді, коли одна сторона хоче безвідповідального спілкування і цікавого проведеного часу, зовсім не маючи на меті серйозних відносин, а інша сторона бажає серйозних стосунків. Ось що пише з цього приводу Марта: "Я просто дружила... Але коли ті хлопці починали одружуватися, ставало боляче... Дівчата, ми такі, що надумуємо більше, ніж це є насправді. Тому, щоб не було біди, краще дружіть і знаходьте спільну мову з дівчатами." Спілкуйся у компаніях, товаришуй, будь активним у Церкві, задіюй себе в служіні. Якщо все ж таки у тебе є так званий друг/подруга протилежної статі, то задай собі питання: Чи я буду радий за нього/неї, якщо він/вона, спілкуючись з тобою, одночасно буде зустрічатися з іншою особою, і якщо вони одружаться?

Чи може дівчина зробити перший крок, щоб за'язалися стосунки?

Не варто. Представники чоловічої статі по своїй природі завойовники. Їм не цікаво те, що легко даєтся. Якщо ти дівчина, не забирай у хлопців право першим проявляти ініціативу та зізнаватися про симпатію. Май терпіння. Можливо, тобі видається, що ти йому подобаєтеся, і ти лише виставиш себе в негативному світлі. Пам'ятай про свою цінність та власну гідність. Молися за свою долю, щоб Бог у Свій час поєднав ваші дороги з тією людиною, з якою ви будете щасливі.

Чи можна знайомитися та будувати відносини в інтернеті?

Не бажано. Такі знайомства мають багато недоліків і містять в собі небезпеку. Під час віртуального спілкування, людина по той бік екрану може надавати неправдиву інформацію про себе або навіть бути зовсім не тим, за кого себе видає. Також, що буває найчастіше, вона може безвідповідально заводити знайомства з багатьма людьми одночасно, і гратися їхніми почуттями. "Тож усе, чого тільки бажаєте, щоб чинили вам люди, те саме чиніть їм і ви." (Мт. 7:12). Пам'ятай, безбожні люди не мають страху Божого, тому будь дуже обережним, щоб якісь негідники не зробили тобі зла.

У підлітковому віці та ранній молодості статевий потяг і романтичні почуття особливо сильні. Якщо в тебе ще не минув цей період, то близьке спілкування з особою протилежної статі може розпалити в тобі пристрасть і довести до неправильної поведінки. Для багатьох твоїх ровесників, все це пусті слова або застарілі норми. Багато з них свідомо ведуть розпусне життя і тільки про те й думають, щоб "попробувати" секс. Але ти можеш бути вище такого мислення і своє життя будувати на біблійних принципах. Бог, даючи тобі біблійні поради або застереження робить це не для того щоб обмежити твою власну свободу або щоб не дати тобі щось хороше. Ісус робить це для того, щоб вберегти тебе від плачевних наслідків, від болю та біди. Період молодості – це чудовий час, щоб пізнавати Бога, зрозуміти самого себе, розвиватися як особистість, здобути професію, служити Богу.

"Я виросла у християнській сім'ї, прийняла водне хрещення, отримала хрещення Святим Духом. Здається, все, я готова до сімейного життя! Завжди в молитві говорила такі слова: "Господь, якщо Ти дасиш мені богобійного чоловіка, з яким ми разом будемо вести наших діток до неба, то я хочу вийти заміж. А якщо просто аби вийти – то краще я все життя присвячу служінню для Тебе! Але Бог бачив, що я не готова духовно до сімейного життя. Почала служити для Бога, зростати духовно. І час летів. Коли мені виповнилося 26, на одному із зібрань мене сильно торкнувся Господь. Здається, що ніколи в житті такого не переживала. Мені хотілося тільки служити Господу і думка про сімейне життя якось відійшла на другий план. І через рік сталося те, чого я не чекала. Мені Бог дарував зустріч із хлопцем, він зробив мені пропозицію, і я на 100% була впевнена, що він – мій, від Господа, і я – його! Ми справили весілля! Я в кожному кроці бачила руку Божу. Я просто літала на крилах любові Божої і подяки Йому, що Він дав мені коханого чоловіка саме в той час, коли я духовно підросла так, що готова була ступити на більш відповідну життєву дорогу. (Ребека)

Молоду людину, яка ні з ким не зустрічалася можна порівняти з цілісним яблуком. При кожних відносинах яблуко надкушується. Адже молода особа віддає частинку свого серця для іншої людини. Після розриву відносин залишається біль, розчарування, образа, недовіра, душевні рани, спогади, а іноді навіть втрата цнотливості. Коли ж у житті з'являється справжнє кохання і людина від Господа, то молодій людині вже нема що їй запропонувати, окрім огризка.

Під час дошлюбних відносин нерідко постає питання, де межа дозволеного, що можна, а що ні. Хлопець і дівчина повинні бути особливо обережними в період зустрічань. Усе, що збуджує, наприклад поцілунки та обійми, може призвести до аморальної поведінки. Навіть коли хлопець і дівчина мають найблагородніші наміри, вони можуть легко втратити самоконтроль і втягнутися у статеву розпусту. Блуд – це не тільки статевий акт, а й подразнення статевих органів іншої особи, оральний та анальний секс. "Учинки тіла явні, то є: перелюб, нечистість, розпуста... Я про це попереджую вас, як і попереджав був, що хто чинить таке, не вспадкують вони Царства Божого!" ( Гал. 5:19,21). Нечистість може бути в мові або поведінці. Якщо хтось дозволяє собі запихати руки під чийсь одяг, роздягати когось чи пестити інтимні місця, – такі стосунки не назвеш чистими. Деякі молоді люди безсоромно нехтують біблійними порадами. Вони навмисно заходять надто далеко або пожадливо зав'язують стосунки з багатьма партнерами, щоб втягнути їх у статеву нечистоту. Безумовно, ти не хотів би втративши будь-яке почуття сорому, "отупіти й віддатися розпусті, щоб чинити всяку нечисть із зажерливістю." (Еф. 4:19). Всупереч загальній думці, неналежні пестощі не зміцнюють стосунків. Навпаки, вони руйнують взаємну повагу та довіру. Якщо ви заручені, то може виникнути потреба обговорити деякі інтимні питання. Але надто відверті розмови, які мають на меті розпалити сексуальні бажання, – це вид нечистоти, навіть якщо такі розмови ведуться по телефону або через переписування.

Порада:

Зустрічайтеся в компанії або завжди запрошуйте третього. Якщо ж ви будете удвох, обирайте місце для зустрічі там, де ще є інші люди. Уникайте небезпечних ситуацій, наприклад, не залишайтеся наодинці в закритому приміщенні або у автомобілі. Дозволяйте у ваших відносинах все те, що ви могли би зробити у присутності батьків.

Що робити, якщо ти допустив сексуальну нечистоту у своєму житті? Необхідно щиро розкаятися, зректися духа блуда та розпусти і надалі жити без гріха. За краще, звернутися за допомогою до душеопікуна або служителя, який зможе допомогти.

"До чужого ярма не впрягайтесь з невірними; бо що спільного між праведністю та беззаконням, або яка спільність у світла з темрявою?" (2 Кор. 6:14). І все-таки, що робити, коли тобі подобається невіруюча людина. Насамперед, чому це може трапитися? Інколи це просто фізичний потяг. Якщо ти достатньо зрілий, щоб не піддатися почуттям, знаєш, чого хочеш, цінуєш духовні речі, то будеш розуміти, як поступати. Хоч би якою привабливою, чарівною і порядною не виглядала ця людина, вона не допоможе тобі зміцнити дружбу з Богом. " ...чи ж ви не знаєте, що дружба зо світом то ворожнеча супроти Бога? Бо хто хоче бути світові приятелем, той ворогом Божим стається." (Як. 4:4) Звичайно, якщо ти вже закохався, тобі буде нелегко подолати свої почуття. Не намагайся самостійно впоратися з ситуацією. Поговори з батьками, духовно зрілим другом, братом або сестрою. Проси в Бога допомоги розв'язати стосунки і душевну прив'язаність, яка Йому не до вподоби. Ти можеш довіряти Богу свою долю і бути впевненим, що Він подбає про всі твої потреби.

Безумовно, жити за біблійними принципами не дуже легко. Особливо, коли на вулиці XXI століття, повсюди пропагується сексуальна нечитота і все доступно. Павло говорить: "Усе мені можна, та не все на пожиток. Усе мені можна, та будує не все!"(1Кор. 10:23). Сильний не той, хто може собі багато-що дозволити, а той, хто може багато від чого відмовитися. Можна все попробувати, все мати, але при цьому втратити спасіння та благословіння у житті. Наталя розповідає: "Вийшла заміж "по зальоту". Стався викидень. Чоловік мене не любить..." А можна зберегти свою молодість та дошлюбні відносини в чистоті згідно біблійних порад, і насолоджуватися радістю подружнього життя, не затьмарену гіркими спогадами, жалем чи сумними наслідками. Молися за свою долю. Лише Бог знає майбутнє і серце людини, лише Йому відомо з ким, ти будеш по справжньому щасливий, тому проси у Нього допомоги у виборі свого майбутнього подружнього партнера.

В Біблії написано: "Покине тому чоловік свого батька та матір свою, та й пристане до жінки своєї, і стануть вони одним тілом." (Буття 2:24). Якщо ти зустрічаєшся з кимось і маєш серйозні наміри, то чи готовий ти до одруження? Сімейне життя це не безкінечна романтика, і не прогулянка при світлі місяця. До такого кроку необхідно бути готовим. Адже щоб будувати сім'ю потрібно багато прикласти багато старань, бути готовим до того, щоб чимось жертвувати, вміти прощати та багато іншого. Треба бути зрілою особистістю та зрілим духовно. На жаль, багато молодих людей хочуть одружуватися, хоча не готові виконувати щоденні домашні обов'язки. На чоловікові лежить відповідальність забезпечувати сім'ю фінансово та бути священиком у домі. Жінка при бажанні теж може працювати, однак на неї більше лягає відповідальність за домашній затишок і виховання дітей. Звичайно, чоловік теж має брати участь у вихованні дітей. Для обох молодих людей варто проаналізувати деякі моменти. Наприклад, чи вмію я мудро користуватися грошима, виконувати хатню роботу, чи вмію я ладнати з іншими (плоди Духа Святого – мир, радість, любов, довготерпіння...), чи виділяю час на духовні справи (особисті відносини з Богом, духовний ріст, служіння)? Якщо ти хлопець, то чи працюєш ти, як зможеш забезпечувати сім'ю, де ви будете жити? Якщо дівчина, чи виявляєш ти послух батькам, адже в подружньому житті тобі потрібно буде виявляти покору чоловікові? Чи готова ти виховувати дітей, чи вмієш виконувати роботу по дому? В період зустрічань варто звернути увагу на те, як молода людина, з якою ти зустрічаєшся відноситься до батьків та інших членів сім'ї, яка вона у повсякденному житті. Адже зазвичай така поведінка і таке ставлення чекатиме тебе у шлюбі.

Ідея:

Можеш зробити такий експеримент, який допоможе тобі побачити, чи ти готовий жити окремо від батьків або починати сімейне життя: Спробуй цілий тиждень жити так, ніби ти живеш сам. Їж лише те, що купиш за свої гроші і те, що сам приготуєш. Носи одяг, який сам виправ і попрасував. Сам прибирай місце, де ти живеш.

Запитання для роздумів:

1. Як вважаєш, чи ти готовий вже зустрічатися?

2. Якщо ти зустрічаєшся, чи є у ваших відносинах щось, що засмучує серце Бога? Можливо щось потрібно поміняти?

3. На твою думку, чи готовий ти до одруження?

Розділ 4.

Відносини в сім'ї.

" Як знайти спільну мову з своїми батьками? Інколи просто не чують мене, критикують постійно, що не зробиш все не так..."(Саша)

У тебе в юних роках та молодості відбувається багато внутрішніх змін, формується власна думка, свій світогляд, тобі хочеться більше свободи, менше забов'язань і т.д. Це в певній мірі може позначатися на відносинах з батьками, братом чи сестрою. Навіть у щасливих сім'ях іноді виникають непорозуміння та конфлікти. Чи ти часто сваришся з батьками? Якщо так, то варто проаналізувати, чому це стається. Через що між вами найчастіше виникають конфлікти:

* поведінка

* протилежна стать

* телефон, інтернет

* хатні обов'язки

* одяг

* пунктуальність

* друзі

* розваги

* інше_____________________________________________________________

Яка би не була причина ваших сварок, але після них і в тебе, і в батьків залишається неприємний осадок. Накази і критика можуть вибивати тебе з рівноваги. Але подумай, якби батьки тебе взагалі не виправляли, чи це свідчило б про їхню любов? Повчання – це вияв батьківської турботи. Біблія говорить, що батько, який справді любить сина, картає його. (Пр.3:12). Будь вдячний батькам, адже вони бажають для тебе найкращого. Ти ще молодий і маєш небагато життєвого досвіду, тому час від часу потребуєш виправлення.

Коли тато чи мама дають тобі зауваження, виправляє або критикує, це може тебе пригнічувати. Така твоя реакція зрозуміла, адже на твою самооцінку впливають слова інших, особливо батьків. Але в таких ситуаціях не варто робити висновок, ніби ти невдаха, і все робиш неправильно. "Бо багато ми всі помиляємось." (Як. 3:2) І жодне навчання не проходить без помилок.

Потрібно пам'ятати, що батьки – це також люди, які можуть помилятися, бути втомленим, без настрою, гніватися. Є різні батьки, і дійсно, не завжди праві. Часто ця критика – це власний досвід їхнього життя, вони тобі можуть щось радити, але у формі критики. Не вміють з любов'ю. Деяким татам і мамам важко давати свою любов дітям, бо вони самі не мали її в дитинстві. Інколи твої невдачі вони можуть сприймати, як свої власні. Наприклад, мама ганить дочку за погані оцінки, а сама думає: "Яка я погана мати, що не заохочую дитину добре вчитися". Але, незважаючи на це, заповідь про пошану до батьків ніхто не відміняв. "Шануй свого батька та матір свою, як наказав був тобі Господь, Бог твій, щоб довгі були твої дні, і щоб було тобі добре на землі, яку Господь, Бог твій, дає тобі." (5 М. 5:16)

Хоч би яка не була причина критики, на неї варто правильно реагувати. У тебе можуть бути власні погляди, і деякі з них можуть відрізнятися від батьківських. Однак, якщо члени сім'ї будуть застосовувати біблійні принципи у повсякденному житті, то навчаться спокійно спілкуватися, навіть якщо їхні погляди відрізняються. Чи можеш ти змінити батьків або інших людей? Ні. Насправді ти можеш змінити тільки самого себе. Що ти можеш зробити, щоб припинити сварки? По-перше, не давай волі гніву. Слухай, не перебиваючи. Замість того, щоб виправдовуватися, намагайся вгамувати свої емоції та уважно вислухай батьків. Якщо ж ти будеш вперто доводити свою правоту, перебиваючи їх, то зробиш тільки гірше. Зосередь свою увагу не на тому, як вони тобі говорять, а на тому, що говорять. Задай собі питання: " А може, вони у чомусь мають рацію? Що мені заважає послухати їх?" Переважно, нелегко слухати повчання. Але пам'ятай, батьки люблять тебе і бажають тобі тільки хорошого. Інакше, вони тобою взагалі не цікавилися б. Думай перше, ніж говорити. Виявляй повагу і говори без сарказму. Подивись на ситуацію очима батьків. "Коли можливо, якщо це залежить від вас, живіть у мирі зо всіма людьми!" (Рим. 12:18). Якщо ти погодишся з батьками, то пом'якшиш ситуацію. Коли ти будеш виявляти батькам послух, вони будуть тобі довіряти та давати більше свободи. Іншим разом у спокійній обстановці ви можете обговорити, що вам подобається, а що засмучує і дійти взаєморозуміння. Якщо ж сталося так, що ти не послухався: прийшов пізно, не виконав хатньої роботи, задовго сидів за телефоном, як бути? Як не погіршити ситуацію? Говори правду і попроси вибачення. "Лагідна відповідь гнів відвертає, а слово вразливе гнів підіймає." (Пр. 15:1)


    Ваша оценка произведения:

Популярные книги за неделю